Followers

Thursday, October 12, 2017

Teknik Berkesan Bersihkan Aircond


Rupanya just gunakan remote jer..

Selepas anda guna aircond waktu malam, JANGAN matikan terus aircond anda sebaliknya anda buat langkah berikut :

- Tetapkan mode daripada "Cool" ke mod "Fan", tetapkan Kelajuan Kipas ke tahap paling tinggi.
- Biarkan ia berjalan selama 15 minit.
- Kemudian barulah matikan aircond.

Mengapa tetapkan ke mode "Fan" ??

Tujuan kita tetapkan ke Mode "fan" kerana ia tidak akan mengaktifkan pemampat, dengan itu hanya blower kipas fancoil sahaja berjalan dengan normal (tidak sejuk) & udara bertiup. Ia akan mengeringkn kelembapan dalaman unit aircond anda dan membantu mengurangkan pengumpulan kotoran dan kulat (yang disebabkan oleh debu, kotoran + kelembapan)

Pesanan : Jgn lupa untuk menetapkan semula ke mode "Cool" apabila anda menggunakannya lagi pada masa yang akan datang.

Dipersilakan Tag dan Share Yang Pakai Aircond

Sumber


Monday, October 9, 2017

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Semalam punya cerita aku kene buat card atm baru untuk bankislam dan maybank.. bukan sengaja tukar tapi perlu dah ditukar. Maybank tu memang wajib dah tukar sbb haritu dah dapat warning, dan chip aku pun tak valid untuk digunakan lagi. Bankislam pulak satu hal.. ketika kesempitan nilah nak hilang ntah kemana-mana.. rupenye ade kat office, sabor jelah. Nak dijadikan cerita dan pengalaman Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank aku nak kongsi kat sini.

Bank Islam :

Datang waktu bekerja (office hour) 9.30 a.m hingga 4.30 p.m. Digalakkan datang awal, nama pun dah bank confirm setiap hari ramai orang. Untuk mengelakkan kesesakan, awal la 10 mint ke.. itupun dah ramai yang queue. 

Prepare siap2 IC dan pen. Nanti kerani tu akan bagi satu borang untuk diisi dan isi lah mana yang patut dan bersesuaian. 

Amik no, beratur. Bile dah sampai time, org bank akan minta IC dan cop jari (scan). Kemudian tunggu nama dipanggil untuk pengesahan (t.t) dan serahan kad bank yang baru. DONE! Untuk bayaran aku tak pasti, sebab masa aku buat atas alasan hilang.. takde pulak dia charge.

Maybank :

Pengguna maybank yang pertama kali @ perlu tukar kad untuk pertama kalinya ada berita baik buat anda! tak perlu nak beratur bagai nak kene hadap org bank tanya itu ini. Untuk yang belum tahu, sesetengah cawangan maybank ade menyediakan machine khas untuk pertukaran kad lama kepada kad baru. 

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Sangat mudah sebenarnye..

1. Masukkan IC
2. Masukkan kad bank (yg lama)
3. Masukkan password bank. Rujuk org bank jika lupa.
4. Replace old card (aku lupa ape yg ni). 

Tunggu sehingga kad yang baru keluar dan korang boleh dah cabut IC dari machine tuh.. jangan ditinggalkan pulak dek kerana kad yang baru hehe. Step2 kat atas mungkn berbeza di tempat korang.. tapi konsep dia sama je. Beza pun mungkin tak banyak. Untuk lebih memudahkan kerja, sila rujuk pekerja bank dan minta dia buatkan untuk kita. 

Semoga bermanfaat 😉😉😉😉


Sunday, September 17, 2017

Diary UKM : Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)

Hari ni aku nak share Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB) khususnya kepada mereka2 yang seangkatan. Bila dah cukup tempoh, so korang akan dapat surat dari MARA dengan arahan suh hang bayor balik la. Sebagaimana diketahui umum (aiseh ayat skema lak), MARA adalah pinjaman pemboleh ubah yang boleh diubah dengan syarat2 tertentu, antaranya wajib tamat pengajian dan pointer yang OK. Pasal pointer OK ke tidak, tamat je pengajian boleh terus mohon diskaun MARA. 

ra Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)


Korang boleh semak jadual bayaran balik di http://apps.mara.gov.my/ebakiv2. Kat situ semua record disimpan, kiraan jumlah hutang, bayaran balik MARA, no akaun MARA dsb. Silakan jelajah.

Takmo tulis panjang, maklumat lanjut boleh direct tanya bahagian pinjaman MARA :

Sebarang pertanyaan berhubung Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA, sila hubungi Bahagian Kawalan Kredit MARA di talian 03-2613 2000 samb. 32286/ 32178/ 32136/ 32133/ 32131/ 32399/ 32288/ 32192 atau e-mail kepada alamat infoBKK@mara.gov.my

Aku dah bayar 2 kali masuk bulan ni.. 1st bayar aku pegi sendiri di pejabat MARA KL bersebebelahan sogo tulah (baca sini). Tujuan aku pegi pejabat dia untuk pastikan samada boleh atau tidak bayar melalui internet banking atau atm machine. Aku dah cuba bayar melalui atm machine, ntah kat mana yang tak betul, jadi memang tak boleh. Internet banking (bank islam) pun aku cuba, keputusan yang sama, mungkin tersalah step. 

Jadi utk tak buang masa, aku direct pegi Pejabat MARA. Bukan takmo call.. susah nak nyembang, lagipun tak jauh mana UKM ke SOGO tuh. Konon face to face dapatlah jawapan yang tepat, rupenye hancing jugak. Aku tengok brader tu nampak macam orang lama, tapi jawapan macam budak praktikal. Bukan ape beb, gua datang jauh jugak semata nak confirmkan semua ni. Boleh pulak dia jawab tak boleh bayar online dengan IB Bank Islam, padahal MARA dengan Bank Islam ada link kot.

Aku pun balik dengan hampa la. Tak puas hati punya pasal, aku cuba punya cuba, boleh rupanya.. adoi abe oh abe, kalau dok tahu oyak dok tahu.. jangan pandai2. Orang nak bayar hutang pun bagai susah nak kene direct ke Pej. MARA. hehehe...

Ringkasnye, untuk bayar Pinjaman MARA Secara Online (IB Bank Islam) korang perlu daftar internet banking bank islam dan boleh mengakses ebaki. Tutorial berbentuk video disediakan di bawah. Nasihat aku, jangan gelojoh main tekan je ape semua.. slow2, sebab IB ni sensitif.. nama pun Internet Banking. OK? Semoga bermanfaat 😊😊




Wednesday, May 24, 2017

Diary UKM : Langkah-langkah Memohon Zakat UKM

Ini kali nak kongsi dengan korang cara dan langkah mohon zakat UKM bagi yang termasuk dalam golongan penerima zakat atau mereka yg memerlukan bantuan pembiayaan sara hidup. Aku taknak cerita golongan2 asnaf, bahagian2 mereka dsb.. untuk maklumat lanjut boleh layari web zakat UKM atau direct dengan mereka, itu lebih tepat untuk kita berhubung dengan orang yang sepatutnya, lebih arif begituuuu.

Takmoh banyak cerita.....

Lokasi.

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Segala urusan berkenaan zakat UKM, boleh lah ziarah2 pejabat zakat UKM di masjid UKM. Bukan dalam masjid tu.. diperkarangan masjid, bersebelahan tempat whudu' lelaki. Kau orang UKM stay kolej bagai, tak tahu masjid UKM, memang tak makan saman la.

Langkah-langkah.

Nasihat aku, download directly dari page zakat UKM.. jangan bedal link dari member atau mana2 sumber selain web zakat UKM. Kenapa? kadang2 ade perubahan dari borang yang baru. Ni aku cakap sebab aku dah kena hahaha... so pastikan yang ori sebelum beli OK. Bagi pelajar, korang perlu download kedua2 borang (1. Borang Permohonan Zakat Pelajar 2. Borang Pengesahan Pendapatan). 

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Borang Permohonan Zakat Pelajar. Baca dan isi dengan jujur serta telus, setiap salinan perlumendapat pengesahan, dah siap semuanya.. korang perlu mintak pengesahan dari mana2 pegawai kumpulan (A) atau pengetua kolej UKM. Borang lama.. boleh disahkan oleh pegawai unit zakat, ni yang jadi kat aku bila pakai borang lama. Memang tak diterima.

Borang Pengesahan Pendapatan. Untuk borang nih.. perlu dapat kan pengesahan dari ket.kg @ JKKK (kalau tak salah). Kalau ada slip pencen ibu ayah, sertakan sekali. Kalau takde, sila buat pengesahan pendapatan kedua2 ibu bapa.


  • Pastikan jadual sesi temuduga.
DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Jangan main hantar je borang tu.. kene tahu bila jadual penghantaran borang @ sesi temuduga. Biasanya drang akan tampak jadual tu di papan kenyataan (info board). Snap dan datang pada waktunya. Contoh seperti gambar diatas, tapi tu yang lama.. so korang kene update sendiri di zakat UKM atau rajin2 lah check di papan kenyataan drang.

  • Datang awal pagi.
Kalau rasa nak cepat selesai, datang la seawal pagi yang boleh. Office hour zakat UKM seperti tertera diatas, Percaya atau tidak, pukul 8.30 dan ramai orang depan office. Bile pegawai dah sampai, korang perlu ambik no giliran. Untuk pengetahuan, setiap sorang amik masa 6-7 mint bergantung topik perbicangan.. seram kan? hahaha.. aku nak bagitahu sini, korang jangan lambat, bangau nanti jadinya...

Ape je yang drang tanya? jangan risau, brader2 ni sempoi.. so ape yang ditanya korang jawab. Interview ni bertujuan untuk drang buat calculation untuk dikategorikan korang ni bahagian mana. Fakir, Miskin, Fisabilillah? tu sebenar tujuannya. So relax la.. baru interview zakat belum interview kerja lagi hehehehe.

Senang kan? dah.. selamat memohon  😌 😌 😌 😌

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Friday, May 12, 2017

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001

Oleh sebab besok cuti dan sempena birthday roommate aku sambil dok makan2 kek ni.. aku nak share lah sedikit sebanyak pengalaman aku berurusan dengan used car. Yups! kereta second hand. Ape yang cube aku kongsikan di sini tidaklah 100% menjawab persoalan korang, tapi insyaAllah membantu walaupun sedikit. 2-3 bulan ni aku busy mengurus menjual dan mencari kereta. Kereta lama kesayangan aku Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001 selamat dengan izin Allah terjual dengan harga RM3500. 

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Honda City Idsi 1.5 Auto 2005

Target aku pulak cari kereta Honda City Idsi 1.5 Auto 2005 keatas, dengan budget RM15000? Susah bang nak cari tahun 2005 keatas dengan harga tuh.. 15k boleh dapat kalau tahun 2004 kebawah, itupun kalau pandai cari. So dalam masa 2-3 bulan aku gigh mencari secara online, aku target online sebab nak cari direct seller, bukan dealer atau company. 

Kenapa direct seller?
  1. Kereta terjaga. Bagi aku, direct seller ni memang agak payah dari segi urusan tukar nama puspakom dsb walaupun sebenarnye sangatlah mudah.
  2. Condition lebih selamat dari used car. Cari la seller yang beriman, tengok cara dia bercakap, tengok keadaan kereta, enjin kereta dan test drive.
  3. Kawtim harga. Berbanding direct seller dengan company, markup company lagi tinggi. Iswara hatchback RM7500 beb! 
  4. Jujur dan tak reti menipu. Yelah, sape yang tak reti menipu kan.. tapi berapa ramai dah orang kena game dengan company, tengok luaran polish bagai, sekali guna baru 2 bulan dah leaking sana sini. Atleast masalah kereta boleh rujuk dengan ex owner directly.
Cari kereta secara online.
  1. Mudah.my
  2. Carlist.my
  3. Google.com
Tak kisah samada nak beli dengan direct seller atau used car, kat bawah point aku share antara yang perlu diberi perhatian sebelum korang buat keputusan membeli. Penting! sebab bila dah bertukar tangan, nak buat ape pun tak boleh, jadi sebelum bertukar tangan, prepare yourself dengan ape yang patut.. paling tidak ada basic pasal kereta yang korang nak beli tuh. Sebenarnye bukan je penjual yang reti bercakap tu tahu belaka, jadi gunakan kuasa psychology. Dengan sedikit basic yang korang ada, plus confident, sedikit sebanyak die akan berfikir kau bukan kosong.

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Tips ni berguna samada nak membeli dengan direct seller atau used car, ape yang perlu korang prepare?
  1. Berdoa minta Allah permudahkan urusan.
  2. Study pasal kereta yang korang idamkan. Kelebihan dan kekurangan.
  3. Belajar procedure jual beli (puspakom, tukar nama JPJ, insuran dan roadtax).
  4. Amik tahu market kereta yang anda mahu.
  5. Bawak foreman. Ni penting, bayar la sikit pomen tu untuk susah payah dia check. Sebelum bawak pomen, survey dan mark dulu kereta. 
  6. 1st day datang tu (sebelum bawak foreman), pegi dulu test kereta. Ape yang perlu korang tengok? antaranya: (a) Body cat kereta (b) bunga tayar (c) level minyak engine (d) level coolant (e) keadaan engine, pastikan tiada leaking (f) tengok bawak kereta pastikan tiada minyak/leaking (g) start engine, datang pagi2 sebelum kedai buka. Dengar bunyi engine. Cuba tekan pedal minyak dari separuh kepada penuh. Pastikan tiada asap hitam. (h) Pastikan dalaman kereta bersih. (i) Pastikan semua berfunsi, lampu, signal, aircond, hazard, hon, wiper dan mirror. (j) Check bonet, pastikan tersedia spare tyre dan alatan. (k) Buka dan tutup semua pintu, pastikan tiada bunyi yg pelik. (l) Test drive. Test gearbox. Test jalan tak rata. Test langgar bonggol. Test belokan steering dan dengar bunyi pada bahagian tayar. Pastikan alignment tak lari. (m) Test brake. Penting!
  7. 2nd day datang, bawak foreman. Sebaiknya jangan tunggu lama2. Kalau dah puas hati dengan keadaan kereta, lebih baik cepat2 sebelum disambar orang.
  8. Minta freegift: tinted, payung, minyak full tank, wiper baru dsb.
  9. Dan puas hati, deal dengan seller untuk book@lock kereta. Tujuannya supaya kalau ada buyer lain, kereta sudah booked. Kalau korang tibe2 tak jadi, kira burn duit book tadi. Biasanya, kalau harga kereta 20k, boleh book dengan harga 5-6k. Bayar penuh sekiranya nama korang sah tertulis diatas geran kereta. Untuk langkah berjaga-jaga, snap IC dan lesen penjual (direct seller), kalau berurusan dengan used car, minta keluarkan resit booking. INI UNTUK CASH MONEY.
Mudah jer nak uruskan puspakom dan tukar nama di JPJ.. tak payah korang pening2 nak bayar beratus2 kat runner. Sebab kos buat semua tu tak sampai RM150 pon! Klik pada link untuk maklumat berkaitan URUSAN PUSPAKOM dan TUKAR NAMA JPJ

Honda City aku beli cash dengan harga RM19000 otr. Kenapa tak loan? sakit kepala bang nak bayar tiap bulan fikir berhutang lagi. Walaupun tak dinafikan beli baru tak berisiko, tapi kereta secondhand ni kalau pandai cari semolek kereta baru jugak. Itulah pasal kene usaha, bukan main redah je nak beli. Kereta baru pun, belum tentu menjamin selamat tiada kerosakan, cuma tiada risiko berbanding used car. Fikirlah, keputusan di tangan anda! So far, aku dah uruskan 3 buah kereta secondhand. 1st iswara, 2nd kancil dan 3rd honda. Alhamdulillah semua dalam keadaan baik. 

Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua 😊 😊 😊


Sunday, May 7, 2017

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Dah settle PUSPAKOM (baca sini), next step urusan tukar nama di JPJ. Syukur alhamdulillah segala urusan dipermudahkan, tak sampai 15 minit dah siap tukar nama. Ade beberapa tips yang aku nak kongsikan berkenaan tukar nama pemilik kenderaan ni.

Lepas dah deal dengan buyer dan kedua-dua pihak setuju mengikut terma dan syarat (aku akan buat satu entry pasal ni), last step adalah pindah nama. Aku malas nak taip panjang2, just bagi point supaya lebih mudah difahami.

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Perkara penting yang perlu dilakukan sebelum berurusan di JPJ.

1. Datang awal pagi (7.30am). JPJ bukak 8.00am.
2. Sebaiknya, ambil borang tukar nama pemilik di JPJ dahulu sebelum berurusan di kaunter.
3. Bawak IC, LESEN (in case), GERAN ASAL dan PUSPAKOM.
4. Sebaiknya, kedua-dua pihak ada bersama di lokasi.

Untuk pengetahuan korang, tak semestinya perlu ada kedua-dua pihak bersama. Takde masalah kalau seller yang uruskan dahulu kemudian minta buyer uruskan di cawangan JPJ berdekatan (dalam tempoh 2 bulan kalau tak salah). Sila rujuk website JPJ.

Bagi aku la, elakkan la berurusan macam tu.. bukan ape, macam-macam boleh jadi di luar dugaan. Tapi kalau dah buyer pun jauh 100km, its ok.. tapi pastikan segala-galanya clear. Maksud aku preparation korang incase ape2 terjadi. Nampak menyusahkan diri sendiri kan?

Ok then, ape je yang terjadi semasa proses tukar milik ni?

1. Beratur, amik no dan bagitahu nak tukar nama pemilik kenderaan.
2. Akan dapat borang, kalau dah isi sila abaikan. Borang tersebut perlukan detail kedua2 pihak. Antaranya; (a) alamat (b) no ic (c) no tel (d) no plate kenderaan.
3. Sediakan duit RM100, IC kedua pihak dan pegawai akan uruskan cop dan sebagainya.
4. Penjual akan diminta untuk thumb print, kemudian barulah pembeli.
5. Tunggu dalam 5 minit, pegawai akan print geran baru atas nama pembeli.

Untuk pengetahuan korang, geran asal yg besar panjang tuh (ada nama pemilik2 dan dibatalkan) dah tak diguna pakai lagi, geran asal yang lama akan ditukar kepada geran baru original. Size kecik je.. separuh kertas A4 dan hanya tertera nama pemilik sahaja. So jangan terkejut hehehe. 

Sekian serba sedikit perkongsian berkenaan cara mudah tukar milik kenderaan. Semoga bermanfaat !!!


Saturday, April 22, 2017

Tersalah Beli Tiket Bus? Ni Penyelesaiannya....

Boleh ke tukar tiket ni yah? orang dah beli minggu ni tak jadi balik pulak.. paling2 pun minggu depan baru boleh balik. Boleh ke tukar tiket ni yah? rugi la kalau burn huhu..

Patut aku balik minggu ni ok wakaka.. tapi disebabkan ada urusan yg tak dapat dielakkan, terpaksa tangguh minggu depan. Tak sabo nak makan gulai lemak sayur bendi belakang rumah makkkk!!
Boleh ke tukar? takkan nak burn? boleh ke jual? camne cara nak jual pulak dah.. adui banyak betul masalahnye. Relax2. Untuk pengetahuan korang, dua2 cara tersebut boleh dilakukan, samada nak jual atau tukar tarikh. Kat bawah aku tunjukkan cara-caranya:

1. Jual tiket yg dah dibeli.

Cara nya, korang pegi balik tempat yg korang beli tiket tuh, mintak dia tolong jualkan. Maybe ada sedikit pengurangan. Tapi OK lah dari kau rugi 100%. Tapi tak semua cashier nak tolong, pandai2 lah kau buat muka sedih

2. Tukar tarikh tiket yg dah dibeli.

Cara yang ni confirm boleh, aku tak pasti samada semua syarikat bus pakai kaedah yg sama atau hanya Plusliner sahaja. Aku baru jer tukar tarikh tiket untuk Plusliner, takde masalah.. cuma kene bayar RM5.20 (kalau x salah yg sen) untuk ape taktau. Bukan lah kata tak kisah, rugilah dari aku burn begitu saja kan?

Kesimpulannye.. takde masalah kalau nak tukar tarikh tiket yg tersalah beli ect. Aku tak pasti semua syarikat bus sediakan kemudahan macam nih, tapi Plusliner confirm. Ohh.. untuk proses tukar menukar ni, tak semestinya buat di station bus yg besar.. boleh jer dengan agent. Ok gudluck guys!


Friday, April 21, 2017

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

Sebelum cuci darah my redbaby (1,500km) jap lagi, aku nak share something kt korang pasal PUSPAKOM nih. Semua org Malaysia dah sedia maklum pasal PUSPAKOM ni sebenarnye, apabila berurusan jual beli kereta, PUSPAKOM menjadi perkara utama yang perlu diambil kira. Nih aku CNP je dari web PUSPAKOM :

Ditubuhkan pada tahun 1994, PUSPAKOM merupakan anak syarikat milik penuh DRB-HICOM Bhd, sebuah konglomerat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Kami adalah satu-satunya syarikat pemeriksa kenderaan yang dilantik oleh kerajaan Malaysia untuk melakukan semua pemeriksaan mandatori terhadap kenderaan awam dan perdagangan, serta kenderaan persendirian untuk tujuan pembiayaan sewa beli, pindah milik dan insurans.

Semalam aku ke PUSPAKOM nak uruskan proses tukar milik kenderaan, penting tak penting PUSPAKOM nih, drang akan check mende2 basic sebelum buat kelulusan tukar milik. Drang akan check antanya (tertakluk kepada jenis kereta dan tujuan pemeriksaan) :

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

1. No engine
2. No casis
3. Kenderaan potong (body potong)
4. Ketelusan cermin (tinted)

Sebenarnye, kebanyakkan orang fikir lebih baik bagi runner je yang settlekan PUSPAKOM dan tukar nama (JPJ) dengan kos yang tinggi RM300? beb! korang buat sendiri tak sampai RM40 pun! ok kat sini aku nak share perkara2 yg perlu dilakukan sebelum ke PUSPAKOM :

1. Basuh kereta, pastikan no casis dan engine jelas (kalau boleh)
2. Deal hari dan tarikh yg sesuai, tak perlu ke sana, call je:

Address & Contact : No. 17, Jalan P10/18, Taman Industri Selaman, Seksyen 10, 43650 Bangi, Selangor. Tel: 03-8922 1325  Fax: 03-8922 3706
Inspection by Appointment Tel : 03-51017000

3. Bawa geran asal (original).
4. Sampai di PUSPAKOM, bagitahu nak tukar nama pemilik dan Isi borang yang diberi.
5. Queue kereta mengikut arahan yg diberi, Tak tahu kat mana nak queue, biasanya ada polis yg jaga bahagian tu, tanya dia.
6. Sampai turn korang, bayar RM40 di kaunter yg disediakan.
7. Tunggu keputusan samada lulus atau gagal.

Semudah ABC kan? tak perlu pening2 fikir nak bayar runner bagai.. baik korang bagi aku lagi bagus haha! ohh.. semasa pemeriksaan, korang boleh je nak tengok2.. takde masalah pun. Aku buat di cawangan Bangi, not bad, kereta tak banyak.. paling best tinted aku lepas Alhamdulillah. Tengok kadar ketelusan dari web JPJ (http://www.jpj.gov.my/pemasangan-cermin-gelap) tak lepas beb! Rezeki Allah nak tolong. Kalau tak lepas, samada korang kawtim dan koyakkan depan tu jugak, atau buat sekali lagi dengan bayaran yg sama RM40.

InsyaAllah dalam masa terdekat aku ke JPJ untuk proses pertukaran nama, BTW.. tiap pemeriksaan tukar milik (PUSPAKOM) ni valid lebih kurang 3 minggu. So dalam masa tiga minggu tu lah korang perlu uruskan di JPJ dsb. Kalau diberi kekuatan, aku share kat sini.. kau ingat senang ke nak menulis? hahaha.. 


Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Tuesday, February 28, 2017

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)

Punya la aku stress sebab terlupa no sendiri.. ni semua angkara dulu2 pakai banyak no, tapi hpnye satu.. now aku still dengan maxis dan digi. Dan disaat aku memerlukan no2 tersebut.. boleh plak terlupa, BTW maxis ni baru lagi aku guna untuk free social internet.. kalau tak memang tak hingin pun sebab kuat nau nipunye. Yang jadi terdesak sangat ni disebabkan, sim digi buat hal. Dah la no digi aku tu no formal, kot awek lama nak call tak dapat2. Oleh itu, misi pencarian maklumat bermula.. so akt bawah aku share cara mudah untuk tahu no sendiri

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)


Maxis/Hotlink:
Semak nombor Maxis Hotlink  tekan *139#

Tambah Nilai Maxis Prepaid
*111*Kod Pin 16 Angka# 
 *111*1234567890123456# 

Semak Baki Quota Internet Maxis HotLink
*100*2*1# 

Maxis Customer Service  Hotlink 
Dial 123



Digi: 
No Telefon dan Baki  *126#
Menu digi *118# 
Semak Kuota *200#
Internet Packages *116#



Celcom:
tekan *124# atau tekan *118#



TuneTalk 
Semak Nombor TuneTalk tekan *111# 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...