Followers

Showing posts with label D.I.Y. Show all posts
Showing posts with label D.I.Y. Show all posts

Thursday, October 12, 2017

Teknik Berkesan Bersihkan Aircond


Rupanya just gunakan remote jer..

Selepas anda guna aircond waktu malam, JANGAN matikan terus aircond anda sebaliknya anda buat langkah berikut :

- Tetapkan mode daripada "Cool" ke mod "Fan", tetapkan Kelajuan Kipas ke tahap paling tinggi.
- Biarkan ia berjalan selama 15 minit.
- Kemudian barulah matikan aircond.

Mengapa tetapkan ke mode "Fan" ??

Tujuan kita tetapkan ke Mode "fan" kerana ia tidak akan mengaktifkan pemampat, dengan itu hanya blower kipas fancoil sahaja berjalan dengan normal (tidak sejuk) & udara bertiup. Ia akan mengeringkn kelembapan dalaman unit aircond anda dan membantu mengurangkan pengumpulan kotoran dan kulat (yang disebabkan oleh debu, kotoran + kelembapan)

Pesanan : Jgn lupa untuk menetapkan semula ke mode "Cool" apabila anda menggunakannya lagi pada masa yang akan datang.

Dipersilakan Tag dan Share Yang Pakai Aircond

Sumber


Monday, October 9, 2017

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Semalam punya cerita aku kene buat card atm baru untuk bankislam dan maybank.. bukan sengaja tukar tapi perlu dah ditukar. Maybank tu memang wajib dah tukar sbb haritu dah dapat warning, dan chip aku pun tak valid untuk digunakan lagi. Bankislam pulak satu hal.. ketika kesempitan nilah nak hilang ntah kemana-mana.. rupenye ade kat office, sabor jelah. Nak dijadikan cerita dan pengalaman Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank aku nak kongsi kat sini.

Bank Islam :

Datang waktu bekerja (office hour) 9.30 a.m hingga 4.30 p.m. Digalakkan datang awal, nama pun dah bank confirm setiap hari ramai orang. Untuk mengelakkan kesesakan, awal la 10 mint ke.. itupun dah ramai yang queue. 

Prepare siap2 IC dan pen. Nanti kerani tu akan bagi satu borang untuk diisi dan isi lah mana yang patut dan bersesuaian. 

Amik no, beratur. Bile dah sampai time, org bank akan minta IC dan cop jari (scan). Kemudian tunggu nama dipanggil untuk pengesahan (t.t) dan serahan kad bank yang baru. DONE! Untuk bayaran aku tak pasti, sebab masa aku buat atas alasan hilang.. takde pulak dia charge.

Maybank :

Pengguna maybank yang pertama kali @ perlu tukar kad untuk pertama kalinya ada berita baik buat anda! tak perlu nak beratur bagai nak kene hadap org bank tanya itu ini. Untuk yang belum tahu, sesetengah cawangan maybank ade menyediakan machine khas untuk pertukaran kad lama kepada kad baru. 

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Sangat mudah sebenarnye..

1. Masukkan IC
2. Masukkan kad bank (yg lama)
3. Masukkan password bank. Rujuk org bank jika lupa.
4. Replace old card (aku lupa ape yg ni). 

Tunggu sehingga kad yang baru keluar dan korang boleh dah cabut IC dari machine tuh.. jangan ditinggalkan pulak dek kerana kad yang baru hehe. Step2 kat atas mungkn berbeza di tempat korang.. tapi konsep dia sama je. Beza pun mungkin tak banyak. Untuk lebih memudahkan kerja, sila rujuk pekerja bank dan minta dia buatkan untuk kita. 

Semoga bermanfaat 😉😉😉😉


Saturday, April 22, 2017

Tersalah Beli Tiket Bus? Ni Penyelesaiannya....

Boleh ke tukar tiket ni yah? orang dah beli minggu ni tak jadi balik pulak.. paling2 pun minggu depan baru boleh balik. Boleh ke tukar tiket ni yah? rugi la kalau burn huhu..

Patut aku balik minggu ni ok wakaka.. tapi disebabkan ada urusan yg tak dapat dielakkan, terpaksa tangguh minggu depan. Tak sabo nak makan gulai lemak sayur bendi belakang rumah makkkk!!
Boleh ke tukar? takkan nak burn? boleh ke jual? camne cara nak jual pulak dah.. adui banyak betul masalahnye. Relax2. Untuk pengetahuan korang, dua2 cara tersebut boleh dilakukan, samada nak jual atau tukar tarikh. Kat bawah aku tunjukkan cara-caranya:

1. Jual tiket yg dah dibeli.

Cara nya, korang pegi balik tempat yg korang beli tiket tuh, mintak dia tolong jualkan. Maybe ada sedikit pengurangan. Tapi OK lah dari kau rugi 100%. Tapi tak semua cashier nak tolong, pandai2 lah kau buat muka sedih

2. Tukar tarikh tiket yg dah dibeli.

Cara yang ni confirm boleh, aku tak pasti samada semua syarikat bus pakai kaedah yg sama atau hanya Plusliner sahaja. Aku baru jer tukar tarikh tiket untuk Plusliner, takde masalah.. cuma kene bayar RM5.20 (kalau x salah yg sen) untuk ape taktau. Bukan lah kata tak kisah, rugilah dari aku burn begitu saja kan?

Kesimpulannye.. takde masalah kalau nak tukar tarikh tiket yg tersalah beli ect. Aku tak pasti semua syarikat bus sediakan kemudahan macam nih, tapi Plusliner confirm. Ohh.. untuk proses tukar menukar ni, tak semestinya buat di station bus yg besar.. boleh jer dengan agent. Ok gudluck guys!


Tuesday, February 28, 2017

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)

Punya la aku stress sebab terlupa no sendiri.. ni semua angkara dulu2 pakai banyak no, tapi hpnye satu.. now aku still dengan maxis dan digi. Dan disaat aku memerlukan no2 tersebut.. boleh plak terlupa, BTW maxis ni baru lagi aku guna untuk free social internet.. kalau tak memang tak hingin pun sebab kuat nau nipunye. Yang jadi terdesak sangat ni disebabkan, sim digi buat hal. Dah la no digi aku tu no formal, kot awek lama nak call tak dapat2. Oleh itu, misi pencarian maklumat bermula.. so akt bawah aku share cara mudah untuk tahu no sendiri

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)


Maxis/Hotlink:
Semak nombor Maxis Hotlink  tekan *139#

Tambah Nilai Maxis Prepaid
*111*Kod Pin 16 Angka# 
 *111*1234567890123456# 

Semak Baki Quota Internet Maxis HotLink
*100*2*1# 

Maxis Customer Service  Hotlink 
Dial 123



Digi: 
No Telefon dan Baki  *126#
Menu digi *118# 
Semak Kuota *200#
Internet Packages *116#



Celcom:
tekan *124# atau tekan *118#



TuneTalk 
Semak Nombor TuneTalk tekan *111# 





Wednesday, April 20, 2016

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

Oleh kerana aku rasa post Siakap Keli ni bermanfaat dan memang untuk disebar agar sama2 mendapat manfaat, so sebaiknye aku post kat sini pulak. Memang sebelum ni ada cadang nak servis sendiri, biaselah time nak buat tu... ade je koje lain. Dan pulak dizaman ekonomi Malaysia sekarang ni, selagi kau boleh buat sendiri... lupekan nak hantar kedai suh buat. So kat bawah disediakan gambar langkah demi langkah, aku rasa sangat jelas dan simple. Jom!

Jangan lupe LIKE n SHARE okay https://www.facebook.com/KBMnBBB/

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!






Sumber: SiakapKeli


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...