Followers

Showing posts with label Open Secret. Show all posts
Showing posts with label Open Secret. Show all posts

Wednesday, July 16, 2014

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Meh nak kongsi sikit tips tarik visitors ke blog / website dengan sangat mudah. Tak perlu susah-sudah nak carik follower yang kite tak yakin pun dia datang blog kite, so caranya perlukan sedikit kepakaran dan kerajinan untuk terus mencari dan try and error.

Bukan nak kate KBM ni blog yang power, masih ramai blogger yang terlebih power pon ada.. siap guna blogspot lagi, KBM dan bertukar kepada domain sendiri, sebab URL asal KBM tersangatlah panjang, huhuhu..

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Sengaja atau tidak, ku terbuka Nuffnang Accout dan terus ke keyword and Referrals part, dan ku terlihat beberapa keyword yang baru 3 entry aku menulis tentangnya.. apekah keyword tu? Kiki Kamaruddin Si Steering Lock. Isu terbaru yang hangat dibualkan para internet user tentang seorang wanita 30 tahun bertindak ganas terhadap seorang warga emas yang secara tidak sengaja TERLANGGAR kereta Peugeot CDM 25 beliau, amik steering lock, terus ketuk2 kereta Uncle tuh (refer sini).. hah ! kan dah fames ! kehkehkeh ~

So yang menjadi persoalan adalah, bagaimana dengan hanya beberapa artikel berkaitan Kiki Kamaruddin boleh menjadi keyword utama di KBM? haaa.. moh kite sesame belajo yek !

1.) Artikel / Posting isu-isu terkini.
2) Keyword tentang artikel yang ditulis.

Dua bende tu antara kunci untuk menarik visitor ke blog kita.. pastikan artikel yang bermanfaat, paling tidak memberi input kepada yang membaca. Dengan input yang baik, pelawat akan merasa puas dan tidak membuang masa, itu yang penting !

Keyword, yes keyword ! kalau artikel yang bodoh sekalipun kalau keyword dia power, buleh jadi virus kepada pelawat.. hehehe.. maksudnye, pelawat tertipu dengan keyword saje, kalau klik sekalipun, ntah ape-ape isi artikel tu.. bahaya buat macam ni, akan banyak sumpah seranah yang kome akan dapat.. jujurlah untuk diri anda sendiri, itu yang terbaik.

Kalau dah menempati semua diatas, insya Allah akan dapat seperti yang dihajati.. dah macam jihad pulak bunyiknye.. hehe.. lepas dah siapkan artikel yang bagus, jangan lupe untuk Ping di mana2 engine Ping untuk bagitahu pada setiap search engine yang terdaftar. Ku syorkan cube di http://www.totalping.com/. Caranya, tiap kali buat artikel baru, terus pingkan url artikel anda di http://www.totalping.com/.

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Teruskan usaha demi usaha.. memang akan bosan kalau kita tengok blog kita sunyi sepi, dengan usaha yang baik akan memberi hasil yang baik. Silap-silap referrels korang semua search engine yang top level.. contoh dari KBM seperti di atas. Selamat mencuba, jangan pernah putus asa.


Wednesday, April 30, 2014

Kedai Tinted Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Kedai Tinted Area Ipoh

First accessories yang aku buat pada Iswara Aero aku adalah tinted.. walaupun ayah aku dah bebel suh maintain engine dulu, lepas tu makeup la pepuas.. buts, aku tak puas hati dengan kreta-kreta lain di luar sana.. milirik panjang anak mata aku bile tengok sport rim, tayar Michelin, spoiler dan lain-lain kat kreta orang lain, hehe.

Aero tu baru jer aku beli bulan lepas, memang semua standard.. yang aku puas hati dan tergerak hati nak beli sebab servis dari brader tu cukup bagus, kereta semua standard, power stering + spotlight 2 jenis. Engine smooth cume bunyik crankshaft tu ada.. standard la barang lama.

Dari yang aku tahu, kreta tersebut diguna pakai oleh kakak beliau tapi sangat jarang.. masa aku datang ambik pun, tersadar kat luar.. adoyai, spoiler standard memang dah mengupas, ada niat jugak sebenarnye nak letak spoiler sport, tapi lepak dulu.. kehh3..

Sebelum aku tinted, aku research dulu ape-ape yang berkaitan dengan tinted bagi mengelak sebarang hal tidak diingini berlaku macam penipuan, kualiti tinted, pendapat otai2 dalam forum2, jenis2 terbaik dan macam-macam lagi.. ada la 1 minggu jugak aku buat pilihan setelah sehari suntuk keliling area tambun, tanjung rambutan, bercham.

Setelah puas + fedup mencari.. aku buat keputusan pegi area tanjung rambutan untuk lunaskan hajat aku.. lepas sembang2 tokey kedai tu.. dia setuju nak bagi aku Tinted Brand Air Cool dengan harga Rm260 depan belakang kiri kanan lepas diskaun brape % aku dah lupe..

Cume lepas pasang tinted, yang aku tak puas hati adalah ketelusan cahaya tak lepas.. dia bagi kiri kanan belakang 60% yang depan dia letak 70 @ 80%. Hayyak.. awal2 aku dah cakap nak tepi 70 depan belakang 80. Hadoii.. tapi bile dah lame tinted tu melekat kat kreta aku, nampak style pulak. Kih3..

Ade banyak jenis tinted yang terjual kat kedai accessories, kene hati-hati dan wajiblah memilih setelah anda puas hati dengan jenis tinted yang menjadi pilihan. Sebab kalau dah pasang, buat sakit mata sakit hati, lebih baik tak payah pasang, hari2 mengadap kreta kesayangan dengan tinted yang tak ngam.. hadoi, sakit hati wooo..

Kedai Tinted Area Ipoh
Contoh tinted berkilat (bukan kreta aku)

Aku puas hati dengan servis kedai ni, tokey dia ramah dan slowtalk baik2, aku takkan jadi beli kalau tokey dia macam HAREM. So disebabkan servis tokey tu best, bagi pulak best price.. maka melekat lah tinted hitam bekilat (nampak bayang2 kat luar) Brand Air Cool kat Iswara Aeroback aku.. Alhamdulillah setakat ni puas hati. 

Okeh kalau anda ingin berkunjung ke tempat aku buat tinted ni.. silalah ke runner ke area Tanjung Rambutan, kalau tak silap nama kedai dia Air Cool dekat dengan Tokong Cina. Kedai kecik molek, macam tersorok sikit.. tape pelanggan dia mangai banyak. Lupe nak bagitahu, dari infomasi yang aku dapat dari sorang pakcik nih (pelanggan tetap), jangan datang ke kedai ni hari minggu, sebab confirm penuh.. kebetulan aku datang hari Selasa, so lengang la sikit.. lengang-lengang pun.. 4 jam tunggu turn. Huhu..

Sekian sedikit pengalaman yang boleh aku share.. banyak bende yang aku tukar kat kereta tu dalam bulan ni saje habis dekat Rm1k kot.. haha.. Malas nak pikio, Layan jelaaa..


Thursday, November 21, 2013

Kes Kehilangan Villa Nabila Palsu??


** Layan lagu sepam ** Di villa indah ini.. Pernah menjadi saksi.. Temasya yang gemilang.. Suasana meriah.. Termetri di hatiku kau yang memiliki.. Kehebatannya di malam itu ~ ~

Zaman sekarang ni kalau nak fames maca-macam cara diorang buat.. selagi tak kene betul-betul batang idung, selagi tulah tidak mengenal erti lelah.. aisehhh..

Sembang pasal kisah seram Villa Nabila di Johor ni memang tak kan habis.. selagi tak terungkai, selagi tulah jadi buah mulut orang-orang, tambah jadi buah mulut lagi bila ada kes berlaku kat situ?

Saye memang dah lame terdetik nak post pasal Villa Nabila ni, tapi rase macam tak berape nak best.. sebab nampak beno tal logiknye... keh3.. ape tak logiknye, memule kate hilang sampai 23 orang ke ape (tak pasti), last-last polis kate hanya satu laporan kehilangan saje telah dibuat.

Dan pulak lepas tu ~ ~ dah jumpe budak tu kat rumah member die.. hadoyai.. ni cerekarama ke filem arahan sape eh?


Jangan la dok buat keje bodoh pegi melepak tempat-tempat terbiar macam Villa Nabila tuh! tempat terbiar memang akan dihuni oleh makhluk halus dan dijadikan sebagai rumah tumpangan "mereka".

Itulah bile orang masuk rumah baru, diorang akan panggil ustaz-ustaz baca Yasin dan sebagainye, dengan harapan untuk menghalau (cara baik) makhluk-makhluk yang pernah bertapak di rumah mereka.


Kalau betul anda nak sangat tengok makhluk halus ni, mintak terus dengan Allah.. bukan susah, mesti Allah bagi punye.. takut jadi orang gile pulak lepas tu. Buat shalat hajat, mintak doa Allah supaya dibuka pandangan untuk tengok makhluk-makhluk ni.

Kalau beno lah rasenye nak nengok jugak "bende" tu..tak susah, pegi jela kat kubur pukul 3-4 pagi.. hah pastu berzikir kat situ.. confirm keluar "bende" tu.

Ni tak.. main-main dengan masalah kehilangan ni, menyusahkan keluarga, menyusahkan masyarakat, menyusahkan pihak berkuasa.. menyusahkan diri sendiri, tak pepasal jadi buah mulut orang. Kalau orang suke takpe, kalau orang maki? idak ke best namenye tu?




Mungkin betul budak tu nampak "bende" tu, biase lah.. kite bertandang rumah orang, jadi wajib la orang rumah melayan tetamu.. macam itulah jugak "bende" tu.. same jer konsep kehidupan diorang ni macam manusia, cume berbeza dari segi keadaan jep!

Tak payah la nak kaji sangat bab-bab ghaib ni.. lagi-lagi berkaitan makhluk halus, salah cara, salah lah jalan kita.. Nauzubillah.. kalau betul nak kaji jugak bab makhluk ghaib nih, belajar la ilmu agama dulu, dalam Islam semua dah diajar, bukan setakat cara ibadah je.. sampai lah cara dalam menempuhi liku-liku kehidupan ni..

Kome je takmo belajar.. setan ni kalau kite nak tahu pasal "dia".. mesti dia datang punye.. untuk mengukuhkan lagi penafian, saye sertakan video penafian tentang kehilangan tue kat bawah :

Baca versi-versi cerita seram Villa Nabila di sini : http://adfoc.us/2890035492674

Misteri kehilangan 23 pelajar di 'Villa Nabila' Palsu!
Layan sepam lagu Spring Villa Nabila (^_^)


Friday, November 15, 2013

11 Gambar Pembentukan Kalimah Allah

Marilah bersame kite "mencuci" mata dan hati dengan melihat kekuasaan dan kebesaran Allah SWT dengan mengucapkan Subhanallah setelah kite melihat gambar di bawah ini.

Walaupun terkadang kite terlupe atau tidak punyai masa untuk beristigfar, mudah-mudahan dengan melihat gambar-gambar kalimah Allah ni akan membuka dan membersihkan jiwa kita.

Paling tidak.. mesti ada rasa "Maha Kuasa Allah" "Ya Allah" Maha Suci Allah".. 

Kalau takde tu.. buat la bagi ada.. hehe.. orang yang ikhlas kepada Allah, Allah akan membantunya dari sudut manapun ia.. 

So ikhlas-ikhlas kan lah pada Allah.. (^_^)












Gambar diperolehi dari berbagai sumber hasil penjelajahan di Google (^_^)


Thursday, November 14, 2013

Mengapa Islam Tidak Menerima Syiah?


Tengah sembang-sembang pasal Aceh.. tetibe pulak ada sorang pakcik ni tanya kat saye tentang Syiah, ape tu Syiah? ust ada buat kajian pasal Syiah ke? saye pon jawap.. saye memang belajar tentang Ilmu Usuluddin, tapi belum secara detail lagi mengkaji pasal Syiah ni.


So sekadar memuaskan hati pakcik tu sebelum saye meneruskan pengajian malam tu.. saye jawap la ape yang patut, kenape Syiah ni tidak boleh diterima pakai di Malaysia, bahkan orang Islam tidak boleh menerima Syiah sebagai panduan dalam kehidupan.


Saya tak berani nak ulas panjang-panjang, saye cume buat perbandingan kecil antara ajaran dari Islam dan Syiah.. ape yang secara logik akal, Islam tidak boleh menerima Syiah. Bang3..  dah temakan masa mengaji drang 15 minute.. hehehehe...

Jadinye kat bawah ni ade beberapa info dan fatwa Negeri Pulau Pinang mengenai Fahaman Syiah dari sudut Syariah dan Syariat :


Fatwa Mengenai Fahaman Syiah

Tarikh Keputusan:
16 Jan, 1997
Keputusan:
Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang bersidang pada September 2012 telah membincangkan mengenai Fahaman Syiah. Mesyuarat telah membuat keputusan seperti berikut: 

1. Bahawa Ajaran Fahaman Syiah adalah bercanggah dan menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah dan menjadi ancaman kepada perpaduan ummah, keutuhan agama, perpaduan bangsa dan keamanan negara.

2. Fahaman dan ajaran ini perlu disekat keseluruhannya dari dikembang di Negeri Pulau Pinang berdasarkan beberapa percanggahan yang terdapat dalam fahaman tersebut sama ada dari sudut akidah, syariah dan lain-lain.

a. Penyelewengan Dari Sudut Akidah

i. Khalifah diwasiatkan secara nas (نص )
(Sila rujuk kitab Aqaid al-Imamiah oleh Sheikh Muhammad Redha al-Muzaffar, halaman 78)

ii. Imam adalah maksum ( معصوم )
(Sila rujuk al-Syiah Fi al-Mizan oleh Muhammad Jawad al-Mughniah, halaman 38)

iii. Ilmu Allah berubah-ubah mengikut sesuatu peristiwa yang berlaku kepada manusia (اليدأ)
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi oleh al-Kulaini, Juzu’ 1 halaman 146)

iv. Kemunculan semula Imam Mahdi dan kumpulan orang yang telah mati untuk memberikan keadilan ( الرجعة)

v. Berpura-pura ( التقية )
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi, Juzu’ 2 oleh Abu Ja’afar Muhammad Bin Ya’kub Bin Ishak al-Kulaini al-Razi, halaman 217)

vi. Muhammad bin Hassan al-Askari ialah Imam Mahdi al-Muntazar ("المهدية" (المنتظر)
Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-Tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 61)

vii. Saidina Ali disama tarafkan dengan Allah S.W.T.
(Sila rujuk kitab Al-Usul Min al-KAfi oleh al-Kulani, jilid 1 halaman 197)

viii. Mengkafirkan para Sahabat Rasulullah S.A.W
(Sila rujuk kitab al-Anwar al-Nu’maniah oleh Syed Nikmatullah al-Musawi, halaman 81)

ix. Menghalalkan nikah Muta’ah
(Sila rujuk kitab Man La Yahduruhu al-Faqih oleh Abu Ja’far Muhammad bin Ali bin Hussain Babawaih al-Qummi, juzu’ 1, halaman 358)

b. Penyelewengan Dari Sudut Syari’at

i. Menolak Ijma’ Ulama’
(Sila rujuk kitab Mukhtasar al-Tuhfah al-Ithna Asyariyyah oleh Shah Abdul Aziz al-Imam Waliyullah Ahmad Abdul Rahim ad-Dahlawi, halaman 51).

ii. Menolak Qiyas
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa Usuluha oleh Muhammad bin al-Hussain Aali Kasif al-Ghito’, halaman 149).

iii. Mengamalkan Nikah Mut’ah.
(Sila rujuk kitab al-Nihayah Fi Mujarrad al-Fiqh Wa al-Fatawa oleh Abu Ja’faar Muhammad bin Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 489-491. Kitab Tahzib al-Ahkam oleh Abu Ja’far Muhammad bin al-Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 254, 259, 266).

iv. Menolak ‘Aul dan mendahuilukan qorabah daripada ‘Asobah dalam masalah pusaka
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bin Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 100-101).

v. Menuduh Abu Bakar, Umar dan Uthman dan Mu’awiyah sebagai empat berhala Quraisy serta pengikut-pengikut mereka adalah musuh Allah.
(Sila rujuk kitab al-Tafsir oleh Muhammad bin mas’ud bin ‘Iyasy al-Salami al-Samarqanti, juzu’ 1, halaman 116).

vi. Hanya Saidina Ali yang menghimpunkan AL-Quran dengan sempurna.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 228).

vii. Menambah Syahadah.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 441).

viii. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal Jama’ah.
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa usuluha oleh Muhammad bin Hussain al Kashif al-Ghito’, halaman 149).

c. Pelbagai Penyelewengan Umum

i. Menziarahi kubur Saidina Husain ganjarannya Syurga.
(Sila rujuk kitab al-Irsyad oleh Muhammad bin Muhammad bin Nu’man al Askari al-Baghdadi, halaman 252)

ii. Menyeksa tubuh badan sempena 10 Muharram.
(Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 98)

iii. Menghina Abu Bakar dan Umar serta dua orang isteri Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Saiditina Aishah dan Hafsah.
(Sila rujuk kitab Tuhfah al-Awam Muqbuli oleh al-Syed Manzur Hussain, halaman 330)

iv. Menetapkan prinsip Khumus sebagai kadar zakat.
( Sila rujuk kitab Tahzib al-Ahkam oleh Ja’afar Muhammad bin at-Tusi, halaman 122)
.
v. Imamah dan khilafah daripada rukun Islam dan ianya berlaku melalui nas.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 145-146).

vi. Mengharuskam jama’ sembahyang dalam semua keadaan.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 36 tahun 1993).

vii. Sembahyang Dhuha adalah Bid’ah.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

viii. Islam bukanlah syarat wajib haji.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31, 55).


ix. Wajib menyapu kedua-dua kaki dan tidak memadai basuh pada kedua-duanya.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

3.  Oleh itu mana-mana orang Islam atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman tersebut adalah dilarang kerana ia bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah. Larangan ini meliputi:-

i. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan yang menjadi pengikut ajaran dan fahaman ini adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

ii. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang menjadi ahli jamaah atau pengikut Syiah dengan berselindung di sebalik apa-apa aktiviti ekonomi, perniagaan, pendidikan, kesenian dan sebagainya yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah, adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iii. Mana-mana orang Islam secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang cuba menghidupkan kembali ajaran dan fahaman Syiah sama ada melalui apa-apa rangkaian, atau mana-mana pertubuhan atau persatuan yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iv. Apa-apa variasi, versi, bentuk atau cabang mana-mana ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah; atau

v. Apa-apa jua bahan publisiti dan sebaran yang menonjolkan ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah dalam apa jua bentuk penerbitan dan cetakan adalah diharamkan;

vi. Orang-orang Islam adalah juga dilarang memiliki, menyimpan, mencetak, menjual termasuk mengedarkan filem, rakaman audio, risalah, buku-buku, majalah atau apa-apa terbitan, risalah dan apa-apa dokumen; menggunakan sebarang bentuk lambang, rajah atau tanda-tanda yang boleh mengaitkan ajaran dan fahaman Syiah kepada mana-mana harta alih atau tak alih, dan semua pihak dilarang daripada memberi apa jua kemudahan dan bantuan;

vii. Apa jua bentuk tindakan seperti yang dinyatakan di atas perlu dihalang dan diambil tindakan menurut undang-undang.



Friday, August 2, 2013

Update 2013! Pengiktirafan IAIN, JPA Setuju Dengan Perubahan

Update 2013! Pengiktirafan IAIN, JPA Setuju Dengan Perubahan
Pada 29 / 07 / 2013 pukul 9.00 a.m saya mendapat panggilan telefon dari Ayah, time tu tengah mengajar (tasme') dan still bugar walaupun malam semalam "dipaksa" overnight. Ayah telefon bukan sebarang nak sembang pasal biase-biase, tapi Ayah telefon nak talk pasal pengiktirafan IAIN yang sekarang masih dalam proses penyelarasan oleh pihak JPA. Gulp !

Kenape saye mesti tibe-tibe berdegup? mana tidaknye, dah lame saye lambai tangan dan buat donno tentang masalah ni, masalah ape tu? anda boleh rujuk tulisan saya yang sebelum-sebelum ni di SINI. Saye bukan taknak jelaskan kat sini, tapi rasenye tak perlu sebab kalau saye jelaskan masalah ni dari awal, saye malas ! hahah !

Saye dah lame terasa nak update pasal pengiktirafan IAIN ni lepas beberapa sahabat tanyakan masalah yang same pada saye, masa diorang tanya tu, seriously i dont know anything, saye hanya tahu ape yang pernah saya tulis pada artikel yang sebelum-sebelum ni. 

Lepas Ayah call dan talk pasal pengiktirafan IAIN, saye jadi semangat balik nak update walaupun kebanyakkan pelajar IAIN (malaysia) tak pernah nak amik port dengan ape yang cube saye sampaikan, dan yang paling sakit hati, lepas dah Grad, baru lah tertatih-tatih tanya saya dan sebagainye, tapi bagi saye tu bukanlah satu masalah, masalahnye adalah senang tak nak bersama, bile susah tahu pulak menempek. tak bagus perangai gitu......

Bukan nak kate perlu sujud atau minta tolong pada saye, paling tidak amik tahu dengan ape yang seharusnya perlu untuk diketahui, wajib untuk dia tahu. Ni tak, bile aku tanye, boleh kate "Aku tak amik port bab ni la dud".. "Aku keje swasta jer bro".. "Relax la dud, aku datang nak ilmu bro, lagipun aku tanak keje dengan krajaan".

Sedikit sebanyak, hal-hal tu lah yang banyak menjatuhkan semangat saye tuk teruskan usaha demi kebaikan bersama.. tapi ape yang saye dapat? jawapan yang tak sepatutnye keluar dari mulut seorang yang bakal memikul gelar Ijazah Sarjana Muda, seriessss bukanlah satu jawapan yang matang.

Berita yang saye dapat dari Ayah adalah satu berita gembira yang rasenye perlu saye kongsikan bersama di sini, tak kisahlah kalau ada yang nak amik port atau tidak, niat saye bukan untuk menunjuk-nunjuk macam saye tahu semuanye, tapi ape yang saye tahu.. إنشَأِ اللهَ saye akan kongsikan pada semua.

Seperti yang diketahui (sebelum ni kalau tak salah saya ada bagitahu yang pihak JPA ada tubuhkan satu organisasi khas untuk masalah ni), pihak JPA telahpun berbincang masalah ni dan hasil dari perbincangan tersebut telah menghasilkan jawapan yang menurut saya satu berita baik.

Dari info Ayah berdasarkan info Encik Shahrul, pihak dari organisasi (JPA) yang ditubuhkan telahpun bersetuju untuk mengikuti perubahan drastik yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggunjawap IAIN, saye berani keluar statement begitu sebab memang pihak IAIN tidak bertanggugjawap dengan ape yang telah menjadi kewajipan kepada mereka (IAIN) selepas MOU/syarat yang telah mereka setujui sebelum Malaysia membuat link dengan Indonesia, IAIN Banda Aceh khsusnya.

Tetapi ada satu lagi masalah, dari kefahaman saye, Ayah mengatakan bahwa ada masih ada satu sekatan lagi untuk mendapat persetujuan penuh mengenai masalah ni, pihak JPA perlu mengadakan mesyuarat dengan pihak tertinggi JPA, maybe "otai-otai" kementerian, jadi itu bukan lah satu perkara yang mudah.

Mereka-mereka ni (otai-otai) bukan orang biasa, ada kerja khusus dan sebagainye. Dari segi masa seperti yang dimaklumkan Encik Shahrul, mereka ni memang terlalu sibuk, jadi sahabat sume boleh bayangkan la sendiri betapa "senangnye" nak panggil mereka ni demi untuk menghadiri mesyuarat yang tak sepatutnye, sebeb ape saye kate tak sepatutnye? meh tengok point saye :

1. Pertukaran/pengambilan pelajar dari Malay -> Indo salah satu income besar buat IAIN.

2. IAIN telah setuju dengan syarat-syarat lalu membuat MOU dengan Malaysia.

3. IAIN mengubah sekaligus melanggar syarat yang sebelum ni disetujui bersama tanpa ada notice sedikit pun kepada Malaysia tentang perubahan yang dilakukan.

4. IAIN dengan berani tetap juga mengambil pelajar dari Malaysia untuk meneruskan pengajian di Institut Agama Islam Negeri Ar-Raniry Banda Aceh. (yang ntah katenye nak tukar kepada Universiti)

5. Pengurusan yang sangat-sangat-sangat lembab. Hal ni diberitahu sendiri oleh Encik Shahrul, setelah berkomunikasi dengan baik dari kedua belah pihak (JPA -> IAIN), sampai sekarang IAIN tetap sunyi sesepi tanpa ada sebarang update berkaitan masalah yang timbul.

Cukup rasenye 5 point penting yang "berjaya" saye senaraikan kat atas, saye bukan nak buka AIB atau memburuk-burukkan lagi keadaan tapi inilah realitinye yang sangat-sangat-sangat perlu kita tahu, PKPMI wajib turun padang demi menyelesaikan masalah ni. Saye juga ex-student IAIN.

Tak malu ke PKPMI yang GAH PERKASA tak boleh nak handle masalah kecik ni? hehe saye gurau je, bukan ape, menurut saye, kalau kita "bersama", insyaallah masalah ni selesai. Perlu ada satu big power dari group, yang saye maksudkan PKPMI.. serius saye cakap, kalau saye sorang handle masalah ni, confirm takkan selesai, saye takde kuasa macam kuasa dimiliki organisasi PKPMI, jadi PKPMI adalah antara jalan terbaik untuk lebih mengukuhkan dalam meyelesaikan masalah ni.

Akhir kata, mohon doa dari semua mahasiswa, terutama mahasiswa di Bidang Ushuluddin Jurusan Tafsir Hadis, Akidah Filsafat, Perbandingan Agama dan Sosiologi Agama, Allah SWT lah penentu nasib bagi setiap makhluk di dunia ni.. takde salah ehh nak doa, tambah-tambah di bulan Mulia Ramadhan, 10 malam terakhir lagi, سبحان الله, nak tak nak je, hehe.. (^_^)

** PS : (feeling gak lagu Raya ni -Salam Aidilfitri Jamal Abdillah)


Saturday, July 27, 2013

KBM New Interface + Hot Fm Online

KBM New Interface + Hot Fm Online

Salam sejahtera sahabat sume yang budiman, baik hati, hensem, comey terime kasih sudi mai lawa / ziarah KBM (Kehidupan Blogger Malaysia) yang tak seberapa nih.

Saye cume nak memberitahu pada sesape saje yang mengunjungi atau tersesat termasuk dalam KBM nih, KBM baru je pasang SCRIPT Hot Fm online di bahagian kanan atas, bawah Follower widget.

So jangan terkejut bile jengah KBM.. interface pon dah baru, maybe design je je yang berubah, background color tetap jugak same, keh3.. (^_^)

Disebabkan boring lepas siap imam tarawih, tangan pulak menggatai nak search script untuk Hot Fm online, terjumpe sudah di sebuah blog.. dan ape lagi.. ter copy suda.

kadang nak mencari dan join ke web Hot Fm sendiri, connection office aku ni kureng.. pikir punye pikir, pakai script / widget Hot Fm online ni, tepek kat KBM.. settle masalah, tiap kali view KBM.. terus boleh layan lagu.

Hmmm.. tak perlu risau, script ni jugak menyediakan function on/off button.. jadi, sahabat sume boleh click off button untuk stop kan lagu dari Hot Fm.

Jangan pulak lari dari KBM.. hehehehe.. saye tahu memang ramai blogger atau stalker tak suke blog yang tibe-tibe bising gitu je, ntah lagu ape yang diorang tanam, lagi-lagi lagu rock.. betullah tu blog diorang, tapi bagi saye yang menghargai pengunjung yang datang melawat ke blog saye, saye mesti akan pikir panjang punye..

Pikir punye pikir.. saye buat keputusan untuk tanam script Hot Fm online di KBM.. dan saye rase function widget tu pun OK.. so rasenye takde masalah sangat, hehee.. 

Selamat mendengar buat penggemar Hot Fm.. Salam Ramadhan buat semua pengunjung Kehidupan Blogger Malaysia (^_^)


HP Paling Nipis Di Dunia Huawei Ascend P6

HP Paling Nipis Di Dunia Huawei Ascend P6
Huawei Ascend P6

Huawei, penyedia penyelesaian teknologi maklumat dan komunikasi global terkemuka yang berpangkalan di China, melancarkan Huawei Ascend P6, telefon pintar paling nipis di dunia, dalam pasaran Malaysia.

Ketua Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei Malaysia, Gary Xu, berkata Ascend P6 mempunyai ketebalan hanya 6.18 milimeter dan dilengkapi dengan pemprosesan 1.5GHz empat teras serta badan logam yang anggun.
Katanya, dengan paparan sel dalaman definisi tinggi 4.7 inci, Huawei Ascend P6 adalah telefon pintar yang tampil dengan pelbagai kelebihan.


“Meskipun kami sedang membina asas bagi jenama Huawei di Malaysia, kami tetap berbesar hati melihat sambutan positif terhadap produk kami oleh pengguna di sini.

“Pelancaran telefon pintar kebanggaan terbaru kami ini disifatkan sebagai tepat pada masanya dan ia melambangkan komitmen kami terhadap usaha mengembangkan jenama dan menambah penguasaan pasaran kami di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Kuala Lumpur, semalam.

Telefon pintar itu kini boleh didapati di seluruh negara menerusi pengedar yang sah dan harga jualannya adalah RM1,399. Ia didatangkan dalam pilihan warna hitam dan putih.

Antara ciri lain yang terdapat pada telefon pintar berkenaan termasuklah kamera hadapan lima mega piksel serta beroperasi dari sistem Android Jelly Bean 4.2.2.
Teknologi jimat kuasa

Selain itu, paparan antara muka Emotion turut dilengkapi dengan ciri QPC dan ADRX yang membolehkan teknologi penjimatan kuasa dan penggunaan optimum bateri untuk meningkatkan prestasi lebih 30 peratus berbanding telefon pintar dengan saiz yang sama.

Dari aspek pengalaman fotografi pula, telefon pintar itu dilengkapi dengan ciri pengecaman muka dan pengguna boleh mengambil gambar dalam ciri panorama.

Huawei Ascend P6 membolehkan pengguna menikmati keupayaan pandangan makro dari jarak empat sentimeter daripada kamera belakang lapan mega piksel.

Malah jurugambar amatur akan berasa seperti profesional dengan perisian IMAGESmart yang menyediakan fungsi kontras dan warna tambahan.

Pengguna telefon pintar berkenaan juga boleh memuat naik dan memuat turun program dengan kepantasan HSPA+ DL: kategori 14, 21 Mbit/s, UL: kategori 6, 5.76 Mbit/s, 3G WCDMA Radio Bearer UL/DL: 384 kbit/s.

Huawei Ascend P6 Specification


  • Height
    132.65mm
    Width
    65.5mm
    Depth
    6.18mm
    Weight
    About 120g(with battery)

  • Black/White/Pink

  • Size : 4.7inch in-cell display

  • 1.5 GHz quad-core CPU K3V2E

  • AndroidTM 4.2.2

  • RAM : 2GB
    ROM : 8GB

  • WCDMA 850/900/1700/1900/2100 MHz
    GSM 850/900/1800/1900 MHz

  • GPS and GLONASS

  • Wi-Fi : 802.11 b/g/n
    Bluetooth : Bluetooth 3.0
    USB 2.0 with 480 Mbit/s

  • Light sensor
    Tilt sensor
    Proximity sensor
    Gyroscope
    Compass

  • Rear camera
    Camera resolution: 8.0-megapixel
    Photos: up to 3264 x 2448 pixels
    Videos: up to 1920 x 1080 pixels (1080p)
    Front camera
    Camera resolution: 5.0-megapixel
    Photos: up to 2592 x 1952 pixels
    Videos: up to 1280 x 720 pixels (720p)

  • Audio encoding: MP3, WMA 2–9, AMR-NB, AMR-WB, AAC, AAC+, eAAC+, MIDI
    Audio file formats: MP3, MP4, 3GP, WMA, OGG, AMR, AAC, FLAC, WAV, MIDI

  • Video encoding: MPEG-4, H.264, H.263, Real Video 7–10, WMV 9, XVID, AC3
    Video file formats: 3GP, MP4, WMV, RM, RMVB

  • Support

  • Capacity: 2000 mAh
    Charging time: less than four hours

  • Phone (with built-in battery)×1
    Charger×1
    USB Cable×1
    Headset×1
    Safety Information×1
    Quick Start Guide×1
    TPU case×1
    Headset jack cover (with eject tool)×1


Thursday, July 25, 2013

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Tengah feeling mencari maklumat pasal Plan Mobile Internet, terbukak pulak page Nuffnang (http://www.nuffnang.com.my/) kat bahagian promotion, dan ternampak pulak ads dari Digi Prepaid Mobile Internet. Macam best..

Memang ada survey kat web-web dan blog-blog yang menyediakan informasi mengenai Plan-Plan Mobile Internet yang menarik, mesra pengguna dan murah. Saye nak buat keputusan pun susah sebab masih lagi mencari Plan Mobile Internet mane yang sesuai untuk saye.

Mase pakai BB, memang tak susah nak selidik walaupun mase first gune sangat banyak masalah yang timbul termasuk lah penolakan credit secara tibe-tibe. Ini sudah mencabar, ape pasal pulak main tolak credit aku macam gitu je kan? dalam hati la..

Rupenye.. BB ni special case, lain dari yang lain.. dia kene langgan pakej BB internet untuk membolehkan pengguna BB ni access application yang tersedia dalam HP (BB) drang.. termasuk lah saye, mule-mule memang hangin sebab credit hilang macam tu je, selidik punye selidik, terjumpe sudah rahsia dia (^_^)

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Oh ni bukan nak post pasal BB.. tapi pasal Digi Prepaid Mobile Internet, yang rasenye perlu bagi pengguna tegar Internet Mobile. 

Prepaid Mobile Internet

Enjoy unlimited Internet access and stay socially connected with our brand new Prepaid Mobile Internet plans! Now you can stay connected anytime, all the time. Share, surf and chat away without limits.

Daily RM1 (100MB) 1am - 7pm
RM1 / day 
100MB daily usage quota (1am - 7am only)
+ Unlimited Social Messaging**
Daily RM3 (150MB)
RM3 / day  Limited Time Promo!*
150MB daily usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Weekly Social Messaging RM5
RM5 / week  Limited Time Promo!*
Unlimited Social Messaging**
Weekly RM7 (100MB)
RM7 / week  Limited Time Promo!*
100MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Weekly RM15 (450MB)
RM15 / week 
450MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM18 (250MB)
RM18 / month  Limited Time Promo!*
250MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Monthly RM30 (750MB)
RM30 / month  Limited Time Promo!*
650MB 750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
2 Months RM60 (1.5GB)
RM60 / 2 months 
750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM48 (2GB)
RM48 / month  Limited Time Promo!*
1GB 2GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM68 (5GB)
RM68 / month  Limited Time Promo!*
3GB 5GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
WhatsApp - 5 Days RM5 (100MB)^
RM5 / 5 days  Limited Time Promo!*
100MB usage quota for 5 days
+ Unlimited WhatsApp Messenger
Mobile Internet Max 8 (Default Plan)Max. RM8 / day (30sen / 30KB)
Max. 30MB daily usage quota; Pay-As-You-Use

Unlimited Surfing via Opera MiniEnjoy unlimited Internet access via Opera Mini! To download, text OPERA to2000 or visit m.opera.com.
Unlimited Social MessagingStay connected to your loved ones by sending/receiving unlimited messages, photos and videos all day!
Fair Usage Policy
DiGi's Fair Usage Policy ensures that everyone can enjoy the Internet at great speeds.
No CommitmentsSwitch to any Mobile Internet plan or back to your default 3G Mobile Internet plan whenever you wish.
Notes:
  • *Promotion is valid from 1 July – 30 September 2013 only.
  • **Unlimited Social Messaging is only applicable when you use the following social messaging apps: Facebook MessengerKakaoTalk,LineWeChatWhatsApp.
    Unlimited Internet Surfing (selected plans) is only applicable when you surf via the Opera Mini browser.
  • ^WhatsApp – 5 Days RM5 (100MB) is a 5-day Mobile Internet subscription plan exclusively for DiGi® Easy Prepaid subscribers who signed up on or after 4 September 2012 and DiGi® Best Prepaid subscribers who signed up on or after 6 December 2012.
  • Unlimited Social Messaging & Unlimited Internet Surfing are both applicable even after you have exceeded your Mobile Internet quota.
  • Prepaid Mobile Internet upgrades listed above are applicable to DiGi® Best Prepaid, DiGi® Easy Prepaid, DG Family Prepaid and selected legacy prepaid plan subscribers only. They are not applicable to DG Prepaid SmartPlan™, Prepaid Internet and Happy subscribers.

Kat atas tu saya copy paste dari page asal Digi, so sebaiknye klik sendiri pada link sebenar kalau tak paham untuk page di atas :



Wednesday, July 17, 2013

Alvin Tan and Vivian Lee Controversy

Alvin Tan and Vivian Lee: Ramadan 'Scandal'


KUALA LUMPUR, (MLP) - The two 'sex bloggers' are back with another shocking online scandal. Their photo post on 'Selamat Berbuka Puasa' has been shared virally across Facebook because of their insensitivity towards the Muslim community.

The duo posted a photo with them eating 'Bak Kut Teh' (a non-halal popular pork dish) with the common Ramadan greetings 'Selamat Berbuka Puasa' on the top and the Malaysia's Halal logo is embellished at the bottom the photo. 

Their shenanigans has caused Facebook users to burst out in disgust, some even asking the couple to stop using 'cheap publicity stunt' to gain fame.

Previously, Alvin and Vivian has caused a nationwide uproar when they post elicit photos and videos on their personal blog; 'Sumptuos Erotica' which has caused Alvin to lose his NUS scholarship in Singapore. The couple managed to get onto the media's radar and stayed as the trending topic for one whole month.


Dr M: Couple who insulted Islam must be severely punished


SHAH ALAM, (Bernama) - Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said the act of ridiculing Muslims and the month of Ramadan by blogging couple Tan Jye Yee dan Vivian Lee could affect the harmony in society.

Regarding the couple as irresponsible, Dr Mahathir said provocations involving religion to the extent of trampling on the sensitivities of the people of numerous communities, specifically Muslims should not be done because it was feared could to lead to riots.

"Saying things which can make people angry may cause them to retaliate and cause enmity. These people have no common sense. They are stupid but cannot be taught," he said.

Speaking to reporters after breaking fast with the staff of Proton here tonight, Dr Mahathir opined that harsh punishments must be meted out against the couple as a lesson.

"If they cannot be put under restricted residence, maybe other actions can be taken. But I think the law does not allow their citizenships to be stripped from them," he said when asked on a proposal that the couple be stripped of their citizenship.

The couples, prior to this, were condemned by many quarters after they downloaded a picture of themselves enjoying Bak Kut Teh with a caption which offended the sensitivities of Muslims on their Facebook.

During the function, Dr Mahathir also handed out Hari Raya contributions to 18 widows and children of Proton workers and 53 orphans from the Baitul Hidayah Care Centre.


ceriteracintabalqis said

16 Julai 2013
mereka berdua sudah pun dipanggil ke mahkamah untuk memberi penjelasan kepadan SKMM mengenai gambar tersebut. kalau disabit kesalahan, mereka boleh didakwa di bawah Seksyen 211 dan 233 yang memperuntukkan hukuman satu tahun penjara dan dan denda RM 50 ribu. 
sumber: [sg.news] [beritaharian] [kosmo]

17 Julai 2013
Alvin dan Vivian kena serahkan diri pada Polis Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut
sumber: [kosmo]
Tun Dr Mahathir juga mengulas mengenai isu Alvivi ini dan mengatakan mereka tiada akal
sumber: [sinar harian]

alvivi sudah pun meminta maaf mengenai isu gambar tersebut. nak tengok boleh: Video Permohonan maaf Alvin Tan dan Vivian Lee - [link]



Ape yang saye nak kate?

Perlu ada tindakan tegas berhubung masalah perkauman yang dilakukan dua blogger diatas, ini bukan sahaja menyangkut masalah peribadi, tetapi sudah merebak kepada prinsip hidup umat Islam (Bulan Ramadhan) dan sengaja dilakukan atas sebab-sebab tertentu.

Mereka ni mungkin nak famous, tapi dah mati akal disebabkan terlampau banyak orang-orang handal kat dunia nih, jadi mereka ni cube untuk bangkitkan balik sifat perkauman yang selama ni dalam keadaan yang masih stabil.

Kami hanya nak berjenaka.. sebenarnye tu bukan satu alasan yang munasabah, mereka ni dah boleh berfikir waras, takkan la tak boleh pikir mana yang baik dan mana yang tidak, siap dengan berani nye upload lagi ucapan selamat menyambut Ramadhan di Facebook drang. Huh.

Ppihak berwajib "wajib" menyelesaikan masalah seperti ni agar tidak terulang lagi, demi menjaga nama baik dan Negara Malaysia tercinta ni, malu la kalau kes macam ni pun Malaysia tak boleh nak handle.. esh ~ esh ~ esh ~ 



Senarai Yang Dipertuan Agong

Senarai Yang Dipertuan Agong

Hah kamo orang tahu ke sape Raja yang pertama dan Terakhir Malaysia? siape tu Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah? hah ! kantoi sorang-sorang !

Tengah sodap mencari ilmu pengetahuan, tibe-tibe pulak terbukak page Senarai Yang Dipertuan Agong di website GOV nih, terdiam dan tersengih dalam kekantoian.

Paling-paling tahu lah berapa Raja yang pernah dilabelkan sebagai Raja bagi Negara Malaysia, ini idak, Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah pon kita tak tahu beliau Raja Malaysia yang ke berape, bukan kate kamo orang, kate diri saye sendiri (^_^)

Jadi bagi sesiape yang kurang tahu atau tak berape nak tahu Senarai Yang Dipertuan Agong, silekan tengok pada senarai yang telah saye sediakan kat bawah. Ok?


YANG DI-PERTUAN AGONG PERTAMA
Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad
Negeri: Negeri Sembilan
Tempoh: 3 Ogos 1957 - 1 April 1960

YANG DI-PERTUAN AGONG KEDUA
Al-Marhum Tuanku Hisamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Al-Marhum Sultan Alaiddin Sulaiman Shah
Negeri: Selangor
Tempoh: 14 April 1960 -1 September 1960

YANG DI-PERTUAN AGONG KETIGA
Al-Marhum Tuanku Syed Putra ibni Al-Marhum Syed Hassan Jamalullail
Negeri: Perlis
Tempoh: 21 September 1960 - 20 September 1965

YANG DI-PERTUAN AGONG KEEMPAT
Al-Marhum Tuanku Ismail Nasiruddin Shah ibni Al-Marhum
Sultan Zainal Abidin
Negeri: Terengganu
Tempoh: 21 September 1965 - 20 September 1970

YANG DI-PERTUAN AGONG KELIMA
Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Al-Marhum Sultan Badlishah
Negeri: Kedah
Tempoh: 21 September 1970 - 20 September 1975

YANG DI-PERTUAN AGONG KEENAM
Al-Marhum Tuanku Yahya Petra ibni Al-Marhum Sultan Ibrahim
Negeri: Kelantan
Tempoh: 21 September 1975 - 29 Mac 1979

YANG DI-PERTUAN AGONG KETUJUH
Tuanku Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri'Ayatuddin Al-Mu'adzam Shah
Negeri: Pahang
Tempoh: 26 April 1979 - 25 April 1984

YANG DI-PERTUAN AGONG KELAPAN
Al-Marhum Tuanku Sultan Iskandar ibni Al-Marhum Sultan Ismail
Negeri: Johor
Tempoh: 26 April 1984 - 25 April 1989

YANG DI-PERTUAN AGONG KESEMBILAN
Tuanku Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah
Negeri: Perak
Tempoh: 26 April 1989 - 25 April 1994

YANG DI-PERTUAN AGONG KESEPULUH
Al-Marhum Tuanku Ja'afar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman
Negeri: Negeri Sembilan
Tempoh: 26 April 1994 - 25 April 1999

YANG DI-PERTUAN AGONG KESEBELAS
Al-Marhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj ibni Al-Marhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj
Negeri: Selangor
Tempoh: 26 April 1999 - 21 November 2001

YANG DI-PERTUAN AGONG KEDUA BELAS
Tuanku Syed Sirajuddin ibni Al-Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail
Negeri: Perlis
Tempoh: 13 Disember 2001 - 12 Disember 2006

YANG DI-PERTUAN AGONG KETIGA BELAS
Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billal Shah
Negeri: Terengganu
Tempoh: 13 Disember 2006 - 12 Disember 2011

YANG DI-PERTUAN AGONG KEEMPAT BELAS
Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah
Negeri: Kedah
Tempoh: 13 Disember 2011 - Kini


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...