Followers

Showing posts with label share. Show all posts
Showing posts with label share. Show all posts

Tuesday, June 3, 2014

Yakinkah anda dengan sijil dan logo halal JAKIM?

Astro Awani | Kemas kini: Jun 03, 2014
(Diterbitkan pada: Jun 03, 2014 11:10 MYT)

KUALA LUMPUR: Perkembangan isu DNA babi yang ditemui dalam dua produk coklat keluaran Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd yang berlaku dengan pantas menimbulkan kekeliruan di kalangan pengguna.

KKM pada 24 Mei lalu mengesahkan kewujudan DNA babi (porcine) dalam dua produk coklat susu Cadbury Dairy Milk.

JAKIM pula pada 26 Mei berkata, keputusan rasmi berhubung status halal coklat Cadbury akan diumum sebaik keputusan analisis Jabatan Kimia diperolehi dalam tempoh tujuh hari.

Sementara itu, Majlis Fatwa Kebangsaan pada 29 Mei mengesahkan bahawa hukum produk Cadbury yang disahkan halal sebelum didakwa mengandungi DNA babi adalah seperti hukum asalnya iaitu 'halal dimakan'.

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata ia termasuk dalam kategori keadaan 'Umum al-Balwa', iaitu keadaan musibah atau kesukaran yang berleluasa dan sukar dielak.



Mula-mula KKM mengesahkan adanya DNA babi dalam kandungan Cadbury..


Pastu JAKIM pulak nak bersoal siasat dari keputusan KKM yang mengatakan Cadbury terdapat DNA babi...


Alih-alih Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan Hukum sekaligus fatwa mengatakan Cadbury yang telah dikaji selidik oleh KKM Halal.. apekah kegilaan ini?


Terang lagi bersuluh terbukti adanya DNA babi dalam ramuan coklat Cadbury ni.. tibe buleh kate Halal? bukannye ni makanan asasi rakyat Malaysia.. tapi tetap jugak nak pertahankan keHalalan coklat tersebut.. serius kalau bagi offer/free sekalipun.. confirm aku tak makan ~


Semua ni menimbulkan keraguan sekaligus memberi persepsi buruk Malaysia terhadap negara Islam yang lain.. kalau dah babi tu haram dan jelas-jelas terbukti adanya campuran DNA babi dalam coklat tersebut, kenapa susah sangat nak tolak dan katakan Haram untuk mengomsumsi coklat nih?


So nak makan ke tak? nak ke tak? tak makan tak mati pun.. makan kang was-was.. tapi ni offer baik punye Rm1, tapi banyak ceklat lain yang murah dan best.. nape mesti amik yang was-was? so jawapannye.. 

Memang dulu aku pun bedal jer.. almaklum full chocolate plus nut, pergh memang menjilat jari.. ingat lagi abg aku makan Cadbury, nampak aku sorok terus.. padahal bukan tak nampak mulut penuh coklat? nak kate feeling kesedapan Cadbury tuh.. dari kesedapan tu sebenarnye tersimpan seribu rahsia.. hahahaha ~ 

Ada babi rupanya, patut bebal pun aku (^_^) ape-ape pun.. Islam itu mudah, Allah takkan menganiaya hambanya jika hambanya tidak tahu dan tidak sengaja dalam menjalani kehidupan.. Allah Maha Tahu, jadi tak perlu lah nak cuak2 kate seluruh badan ni wajib disamak dan sebagainye.

Ingatlah.. walaupun bermacam cara puak kafir cuba untuk menjatuhkan Islam.. satu hari Islam akan bangun dengan sendirinya menghalangi setiap seluk beluk kejahatan dan menjadikan Islam adalah agama resmi dunia. Insya Allah, Amin.


Monday, June 2, 2014

IDMcc for Firefox Update

Salah satu Add Ons yang paling penting dan berguna bagi pengguna software IDM untuk mengunduh @ download sebarang file menggunakan software tersebut. Aku jugak antara pengguna tegar software nih, sampaikan line member sebelah pon aku tarik ~

IDMcc for Firefox Update

Yang best untuk Add Ons IDM ni adalah, memberi kite kemudahan untuk mengunduh video apabila butang PLAY ditekan, contoh seperti gambar di atas. Kebanyakkan video yang dimainkan secara online akan dikesan oleh Add Ons IDM nih..

Jadi tak perlu susah payah nak copy and paste URL di tempat mengunduh seperti keepvid dan sebagainye.. PLAY je lemudian akan keluar icon Download This Video then download like usual. 


Keepvid pun sebenarnye bagus bagi downloader mengunduh video file.. sebab banyak pilihan format yang boleh kita pilih untuk download, 3gp, FLV, MP4, WEBM dan yang terbaru ada converter untuk MP3 lak, tapi bukan under Keepvid lah.

Add Ons ni aku jumpa di sebuah website dan diupdate dari semasa ke semasa.. contoh kalau kita pakai Mozilla 30.0 atau yang latest, Add Ons yang diinstall dari website ni pun turut akan terupdate mengikut the latest version.. tu yang best, jadi tak perlu susah payah kite nak cari Add Ons yang ngam dengan SE yang kite gunakan.

IDMcc for Firefox Update

Masuk ke website INI, kemudian ikut arahan dan cara yang ditetapkan.. simple jer caranya, jangan kata tak reti english sebab tutorial dalam bentuk gambar disediakan.. ok mah? selamat berpirate (^_^) Software IDM boleh download di SINI. Saya dah sediakan yang fullversion, kalau link tak ok.. tolong bagitahu, insyaallah saya betulkan.


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Wednesday, May 15, 2013

Belajar Polygons.. haha je

Ntah ape ke mimpi aku tetibe nak join belajor Math walaupun dari dulu aku mhemhang boleh dikatekan fail la bab-bab Math nih, bapak aku memang kerap ngajo adik aku, dan tuk hari nih.. aku pulak yang join, almaklum, orang kurang cerdik jadi kene lah banyak belajo.

SDC14261 

Tapi seriously, aku paham ape yang bapak aku ajarkan adik aku tentang Polygons tuh.. yelah sebelum nih, cukup liat otak aku nak memikir bab-bab Math nih, maybe dah sampai mase aku kene belajo Math? kot? tak tahu lah.. so kesimpulan yang aku dapat dari tuisyen Math tadi :

  1. Wajib hafal formula dan step-step nye.
  2. Formula Polygons (n-2) x 180.
  3. Tambahkan (+) kesemua Interior Polygons n-sides.
  4. Tolakkan (-) kesemua jumlah Interior Polygons n-sides dengan jumlah dari Formula (n-2) x 180.

Isyallah dapat lah jawapannye kalau betol lah step dan kiraan yang benar.. kih3.. kalau saye salah, sile tunjuk ajarkan, kalau saye betul.. sile lah beri sokongan yang memberangsangkan supaye saye mendapat semangat yang membarooo tuk belajo Math lagik.. hehe..

Owh aku teringat, aku ada sorang member yang hebat bab-bab Math nih, die kate.. cume perlu hafal formula jep? i think she right lah.. hehe.. tapi aku tak tahu la kan, sebab, beliau lagi lame belajar Math ni banding aku.. so banyak kesimpulan yang boleh die buat dari pengalaman bertimbun-timbun dalam otak beliau.



Monday, March 25, 2013

Converter Word to PDF Full Version

Skang ni sangat susah kalau nak share software2 pirate nih.. file hosting skang dah banyak filter, so sangat susah nak carik hosting yang ok macam Mediafire, Hulkshare dan lenlain. Dan skang dah banyak forum yang share movie-movie, software dan segale macam yang dianggap pirate, akan dihapus macam itu jep, same jugak kes yang terjadi dengan account Mediafire aku, di Ban terus account aku, ces..

So aku jadik terpikir, camne aku nak share software yang aku rase bergune tuk sume.. sorang brader nih mintak share satu software converter word to PDF, memang aku ada sopwer tuh.. cume jadik masalah bile nak up kat hosting yang terbahek macam mediafire.

Converter Word to PDF Full Version

Takpelah.. untuk brader Marios, software yang ko request tuh aku dah share kat bawah, tapi aku linkkan dengan site asli dia, so lebih bagus dan selamat ko nak donlod.. hehehe.. size software tu sangat lah kecik, so takde masalah kowt bro.. bagi haku, software nih terbaik tuk converter word to PDF.

Rasenye ko tahu kan camne care nak gune? hehehe..



Wednesday, March 20, 2013

Cara Posisikan iklan Di Bawah Judul

Sebelum nih aku ada share di KBM tentang Cara Posisikan iklan Di Tengah Postingan, skang pulak aku nak share kepada anda sume camne cara untuk Posisikan Iklan Di Bawah Judul. Sebenarnye ade yang tak kene bile aku buat iklan di tengah2 artikel aku, scripts yang dipasang di template mengganggu code IMG, tu yang masalah, bagi aku yang suke letak gambo bebanyak, scripts yang disesuaikan di tengah tadi akan potong code IMG kiter.. sungguh tidak menarik..

Satu lagi, biler anda dah pasang scripts tuk disesuaikan kat tengah, align anda akan terganggu.. dia akan ter "set" kepada align left.. tak comey lah kalau macam tu.. bagi anda yang tak kisah, its ok, tapi aku suke KBM ni kemas walaupun agak bersarang.. so aku pikir jalan terbaik untuk gantikan posisi iklan di tengah tadi kepada di bawah judul artikel.. dan, bagi aku ok lah.. tak ganggu mane2 code template kiter (^_^)

Cara Posisikan iklan Di Bawah Judul

Haku rase, anda patut cube trick yang satu nih.. buatlah pilihan yang bijak, dah macam promoter dah.. aku rase Posisikan Iklan Di Bawah Judul adalah terbaik banding ditempatkan iklan di tengah postingan atau artikel. Cekidot Cara Posisikan Iklan Di Bawah Judul :

1. Login ke Blogger -> Edit HTML.
2. Backup dulu template Anda untuk jaga-jaga apabila terjadi kegagalan.
3. Centang Expand Template Widget.
4. Cari kode <data:post.body/> apabila Anda jumpe banyak kode yang sama macam itu, pilih kode yang nombor dua.
5. Kemudian code iklan anda di atas kode <data:post.body/>:

Save template.. kalau nak lagi cantek, boleh jugak alter dengan menggunakan code (center) dan jangan pulak lupe nak tutup code (center) tadi, nanti tak terbaca pulak coding anda.. ngeh2.. wokeh guys, kalu tak buleh, tanye jer kat bahagian comment yep..


Cara Posisikan iklan Di Tengah Postingan

Baru-baru nih aku ada daftar PPC di Chitika dan menjadi masalah biler iklan dari Chitika tak keluar kat blog aku, dari pembacaan dan pemahaman aku lepas dah baca dari beberapa artikel atau post berkaitan Chitika nih, memang Publisher under Chitika ramai yang mengalami masalah yang same macam aku, dan the solution adalah.. after you join Chitika, you must wait beberapa hari, kalau blog aku dah muncul dalam 2 hari.. not bad lah, dan barulah muncul beberapa iklan dari Chitika.

Cara Posisikan iklan Di Tengah Postingan

Aku tak moh bahas pepenjang pasal masalah Chitika nih, just nak share satu tutorial tuk posisikan iklan di bahagian tengah postingan anda, contoh iklan macam Adsense, Chitika dan lenglain. Contoh pic anda sume boleh usha kat atas.

The questions pulak.. macam mana cara nak letak iklan kat tengah tu? cara untuk posisikan iklan di tengah postingan sangat mudah dan simple, sikit step je anda dah boleh buat, cume perlukan ketelitian pada code-code yang kita nak edit nanti di bahagian Edit HTML. Okeh.. moh le kite mulekan, kang lagi panjang pulak sembangnye :

1. Login ke Blogger -> Edit HTML.
2. Backup dulu template Anda untuk jaga-jaga apabila terjadi kegagalan.
3. Centang Expand Template Widget.
4. Cari kode apabila Anda jumpe banyak kode yang sama macam itu, pilih kode yang nombor dua.
5. Kemudian ganti kode dengan kode dibawah ini:


<div expr:id='"iklan1" + data:post.id'></div>
<div style="clear:both; text-align:center; margin:10px 0">

<SCRIPT IKLAN DISINI>

</div>
<div expr:id='"iklan2" + data:post.id'>
<data:post.body/>
</div>
<script type="text/javascript">
var obj0=document.getElementById("iklan1<data:post.id/>");
var obj1=document.getElementById("iklan2<data:post.id/>");
var s=obj1.innerHTML;
var t=s.substr(0,s.length/2);
var r=t.lastIndexOf(" ");
if(r>0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+1);}
</script>

Jangan lupe untuk preview dulu sebelum save template, kalau tak keluar jugak iklan tu, anda terpaksa jugak save template, ingat dulu kat code yang telah kite edit supaye senang nak remove @ add mana yang patut.. kalau dah kucar kacir sangat, itulah pentingnye backup template tadi.

Wokeh.. semoga berjaya lah kengkawan yang kukasihi.. i think, step kat atas tuh sangat mudah untuk dipelajari dan di praktekkan.. again, gudluck olls.. (^_^)



Friday, March 15, 2013

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..

Setelah boring melanda, barulah rase nak update blog, bile pulak dah bukak new page.. terase pulak macam takde idea nak tulis.. macam-macam, so aku nak wat post pasal tips-trick lajukan IDM.. mane pulak datang idea nak buat tutor nih? yelah sebab aku tengah download dan connection agak lembab, ada lah beberape trick yang boleh korang cube tuk lajukan IDM hampe..

Tips-trick lajukan IDM :


Tips-Trick Lajukan IDM
Klik gambo untuk besokan die

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..
First tutorial How To Speed Up Your IDM

Tutorial aku sediakan dalam bentuk GIF.. so usha la molek2 deh.. jangan mare, malas la pulak nak buat tutor dalam bentuk word, so the best way.. tuk orang yang malas cam aku, tu lah resultnye..

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..
Second tutorial How To Speed Up Your IDM

The next tutor is.. korang kene edit di bahagian regedit.. sile peratikan betoi-betoi supaye korang tak penin nanti.. ok? agak tak nampak, klik jer GIF tu untuk besokan die.. hehe..

The basic is.. connection korang pon kene lah kuat, takkan la connection lembab, boleh cecah sampai 2-3 ratos kan? software2, edit2 sana sini tu hanya tuk support jerk.. memang akan ada perubahan kalao hampa cube mende yang aku dah cube nih, walaupun pakai modem@BB.. ada la perubahan cikit, tapi takde lah sampai 1 MB kan? hidup ni mesti logik bro sis (^_^)


Software Hadits Lengkap ~Torbaek Lho~

Software Hadits Lengkap

Antara software yang banyak membantu aku dalam menyiapkan skrispsi aku selame beberapa bulan nih.. aku rase terbaik lah software ni bagi mahasiswa, student, orang-orang dan sape2 lah yang teringin nak blaja atau saje nak membaca.. dari beli buku yang rasenye, agak mahal.. lebih baik korang download software ni, dan bukak di laptop anda sumer.. name software tu adalah Salafi db 4.0.

Antara hadits atau tools yang temuat dalam software Salafi db 4.0 nih :

1. Browse Al-Quran

- Arabic and Translation
- Tafsir Ibnu Katsir (English)

2. Browse Hadits

- Shahih Bukhari
- Shahih Muslim
- Bulughul Maram
- Al-Arba'un An-Nawawiyyah
- Riyadhus Shalihin

3. Browse Article

- Almanhaj
- Fatwa-Ulama
- E-Book

Kome boleh tengok pada tutorial bergambar di atas (GIF).. kalau rase tak paham, boleh tanya kat bahagian komen, dan aku rase.. mende ni sangat mudah untuk digunakan.. try error jep.. pasti boleh punyer lah.. (^_^)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...