Followers

Friday, December 30, 2016

Selamat Atau Tidak Beli Di Lazada??

Baru-baru ni aku ada order online di Lazada dengan kos yang agak kasar la bagi aku sebagai rakyat marhaen. Lepas order terfikir pulak macam mana nak dapatkan tracking number order dari Lazada, dia guna poslaju ke posbiasa ke.. itulah yang bermain di fikiranku sampai aku terfikir kemungkinan Lazada ni kaki hancing jugaaaa...

Selamat Atau Tidak Beli Di Lazada??

Think positif, aku ada resit pembelian yang lengkap dengan detail pesanan. Haha.. gelabah mak endon kau. Terlupa pula aku nak godek website Lazada, alhasil terjumpa part TRACK MY ORDER hahaha..

So secara kesimpulannye.. jangan risau nak beli online di Lazada. Lepas siap order buat bayaran, diorang akan bagi confirmation dan transaction detail kat email korang. Opss.. jangan lupa jugak print or save by pdf order yang korang buat, sebagai langkah berjaga-jaga.

BTW.. aku pun bisnes jugak, dan wholesaler2 (ntah betul tidak istilah yg aku guna ni) online diluar sana macam Lazada 11street Lelong Qoo10 dll sangat memberi tekanan sebenarnye terutama dari segi harga. Customer banyak lari kesana dari beli dengan peniaga online as retailer dengan quality yg sama dan harga yang jauh berbeza. Cume mungkin ada sedikit perbezaan dari segi servis produk. Kalau beli dengan Lazada sebagai contoh, servis yang direct retailer adalah lebih memuaskan berbanding di Lazada, Lazada bagi gambar dan spec produk sahaja.. tapi retailer siap boleh explain if someone need further details.

Tuh pendapat aku lah.. terlari tajuk sikit. Hehehe...


Tuesday, September 20, 2016

Cara Backup Page dan Personal Facebook

Dah lame beno tak update kat muka blog nih.. almaklum busy mengalahkan PM tercinta Malaysia, siang sampai ke petang koje, malam pulak pulun tesis, lepas tu kongsi masa run bisnes FLP lagi. So masa ai memang pact! tibe2 terbukak pulak blog, terimbau kenangan lama pahit manis semua dalam blog nih! keh3..  

Terdetik nak update dan buat tutorial ringkas Cara Backup Page dan Personal Facebook. Dulu bagi aku FB ni macam buku sekolah yg dah jadi belacan. Now sangat penting bagi aku, terutama page biz ADZ CITRINE CLAN. Baru jer create tuh.. mana la tahu dibuatnye kene delete ke ape ke.. yelah nama pun sistem. Kau tengok kan page Amran Fans, kene delete macam tu je.. walhal takde pulak die buat mende yg tak senonoh?

So aku share Cara Backup Page dan Personal Facebook. Ada banyak lagi cara termasuklah menggunakan Addons firefox, upload tu server dan lain2. Cara yg aku nak buat ni sangatlah mudah ringkas untuk diikuti, silakan backup secepatnye personal FB dan PAGE anda!



1, Masuk ke akaun personal FB 
https://www.facebook.com/ - Settings - Download a copy of your Facebook data.


2. Tunggu email dari FB mengatakan link download personal FB anda sudah tersedia.


3. Masuk ke PAGE anda. 
https://www.facebook.com/alujabclanbyduad/ - Settings - Download Page


4. Tunggu email dari FB mengatakan link download PAGE FB anda sudah tersedia.


5. Cari file yang anda download RAR/ZIP. Biasanya ada dalam folder Downloads (C:). Copy/cut dan paste dalam folder yg selamat. 

DONE!

Sangat mudah semudah menghabiskan sekotak ayam KFC. Share jika bermanfaat. Nak tahu biz ape yg best sngt aku join setakat ni? meh PM (0104678187).

Kalau takde modal.. kite run yg free.. dun wurri. Hehehe..

Simple
Duplicable
Profitable
Fun
Fund

Serius Best! tak caya add fb Badiuzzaman Said Nursi, like page Adz Citrine Clan.


Wednesday, July 13, 2016

Cara Mudah Zoom In Out | Perbesarkan Browser Page

Ada sesetengah page @ website @ blog yang template dia kecik jeee, macam nak tak nak je bagi orang baca. Buatkan mata jadi sakit bila fokus pada tulisan yang kecik. Tambah pulak download PDF font size 8. Hahahaha. Rasenye kalau PDF semua orang dah sedia maklum, memang dah jelas ade function untuk zoom in out.

Kalau kat browser macam mana pulak? okeh trik ni simple je.. boleh apply pada semua browser Chrome, Mozilla, Opera ect. 

Caranya, hold CTRL bersamaan klik + (plus button). Plus button tu bersebelahan dengan Backspace button. Kalau keyboard computer aku tak pasti. 

Okeh nanti korang akan nampak hasil zoom in out pada browser korang. Kalau nak reset to default, ada pada bahagian atas search browser. Kalau tak faham tengok gambar kt bawah. Jom kite bermain zoom2!




Monday, July 4, 2016

Kos Repair dan Senarai Barang FZ150i 2008

Bersempena tahun 2016 ni, dah berapa banyak aku habiskan untuk moto aku... satu keperluan sebab aku berulang ke tempat keje 60km setiap hari. Moto pun tahun lama, jadi faham dan standard lah barang lama ni kene lebih dijaga dengan baik dan rapi. Ron97, minyak engine 1500km tukar dah. 3000km baru tukar oil filter.. kalau bajet cun, tiap kali tukar minyak engine tukar jugak oil filter lagi cun. 

Kat bawah aku senaraikan barang yg dah siap tukar skali kos:


Monoshock Brand YSS RM130 ni terbaik.. bleh laras smpai level 6 rasenye. Agak tinggi dan keras compare dengan KYB standard. Tukar sebab yg lama dah keras sngt, langgar bonggol rasa macam naik trektar tuh. DIY sendiri je.


Armbush RM70. Tapi ni rasanya swingarm bush yang kiri kanan tu. Armbnush yg aku tukar pemegang monoshock connect dengan swingarm, yg tengah2.. kalau nak gambar boleh PM aku. Simptom dia korang boleh trace bile bawak moto ade bunyik nyik2. Yg ni pun DIY je.


ECU lobos Rm100 swap dengan ECU std. Yg ni betul sengaja aku membazir. Function dia sama macam ecu std, cume dah buang cut-off dan cepat dapat top. 130km/h tu mudah2 je. Tapi tengok rider tu jugak la.


YUASA Battery RM70. Yg lama pakai 7 bulan je. Simptom nye bile nak start pakai starter memang susah. Ake rekeman korang paki voltmeter untuk trace masalah dari battery.


1 set rantai brand RKM, sprocket 15/41 RM100++ (aku dah lupa). Sprocket aku mmng dah tajam, rantai pun maintain owner lama punya 14/40. Top boleh pegi 130-140 (blm full throttle).


Samurai swallow tyre 80/90 RM70 (lebih kurang) depan. Cheetah 100/70 bunga Maxxis RM120. Memang kene tukar dah, bunga tayar dah kering, nak ride jauh so memang wajib tukar.


Monorack J box givi RM130. Kedai area sg.chua (Ren Hup).

Total tolak tambah RM770. Berasap memang berasap, tapi aku fikir kalau berasap tengah jalan sape nak mai tolong kan? baik sediakan payung sebelum hujan ye dak? Mileage dah habis pusing thn 2008 derr... harap2 engine boleh tahan 100 tahun lagi hehehe. Minyak engine setakat yg aku dah pakai, shell kuning tetap di hati. Ok geng.. tido dulu.


Wednesday, May 11, 2016

#2 Terima Panggilan JAWI

#2 Terima Panggilan JAWI

Macam yang dijanjikan aku akan update berkaitan JAWI berkesinambungan dari post sebelum ni (PENGALAMAN TEMUDUGA/INTERVIEW JAWI 2016). Sebenarnye aku agak frust lepas tahu member aku yang pegi sekali waktu interview haritu, dapat panggilan JAWI sehari lepas (selasa) untuk hadiri taklimat guru JAWI. Maksudnye confirm dapat la... dah apesal HP aku tak berbunyik ni? seharian jugak la menunggu. Yelah, paling tidak dapat tahu keputusan pun dah OK walaupun tak lepas interview.

Aku mintak tolong dia untuk tanya orang "dalam" berkenaan status interview aku haritu. Dupdap dupdap jugak la jantung nih! almaklum manusia tu bersifat lemah (aku laaa), dan bodoh tetap mengharap sesuatu yang dahpun pasti akan ketetapan Allah. Tunggu punya tunggu, dapat la whatapps. Keputusan nya adalah, "MARKAH TIDAK MELEPASI 60". Masa tu... macam sedih, geram, marah semua ada. Terdiam kejap aku. Hehehehe... bukan sebab ape, bile kite dah rasa kite buat yang terbaik, dan meletakkan sedikit@banyak harapan pada sesuatu, keputusan pulak tidak seperti yang diharapkan... itulah jadinye.

Dan... soalan dia bukan main mudah, aku pun confiden jela jawab, siap penguji tu ucap tahniah lagi. Cara aku tenangkan diri adalah dengan kembali redha pada Allah. Betul, itu adalah cara yang terbaik untuk menangani segala masalah. Aku marah diri aku yang bodoh sebab persoalkan "kenapa" "mengapa" pada Allah, sedangkan DIA lebih tahu? (skang ni setan dok hasut fikiran aku jilake punya syaitonnnn!!). Istigfar, berzikir ingat Allah.. alhamdulillah, syg juga Allah kat aku... lepas tu tenang hati aku untuk terima kenyataan. Dan ini adalah ketentuan Allah yang terbaik untuk aku. Mungkin kalau dapat, aku jadi lebih bodoh sombong, jadi tak ingat dunia dan sebagainya. Jadi redha pada Allah adalah jalan terbaik sambil2 belajar muhasabah diri. Banyak yang aku belajar dari diri sendiri.

Nak dijadikan cerita, besok tu (RABU) aku ride FZ aku (sedap woo layan atas highway) gi UKM. Biasela jiwa muda, dulu tak berani nak merempit macam gini.. mungkin sebab nak cepat, hahaha. Rempit tu rempit la jugak, niat tu betulkan. Dalam sebuah hadis, Nabi sebelum naik kenderaan baca Taawuz (ﺍﻋﻮﺬ ﺑﺎﻟﻠﻪ ﻣﻦ الشيطان ﺍﻟﺮﺟﻴﻢ), masa duduk nabi baca Basmalah (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم), masa kenderaan berjalan Nabi baca doa naik kenderaan (سُبْحَانَ الَّذِيْ سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ. وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ). Rujuk kitab Syamail Muhammadiyah m/s 255. Malas nak takhrij hadis hehehe. Ape yang Nabi buat, termasuk dalam sunnah. Jadi menjadi kewajipan kepada kita untuk ikut. Sebab apa wajib padahal itu bukan syariat? habis tu, kau tu umat sape? kalau kau tak ikut pentunjuk Nabi yang salurannya dari Allah, kau ikut sape? betul ke ape yang menjadi ikutan kau tu? والله أعلمُ

Okeh sambung2... nak dijadikan cerita, tengah kemas2 kereta... "kling kling.... kling kling..." ni mesti insan tersayang aku ni (mak aku laaa). 0322740025 Aik ni bukan mak aku ni "Assalamualaikum, kami dari JAWI dan tahniah anda lulus dan diterima bagi permohonan guru KAFA. Sila hadirkan diri untuk taklimat di...." masa ni, aku bukan sedar aku jawap ape.. hahaha... sebab macam tak percaya. Nampak tak rezeki Allah? bodoh tak aku? sedih sebab tak dapat bagai, persoalkan ketentuan Allah. Rupenye Allah kata hang dapat, cuma sabar la sikit.. AKU tahu la.. AKU saja nak test hang ja.

Kesimpulannye, janganlah terpedaya dengan hasutan syaitan dan iblis. Makhluk tu yang datangkan perasaan syak wasangka dalam diri manusia.. masuk dalam tiap urat sendi manusia, berusaha untuk hasut manusia supaya manusia lupa pada Allah dan akhirnya tidak redha dengan segala ketentuan Allah pada dirinya. Nauzubillah.


Friday, May 6, 2016

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Sekarang ni tengah hot Pesta Buku Antarabangsa yang akan diadakan di Kuala Lumpur  pada 29 April hingga 9 Mei 2016. Boleh dikatakan setiap kiosk mesti akan ada diskaun, dari 10% sampai lah 70%. Kepada yang gila buku, duit bukan penghalang untuk manfaatkan peluang yang ada.. bukan selalu nak ada peluang macam ni. Aku tak pegi awal... nak syok pegi 2 hari last sebelum berakhir pesta buku nih! kompem gila2 punya diskaun dia... hehehe...

Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Biasanya aku panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil... nampak kelemahan disitu, hehehe... jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

1. Cara mudah, menggunakan calculator yang tersedia fungsi %.

Contoh, harga buku Rm50. Diskaun 25% (50 - 25% = Rm37.50)

Jangan keliru, dekat calculator tu memang kau takkan jumpa 25 dengan % dalam satu button... penuh la calculator kau, haha... lepas tekan 25 tu, pastu tekan pulak button %, dapatlah jawapan dia. Sangat mudah.

2. Cara kedua, menggunakan calculator yang tiada fungsi %.

Contoh, harga buku Rm100. Diskaun 15% (Rm100 / 100 x 25 = 15 - Rm100 (harga asal) = Rm85).

Begini.. harga asal (Rm100) bahagi 100 kali dengan 25 (% peratus diskaun). Hasil dari tu akan dapat jumlah 15. Kemudian hasil dari 15 tadi tolak dengan harga asal (Rm100). Alhasil... dapatlah harga diskaun.

Kalau jumpa kiosk Syabab, korang boleh dapat diskaun 20% menggunakan baucar buku bawah ni. Download, pastu tunjuk je kat diorang. Selamat membeli, beli tu baca laaaa.. takyah time kasih, doakan aku yek...

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Friday, April 22, 2016

Pengalaman Temuduga/Interview JAWI 2016


Harini nak share ngn korang atau pada mereka yang memerlukan info berkaitan interview JAWI. Cadangnye aku nak buat post ni dan mewajibkan korang baca setiap perenggan hahaha…, tapi disebabkan malas nak formal sangat dalam penulisan… so aku share direct jela. Hah! Korang yang kenal aku, jangan lupe sapa (tegur) lak…. Oooo amik info pastu diam2 blah cenggitu je, aku tuan blog ni adduat/duad/wadud. Hehehe guro2… tegur2 lah, kan kau baca tulisan kawan kau ni???

Sebenarnye, nama aku tak naik pun dalam list peserta interview… nak dikatekan rezeki la kan, ade la sorang membe rapat aku ni, memang rapat betul tak main2… die kenal dengan orang dalam, siap boleh mintak tukar tarikh interview lagi… punya nak kata kenal tuuu. Bile dah kata orang dalam, faham2 la macam gane aku buleh ada dalam list. Padahal membe aku yang mohon sekali lagi power background dia banding aku. Inilah dikatekan rezeki.

Ok direct to the point…. Korang jelajah fasal JAWI ni tak lain mesti nak tahu pasal interview… tak yah la nak kelentong, aku tahu la sebab aku pon sama, kalau tak haram nak explore fasal JAWI. Hehehe… jangan risau, aku cube ringkaskan seringkas mungkin. Antara yang perlu korang study adalah:

1. Perkenalkan diri. Tunjuk pada mereka sijil asal. (aku x bawak hahaha).

***TIPS: Kenalkan diri kau sepadat seringkas mungkin. Contoh, Nama, Umur, Asal, Pekerjaan mak ayah adik-beradik, pengajian, akhir sekali pengalaman bekerja.

2. Tilawah Al-Quran berserta tajwid. Okeh yang ni penting dan wajib… antara yang JAWI akan tengok adalah bacaan bertajwid. Okeh antara soalan yg aku kene tadi:
  • Surah Ar-Rad ayat 1-3.
  • Hukum tajwid lebih kurang 7 soalan.
  • Maksud dari beberapa patah perkataan dalam surah Ar-Rad. Yang ni mudah je, jangan risau.


*** TIPS: Baca sebaik mungkin, jangan tergesa2 dengan bacaan tartil. Jangan tunjuk power sangat tajwid tu.. kau buat2 la macam fikir2. Enjoy je…

3. Isu semasa berkaitan JAWI, contoh:
  • Siapa pengarah JAWI? Jawapan: HAJI PAIMUZI BIN YAHYA.
  • Siapa menteri hal ehwal Islam? jawapan: Mejar Jeneral (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
  • Ustaz tu tanya aku, ko orang mana? Aku jawab la orang perak yoep ust! Kau tau ape soalan dia? Siapa menteri besar perak sebelum Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abdul Kadir? Memula aku blur, lama2 teringat ade isu Nizar kat perak haritu. So jawapannye: Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin.


*** TIPS: Cakap dengan jelas dan lengkap nama berserta title terhormat ke ape ke. Aku siap kene sound sebab panggil Nizar! Ahahaha…

4. Pengetahuan asas dalam Islam, contoh Tauhid, Ibadah, Akhlak, Sirah (perang2, perjanjian hudaibiyah, aqabah). Aku share jugak link yang dah aku explore, mana yang berguna korang amik la buat rujukan:

Tauhid, Ibadah, Akhlak…. 



Sirah…..


***TIPS: Study jugak Sifat 20 Allah, Isra’ Misraj’, Tentang Nabi Muhammad/akhlak, Tentang Al-Quran,

Yang lain pandai2 la korang explore… bak kate membe aku, study gile2 parok2… last2 soalan tentang dosa besar dosa kecik je… hahaha… tak yah la serius sangat, paling tidak kau baca dan mark point2 penting. Semua ni basic, tapi kalau dah lama tak tinggal jadi basi jugak kan? Ape salahnye membudayakan minat membaca. Aisehhh…. Hahaha… selamat maju jaya semua. Insya Allah ada rezeki, permohonan aku diterima sebagai guru JAWI, aku akan update step yang seterusnya. Doakan aku jugak ^_^


Wednesday, April 20, 2016

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

Oleh kerana aku rasa post Siakap Keli ni bermanfaat dan memang untuk disebar agar sama2 mendapat manfaat, so sebaiknye aku post kat sini pulak. Memang sebelum ni ada cadang nak servis sendiri, biaselah time nak buat tu... ade je koje lain. Dan pulak dizaman ekonomi Malaysia sekarang ni, selagi kau boleh buat sendiri... lupekan nak hantar kedai suh buat. So kat bawah disediakan gambar langkah demi langkah, aku rasa sangat jelas dan simple. Jom!

Jangan lupe LIKE n SHARE okay https://www.facebook.com/KBMnBBB/

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!






Sumber: SiakapKeli


Thursday, February 11, 2016

Masalah Ikon Bluetooth Tak Timbul Windows 8 (Solved!)

Nampak kepayahan bile pakai windows 8 nih sebab key function dia tak sama dengan windows XP / win 7. Tak susah pada yang dah biasa, tu x payah la cita. Masalah aku skang, bluetooth function tak appear kat bawah... hayya.... bile search windows pon tak jumpa.... rupe2nye mudah je nak settle kan masalah icon bluetooth ni, cume bagi pengguna win 7 memang akan pelik dengan sistem bluetooth win 8. Search punya search dengan izin Allah selesai jugak masalah.

Mudah saja sebenarnye..... 

1. Download dulu driver.
2. Tekan windows button + x button (bersamaan).
3. Pilih device manager.

Masalah Ikon Bluetooth Tak Timbul Windows 8 (Solved!)

4. Pilih bluetooth. Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0 + HS.
5. Klik kanan pada Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0 + HS pilih enable.

Tunggu sekejap, nanti akan keluar list2 bluetooth.... tengok bahagian tray kat bawah, ada icon bluetooth rite? sedikit sebanyak dapat membantu kepada yang memerlukan. Taknak doakan aku pun xpe, ucap ALHAMDULILLAH untuk diri sendiri pun ok sebagai balasan.


Saturday, November 21, 2015

Diary UKM : Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010

Microsoft office adalah software @ perisian penting yang perlu ada (selain dari beberapa aplikasi penting yg lain) dalam pc @ laptop terutama untuk student. Kat sini aku fokus student la, yelah.... tak lepas dari kertas kerja yang bertimbun, nak edit itu ini dan sebagainye. Bile dah banyak sangat asingment yang nak disiapkan, ditambah pulak dengan bebanan tesis... mesti banyak terjadi kesalahan tulisan semasa menulis.

Menulis tesis bukan macam buat asingment yang biasa? format penulisan termasuklah titik koma ect akan diteliti oleh penasihat @ penyelia tesis. Mungkin korang sangat hebat dalam mengolah menganalisis pelbagai perkataan dalam kertas keja korang, tapi aku boleh yakin korang takkan terlepas dari buat salah semasa menulis, fokus aku kat sini adalah salah ejaan. Contoh, sepatutnya "oleh itu" tapi korang tersalah tulis "olih itu" dan sebagainye.

Bila aku search kat internet berkaitan masalah di atas, memang banyak yang tertanya2 tercari2 cara untuk selesaikan masalah ni (salah ejaan). Kalau korang kaya, banyak software korang boleh beli dan boleh cuba untuk selesaikan masalah ni, tapi bagi aku yang tak berapa kaya ni hehehehe setiap sen sangat lah berguna.

Jadi antara solusi terbaik, termudah dan mampu milik... adalah dengan menggunakan aplikasi percuma microsoft word (MO). E-kamus professional pun ok, aku pernah pakai yang pirate punya, lebih kurang macam MO je fungsi dia, mungkin lebih banyak suggestion word jela kut... tak explore sebab asyik kantoi/detect virus je, haha.

MO yang aku guna sekarang MO 2010, jadi tak pasti samada valid untuk older@newer MO. Boleh jer search guna keyword version MO korang, rasanya tak jauh beza cara untuk setting dia, cume yang beza dari segi penambahan pada function2 MO, yang upgrade mesti la lebih banyak penambahan function. Untuk pengatahuan korang, tutorial (Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010) yang aku buat ni simple, tak detail. Jadi, kalau rasa pening, boleh seacrh cara yang sebenar, atau boleh jer tanya di bahagian komen.


Windows - Control Panel - Change keyboard or input other methods - Keyboard and languange - Change keyboards - General - Add - 1. Arabic 2. English 3. Malay - Ok.


Semasa menulis, tukar bahasa kepada EN (United State) di bahagian languange bar (kanan bawah). Untuk shorcut Alt + Shift. Cara untuk tahu korang berjaya ke tidak, cube tulis perkataan salah dalam MO2010 korang, sekiranya bawah tulisan berwarna merah, tu bermaksud korang berjaya. Kalau takde ape2 tu, tandanya ade yang tak kene. So untuk solve masalah tu, korang boleh tengok video tutorial Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010. 

Semoga berjaya!!