Followers

Saturday, January 3, 2015

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Korang mesti biasa tengok gambor kat atas tu right? kadang-kadang dia buat pasal bile nak log-in, kita akan dibawa kepada page Access Denied. Annoying gilerr ditambah bile kite tak tahu dan terpaksa menunggu kononnye lepas beberapa minit or jam "die" akan jadi ok. Tapi harapan tidak kesampaian sebab hal sama tetap berlaku.. kekekeke.. buat sakit hati jek, mungkin ok.. tapi selama aku kat sini, kalau buat macam tu memang harapan la nak dapat connect.

So camne cara untuk settlekan masalah ni? tak perlukan software bagai dan segala.. hanya perlukan sedikit kesabaran, insyaallah temui harapan.. aiseh! aku malas nak cari why access denied can be happened, engkorang cari sendiri kalau berminat nak tahu.. aku cume nak share jer camne cara nak lepaskan Access Denied Wifi UKM neh.

Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!

Aku anggap korang dah ada account dan boleh log-in seperti biasa. Ok now masukkan username and password then Login. Bayangkan la korang dibawa masuk ke page Access Denied seperti di atas, so caranya tak susah.. klik pada link "Click here to go the start page" dan korang akan dibawa pada page asal, kemudian klik Login sehinggalah korang dibawa pada website http://www.jaring.my/. That's it, mudah kan? 

Paling lama aku amik masa untuk dapat ke page http://www.jaring.my/ ni seminit dua. Tak tahu pulak mengkome sampai berjam-jam.. Satu tips, masa korang tekan Login tu, akan keluar box kecik kat bahagian atas kiri "Remember this password" kan? klik jer yes.. memudahkan bile kite nak login sokmo.

Camno pulak kalau Limited Access? hah ni lagi mudah.. nak kate confirm tak berani, insyaallah berhasil. Aku dok sini sokmo jugak mengalami masalah sebegini rupa, korang buleh try yang diajarkan dalam blog ni: http://howtod0.blogspot.com/2014/12/how-to-solve-limted-access-100-working.html.
Reactions:


10 Powerfull Critical Thinking:

Azizah Najib said... [Reply to comment]

Hahaha siyes laaa.. salu berjam-jam.. mgu ni saja, dr rabu smpy rini xdpt connect kot.. surf guna data celcom ja..

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@Azizah Najib dah try belum cara yang ni? :D

:: Dhiya :: said... [Reply to comment]

kena try relogin banyak-banyak-banyak-banyak kali. Paling banyak setakat ni dalam 5 kali je la. tak pernah pula sampai sejam...

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@:: Dhiya :: yeps memang relogin jer caranya.. yang tak tahu tu yang jadi sejam..hehe

cik karmila said... [Reply to comment]

saya pun selalu jugak jadi macam ni tapi kalau try log in banyak banyak kali baru bole..tapi nak tanya la...jaring ni ada kuota dia tak ??cmne nak tau ye?

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@cik karmilaada quota gak.. bape puluh GB ntah.. buleh tengok pada Check student status atau Check fair usage..

sebelum kite nak login tu kan ada beberapa pilihan kat bawah butang login tu..

fatihah ismail said... [Reply to comment]

Salam. Nak tanye, laptop saya dia show no internet connection kat ukm jaring. Maybe sebab saya da connect guna fon. But the problem is macam mana saya nak bagi laptop saya dapat jaring ukm balik? Dah try logout dlm fon but still xjalan. Adeyyy.

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@fatihah ismail setahu sya.. memang susah nak detect bile awk dah gune pass yang sama pada dua ip berbeza. Tapi walaupun camtu, koneksi UKM-Jaring tetap akan nampak dalam list. Kalu tak dapat tu boleh jadi jaringan UKM-Jaring x sampai ke laptop awk. Try another port.

Kalu bermasalah gak, try uninstall network adapter, pastu install balik. Harap membantu.

fatihah ismail said... [Reply to comment]

Another port tu yang mana ye? Sebab jaring ukm ni sy tengok ada no 1 2 dan 3. Sekarang handphone saya pun dah access denied. So what should i do? Haha tak Pandai lah bab bab benda alah ni.

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@fatihah ismail another port tu mksud sy tempat lain, kt blik kwan awk ke atau btul2 bwah hub wireless tu ke.. hehe..

Kalu dpt smpai 123, sy xbrani nk ckap, klu ade dpan mate bleh tlong buatkan.

Untuk access denied, awk bleh ikut step yg sy ajar kt atas.. jadi access denied setahu sy antra lain sbb conflict ip. Dan lain2.