Followers

Friday, May 6, 2016

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Sekarang ni tengah hot Pesta Buku Antarabangsa yang akan diadakan di Kuala Lumpur  pada 29 April hingga 9 Mei 2016. Boleh dikatakan setiap kiosk mesti akan ada diskaun, dari 10% sampai lah 70%. Kepada yang gila buku, duit bukan penghalang untuk manfaatkan peluang yang ada.. bukan selalu nak ada peluang macam ni. Aku tak pegi awal... nak syok pegi 2 hari last sebelum berakhir pesta buku nih! kompem gila2 punya diskaun dia... hehehe...

Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Biasanya aku panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil... nampak kelemahan disitu, hehehe... jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

1. Cara mudah, menggunakan calculator yang tersedia fungsi %.

Contoh, harga buku Rm50. Diskaun 25% (50 - 25% = Rm37.50)

Jangan keliru, dekat calculator tu memang kau takkan jumpa 25 dengan % dalam satu button... penuh la calculator kau, haha... lepas tekan 25 tu, pastu tekan pulak button %, dapatlah jawapan dia. Sangat mudah.

2. Cara kedua, menggunakan calculator yang tiada fungsi %.

Contoh, harga buku Rm100. Diskaun 15% (Rm100 / 100 x 25 = 15 - Rm100 (harga asal) = Rm85).

Begini.. harga asal (Rm100) bahagi 100 kali dengan 25 (% peratus diskaun). Hasil dari tu akan dapat jumlah 15. Kemudian hasil dari 15 tadi tolak dengan harga asal (Rm100). Alhasil... dapatlah harga diskaun.

Kalau jumpa kiosk Syabab, korang boleh dapat diskaun 20% menggunakan baucar buku bawah ni. Download, pastu tunjuk je kat diorang. Selamat membeli, beli tu baca laaaa.. takyah time kasih, doakan aku yek...

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking: