Followers

Showing posts with label Reminder. Show all posts
Showing posts with label Reminder. Show all posts

Friday, May 6, 2016

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Sekarang ni tengah hot Pesta Buku Antarabangsa yang akan diadakan di Kuala Lumpur  pada 29 April hingga 9 Mei 2016. Boleh dikatakan setiap kiosk mesti akan ada diskaun, dari 10% sampai lah 70%. Kepada yang gila buku, duit bukan penghalang untuk manfaatkan peluang yang ada.. bukan selalu nak ada peluang macam ni. Aku tak pegi awal... nak syok pegi 2 hari last sebelum berakhir pesta buku nih! kompem gila2 punya diskaun dia... hehehe...

Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Biasanya aku panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil... nampak kelemahan disitu, hehehe... jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

1. Cara mudah, menggunakan calculator yang tersedia fungsi %.

Contoh, harga buku Rm50. Diskaun 25% (50 - 25% = Rm37.50)

Jangan keliru, dekat calculator tu memang kau takkan jumpa 25 dengan % dalam satu button... penuh la calculator kau, haha... lepas tekan 25 tu, pastu tekan pulak button %, dapatlah jawapan dia. Sangat mudah.

2. Cara kedua, menggunakan calculator yang tiada fungsi %.

Contoh, harga buku Rm100. Diskaun 15% (Rm100 / 100 x 25 = 15 - Rm100 (harga asal) = Rm85).

Begini.. harga asal (Rm100) bahagi 100 kali dengan 25 (% peratus diskaun). Hasil dari tu akan dapat jumlah 15. Kemudian hasil dari 15 tadi tolak dengan harga asal (Rm100). Alhasil... dapatlah harga diskaun.

Kalau jumpa kiosk Syabab, korang boleh dapat diskaun 20% menggunakan baucar buku bawah ni. Download, pastu tunjuk je kat diorang. Selamat membeli, beli tu baca laaaa.. takyah time kasih, doakan aku yek...

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Friday, July 31, 2015

Ulasan - Video - Berita: KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat


Noh semalam Plaza Lowyat diserbu oleh KPDNKK kerjasama dengan PDRM dan Jabatan Imigresen kononnye dengan alasan banyak aduan dibuat pengguna mengatakan barangan yang dijual tidak asli sepeti yang dikatakan penjual adalah sebaliknye. Ingat lagi tak kes 13 Mei 2013 seorang pemuda yang serang sebuah kedai jualan barangan handphone di Lowyat, konon penjual hp Oppo tu kata hp ni ori la… so lepas check dan dapat pengesahan hp tu tak seperti yang dikatakan. Naik hangin kerana ditipu, mamat tu terus serang kedai Oppo tu dengan beberapa kawannye. Habis semua barang dipecahkan, hingga kos kerosakan dianggarkan kire-kire Rm70k, bak kate bapak aku… tu say hai je, macam nak cover konon drang dah banyak rugi padahal nak tutup kesalahan drang. Ntah la.. banyak spekulasi timbul lepas kes tu.

Aku malas nak sembang sangat pasal kononnye nak timbulkan balik peristiwa 13 Mei 1969 tu bile dikaitkan dengan isu Boikot Lowyat tersebut. Buang masa… kadang nampak ade kepentingan politik, ade jugak nak sengaja nak keruhkan lagi keadaan yang sebelum ni terbina baik hubungan antara Cina Melayu. Ade jugak dengar-dengar isu, rusuhan ni sengaja dibuat kononnye atas protes kepincangan pemerintahan pemimpin Negara, sebab yang otai Lowyat tu Najib ke? Ntah la… betul jugak cakap pakcik aku, Lowyat tu kubu Cina kot… setakat mamat (aku rasa macam mat rempit) tu, apelah sangat… siap datang lagi otai Lowyat buat ucapan, haha itu lawak… maksud aku, berani nye mamat tu? Atau dah backup? Alih-alih yang terpedaya orang Melayu sendiri… padahal ada kepentingan politik, ceh!


Memang tak dapat dinafikan, boleh dikatekan 80% usahawan niaga ni dari kalangan kaum Cina. Dah tu Melayu nak senang saja? Goyang kaki duk dalam ofis? Suh belaja pun taknak, tapi nak kerja duduk dalam aircond? Suruh niaga pulak, katenye susah nak fikir rolling duit, taknak susah pastu letak harga melebihi harga pasaran? Sape nak datang macam tu. Aku pun orang Melayu, tapi ape nak buat… cume sesetengah yang ada kesedaran drang akan didik anak kepada yang lebih baik… buang segala unsur malas dan taknak berusaha tu! Korang tengok video kat atas macam mane staff cina tu layan pelanggan? Kurang hajar kan? Tak pernah terfikir ke kenape orang Melayu tak cube untuk jadi bos kepada syarikat Digi contohnye? Kenape mesti Cine. Video tu menunjukkan layanan staff pada pelanggan yang datang nak amik resit, tapi dinafikan. “Aku ni smlm bayo bil...pastu kalut nk g ambik anak lupa ambik resit. Balik check payment xmasuk. Td g balik...diorang kata xde rekod aku bayar smlm. Bila request tgk cctv...mcm2 alasan”.

KPDNKK baru nak bertindak ke? Hehe… bile dah kecoh baru nak amik tindakan, dah pecah kereta, orang cina kene belasah baru kau nak bukak mata? Habis sebelum ni, habis kedai Melayu kau orang serang, rampas itu ini… tempat Cina? Adekah sebab terlampau buncit sampai tak larat nak belajan? Maaf sekadar bergurau. Najib mudah je kalau nak settle masalah Negara ni, buat ape? Sign jela TPPA tuuu (Tans-Pasific Partnership Agreement):

KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat

11,174 aksesori tiruan dirampas di Low Yat

KUALA LUMPUR 30 Julai - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berjaya merampas sebanyak 11,174 aksesori telefon bimbit tiruan bernilai RM150,990 dalam pemeriksaan mengejut yang diadakan di Plaza Low Yat pada pukul 2.30 petang semalam.

Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, sebanyak 120 premis perniagaan diperiksa dalam operasi bersepadu itu yang dijalankan bersama anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen selepas pihaknya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kewujudan aktiviti penjualan barang tiruan di situ.

Menurut beliau, kakitangan Jabatan Imigresen turut menahan tiga warga asing yang berasal dari Bangladesh dan Pakistan atas kesalahan tinggal di negara ini tanpa dokumen sah dan salah guna pas lawatan.

“KPDNKK terlebih dahulu melakukan risikan di situ selepas menerima banyak aduan daripada orang awam sebelum melancarkan operasi bersepadu bagi membanteras aktiviti penjualan barangan tiruan.

“Semua kes disiasat di bawah Seksyen 8, Akta Perihal Dagangan 2011 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM10,000 bagi setiap unit barang rampasan atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi individu yang disabit kesalahan atau denda maksimum RM15,000 seunit barang bagi syarikat yang terbabit,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, operasi berkenaan disertai sebanyak 110 anggota penguat kuasa termasuk wakil pemilik cap dagang yang berdaftar bagi mengesan sebarang cubaan penipuan oleh mana-mana peniaga.

Tambahnya, operasi seperti itu akan terus diadakan di seluruh negara terutama di tempat-tempat tumpuan dan terdapat banyak aduan bagi memastikan pengguna tidak terus ditipu selain mendidik penjual supaya mematuhi undang-undang.

“Orang ramai dialu-alukan menghubungi talian 1300886800 untuk menyampaikan aduan atau melalui laman web http://eaduan.kpdnkk.gov.my atau datang sendiri ke pejabat kami,” katanya.



Tuesday, July 14, 2015

Update ‪#‎lowyatt7‬ IGP bercakap bohong -Peguam

Update ‪#‎lowyatt7‬ IGP bercakap bohong -Peguam

Update ‪#‎lowyatt7‬

Saya baru selesai membuat sidang media di Mahkamah Jalan Duta sebentar tadi.

Saya membidas kenyataan media IGP semalam diplaza Low Yatt.

IGP bercakap bohong.

1. IGP menyatakan dua orang naik ke tingkat atas untuk mencuri telefon. INI BOHONG. Selepas bersama anakguam di IPD Dang Wangi hari ini, anakguam kami menyatakan hanya seorang sahaja naik ke atas dan bukannya dua orang.

2. IGP menyatakan salah seorang suspek yang di bebaskan telah membuat fitnah berkaitan telefon klon dan berkaitan di tipu peniaga cina, dan isu ini di petik oleh blogger untuk di viralkan padahal INI BOHONG. Anakguam kami tidak pernah menimbulkan cerita telefon klon ini dan anakguam kamitidak pernah ada apa2 hubungan dengan mana-mana blogger.

NAMPAKNYA PDRM DAH SEMAKIN HILANG KREDIBILITI APABILA IGP BERTINDAK MENGELIRUKAN ORANG AWAM DENGAN MENGELUARKAN KENYATAAN BOHONG.

MANA MUNGKIN POLIS MENANGKAP, MENYIASAT DAN TERUS MENUDUH ANAKGUAM KAMI SEBAGAI PENJENAYAH SEPERTI MANA KENYATAAN IGP SEMALAM KERANA MAHKAMAH, HAKIM DAN BUKTI2 BELUM DI KEMUKAKAN .

SESEORANG ITU TIDAK BERSALAH SELAGI BELUM DI BUKTIKAN SEBAGAI BERSALAH.

OLEH ITU JANGAN RISAU LOWYATT7, BARISAN PEGUAM TERHANDAL NEGARA BAKAL MEWAKILI ANDA SEMUA.

ALLAHUAKBAR!!!

MOHD KHAIRUL AZAM BIN ABDUL AZIZ
0129770412



Sunday, July 12, 2015

Gambar+Video : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Satu pergaduhan berlaku di Plaza Lowyat yang melibatkan tujuh individu pada jam 7.50 malam Sabtu. Pergaduhan ini telah mencetuskan kesesakan di plaza berkenaan.

Sebuah kedai telefon bimbit di Plaza berkenaan telah mengalami kerosakan akibat daripada pergaduhan tersebut.

Menurut sumber polis, suspek telah memecahkan peralatan dalam kedai itu dan memukul pekerja kedai tersebut.

Selain itu, katanya kerugian dianggarkan lebih RM 70,000.

“Kejadian berpunca daripada perasaan tidak puas hati apabila salah seorang rakan suspek ditahan pengawal keselamatan Plaza Lowyat kerana didakwa mencuri telefon bimbit di kedai itu sebelum diserahkan kepada polis.” katanya memetik Harian Metro.

“Kes disiasat mengikut Seksyen147/427 Kanun Keseksaan kerana merusuh,” katanya.

Sumber

Video Seputar Kes Pergaduhan Lowyat


Gambar Seputar Kes Pergaduhan Lowyat
Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Video Dan Gambar : Pergaduhan Di Lowyat -Updated-

Sape tak marah dah jelas-jelas menipu, dah kantoi tak nak pulak minta maaf atau settle cara baik. Itulah peniaga cina, ini bukan rasis tapi realiti.. melayu malas nak susah payah niaga, bile ekonomi didominasi golongan cina, mahu tidak mahu terpaksa jugak beli pada orang cina. Tapi bukan lah nak salahkan orang melayu, kerajaan ada macam-macam badan berkuasa untuk pantau gelaja kononnye menjaga keaslian produk.. tapi hakikatnye? tempat-tempat niaga kecil melayu dijadikan sasaran serbuan, rampas semua barangan tiruan.. tapi tempat cina? sekarang sah-sah Lowyat memiliki baragan tiruan, so KPDNKK nak cerita apa?


Wednesday, February 25, 2015

Kuala Lumpur 20 Pelacur Warga Asing Ditangkap

Serbu ‘dinding ajaib’


Kuala Lumpur: Sekumpulan 20 pelacur warga asing berasak-asak cuba melarikan diri melalui ‘dinding ajaib’ sejurus menyedari pusat karaoke di Jalan Metro Pudu 2 di sini, diserbu polis.

Dalam operasi jam 1 pagi semalam, semua wanita Vietnam dan China itu berusaha menyusup lari melalui lubang rahsia yang bina khas di sebalik dinding batu.

Bagaimanapun tindakan itu gagal apabila semua mereka berjaya diberkas anggota polis Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman.

Seramai 18 wanita warga Vietnam dan dua masing-masing China serta Indonesia berusia 19 hingga 30 tahun ditahan untuk siasatan.

Difahamkan seramai dua pegawai dan 12 anggota diketuai Asisten Superintendan Ibrahim Husin menyerbu premis terbabit selepas disyaki aktif menjalankan aktiviti pelacuran membabitkan wanita warga asing.

Sumber berkata, pemeriksaan lanjut mendapati tiga daripada wanita diberkas itu tidak mempunyai dokumen perjalanan sah memasuki Malaysia.

“Siasatan mendapati wanita terbabit menawarkan harga dari RM150 ke RM200 untuk perkhidmatan seks dengan menjadikan hotel murah di kawasan berhampiran sebagai markas operasi,” katanya.

Menurutnya, seramai 50 pelanggan turut didapati sedang leka berhibur di dalam bilik karaoke lima tingkat yang mempunyai 50 bilik itu.

“Pemeriksaan ke atas semua pelanggan menerusi sistem rekod polis mendapati semua mereka tiada rekod kesalahan. Mereka dibebaskan selepas selesai proses dokumentasi.

“Kita turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 31 tahun dan seorang wanita tempatan berusia 25 tahun yang bekerja sebagai pengurus dan penjaga premis,” katanya.

Dia berkata, premis itu sudah beroperasi selama lima tahun dan mempunyai lesen perniagaan.

“Semua individu ditahan kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Wangsa Maju untuk tindakan lanjut.

“Siasatan dilakukan mengikut Seksyen 55b Akta Imigresen dan Seksyen 39b Peraturan Imigresen 6(1)C Akta Imgresen 1963,” katanya.


Sunday, February 8, 2015

Pesawat AirAsia berlegar di udara 4 jam

 Pesawat AirAsia berlegar di udara 4 jam

KUALA LUMPUR, (MLP) - Pesawat AirAsia X D7172 dari Kuala Lumpur ke Jeddah terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) kerana masalah teknikal.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Tan Sri Tony Fernandes.

Tony menganggap perkara itu sebagai satu isu kecil dan mengesahkan pesawat berkenaan sudah pun selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2).

Pesawat itu terpaksa berlegar di ruang udara Selat Melaka kira-kira empat jam untuk membuang minyak dari tangki pesawat sebelum selamat mendarat.


PS: Hal-hal teknikal seperti ini biasa terjadi pada mana-mana pesawat sekalipun dan tak perlu nak jadikan isu kecil ni sebagai satu isu besar. Tapi lah kan.. sepatutnye masalah teknikal ni tak sepatutnye berlaku lagi setelah banyaknye kejadian tidak terduga yang melibatkan pesawat2 Malaysia. Maksud aku, perlu lebih peka dari setiap sudut pesawat supaya perkara sama tidak berulang kembali.. tapi kalu dah nak jadi, nak wat camno kan? bak kate 'ustazah FB', semua yang terjadi adalah ketentuan Ilahi (isu K-POP).


Friday, February 6, 2015

Jackie Chan Kini Bergelar Datuk

Jackie Chan Kini Bergelar Datuk

KUALA LUMPUR, 1 FEB 2015: Pelakon aksi kelahiran Hong Kong Jackie Chan telah dianugerahkan Panglima Mahkota Wilayah (PMW) yang membawa gelaran Datuk.

Pelakon yang berusia 60 tahun menerima penganugerahan ini daripada Yang Dipertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah bersempena dengan Hari Wilayah Persekutuan 2015.

Turut menerima gelaran yang sama, Ustaz Kazim Elias yang menjadi penceramah popular untuk  program Astro Kalau Dah Jodoh yang mempunyai  pengikut tersendiri menonton program tersebut

Tahniah dan Syabas diucapkan kepada Datuk Jackie Chan dan Datuk Ustaz Kazim Elias yang menjadi inspirasi kepada rakyat Malaysia.


PS: Macam tu jer JC dapat gelaran Datuk.. orang luar boleh dapat gelaran Datuk? mudah bebeno.. ape bakti dia pada Malaysia sampai boleh dapat gelaran tu? bukan aku nak cemburu buta ke hape, fcukoff la dengan ape bagai gelaran, takde makna pun bagi aku. Oklah seseorang yang betul2 banyak berbakti pada negara dan diatas kesungguhannye, dianugerahkan penghormatan ke hape la.. tapi ni oreng luer.. ntah looooo.


Siasatan nahas TransAsia tumpu pada kegagalan enjin

Siasatan nahas TransAsia tumpu pada kegagalan enjin

TAIPEI: Kegagalan satu enjin pesawat TransAsia yang terhempas di Taiwan kelmarin hingga mengorbankan 35 nyawa serta kemungkinan juruterbang mematikan satu lagi enjin menjadi tumpuan siasatan, menurut pakar dan penganalisis penerbangan.

Penemuan awal daripada kotak hitam pesawat itu dikeluarkan hari ini ketika terdapat laporan bahawa ketua juruterbang masih menggenggam alat kawalan pesawat ketika mayat beliau ditemui dalam kokpit.

Pentadbiran Penerbangan Awam (CAA) turut mendedahkan bahawa TransAsia Airways gagal mematuhi kira-kira satu per tiga keperluan peraturan yang dikenakan selepas satu lagi insiden pesawat terhempas tujuh bulan lalu di Pulau Penghu di Taiwan.

Kelmarin, pesawat ATR 72-600 buatan Perancis yang dilengkapi dua enjin turboprop Pratt & Whitney, terhempas ke sungai.

Menurut Majlis Keselamatan Udara Taiwan, enjin sebelah kanan pesawat berkenaan "mati" kira-kira dua minit selepas berlepas dari lapangan terbang di utara Taipei.

Pengarahnya, Thomas Wang, berkata isyarat amaran berbunyi dalam kokpit dan enjin sebelah kiri kemudian dimatikan secara manual oleh juruterbang atas sebab yang tidak diketahui.

"Juruterbang cuba menghidupkan semula kedua-dua enjin tetapi gagal. Ini bermakna ketika saat akhir penerbangan itu, kedua-dua enjinnya tiada sebarang daya tujahan. Kami mendengar 'Mayday' pada 10:54:35," katanya.

Wang berkata, adalah "tidak jelas" kenapa enjin sebelah kiri dimatikan secara manual.

"Kami tidak membuat sebarang rumusan," katanya.

Namun, penganalisis berkata juruterbang mungkin melakukan satu kesilapan.

"Mereka kelihatan mematikan enjin yang salah," kata Greg Waldron, pengarang penerbitan industri penerbangan Flightglobal.

"Enjin sebelah kanan mati tetapi ia tidak cukup menyebabkan pesawat terhempas kerana ATR direka untuk terbang dengan satu enjin," katanya. - AFP



Saturday, January 24, 2015

Tunaikan Nazar, Rozita Che Wan Terpaksa Tinggalkan Anak

Tunaikan Nazar, Rozita Che Wan Terpaksa Tinggalkan Anak

Pelakon Rozita Che Wan (Che Ta) akui terpaksa tinggalkan anak perempuan kesayangannya Aaisyah Dhia Rana yang baru berusia tiga bulan untuk menunaikan nazar.

Menurut Che Ta, sebelum ini dia pernah bernazar untuk mengerjakan umrah sekiranya hamil lagi selepas berkahwin.

“Memang agak sukar nak tinggalkan Aaisyah lebih-lebih lagi dengan usianya yang baru tiga bulan.

“Tapi saya terpaksa juga tinggalkan dia kerana perlu menunaikan nazar iatu sekiranya hamil lagi selepas berkahwin, saya akan buat umrah bersama suami.

“Alhamdulillah doa kami diperkenankan Allah dan ini adalah kali pertama saya buat umrah bersama Zain,” katanya seperti yang dilapor Harian Metro pada Jumaat.

Aktres cantik ini juga memberitahu agak sukar baginya untuk berenggang dengan Aaisyah kerana masih kecil.

“Sebelum ini pun saya tolak tawaran berlakon kerana terasa susah nak tinggalkan anak yang masih kecil

“Malah jika saya ada kerja luar pun saya akan cuba sedaya upaya untuk bawa Aaisyah jika berpeluang.

“Kadang-kadang saya keluar rumah dan tinggalkan dia sekejap pun pasti saya akan hubungi keluarga untuk tahu perkembangan Aaisyah,” ujarnya.

Tambah Che Ta lagi, Aaisyah akan dijaga oleh keluarganya sepanjang dua minggu ketiadaan mereka.

"Sebenarnya emak saya suruh bawa Aaisyah sekali kerana dia bukanlah bayi yang banyak ragam.

“Cuma berdasarkan cerita rakan saya, di sana banyak habuk jadi saya putuskan untuk tinggalkan dia dengan keluarga.” tambahnya.

Pasangan ini akan mengerjakan umrah pada 20 Februari depan.

Sumber

Nazar dapat dimengerti adalah satu perjanjian antara manusia kepada Allah, apabila Allah mengkabulkan hajat seseorang yang bernazar, maka wajib keatasnya melaksanakan nazar tersebut. Nazar haram adalah penjanjian yang boleh mendatangkan kemudaratan, sesuatu yang haram, kepada seseorang seperti berjanji untuk minum arak, membunuh, berzina dan sebagainya. So kalau kes Che Ta nak tinggalkan anak ni bukanlah sesuatu yang termasuk dalam kemudaratan, mendatangkan dosa, takde masalah. Dan itu antara die dengan Allah.

Baguslah bernazar, menunjukkan adanya perhubungan antara manusia dengan Allah, dan menurut aku nazar yang dibuat untuk menunaikan Umrah adalah sesuai. Cume pandangan aku sebagai seorang yang cetek ilmu pengetahuan, berfikiran lebih baik Che Ta ni nazar sesuatu yang lebih 'power', penting dan asas dalam agama, iaitu MENUTUP AURAT. Adalah lebih utama menjaga aurat melihat bahawa beliau sudah menjadi seorang isteri dan ibu kepada seorang anak. Bukan aku kate pegi umrah tak bagus, dan itu takde masalah dengan aku kalau sape-sape nak pegi.. cume, melihat dengan dunia sekarang yang tak sudah-sudah dengan maksiat sana sini, datangnye dari mane kalau bukan dari diri sendiri?

Atas dorongan dan ikutan dari sape semua ni terjadi? kenape dekat mall2 majoriti perempuan semua pakai ketat2? nak salahkan siape? mak ayah? kerajaan? kawan2? atau idola-idola mereka? Paling tidak, kene ada usaha untuk mengubah persepsi masyarakat mengatakan benar dan salah terhadap sesuatu. Kite ada kuasa, ada populariti, ada kemewahan.. gunakan sebaik mungkin untuk mengankat kembali nilai murni Islam dalam diri setiap manusia. Sampai bile nak duduk bawah ketiak mak kalau bukan kerana usaha sebagai pendorong utama?


Thursday, January 22, 2015

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu
SEORANG penyanyi kumpulan popular era 90-an ditahan reman selama empat hari di Mahkamah Majistret Ampang, Selangor semalam kerana didakwa memiliki dadah jenis heroin.

KUALA LUMPUR 21 Jan. – Usaha mendapatkan perintah reman terhadap seorang bekas vokalis kumpulan pop terkenal era 90-an atas dakwaan memiliki dadah jenis heroin di Mahkamah Majistret Ampang dekat sini hari ini bertukar kecoh apabila penyanyi tersebut mengeluarkan kata-kata kesat kepada jurugambar.

Kejadian itu berlaku sewaktu beberapa jurugambar merakam gambar suspek yang memakai baju hitam itu ketika dibawa keluar dari mahkamah selepas mendapat perintah reman selama empat hari bermula hari ini.

Perintah reman sehingga Sabtu ini dikeluarkan oleh Pendaftar, Mohd. Rahbadar An-Nur Haslan di bawah Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah bagi membantu siasatan polis mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan 15(1)(a) akta yang sama.

Vokalis berusia 43 tahun itu ditahan bersama seorang rakan wanitanya kerana disyaki memiliki dadah jenis heroin dengan berat kasar 1.2 gram dalam satu serbuan di rumahnya di Taman Keramat, dekat sini tengah malam tadi.

Serbuan itu dilakukan sepasukan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang, hasil maklumat yang diperoleh.

Rakan wanitanya turut direman empat hari sehingga Sabtu ini di mahkamah sama.

Menurut sumber polis, dalam soal siasat awal, penyanyi tersebut mendakwa telah terbabit dalam gejala penagihan dadah jenis syabu dan heroin sejak 10 tahun lalu.

Sumber.

Gambar+Video: Zamani Slam Ditahan Reman Hingga Sabtu

Kecoh kan di facebook zamani dipaksa nyanyi oleh salah seorang anggota Polis yang bertugas waktu tu? bagi aku memang tak patut la.. hormat la brader lagend nih, yang buatkan orang lagi tak puas hati bila zamani nyanyi dengan tangan kanan digari. Maybe disebabkan terlampau obses nak jadi artis FB, sampai tak perasan dah menggugat sensitiviti orang lain. Layan video Zamani Slam Dipaksa Nyanyi kat bawah.

Video Zamani Slam Dipaksa Nyanyi


Wednesday, January 21, 2015

Imigresen Australia tahan Sirul di Brisbane

"Kenyataan Jabatan Peguam Negara Australia dilapor menyebut, permohonan itu hanya akan dipenuhi sekiranya Malaysia berjanji untuk tidak menjalankan hukuman mati tersebut" -boleh pulak cenggitu ea? habistu kalu orang buat jenayah bunuh orang, pastu lari ke Autralia, terlepas dari hukumun mati. Aii.. seronok la penjenayah kalau camni.

... Berita Penuh ...
Imigresen Australia tahan Sirul di Brisbane

Pihak berkuasa Australia mengesahkan penahanan bekas anggota pasukan elit polis Malaysia, Sirul Azhar Umar.

Sirul yang berdepan hukuman mati kerana membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu ditahan semalam oleh pasukan imigresen Australia.

"Jabatan ini menahan seorang individu bukan warganegara tanpa izin semalam di Brisbane.

"Jabatan ini maklum dengan kepentingan pihak berkuasa Malaysia ke atas individu berkenaan.

"Namun atas sebab-sebab sulit, (jabatan ini) tidak dapat mengulas lanjut," kata jurucakap Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan Australia dalam kenyataan kepada Malaysiakini.

Penahanan itu dibuat selepas polis antarabangsa Interpol mengeluarkan notis merah ke atasnya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar juga mengesahkan penahanan itu, lapor Bernama.

Katanya, polis akan berbincang dengan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail untuk menentukan tindakan selanjutnya.

Sebelum ini dilaporkan Australia tidak akan memenuhi permohonan kerajaan Malaysia untuk mendapatkan perintah ekstradisi bagi membawa pulang Sirul kerana ia melibatkan hukuman mati.

Kenyataan Jabatan Peguam Negara Australia dilapor menyebut, permohonan itu hanya akan dipenuhi sekiranya Malaysia berjanji untuk tidak menjalankan hukuman mati tersebut.

Mahkamah Persekutuan pada hari Rabu lalu menjatuhkan hukuman mati ke atas Sirul dan seorang lagi responden, Azilah Hadri.

Kedua-dua orang bekas anggota Unit Tindakan Khas itu didapati bersalah membunuh Altantuya sembilan tahun lepas.   
   
Mahkamah Persekutuan juga sebulat suara mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada 23 Ogos 2013 yang membebaskan kedua-dua mereka.



Wednesday, January 14, 2015

Pembayaran Dan Semakan Br1m 4.0

Pembayaran Dan Semakan Br1m 4.0

Tengah sedap makan dapat whatapps dari kawan suruh check account, katenye Br1m dah masuk.. yeke? aah memang dah masuk Rm350 di maybank acc ku. Seperti yang dapat korang tengok ss kat atas pembayaran Br1m untuk golongan bujang macam aku ni. So bagi yang belum dapat, boleh check online kat sini:


PUTRAJAYA 29 Dis. – Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dijadualkan pada akhir bulan depan, akan dipercepatkan mulai 15 Januari 2015 bagi meringankan beban mangsa banjir di negara ini.

Sebarang pertanyaan, orang ramai khususnya penerima BR1M boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 atau di talian 03-88824565/4566 serta melalui e-mel br1m@treasury.gov.my.


Bayaran BR1M 2015 starting 15 January

BR1M is going to be disbursed starting Jan 15 instead of end of the month of Jan due to the flood happening in several states. The payment of Jan is the first installment for household category recipient. The rest will be paid on May and September later.

Regarding this brought forward matter, the second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni said the government is considering the difficulties facing the flood victims, especially the BR1M recipients.

The BR1M payments would be made in stages, with priority given to those in affected by the floods. That means not all the recipient will receive their payment on Jan 15, kindly check your bank account within the promised period.

For Takaful i-BR1M, the people can start to claim starting next month. The deadline for i-BR1M is on end of March 2015. You can call the i-BR1M hotline , 03-27162716 to get help.
Sumber


Monday, January 12, 2015

Azilah, Sirul bersalah bunuh Altantuya diputuskan hukuman mati

Salah tetap salah, hukum tetap hukum bersesuaian kesalahan yang dilakukan itulah dinamakan hukum qisas di dalam Islam. Mencuri hukumnya potong tangan, berzina hukumnya rotan bagi yang belum kahwin, begitu juga bunuh hukumnya bunuh melainkan ahli keluarga si mati memaafkan, tapi tetap juga perlu membayar denda.

Begitulah kemurniaan hukum Islam, tak dapat tangkap sekarang, jangan lupa hari mendatang, di dunia tidak dihakimi, di akhirat pula menanti. Mungkin ada yang terlupa bahawa dunia sudah tua dan tidak mampu lagi menampung benyaknya kerosakan, kejahatan dan kemaksiatan berlaku di dunia. Sedarlah wahai manusia, tak lama lagi kiamat bakal menjelma dan tidak pula mengenal usia.

... Berita Penuh ...
Azilah, Sirul bersalah bunuh Altantuya diputuskan hukuman mati

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati ke atas dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) selepas didapati bersalah membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu sembilan tahun lalu.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria sebulat suara mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada 23 Ogos 2013 yang membebaskan Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar selepas membenarkan rayuan mereka.

Mahkamah membuat keputusan itu selepas mendapati Mahkamah Rayuan terkhilaf dalam keputusannya.

Turut bersidang Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Tan Sri Ahmad Maarop.

Dalam penghakiman yang dibacakan Suriyadi, mahkamah berpuas hati bahawa kedua- dua responden gagal menimbulkan keraguan terhadap kes pendakwaan.

Suriyadi berkata, notis alibi yang dikemukakan kepada pendakwaan tidak disokong oleh bukti kukuh oleh kedua responden.

Katanya, mahkamah mendapati kedua responden ada niat bersama untuk melakukan pembunuhan itu yang disokong dengan bukti barangan peribadi milik si mati yang dijumpai bersama responden kedua (Sirul Azhar).

Sementara itu, mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap Sirul Azhar selepas beliau gagal hadir untuk menerima penghakiman.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah, peguam bela, Kuldeep Kumar dan Datuk Hazman Ahmad mewakili Azilah selaku responden pertama manakala Kamarul Hisham Kamaruddin bertindak bagi pihak respoden kedua iaitu Sirul Azhar.

Pada 9 April 2009, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman mati ke atas kedua-dua responden selepas mendapati mereka bersalah melakukan pembunuhan itu.

Kedua-dua responden didakwa membunuh Altantuya, 28, di Mukim Bukit Raja, Shah Alam antara jam 10 malam pada 19 Oktober dan jam 1 pagi pada 20 Oktober 2006.

Berikut kronologi kes pembunuhan Altantuya:

2006:

26 Oktober: Cif Inspektor Azilah Hadri dari Unit Tindakan Khas Bukit Aman ditangkap berhubung kehilangan Altantuya.

6 November: Korporal Sirul Azhar Umar dari unit yang sama turut ditangkap.

7 November: Penganalisis politik Abdul Razak Baginda ditahan polis bagi membantu siasatan kes berkenaan.

15 November: Azilah dan Sirul dituduh bersama di mahkamah majistret di Shah Alam atas pembunuhan Altantuya. Mereka didakwa telah membunuh wanita itu di satu lokasi antara Lot 12843 dan Lot 16735 di Mukim Bukit Raja, Selangor, antara 10 malam 19 Oktober dan 1.00 pagi hari berikutnya.

16 November: Razak didakwa di mahkamah majistret Kuala Lumpur kerana bersubahat dengan Azilah dan Sirul dalam pembunuhan itu. Beliau didakwa melakukan kesalahan itu antara 9.54 pagi dan 11.05 pagi pada 18 Oktober di tingkat 10 Bangunan Getah Asli di Jalan Ampang.

2007:

19 Jun: Perbicaraan Abdul Razak Baginda dan dua anggota polis berkenaan atas pembunuhan Altantuya bermula.

2008:

31 Oktober: Mahkamah Tinggi membebaskan Razak tanpa memerintahnya membela diri selepas memutuskan bahawa pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap beliau. Pada hari yang sama, Mahkamah Tinggi mendapati pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap Azilah dan Sirul Azhar dan memerintahkan mereka membela diri.

14 November: Timbalan pendakwa raya Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah mengesahkan pendakwaan tidak akan merayu terhadap pembebasan Abdul Razak.

2009:

15 Januari: Azilah dan Sirul Azhar memulakan pembelaan diri. Azilah memberi kenyataan bersumpah dari kandang saksi.

4 Februari: Sirul Azhar memberi kenyataan bela diri dari kandang tertuduh.

9 April: Azilah dan Sirul Azhar didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi dan dihukum gantung sampai mati.

10 April: Azilah memfail notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman matinya.

13 April: Sirul Azhar memfail notis rayuan terhadap sabitan dan hukuman matinya.

2013:

24 Jun: Mahkamah Rayuan mendengar rayuan kedua-dua mereka.

23 Ogos: Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan dikemukakan oleh Azilah dan Sirul Azhar dan membebaskan mereka dari tuduhan berkenaan. Pendakwaan memfail rayuan pada hari yang sama.

2014:

23 Jun: Mahkamah Persekutuan mendengar rayuan pihak pendakwaan. Perkara itu didengar selama tiga hari.

25 Jun: Panel lima anggota Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menangguhkan keputusan mereka terhadap rayuan pendakwaan.
Sumber


Friday, January 9, 2015

Dua beradik yang hilang sejak Rabu ditemui selamat

Masih ingat kes dua beradik yang hilang tulat lepas? boleh review sini: http://www.duadz.com/2015/01/berhati-hati-mata-mata-memerhati-anak.html. Alhamdulillah berkat doa dan usaha semua.. dua beradik tersebut selamat ditemui dan kembali ke pangkuan keluarganya.

... Berita Penuh ...

Dua beradik yang hilang sejak Rabu ditemui selamat
KUALA LUMPUR: Kegelisahan ibu kepada dua beradik yang hilang sejak Rabu, berakhir apabila Mohd Iman Zafri, 11, dan Nur Alysyah Zafiera, 9, kini telah kembali ke pangkuan keluarga dengan kerjasama pihak polis.

Perkara itu, menurut sebuah laporan, telah disahkan oleh Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, ACP Sulaiman Salleh.

Dua beradik itu pada Rabu, meminta kebenaran ibunya, Azriana Ahmad untuk pergi ke kedai sebelum disedari tidak kembali semula setelah lebih 15 minit.

Melalui status di laman media sosial perniagaan ibunya pagi tadi, turut dinyatakan mengenai situasi dua beradik tersebut yang telah dijumpai pihak polis.

"Saya akan update sekiranya anak-anak ada di depan mata saya. Anak-anak hilang bukan lari daruli rumah seperti yang didakwa," kata status berkenaan.

Bapa dua beradik itu, Hudzaifah Fauzie, ketika dihubungi Astro AWANI sebentar tadi memberitahu, anak-anaknya kini sudah bersama keluarga dan mereka dalam keadaan baik.

"Saya berterima kasih pada pihak yang membantu menyebarkan khabar sehingga anak-anak kami ditemui semula," ujarnya.

Pada masa yang sama, Hudzaifah kesal terhadap fitnah yang dilemparkan oleh pengguna media sosial sejak khabar kehilangan anak-anak mereka disiarkan umum.

"Harap pihak-pihak tertentu hentikanlah semua tanggapan buruk yang ditujukan kepada keluarga kami. Sekarang ini semuanya sudah selamat," katanya.

Mohd Iman dan Nur Alysyah dilaporkan hilang sejak 9 malam Rabu lalu selepas mereka keluar dari premis niaga ibu bapa mereka untuk ke kedai.
Sumber


Thursday, January 8, 2015

Berhati hati! Mata-Mata Memerhati Anak Anda!

"Tolong semua, carikan anak-anak saya"... begitulah rayuan seorang ibu terhadap kehilangan anaknya meminta kepada sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat berkaitan kedua anaknya Mohd Iman Zafri, 11, dan juga adiknya, Nur Alysyah Zafiera, 9, yang baru-baru ini hilang ketika keluar membeli barang di kedai berhampiran. Kepada semua warga KBM, berhati-hatilah dengan keadaan sekeliling kerana kejadian ini pasti berpunca dari mata-mata yang tak henti-henti memerhati.

Tambah-tambah bile keluar sekeluarga di tempat tertentu, awasi anak-anak anda dan pastikan mereka berada dekat dengan anda. Anak-anak tak tahu ape.. ibu bapalah yang bertanggungjawab menjaga keselamatan mereka, lain la kalau mereka dah besar gebabak kan? semua yang terjadi adalah ketentuan Allah, tapi tanpa usaha dan doa manusia sesuatu itu tidak akan berhasil.

Ape-ape pun.. same-same lah kite doakan kebaikan, kemudahan dan semoga Allah mengembalikan kembali anaknya, amin.

Berhati hati! Mata-Mata Memerhati Anak Anda!

... Berita Penuh ...
JOHOR BAHRU: Keresahan seorang ibu tidak dapat digambarkan dengan kata-kata apabila dua orang anaknya yang masih kecil kini sudah masuk 15 jam hilang.

Kejadian berlaku sekitar jam 9 malam semalam di sebuah deretan premis perniagaan di Jalan Pinang 52, Taman Daya, Johor Bahru.

Mohd Iman Zafri, 11, dan juga adiknya, Nur Alysyah Zafiera, 9, didapati tidak kembali ke kedai tempat ibu dan bapanya bekerja selepas keluar untuk membeli sesuatu di kedai di tingkat bawah.

“Si abang ada bertanya untuk keluar ke kedai bawah. Itu perkara biasa dan saya mengizinkannya, malah pemilik kedai di bawah juga mengenali saya dan anak-anak saya.

“Namun, saya tidak menyangka Mohd Iman akan membawa sekali adiknya,” ujar ibu mereka, Yana, dalam nada sedih dan gementar saat dihubungi Astro AWANI.

Semasa kejadian, Mohd Iman memakai baju hitam dan seluar hitam manakala Nur Alysyah memakai baju tidur putih dengan bintik merah.

Tambah Yana, sebelum meninggalkan kedai mereka, Mohd Iman sempat bertanya kepada neneknya sama ada mahukan apa-apa dari kedai tersebut.

“Selalunya dia akan mengambil masa 5 minit untuk kembali ke kedai kami. Semalam, selepas 15 minit, dia tidak muncul dan itu membuatkan saya dan suami berasa tidak sedap hati,” ujarnya.

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di kedai mereka ada menunjukkan dua beradik itu berjalan menghala ke kedai yang hendak dituju. Begitupun, rakaman tersebut tidak memaparkan sebarang petunjuk lain tentang kehilangan mereka.

Yana dan suaminya sudahpun membuat laporan polis sejam selepas kejadian tersebut namun pihak polis meminta menunggu sehingga 24 jam sebelum ia diklasifikasikan sebagai kes hilang atau culik.

Mereka juga telah menyebarkan maklumat dan rayuan tentang kehilangan anak mereka melalui akaun media social perniagaan mereka.

“Semua pihak terdekat termasuk saudara-mara sudah dimaklumkan tentang hal ini. Saya berharap jika ada pihak yang ternampak mereka berdua, tolonglah hubungi kami atau ke pihak berkuasa,” rayu Yana.

Bagi mereka yang mempunyai maklumat dan mahu membantu, ibu bapa Mohd Iman dan Nur Alysyah boleh dihubungi di talian 013-700 9064 atau 017-777 3985.

Source


Wednesday, July 16, 2014

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Demi anak, wanita 'pembuli' mohon maaf
Di bawah link video kenyataan tentang mohon maaf Kiki Kamaruddin Terhadap Uncle

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Published on 16 July 2014 18:54

Perempuan yang dirakam membuli seorang warga emas dan memukul keretanya dengan batang kunci stereng dalam satu kemalangan jalan raya telah memohon maaf berikutan tindakannya. Siti Fairrah Asyikin Kamaruddin berkata beliau akan berjumpa dengan lelaki yang diugutnya itu dalam masa terdekat, dan memohon pengguna internet menyebarkan "permohonan maaf ikhlasnya" demi "masa depan anaknya".

Alhamdulillah.. saudara kita akhirnya mendapat hidayah dari Allah memohon maaf atas kesilapannya, walaupun mungkin atas desakan mana-mana pihak, hanya Allah lah yang berkuasa untuk menggerakkan hati beliau untuk sendiri meminta maaf atas kejadian yang berlaku.

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Allah juga telah mengajar kita di dalam Al-Quran tentang saling memaafkan satu sama lain, jadilah seorang insan yang berbudi bahasa, dan jauhkan diri dari bersifat ego dan hanya pentingkan diri. Orang yang memaafkan orang lain akan merasakan ketenangan setelah memaafkan kesalahan yang dilakukan keatasnya, betapa uniknya manusia.. yang menciptakan nya adalah Allah swt.

Sudah-sudah la tuh maki hamun dia.. usah la seborkan lagi fitnah-fitnah kalau betul dia dah minta maaf kat uncle tu.. lagipun, uncle tu dah lama pun maafkan minah ni.. so padam2 la api kemarahan tu dengan shalat tarawih ok, lupekan pasal minah ni.. utamakan pasal diri sendiri lak.. hehehe.. Selamat Bertarawih.



Kisah si Uncle Memaafkan Kiki Si Steering Lock

'Uncle dah maafkan'


Kuantan: Warga emas yang menjadi mangsa seorang wanita bertindak ganas ketika kemalangan di parkir Pusat Transformasi Bandar (UTC) pada Isnin lalu tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya malah bersedia memaafkan wanita itu.

Pesara kerajaan, Sim Siak Hong, 68, berkata, dia hanya membuat laporan polis berhubung kemalangan itu namun enggan melaporkan kejadian wanita itu bertindak ganas terhadapnya walaupun diminta pihak berkuasa untuk berbuat demikian. 

"Saya menganggap dia bertindak demikian mungkin didorong perasaan marah kerana saya melanggar keretanya. 

SIAK Heong ketika ditemu bual.

"Walaupun trauma dengan kejadian itu saya tetap memaafkannya dan berjanji tidak akan melaporkan tindakan kekerasannya kepada polis malah dia juga sudah memohon maaf kepada saya," katanya ketika ditemui di sini, sebentar tadi.

Kemalangan kecil yang berlaku kira-kira jam 1 petang itu menyebabkan wanita berusia 30 tahun itu naik darah dan bertindak memaki Siak Heong dengan perkataan kasar serta berbaur perkauman.

Malah wanita itu turut bertindak memukul kenderaan Siak Heong menggunakan pengunci stereng.



Tuesday, July 15, 2014

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Gambar + Video

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17
Kiki Si Steering Lock 

Ni lah Kiki Kamaruddin pompuan yang tunjuk samseng kat ORANG TUA, dah tersebar bagai virus video kelakuan bodoh beliau, bukan tak buleh nak settle cara baik.. tapi sengaja nak dapatkan perhatian atau sememangnye beliau seorang yang panas baran.

Ku tak suka untuk jaga tepi kain orang.. tapi lepas tertengok video minah tu, hati ni rasa panas membara untuk turut "mengeladah" si pelaku abnormal tersebut. 

Kau pakai tudung melambangkan keIslaman, kewanitaan, ketulusan dan sifat baik lainnye.. tapi lain pulak jadi bile kau dah bertindak sedemikian terhadap orang tua, orang tua buleh la kau sound.. meh sound aku tengok? idak ke makan beton aku?

Imej Islam yang semakin hari semakin pudar bertambah pudar dengan adanya makhluk seperti kau.. ku bukan ape, ku rase tak patut kau settlekan masalah remeh tuh dengan cara seperti orang gila di depan khalayak ramai.. ku pun malu, ekau tak malu?

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ape yang ku dapat tahu, beliau ni keja di Wedding Planner, keja or part time i dont care.. hati-hatilah wahai sekalian manusia, berhadapan dengan planner macam gini.. tak masal tak jadi kawen. Kene pulak sekarang ni musim kawen, walau aku tak kawen.. tapi must be ccarefull to.. meh meh meh ~

Seperti mana janji Allah, buat baik pasti dibalas baik, begitu jugak sebaliknye.. cemuhan demi cemuhan.. cacian demi cacian, sanggup kau tahan hanya kerana pakcik tuh terlanggar kereta kau? kalau bonzer yang langgo, ade bran nak sound? tak masal masuk spital, ICU terosss..

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Sekarang kau tanggung.. kat mana-mana kau berada, dengan Peugoet CMD 25 kau tuh, balasan Allah sat ja.. bukan setakat calar, hilang habes bodykit.. haa amacam? sebab mulut badan binasa.

Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)
Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)


Monday, June 16, 2014

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Virus Malware ni ada terdetect jugak kat blog aku.. bile bukak page Software, maka akan keluar page This Website Ahaed Contains Malware. Ahh ~ abaikan je msg tu, bukan ade virus bahaya pun kalau korang teruskan jugak search di KBM.

Bukan aku nak hack korang pun, dosa tau hack-hack nih.. merosakkan harta benta orang lain.. hehe.. biasenye bile detect Malware pada sesebuah website, kadang-kadang ada software yang isinye ada virus.. so bile upload di Hosting, SE akan detect virus.. sebenarnye takde ape pun..

Kadang-kadang boleh jadi script yang kite tanam di blog/website tak boleh diterima Google, so boleh jadi macam ni jugak.. contoh script yang aku tanam kat blog ni pada page Sitemap. Aku dah lupe script tu aku cilok mane, tapi cadangnye nak remove and install the new one la.

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Bile jadi macam ni, terserah korang nak teruskan ataupun tak, betul jugak risikonye atas yang mengakses.. tapi kalau aku, tengok pada keadaan jugak.. website yang kite xplore tu, kalau nampak semacam, tak payah la.. tapi setakat blog blogger biase.. tarak hal la..

Bile jadi macam ni, mudah je.. klik pada Advance - Proceed At Your Own Risk. Maksudnye segala risiko ditanggung oleh anda.. eleh macam kalau ape-ape risiko Google boleh tanggung? haha.. nak lagi detail, baca la kat Learn More tuh.. penerangan panjang lebar kat situ..

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Same jugak kalau jadi macam gambar kat atas.. kalau berani nak teruskan, just click Ignore This Warning. Tapi hati-hati.. jangan sebarang klik brader sister, takut-takut ade yang nak pedajai kite.. macam-macam cara orang boleh buat hanya dengan dapat access komputer kite, tambah-tambah user yang suka simpan secret stuff, contoh password maybank2u ect.

Aku cume bagi cara saje.. ape-ape pun be carefull anything what u want to do, exspecially if onair / online.. tu pasal kalau orang pandai boleh buat duit hanya dengan online saje.. takde modal tapi dapat duit. Caranya? macam-macam cara brader.. hahaha ~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...