Followers

Showing posts with label Hikmah. Show all posts
Showing posts with label Hikmah. Show all posts

Thursday, July 23, 2015

Doa-Doa Naik Kenderaan -Darat, Laut dan Udara

Sebagai seorang yang beragama Islam perlu untuk kite selalu ingat kepada Allah s.w.t di atas segala nikmat kurniaan pemberianNya. Bukan lah susah mana pun nak ingat pada Allah, cukup mengucap Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar pun dah kira sebagai ingat kepada Allah. Tapi nak ucap 3 perkataan tu bukan main susah walaupun masa yang dibazirkan hanya termenung mengenang nasib diri. Apelah salahnye kalau sekejap beberapa saat kite ucap 3 perkataan tu kan? Bukan cakap kome sajee.. teman pun 2x5 jugeee.. hehe.

Sebenarnye bukan ni tujuan aku menulis harini.. aku nak share pasal Doa-Doa Naik Kenderaan yang sangat mudah dan familiar untuk kite praktikkan bersama. Hmmm.. susah kan nak ucap 3 perkataan kat atas tu? Hah! Ni aktiviti yang boleh dikatekan hari-hari kite buat, naik moto pegi paso.. naik kete bawak family.. naik bas balik keje dan macam-macam lagi korang naik..

Jadi ape salahnye kalau same-same kite amalkan doa ni demi kebaikan diri dan keluarga? Bukan mintak kat sape, mintak kat Allah kite la.. mintak dekat manusia memang jenuh kau nak dapat. Lagipun…. Itu tanda kita ingat pada Allah swt, bile ingat pada Allah, menunjukkan bahawa kite sebagai hamba yang sangat lemah.. tentulah Allah syg pada hambanya yang lemah namun tidak sombong meminta, i'm right?

Doa-Doa Naik Kenderaan


DOA MENAIKI KENDERAAN DARAT

DOA MENAIKI KENDERAAN LAUT DAN UDARA



Wednesday, July 16, 2014

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Demi anak, wanita 'pembuli' mohon maaf
Di bawah link video kenyataan tentang mohon maaf Kiki Kamaruddin Terhadap Uncle

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Published on 16 July 2014 18:54

Perempuan yang dirakam membuli seorang warga emas dan memukul keretanya dengan batang kunci stereng dalam satu kemalangan jalan raya telah memohon maaf berikutan tindakannya. Siti Fairrah Asyikin Kamaruddin berkata beliau akan berjumpa dengan lelaki yang diugutnya itu dalam masa terdekat, dan memohon pengguna internet menyebarkan "permohonan maaf ikhlasnya" demi "masa depan anaknya".

Alhamdulillah.. saudara kita akhirnya mendapat hidayah dari Allah memohon maaf atas kesilapannya, walaupun mungkin atas desakan mana-mana pihak, hanya Allah lah yang berkuasa untuk menggerakkan hati beliau untuk sendiri meminta maaf atas kejadian yang berlaku.

Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Mohon Maaf Pada Warga Emas

Allah juga telah mengajar kita di dalam Al-Quran tentang saling memaafkan satu sama lain, jadilah seorang insan yang berbudi bahasa, dan jauhkan diri dari bersifat ego dan hanya pentingkan diri. Orang yang memaafkan orang lain akan merasakan ketenangan setelah memaafkan kesalahan yang dilakukan keatasnya, betapa uniknya manusia.. yang menciptakan nya adalah Allah swt.

Sudah-sudah la tuh maki hamun dia.. usah la seborkan lagi fitnah-fitnah kalau betul dia dah minta maaf kat uncle tu.. lagipun, uncle tu dah lama pun maafkan minah ni.. so padam2 la api kemarahan tu dengan shalat tarawih ok, lupekan pasal minah ni.. utamakan pasal diri sendiri lak.. hehehe.. Selamat Bertarawih.



Kisah si Uncle Memaafkan Kiki Si Steering Lock

'Uncle dah maafkan'


Kuantan: Warga emas yang menjadi mangsa seorang wanita bertindak ganas ketika kemalangan di parkir Pusat Transformasi Bandar (UTC) pada Isnin lalu tidak akan mengambil tindakan undang-undang terhadapnya malah bersedia memaafkan wanita itu.

Pesara kerajaan, Sim Siak Hong, 68, berkata, dia hanya membuat laporan polis berhubung kemalangan itu namun enggan melaporkan kejadian wanita itu bertindak ganas terhadapnya walaupun diminta pihak berkuasa untuk berbuat demikian. 

"Saya menganggap dia bertindak demikian mungkin didorong perasaan marah kerana saya melanggar keretanya. 

SIAK Heong ketika ditemu bual.

"Walaupun trauma dengan kejadian itu saya tetap memaafkannya dan berjanji tidak akan melaporkan tindakan kekerasannya kepada polis malah dia juga sudah memohon maaf kepada saya," katanya ketika ditemui di sini, sebentar tadi.

Kemalangan kecil yang berlaku kira-kira jam 1 petang itu menyebabkan wanita berusia 30 tahun itu naik darah dan bertindak memaki Siak Heong dengan perkataan kasar serta berbaur perkauman.

Malah wanita itu turut bertindak memukul kenderaan Siak Heong menggunakan pengunci stereng.



Tuesday, July 15, 2014

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock Gambar + Video

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17
Kiki Si Steering Lock 

Ni lah Kiki Kamaruddin pompuan yang tunjuk samseng kat ORANG TUA, dah tersebar bagai virus video kelakuan bodoh beliau, bukan tak buleh nak settle cara baik.. tapi sengaja nak dapatkan perhatian atau sememangnye beliau seorang yang panas baran.

Ku tak suka untuk jaga tepi kain orang.. tapi lepas tertengok video minah tu, hati ni rasa panas membara untuk turut "mengeladah" si pelaku abnormal tersebut. 

Kau pakai tudung melambangkan keIslaman, kewanitaan, ketulusan dan sifat baik lainnye.. tapi lain pulak jadi bile kau dah bertindak sedemikian terhadap orang tua, orang tua buleh la kau sound.. meh sound aku tengok? idak ke makan beton aku?

Imej Islam yang semakin hari semakin pudar bertambah pudar dengan adanya makhluk seperti kau.. ku bukan ape, ku rase tak patut kau settlekan masalah remeh tuh dengan cara seperti orang gila di depan khalayak ramai.. ku pun malu, ekau tak malu?

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ape yang ku dapat tahu, beliau ni keja di Wedding Planner, keja or part time i dont care.. hati-hatilah wahai sekalian manusia, berhadapan dengan planner macam gini.. tak masal tak jadi kawen. Kene pulak sekarang ni musim kawen, walau aku tak kawen.. tapi must be ccarefull to.. meh meh meh ~

Seperti mana janji Allah, buat baik pasti dibalas baik, begitu jugak sebaliknye.. cemuhan demi cemuhan.. cacian demi cacian, sanggup kau tahan hanya kerana pakcik tuh terlanggar kereta kau? kalau bonzer yang langgo, ade bran nak sound? tak masal masuk spital, ICU terosss..

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Ni lah Kiki Kamaruddin Si Steering Lock FESTIVAL KERJA KAHWIN KE-17

Sekarang kau tanggung.. kat mana-mana kau berada, dengan Peugoet CMD 25 kau tuh, balasan Allah sat ja.. bukan setakat calar, hilang habes bodykit.. haa amacam? sebab mulut badan binasa.

Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)
Perempuan bertudung mengamuk dengan steering lock (Versi kepala tegak)


Thursday, June 12, 2014

2 Produk Kecantikan Mengandungi Racun, Beware Yourself.

Hati-hati para wanita dengan produk kecantikan anda guna dan pakai setiap hari.. or maybe sometimes, aku rase tak semua girl akan selidik dulu bahan ape yang terkandung dalam produk kecantikan yang dipakai mereka. 

Bagi aku, lumrah wanita ni suke pada perhiasan atau berhias.. tu pasal kalau kome pegi mana-mana kenduri, tak payah nak cover mata.. tengok depan saje dah nampak awek bagai mekup.. pergh kate kau.. hahaha.. aku? kompom suke awek yang natural.. hehehe..

Perlu ingat jugak, berhias berlebihan pun tak boleh.. macam-macam boleh jadi, fitnah, mendatangkan ghairah, dan paling penting niat dalam berhiaas tu.. mana lah tahu, nak pegi kenduri ni, nak makeup gila tebal, kasi semua laki usha kau.. 

Ni bukan entry pasal nak mengutuk, sebenarnye inti dari entry ringkas aku ni pasal nak menasihati kaum hawa tentang bahaya produk kecantikan yang mungkin harganya murah, tapi kesannye tidaklah seperti yang diharapkan. Aku ade terbace satu artikel berkaitan satu produk kecantikan Dermaceutic Spot Peel Cream ni dikesan mengandungi racun berjadwal.

Memang kome tak pakai cream tuh, hehe.. atleast amik tahu, paling tidak search kat internet, dah kene baru nak ambik tahu.. tak guna dah sis, ingat.. pemberian Allah pada kita ni bukan untuk kita lanyak dia, tapi jaga, akan dipertanggungjawapkan kat akhirat kelak.



Dua produk kosmetik dikesan mengandungi racun berjadual

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada membeli dan menggunakan dua produk kosmetik yang telah diuji dan dikesan mengandungi racun berjadual, hydroquinone dan tretinoin, yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.

Dalam satu kenyataan, Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan berkata dua produk terbabit, Dermaceutic Spot Cream dan Dermaceutic Spot Peel Cream, tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.
Produk itu mengandungi hydroquinone dan atau tretinoin yang merupakan produk farmaseutikal yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan, menurut kenyataan itu.

Kebiasaannya, hydroquinone digunakan untuk merawat kulit yang mengalami masalah hiperpigmentasi manakala tretinoin pula digunakan untuk mengurangkan kesan inflamasi untuk merawat masalah jerawat, kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone lazimnya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit, merawat masalah jeragat dan kulit tidak sekata manakala produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan tretinoin biasanya dipromosikan untuk tujuan merawat masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan.

"Penggunaan hydroquinone dan atau tretinoin, tanpa mendapat nasihat kepakaran, dikhuatiri boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini," kata kenyataan itu.

“Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, malah kulit menjadi hipersensitif.
Kesan penggunaan hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV berbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

“Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari," kata kenyataan itu.

Sehubungan itu, pihak syarikat yang bertanggungjawab meletakkan produk itu di pasaran diarahkan untuk memberhentikan penjualan dan pembekalan serta merta dan memanggil balik kesemua stok fizikal produk terbabit daripada pasaran dalam tempoh 72 jam.

Oleh itu, sesiapa yang mempunyai stok produk itu dinasihatkan supaya menghentikan penjualan dan pengedarannya dengan serta merta.

Penjual diingatkan bahawa pemilikan produk-produk ini melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan individu yang melakukan kesalahan mengikut peraturan itu boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

"Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya," menurut kenyataan itu.

Pengguna dinasihatkan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) di talian 03-78835532/5533/5537 jika mengalami sebarang kesan sampingan atau kesan buruk akibat penggunaan produk-produk kosmetik. - BERNAMA



Sunday, June 1, 2014

Bile Malaysia Naik Gile ~

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~
Siap ada Perkhidmatan Bayar Saman lagik, berdiskaun2 lagi.. hahaha.. abg2 polis traffic hebat dalam menjalankan tugas bagi pengguna kenderaan yang melanggar peraturan, contoh paling best.. penggunaan tinted dan memandu melebihi had kelajuan yang ditetapkan.

Sebagai rakyat, biasalah.. akan mengeluarkan bermacam cadangan nasihat yang bagi mereka ianya "logik" dan buleh diterima pakai.. walaupun "kerajaan" merasa bahwa kelogikan tersebut tidaklah logik. 

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Belumpun  habis isu MH370 dipersoalkan isu lain pula yang hangat dibualkan.. mana tidaknya, semua isu yang bangkit adalah suatu yang tidak boleh diterima akal sihat manusia.. akhirnye Malaysia menjadi Negara yang dipandang remeh Negara lain, Negara yang tidak mahu bertanggungjawap dan selalu buat keputusan yang.. OMG ~


Tak dan-dan.. timbul pula isu tarif letrik naik, itu naik ini naik, GST lagik, padahal hakikatnye TNB tak mengalami kerugian malah keuntungan berjuta ringgit.. itu lagi mau naik ka?  lagipun takde pulak penerangan rinci berkaitan naiknye tarif elektrik pada rakyat, tau2 buat announce dah akan @ dah naik ~

 Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~ 

Belum jugak sempat nak relax.. datang pulak isu Panda ntah ape name Panda tu Fengyi dan Fuwa ke ~ ? dengan menghabiskan berjuta ringgit semata untuk beruang tersebut? dengan kemelut yang melanda Malaysia, dengan katenye TNB rugi bagai, tibe2 buleh habiskan berjuta RM untuk dua ekot Panda yang asalnye dari China tuh?

Kalau betul kenape tak dijelaskan pada rakyat? kenape mesti habiskan berjuta RM dengan keadaan Negara sekarang? aku sendiri takmo la nak tengok Panda tu, lebih baik RM yang berjuta tu bagi pada rakyat yang miskin atau digunakan pada sesuatu yang berfaedah?

Dan pulak, berjuta Rm tu bukan beli.. pinjam 10 tahun je kot ~ apekah kegilaan ini? tu belum cite kos pembiayaan yang lain-lain.. kome buleh baca kat sini http://www.bharian.com.my/articles/TNBcatatuntungbersihRM4_61bilionbagitahunkewangan2013/Article/. Idak ke gile namenye? ini lagi nak pulun duit rakyat?

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Panda oh Panda ~


Sunday, November 17, 2013

Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video

Oh Saga Sv Flx !! Kemarilah dikau kepada diriku... nak ek tak ea.. nak ke tak ea.. 

Hati nak lain tapi "mampu milik" haruslah yang ini.. macam mane ni.. kang kalau pakai kete second kang, banyak masalah..

Paling tidak nak sangat pakai kete second, carilah owner yang boleh direct dengan kite.. kalau used car ni, bak kate trainer tempat aku amik license tu, kete second nih bukan boleh caya sangat.. kadang tengok luaran memang "tip-top", mileage 70-90,000.. kite bukan tahu dia renovate kete tu betul ke idak..

Ntah barang "cokia" dia tukar, barang ori dia bedal.. mileage bukan tak boleh adjust, setakat 1owner lady pulak tu.. semua orang buleh cakap..

Pikir-pikirkan lah.. macam yang aku cakap.. lebih baik owner yang boleh direct terus..

So.. untuk sesame tengok dan amik tahu specs untuk Saga Sv Flx dan disesertakan jugak gambar, boleh review kat bawah ye.


Saga SV Engine Specification
Engine Performance Horsepower hp :  94
Engine pickup Torque Nm : 120
Top speed km/h : 160kmh
0-100 km/h : 13seconds
Saga SV Fuel Consumption FC km/litre @ sen/km @ litre/100km : 6.3l/100km
Saga SV General Specification
Dimension (Length x Width x Height) mm :
Weight kg :


Saga SV Review / test drive :
Exterior = 2/3 star*
Interior = 2/3 star*
Handling = 2/3 star*
Comfort  = 2/3 star*
Engine   = 2/3 star*
*1 star = not so good
*2 star = average
*3 star = excellent


Saga SV Modified Spec
Modification kit available:
Body kit aerokit + skirting + spoiler + leather seat + engine performance + lamps + radio audio system speakers and player + sport rims + tyres + bumper


Saga SV Maintenance costs
Monthly payment calculation :-
 (interest rate x 9 years + 100) /100 x (car price – downpayment) / 108 months = RM / month
Yearly insurance road tax calculation : -
Current sum insured car price x 0.03 – NCDiscount + road tax fee = RM / year (estimation)
Major and minor service adviseable to be done at authorised service center in Malaysia: -
The cost of service depends on what type of engine oil, ATF fluid and service charge in RM.


SHARE  Saga SV additional information details
Please share your comments.
If you are the owner, you are welcome to give some reviews on the car spec, maintenance, service center charges/fee ( caj major minor servis ), daily fuel consumption ( jimat penggunaan minyak ), technical problem (masalah kereta), better engine oil and fuel and engine modification (prestasi enjin).

Discuss on body kit / skirting modification, diy modified gadget / car accessories, how much yearly insurance and road tax (insuran / cukai jalan) rm per year, interior mod (modifikasi), quality / reliability, test drive reviews (pendapat pandangan pandu uji) , spare parts, tyres (saiz tayar) and sport rims 15 16 17 / 18 inch suitable and all other related issues here.

This post is related to  Saga SV specification bodykit body kit bumper sport rim spoiler head tail lamp modification interior engine performance price harga rm car review test drive skirting problem discussion spec spoiler and accessories

Tagged as:  Saga SV,  Saga SV specification, bodykit  Saga SV, body kit,  bumper  Saga SV,  Saga SV headlamp, sport rim  Saga SV, spoiler  Saga SV, tail lamp,  Saga SV bumper, modified  Saga SV, Leather seat,  Saga SV interior, Audio system, engine  Saga SV,  Saga SV price, rm, harga  Saga SV, skirting,  Saga SV review,   Saga SV spec,  Saga SV malaysia,


Other  Saga SV Specification + Features + news : –
The selling price for the new 2013 Proton Saga SV starts from RM33,438 (OTR) for the manual version, and is now available for bookings from PROTON Edar Dealers nationwide.

The Saga SV Specs
The new Proton Saga SV is powered by a 1.3-litre CamPro IAFM four-cylinder engine that delivers 94hp at 6000rpm and a torque figure of 120Nm at 4000rpm. The engine is mated with a five-speed manual gearbox that propels the new Saga SV from zero to 100km/h in 13.0 seconds, reaching a maximum speed of 160km/h.

The new Saga SV also offers a four-speed automatic CVT option that has a 0-100km/h time of 14.5 seconds. Though the CVT transmission pushes the Saga SV to a top speed of only 155km/h, it fuel-consumption figures are improved, returning 6.3l/100km.


The Three-star Safety Rating
One of the main highlights of the new Proton Saga SV is its safety. Receiving a three-star safety rating from the ASEAN NCAP recently, the new Saga SV is equipped with standard safety and security features that include dual airbags, a reinforced body structure, reverse sensors, an immobiliser and a NEW keyless entry system.

Buyer’s Guide
The Proton Saga is renowned for its affordability and standard-quality features. Now, the 2013 Proton Saga SV presents an even more affordable proposition to the Malaysian market that doesn’t compromise its performance, comfort and quality. With these revised prices, the 2013 Proton Saga SV’s monthly instalments could go down to as low as RM250. Below are the pricing of the new Proton Saga SV variants:

Proton Saga SV – Manual (Solid): RM33,438
Proton Saga SV – Manual (Metallic): RM33,888
Proton Saga SV – Automatic (Solid): RM36,438
Proton Saga SV – Automatic (Metallic): RM36,888

Sumber : http://adfoc.us/2890035380199

Gambar Review Saga Sv Flx 1.3 

Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Video Preview : http://adf.ly/ZSkSq


Friday, November 15, 2013

11 Gambar Pembentukan Kalimah Allah

Marilah bersame kite "mencuci" mata dan hati dengan melihat kekuasaan dan kebesaran Allah SWT dengan mengucapkan Subhanallah setelah kite melihat gambar di bawah ini.

Walaupun terkadang kite terlupe atau tidak punyai masa untuk beristigfar, mudah-mudahan dengan melihat gambar-gambar kalimah Allah ni akan membuka dan membersihkan jiwa kita.

Paling tidak.. mesti ada rasa "Maha Kuasa Allah" "Ya Allah" Maha Suci Allah".. 

Kalau takde tu.. buat la bagi ada.. hehe.. orang yang ikhlas kepada Allah, Allah akan membantunya dari sudut manapun ia.. 

So ikhlas-ikhlas kan lah pada Allah.. (^_^)












Gambar diperolehi dari berbagai sumber hasil penjelajahan di Google (^_^)


Thursday, November 14, 2013

Mengapa Islam Tidak Menerima Syiah?


Tengah sembang-sembang pasal Aceh.. tetibe pulak ada sorang pakcik ni tanya kat saye tentang Syiah, ape tu Syiah? ust ada buat kajian pasal Syiah ke? saye pon jawap.. saye memang belajar tentang Ilmu Usuluddin, tapi belum secara detail lagi mengkaji pasal Syiah ni.


So sekadar memuaskan hati pakcik tu sebelum saye meneruskan pengajian malam tu.. saye jawap la ape yang patut, kenape Syiah ni tidak boleh diterima pakai di Malaysia, bahkan orang Islam tidak boleh menerima Syiah sebagai panduan dalam kehidupan.


Saya tak berani nak ulas panjang-panjang, saye cume buat perbandingan kecil antara ajaran dari Islam dan Syiah.. ape yang secara logik akal, Islam tidak boleh menerima Syiah. Bang3..  dah temakan masa mengaji drang 15 minute.. hehehehe...

Jadinye kat bawah ni ade beberapa info dan fatwa Negeri Pulau Pinang mengenai Fahaman Syiah dari sudut Syariah dan Syariat :


Fatwa Mengenai Fahaman Syiah

Tarikh Keputusan:
16 Jan, 1997
Keputusan:
Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang bersidang pada September 2012 telah membincangkan mengenai Fahaman Syiah. Mesyuarat telah membuat keputusan seperti berikut: 

1. Bahawa Ajaran Fahaman Syiah adalah bercanggah dan menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah dan menjadi ancaman kepada perpaduan ummah, keutuhan agama, perpaduan bangsa dan keamanan negara.

2. Fahaman dan ajaran ini perlu disekat keseluruhannya dari dikembang di Negeri Pulau Pinang berdasarkan beberapa percanggahan yang terdapat dalam fahaman tersebut sama ada dari sudut akidah, syariah dan lain-lain.

a. Penyelewengan Dari Sudut Akidah

i. Khalifah diwasiatkan secara nas (نص )
(Sila rujuk kitab Aqaid al-Imamiah oleh Sheikh Muhammad Redha al-Muzaffar, halaman 78)

ii. Imam adalah maksum ( معصوم )
(Sila rujuk al-Syiah Fi al-Mizan oleh Muhammad Jawad al-Mughniah, halaman 38)

iii. Ilmu Allah berubah-ubah mengikut sesuatu peristiwa yang berlaku kepada manusia (اليدأ)
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi oleh al-Kulaini, Juzu’ 1 halaman 146)

iv. Kemunculan semula Imam Mahdi dan kumpulan orang yang telah mati untuk memberikan keadilan ( الرجعة)

v. Berpura-pura ( التقية )
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi, Juzu’ 2 oleh Abu Ja’afar Muhammad Bin Ya’kub Bin Ishak al-Kulaini al-Razi, halaman 217)

vi. Muhammad bin Hassan al-Askari ialah Imam Mahdi al-Muntazar ("المهدية" (المنتظر)
Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-Tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 61)

vii. Saidina Ali disama tarafkan dengan Allah S.W.T.
(Sila rujuk kitab Al-Usul Min al-KAfi oleh al-Kulani, jilid 1 halaman 197)

viii. Mengkafirkan para Sahabat Rasulullah S.A.W
(Sila rujuk kitab al-Anwar al-Nu’maniah oleh Syed Nikmatullah al-Musawi, halaman 81)

ix. Menghalalkan nikah Muta’ah
(Sila rujuk kitab Man La Yahduruhu al-Faqih oleh Abu Ja’far Muhammad bin Ali bin Hussain Babawaih al-Qummi, juzu’ 1, halaman 358)

b. Penyelewengan Dari Sudut Syari’at

i. Menolak Ijma’ Ulama’
(Sila rujuk kitab Mukhtasar al-Tuhfah al-Ithna Asyariyyah oleh Shah Abdul Aziz al-Imam Waliyullah Ahmad Abdul Rahim ad-Dahlawi, halaman 51).

ii. Menolak Qiyas
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa Usuluha oleh Muhammad bin al-Hussain Aali Kasif al-Ghito’, halaman 149).

iii. Mengamalkan Nikah Mut’ah.
(Sila rujuk kitab al-Nihayah Fi Mujarrad al-Fiqh Wa al-Fatawa oleh Abu Ja’faar Muhammad bin Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 489-491. Kitab Tahzib al-Ahkam oleh Abu Ja’far Muhammad bin al-Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 254, 259, 266).

iv. Menolak ‘Aul dan mendahuilukan qorabah daripada ‘Asobah dalam masalah pusaka
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bin Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 100-101).

v. Menuduh Abu Bakar, Umar dan Uthman dan Mu’awiyah sebagai empat berhala Quraisy serta pengikut-pengikut mereka adalah musuh Allah.
(Sila rujuk kitab al-Tafsir oleh Muhammad bin mas’ud bin ‘Iyasy al-Salami al-Samarqanti, juzu’ 1, halaman 116).

vi. Hanya Saidina Ali yang menghimpunkan AL-Quran dengan sempurna.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 228).

vii. Menambah Syahadah.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 441).

viii. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal Jama’ah.
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa usuluha oleh Muhammad bin Hussain al Kashif al-Ghito’, halaman 149).

c. Pelbagai Penyelewengan Umum

i. Menziarahi kubur Saidina Husain ganjarannya Syurga.
(Sila rujuk kitab al-Irsyad oleh Muhammad bin Muhammad bin Nu’man al Askari al-Baghdadi, halaman 252)

ii. Menyeksa tubuh badan sempena 10 Muharram.
(Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 98)

iii. Menghina Abu Bakar dan Umar serta dua orang isteri Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Saiditina Aishah dan Hafsah.
(Sila rujuk kitab Tuhfah al-Awam Muqbuli oleh al-Syed Manzur Hussain, halaman 330)

iv. Menetapkan prinsip Khumus sebagai kadar zakat.
( Sila rujuk kitab Tahzib al-Ahkam oleh Ja’afar Muhammad bin at-Tusi, halaman 122)
.
v. Imamah dan khilafah daripada rukun Islam dan ianya berlaku melalui nas.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 145-146).

vi. Mengharuskam jama’ sembahyang dalam semua keadaan.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 36 tahun 1993).

vii. Sembahyang Dhuha adalah Bid’ah.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

viii. Islam bukanlah syarat wajib haji.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31, 55).


ix. Wajib menyapu kedua-dua kaki dan tidak memadai basuh pada kedua-duanya.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

3.  Oleh itu mana-mana orang Islam atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman tersebut adalah dilarang kerana ia bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah. Larangan ini meliputi:-

i. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan yang menjadi pengikut ajaran dan fahaman ini adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

ii. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang menjadi ahli jamaah atau pengikut Syiah dengan berselindung di sebalik apa-apa aktiviti ekonomi, perniagaan, pendidikan, kesenian dan sebagainya yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah, adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iii. Mana-mana orang Islam secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang cuba menghidupkan kembali ajaran dan fahaman Syiah sama ada melalui apa-apa rangkaian, atau mana-mana pertubuhan atau persatuan yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iv. Apa-apa variasi, versi, bentuk atau cabang mana-mana ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah; atau

v. Apa-apa jua bahan publisiti dan sebaran yang menonjolkan ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah dalam apa jua bentuk penerbitan dan cetakan adalah diharamkan;

vi. Orang-orang Islam adalah juga dilarang memiliki, menyimpan, mencetak, menjual termasuk mengedarkan filem, rakaman audio, risalah, buku-buku, majalah atau apa-apa terbitan, risalah dan apa-apa dokumen; menggunakan sebarang bentuk lambang, rajah atau tanda-tanda yang boleh mengaitkan ajaran dan fahaman Syiah kepada mana-mana harta alih atau tak alih, dan semua pihak dilarang daripada memberi apa jua kemudahan dan bantuan;

vii. Apa jua bentuk tindakan seperti yang dinyatakan di atas perlu dihalang dan diambil tindakan menurut undang-undang.



Friday, August 2, 2013

Muhasabah Diri, Ramadhan Semakin Meninggalkan Kita

Assalamualaikum dan selamat menunaikan ibadah puasa dan tarawih yang kini hanya tinggal beberapa hari je lagi Ramadhan akan meninggalkan umat Islam, hari ni awok imam sorang-sorang, besok berakhir sudah tanggjungjawap yang dipikul selama sebulan bersama teman sekuliah IAIN di Surau Al Huda / Nurul Huda Batu 6 Tambun Ipoh.

Rase sedih, menyesal, gembira, terharu sebab Ramdhan dan makin meninggalkan diri ini, maka diri ini akan berdepan pula dengan kehidupan di bulan yang seterusnya.. semakin susah dan payah lah untuk mendapatkan pahala yang berlipat kali ganda seumpama bulan mulia Ramadhan.

Tetapi sesuatu yang hidup termasuklah diri ini tidak pernah akan kekal selama-lamanya melainkan akan melalui masa dan fasa keluputan, hari berganti hari, semakin hari kalau semakin kita mendekatkan diri dengan Allah, Alhamdulillah.. tetapi kalau sebaliknye? moga Allah jauhkan hambanya dari melakukan kejahatan.

Saye tak tahu bile waktu saye mati, bile waktunye diri ini ditanam dan diinjak oleh manusia, dimamah semut, dipatuk ular dan binatang berbisa lainnya dan yang paling ditakuti adalah diwaktu pembalasan dari setiap perbuatan yang kita lakukan. Pernahkan dalam satu hari kita tidak melakukan dosa?

Ya Allah betapa hina diri ini, sering melakukan kejahatan dan berbuat kezaliman kepada makhluk lain, berbuat derhaka kepada Ibu bapa, terlalu mementingkan diri sendiri dengan kemewahan dunia, menyukai kemaksiatan, Ya Allah.. ampunilah aku Ya Allah.. Ampunilah aku.. Engkaulah Tuhanku yang aku sembah, tiada Tuhan yang ku sembah melainkan Engkau Ya Allah, ampunilah dosa kedua ibu bapaku, tmpatkan lah kami di Syurga Firdaus Mu Ya Allah.. tempatkanlah saudara-saudara kami di Syurga Firdaus Mu Ya Allah, hanya Engkaulah satu-satuNya penolong kami dunia dan akhirat.

Raya dah semakin dekat, maka berpusu-pusulah umat Muhammad menunaikan ibadah Raya, menziarahi saudara-mara, menziarahi kubur saudara-mara, bersalam salaman antara sesama Umat Islam, bersyukurlah kerana kita sudah bertungkus lumus beribadah kepada Allah di bulan Ramadhan.

Selama sebulan berada di Bulan Mulia Ramadhan.. banyak kah ibadah yang kita lakukan? bersediakah untuk meninggalkan dunia yang penuh dengan kesenangan sementara ini? ingatlah, sebenarnya bukanlah bergembira menjadi yang utama ketika menyambut bulan Syawal, tetapi kesedihan lah yang seharusnya menjadi teras dalam diri manusia kerana bulan Rahmah, Magfirah dan Bebas dari Api Neraka telah meninggalkan kita.

Masih diberi peluangkah kepada diri ini untuk bertemu lagi dengan bulan Mulia Ramadhan Ya Allah? bagaimanakah keadaan ketika aku mati nanti Ya Allah? Matikanlah aku dalam keadaan yang diredhai Mu Ya Allah kerana aku adalah hambamu yang sangat hina, sering melakukan maksiat, hanya dengan belas kasihan Mu Ya Allah mudah-mudahan dapat aku menghidu wanginya Syurga Mu Ya Allah. Amin.


Saturday, July 27, 2013

Penggodam Komputer Terkenal Meninggal Dunia

Penggodam Komputer Terkenal Meninggal Dunia
BARNABY JACK

BOSTON - Seorang penggodam komputer terkenal yang berjaya membuatkan mesin pengeluaran wang ATM mengeluarkan wang tunai, Barnaby Jack ditemui mati di sebuah pangsapuri di San Francisco seminggu sebelum dia dijadual menyampaikan ceramah pada satu persidangan penggodaman komputer.

Pejabat Pemeriksaan Perubatan San Francisco menyatakan pihaknya sedang menjalankan autopsi untuk mengenal pasti punca kematian Jack.

Jack, 35, yang dilahirkan di New Zealand merupakan penggodam 'white hat' paling popular. Penggodam 'white hat' ialah mereka yang menggunakan kepakaran untuk mencari kelemahan sistem keselamatan komputer sebelum penjenayah mengekspoitasinya.

Kepakaran Jack adalah mencari kelemahan sistem komputer yang dipasang pada peralatan perubatan dan mesin pengeluaran wang tunai.

Jack dijadual membuat demonstrasi menggodam alat perentak dan defibrilator jantung pada persidangan penggodam Black Hat di Last Vegas Khamis depan.

Dia menjadi penggodam paling popular di dunia selepas melakukan demonstrasi Jackpotting pada tahun 2010 yang membuatkan mesin wang ATM mengeluarkan wang tunai. Klip video persembahannya telah ditonton sebanyak 2.6 juta kali di laman YouTube. - Reuters


Barnaby Jack Hacks ATM At Black Hat Video

Barnaby Jack Hacks ATM

Yang aku pelik.. kenape la berani sangat dia xpose hacking skill berkaitan Goverment Security untuk tayangan umum.. pergh, memang berani. Bile keluar berita kematian Barnaby Jack ni, memang la aku tak heran, sebabnye dia sendiri yang menempah maut. Macam-macam dunia sekarang.


Friday, July 12, 2013

Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Shalat Witir biasanya dilakukan seusai Shalat Tarawih 8 atau 20 rakaat berjemaah, setelah imam Tarawih selesai membaca doa akhir Shalat Tarawih, imam akan menyeru kepada semua jemaah untuk bersama-sama melaksanakan shalat witir secara berjemaah.

Shalat Witir tidak ditetapkan hanya 3 rakaat, tetapi boleh juga dibuat 1 / 3 / 5 / 7 asalkan bilangan rakaat Shalat Witir tersebut ganjil, kebiasaan jemaah-jemaah Tarawih di Malaysia melakasanakan Shalat Witir dengan 3 rakaat.

Kebiasaan imam akan mengimami jemaah untuk Shalat Witir dengan 3 rakaat dua salam, ada juga sesetengah masjid yang melakukan Shalat Witir dengan 3 rakaat 1 salam.

Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Thursday, July 11, 2013

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Haish jangan pulak lupe nak bace doa ni lepas genap empat rakaat shalat Tarawih, kebiasaan di Malaysia ni memang ada doa setelah genap empat rakaat shalat Tarawih. Dengar cerita, sebelah Arab sane ada yang terus sambung walaupun genap empat rakaat shalat Tarawih. 

Tak perlu diperpanjang lagi cerita, kalau sekadar ingin tahu, boleh search di Internet.. hehe.. saye nak share satu pic tentang Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih pada sahabat semua, walaupun mungkin kita mempunyai ilmu yang luas, tapi sebaiknye kite lebih menghormati jemaah surau / Masjid di tempat yang secara adat atau kebiasaan mereka buat bacaan doa selepas genap empat rakaat shalat Tarawih.

Tak payah buat kontroversi, hafal je doa kat atas dan baca selepas genap empat rakaat shalat Tarawih, settle masalah.. Ok?

"Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh...."( Surah Al-Kahfi : Ayat 110 ).


Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan : Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi


Boleh pulak terlupe zikir ni time jadi imam, huh perkara yang tidak sepatutnye berlaku.. so sebelum sahabat semua terlupe macam saye jugak, lebih baik prepare awal-awal Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi ni sebelum ada voice-voice yang tidak diingini untuk didengari.

Aku memang ingat dari atas sampai lah bawah, tapi time step Maujud, Maqsud, Ma'bud, A'zim aku dah jadi blur.. antara Maqsud setelah Maujud atau Ma'bud setelah Maujud. Lastly aku buat keputusan untuk diam sejenak mengikuti bilal yang bertugas pada malam tu, hehehe..

Ya Latifu Ya Kahfi
Ya hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Kahfi
Ya Hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Wafi
Ya Karimu Anta Allah

Maujud Lailahaillallah Lailahaillallah
Maqsud Lailahaillallah Lailahaillallah
Ma'bud Lailahaillallah Lailahaillallah
A'zim Lailahaillallah Lailahaillallah

Trik-trik Imam Tarawih pelajar Maahad Tahfiz ni lebih kurang same je.. so antara pelajar Tahfiz mesti boleh paham dengan kejadian yang dilakukan walaupun pada hakikatnye, nak cover balik ape yang dia tak ingat, dan seolah-olah imam tersebut tak buat salah ape pun (^_^).

Satu tahun tidak terasa, Ramadhan telah kembali kengunjungi kita, Semoga yang dilalu dan dilakukan Menjadikan kebaikan di bulan suci ini, Marhaban yaa Ramadhan Mohon Maaf Lahir dan Bathin


Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H


Walaupun Bulan Ramadhan selalu datang tepat pada waktunya, manusia tetap juga leka dengan kemewahan dan keindahan alam ciptaan Dia yang Maha Esa sehingga lupa dengan perintah dan tanggungjawap sebagai seorang yang beragama Islam untuk mempersiapkan diri, muhasabah diri sekaligus berazam meninggalkan dugaan dunia semata-mata mencari keridhaan Ilahi di Bulan Mulia Ramadhan dan mengharapkan keberkatan demi kebaikan dunia dan akhirat.

Sangat sedih bercampur malu dengan sikap manusia yang acuh tak acuh dengan kedatangan Bulan Ramadhan untuk tahun 2013 ini, bagaimana tidak, manusia tahu cara untuk membeli kereta, manusia tahu bagaimana untuk mencari rezeki dan manusia juga tahu kenikmatan yang diperolehi dari keluarga mawaddah warahmah (Islam).

Tetapi masih juga ada manusia yang lupa tata tertib, adab, etika dalam menempuh Bulan Mulia Ramadhan, malu rasanya kalau sudah tua pun masih tidak tahu Lafaz Niat Shalat Tarawih, terlupa pula bagaimana caranya shalat Tarawih berjemaah di Masjid. Tiada Tuhan Yang Aku Sembah Melainkan Allah....

Masih belum terlambat kiranya saya ingin kongsikan bersama sahabat sekalian sekeping gambar Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H untuk entry kali ini, walaupun sepertinya hal yang remeh, tetapi hakikatnya tidak semua manusia bersungguh-sungguh dalam mengejar kemuliaan, keberkatan dan pahala yang berlipat kali ganda di setiap kedatangannya Bulan Ramadhan pada tahun 2013 ini.

“Apabila masuknya bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga, tertutuplah pintu-pintu neraka, dan dirantailah syaitan-syaitan.” (Riwayat al-Bukhari)


Monday, June 24, 2013

Jerebu : Punca Dan Kesan Berlakunya Jerebu Jun 2013

Jerebu : Punca Dan Kesan Berlakunya Jerebu Jun 2013

Jerebu sekarang dah semakin berleluasa dan berkembang menyebar ke beberapa pelusuk Benua Asia (Malaysia Indonesia) seperti mana yang berlaku sekarang adalah sangat berkaitan dengan masalah pencemaran alam sekitar.

Beberapa dari sekolah dan pusat pengajian terpaksa ditutup ekoran berlakunya jerebu yang sangat membimbangkan bagi para guru, ibu-bapa dan murid-murid. Arahan untuk menutup sekolah terpaksa dibuat sehingga masalah jerebu dapat distabilkan kembali

Mengapa jerebu boleh berlaku? apakah punca terjadinya jerebu di Malaysia? dan apakah kesannya kepada seseorang yang dijangkiti penyakit jerebu? beberapa sumber mengatakan :


JEREBU
Sumber 1 :

Fenomena jerebu yang melanda negara kita kini semakin serius dan berleluasa.Hal ini menyebabkan langit kelihatan mendung,jarak penglihatan jauh,pernafasan menjadi sesak dan sebagainya.Terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya jerebu,antaranya pembakaran hutan,pembebasan asap oleh kilang-kilang,pengeluaran gas oleh kenderaan serta pembakaran secara terbuka.Fenomena jerebu menyebabkan timbulnya kesan yang terdiri daripada kesan jangka pendek dan kesan jangka panjang.Justeru,langkah-langkah yang efektif perlu dirancang lebih awal bagi menghadapi masalah jerebu.

KESAN-KESAN JEREBU

IMPLIKASI KESIHATAN

Kesan jangka pendek yang ketara ialah implikasi kesihatan.Jerebu mengandungi gas-gas yang merbahaya seperti nitrogen dioksida,sulfur dioksida,dan karbon dioksida.Gas-gas ini dan zarah terampai akan memasuki badan kita melalui pernafasan.Situasi ini akan menyebabkan mangsa diserang penyakit lelah,asma,sakit tekak, selesema,pedih mata,bronkitis dan sebagainya.Dalam kes yang lebih teruk,bendasing akan merosakkan tisu paru-paru,menghalang fungsi sel hemoglobin,dan seterusnya merosakkan sistem pernafasan.Selain itu,bahan-bahan seperti plumbum boleh menyebabkan kromosom mengalami mutasi.Di samping itu,zarah pencemar boleh menjejaskan kecerdasan otak terutamanya kanak-kanak yang sedang membesar.Bahan hidrokarbon yang dibawa oleh jerebu boleh mencetuskan kanser dan menyebabkan kerosakan otak.

DARJAH PENGLIHATAN YANG RENDAH

Fenomena jerebu juga mengakibatkan masalah penglihatan yang rendah.Masalah ini dapat dibuktikan melalui kejadian jerebu yang berlaku di bandar Kuching apabila darjah penglihatan hanya 5 meter sahaja ketika dilanda jerebu pada tahun 1997.Darjah penglihatan yang rendah boleh mengakibatkan kemalangan udara,darat dan laut yang ngeri.Kesan ini juga dapat dibuktikan apabila dua buah pesawat penumpang hampir-hampir berlanggar semasa berlakunya jerebu pada bulan September 1992 kerana pandangan juruterbang tersekat ketika melintasi Kuala Lumpur.Selain itu,pada tahun 1997 sebuah pesawat terhempas di Medan,Indonesia akibat daripada jerebu yang telah menyebabkan penlihatan juruterbang tersekat.Malaysia juga tidak terkecuali daripada mengalami kejadian jerebu yang teruk apabila kerajaan terpaksa mengisytiharkan darurat di beberapa tempat yang dilanda jerebu pada tahun 2005.Di samping itu,kapal juga terdedah kepada risiko kemalangan dalam keadaan cuaca buruk.Hal ini dapat dilihat apabila beberapa kes pelanggaran kapal kargo berlaku di Selat Melaka.Trajedi ini bukan sahaja mengakibatkan nyawa terkorban tetapi jga menyebabkan berlakunya pencemaran alam yang serius.

Punca Jerebu Jun 2013
Sumber 2 :

Jerebu : Punca Dan Kesan Berlakunya Jerebu Jun 2013

Sejak beberapa hari lalu, jerebu di Semenanjung Malaysia kelihatan semakin memburuk. Apakah puncanya? Seperti biasa, kebakaran tanah gambut di wilayah Riau, Indonesia menjadi punca. Mengikut pantauan titik panas di laman Badan Meterologi Klimatologi Geofisika milik Indonesia, terdapat 123 titik panas di Sumatera pada 15 Jun 2013.

Faktor angin barat laut dan angin barat daya yang bersilih ganti sebelum kekal untuk monsun barat daya sehingga November menjadi punca jerebu ini ditiup masuk dan menunjukkan bahawa ia merupakan permulaan yang tidak sihat kerana diramalkan kemarau akan berlaku dalam tahun ini.

Jerebu : Punca Dan Kesan Berlakunya Jerebu Jun 2013

Ini juga membayangkan bahawa jerebu yang lebih teruk akan melanda menjelang pertengahan monsun barat daya ini. 

Imej dari Riauterkini.com bertarikh 18 Jun 2013 menunjukkan kebakaran yang tidak mampu dipadamkan. Cuaca kering mengakibatkan pembakaran terbuka tidak terkawal turut memusnahkan ladang-ladang kelapa sawit yang sedia ada oleh kerana tanah wilayah tersebut adalah dari jenis gambut.

Adakalanya adalah tidak adil untuk terus menuduh aktiviti pembakaran terbuka sebagai punca kerana musim kemarau dan kepanasan bumi di tanah gambut di sana mampu menyebabkan kebakaran dengan sendirinya.  Ini juga berlaku di beberapa kawasan dalam negeri Selangor. Siapa yang mahu membakar kebun sendiri seperti di atas?

Namun, Indonesia menyebut, aktiviti pembakaran terbuka turut melibatkan syarikat perladangan Malaysia dan Singapura. Karikatur di bawah menterjemahkan sindiran tersebut.


Berita Terkini Jerebu Di Malaysia Sepanjang Jun 2013
Sumber :



Boleh jugak kalau nak check sendiri.. sila layari laman web : http://apims.doe.gov.my/apims/


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...