Followers

Showing posts with label Pemberian. Show all posts
Showing posts with label Pemberian. Show all posts

Wednesday, January 14, 2015

Pembayaran Dan Semakan Br1m 4.0

Pembayaran Dan Semakan Br1m 4.0

Tengah sedap makan dapat whatapps dari kawan suruh check account, katenye Br1m dah masuk.. yeke? aah memang dah masuk Rm350 di maybank acc ku. Seperti yang dapat korang tengok ss kat atas pembayaran Br1m untuk golongan bujang macam aku ni. So bagi yang belum dapat, boleh check online kat sini:


PUTRAJAYA 29 Dis. – Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dijadualkan pada akhir bulan depan, akan dipercepatkan mulai 15 Januari 2015 bagi meringankan beban mangsa banjir di negara ini.

Sebarang pertanyaan, orang ramai khususnya penerima BR1M boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 atau di talian 03-88824565/4566 serta melalui e-mel br1m@treasury.gov.my.


Bayaran BR1M 2015 starting 15 January

BR1M is going to be disbursed starting Jan 15 instead of end of the month of Jan due to the flood happening in several states. The payment of Jan is the first installment for household category recipient. The rest will be paid on May and September later.

Regarding this brought forward matter, the second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni said the government is considering the difficulties facing the flood victims, especially the BR1M recipients.

The BR1M payments would be made in stages, with priority given to those in affected by the floods. That means not all the recipient will receive their payment on Jan 15, kindly check your bank account within the promised period.

For Takaful i-BR1M, the people can start to claim starting next month. The deadline for i-BR1M is on end of March 2015. You can call the i-BR1M hotline , 03-27162716 to get help.
Sumber


Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Saturday, September 20, 2014

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Untuk mengaktifkan Microsoft Office 2013 sebenarnye takde lah susah mane pun, aku jer terlepas pandang cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 nih! ade satu cara yang aku practice dari tutorial sebuah blog Indonesia, menggunakan Skype software bagi mendapatkan product key MO 2013. Leceh la jugak, aku try tak menjadi sebab detected private pulak dah.

Alhasil dapat tutorial dari sebuah blog ni cara aktif MO 2013 ni menggunakan tool yang memang aku dah ada? hampeh tak?

So don't make yourself trouble.. i'am  pretty sure this trick 100% working for your Microsoft Office 2013. If u already have MO 2013 installed on your system (but must have some file like activation, install, Microsoft Toolkit 2.4.5), ignore the download link. 

If not, download HERE the folder name is Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack.

Cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 :

1.) Buka folder Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack - install MO 2013 (dalam folder install).

2.) Buka dan baca notepad (readme).

3.) Cara untuk aktifkan MO 2013 - Buka Microsoft Toolkit 2.4.5 - klik butang Microsoft Office - Customize setup - Set Installer Path - Setup .exe (cari dalam folder install).

** Tunggu setiap proses selesai.

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

4.) Microsoft Toolkit 2.4.5 - Activation - EZ-Activator - setelah selesai - Check.

Mudah saje kan? sebelum ni first pakai MO ni kat lappy office aku, bukan gini cara aktif MO nih.. ntah camne bleh terlupe.. so ni kira cara baru yang aku jumpe dan gune terbukti berhasil lah. So gua nak kasi blog credit :

Credit : Source


Friday, September 19, 2014

The Best Compress PDF Software Must Try !

Aku bermasalah dengan proses untuk kecilkan size file PDF 1.5mb kepada 400kb only.. memang sangat banyak website yang menyediakan kemudahan untuk reduce PDF kepada size yang lebih kecil, tapi tak semua website menepati seperti yang diinginkan.. kadang2 size dah OK, tapi bile view jadi kabur, berat dan sebagainya.

The Best Compress PDF Software Must Try !

File aku sebenarnye takde lah besar sangat, tapi bile dah merge dengan file PDF lain, automatically file bertambah besar, ni masalah utama aku untuk submit saiz file yang telah ditentukan. Dah banyak keyword (compress PDF) dan compress website aku try.. tetap masalah sama tetap berlaku.

Lastly, usaha punya usaha.. terjumpa sudah software menarik compress PDF, portable lagi. Aku share bukan ape, yelah yang utama memang untuk kemudahan semua, tapi paling utama sebab aku nak save mane-mane software rare, perlukan usaha dan ketekunan.

Bebel plak.. okeh software tu boleh download SINI.

Cara guna pandai-pandai lah kome yek! very simple to use, explore try and try and try.. insyaallah dapat.

Good luck!

Any problem, please comment below :


Wednesday, June 18, 2014

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Kalau rasa nak pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide, boleh cube download file torrent kat bawah. Sebelum ni aku ada share Microsoft Office Standard 2007, tapi macam susah jer nak buat fullversion, nak cari keygen pun susah.

Last-last aku tukar dan pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide nih, memang terbaik.. panduan cara install sampai cara untuk fullversion pun disediakan dalam satu folder, sizenye tak besar pun, 107MB jer, so takde masalah nak download kan.

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Sebelum sedut file torrent ni, sila pastikan komputer anda terinstall torrent software, boleh download kat SINI. Lepas download file torrent dibawah, klik file tersebut sampai keluar seperti dalam gambar di atas kemudian klik OK. Selamat mendownload.

Download : 4Shared




Tuesday, June 17, 2014

Working! Microsoft Office Product Key

Finally ~ Carik punya carik dapat jugak Product Key Microsoft Office Standard 2007. Jenuh jugak mencariknye, nyaris stremyx ni mencanak peginye, kalau macam siput jer comfirm tak terinstall MO kat komputer aku nih.. almaklum baru lepas format, kadang tak perasaan software penting yang perlu ada. Terlepas pandang.

Banyak orang share MO, tapi tak semua valid dan fullversion. Aku punya MO ni pun trial, kene rajin la cari product key atau keygen untuk MO yang digunakan. Kalau idak, terbantut la function MO tersebut.. tak dapat digunakan sepenuhnye.. nama pun trial, paling tidak dia bagi masa 1 week. Larat ke nak download lagi? baru nak susah cari yang fullversion?


Microsoft Office Product Key pelbagai version :

Microsoft Office 2007 Product key
FOR OFFICE STANDARD 2007

CTKXX-M97FT-89PW2-DHKD3-74MYJ
KCBJJ-67B9Q-KQXF2-VQV2V-6TXJ3
4NJ39-D83K0-2HNS0-39OKD-4ZHJ8


FOR OFFICE HOME and STUDENT 2007

PHXQ7-GMKQ3-XPYRB-YXTVM-XXT73
B4MKP-KP9YP-7TBQ4-7T4XF-MTGWY
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
WRGJQ-2J2HB-8XP8D-6J2YK-BMFFD
HX2HC-MJM6Q-4487F-23FMP-9VKV8
HX2DJ-36TJX-CRVRJ-C72Q8-CJTBQ
V82W3-BM72R-XRHWG-CP69F-4FPMT
VHGFG-FVMY3-HHP46-RXVDJ-8R6BY
TC2QP-QBCP7-WQ62V-WBF92-WWG73
WQ27D-PY77P-R9CQK-MCPPB-QGJYQ


FOR OFFICE PROFESSIONAL 2007

MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
T3PVR-XX42X-T49DW-WGBG6-9FT73
TT3M8-H3469-V89G6-8FWK7-D3Q9Q
RVRY7-9H6W3-VBGF7-M7GQF-2X7TB
BHFYK-9RTKR-RV3J6-X669J-XQ3Q8
GM3C4-HQQJV-4TGMX-3R8CP-G928Q
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
XC84W-M642D-2QDWY-YTKMM-RWJQW
TQ7MT-BQTJD-V4MJ6-J6KT8-RP2VW
HCFPT-K86VV-DCKH3-87CCR-FM6HW
V9mtg-3gx8p-d3y4r-68bq8-4q8vd
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
GM3C4-HQQJV-4TQMX-3R8CP-G928Q
MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
kxfdr-7ptmk-ykyhd-c8fwv-bbpvw


FOR OFFICE ENTERPRISE 2007

VCWD4-Q2HTM-VKT6B-7V8J3-28K38
M2BX2-HQKQF-Q9Q7K-F2JQH-MDGHW
FXDKB-XJKJP-9B79T-8CMPB-QG938
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
D8Y66-3Y4GK-G6Y3C-8G7R9-JTDQ8
V9MTG-3GX8P-D3Y4R-68BQ8-4Q8VD
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
W2jjw-4kydp-2ymkw-fx36h-qyvd8
Vb48g-h6vk9-wj93d-9r6rm-vp7gt
Hcfpt-k86vv-dckh3-87ccr-fm6hw

OFFICE ULTIMATE 2007

J67F8-BB7GM-8VPH2-8YMXP-K49QQ
M247G-3Y738-69GD7-V6CF8-9KH4G
M2QKF-KDQ4R-YHQKD-M4YYK-GPWVD
WRWWX-G9MMD-X4B8X-7JQP3-CMD93
RYC22-PRMXB-8HP8W-384PD-GXHX3
VM98J-C9X4C-MM7YX-93G64-BJMK3


Monday, June 2, 2014

IDMcc for Firefox Update

Salah satu Add Ons yang paling penting dan berguna bagi pengguna software IDM untuk mengunduh @ download sebarang file menggunakan software tersebut. Aku jugak antara pengguna tegar software nih, sampaikan line member sebelah pon aku tarik ~

IDMcc for Firefox Update

Yang best untuk Add Ons IDM ni adalah, memberi kite kemudahan untuk mengunduh video apabila butang PLAY ditekan, contoh seperti gambar di atas. Kebanyakkan video yang dimainkan secara online akan dikesan oleh Add Ons IDM nih..

Jadi tak perlu susah payah nak copy and paste URL di tempat mengunduh seperti keepvid dan sebagainye.. PLAY je lemudian akan keluar icon Download This Video then download like usual. 


Keepvid pun sebenarnye bagus bagi downloader mengunduh video file.. sebab banyak pilihan format yang boleh kita pilih untuk download, 3gp, FLV, MP4, WEBM dan yang terbaru ada converter untuk MP3 lak, tapi bukan under Keepvid lah.

Add Ons ni aku jumpa di sebuah website dan diupdate dari semasa ke semasa.. contoh kalau kita pakai Mozilla 30.0 atau yang latest, Add Ons yang diinstall dari website ni pun turut akan terupdate mengikut the latest version.. tu yang best, jadi tak perlu susah payah kite nak cari Add Ons yang ngam dengan SE yang kite gunakan.

IDMcc for Firefox Update

Masuk ke website INI, kemudian ikut arahan dan cara yang ditetapkan.. simple jer caranya, jangan kata tak reti english sebab tutorial dalam bentuk gambar disediakan.. ok mah? selamat berpirate (^_^) Software IDM boleh download di SINI. Saya dah sediakan yang fullversion, kalau link tak ok.. tolong bagitahu, insyaallah saya betulkan.


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Friday, November 22, 2013

Internet Downloader Manager 6.18 Build 7 + Crack + XP Manual


Internet Download Manager terbaru adalah 618 build 7, tapi yang saye kongsikan kat sini 618 build 5. Malas nak cari yang build 7, kalau anda rajin.. share lah dengan saye ye (^_^)

Komputer office ni pakai window ori XP, so bile aku download dan install IDM, dia akan keluar pop up massage "fake serial number".

The solutions is ~ ~ setelah anda selesai download dan extract file di bawah, install IDM 618 build 5 di komputer anda, copy crack "IDM_6.18_build_7_Crack_only", pastekan di "C:\Program Files\Internet Download Manager". Klik apply kemudian Ok.

Sekirenye masih lagi keluar pop up message "fake serial number", sila guna dan extract file "IDM_reigstrattion_Manual_method", kemudian ikut panduan yang disediakan dalam file tersebut.

Best pakai win XP ni, smooth jer.. tapi macam-macam pulak masalah, masa pakai win 7 dulu, mudah jer.. biasalah downgrade.. macam gini lah jadinye.


Password : duadz.com

IDM_6.18_build_7_Crack_only

IDM_reigstrattion_Manual_method

idman618build5.exe


Sunday, November 17, 2013

Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video

Oh Saga Sv Flx !! Kemarilah dikau kepada diriku... nak ek tak ea.. nak ke tak ea.. 

Hati nak lain tapi "mampu milik" haruslah yang ini.. macam mane ni.. kang kalau pakai kete second kang, banyak masalah..

Paling tidak nak sangat pakai kete second, carilah owner yang boleh direct dengan kite.. kalau used car ni, bak kate trainer tempat aku amik license tu, kete second nih bukan boleh caya sangat.. kadang tengok luaran memang "tip-top", mileage 70-90,000.. kite bukan tahu dia renovate kete tu betul ke idak..

Ntah barang "cokia" dia tukar, barang ori dia bedal.. mileage bukan tak boleh adjust, setakat 1owner lady pulak tu.. semua orang buleh cakap..

Pikir-pikirkan lah.. macam yang aku cakap.. lebih baik owner yang boleh direct terus..

So.. untuk sesame tengok dan amik tahu specs untuk Saga Sv Flx dan disesertakan jugak gambar, boleh review kat bawah ye.


Saga SV Engine Specification
Engine Performance Horsepower hp :  94
Engine pickup Torque Nm : 120
Top speed km/h : 160kmh
0-100 km/h : 13seconds
Saga SV Fuel Consumption FC km/litre @ sen/km @ litre/100km : 6.3l/100km
Saga SV General Specification
Dimension (Length x Width x Height) mm :
Weight kg :


Saga SV Review / test drive :
Exterior = 2/3 star*
Interior = 2/3 star*
Handling = 2/3 star*
Comfort  = 2/3 star*
Engine   = 2/3 star*
*1 star = not so good
*2 star = average
*3 star = excellent


Saga SV Modified Spec
Modification kit available:
Body kit aerokit + skirting + spoiler + leather seat + engine performance + lamps + radio audio system speakers and player + sport rims + tyres + bumper


Saga SV Maintenance costs
Monthly payment calculation :-
 (interest rate x 9 years + 100) /100 x (car price – downpayment) / 108 months = RM / month
Yearly insurance road tax calculation : -
Current sum insured car price x 0.03 – NCDiscount + road tax fee = RM / year (estimation)
Major and minor service adviseable to be done at authorised service center in Malaysia: -
The cost of service depends on what type of engine oil, ATF fluid and service charge in RM.


SHARE  Saga SV additional information details
Please share your comments.
If you are the owner, you are welcome to give some reviews on the car spec, maintenance, service center charges/fee ( caj major minor servis ), daily fuel consumption ( jimat penggunaan minyak ), technical problem (masalah kereta), better engine oil and fuel and engine modification (prestasi enjin).

Discuss on body kit / skirting modification, diy modified gadget / car accessories, how much yearly insurance and road tax (insuran / cukai jalan) rm per year, interior mod (modifikasi), quality / reliability, test drive reviews (pendapat pandangan pandu uji) , spare parts, tyres (saiz tayar) and sport rims 15 16 17 / 18 inch suitable and all other related issues here.

This post is related to  Saga SV specification bodykit body kit bumper sport rim spoiler head tail lamp modification interior engine performance price harga rm car review test drive skirting problem discussion spec spoiler and accessories

Tagged as:  Saga SV,  Saga SV specification, bodykit  Saga SV, body kit,  bumper  Saga SV,  Saga SV headlamp, sport rim  Saga SV, spoiler  Saga SV, tail lamp,  Saga SV bumper, modified  Saga SV, Leather seat,  Saga SV interior, Audio system, engine  Saga SV,  Saga SV price, rm, harga  Saga SV, skirting,  Saga SV review,   Saga SV spec,  Saga SV malaysia,


Other  Saga SV Specification + Features + news : –
The selling price for the new 2013 Proton Saga SV starts from RM33,438 (OTR) for the manual version, and is now available for bookings from PROTON Edar Dealers nationwide.

The Saga SV Specs
The new Proton Saga SV is powered by a 1.3-litre CamPro IAFM four-cylinder engine that delivers 94hp at 6000rpm and a torque figure of 120Nm at 4000rpm. The engine is mated with a five-speed manual gearbox that propels the new Saga SV from zero to 100km/h in 13.0 seconds, reaching a maximum speed of 160km/h.

The new Saga SV also offers a four-speed automatic CVT option that has a 0-100km/h time of 14.5 seconds. Though the CVT transmission pushes the Saga SV to a top speed of only 155km/h, it fuel-consumption figures are improved, returning 6.3l/100km.


The Three-star Safety Rating
One of the main highlights of the new Proton Saga SV is its safety. Receiving a three-star safety rating from the ASEAN NCAP recently, the new Saga SV is equipped with standard safety and security features that include dual airbags, a reinforced body structure, reverse sensors, an immobiliser and a NEW keyless entry system.

Buyer’s Guide
The Proton Saga is renowned for its affordability and standard-quality features. Now, the 2013 Proton Saga SV presents an even more affordable proposition to the Malaysian market that doesn’t compromise its performance, comfort and quality. With these revised prices, the 2013 Proton Saga SV’s monthly instalments could go down to as low as RM250. Below are the pricing of the new Proton Saga SV variants:

Proton Saga SV – Manual (Solid): RM33,438
Proton Saga SV – Manual (Metallic): RM33,888
Proton Saga SV – Automatic (Solid): RM36,438
Proton Saga SV – Automatic (Metallic): RM36,888

Sumber : http://adfoc.us/2890035380199

Gambar Review Saga Sv Flx 1.3 

Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Review Saga Sv Flx 1.3 Beserta Gambar Dan Video
Video Preview : http://adf.ly/ZSkSq


Friday, November 15, 2013

11 Gambar Pembentukan Kalimah Allah

Marilah bersame kite "mencuci" mata dan hati dengan melihat kekuasaan dan kebesaran Allah SWT dengan mengucapkan Subhanallah setelah kite melihat gambar di bawah ini.

Walaupun terkadang kite terlupe atau tidak punyai masa untuk beristigfar, mudah-mudahan dengan melihat gambar-gambar kalimah Allah ni akan membuka dan membersihkan jiwa kita.

Paling tidak.. mesti ada rasa "Maha Kuasa Allah" "Ya Allah" Maha Suci Allah".. 

Kalau takde tu.. buat la bagi ada.. hehe.. orang yang ikhlas kepada Allah, Allah akan membantunya dari sudut manapun ia.. 

So ikhlas-ikhlas kan lah pada Allah.. (^_^)












Gambar diperolehi dari berbagai sumber hasil penjelajahan di Google (^_^)


Thursday, July 25, 2013

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Tengah feeling mencari maklumat pasal Plan Mobile Internet, terbukak pulak page Nuffnang (http://www.nuffnang.com.my/) kat bahagian promotion, dan ternampak pulak ads dari Digi Prepaid Mobile Internet. Macam best..

Memang ada survey kat web-web dan blog-blog yang menyediakan informasi mengenai Plan-Plan Mobile Internet yang menarik, mesra pengguna dan murah. Saye nak buat keputusan pun susah sebab masih lagi mencari Plan Mobile Internet mane yang sesuai untuk saye.

Mase pakai BB, memang tak susah nak selidik walaupun mase first gune sangat banyak masalah yang timbul termasuk lah penolakan credit secara tibe-tibe. Ini sudah mencabar, ape pasal pulak main tolak credit aku macam gitu je kan? dalam hati la..

Rupenye.. BB ni special case, lain dari yang lain.. dia kene langgan pakej BB internet untuk membolehkan pengguna BB ni access application yang tersedia dalam HP (BB) drang.. termasuk lah saye, mule-mule memang hangin sebab credit hilang macam tu je, selidik punye selidik, terjumpe sudah rahsia dia (^_^)

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Oh ni bukan nak post pasal BB.. tapi pasal Digi Prepaid Mobile Internet, yang rasenye perlu bagi pengguna tegar Internet Mobile. 

Prepaid Mobile Internet

Enjoy unlimited Internet access and stay socially connected with our brand new Prepaid Mobile Internet plans! Now you can stay connected anytime, all the time. Share, surf and chat away without limits.

Daily RM1 (100MB) 1am - 7pm
RM1 / day 
100MB daily usage quota (1am - 7am only)
+ Unlimited Social Messaging**
Daily RM3 (150MB)
RM3 / day  Limited Time Promo!*
150MB daily usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Weekly Social Messaging RM5
RM5 / week  Limited Time Promo!*
Unlimited Social Messaging**
Weekly RM7 (100MB)
RM7 / week  Limited Time Promo!*
100MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Weekly RM15 (450MB)
RM15 / week 
450MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM18 (250MB)
RM18 / month  Limited Time Promo!*
250MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Monthly RM30 (750MB)
RM30 / month  Limited Time Promo!*
650MB 750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
2 Months RM60 (1.5GB)
RM60 / 2 months 
750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM48 (2GB)
RM48 / month  Limited Time Promo!*
1GB 2GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM68 (5GB)
RM68 / month  Limited Time Promo!*
3GB 5GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
WhatsApp - 5 Days RM5 (100MB)^
RM5 / 5 days  Limited Time Promo!*
100MB usage quota for 5 days
+ Unlimited WhatsApp Messenger
Mobile Internet Max 8 (Default Plan)Max. RM8 / day (30sen / 30KB)
Max. 30MB daily usage quota; Pay-As-You-Use

Unlimited Surfing via Opera MiniEnjoy unlimited Internet access via Opera Mini! To download, text OPERA to2000 or visit m.opera.com.
Unlimited Social MessagingStay connected to your loved ones by sending/receiving unlimited messages, photos and videos all day!
Fair Usage Policy
DiGi's Fair Usage Policy ensures that everyone can enjoy the Internet at great speeds.
No CommitmentsSwitch to any Mobile Internet plan or back to your default 3G Mobile Internet plan whenever you wish.
Notes:
  • *Promotion is valid from 1 July – 30 September 2013 only.
  • **Unlimited Social Messaging is only applicable when you use the following social messaging apps: Facebook MessengerKakaoTalk,LineWeChatWhatsApp.
    Unlimited Internet Surfing (selected plans) is only applicable when you surf via the Opera Mini browser.
  • ^WhatsApp – 5 Days RM5 (100MB) is a 5-day Mobile Internet subscription plan exclusively for DiGi® Easy Prepaid subscribers who signed up on or after 4 September 2012 and DiGi® Best Prepaid subscribers who signed up on or after 6 December 2012.
  • Unlimited Social Messaging & Unlimited Internet Surfing are both applicable even after you have exceeded your Mobile Internet quota.
  • Prepaid Mobile Internet upgrades listed above are applicable to DiGi® Best Prepaid, DiGi® Easy Prepaid, DG Family Prepaid and selected legacy prepaid plan subscribers only. They are not applicable to DG Prepaid SmartPlan™, Prepaid Internet and Happy subscribers.

Kat atas tu saya copy paste dari page asal Digi, so sebaiknye klik sendiri pada link sebenar kalau tak paham untuk page di atas :



Saturday, July 13, 2013

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut Shalat Witir

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut Shalat Witir

Pada malam pertengahan Ramadhan yaitu jatuh pada 15 Ramadhan, kebiasaannya di Malaysia setiap jemaah Masjid maupun Surau akan membaca Doa Qunut selepas ruku' dari rakaat terakhir Shalat Witir (1 rakaat).

Doa Qunut tidaklah menjadi satu kewajipan di dalam shalat samada shalat fardhu atau shalat sunat (Tarawih). Tetapi segelintir orang yang kurang memahami kedudukan Doa Qunut ini akan mengatakan Qunut adalah wajib dalam shalat fardhu maupun sunat.

Ini bukanlah satu masalah yang besar yang harus diperdebatkan kebenarannya, kedudukannya dan keshahihannya, kalau rasa nak baca Qunut.. silakan, begitu juga sebaliknye. Jangan sebab Doa Qunut,  bergaduh antara Kampung. Moga Allah Jauhkan.. Amin


Sesungguhnya Nabi sallallahu`alaihiwasallam telah membaca doa
qunut pada waktu selain dari Subuh ketika turunnya sewaktu pembunuhan
sahabat-sahabatnya penghafaz-penghafaz al-Quran.
-Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim


Ramadhan : Tata Tertib Bacaan Surah Shalat Witir

Surah yang perlu dibaca oleh imam ketika melakukan Shalat Witir berjemaah pada 2 rakaat pertama adalah surah Al-A'la dan surah Al-Kafirun :

(1)

(2)


Surah yang perlu dibaca oleh imam ketika melakukan Shalat Witir berjemaah pada 2 rakaat pertama adalah surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas :

(1)

(2)

(3)

Setelah selesai Shalat Witir 3 rakaat dua salam, lanjutkan dengan bacaan zikir Ya Latifu (zikir Ya Latifu) kemudian disudahi dengan bacaan doa Al-Mathurat. Sesetengah Masjid atau Surau, jemaah akan bersama-sama melafazkan niat puasa untuk keesokan hari. 


Friday, July 12, 2013

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H sepertimana yang tersedia di atas silakan untuk mengunduh @ download ataupun share di mana-mana laman sosial.

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Kalau ada sahabat yang diberi tanggunjawap menjadi Bilal Shalat Tarawih di satu-satu tempat, hadiahkan sahabat anda dengan sekeping kertas atau hantar melalui email dan sebagainye.

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu... (Al-Baqarah: 185)


Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Shalat Witir biasanya dilakukan seusai Shalat Tarawih 8 atau 20 rakaat berjemaah, setelah imam Tarawih selesai membaca doa akhir Shalat Tarawih, imam akan menyeru kepada semua jemaah untuk bersama-sama melaksanakan shalat witir secara berjemaah.

Shalat Witir tidak ditetapkan hanya 3 rakaat, tetapi boleh juga dibuat 1 / 3 / 5 / 7 asalkan bilangan rakaat Shalat Witir tersebut ganjil, kebiasaan jemaah-jemaah Tarawih di Malaysia melakasanakan Shalat Witir dengan 3 rakaat.

Kebiasaan imam akan mengimami jemaah untuk Shalat Witir dengan 3 rakaat dua salam, ada juga sesetengah masjid yang melakukan Shalat Witir dengan 3 rakaat 1 salam.

Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Thursday, July 11, 2013

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Haish jangan pulak lupe nak bace doa ni lepas genap empat rakaat shalat Tarawih, kebiasaan di Malaysia ni memang ada doa setelah genap empat rakaat shalat Tarawih. Dengar cerita, sebelah Arab sane ada yang terus sambung walaupun genap empat rakaat shalat Tarawih. 

Tak perlu diperpanjang lagi cerita, kalau sekadar ingin tahu, boleh search di Internet.. hehe.. saye nak share satu pic tentang Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih pada sahabat semua, walaupun mungkin kita mempunyai ilmu yang luas, tapi sebaiknye kite lebih menghormati jemaah surau / Masjid di tempat yang secara adat atau kebiasaan mereka buat bacaan doa selepas genap empat rakaat shalat Tarawih.

Tak payah buat kontroversi, hafal je doa kat atas dan baca selepas genap empat rakaat shalat Tarawih, settle masalah.. Ok?

"Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh...."( Surah Al-Kahfi : Ayat 110 ).


Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan : Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi


Boleh pulak terlupe zikir ni time jadi imam, huh perkara yang tidak sepatutnye berlaku.. so sebelum sahabat semua terlupe macam saye jugak, lebih baik prepare awal-awal Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi ni sebelum ada voice-voice yang tidak diingini untuk didengari.

Aku memang ingat dari atas sampai lah bawah, tapi time step Maujud, Maqsud, Ma'bud, A'zim aku dah jadi blur.. antara Maqsud setelah Maujud atau Ma'bud setelah Maujud. Lastly aku buat keputusan untuk diam sejenak mengikuti bilal yang bertugas pada malam tu, hehehe..

Ya Latifu Ya Kahfi
Ya hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Kahfi
Ya Hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Wafi
Ya Karimu Anta Allah

Maujud Lailahaillallah Lailahaillallah
Maqsud Lailahaillallah Lailahaillallah
Ma'bud Lailahaillallah Lailahaillallah
A'zim Lailahaillallah Lailahaillallah

Trik-trik Imam Tarawih pelajar Maahad Tahfiz ni lebih kurang same je.. so antara pelajar Tahfiz mesti boleh paham dengan kejadian yang dilakukan walaupun pada hakikatnye, nak cover balik ape yang dia tak ingat, dan seolah-olah imam tersebut tak buat salah ape pun (^_^).

Satu tahun tidak terasa, Ramadhan telah kembali kengunjungi kita, Semoga yang dilalu dan dilakukan Menjadikan kebaikan di bulan suci ini, Marhaban yaa Ramadhan Mohon Maaf Lahir dan Bathin


Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H


Walaupun Bulan Ramadhan selalu datang tepat pada waktunya, manusia tetap juga leka dengan kemewahan dan keindahan alam ciptaan Dia yang Maha Esa sehingga lupa dengan perintah dan tanggungjawap sebagai seorang yang beragama Islam untuk mempersiapkan diri, muhasabah diri sekaligus berazam meninggalkan dugaan dunia semata-mata mencari keridhaan Ilahi di Bulan Mulia Ramadhan dan mengharapkan keberkatan demi kebaikan dunia dan akhirat.

Sangat sedih bercampur malu dengan sikap manusia yang acuh tak acuh dengan kedatangan Bulan Ramadhan untuk tahun 2013 ini, bagaimana tidak, manusia tahu cara untuk membeli kereta, manusia tahu bagaimana untuk mencari rezeki dan manusia juga tahu kenikmatan yang diperolehi dari keluarga mawaddah warahmah (Islam).

Tetapi masih juga ada manusia yang lupa tata tertib, adab, etika dalam menempuh Bulan Mulia Ramadhan, malu rasanya kalau sudah tua pun masih tidak tahu Lafaz Niat Shalat Tarawih, terlupa pula bagaimana caranya shalat Tarawih berjemaah di Masjid. Tiada Tuhan Yang Aku Sembah Melainkan Allah....

Masih belum terlambat kiranya saya ingin kongsikan bersama sahabat sekalian sekeping gambar Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H untuk entry kali ini, walaupun sepertinya hal yang remeh, tetapi hakikatnya tidak semua manusia bersungguh-sungguh dalam mengejar kemuliaan, keberkatan dan pahala yang berlipat kali ganda di setiap kedatangannya Bulan Ramadhan pada tahun 2013 ini.

“Apabila masuknya bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga, tertutuplah pintu-pintu neraka, dan dirantailah syaitan-syaitan.” (Riwayat al-Bukhari)


Wednesday, June 26, 2013

Jerebu: Susilo mohon maaf kepada rakyat Malaysia, Singapura

Jerebu: Susilo mohon maaf kepada rakyat Malaysia, Singapura
Sumbermelvister


JAKARTA: Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono memohon maaf kepada Malaysia dan Singapura susulan kebakaran hutan di negara itu sehingga menyebabkan berlakunya jerebu di kedua-dua negara jiran.

Permohonan maaf secara rasmi Susilo kepada rakyat Malaysia dan Singapura dilakukan menerusi satu sidang media, malam tadi.

Beliau berkata, pihaknya berharap rakyat kedua-dua negara jiran dapat memahami situasi yang sedang dihadapi dan menegaskan Indonesia bertanggungjawab atas kejadian jerebu dan sedang berusaha keras untuk memadamkan kebakaran yang berlaku. - AP

Sumberbharian


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...