Followers

Showing posts with label Free. Show all posts
Showing posts with label Free. Show all posts

Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Friday, September 19, 2014

The Best Compress PDF Software Must Try !

Aku bermasalah dengan proses untuk kecilkan size file PDF 1.5mb kepada 400kb only.. memang sangat banyak website yang menyediakan kemudahan untuk reduce PDF kepada size yang lebih kecil, tapi tak semua website menepati seperti yang diinginkan.. kadang2 size dah OK, tapi bile view jadi kabur, berat dan sebagainya.

The Best Compress PDF Software Must Try !

File aku sebenarnye takde lah besar sangat, tapi bile dah merge dengan file PDF lain, automatically file bertambah besar, ni masalah utama aku untuk submit saiz file yang telah ditentukan. Dah banyak keyword (compress PDF) dan compress website aku try.. tetap masalah sama tetap berlaku.

Lastly, usaha punya usaha.. terjumpa sudah software menarik compress PDF, portable lagi. Aku share bukan ape, yelah yang utama memang untuk kemudahan semua, tapi paling utama sebab aku nak save mane-mane software rare, perlukan usaha dan ketekunan.

Bebel plak.. okeh software tu boleh download SINI.

Cara guna pandai-pandai lah kome yek! very simple to use, explore try and try and try.. insyaallah dapat.

Good luck!

Any problem, please comment below :


Thursday, September 11, 2014

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Bagi aku Avast adalah AV yang boleh dikatekan menyusahkan pengguna terutama aku.. atau mungkin aku sendiri tak tahu cara untuk agar Avast tak menyusahkan aku.. tak pernah pulak nak ambik tahu.. setahu aku, Avast ni memberatkan system laptop sehingga menyebabkan banyak kerja jadi tergendala.. tak buleh nak open banyak apps.. kompom tersangkut.

Lenovo aku ni beli-beli memang dah terinstall AV Avast.. so kut mane pun kene jugak merelakan.. walau terpaksa, macam yang aku kate.. banyak keje aku jadi lembab tetambah bile browsing, mana ada orang browsing buka 1 tab.. 

So setelah sekian lame jugak aku pakai Avast, aku buat keputusan untuk uninstall / remove dari my Lenovo. Nak buang AV ni kene ada cara, kalau kite Uninstall dari laptop.. banyak file @ laptop akan jadi tambah berat. Jadi trik die mudah je..

Download SOFTWARE ni. Cara guna sangat mudah, klik jer software yang didownload tadi.. nanti kite akan disuruh untuk masuk ke Safe Mood, jangan risau.. ikut jer seperti yang disuruh.. sampai lah komputer siap restart.

Selesai.

Selamat mencuba.


Wednesday, September 10, 2014

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF

Cara ni akan sangat diperlukan bile satu saat korang berurusan dengan sesuatu yang memerlukan proses download upload. Kekadang file yang diperlukan sangat minim, kalau file gambar takde hal.. boleh resize dan sebagainye, apecer kalau tibe2 diperlukan file PDF?

Mudah jer..

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF1. Download Software ni, install this software as usual.. software ni untuk menggabungkan file PDF yang berasing. Bermaksud, 2 file PDF akan menjadi 1 file PDF.

Caranya guna sangat mudah, add files, select any files u want to combine, then click BIND button.. wait severel saat.. and DONE. Dont forget to save the files to your desktop. Kang kalu letak merata, susah nak cari balik.

Ok sekarang dah bergabung, dan size nye akan jadi lebih besar.. so masenye untuk kecilkan size file tersebut dengan menggunakan kaedah Compress.

2. Buka website ni WEBSITE INI. Aku suggest website ni banding website lain sebab web ni banyak menyediakan tools berguna selain untuk mengecilkan size PDF korang. Rajin2 sikit godek..

Cara guna sangatlah mudah.. bile dah bukak website tersebut, akan banyak tools yang disediakan, korang hanya perlu cari tools Compress PDF. Selanjutnye, korang akan tahu sendiri.

Selamat mencuba.. semoga bermanfaat.


Monday, June 2, 2014

IDMcc for Firefox Update

Salah satu Add Ons yang paling penting dan berguna bagi pengguna software IDM untuk mengunduh @ download sebarang file menggunakan software tersebut. Aku jugak antara pengguna tegar software nih, sampaikan line member sebelah pon aku tarik ~

IDMcc for Firefox Update

Yang best untuk Add Ons IDM ni adalah, memberi kite kemudahan untuk mengunduh video apabila butang PLAY ditekan, contoh seperti gambar di atas. Kebanyakkan video yang dimainkan secara online akan dikesan oleh Add Ons IDM nih..

Jadi tak perlu susah payah nak copy and paste URL di tempat mengunduh seperti keepvid dan sebagainye.. PLAY je lemudian akan keluar icon Download This Video then download like usual. 


Keepvid pun sebenarnye bagus bagi downloader mengunduh video file.. sebab banyak pilihan format yang boleh kita pilih untuk download, 3gp, FLV, MP4, WEBM dan yang terbaru ada converter untuk MP3 lak, tapi bukan under Keepvid lah.

Add Ons ni aku jumpa di sebuah website dan diupdate dari semasa ke semasa.. contoh kalau kita pakai Mozilla 30.0 atau yang latest, Add Ons yang diinstall dari website ni pun turut akan terupdate mengikut the latest version.. tu yang best, jadi tak perlu susah payah kite nak cari Add Ons yang ngam dengan SE yang kite gunakan.

IDMcc for Firefox Update

Masuk ke website INI, kemudian ikut arahan dan cara yang ditetapkan.. simple jer caranya, jangan kata tak reti english sebab tutorial dalam bentuk gambar disediakan.. ok mah? selamat berpirate (^_^) Software IDM boleh download di SINI. Saya dah sediakan yang fullversion, kalau link tak ok.. tolong bagitahu, insyaallah saya betulkan.


Sunday, June 1, 2014

Bile Malaysia Naik Gile ~

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~
Siap ada Perkhidmatan Bayar Saman lagik, berdiskaun2 lagi.. hahaha.. abg2 polis traffic hebat dalam menjalankan tugas bagi pengguna kenderaan yang melanggar peraturan, contoh paling best.. penggunaan tinted dan memandu melebihi had kelajuan yang ditetapkan.

Sebagai rakyat, biasalah.. akan mengeluarkan bermacam cadangan nasihat yang bagi mereka ianya "logik" dan buleh diterima pakai.. walaupun "kerajaan" merasa bahwa kelogikan tersebut tidaklah logik. 

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Belumpun  habis isu MH370 dipersoalkan isu lain pula yang hangat dibualkan.. mana tidaknya, semua isu yang bangkit adalah suatu yang tidak boleh diterima akal sihat manusia.. akhirnye Malaysia menjadi Negara yang dipandang remeh Negara lain, Negara yang tidak mahu bertanggungjawap dan selalu buat keputusan yang.. OMG ~


Tak dan-dan.. timbul pula isu tarif letrik naik, itu naik ini naik, GST lagik, padahal hakikatnye TNB tak mengalami kerugian malah keuntungan berjuta ringgit.. itu lagi mau naik ka?  lagipun takde pulak penerangan rinci berkaitan naiknye tarif elektrik pada rakyat, tau2 buat announce dah akan @ dah naik ~

 Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~ 

Belum jugak sempat nak relax.. datang pulak isu Panda ntah ape name Panda tu Fengyi dan Fuwa ke ~ ? dengan menghabiskan berjuta ringgit semata untuk beruang tersebut? dengan kemelut yang melanda Malaysia, dengan katenye TNB rugi bagai, tibe2 buleh habiskan berjuta RM untuk dua ekot Panda yang asalnye dari China tuh?

Kalau betul kenape tak dijelaskan pada rakyat? kenape mesti habiskan berjuta RM dengan keadaan Negara sekarang? aku sendiri takmo la nak tengok Panda tu, lebih baik RM yang berjuta tu bagi pada rakyat yang miskin atau digunakan pada sesuatu yang berfaedah?

Dan pulak, berjuta Rm tu bukan beli.. pinjam 10 tahun je kot ~ apekah kegilaan ini? tu belum cite kos pembiayaan yang lain-lain.. kome buleh baca kat sini http://www.bharian.com.my/articles/TNBcatatuntungbersihRM4_61bilionbagitahunkewangan2013/Article/. Idak ke gile namenye? ini lagi nak pulun duit rakyat?

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Panda oh Panda ~


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Wednesday, April 30, 2014

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Accessories kedua yang menjadi pilihan aku adalah Sportrim, dari dulu lagi aku tergile-gile nak pakai sportrim untuk first car aku.. maka tercapailah impianku pakai sportrim. Duit waktu tu memang barai, tibe-tibe keluar idea untuk letgo PSP kesayangan ku, cari punya cari.. dapat la buyer dengan harga Rm430.

But the problem is, mane aku nak cari rege sportrim Rm450? maka bermulalah misi keliling Ipoh.. start dari area Tambun, Taman Perpaduan, Tanjung Rambutan sampailah ke Medan Gopeng. Seperti biasa, sebelum misis keliling Ipoh ni aku dah kuatkan semangat dalaman dengan mencari tahu isu-isu semasa berkaitan sportrim, kualiti, jenis yang tahan dan murah, size termasuklah bentuk2 yang menjadi pilihan kebanyakan orang.

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Bukan sportrim je aku kene selidik, tayar pun antara komponen penting aku kene amik tahu. Jenis tayar, fungsi tayar, kesesuaian dengan kuasa kuda sesebuah kereta dan kelebihan kelemahan bunga tayar untuk beradaptasi dengan cuaca sekarang, contoh untuk tahu lebar, tebal dan size satu tayar boleh tengok contoh gambar tayar di atas. 155 = Lebar, 70 = Lebar, R12 = rim size 12. 

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Untuk kreta Iswara Aero 1.3, rim standard adalah size 13 (R13), untuk modi sportrim dengan c.c 1.3 size rim 14 menjadi pilihan, nak pakai lagi besar takde masalah, cume takut kereta tak larat nak menampung berat tayar + rim, berat body, penumpang dll, bayangkan c.c 1.3 nak bawak semua keberatan tu? confirm2 minyak parak (kuat) punye, sekadar nak "menyemat" OK lah.

Pikir-punye pikir, kawtim punya kawtim.. maka aku setuju lah untuk pakai sportrim size 15 (195/50/R15), tokey tu setuju nak amik rim besi aku dengan harga Rm300? memang aku pun tak caya, banyak kali aku tanya untuk kepastian, tapi aku tak terkejut la.. nanti dia kate ape lak, buat macam jual mahal sikit.. muehehe..yang best, tokey tu bukan saje amik rim besi aku dengan rege Rm300, dia siap bagi best price untuk tayar second (boleh la guna 5 bulan) bagi keempat-empat sportrim, adjust alingment, nut silver semua skali Rm480. Huh!

Brand sportrim aku? terlupe pulak aku nak tanya.. memula nak amik yang BBS R14, rupenye cap ayam, last2 aku pilih R15, memang agak berat, tokey tu rekemen yang R15 sebab katenye agak tahan.. bile diketuk, bunyi lebih padat berbading BBS cap ayam tadi, tapi ada sikit berat (tokey tu cakap) dan memang aku test angkat kedua-duanya sekali, naik muscle aku belah kanan

Jadi kiraan secara kasarnye, Rm480 + Rm300 = Rm780 untuk kesemuanya sekali sportrim R15 + tayar 195/50/R15 + silver nut + adjust alingment. Disebabkan tokey tu setuju nak amik rim besi aku dengan harga Rm300, maka aku pun bersetuju. Sebenarnye rim besi belah kanan belakang tu dah bengkok, sebab tayar asyik pancit je dalam 2-3 hari.

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Lepas sejam, berubahlah wajah Iswara Aero aku dengan ber makeup kan tinted dan sport rim baru. Maka dengan rela hati terpaksalah melayangkan beberapa keping kerta bewarna biru dan purple. Eh nyaris terlupe lagi, kalau nak runner kedai tempat aku amik sportrim ni, boleh datang Ipoh area Tanjung Rambutan, nama kedai aku lupa.. berdekatan dengan Petronas, sebelah kedai makan Barakoh kalau tak salah. Selamat bermodified!


Friday, November 8, 2013

How To Remove Ads Not By This Site

Salam sejahtera kepada semua warga KBM yang still available runner lagi dalam blog ni. Setelah sekian lame blog ni dibiarkan berabuk, tapi KBM tetap teguh dengan disiplinnye.. keh3.. paling tidak, ada jugak admin jenguk2 layan HOT FM kat sini, bila time nak update ada jer halangan, ada jer dugaan dan sebagainye.. sampailah tak jadi nak update.

Bersempena dengan maal hijrah ni banyak rasenye salah dan silap yang saye dah buat.. salah cakap la, salah dan berkate-kate la, salah perbuatan dan macam-macam lagi, alhamdulillah ada lagi nur dari Allah nak bagi kat hamba dia ni.. still lagi tertanam rasa nak berubah kepada yang lebih baik dari yang sebelum ni.. Allah tak nilai hamba dia dari satu segi.. kalau Allah nak masukkan pelajur sekalipun dalam syurga, tu kuasa Dia, kita ape tahu?

How to Remove “Ads not by this site”

Berbalik pada tajuk posting kali ni berkaitan Ads atau iklan yang tibe-tibe muncul bile kite bukak browser Mozilla / Chrome / IE dan etc. Memang sangat menyemak dan menyusahkan.. admin sendiri pernah mengalami masalah ni.. yelah masa nak update blog jadi pulak masalah ni, tapi takper.. dari semua kesusahan tulah admin mencari jalan penyelesaian, dapat lagi satu ilmu.

Dari pemahaman admin, ads yang tidak diundang ni timbul adalah apabila kita download file kemudian install tanpa peduli option2 dari file tu sendiri.. sehingga secara tidak sedar script / add ons / extensions yang tidak sepatutnye kita install tertanam dalam komputer. Ads Not By This Site dikatakan juga sebagai Adware, so that is absolutely virus.. hehehe...

Moh kite same-same cube beberapa trik yang rasenye berguna untuk merelease / membuang virus tidak bergune ni dari program komputer / laptop:

1. Uninstall “Ads not by this site” from computer

Click on Start button and then click on Control Panel
Now click on Programs –> Program and Features –> Uninstall a program (Wind7, 8, Vista)
For XP users click on Add/Remove Programs (XP)
You will get a window, In that window find below listed programs & do uninstall all them one by one, because all these programs are totally unwanted you should uninstall immediately.

Coupon Companion
Coupon Dropdown
Coupon Companion
SelectionLinks
DefaultTab
WebCake 3.0
Yealt
LyricsContainer
VideoSaver
AddLyrics
Browser defender
Browser protect
Browser protected by conduit
privacy safe gaurd
unfriend checker
Price peep today
Coupon amazing
LessTabs
TidyNetwork.com
DownloadTerms 1.0
Yontoo
Click Downloader
Click 2 Save
CodecC
CodecM
Deals Plugin
Extension
Media Plugin
Privacy SafeGuard
Protector by IB
Search-newTab
TheBflix5.0


2. Ads not by this site for Google Chrome

Click Customize and Control button at the top right hand corner of Chrome, then click Tools and then Extensions. 

Ads not by this site for Google Chrome
The Extensions tab will open. After that, click Extensions on the left hand side and look for the extensions that start with Save, Save as, Save it, or something of that sort. Remove the checkmark near those suspicious extensions and click the bin icon to remove the extension. This will remove the unwanted extension from Chrome.

Ads not by this site for Google Chrome


3. Ads not by this site for Google Firefox

In Firefox, click Tools and then Add-ons. The Add-on manager will be opened in a new tab.

Ads not by this site for Google Firefox

Click Extensions on the left side, click Disable to disable the suspicious extensions, particularly the ones that start with Save, and finally click Remove and remove it from Firefox.

Ads not by this site for Google Firefox
 Source : (http://adf.ly/Z34ot)

4. Menggunakan software untuk menghapus Adware virus.

Download dan install software di SINI. Cara penggunaan sangat mudah.. setelah selesai install, scan komputer menggunakan software tersebut, kemudian clean atau remove adware yang berjaya di detect oleh software tersebut.

Ok sekarang komputer / laptop anda sudah bersih dari Adware virus yang sangat menyemak page browser anda.. kalau masih tidak berjaya.. still ada cara lain lagik.. yaitu.. search di Google (^_^)


Sunday, July 21, 2013

Ramadhan : Qunut Nazilah


"Tuan Guru Nik Aziz menyeru agar para jemaah Imam Tarawih di mana-mana sekalipun untuk mengamalkan dan membaca Qunut Nazilah di setiap akhir shalat Tarawih". Itulah yang menjadi topik utama tazkirah malam semalam.

Awok dah getor sebab awok terlupe nak ngapal Qunut Nazilah, buatnye disuruh, idak ke naye teman? dah la tazkirah buat lepas shalat Isya', tarawih pon belom lagi.. haa sudah, pentazkirah dah usha-usha ambe dah.. tawakkal jelah..

Jadi sebelum saye disarankan untuk bace Qunut Nazilah pada akhir shalat Tarawih, sebaiknye saye hafal awal-awal dulu. Padahal bile tengok balik Qunut Nazilah tu, takde lah susah mane nak ngapalnye.. cume paham le, bile takde penekanan sampai bile pon awok wak derk jep (^_^)

Nak tahu ape kelebihan, kepentingan, kebaikan bacaan Qunut Nazilah? baca artikel tentang Qunut Nazilah kat sini (LINK)


Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Malam ni sudah masuk malam ke 10 Ramadhan, masih berbaki 5 malam untuk mencapai malam separuh dari bulan Ramadhan. Seperti yang sudah diketahui, malam ke-15 Ramadhan adalah malam dimana para jemaah yang menunaikan Shalat Tarawih membaca Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat.

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Di atas saya lampirkan Bacaan Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat. Tak jadi masalah sangat pada Imam yang biasa dengan bacaan Qunut, sebab kebiasaan bagi Mazhab Syafie', Doa Qunut juga dibaca selepas ruku' Shalat Subuh.


Monday, July 15, 2013

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Inilah Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir yang perlu diketahui oleh kita, oleh setiap umat beragama Islam khususnya pada mereka yang melaksanakan ibadah Tarawih dan Witir berjemaah. Sebilangan orang akan marah kalau dia dikatakan bukan beragama Islam walaupun secara luarannya ber IC kan Islam.

Tidak semua manusia beragama Islam melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar, menurut perintah Allah SWT semata, begitu juga dengan ibadah Tarawih di Bulan Mulia Ramadhan. Malah ada yang berbangga mengatakan Aku tidak Shalat Tarawih?

(نعوذ بالله من ذلك) Mudah-mudahan Allah melindungi kita dari sifat dan sikap seperti itu.

Apabila masuk Malam Ramadhan ke 15, bilal akan menyeru jemaah untuk bersama-sama melaksanakan ibadah Shalat Witir beserta sedikit tambahan dalam doa Qunut yaitu "Wakunutu". Itu membawa maksud setelah ruku pada rakaat terakhir Shalat Witir, Imam akan bangun dari ruku dan disertai dengan bacaan Qunut.

Hadis Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Sunday, July 14, 2013

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Selembar gambar di atas adalah Doa Selepas Shalat Sunat Witir yang menjadi kebiasaan bagi jemaah Masjid dan Surau. Sebelum ni kita ada bahas tentang  Doa Selepas Shalat Sunat Witir selain dari Doa ini, jadi terserah kepada Imam untuk memilih mana doa yang menjadi pilihannya.

Kalau kite teliti betul-betul, akan ada kesamaan dengan Doa Ma'thurat yang pernah saya kongsikan di entry sebelum ni. Kalau sahabat semua dah hafal Doa Ma'thurat, rasenye doa di atas tak jadi masalah. 

Seusai membaca Doa Selepas Shalat Sunat Witir, Imam boleh lah menutup majlis Shalat Tarawih berjemaah dengan melafazkan bersama-sama niat puasa, atau boleh juga dilanjutkan dengan Al-Fatihah dan Doa selepas Al-Fatihah


Puisi Ramadhan Kunanti Hari Fitri
Lantunan doa mengalir sekujur darah
Melekat sungguh lekatPejamkan mata menyusup makna
Resapi bagian terkecil kehidupan
Teringat setitik hina dan seluas pandangan dosa
Terkeruk pasrah sucikan diri
Aduhai ringan tubuh ini
Melayang lepas tinggalkan bait-bait pahitMalam hilang terbitlah sang fajarMencerahkan gelap dengan dinginnya embun
Kunanti hari fitri itu
Penuh harap kan fitrah diri


Saturday, July 13, 2013

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Selepas selesai saya mengimami jemaah shalat Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh, saya akan terus membaca Doa sesudah / selepas shalat sunat Tarawih (di sini). Kemudian bilal menyeru jemaah surau untuk melanjutkan shalat witir bersama-sama.

Saya mengambil masa kira-kira 15 minit mengimami jemaah surau sekaligus menyelesaikan tugas saya sebagai imam Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh. 

Selesai membaca zikir Ya Latifu dan zikir لاَ إِلَهَ إِلَّاالله (la ilaha illallah) sebanyak 33 kali, saya akan membaca Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir. Doa pilihan saya bagi shalat sunat Witir adalah doa mathurat sepertimana yang kita ketahui ada beberapa khasiat dari mengamalkan mathurat, antara lain adalah :

  • Tidak dihampiri syaitan
  • Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
  • Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
  • Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
  • Selamat dari segala sesuatu.
  • Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
  • Allah berhak untuk meredhainya
  • Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
  • Terhindar daripada syirik.
  • Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
  • Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
  • Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
  • Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang. Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
  • Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.
Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir sangat mudah dihafal berbanding doa Mathurat, insyaallah kalau berkesempatan saya akan kongsikan dengan sahabat semua Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir.

Download Panduan Lengkap Ma'thurat (5.68 MB)


Sunday, June 23, 2013

Hampeh Punye Comic (Fairy Tail) hahahaha

Hahahahaha !! page ni betol-betol bwat aku gelak larhhhhh..... cehh.. kesangkutan aku pada comic Fairy Tail ni adalah berkat dari hasil hasutan budak kicik tersebut, huh ! Cruel !! (^_^)

Hampeh Punye Comic (Fairy Tail) hahahaha

Natsu terpedaye dengan muslihat Southern Wolves.. memule series je macam ada satu magic yang power, padahal psycho je pon ! hampehss..

Punye lah c Natsu tu percaya pada Southern Wolves brother tuh, penuh semangat usha atas.. rupenye serangan dari bawah.. hahahaha !! masalah nye muke dia kene pukul tak bleh blah !! haha..

Apesal aku jadi minat comic lak nih? huhuhu...


Wednesday, June 19, 2013

Warga asing maut ditembak


KLANG: Seorang lelaki warga asing berusia 25 tahun maut ditembak sewaktu cuba menyamun RM50,000 seorang pengurus sebuah kilang dalam kejadian di Jalan Kapar, di sini, tengah hari tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengahari itu, suspek maut ditembak pengawal peribadi pengurus berkenaan selepas kereta yang dinaiki suspek menghalang kereta yang dinaiki pengurus berkenaan dan suspek cuba memecahkan cermin penumpang belakang untuk melarikan wang berkenaan.

Ketua Polis Daerah Klang Utara Asisten Komisioner Mohamad Shukor Sulong berkata, pengawal peribadi terbabit keluar dan terus melepaskan dua das tembakan di mana tembakan kedua tepat mengenai belakang kepala suspek.

Selepas menyedari rakan mereka ditembak, rakan suspek yang menaiki dua kereta berasingan terus memecut melarikan diri menuju ke jalan utama tanpa sempat menyamun wang berkenaan.

Suspek maut serta merta ditempat kejadian dan mayat di bawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini, untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 393 Kanun Keseksaan (KK) dan Seksyen 39 Akta Senjata Api 1960.
Sumber : hmetro

** P.S : Biler dah terlampau ramai pendatang @ warga asing di Malaysia, inilah yang sering terjadi.. bukan tak boleh nak kawal, tapi keadaan dah memang tak terkawal.. mereka (warga asing) ni bukan rakyat luar, tapi 'rakyat malaysia' ?? mana tidaknye, warga asing Malaysia sekarang ni masing-masing dah ada IC.. so takde masalah lah nak kesana kesini.. (^_^)

Bace pendapat mereka tentang pendatang asing di Malaysia :



Sunday, June 16, 2013

Mursi Memutuskan Hubungan Diplomatik Dengan Syria

Subhanallah.. mari sama-sama kita saksikan video pengumuman yang dibuat oleh Prime Minister Baru Mesir Muḥammad Muḥammad Mursī ‘Īsá al-‘Ayyāṭ membuat keputusan memutuskan hubungan diplomatik dengan Syria.


Kairo, ISLAMICGEO-Presiden Mesir Muhammad Mursi mengumumkan pemutusan total hubungan diplomasi dengan rezim Suriah, dan menyerukan mengadakan kenferensi darurat untuk menolong rakyat Suriah, di samping itu ia juga meminta oposisi Suriah untuk bersatu dan bersiap membangun Suriah baru.

Dalam pidatonya di depan ribuan orang yang menghadiri konferensi "Menolong Suriah" di Stadion Kairo, Sabtu (15/6), Mursi mengatakan Mesir telah memutuskan hubungan dipolmatik secara total dengan rezim berkuasa saat ini di Suriah, dan menutup kedutaan Besar Suriah saat ini di Mesir, dan menarik seluruh diplomat Mesir dari Suriah.

Mursi mengganggap apa yang berlangsung saat ini di Suriah adalah pembantaian massal, Mursi berjanji akan menjalin komunikasi yang intens dengan negara-negara Arab dan Islam untuk memperkarsai dan mengatur konferensi untuk menyelamatkan Suriah. Ia juga menegaskan bahwa Mesir meminta masyarakat internasional untuk memberlakukan zona larangan terbang di atas Suriah untuk menghentikan pertumpahan darah.

Ia juga meminta kepada Hizbullah Libanon untuk meninggalkan bumi Suriah, dan menekankan bahwa negerinya Mesir berdiri melawan Hizbullah atas "agresi Hizbullah" terhadap bangsa Suriah.

Presiden Mesir juga menganggap bahwa saat ini tidak ada lagi tempat dan ruang bagi Rezim Suriah untuk masa depan, karena telah melakukan kejahatan terhadap kemanusiaan.

Ia juga mengajak rakyat Mesir untuk memperlakukan pengungsi Suriah yang ada di Mesir seperti rakyat Mesir pada umumnya.

Mursi juga memesan rakyat Suriah untuk berpegang teguh pada kebebasan karena kebebasan tak tergantikan kecuali "kehinaan", ia mengajak rakyat Suriah menyatukan shaf dan meninggalkan perbedaan-perbedaan, dan bersiap secara bersama-sama dengan seluruh elemen rakyat Suriah untuk bekerja keras, bersusah payah untuk hari-hari yang akan datang yang menuntut kesungguhan penuh untuk membangun Suriah yang baru. (Anas/Alj)

Sumber : islamicgeo


Saturday, June 15, 2013

Thanks Nuffnang !! KBM dapat 5 BE sekaligus

Thanks Nuffnang !! KBM dapat 5 BE sekaligus

Thanks Nuffnang !! KBM dapat 5 BE sekaligus.. fuh !! Kalau macam ni setiap bulan, kompom dapat backup untuk bayar domain (http://www.duadz.com/) tahun nih. Hehehehehe.....

1. BE RHB Debit Mass Usage

2. BE Ikea - Kitchen FY2013

3. BE KIA - WHAT IS PROJECT C?

4. BE KakaoTalk Campaign

5. BE INTI Cycle 3 Degree




Friday, June 14, 2013

TARIKH-TARIKH PENTING DALAM ISLAM TAHUN 2013 / 1434 - 1435 H BAGI MALAYSIA

Bagi yang ingin tahu tentang TARIKH-TARIKH PENTING DALAM ISLAM TAHUN 2013 / 1434 - 1435 H BAGI MALAYSIA, boleh download dan tengok sendiri tarikh tersebut di bawah. Untuk imam-imam tarawih, silekan lah amik tahu.. jangan tersalah info pulak.. malu di persimpangan jalan pulak nanti. Ni xspecialy tuk pelajar-pelajar tahfiz lah, bakal imam tarawih 2013 (^_^)


Download :


Thursday, June 13, 2013

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

Saje nak share gambar peparu bagi perokok tegar di kalangan manusia masa kini.. kat bawah rasenye sangat jelas terpampang gambar peparu bagi perokok tegar. Kome nak tahu ape yang best dapat merokok ni? hahah.. takde mende yang best pun.. lagi tak best adelah..

Saye jugak seorang perokok yan tak berape tegar, tapi alhamdulillah sekarang dalam usaha nak berhenti, usaha punya usaha berjaya jugak capai 2 tahun berhenti dari merokok.. start saye mule rokok mase darjah 3 dekat kebun sawit wak Sungkreng Selangor, rokok Sallem masa tu.

Kire ade lah sikit tahu menahu bab-bab merokok nih.. lagi power masa belajar di Aceh, huyyo.. sehari sekotak Mallborro @ PallMall 20 bat kowt.. sungguh tak sayang nyawa yang Allah dah bagi.. bodo tak bodonye saye mase tuh (^_^)

Malas nak membebel panjang-panjang.. moh le kite sesame muhasabah diri balik, tanye balik diri sendiri ape yang kite dah buat pada badan kite.. tak sayang tubuh ke hape????

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

Kandungan Dalam Rokok? Tak Percaye? Percayalah..

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

5 Gambar Peparu Bagi Perokok Tegar

Amacam? Alaaaa mesti ada bran punye nak ngisap lagi.. relax la, sehari sebatang je kawan.. orang lain sehari 1 kotak, relax je.. tak mati pun drang? Ok la tuh.. teruskan.. (^_^) kan bagus untuk kesihatan..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...