Followers

Showing posts with label share. Show all posts
Showing posts with label share. Show all posts

Sunday, September 17, 2017

Diary UKM : Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)

Hari ni aku nak share Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB) khususnya kepada mereka2 yang seangkatan. Bila dah cukup tempoh, so korang akan dapat surat dari MARA dengan arahan suh hang bayor balik la. Sebagaimana diketahui umum (aiseh ayat skema lak), MARA adalah pinjaman pemboleh ubah yang boleh diubah dengan syarat2 tertentu, antaranya wajib tamat pengajian dan pointer yang OK. Pasal pointer OK ke tidak, tamat je pengajian boleh terus mohon diskaun MARA. 

ra Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)


Korang boleh semak jadual bayaran balik di http://apps.mara.gov.my/ebakiv2. Kat situ semua record disimpan, kiraan jumlah hutang, bayaran balik MARA, no akaun MARA dsb. Silakan jelajah.

Takmo tulis panjang, maklumat lanjut boleh direct tanya bahagian pinjaman MARA :

Sebarang pertanyaan berhubung Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA, sila hubungi Bahagian Kawalan Kredit MARA di talian 03-2613 2000 samb. 32286/ 32178/ 32136/ 32133/ 32131/ 32399/ 32288/ 32192 atau e-mail kepada alamat infoBKK@mara.gov.my

Aku dah bayar 2 kali masuk bulan ni.. 1st bayar aku pegi sendiri di pejabat MARA KL bersebebelahan sogo tulah (baca sini). Tujuan aku pegi pejabat dia untuk pastikan samada boleh atau tidak bayar melalui internet banking atau atm machine. Aku dah cuba bayar melalui atm machine, ntah kat mana yang tak betul, jadi memang tak boleh. Internet banking (bank islam) pun aku cuba, keputusan yang sama, mungkin tersalah step. 

Jadi utk tak buang masa, aku direct pegi Pejabat MARA. Bukan takmo call.. susah nak nyembang, lagipun tak jauh mana UKM ke SOGO tuh. Konon face to face dapatlah jawapan yang tepat, rupenye hancing jugak. Aku tengok brader tu nampak macam orang lama, tapi jawapan macam budak praktikal. Bukan ape beb, gua datang jauh jugak semata nak confirmkan semua ni. Boleh pulak dia jawab tak boleh bayar online dengan IB Bank Islam, padahal MARA dengan Bank Islam ada link kot.

Aku pun balik dengan hampa la. Tak puas hati punya pasal, aku cuba punya cuba, boleh rupanya.. adoi abe oh abe, kalau dok tahu oyak dok tahu.. jangan pandai2. Orang nak bayar hutang pun bagai susah nak kene direct ke Pej. MARA. hehehe...

Ringkasnye, untuk bayar Pinjaman MARA Secara Online (IB Bank Islam) korang perlu daftar internet banking bank islam dan boleh mengakses ebaki. Tutorial berbentuk video disediakan di bawah. Nasihat aku, jangan gelojoh main tekan je ape semua.. slow2, sebab IB ni sensitif.. nama pun Internet Banking. OK? Semoga bermanfaat 😊😊




Wednesday, May 24, 2017

Diary UKM : Langkah-langkah Memohon Zakat UKM

Ini kali nak kongsi dengan korang cara dan langkah mohon zakat UKM bagi yang termasuk dalam golongan penerima zakat atau mereka yg memerlukan bantuan pembiayaan sara hidup. Aku taknak cerita golongan2 asnaf, bahagian2 mereka dsb.. untuk maklumat lanjut boleh layari web zakat UKM atau direct dengan mereka, itu lebih tepat untuk kita berhubung dengan orang yang sepatutnya, lebih arif begituuuu.

Takmoh banyak cerita.....

Lokasi.

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Segala urusan berkenaan zakat UKM, boleh lah ziarah2 pejabat zakat UKM di masjid UKM. Bukan dalam masjid tu.. diperkarangan masjid, bersebelahan tempat whudu' lelaki. Kau orang UKM stay kolej bagai, tak tahu masjid UKM, memang tak makan saman la.

Langkah-langkah.

Nasihat aku, download directly dari page zakat UKM.. jangan bedal link dari member atau mana2 sumber selain web zakat UKM. Kenapa? kadang2 ade perubahan dari borang yang baru. Ni aku cakap sebab aku dah kena hahaha... so pastikan yang ori sebelum beli OK. Bagi pelajar, korang perlu download kedua2 borang (1. Borang Permohonan Zakat Pelajar 2. Borang Pengesahan Pendapatan). 

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Borang Permohonan Zakat Pelajar. Baca dan isi dengan jujur serta telus, setiap salinan perlumendapat pengesahan, dah siap semuanya.. korang perlu mintak pengesahan dari mana2 pegawai kumpulan (A) atau pengetua kolej UKM. Borang lama.. boleh disahkan oleh pegawai unit zakat, ni yang jadi kat aku bila pakai borang lama. Memang tak diterima.

Borang Pengesahan Pendapatan. Untuk borang nih.. perlu dapat kan pengesahan dari ket.kg @ JKKK (kalau tak salah). Kalau ada slip pencen ibu ayah, sertakan sekali. Kalau takde, sila buat pengesahan pendapatan kedua2 ibu bapa.


  • Pastikan jadual sesi temuduga.
DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Jangan main hantar je borang tu.. kene tahu bila jadual penghantaran borang @ sesi temuduga. Biasanya drang akan tampak jadual tu di papan kenyataan (info board). Snap dan datang pada waktunya. Contoh seperti gambar diatas, tapi tu yang lama.. so korang kene update sendiri di zakat UKM atau rajin2 lah check di papan kenyataan drang.

  • Datang awal pagi.
Kalau rasa nak cepat selesai, datang la seawal pagi yang boleh. Office hour zakat UKM seperti tertera diatas, Percaya atau tidak, pukul 8.30 dan ramai orang depan office. Bile pegawai dah sampai, korang perlu ambik no giliran. Untuk pengetahuan, setiap sorang amik masa 6-7 mint bergantung topik perbicangan.. seram kan? hahaha.. aku nak bagitahu sini, korang jangan lambat, bangau nanti jadinya...

Ape je yang drang tanya? jangan risau, brader2 ni sempoi.. so ape yang ditanya korang jawab. Interview ni bertujuan untuk drang buat calculation untuk dikategorikan korang ni bahagian mana. Fakir, Miskin, Fisabilillah? tu sebenar tujuannya. So relax la.. baru interview zakat belum interview kerja lagi hehehehe.

Senang kan? dah.. selamat memohon  😌 😌 😌 😌

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Monday, February 6, 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017


Dapat email dari PPS peringatan mesra pendaftaran semester baru (2) walaupun aku dah terlajak tambah sem. Untuk pengetahuan semua, yuran tahun (2017) ni tak sama macam yg lepas2.. kenaikan bermula sejak bermulanya tahun baru 2017. Jadi bagi mereka intake sebelum tu, yuran tetap naik cuma taklah sebanyak intake 2017. So aku sendiri, intake 2014 yuran semester Rm1335, minus dengan sekarang Rm1450 bersamaan Rm115. Jangan keliru dengan yuran semester dan pendaftaran, pendaftaran hanya bayar sekali termasuk semester 1. Jadi jumlah dia lebih besar (pendaftran+sem1). Untuk lebih jelas buleh call bahagian Pusat Pengajian Siswazah UKM. 

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Kalau nak check hutang korang yang bertimbun tu.. boleh masuk sini SEMAKAN - HUTANG. Sebelum ni aku ada share cara mohon MARA, insyaAllah aku share pulak cara nak mohon zakat UKM. Aku faham perasaan student, nama pon student, mana nak cekau duit ber K K betul??

Di bawah aku sertakan lampiran & borang penting bagi mereka yang memerlukan:

1. Kalendar semester 2 UKM 2017

2. Kaedah bayar yuran UKM 2017

3. Borang permohonan tambah masa pengajian UKM 2017

4. Borang permohonan penangguhan pengajian UKM 2017

5. Borang permohonan mendaftar lewat UKM 2017


Saturday, January 28, 2017

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

UKM baru sahaja menggunakan service Maxis Wifi yang sebelum ni UKM Jaring Wifi.. untuk lebih lanjut boleh baca di DIARY UKM: ACCESS DENIED UKM WIFI SOLVED!. Untuk pengetahuan, UKM melimitkan had penggunaan Maxis wifi ni hanya 20gb (kalau tak salah lama tak check) setiap orang. Untuk staff aku tak tahu, tapi kalau student memang ada limit, maksudnye kat sini jangan seronok sangat download upload macam2.. tau2 dah tak boleh nak connect, antara sebab nye quota internet korang dah OUT la tuh! 

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Sebelum ni Jaring WIFI, masalah yang selalu aku hadapi adalah Access Denied bila nak connect.. kalau orang yang tak tahu, memang sampai kesudah takkan boleh connect. Bile tibe Maxis Wifi pulak, masalah hampir sama. Jadi solusinya reconnect sampai boleh connect. Cume.. kadang trick ni tak berkesan, tambah2 nak connect lebih dari satu device, boleh cube trik ni.

1. Forget connection UKM Wifi dari semua device.
2. Connect UKM Wifi dengan laptop dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
3. Connect UKM Wifi dengan HP dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
4. Connect UKM Wifi dengan laptop. Biasanya kalau hanya disconnect tanpa forget, wifi akan automatically connect the device. Jadi, jangan biarkan disconnect terlalu lama.
5. Then, connect dengan HP pulak. 

InsyaAllah berkesan, wifi akan detect device yg kite dah save automatically connect tadi. So dua2 device akan dapat connect dari wifi yang sama. Kat bawah aku share cara register UKM Wifi untuk kemudahan bersama, terutama pelajar yg baru. Semoga berjaya.

PANDUAN/CARA REGISTER UKM WIFI

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!



Saturday, January 21, 2017

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400
Contoh masalah yang sama dari Printer yg berbeza - Google

Pernah jadi tengah syok2 print nih! Pop! keluaq Ink Out Error dan terhenti sudah proses printing. Masa ni korang akan nampak simpton lampu oren black ink dan warning secara bersamaan. Perghh sakit hati beb.. memula gelabah jugak sebab separuh jalan print dia stop, padahal aku dah refill ink cartridge (black) dua hari lepas. Keluarkan cartridge rasa berat lagik.. tak mungkin dalam masa 2 hari dah habis. Tengok pada info ink level, memang dia tulih dah habis. Ha sudah.. penyudahnye, aku buat cara gini..


Masa print tengah stuck tuh, HOLD STOP BUTTON 7-10 saat then lepaskan. Biarkan sekejap dan automatik printer korang akan run seperti biasa. Jangan pulak masa stuck tu korang cancel. Okeh? Gudluck. Opss.. lupe, trik ni aku guna untuk printer Canon Pixma e400. Untuk printer lain aku tak pasti boleh guna cara yang sama atau tak. 

Next aku akan share cara untuk refil cartridge canon pixma e400.


Tuesday, January 3, 2017

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Setiap mahasiswa (UKM) diwajibkan untuk menilai prestasi dan kualiti pengajaran kursus sebagai maklum balas pelajar kepada program pengajian yang diikuti. Untuk mudah faham nye, korang buat ni sebagai feedback la selama proses belajar mengajar, kualiti pensyarah dan sebagainye. Selagi mana korang bergelar pelajar di UKM, wajib buat penilaian nih.. tak kisah la yang masih ikut kursus atau yang sedang menulis. Mengenai masa, aku dah lupa haha tapi lebih kurang sebelum final exam kalau tak salah aku.. untuk kepastian boleh rujuk jabatan masing2. Sekarang ni nak dapat info bukan payah.. takkan takde langsung group wasap kau join??

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Untuk lebih mudah, masuk link Penilaian Penyeliaan dan rujuk pada gambar diatas. Dah masuk nanti mesti boleh faham punye hehe.. andai kata lah tak faham jugak, roger jer.. ada masa aku balas. Alert bro.. member aku penah kene banned dengan penyelia dia sebab tak buat penilaian ni la haha.. 

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Next.. aku kene settlekan Permohonan Tambah Semester. Masuk tahun 2017 ni dah dua kali aku tambah sem der.. nampak tak kemalasan disitu? Abaikan kemalasan aku, ni nak cite cara untuk kau orang nak mohon tambah semester. Semua ni berdasarkan pengalaman aku di FPI.. fakulti lain tak pasti sama atau tak. Member aku FSSK, GOT beb.. Graduate On Time siap dekan lagi disertasi dia. Tapi memang layak la dengan kerajinan dia kan? BTW.. student FSSK memang tak dibenarkan tambah sem melainkan yang fully research sahaja. Fulltime hanya 2 tahun sahaja, lebih dari itu memang OUT la.

Ringkasnye.. naik ATMA (tingkat 5), bagitahu kerani tu nak tambah sem, die akan tanya la kau dah berapa sem bla bla bla. Then die akan bagi kau orang warna pink seperti diatas. Isi lah mana-mana part yang rasa perlu. Yang depan sekali je bahagian pelajar, yang belakang:

1. Tanda tangan/pengesahan penyelia. 
2. Tanda tangan/pengesahan ketua jabatan.
3. Tanda tangan/pengesahan dekan.

No 1 je korang kene hadap penyelia.. masa ni la penting hubungan korang dengan penyelia. Jadi macam kawan aku, nak jumpe penyelia pun cuak sebab tesis tak jalan hehe.. no 2 dan 3 hantar pada jabatan, diorang yang akan settlekan.


Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Akhir sekali, Permohonan Penginapan Luar Semester. BTW aku kolej KKM. Mudah dan ringkasnya, naik pejabat KKM, snap segala info berkaitan yang diorang tepek kat dinding tu, dan ikut segala arahan yang diberikan. Lebih kurang macam gambar diatas. Untuk kepastian, tanya jer kerani KKM tu.. kau cari sis yang freehair chubby2 skit.. die tu sporting dan mesra alam. Aku memang baik dengan orang2 penting dibahagian2 tertentu keh3.. bukan ape, mudah urusan beb. 

Untuk permohonan penginapan luar sem nih, korang perlu login → SMPWEB/UPP → Pelajar → Permohonan → Borang Permohonan. Perbezaan mungkin terjadi, so pandai2 lah korang ye. Isi mana yang penting, buat permohonan, print dan hantar di pejabat KKM. Dah siap.

Nasihat aku, berbaik lah dengan mereka-mereka ini.. sangat penting. Gunakan segala aura yang ada hahaha yelah niat kau baik la bukan nak ngorat bagai derrrrrr.........


Saturday, November 21, 2015

Diary UKM : Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010

Microsoft office adalah software @ perisian penting yang perlu ada (selain dari beberapa aplikasi penting yg lain) dalam pc @ laptop terutama untuk student. Kat sini aku fokus student la, yelah.... tak lepas dari kertas kerja yang bertimbun, nak edit itu ini dan sebagainye. Bile dah banyak sangat asingment yang nak disiapkan, ditambah pulak dengan bebanan tesis... mesti banyak terjadi kesalahan tulisan semasa menulis.

Menulis tesis bukan macam buat asingment yang biasa? format penulisan termasuklah titik koma ect akan diteliti oleh penasihat @ penyelia tesis. Mungkin korang sangat hebat dalam mengolah menganalisis pelbagai perkataan dalam kertas keja korang, tapi aku boleh yakin korang takkan terlepas dari buat salah semasa menulis, fokus aku kat sini adalah salah ejaan. Contoh, sepatutnya "oleh itu" tapi korang tersalah tulis "olih itu" dan sebagainye.

Bila aku search kat internet berkaitan masalah di atas, memang banyak yang tertanya2 tercari2 cara untuk selesaikan masalah ni (salah ejaan). Kalau korang kaya, banyak software korang boleh beli dan boleh cuba untuk selesaikan masalah ni, tapi bagi aku yang tak berapa kaya ni hehehehe setiap sen sangat lah berguna.

Jadi antara solusi terbaik, termudah dan mampu milik... adalah dengan menggunakan aplikasi percuma microsoft word (MO). E-kamus professional pun ok, aku pernah pakai yang pirate punya, lebih kurang macam MO je fungsi dia, mungkin lebih banyak suggestion word jela kut... tak explore sebab asyik kantoi/detect virus je, haha.

MO yang aku guna sekarang MO 2010, jadi tak pasti samada valid untuk older@newer MO. Boleh jer search guna keyword version MO korang, rasanya tak jauh beza cara untuk setting dia, cume yang beza dari segi penambahan pada function2 MO, yang upgrade mesti la lebih banyak penambahan function. Untuk pengatahuan korang, tutorial (Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010) yang aku buat ni simple, tak detail. Jadi, kalau rasa pening, boleh seacrh cara yang sebenar, atau boleh jer tanya di bahagian komen.


Windows - Control Panel - Change keyboard or input other methods - Keyboard and languange - Change keyboards - General - Add - 1. Arabic 2. English 3. Malay - Ok.


Semasa menulis, tukar bahasa kepada EN (United State) di bahagian languange bar (kanan bawah). Untuk shorcut Alt + Shift. Cara untuk tahu korang berjaya ke tidak, cube tulis perkataan salah dalam MO2010 korang, sekiranya bawah tulisan berwarna merah, tu bermaksud korang berjaya. Kalau takde ape2 tu, tandanya ade yang tak kene. So untuk solve masalah tu, korang boleh tengok video tutorial Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010. 

Semoga berjaya!!


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Saturday, September 20, 2014

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Untuk mengaktifkan Microsoft Office 2013 sebenarnye takde lah susah mane pun, aku jer terlepas pandang cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 nih! ade satu cara yang aku practice dari tutorial sebuah blog Indonesia, menggunakan Skype software bagi mendapatkan product key MO 2013. Leceh la jugak, aku try tak menjadi sebab detected private pulak dah.

Alhasil dapat tutorial dari sebuah blog ni cara aktif MO 2013 ni menggunakan tool yang memang aku dah ada? hampeh tak?

So don't make yourself trouble.. i'am  pretty sure this trick 100% working for your Microsoft Office 2013. If u already have MO 2013 installed on your system (but must have some file like activation, install, Microsoft Toolkit 2.4.5), ignore the download link. 

If not, download HERE the folder name is Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack.

Cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 :

1.) Buka folder Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack - install MO 2013 (dalam folder install).

2.) Buka dan baca notepad (readme).

3.) Cara untuk aktifkan MO 2013 - Buka Microsoft Toolkit 2.4.5 - klik butang Microsoft Office - Customize setup - Set Installer Path - Setup .exe (cari dalam folder install).

** Tunggu setiap proses selesai.

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

4.) Microsoft Toolkit 2.4.5 - Activation - EZ-Activator - setelah selesai - Check.

Mudah saje kan? sebelum ni first pakai MO ni kat lappy office aku, bukan gini cara aktif MO nih.. ntah camne bleh terlupe.. so ni kira cara baru yang aku jumpe dan gune terbukti berhasil lah. So gua nak kasi blog credit :

Credit : Source


Tuesday, July 1, 2014

Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Profesor UM letak jawatan selepas diarah Kementerian Pendidikan

Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Penganalisis politik terkenal Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman terpaksa membayar harga mahal mengadakan tinjauan bebas mengenai politik Malaysia selepas Kementerian Pendidikan mengarahkannya untuk meletakkan jawatan sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel).

Sumber memberitahu The Malaysian Insider, jawatan beliau sebagai dekan kepada Fakulti Sastera dan Sains Sosial universiti terulung negara itu juga tidak diperbaharui.

Ia diketahui apabila universiti itu mengeluarkan senarai dekan baru universiti pada Khamis lalu dan nama Redzuan tiada dalam senarai itu.

Difahamkan menurut tradisi UM, jawatan dekan akan dilantik melalui pengundian di kalangan ahli akademik, namun pemilihan akhir terletak di tangan pihak pengurusan universiti.

Sumber juga memberitahu walaupun Redzuan disokong oleh rakan akademiknya untuk terus menjadi dekan, tekanan politik menyebabkan universiti tidak meneruskan khidmatnya.

Namun, ketika pertukaran dibuat, tiada sebarang pengumuman tentang jumlah undi yang diperolehi untuk menduduki kerusi itu dibuat.

"Universiti menggunakan alasan Redzuan akan bersara tahun depan sebagai sebab beliau tidak disambung khidmat sebagai dekan," kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau digantikan oleh timbalannya Profesor Dr Md Sidin Ishak dan menurut sumber, majlis penyerahan tugas antara kedua-dua mereka akan berlangsung hari ini.

UMcedel berjaya menjadikan UM sebagai fokus apabila banyak kajian politik dan pilihan raya dibuat.

Tetapi difahamkan, Putrajaya tidak begitu senang dengan hasil kajian itu apabila ia banyak memberikan impak positif kepada pembangkang Pakatan Rakyat  (PR) menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Antaranya beliau menyiarkan kajian tentang sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih besar berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU13.

Hasil kajian itu terbukti benar apabila PR mendapat lebih undi popular berbanding Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 lalu.

Menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang baru-baru ini, Redzuan mendedahkan satu kajian UMcedel yang dilihat pro kepada Anwar.

"Kira-kira 59% pengundi di Kajang yang ditemui merasakan PRK Kajang perlu diadakan bagi membolehkan Anwar menjadi menteri besar Selangor manakala 17% berpendapat sebaliknya dan 24% lagi tidak pasti.

"Manakala 58% responden juga berpendapat PRK Kajang juga perlu diadakan bagi menyelesaikan krisis politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) di Selangor," kata Redzuan pada satu sidang media di UM, Kuala Lumpur menjelang PRK itu.

Selain tinjauan membabitkan PR, UMcedel juga pernah terlibat dalam membuat kajian sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin di kalangan ahli Umno.

Menurut laman sesawang UM, Redzuan berkhidmat sebagai pengarah UMcedel dari 26 Febuari, 2012 hingga 31 Disember, 2014.

Menurut satu lagi sumber di UM, timbalannya Dr Amir Saifude Ghazali akan mengambil alih sebagai pengarah.

"Yang sedihnya, ramai yakin rakan beliau sendiri di Kementerian Pelajaran terlibat dalam melakukan tekanan ini," kata sumber UM yang merujuk kepada Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Zaini Ujang, rakan Redzuan semasa dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). – 30 Jun, 2014.

Sumber :



Wednesday, June 18, 2014

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Kalau rasa nak pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide, boleh cube download file torrent kat bawah. Sebelum ni aku ada share Microsoft Office Standard 2007, tapi macam susah jer nak buat fullversion, nak cari keygen pun susah.

Last-last aku tukar dan pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide nih, memang terbaik.. panduan cara install sampai cara untuk fullversion pun disediakan dalam satu folder, sizenye tak besar pun, 107MB jer, so takde masalah nak download kan.

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Sebelum sedut file torrent ni, sila pastikan komputer anda terinstall torrent software, boleh download kat SINI. Lepas download file torrent dibawah, klik file tersebut sampai keluar seperti dalam gambar di atas kemudian klik OK. Selamat mendownload.

Download : 4Shared




Test Kelajuan Website. Ada Berani Ka?

Test Kelajuan Website. Ada Berani Ka?

Jom challenge web / blog sape lagi pantas kat Website Speed Test ni.. muehehehe.. result untuk blog aku (http://www.duadz.com/) seperti gambar di atas. Kome ape cite? moh le test.. tak test maka tak tahu kan?

Website Speed Test : http://tools.pingdom.com/fpt/

Nobody Likes a Slow Website

We built this Website Speed Test to help you analyze the load speed of your websites and learn how to make them faster. It lets you identify what about a web page is fast, slow, too big, what best practices you’re not following, and so on. We have tried to make it useful both to experts and novices alike.

In short, we wanted it to be a easy-to-use tool to help webmasters and web developers everywhere optimize the performance of their websites.

Feature Overview

  • Examine all parts of a web page – View file sizes, load times, and other details about every single element of a web page (HTML, JavaScript and CSS files, images, etc.). You can sort and filter this list in different ways to identify performance bottlenecks.
  • Performance overview – We automatically put together plenty of performance-related statistics for you based on the test result.
  • Performance grade and tips – See how your website conforms to performance best practices from Google Page Speed (similar to Yahoo’s Yslow). You can get some great tips on how to speed up your website this way.
  • Trace your performance history – We save each test for you so you can review it later and also see how things change over time (with pretty charts!).
  • Test from multiple locations – See how fast a website loads in Europe, the United States, etc.
  • Share your results – We’ve made it easy for you to perform a test and share it with your friends, work colleagues or web host.


How it works

All tests are done with real web browsers, so the results match the end-user experience exactly. We use a bunch of instances of Google’s Chrome web browser to load websites, record performance data, and so on. Tests are done from dedicated Pingdom servers.


Sunday, June 15, 2014

Hanya blogger jamah Cadbury, pegawai JAKIM enggan

KUALA LUMPUR: “Kami  tidak takut dikecam. Malah sanggup berdepan dengan mana-mana individu sekalipun.” Itulah pengakuan berani yang disuarakan Presiden Aktivis Siber Malaysia (ASM), Md Faisal Ahmad yang mempertahankan imej JAKIM susulan isu coklat Cadbury yang didakwa sebelum ini ada DNA babi.

Katanya pengguna harus mempercayai sepenuhnya keputusan status halal yang dikeluarkan JAKIM selaku pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan sijil halal.

“Sebagai pengguna Islam, kami percaya dan yakin dengan keputusan tersebut kerana JAKIM tidak akan mengkhianati amanah dan kepercayaan yang diberikan khususnya kepada umat Islam.”

Tambahnya lagi kaedah ujian dan pensijilan halal oleh JAKIM mencukupi untuk mengesahkan status produk tersebut.

Ketika ditanya mengapa JAKIM tidak turut menjamah coklat Cadbury itu, tegas Md. Faisal pihak JAKIM tidak berhak untuk dipaksa berbuat demikian.

Dalam pada itu pihak Astro AWANI yang cuba untuk mendapatkan reaksi daripada wakil pegawai JAKIM berkenaan isu jamah Cadbury, gagal untuk mendapatkan beliau.

Dalam pada itu, penggiat media sosial menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) agar tampil memberi kenyataan mengapa keputusan ujian DNA babi ke atas dua produk coklat Cadbury iaitu Cadbury Dairy Milk Roast Almond dan Hazelnut dibiarkan utuk tempoh tiga bulan.

Menurut Md Faisal lagi, isu ini terjadi selepas KKM pada mulanya mengesahkan ada DNA babi pada awal Februari, namun membiarkan perkara ini sehingga 5 Mei.

“Kita juga mahu tahu mengapa KKM tidak menjalankan ujian kedua bagi mengesahkan penemuan awal, dalam penemuan kontroversi seperti ini adalah tidak wajar pihak Kementerian tidak membuat sebarang tindakan ujian lanjut dan berdiam diri sahaja.”

Katanya, tindakan itu bukan sahaja mengaibkan Malaysia sebagai peneraju hab halal yang menyumbang hampir tiga trillion ringgit setahun kepada negara, malah kepada seluruh kakitangan syarikat pengeluar jenama coklat terbesar dunia Cadbury.

Mereka ditemui pada Forum Sijil Halal Malaysia dan Kontroversi Cadbury: Satu Perspektif yang dihadiri penggiat media sosial yang lain.

Pada 23 Mei, produk coklat Cadbury iaitu Kacang Hazel 175 gram (kelompok 200813M01H I2 tarikh luput 13 Nov 2014) dan Buah Badam  175 gram (kelompok 221013N01R I1 tarikh luput 15 Januari 2015) telah dikesan mempunyai Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi atau porsin oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Beberapa hari selepas itu, JAKIM membuat pengumuman bahawa dakwaan KKM sebelum ini mengenai penemuan DNA babi di dalam dua produk Cadbury itu adalah tidak benar dan mengesahkan kedua-dua produk itu sebagai halal.



Amacam kawan? ade bran lagi nak telan Cadbury ke? ritu bukan bagai ke JAKIM kate nak demo makan Cadbury depan khalayak ramai? apekah kegilaan ini? yang jadi mangsa adalah macai-macai yang sanggup melakukan ape saje.. maybe drang sorok kot was-was tu.. kire Allah tak tahu la.. Ok la, paling-paling pun makan babi jer.. ala sikit je dalam Cadbury tuh. Rujuk SINI.

Tapi takper.. macai-macai ini sanggup lakukan ape saje.. so JAKIM hanya mengatakan mereka sakit gigi atau sakit perut yang amat sangat agar dapat melepaskan diri dan selamat kerane was-was dalam diri mengatakan Cadbury ada DNA porcine.. so? ape hal nak pakse-pakse aku makan Cadbury? begitulah jawapan orang-orang berkepentingan untuk diri sendiri.


Saturday, June 14, 2014

Kod E300 terdapat pada minuman Yeo's Lychee Drink

Pernah dengar air minuman Yeo's Lychee Drink? terdetik nak check kandungan bahan yang terkandung dalam minuman tersebut, terkejut jugak bile tersenarai kod E300, ingat lagi beberapa kod yang tersenarai sebagai kod lemak babi? boleh rujuk sini : http://www.duadz.com/2014/05/makanan-yang-mengandungi-lemak-babi.html.

Setelah beberapa pencarian dibuat berkaitan kod-kod lemak babi, aku sendiri jadi keliru dengan statement-statement dibuat JAKIM terhadap beberapa kod yang menjadi kekeliruan pengguna Islam di Malaysia, dari yang difahami, semua kod E bukanlah dilabelkan sebagai kod lemak babi, contoh kod E300, E471 dll pun tidak dilabelkan sebagai kod lemak babi, malah selamat untuk digunakan sebagai bahan tambahan dalam suatu makanan.



Anda boleh rujuk beberapa kod yang menjadi kekhuatiran pengguna di atas. Aku jugak cube untuk cari dari mana kod tersebut diambil, tidak ade pun dalam web JAKIM, kebanyakkan yang share kod ni adalah dalam web peribadi, bukan bermaksud tidak percaya, tapi hal penting seperti ni wajib diberi penerangan khas pada pengguna oleh pihak JAKIM sendiri, bukan dengan membuktikan mereka berani makan secara terang-terangan.

Ape pun, hati-hati dengan makanan yang anda makan.. aku dah bedal air tak terkire dah, patut rase bebal jer diri nih.. hehehe.. bukan ape, zaman di kehidupan sekarang ni tak boleh guna dah istilah mengharapkan orang lain.. diri kita sendiri kene alert terhadap semua hal, barulah berjaya dunia akhirat.


Fatwa Qardhawi DNA Babi Halal Dimakan (SUMBER)


DNA Babi Halal Dimakan – Dr Asri (SUMBER)

Jadi keputusan di tangan anda.. kalau rase yakin, makan, ade was-was lebih baik dan selamat untuk ditinggalkan. Aku bukan alim yang banyak ilmu untuk bahas mengeluarkan bermacam hadis dan sumber yang lain, tapi kerane aku diberi Allah hal sebagai manusia untuk bersuare selagi aku berhak keatasnye. Ade otak bukan untuk berbuat kejahatan melainkan kebajikan agar diredhai Allah, tapi malah Malaysia sekarang bermacam isu dan masalah yang timbul yang mane menurut aku, tidak diselesaikan dengan sempurna.

Kemana MH370? ape penjelasan tentang isu Panda? isu kg. Chubadak? isu GST? rakyat Malaysia perlu penjelasan dari PM sendiri, tak perlu turun padang pun takper.. tak hengen pun aku nak jumpe hg, paling tidak adakan forum-forum khas berkaitan isu-isu semasa di Malaysia.

Lebih gentle kalau ajak parti lain berforum, baru lah nampak kebenaran kat situ.. ade la jugak keikhlasan nye.. kalau forum dengan ahli yang dah confirm akan sokong setiap pembahasan buat ape.. baik tak payah, baru berkembang sikit otak tu.. ni tak, takat tu jela.. aman ke Malaysia? aman la sangat.. pasal tinted pun tak boleh nak tangani.. MH370 apetah lagi, berbulan dah ~

Kod E300 terdapat pada minuman Yeo's Lychee Drink :




Thursday, June 12, 2014

2 Produk Kecantikan Mengandungi Racun, Beware Yourself.

Hati-hati para wanita dengan produk kecantikan anda guna dan pakai setiap hari.. or maybe sometimes, aku rase tak semua girl akan selidik dulu bahan ape yang terkandung dalam produk kecantikan yang dipakai mereka. 

Bagi aku, lumrah wanita ni suke pada perhiasan atau berhias.. tu pasal kalau kome pegi mana-mana kenduri, tak payah nak cover mata.. tengok depan saje dah nampak awek bagai mekup.. pergh kate kau.. hahaha.. aku? kompom suke awek yang natural.. hehehe..

Perlu ingat jugak, berhias berlebihan pun tak boleh.. macam-macam boleh jadi, fitnah, mendatangkan ghairah, dan paling penting niat dalam berhiaas tu.. mana lah tahu, nak pegi kenduri ni, nak makeup gila tebal, kasi semua laki usha kau.. 

Ni bukan entry pasal nak mengutuk, sebenarnye inti dari entry ringkas aku ni pasal nak menasihati kaum hawa tentang bahaya produk kecantikan yang mungkin harganya murah, tapi kesannye tidaklah seperti yang diharapkan. Aku ade terbace satu artikel berkaitan satu produk kecantikan Dermaceutic Spot Peel Cream ni dikesan mengandungi racun berjadwal.

Memang kome tak pakai cream tuh, hehe.. atleast amik tahu, paling tidak search kat internet, dah kene baru nak ambik tahu.. tak guna dah sis, ingat.. pemberian Allah pada kita ni bukan untuk kita lanyak dia, tapi jaga, akan dipertanggungjawapkan kat akhirat kelak.



Dua produk kosmetik dikesan mengandungi racun berjadual

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada membeli dan menggunakan dua produk kosmetik yang telah diuji dan dikesan mengandungi racun berjadual, hydroquinone dan tretinoin, yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.

Dalam satu kenyataan, Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan berkata dua produk terbabit, Dermaceutic Spot Cream dan Dermaceutic Spot Peel Cream, tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.
Produk itu mengandungi hydroquinone dan atau tretinoin yang merupakan produk farmaseutikal yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan, menurut kenyataan itu.

Kebiasaannya, hydroquinone digunakan untuk merawat kulit yang mengalami masalah hiperpigmentasi manakala tretinoin pula digunakan untuk mengurangkan kesan inflamasi untuk merawat masalah jerawat, kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone lazimnya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit, merawat masalah jeragat dan kulit tidak sekata manakala produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan tretinoin biasanya dipromosikan untuk tujuan merawat masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan.

"Penggunaan hydroquinone dan atau tretinoin, tanpa mendapat nasihat kepakaran, dikhuatiri boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini," kata kenyataan itu.

“Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, malah kulit menjadi hipersensitif.
Kesan penggunaan hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV berbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

“Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari," kata kenyataan itu.

Sehubungan itu, pihak syarikat yang bertanggungjawab meletakkan produk itu di pasaran diarahkan untuk memberhentikan penjualan dan pembekalan serta merta dan memanggil balik kesemua stok fizikal produk terbabit daripada pasaran dalam tempoh 72 jam.

Oleh itu, sesiapa yang mempunyai stok produk itu dinasihatkan supaya menghentikan penjualan dan pengedarannya dengan serta merta.

Penjual diingatkan bahawa pemilikan produk-produk ini melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan individu yang melakukan kesalahan mengikut peraturan itu boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan berikutnya.

"Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya," menurut kenyataan itu.

Pengguna dinasihatkan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) di talian 03-78835532/5533/5537 jika mengalami sebarang kesan sampingan atau kesan buruk akibat penggunaan produk-produk kosmetik. - BERNAMA



Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)


Apabila salah dalam memilih pemimpin, jika si Pemimpin adalah seorang yang memimpin ke arah kebenaran dan ketulusan.. maka masalah seperti ini paling tidak dapat diurus dengan lebih baik dan sempurna tanpa ada ketidakpuasan dari mana-mana pihak.

Sebaliknya jika si Pemimpin memimpin kearah ketidakadilan dalam mengurus rakyatnya.. rakyat akan mula bertindak untuk berdemontrasi, menyuarakan hak mereka sebagai rakyat, melaungkan kata-kata semangat dengan harapan si Pemimpin tadi mendengar keluhan dan rintihan mereka. 

Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)

Apakan daya sebagai seorang rakyat biasa yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan pada Raja dan Negara, bertungkus lumus mempertahankan nama baik Negara demi kebajikan cucu cicit mereka? balasan yang setimpal seharusnya mereka terima, bukan dengan menghancurkan tempat teduhan mereka !

Akhirnya rakyat terpaksa akur dengan segala aturan dan arahan yang diberikan demi menjaga periuk nasi sendiri, mungkin bagi "mereka" kami bukanlah makhluk yang selayaknya diberi peluang untuk mempertahankan maruah diri, melainkan hanya melayan lagu "angguk2 geleng2".


Panas ! DBKL Kene Sound Penduduk Kg. Chubadak (Video)

Bukanlah satu hal yang perlu diutarakan sekiranya tidak pernah kami melihat usaha serta hasil dari setiap kata-kata yang keluar dari seorang pemimpin pilihan kami, melainkan perlu bukti kukuh dan penerangan kepada rakyat, agar tidak lagi kami mengatakan Ini Semua Poyo !

Satu soalan, adakah duit Negara adalah milik Pemimpin? ataukah milik individu VVIP? ataukah milik kerabat diRaja? ataukah milik Rakyat? terkadang kesengajaan dalam membuat keputusan itu perlu, tetapi yang melibatkan hak rakyat perlulah dilurus dan diurus dengan seadilnya. Maka.. itulah yang dinamakan Negara Membangun Maju Menuju Wawasan Akhirat.

Sumber : 


Wednesday, June 4, 2014

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury
 
Para pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyatakan kesediaan untuk mengadakan demonstrasi memakan coklat kontroversi keluaran Cadbury Confectionery Sdn Bhd bagi membuktikan status halal produk berkenaan.

Laporan laman Astro Awani menyebut, pengarah kanan bahagian hab halal JAKIM, Mohd Amri Abdullah berkata ia bagi menunjukkan bahawa jabatan itu berpegang kepada keputusan yang dikeluarkan semalam.

"Sebagaimana yang disebutkan bahawa status Cadbury yang diputuskan adalah halal. Kalau diminta kami makan coklat Cadbury kami yakin bahawa apa yang diberikan status pensijilan itu adalah halal sepenuhnya.

"Dalam hal ini, ia memerlukan keyakinan yang begitu utuh, yang begitu kuat untuk menentukan konsep halal.

"Kalau di pihak pengguna jika adanya was-was, adanya keraguan yang melampau, lebih baik tinggalkan," katanya seperti dipetik dalam laporan Astro Awani pagi ini.

Tambahnya, keputusan itu berdasarkan hasil ujian Jabatan Kimia yang tidak menemui sebarang DNA babi dalam dua jenis produk terbabit.

"Untuk keputusan pensijilan halal ini, pihak Jakim hanya menggunakan makmal Jabatan Kimia yang dibenarkan sahaja.

"Standard dan prosedur yang Jakim gunakan untuk memberikan pensijilan halal ini adalah sama dengan apa yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia," katanya.

Sumber : http://www.malaysiakini.com/news/264587

Pegawai Jakim sedia makan coklat Cadbury

Amacam? ada bran ke nak makan? walau demo macam mane sekalipun.. terbukti jelas lagi nyata adanya DNA porcine dalam Cadbury tuh, confirm2 aku tak makan... apetah lagi nak was-was.. BABI kot ~


Tuesday, June 3, 2014

Yakinkah anda dengan sijil dan logo halal JAKIM?

Astro Awani | Kemas kini: Jun 03, 2014
(Diterbitkan pada: Jun 03, 2014 11:10 MYT)

KUALA LUMPUR: Perkembangan isu DNA babi yang ditemui dalam dua produk coklat keluaran Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd yang berlaku dengan pantas menimbulkan kekeliruan di kalangan pengguna.

KKM pada 24 Mei lalu mengesahkan kewujudan DNA babi (porcine) dalam dua produk coklat susu Cadbury Dairy Milk.

JAKIM pula pada 26 Mei berkata, keputusan rasmi berhubung status halal coklat Cadbury akan diumum sebaik keputusan analisis Jabatan Kimia diperolehi dalam tempoh tujuh hari.

Sementara itu, Majlis Fatwa Kebangsaan pada 29 Mei mengesahkan bahawa hukum produk Cadbury yang disahkan halal sebelum didakwa mengandungi DNA babi adalah seperti hukum asalnya iaitu 'halal dimakan'.

Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Profesor Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata ia termasuk dalam kategori keadaan 'Umum al-Balwa', iaitu keadaan musibah atau kesukaran yang berleluasa dan sukar dielak.



Mula-mula KKM mengesahkan adanya DNA babi dalam kandungan Cadbury..


Pastu JAKIM pulak nak bersoal siasat dari keputusan KKM yang mengatakan Cadbury terdapat DNA babi...


Alih-alih Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan Hukum sekaligus fatwa mengatakan Cadbury yang telah dikaji selidik oleh KKM Halal.. apekah kegilaan ini?


Terang lagi bersuluh terbukti adanya DNA babi dalam ramuan coklat Cadbury ni.. tibe buleh kate Halal? bukannye ni makanan asasi rakyat Malaysia.. tapi tetap jugak nak pertahankan keHalalan coklat tersebut.. serius kalau bagi offer/free sekalipun.. confirm aku tak makan ~


Semua ni menimbulkan keraguan sekaligus memberi persepsi buruk Malaysia terhadap negara Islam yang lain.. kalau dah babi tu haram dan jelas-jelas terbukti adanya campuran DNA babi dalam coklat tersebut, kenapa susah sangat nak tolak dan katakan Haram untuk mengomsumsi coklat nih?


So nak makan ke tak? nak ke tak? tak makan tak mati pun.. makan kang was-was.. tapi ni offer baik punye Rm1, tapi banyak ceklat lain yang murah dan best.. nape mesti amik yang was-was? so jawapannye.. 

Memang dulu aku pun bedal jer.. almaklum full chocolate plus nut, pergh memang menjilat jari.. ingat lagi abg aku makan Cadbury, nampak aku sorok terus.. padahal bukan tak nampak mulut penuh coklat? nak kate feeling kesedapan Cadbury tuh.. dari kesedapan tu sebenarnye tersimpan seribu rahsia.. hahahaha ~ 

Ada babi rupanya, patut bebal pun aku (^_^) ape-ape pun.. Islam itu mudah, Allah takkan menganiaya hambanya jika hambanya tidak tahu dan tidak sengaja dalam menjalani kehidupan.. Allah Maha Tahu, jadi tak perlu lah nak cuak2 kate seluruh badan ni wajib disamak dan sebagainye.

Ingatlah.. walaupun bermacam cara puak kafir cuba untuk menjatuhkan Islam.. satu hari Islam akan bangun dengan sendirinya menghalangi setiap seluk beluk kejahatan dan menjadikan Islam adalah agama resmi dunia. Insya Allah, Amin.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...