Followers

Showing posts with label umum. Show all posts
Showing posts with label umum. Show all posts

Thursday, July 30, 2015

Ulasan - Video - Berita: Muhyiddin Bongkar Rahsia Najib Isu 1MDB


Kali ini Muhyiddin bersuara bongkar rahsia Najib Razak yang sebelum ni ure-ure mengatakan sejumlah wang 1MDB dimasukkan ke dalam akaun Najib Razak. Tonton video pendek di atas, anda ada hak membuat penilaian sama ada benar atau tidak seperti yang dikatakan oleh bekas timbalan presiden itu terhadap penyaluran wang 1MDB ke dalam akaun Najib Razak. Tertanya pulak aku… berani betul TSMY ni cakap begitu siap secara live lagi oleh individu tertentu, kalau lah perkara ni tidak benar… sanggup ke TSMY tanggung risiko atas setiap kenyataan beliau berkaitan penyaluran sejumlah wang ke dalam akaun Perdana Menteri Najib Razak.

Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah antara menteri yang digugurkan ketika rombakan kabinet 2015 oleh DS Najib Razak, jawatan yang disandang beliau adalah timbalan perdana menteri sejak 2009 hingga sekarang dan digantikan dengan Zahid Hamidi. Dengar-dengar kononnye ada usaha gabungan antara Tun Mahathir dengan TSMY menentang gabungan DS Najib Razak bersama TPM Zahid Hamidi… ntahla.. nantikan je ape cerite seterusnye. Cume kite sebagai rakyat perlu tahu menilai mana baik dan buruk, benar dan salah supaye setiap keputusan dan suara kite membawa Malaysia ke arah yang lebih baik dan selamat.

Lepas je pendedahan oleh TSMY berkaitan isu 1MDB nih… kau kenal Ahmad Maslan? Kalau tak kenal mohon google first, orang Malaysia kalau tak kenal Ahmad Maslan memang bukan orang Malaysia laaa… beliau lah Menteri pertama kee yang menafikan keyataan dibuat TSMY terhadap DS Najib Razak:

Ahmad Maslan Nafi Dakwaan Muhyiddin Wang 1MDB Dimasukkan Ke Akaun Najib

Ulasan - Video - Berita: Muhyiddin Bongkar Rahsia Najib Isu 1MDB

KUALA LUMPUR: Pemimpin Umno, Datuk Ahmad Maslan menepis dakwaan satu rakaman video yang dirakam di kediaman Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan aliran tunai RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Itu tidak betul.. tidak ada pengaliran wang dan sebagainya. Sebenarnya presiden (Najib) telah memberi taklimat kepada kami Ahli Majlis Tertinggi (UMNO) tentang perkara yang berkaitan.

"Beliau tidak pernah menggunakan 1MDB dan masuk ke dalam akaun dia," kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) itu sebagaimana memetik Astro Awani.

Tambah Ahmad, Najib sendiri telah tampil menafikan dakwaan berkenaan bahawa beliau ada menggunakan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu.

Terdahulu, portal Malaysiakini memuatnaik satu rakaman video berdurasi 57 saat yang menunjukkan Muhyiddin sedang mengadakan perbualan bersama Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir dan Tan Sri Kadir Sheikh fadzir di kediamannya pada Selasa.

Muhyiddin dikatakan sebagai menyebut Najib mengakui sejumlah besar tunai dipindahkan ke dalam akaun peribadinya. -Sumber


Tuesday, July 28, 2015

Baca! Penyebab Muhyiddin Yassin Disingkirkan

Antara sebab penyingkiran oleh DS Najib Razak terhadap TS Muhyiddin Yassin dalam rombakan kabinet 2015 baru-baru ini. Bace ape yang dikatakan oleh Nazri Aziz:

Baca! Penyebab Muhyiddin Yassin Disingkirkan

Muhyiddin Memang Cari Nahas – Nazri Aziz

Kuala Lumpur – Penyingkiran Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada jemaah menteri tidak mengejutkan kerana beliau memang terang-terangan melanggar keputusan Kabinet berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Datuk Seri Nazri Aziz.

Menteri pelancongan dan kebudayaan itu berkata, ucapan Muhyiddin pada mesyuarat Umno bahagian Cheras Ahad lalu keterlaluan hingga tidak dapat dibendung lagi mengakibatkan tindakan tersebut diambil.

“Dalam Kabinet, kita sudah bersetuju, hanya Husni boleh cakap mengenai 1MDB sehinggalah pasukan petugas khas selesai menjalankan tugasnya,” katanya merujuk kepada Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Tetapi beliau (Muhyiddin) tidak patuh kepada keputusan Kabinet dan terus melancarkan serangan Ahad lepas ketika mesyuarat Umno Cheras itu,” katanya.

Bercakap kepada The Malaysian Insider dari Milan, Italy, Nazri berkata pelantikan menteri Kabinet merupakan prerogatif perdana menteri dan Datuk Seri Najib Razak hanya melantik mereka yang setia kepadanya.

“Pertamanya, Kabinet memang prerogatif perdana menteri, dan sudah tentu beliau perlu melantik mereka yang setia kepadanya dan mereka yang beliau selesa dengannya.

“Masa-masa begini kita tidak boleh ada Kabinet yang berpecah. Perdana menteri lakukan tindakan yang betul dengan melantik Zahid sebagai timbalan perdana menteri,” katanya merujuk kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Jelas sekali, beberapa orang menteri yang digugurkan itu, terutamanya daripada Umno, tidak mematuhi arahan dalam kes 1MDB, atau memang masa mereka sudah tiba,” katanya.

Najib juga menggugurkan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hassan Malek.

Shafie sebelum ini turut dilihat kritikal mengenai cara Najib menangani 1MDB dan secara terbuka mengkritik perdana menteri manakala Hassan secara amnya dilihat tidak berkesan dalam mengendalikan kementeriannya.

“Secara peribadi, saya rasa tidak selesa apabila timbalan menyerang perdana menteri dan tidak menunjukkan sokongan. Itu tidak betul,” kata Nazri.

Mengenai dakwaan Najib memusnahkan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan melemahkan penyiasatan atas 1MDB dengan menaikkan pangkat 4 ahlinya – Datuk Nur Jazlan Mohamed, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Datuk Mas Ermieyati Samsudin dan Datuk Wilfred Madius Tangau – menjadi timbalan menteri, Nazri berkata, rakyat tidak perlu terlalu cuba mentafsirkan maksud sesuatu yang tersirat.

“Saya rasa kita tidak perlu terlalu cuba membaca apa yang tersirat di sebaliknya. Mereka ini memang sewajarnya menerima kenaikan pangkat. Nur Jazlan sudah lama layak. Beliau diletakkan di Kementerian Dalam Negeri, kementerian yang berkuasa dan penting. Reezal memang mahir dalam hal ehwal antarabangsa,” katanya.

Ahad lepas, pada mesyuarat Umno bahagian Cheras, Muhyiddin mempersoalkan skandal sekitar hutang RM42 bilion 1MDB, dan pendedahan The Wall Street Journal mengenai wang daripada dana pelaburan negara yang didakwa disalurkan ke dalam akaun perdana menteri.

Pejabat Perdana Menteri semalam menjawab, meminta semua orang bersabar dan menunggu keputusan akhir siasatan. – The Malaysian Insider



Pandangan - Video - Berita: Rombakan Kabinet DS Najib Razak 2015

Baru-baru ni DS Najib Razak membuat rombakan kabinet yang mane melibatkan beberapa jawatan menteri-menteri dan timbalan perdana menteri digugurkan. Seperti sedia maklum TPM Malaysia sebelum rombakan kabinet dibuat adalah TS Muhyiddin Yassin yang sudah beberapa tahun sejak 2009 berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Namun keputusan menggantikan tempat TPM oleh DS Najib Razak tidak boleh dibantah berikutan keputusan yang dibuat dan pengumuman oleh DS Najib Razak di media sosial.


Dari pelbagai sumber yang aku baca berkaitan pelantikan baru TPM oleh DS Najib Razak adalah berpunca dari kenyataan oleh TS Muhyiddin Yassin yang menimbulkan kontroversi dan seolah tidak setuju dengan pencapaian pemerintahan di bawah DS Najib Razak ekoran pelbagai isu yang timbul tidak sudah-sudah seperti yang terakhir adalah isu 1MDB.


Pulak tu… pemahaman aku berdasarkan video di atas, sekilas bile dengar kenyataan ikhlas Muhyiddin seolah bersetuju dengan tindakan yang dilakukan oleh bekas Menteri Malaysia Tun Mahathir Mohamad dengan menyatakan sekiranya dalam pimpinan ada tersalah langkah perlu kita betulkan dan kembali pada pangkal jalan. Aku faham je ape yang cube disampaikan Muhyiddin, cume bile dikaitkan dengan Tun, bende tu menimbulkan kontroversi ditambah pulak baru-baru ni serangan Tun terhadap kepimpinan DS Najib Razak.

Patutnye kan… Muhyiddin kene stay cool, jangan marakkan api yang sedang marak… sebelum ni pun banyak yang beliau kritik terhadap kempimpinan Najib Razak walaupun cube untuk betulkan mana yang salah, cube cari kebenaran dari kekeliruan dan sebagainye. Kau macam tak kenal Najib? Sebagai menteri di Malaysia, die ade kuasa penuh untuk control Malaysia ditambah pulak beliau kawal kewangan negara… inikan kau nak dia buang? Ramai lagi yang sanggup menjadi boneka disuruh patuh tanpa melawan.

Muhyiddin gugur, Zahid Hamidi TPM yang baharu - Najib


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan rombakan Kabinet dengan menyaksikan Tan Sri Muhyiddin Yassin digugurkan dan tempatnya digantikan oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Muhyiddin mula menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 9 April 2009. Selain Muhyiddin, empat menteri dan seorang timbalan menteri turut digugurkan setelah mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentadbiran.

Menteri yang digugurkan adalah Datuk Seri G.Palanivel yang menjawat jawatan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar; Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Menteri Luar Bandar dan Wilayah): Datuk Seri Hassan Malek (Menteri Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan) dan Datuk Dr Ewon Ebin ( Sains, Teknologi dan Inovasi).

Senarai Penuh Kabinet Baharu 2015

PERDANA MENTERI
Datuk Seri Najib Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

MENTERI KEWANGAN:
Datuk Seri Najib Razak

MENTERI KEWANGAN II:
Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlan Timbalan Menteri: 1. Datuk Chua Tee Yong 2. Datuk Johari Abdul Ghani

MENTERI PERTAHANAN
Datuk Seri Hishammuddin Hussein Timbalan Menteri: 1. Datuk Mohd Johari Baharum

MENTERI DALAM NEGERI
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Timbalan Menteri: 1. Datuk Nur Jazlan Mohamed 2. Masir Anak Kujat

MENTERI LUAR NEGERI
Datuk Seri Anifah Aman Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican

MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Datuk Seri Mustapa Mohamed Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri 2 Datuk Seri Ong Ka Chuan Timbalan Menteri: 1. Datuk Ahmad Maslan

MENTERI KESIHATAN
Datuk Seri Dr S.Subramanian Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

MENTERI PENDIDIKAN:
Datuk Seri Mahdzir Khalid Timbalan Menteri: 1. P.Kamalanathan 2. Chong Sin Woon (Senator)\

MENTERI PENGAJIAN TINGGI
Datuk Seri Idris Jusoh Timbalan Menteri: 1. Datuk Mary Yap Ken Jin

MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN
Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz Timbalan Menteri: 1. Datuk Mas Ermieyati Samsudin

MENTERI PENGANGKUTAN
Datuk Seri Liow Tiong Lai Timbalan Menteri: 1. Datuk Abdul Aziz Kaprawi

MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI:
Datuk Amar Douglas Unggah Embas Timbalan Menteri: Datuk Noriah Kasnon

MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA
Senator Datuk Seri Salleh Said Keruak Timbalan Menteri: 1. Datuk Jailani Johari

MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili Timbalan Menteri: 1. Datuk Seri Dr James Dawos Mamit

MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Timbalan Menteri: 1. Datuk Alexander Nanta Linggi 2. Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:
Datuk Wilfred Madius Tangau Timbalan Menteri: 1. Datuk Dr Abu Bakar Diah

MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar Timbalan Menteri: 1. Datuk Ir Hamim Samuri

MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek Timbalan Menteri: 1. Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

MENTERI KERJA RAYA:
Datuk Seri Fadillah Yusof Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Rashid Shirlin

MENTERI PEMBANGUNAN WANITA KELUARGA DAN MASYARAKAT
Datuk Seri Rohani Abdul Karim Timbalan Menteri 1. Datuk Azizah Mohd Dun 2. Senator Datuk Chew Mei Fun

MENTERI SUMBER MANUSIA
Datuk Seri Richard Riot Anak Jaem Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib

MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN
Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor Timbalan Menteri 1. Datuk loga Bala Mohan

MENTERI BELIA DAN SUKAN
Khairy Jamaluddin Timbalan Menteri 1. Datuk M Saravanan

MENTERI JABATAN PERDANA MENTERI 
1. Datuk Seri Azalina Othman Said 2. Nancy Shukri 3. Senator Datuk Seri Wahid Omar 4. Datuk Wee Ka Siong 5. Datuk Seri Jamil Khir Baharom 6. Senator Datuk Seri Idris Jala 7. Tan Sri Joseph Kurup 8. Datuk Joseph Entulu Belaun 9. Datuk Seri Shahidan Kassim 10. Senator Paul Low Seng Kuan 11. Datuk Mah Siew Keong



Monday, July 13, 2015

Perdana Menteri sukar percaya 14 keping kuih hanya RM4

Aku begitu berharap ketika itu aku berada berdekatan dengan PM tercinta ini, so lepas die dah blah aku terus serbu kedai-kedai lawatan die dan mintak dengan harga yang same... agak-agak berjaya tidak aku dapatkan harga yang sama? hehehe... macam mane lah harga asyik naik kalau penjual pun macam binga je? lu pikir la sendiri, otak bukan letak kat lutut weh!

Perdana Menteri sukar percaya 14 keping kuih hanya RM4

PEKAN: "Biar betul...murah sangat kuih awak jual?" Itu reaksi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak apabila diberitahu enam keping kuih lopes dan lapan keping cucur udang hanya berharga RM4.

Penjual kuih itu Razali Abdul Latip, 58, berkata perdana menteri yang mengunjungi bazar Ramadan Bandar Dara Chini di sini hari ini, bertanyakan soalan sama sebanyak dua kali kerana mahukan kepastian mengenai harga kuih tersebut.

"Saya terangkan pada beliau bahawa kuih lopes ini tiga keping untuk RM1 manakala cucur udang RM1 boleh dapat empat keping.

"Pada awalnya beliau mengambil tiga sahaja cucur udang, tapi bila sudah diberitahu harganya terus perdana menteri cukupkan RM2... Itu pun beliau masih kata terlalu murah," katanya kepada Bernama semasa ditemui di bazar berkenaan.

Razali berkata beliau hanya mengambil upah menjual kuih itu dan harga yang dikenakan adalah berdasarkan persetujuan bersama dengan pembuat kuih, yang masing-masing enggan mengenakan harga mahal.

Harga murah itu merupakan 'strategi' mereka untuk menarik lebih ramai pembeli selain mengekalkan rasa kuih yang sedap, kata Razali yang telah 30 tahun meniaga di bazar berkenaan.

Selain itu, kunjungan Najib ke bazar itu juga menggembirakan penjual air tebu Siti Zaleha Ahmad, 62, apabila beberapa bungkus air tebu di gerainya habis 'diborong' Anggota Parlimen Pekan itu pada harga RM32.

Siti Zaleha yang dibantu cucunya Suhaida Suparman, 22, berkata Najib adalah pemimpin negara pertama yang berkunjung ke gerainya, sejak berniaga minuman itu di tapak sama sejak 20 tahun lalu.

Najib juga sempat bertanya penjual sate dan ayam percik Zaidah Abdullah, 59, mengenai perniagaannya sementara menunggu wanita yang berasal dari Felda Chini 4 itu membungkus sate yang dibelinya.

"Beliau bertanya berapa cucuk sate dapat saya jual dalam sehari. Saya jawab pada bulan puasa, jualan agak menurun iaitu 900 cucuk sehari, berbanding hari biasa yang boleh menjangkau sehingga 2,000 cucuk," katanya menambah Najib membayar RM40 untuk sate itu.

Kunjungan Najib ke bazar berkenaan, meskipun hanya selama 15 minit, cukup untuk membuat pengunjung bazar itu teruja apabila ramai di antara mereka cuba untuk merakamkan gambar bersama beliau dengan menggunakan telefon bimbit.

Sumber


Saturday, July 11, 2015

Cara Mudah Delete Status Di Facebook Menggunakan Add-ons

Kadang-kadang bile kite scroll balik tengok status lama-lama, naik segan pun hado.. nampak sangat kebudak-budakan di situ walaupun sekarang pun tetap jugak perangai macam budak-budak.. tu engkorang la, aku dah matang. Masalah ni terjadi kat aku bile fb buat system kononnye update kenangan lame tu.. buatkan aku nak stalk fb sendiri. Bile tengok status zaman kekanak riang dahulu.. malu beb! walau aku terima proses untuk matang tu perlukan masa yang lama.

Disobabkan malu alah aku makin menebal bile tiap kali baca status lelama tu... maka bermula lah perjalanan mencari tahu bagaimana cara untuk delete status lama fb di internet. Kebanyakkan sumber adalah dari internet, almaklum informasi di hujung jari... hehehe...

Kalau kata nak delete one by one status lama dulu memang tak la.. tambah pulak dengan kelembapan internet akan menganggu kecepatan loading facebook korang. Jadi cara mudah adalah dengan menggunakan add-ons yang sangat banyak tanpa perlu membeli, tapi ade jugak yang add-ons yg korang kene beli.. abaikan je, masih banyak yg freeware.

Search Engine (SE)
1. Mozilla.
2. Chrome.
3. Ape2 SE.

Aku pakai dua SE Mozilla dengan Chrome untuk install add-ons (facebook remover). Kalau tak berjaya (not working) gune Mozilla, cube pulak gune Chrome atau mana-mana SE yang korang guna. Cume penggunaan selain Mozilla dan Chrome aku tak berapa nak mahir. Kat bawah aku senaraikan beberapa add-ons yang aku guna untuk delete status lame fb aku, banyak try and error la okey... aku cume kongsikan basic guna add-ons ni je, yang lain pandai-pandai la yek. Hehehe...

Add-ons Facebook Timeline Remover:

Cara Mudah Delete Status Di Facebook Menggunakan Add-ons



Cara Mudah Delete Status Di Facebook Menggunakan Add-ons



Cara Mudah Delete Status Di Facebook Menggunakan Add-ons

3. Search greasemonkey facebook delete status


Cara Mudah Delete Status Di Facebook Menggunakan Add-ons


Add-ons yang keempat berjaya aku gunakan untuk delete kebanyakkan status fb lame2 hanya dengan satu klik (start) tu jerk! puas hati kot.. cari punya cari, alhamdulillah boleh solve problem yg aku hadapi sekarang. Ok gudluck la... mengntuk dah ni, biaselah bulan Ramadhan. Hehehe...


Friday, July 10, 2015

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20

Setelah sekian lame membisu.. akhirnye berjaya jugak kuatkan semangat buat entry baru. Kalau nak diikutkan, boleh jer curi masa walau sikit untuk menulis, tapi itulah seolah masa bagi aku tak pernah cukup.. ditambah lagi dengan pelbagai masalah dan rintangan yang perlu aku hadapi. Tapi bukanlah aku nak salahkan sape2 melainkan diri sendiri yang tak reti nak urus masa dan sebagainye. Sebenarnye dalam diam aku bermula sejak last bulan MAY update blog, sangat banyak pengalaman yang aku lalui perlu dikongsikan bersama dalam ni.. bile ingat balik, alahai ruginye tak tulis dalam blog, paling tidak jadi panduan pada orang lain, dan... kalau sesuatu tu bermanfaat, ade lah jugak sumbangan aku pada masyarakat.. hehe...

Okey lah ape yang dah berlalu biarkan berlalu, entry hari ni aku fokus tulis pasal ALAT TEBUK DINDING SELAIN DRILL. Bayangkan kalau setakat 2-3 lubang yang perlu ditebuk dengan menghabiskan rm200 harga sebuah drill? kalau mungkin ada kegunaan yang berpanjangan, ok lah.. tapi setakat tebuk dinding semata untuk RAYA.. haha, bagi aku tak berbaloi. So cari punya cari alat selain drill, terjumpe sudah alat yang dinamekan REMAX JUMPING BIT WITH HANDLE SET. Tapi alat ni aku beli dengan ayah setahun lepas kalau tak salah.. so bile tanya kat hardware baru-baru ni.. dah takde..

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
SHOCK SCREWDRIVER

OK.. alat tu lebih kurang macam pembuka screw yang memerlukan hentakan kuat atau boleh search SHOCK SCREWDRIVER. Cara penggunaan pun lebih kurang sama, cume yang ni semua besi.. takde getah pada pemegang, so akan rasa gegaran dari hentakan. Sebaiknye dilakukan oleh lelaki la.. kalau perempuan yang buat, merah pulak tangan yang lembut dan halus tu.. hahahah.

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
JUMPING BIT WITH HANDLE SET RM20

Bile dah jumpe alat tu, samada kat hardware atau online.. persoalannye camne nak gune mendalah tu? seperti penjelasan di atas, penggunaan nye sama macam shock screwdirver.. ok secara ringkasnye, boleh lihat dibawah:

  1. Pastikan tempat yang ingin ditebuk (dinding)
  2. Pilih size lubang yang diinginkan dari jarum yang disediakan.
  3. Besi no 2 perlu dimasukkan terlebih dahulu kedalam lubang kecil di tengah2 besi no 1.
  4. Setelah besi no 2 dimasukkan, barulah masukkan jarum kecil kedalam besi no 1.
  5. Pastikan besi dalam keadaan lurus semasa kerja menebuk dilakukan.
  6. Sediakan jugak hammer, buat hentakan yang kuat.
  7. Setelah dinding berjaya ditebuk, masukkan getah berwarna merah no 3 kedalam lubang.
  8. Terakhir, masukkan screw no 4 kedalam getah berwarna merah menggunakan screwdriver.
Siap! mudah kan? cume pastikan besi dalam keadaan lurus semasa hentakan dibuat supaye nanti nak masukkan getah berwarna merah tu mudah. Kalau lubang dalam keadaan bengkok, susah nanti nak masukkan getah tu.. terpaksa alter untuk luruskan balik sebab kite nak masukkan screw dalam tu.. kalau ade lebih sikit, potong jer.. masalah kalau lebih banyak, kene alter lubang bagi lurus. Selamat menebuk.... hehehehe...


Tuesday, February 10, 2015

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Keputusan DSAI: `Kena pergi sekarang’

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Putrajaya: “Kena pergi sekarang, dah sampai masa. Saya akan merindui kalian,” begitulah ucapan kedengaran daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau kedengaran berkata demikian sambil memeluk sekumpulan rakan yang masuk ke dalam mahkamah untuk berjumpa beliau.

Terdahulu, dalam prosiding mahkamah yang bersambung pada 1.08 petang, selepas berehat sejam, peguam utamanya, Datuk Seri Gopal Sri Ram, yang juga bekas hakim Mahkamah Persekutuan, yang mengemukakan rayuan bagi hukuman lebih ringan, berkata tiada sebab yang kukuh untuk menambah tempoh hukuman penjara Anwar.

Beliau berkata, mahkamah boleh menggunakan budi bicaranya untuk menjatuhi hukuman lebih ringan berdasarkan undang-undang terhadap Anwar.

Selain itu, katanya, Anwar bukanlah orang biasa berikutan sumbangannya yang begitu besar kepada negara sepanjang beliau berada dalam kerajaan.

Sri Ram berkata, malah sebagai pembangkang sekalipun, beliau memberi sumbangan penting dalam memajukan prinsip demokrasi dan membangkitkan kesedaran umum.

Bagaimanapun, panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menolak rayuan balas pihak pendakwaan.

Panel itu, yang turut dianggotai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md Raus Sharif dan Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali, mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang menjatuhi hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar.

Mereka membuat keputusan itu selepas mendengar penghujahan daripada peguam yang mewakili Anwar dan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mengetuai pasukan pendakwaan, berkaitan hukuman penjara itu. - Bernama


Ya Allah, kepadaMu ku bersujud..
Saiful Bukhari

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 7 tahun, pada hari ini ,Mahkamah Persekutuan sebulat suara memutuskan bahawa dakwaan saya selama ini benar, dan saya seorang saksi yang "credible".

Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.

Seawal 7 tahun dulu, dari mula saya membuat laporan Polis hinggalah ke saat ini, apa yang saya mahukan sebagai pengadu dan rakyat di negara ini adalah aduan saya keatas perlakuan Anwar Ibrahim keatas saya disiasat dan diadili, tidak lebih dari itu.

Juga sebagai hamba Allah yang tidak sempurna ini, saya menjalankan tanggungjawab, menegakkan kebenaran agar saya tidak disoal diakhirat nanti.

Yang pasti, apa yang penting kini, saya dan keluarga kehadapan.. Saya berdoa semoga Allah SWT terus memberi perlindungan, rezeki dan kemudahan dalam segala urusan saya.

Terima kasih kepada semua pihak yang telah bersama saya secara langsung atau tidak langsung selama ni. Allah sahaja mampu membalasnya.

Illahi Antal Maksudi Wa Ridhoka Mathlubi

SAIFUL BUKHARI AZLAN

Sumber

PS: Nampaknye mahkamah tetap dengan keputusan hukuman terhadap Anwar atas kesalahan (dituduh) melakukan sodomi kepada pembantu peribadinya dahulu Saiful. Hanya Allah saje yang tahu kenape semua ni terjadi, ketelusan pihak mahkamah dalam membuat keputusan hukuman, dan mane-mane pihak yang secara langsung bersubahat demi kepentingan tertentu supaye Anwar difitnah untuk kali-2 dan dimasukkan ke dalam penjara selama 5 tahun. 

Saiful Bukhari.. hang seronok dengan fitnah terhadap orang yang jelas tak bersalah dan berterusan sampai hari ni, dan sanggup bersumpah atas nama Allah padahal jelas Anwar tak buat pun perkara terkutuk tu.. hang lepas kat dunia, jangan lupa kite orang Islam (kalu Saiful Islam la) akan ada satu lagi dunia yang dikenali dengan Akhirat, tulah dunia yang kekal abadi wahai Saiful.. berdayakan seorang yang sudah berumur memaksa melakukan perkara terkutuk pada orang muda? apesal takde usaha untuk melawan? ape keputusan doktor? hang sendiri pun tahu Saiful..


Monday, February 9, 2015

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Aku selalu bermasalah bile nak t.up pada mana-mana no yang aku pakai.. terlupe cara manual, kadang-kadang bile kite t.up melalui maybank2u ni menimbulkan keraguan, so untuk selamat t.up online ni kite pilih bahagian top-up with pin. Aku pakai Celcom, Digi dengan TuneTalk (org spesel bagi).. dan aku memang sokmo bermasalah bile top up manual ni, terlupa pangkal no, alang-alang cari camne cara untuk top-up Digi, no yang lain Maxis, Celcom, Umobile dan TuneTalk disertakan kat bawah:

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Celcom Reload
*122*0000000000000000# (16 Digit pin)
Check Balance *124#


Digi Reload
*123*0000000000000000 # (16 Digit Pin)
Check Balance : *126#


Maxis Reload
*111*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *122#


Umobile Reload
*138*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *118#


TuneTalk Reload
*122*0000000000000000 # (16 digits PIN)
Check Balance : *111# or *133#


Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Monday, October 27, 2014

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Gilo sampai begini sekali? Apabila dan apabila.. layan jela.. info lanjut boleh refer sini dan sini. Meme nampok besa kekuatan Anwar nih.. patot la 'atasan' cuak sokmo, info yang aku dapat dari sorang kawan student UM, ade 'ceramah' yang akan diadakan di perkarangan UM hari neh.. beliau yang buat 'derk' dengan hal tersebut nyaris tak dapat balik rumah sebab KON keselamatan sudahpun diletakkan dihadapan pintu masuk utama UM.

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Yang lagi 'best', dapat announcement kampus ditutup awal pada jam 4 petang atas faktor keselamatan kabonye.. dah rope penjenayah teman nengok.. kawan teman suggest suruh join, takpelah.. lagipun UKM jauh boh, lagi-lagi banyak pulak asingment yang perlu disiapkan secepatnye. Ngeh!

Ape-ape pon.. moh le kite layan ape yang patut...

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar


Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video pagar UM dirobohkan
video


Saturday, October 25, 2014

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama
Aku ada terdengar dari kawan yang belajar di sana pasal masalah kahwin muda ni, memang kat Yaman dan biasa dengan keadaan begini, kahwin muda kemudian si perempuan meninggal sebab berlaku pendarahan teruk di bahagian kemaluan. Almaklum kome sendiri tahu, orang tua kawan dengan budak? umpama paku nak dimasukkan ke dalam jarum. Bukan berniat sembang lucah.. tapi hakikat tetap hakikat. Dari ape yang aku faham, 'mereka' dibeli oleh golongan kaya-raya pada keluarga yang susah. So ape yang kome bayangkan? maksudnye dalam Islam, perkara ini bercanggah atau tidak? punye la ramai lagi gadis-gadis dewasa kat sane.. budak jugak ko hayun, alahai.. manusia-manusia..

YAMAN – Seorang budak perempuan berusia lapan tahun meninggal dunia selepas mengalami pendarahan dalaman pada malam pertamanya selepas berkahwin dengan seorang lelaki yang layak dipanggil bapa.

Lelaki itu berusia kira-kira 40 tahun dan perkahwinan mereka ditetapkan oleh keluarga.

Budak berkenaan yang hanya dikenali sebagai Rawan, meninggal dunia di kawasan pedalaman, Hardh, yang terletak bersempadan dengan Arab Saudi.

Susulan itu, aktivis menggesa supaya pengantin lelaki dan keluarga budak tersebut dibawa ke muka pengadilan.

Penahanan berkenaan juga dapat menghentikan amalan perkahwinan paksa melibatkan kanak-kanak dengan lelaki tua di kawasan itu.

Dalam pada itu, seorang blogger yang dikenali sebagai Angry Man, menyelar lelaki berkenaan dan mahu dia dikenakan hukuman yang setimpal dengan perbuatannya.

“Bukan pengantin lelaki itu sahaja, malah semua pihak yang turut serta mengatur perkahwinan itu sepatutnya dihukum,’’ katanya.

Seorang lagi blogger, Omar pula mengecam keluarga Rawan kerana tidak mempunyai sifat kemanusiaan.

Yaman: Budak 8 Tahun Meninggal Pada Malam Pertama

Amalan perkahwinan melibatkan kanak-kanak semakin meluas di Yaman.

Ia bukan sahaja mendapat tentangan daripada aktivis tempatan malah aktivis dari luar negara juga menentangnya dan mereka mahu kerajaan menguatkuasa peraturan menghalang perkahwinan tersebut.

Hampir separuh daripada wanita di Yaman berkahwin pada usia muda iaitu sebelum 15 tahun.

Pada September 2010, seorang budak berusia 12 tahun meninggal dunia selepas tiga hari bertarung nyawa untuk melahirkan anak. -Sumber


Friday, October 24, 2014

Gambar dan Video: Pemegang Kunci Ka'bah Al-Sha'ibi Meninggal Dunia

Nama sebenar beliau Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi meninggal dunia pada Khamis (25/20/2014), ketika itu beliau berumur 75 tahun meninggal di hospital  King Khaled National Guard, Jeddah. Al-Sha'ibi kemudian dikuburkan di Mekkah (Makkah's Al-Moalla Cemetery). Sumber mengatakan bahawa beliau meninggal ketika dalam proses pembersihan Ka'bah, selanjutnya......

Gambar dan Video: Pemegang Kunci Ka'bah Al-Sha'ibi Meninggal Dunia

ISLAMABAD: Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi, senior keeper of the Holy Kaaba, passed away on Thursday. He was 75.

Al-Shaibi's body was buried in Makkah's Al-Moalla Cemetery after offering funeral prayers at the Grand Mosque. A large number of citizens and officials of the Presidency for the Affairs of the Two Holy Mosques as well as his relatives attended the last rites, Saudi Gazette Reported.

Al-Shaibi died at King Khaled National Guard Hospital in Jeddah on Thursday morning. His death came while preparations were under way for washing of the Holy Kaaba on Nov. 8 (Muharram 15).

Al-Shaibi was named the senior keeper of Kaaba after the death of his paternal uncle Abdul Aziz Al-Shaibi four years ago. Last year, Sheikh Abdurahman Al-Sudais, head of the Presidency, handed the new lock and key of Kaaba to Al-Shaibi. The lock, which was made 30 years ago, was changed after authorities noticed that it was rusty.

Dr. Saleh Bin Taha Al-Shaibi, the oldest member of Shaibi family, will be the new keeper of Kaaba. The Shaibi family continues to honor the tradition of Prophet Muhammad (peace be upon him) by handing down the position of keeper (sadin) of the Kaaba to its oldest member.

The sadin is responsible for opening and closing the Kaaba gate and washing it. When the Prophet (PBUH) entered the Kaaba after conquering Makkah, he smashed all the idols inside it, washed it, closed its gate and then called Othman Bin Talha and gave him the key saying, "These keys will remain with you until the Day of Judgment."

Sheikh Abdul Qadir Al-Shaibi was the 108th successor of Othman Bin Talha.

On an earlier occasion, he had said: "The keeper of the Holy Kaaba is the only one responsible for its affairs.

It is a huge honor that no one can take away from us because it was bestowed upon us by the order of Almighty Allah."

Copyright APP (Associated Press of Pakistan), 2014 -Sumber

Sheikh Abdul Qadir Bin Taha Al-Shaibi


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Wednesday, May 14, 2014

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Semalam tukar Cable Clutch Iswara Aeroback aku kat bengkel depan sekolah aku nih. Memule tak terpikir pun nak tukar Cable Clucth. Melayang Rm60 aku tuk Cable tu saje.. hayyak manyak mahal wo.. bile aku tanya sorang brader kat situ, dia kate memang standard harga tu.

Semua ni gara-gara lepas aku tanya something happen kat kereta aku.. masa naik bukit gear 5 @ 4 akan keluar bunyik ...kring... kring... kring.. , kalau top pegi 100 memang tak keluar bunyi tu, dia keluar bunyi kalau gear 5 pegi 80 - 90, merimaskan dan meloyakan.. huhu..

Dan.. bile masuk gear 1, 2 dan gear Reverse akan keluar bunyi ...krak... bunyiknye macam berasal dari gearbox.. macam clutch tak cukup tekan, padahal dah tebenam clutch tu kebawah aku tekan.. dan.. setiap kali tekan clutch akan keluar bunyi macam spring dah lama ...krekkkk...

Sebelum aku pegi bengkel tuh, memang aku dah buat research pasal bunyik2 nih.. baca pandangan dan forumer yang penah mengalami situasi macam yang aku alami.. ade yang kate masalah gearbox, ada jugak kate masalah minyak gear kene tukar mungkin dah kering atau dah lama. Kebanyakkan pendapat kate masalah gearbox.

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Gile ape nak servis gearbox.. ni pun dah rabak poket aku.. so untuk kepastian, lepas jer kelas.. aku pegi bengkel tu buat2 tanya.. sebab kang suh dia baiki terus, buatnye mahal, idak ke naya aku? last2 dia kata.. "itu macam adjust saja" (aku rase dia adjust distributor). Oh yeke.. so, ok lah uncle.. adjust kasi ngam!

Lepas adjust confirm dia akan try to confirm ok la kan.. lepas try tulah bermulanya duit aku bakal rabak lagi.. "abg.. u punya cable clutch dah keras, kene tukar la.." eh yeke? kalau tak tukar ape risiko uncle? harga brape?

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

"kalau tak tukar, nanti boleh putus lagi susah.. itu cable 60 saja..."

Putus? susah? hah aku dah mengelabah.. first, aku pikir pasal duit, second aku tak nak ditipu.. aku tanya balik, kalau tukar, masalah masuk gear berbunyi tu settle ke uncle? "aah.. tu pasal u masuk gear ada bunyi kasar kan?" so.. terbanglah Rm60 aku.. aku tanya brader situ pun, dia kata rega cable tu memang mahal.. so ape boleh buat, dari putus di tengah jalan.. huhu..

Tukar cable tu tak lame pun.. tak sampai 15 mint. Lepas adjust confirm uncle tu try, then dia kata "OK". So aku dengan confident, gerak terus ke pejabat pos.. urusan penting, lupe pulak hari tersebut adalah hari Wesak! hayyak dah sampai baru ingat.. gomen cuti daa..

Nak jadik cerita, masa OTW ke pej.Pos.. clutch jadi keras + pendek, gear sangat susah nak masuk tambah2 gear 1 - 2 - 3. Dah la Ipoh jalan jem.. memang jem + bengang la aku.. ape cite buat keje tak cantik maa! so aku cargas ke bengkel tu balik, dah la Pos tutup, duit terbang, kete wat hal!

Sesampai kat bengkel, memang nekad nak sound, tapi disebabkan masih ada sikit keimanan di dada nih.. aku slowtalk, gtau gear susah masuk.

"Hayya! sory la abg, lupa nak adjust cable, itu sikit punya hal.."

Sempat aku sound yang aku kat town masa tu.. jalan sesak.. tapi ok lah uncle tu, dia mintak maaf.. aku tarak hal punya, jangan dah buat hal, tak ngaku hal sendirik.. yang best, kereta aku dah settle semua.. clutch tak bunyi, naik bukit gear 4 @ 5 takde bunyi, siap tambah pickup lagik! tq uncle.


Thursday, November 21, 2013

Muka Itik? Result From Google Images

Assalamualaikum.. ehem ! 3x...

Tolong lah ~ ~ ~ ~ muke itik tu ~ ~ ~ ~ Please lah ~ ~ ~ ~ walaupun nampak cantik ~ ~ ~ ~ I beg you ~ ~ ~ ~ berhentilah dari menipu ~ ~ ~ ~ muahehehehehe >>>>>>>>>

Muka Itik? Result From Google Images

Tegur lah kaum hawa yang anda kenal untuk percaya dan yakin pada diri sendiri.. hehe.. lebih baik orang kenal kita dengan seadanya kita.. dari orang kenal kita dengan setidak adanya kita..

Saya buat post ni bukan untuk mengutuk atau "mensabotaj" orang lain khususnye perempuan (kaum hawa), niat saya untuk menegur supaye kite same-same nampak kelemahan diri kite.. 

Kalau orang kata saya buat post ni nak kutuk kaum hawa, maka dengan nampaklah kebodohan diri saya sendiri.. sebab secara tidak langsung dah mengutuk insan yang melahirkan saya.. kan? dah mengutuk saudara sedarah daging saya... kan?

Muka itik atau dalam istilah orang putih duck face ni kalau kene dengan side dan ngam dengan pengcahayaan memang perfect.. dari tak lawo jadi lawo, dari tak mancung jadi mancung, dari muka bulat jadi muka 3 segi dan sebagainye..

Bile saye sendiri buat research pasal duck face ni.. majoriti result akan keluar artikel-artikel yang negatif.. hehehehe.. bile tengok result duck face oleh google maka akan keluar macam gambar di bawah :

Muka Itik? Result From Google Images

Amacam menarik kan? kalau anda sendiri nak try.. boleh try dengan keyword "duck face". Tapi berhati-hati sebab banyak gambar yang berunsurkan "aurat" di sana sini.. hehehe... so, hanya tengok sekadar ingin tahu.. anda lebih tahu diri anda sendiri muehehehe...

Tapi kalau kite buat search dengan keyword "muka itik" maka akan keluar hasil macam gambar di bawah. 

Muka Itik? Result From Google Images

Kalau kite buat muke itik ni dan bagi pada kawan untuk menilaidan suruh dia bagi jawapan seikhlas mungkin.. kehkehkeh... dan pastikan anda boleh menerima jawapan kawan anda, jangan sampai bergaduh sudah..

Kawan anda adalah penilai yang terbaik.. terutama kawan baik.. so gunakan peluang ini untuk buktikan siapa diri anda.. hehehehe..

Menurut saya, ni pendapat saya la.. natural adalah yang paling terbaik sekali, maksud saya, of coz la Allah dah ciptakan muke anda dengan sebegitu rupa demi kebaikan kite sendiri, walaupun kite rase muke kite tak chomel ke, tak chantik ke, tapi tulah pemberian Allah terbaik untuk diri kite..  u must accept that (^_^)

Satu lagi kene ingat.. kite buat macam tu sebenarnye untuk ape ye? adakah kite protes dengan ciptaan Allah? atau kite buat tu untuk menipu orang? atau saje nak menunjuk? atau untuk dapat komen yang melambung power dalam Facebook?

Memang takde fatwa kate haram, tapi kalau niat dah nak protes ciptaan Allah.. tak ke haram namanye tu? 

So kesimpulannyer.. tepuklah pipi tanyalah diri.. jangan tepuk dada tanya selera.. sebab kalau tepuk dada tanya selera.. confirm-confirm anda akan suka dengan "duck face" @ "muka itik" tersebut.. kihkihkih... (^_^)

Betul ke ni akibat dari buat muka itik? renung-renung kan lah ~ ~ ~

Muka Itik? Result From Google Images



Tuesday, November 19, 2013

Pengawal keselamatan didakwa bunuh pegawai AmBank

Orang macam ni boleh lagi ke nak simpan? sape yang bawak masuk dengan IC palsu lagi.. boleh pegang senjata tanpa ada data peribadi yang lengkap oleh pihak Ambank sendiri. Lastly ada case baru nak tecengang mata ke?

Cakap banyak pon tarak guna,, sendiri mau pikir la.. kalau tak cakap pun tak boleh, Malaysia tanah airku tercinta..

So cakap la sikit2.. atleast ade la bunyik tu dari diam jer macam batu zaman purba kala.. huh !!

Kalo ikut hati, orang macam ni hukuman dia kene kerat sikit-sikit.. pastu bako "serpihan" yang dah dicincang halus tadi depan mata dia.. pastu wat rakaman, upload youtube, post kat facebook.. pastu masuk Jail.. Ok lah..

Paling tidak ada la bantuan yang diberikan pada Negaraku tanah Air Tercinta Malaysia.. terbalik2 ayat aku.. 



 Video Pengawal keselamatan didakwa bunuh pegawai AmBank
(Scrol ke bawah)

Pengawal keselamatan didakwa bunuh pegawai AmBank

PETALING JAYA: Pengawal keselamatan Laode Ardi Rasila, 35, dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, atas pertuduhan membunuh pegawai AmBank, Norazita Abu Talib.

Laode yang dibawa masuk pada jam 10.45 pagi kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret K.B Elena Hong Tze Lam.

Bagi pertuduhan pertama, Laode didakwa membunuh Norazita di Bangunan AmBank, Jalan USJ Sentral, Subang Jaya, antara jam 6 petang hingga jam 6.30 petang, pada 23 Oktober 2013.

Bagi perbuatan itu dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati.

Manakala bagi pertuduhan kedua, Laode didakwa melakukan kesalahan merompak dengan menggunakan senjata 'pump gun' dengan niat menyebabkan kematian Norazita, di tempat dan waktu yang sama.

Bagi perbuatan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Senjata Api yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan dan kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam serta merta.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/11/19


Sunday, November 17, 2013

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Sebar fitnah? Mohon maaf? kenape takde ulasan dari pihak berkuasa JKN (Jabatan Kesihatan Negeri setelah serbuan dibuat?

Yang ada, orang minta maaf sebab sebar fitnah..

Aku tahu port Restoran Nasi Vanggey nih, bapak aku suke beli nasi kandar kat sini.. first jer aku join, terus tak makan sebab tak kene dengan selera aku..

So.. bab2 ni aku no komen.. lagipun aku tak layan mamak.. muehehehe.. dulu layan la kot sebab ikut ayah (^_^)

Aku jadi fobia mamak pun sebab membe aku.. kabonye die, mamak-mamak yang keje buat roti canai dan sebagainye tu, pengotor.. basuh berak tangan kiri yang bercincin, lepas tu terus buat kerja "menebar" roti canai.. esh3..

Tu membe aku la yang gebang.. aku hanya mendengar, kang aku pulak jadi macam Ze Aida..

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Kome mesti nak tengok muke Ze Aida tanpa sensor kan? tahu sangat la mengkome nih.. tapi betul ke dia yang fitnah? muehehehe....

Penyebar Fitnah Tampil Mohon Maaf -Isu Restoran Nasi Kandar Vanggey-

Sumber : Di Merata-Rata Tempat (^_^)


Friday, November 15, 2013

Tips Membeli Kereta Second Hand

Hayyyy bilelah gamak nye aku buleh pakai kete nih.. kekadang boleh stuck keje aku kalau takde kete.. yelah takkan nak bedal van sekolah sokmo? kite bukan tahu ape orang kate belakang ye dak?

Ikutkan hati memang nak angkat baru.. kalau tanya aku kete ape nak angkat.. confirm-confirm la aku kata nak Porshe.. pertanyaan biar betul, hehehe.. 

Tanya lah.. kete ape yang mampu hang pakai.. kan ke sodap donga nyo..

Kalau kereta baru mampu milik (bak kate kawan aku la), aku nak angkat Saga Flx.. walaupun monthly dia mencecah Rm470 (full loan), memang aku sanggop bayor.. muehehehe..

Tapi bebaru ni aku ada deal dengan agen Proton sendiri, kabonye Saga Flx dah tak keluar, yang terbaru sekarang Saga Sv Flx.. monthly Rm3k lebih (full loan). but the problem is, aku tak minat bentuk dia.. basic sangat.. hehehe.. dan pulak.. baru-baru ni aku denga engine Saga Sv Flx pakai engine lame? bio betol?

Tapi bile buat searching.. takde pulak orang komen negatif.. hehe.. macam-macam..

Kat bawah aku nak share tips membeli kereta terpakai @ second hand.. rasenye penting untuk kite tahu serba sedikit kalau rase nak beli kereta terpakai nih, kene rajin la mencari.. usaha besar hasil pun besar (^_^)

Kalau kete second, aku nak pakai Proton Persona.. dah survey, dan rasenye memang mampu milik.. keh2.. 

Tips Membeli Kereta Second Hand

#1 – Tempat Membeli

 Used Car atau orang persendirian? Jika used car pilihlah dengan betul bagi mengelakkan ditipu oleh penjual. Ini bukan bermaksud semua used car itu menipu pelanggannya, tetapi haruslah berhati-hati dalam memilih kerana bisness utama mereka adalah untuk menjual seberapa banyak kereta yang mereka milikki.

Kebiasaannya used car akan memperbaiki segala kerosakan yang terdapat pada kereta tersebut pada harga tertentu sebelum dijual. Ia nya bergantung kepada keadaan kereta tersebut.

Cuba lakukan survey di beberapa buah syarikat used car sebelum memilih model kereta yang anda suka kerana kuasa membeli adalah ditangan anda.

Bagi orang persendirian hanya cuma perlu melihat iklan-iklan yang disiarkan di dalam suratkhabar atau majalah kereta.

#2 – Usia Kereta Dan Mileage Kereta

Carilah kereta yang usianya di bawah 10 tahun atau mileage-nya kurang dari 100,000 km. Jika kurang jarak perjalanan maka kuranglah penggunaannya.

Saya tidak mengesyorkan para pembaca memilih kereta yang berusia lebih dari 10 tahun kerana kereta tersebut tidak boleh diinsurankan pada 1st party. Ini boleh mendatangkan masalah pada kemudian hari jika berlaku kemalangan atau kehilangan.

#3 – Pemeriksaan Visual

Sebaiknya dinasihatkan agar anda membawa orang yang lebih arif mengenai kereta atau mekanik kerana mereka boleh menilai keadaan sebenar kereta tersebut.

Jika tiada, anda boleh menilai sendiri dengan melihat dengan terperinci pada setiap inci kereta tersebut. Pastikan tiada kesan kemalangan atau kemik pada bahagian badan kereta.

Elakkan menilai kereta pada waktu malam kerana cahaya yang kurang akan melindungi pemandangan terhadap cacat cela kereta tersebut.

Buka pintu, bonet di hadapan dan belakang. Pastikan tiada bunyi pelik atau kurang sedap didengar. Lihat pada enjin kereta. Kebiasaannya enjin kereta dan bahagian dalaman kereta  akan dicuci oleh pihak penjual. Periksa sekiranya terdapat kebocoran minyak hitam pada enjin kereta sama ada di atas lantai atau tanah.

#4 – Hidupkan Enjin Kereta

Hidupkan enjin dan lihat pada bahagian badan kereta untuk memastikan anda tidak terlepas pandang terhadap kekurangan pada kereta tersebut.

Semasa enjin berjalan sila lihat jika terdapat kebocoran minyak hitam pada enjin. Periksa pada dashboard jika terdapat lampu amaran menyala atau tidak.

Hidupkan penghawa dingin semasa enjin masih berjalan dan sepatutnya enjin tidak bergegar terlalu kuat ketika penghawa dingin dihidupkan. Jika tiada bermakna enjin tersebut masih dalam keadaan yang baik.

#5 – Pandu Uji Kereta

Kebiasaannya penjual akan membenarkan pembeli untuk memandu uji kereta tersebut. Sekiranya pihak penjual meminta dokumen ataupun wang pendahuluan, berkemungkinan pihak tersebut ada niat yang tidak baik.

Ketika anda sedang memandu uji, cuba anda pandu pada kelajuan yang lebih tinggi untuk menguji rasa pecutan kereta tersebut. Pastikan ketika itu anda peka sekirannya terdapat gegaran yang tidak sepatutnya, bunyi yang pelik dari enjin dan sebagainya.

Pada kelajuan tinggi sila lihat pada stereng kereta. Pastikan tiada gegaran melampau. Di jalan lurus cuba tekan brek dengan sedikit kuat dan lepas stereng. Jika stereng dalam keadaan tegak, tiada masalah. Tetapi sekiranya stereng ke kiri atau kanan berkemungkinan besar terdapat kerosakan pada kawasan tayar, stereng atau tie rod (suspensi tayar).

Ketika menekan brek pastikan tiada bunyi yang kurang sedap di dengar.

#6 – Selepas Pandu Uji

Selepas anda memandu uji kereta tersebut, jangan terus matikan enjin. Buka bonet hadapan dan lihat sekiranya terdapat kebocoran minyak hitam enjin lagi. Sekiranya anda berpuas hati, anda boleh berurusan dengan pihak penjual.

Pastikan kereta tersebut mempunyai dokumen dari pihak Puspakom kerana sekiranya tidak mendapat kelulusan dari pihak Puspakom, anda tidak boleh membuat pinjaman bank.

Kebiasaannya semua kereta di syarikat used car sudah disiapkan dengan dokumen dari pihak Puspakom. Periksa dan teliti dokumen tersebut sebelum berbincang mengenai pembayaran.

Credit pada TT yang baik hati = http://adfoc.us/2890035354888


11 Gambar Pembentukan Kalimah Allah

Marilah bersame kite "mencuci" mata dan hati dengan melihat kekuasaan dan kebesaran Allah SWT dengan mengucapkan Subhanallah setelah kite melihat gambar di bawah ini.

Walaupun terkadang kite terlupe atau tidak punyai masa untuk beristigfar, mudah-mudahan dengan melihat gambar-gambar kalimah Allah ni akan membuka dan membersihkan jiwa kita.

Paling tidak.. mesti ada rasa "Maha Kuasa Allah" "Ya Allah" Maha Suci Allah".. 

Kalau takde tu.. buat la bagi ada.. hehe.. orang yang ikhlas kepada Allah, Allah akan membantunya dari sudut manapun ia.. 

So ikhlas-ikhlas kan lah pada Allah.. (^_^)












Gambar diperolehi dari berbagai sumber hasil penjelajahan di Google (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...