Followers

Showing posts with label informasi. Show all posts
Showing posts with label informasi. Show all posts

Monday, June 4, 2018

Yang Dipertuan Agong Perkenan Tommy Thomas Dilantik Peguam Negara

Yang Dipertuan Agong Perkenan Tommy Thomas Dilantik Peguam Negara

YANG di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V memperkenankan pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz berkata, atas nasihat Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Seri Paduka telah menitahkan perkara itu mengikut Perkara 145 (1) Perlembagaan Persekutuan.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV menyeru semua rakyat Malaysia untuk menerima bahawa pelantikan Peguam Negara Malaysia tidak patut menimbulkan konflik ke atas kaum atau agama, kerana semua rakyat Malaysia harus dilayan dengan adil tanpa mengira bangsa dan agama,” katanya.

Dalam kenyataan bertarikh 4 Jun yang dihantar Istana Negara hari ini, Wan Ahmad Dahlan berkata, Seri Paduka bertitah bahawa pelantikan tersebut tetap memelihara hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera serta kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

"Setelah mengambil kira pandangan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja tentang pelantikan (i) Peguam Negara Malaysia, (ii) hak Bumiputera serta (iii) peranan Majlis Raja-Raja di bawah Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Tuanku juga memperkenan penamatan perkhidmatan Tan Sri Mohamad Apandi Ali sebagai Peguam Negara oleh kerajaan Malaysia,” katanya.

Wan Ahmad Dahlan berkata, Yang di-Pertuan Agong turut menzahirkan rasa dukacita dan bimbang terhadap laporan media yang tidak tepat dan bersifat negatif kebelakangan ini, yang dilihat boleh mengancam keamanan dan keharmonian Malaysia.

“Seri Paduka Baginda menitahkan bahawa Baginda mempunyai kewajipan untuk menegakkan peruntukan-peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan memelihara hak-hak orang Melayu dan Bumiputera serta melindungi agama Islam,” katanya.

Baru-baru ini, Dr Mahathir telah mencadangkan peguam terkemuka Tommy Thomas sebagai calon Peguam Negara bagi menggantikan Mohamad Apandi, kepada Yang di-Pertuan Agong.



Semakan Duit Tawaran Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP) PTPTN Masuk Secara Online 2018

Semakan Duit Tawaran Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP) PTPTN Masuk Secara Online

BERMULA 1 Jun 2018, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan mula melaksanakan tawaran Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP) menggunakan kaedah atas talian berbanding secara pos yang dilaksanakan sebelum ini.

PTPTN dalam satu kenyataan berkata, kaedah ini bagi memastikan pemberian surat tawaran WPP kepada pelajar dilaksanakan dengan lebih cekap dan berkesan.
“Oleh yang demikian, para pelajar bagi kemasukan sesi Jun 2018, boleh membuat semakan dan mencetak surat tawaran WPP melalui portal rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my mulai 1 Jun 2018 sehingga tamat tempoh sah laku pada 31 Julai 2018,” kata PTPTN.
Selain itu, surat tawaran WPP yang telah dicetak perlu dibawa dan ditunaikan di mana-mana 149 cawangan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) yang berhampiran.

“Penunaian WPP hanya boleh dilakukan di kaunter BIMB dan tidak boleh dimasukkan melalui mesin deposit cek atau di lain-lain bank selain BIMB sebelum tamat tempoh sah laku. Tawaran ini akan terbatal sekiranya ia tidak ditunaikan dalam tempoh berkenaan.

“Para pelajar yang layak menerima WPP juga akan dimaklumkan oleh PTPTN melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) dan emel berdasarkan nombor telefon bimbit dan alamat emel yang dikemas kini semasa permohonan kemasukan ke IPT,” katanya PTPTN.

Maklumat lanjut mengenai WPP boleh diperoleh di www.ptptn.gov.my atau menghubungi talian Careline PTPTN di 03–2193 3000.

Setiap tahun PTPTN menyediakan kemudahan WPP sebanyak RM1,500 kepada pelajar baharu sebagai persediaan sebelum mereka mendaftar masuk ke universiti awam dan politeknik.

Sumber


Sunday, June 3, 2018

|Video| Harga Lesen Terkini 2018


Bagi mengatasi isu ketirisan dan penyalahgunaan mendapatkan lesen memandu, hala tuju JPJ kini adalah untuk mengambil pendekatan pengaplikasian automasi dalam semua peringkat proses ujian memandu. Ini termasuk cadangan pemasangan ‘dashboard camera’ di dalam kereta-kereta ujian bagi memastikan ketelusan ujian tersebut. Dalam pada itu, saya juga telah meminta supaya semua Institut dan Sekolah Memandu untuk mempamerkan perincian setiap caj ujian yang dikenakan di dalam resit bagi mengelakkan kebarangkalian sebarang caj tersembunyi. Buat masa ini, harga siling yang ditetapkan oleh JPJ adalah RM350 bagi lesen B2 (Motosikal), RM1,150 bagi lesen D (Motokar – Manual) dan RM1,250 bagi lesen DA (Motokar –Auto).

|Video| Harga Lesen Terkini 2018

YB LOKE SIEW FOOK MENTERI PENGANGKUTAN.

KENYATAAN MEDIA
YB LOKE SIEW FOOK
MENTERI PENGANGKUTAN (Download PDF)


Patutlah Ayam Goreng Mamak Menarik, Ni Rahsianya...

Patutlah Ayam Goreng Mamak Menarik, Ni Rahsianya...

Patutlah Ayam Goreng Mamak Menarik, Ni Rahsianya...

Patutlah Ayam Goreng Mamak Menarik, Ni Rahsianya...

Patutlah nampak ayam goreng mamak begitu menggoda warna dia. Ni rupanya.

Dua hari operasi kedai mkn bersama Kementerian Kesihatan... Rata² kedai mamak menggunakan 'pewarna bukan untuk makanan' atau untuk ayam goreng... Yang digunakan supaya ayam goreng kelihatan menarik & boleh menyebabkan kanser...

Viral Muafakat Johor


Siapa Ali Banat Dan Razan Asyraf Najjar?

Siapa Ali Banat Dan Razan Asyraf Najjar?

Inilah lelaki soleh.
Inilah wanita solehah.
Di saat kita masih entah apa-apa, sibuk kejar kepentingan diri sendiri.
Mereka mengejar keredaan Ilahi.
Kita sibuk mengejar populariti di bumi.
Mereka mengejar tempat yang tertinggi di sisi Allah Yang Maha Suci.
Kredit penulis : Muhammad Mustaqimi Bin Rusydee

Siapa Ali Banat Dan Razan Asyraf Najjar?
Siapa Ali Banat Dan Razan Asyraf Najjar?

Razan’s last moment before she was sniped down, as she was approaching an injured person to to save his live. She scared them(snipers) with her humanity and white uniform.
01-June-2018


Rahsia Fail Merah Terbongkar - Menteri Kewangan

Rahsia Fail Merah Terbongkar - Menteri Kewangan

PUTRAJAYA: Rahsia 'fail merah' yang sebelum ini hanya boleh diakses pihak tertentu terbongkar apabila mengandungi penyelewengan dan skandal membabitkan syarikat 1MDB.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam satu wawancara berkata, beliau sangat terkejut apabila mengetahui kandungan fail merah itu yang sebelum ini cuba disorok oleh kerajaan BN.

Beliau berkata, sebelum ini kesemua fail tersebut tidak boleh diakses kerana kerajaan BN menghalang auditor dan pegawai yang bertanggungjawab untuk menelitinya secara profesional dan integriti.

“Fail-fail merah yang sebelum ini begitu sulit telahpun dibuka. Saya sangat terkejut kerana fail tersebut mengandungi banyak skandal termasuk pembayaran hutang untuk 1MDB.

"Rupa-rupanya hutang-hutang 1MDB sebelum ini dibayar oleh kerajaan. Padahal sebelum ini 1MDB beritahu mereka bayar sendiri. Mereka tak bayar satu sen pun hutang-hutang mereka," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Pada hari pertama di kementerian itu, Guan Eng berkata beliau diberitahu Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Siti Zauyah Mod Desa dan Ketua Audit Negara, Tan Sri Madinah Mohamad mengenai kedudukan semasa kewangan negara, dan pendedahan yang mengejutkan bahawa mereka tidak dapat mengakses akaun dan laporan tertentu.

Menyifatkannya sebagai skandal paling besar di dunia, Guan Eng berkata, sebanyak RM7 bilion telah dibayar dan lebih menyedihkan kerajaan terpaksa menanggung beban membayar RM38 bilion lagi sehingga 2039.

Katanya, jumlah tersebut juga belum dikira faedah, jadi boleh dinilai betapa besar kerugian dan kehilangan sumber pendapatan rakyat untuk membayar hutang 1MDB sahaja.

“Bayangkan sekiranya wang ini boleh dilaburkan digunakan untuk rakyat. Bukankah kita boleh menyelesaikan sebahagian besar masalah kita, tapi ternyata skandal 1MDB ini telah memberi impak negatif ke atas keadaan ekonomi kita.

“Saya berterus terang soal ini. Sebab itu kita terpaksa ambil langkah-langkah bagi mengurangkan mengurangkan impak negatif tersebut,” tegas beliau.

Guan Eng turut mendedahkan hasil siasatan mendapati bahawa 1MDB sebagai syarikat pelaburan strategik hanyalah rekaan semata-mata.

“Satu rekaan yang betul-betul jahat... tak ada langsung. Kita akan siasat dengan lebih teliti supaya rakyat tahu penyelewengan melalui 1MDB ini.

"Kita akan cuba atasi kerana 1MDB ini adalah sejarah hitam yang kita akan ingat buat selama-lamanya," katanya.

Setiausaha Agung DAP itu berkata, fail-fail merah itu turut mengandungi kontrak-kontrak yang mempunyai syarat-syarat yang agak luar biasa yang merugikan kerajaan.

“Ada beberapa kontrak di mana pembayaran dibuat walaupun kemajuan kerja hanya 10 hingga 15 peratus. Lebih dua pertiga nilai kontrak ataupun jumlah kontrak telah pun dibayar.

“Kita sedang siasat perjanjian-perjanjian yang agak luar biasa ini. Biasanya kalau kerja siap 30 peratus, kita akan bayar 30 peratus. Tetapi ini tidak diamalkan.

"Kerja baru siap 30 peratus tetapi sudah dibayar 70 peratus. Mengapa? Kerana perjanjian dibuat bergantung kepada tempoh masa iaitu pembayaran dibuat setiap enam bulan, tak kira ada buat kerja atau tak buat kerja,” katanya.

Walaupun begitu katanya, pihaknya tidak boleh mengatakan perbuatan itu salah kerana telah termaktub dalam kontrak.

“Kita akan siasat dan tanya mengapa mereka buat kontrak macam ini yang tidak memihak kepada kepentingan negara. Itulah yang kita kena siasat," katanya. 



Thursday, May 31, 2018

|Video| Pakaian Nurul Izzah Ditegur Lelaki Bernama Azrul

"Tak salah nak tegur.. tapi kalau teguran kau tu sengaja nak memalukan dia tu sepatutnye makan penampau. Kalau pun kau dah nampak, diam2 sudah la, ni pi direct macam tu live pulak tu. Bulan Ramadhan ni la kau mintak dikecam. Eshhh.." 


KUALA LUMPUR - Walaupun rakyat Malaysia lebih tertumpu kepada perkembangan terkini dengan pembentukan kerajaan baharu, namun ada juga pihak yang sibuk mengecam penampilan ahli politik wanita.

Menerusi satu program Facebook Live, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar ditegur oleh seorang lelaki yang dikenali sebagai Azrul berhubung penampilannya.

Lelaki tersebut menghubungi rancangan berkenaan semata-mata untuk menegur tudung Nurul Izzah yang terselak sehingga menampakkan bentuk badannya.

Oleh itu, lelaki tersebut meminta wakil rakyat itu untuk lebih berhati-hati dengan pemakaiannya.

"Lepas ni YB kena berhati-hati sikit sebab kadang-kadang YB pakai tudung kan, tudung YB kadang-kadang terselak tau. Dan kadang-kadang nampak part yang tak sepatutnya lah," tegur Azrul.

Tidak terhenti disitu, Azrul sempat menambah lagi teguran yang berbaur sensitif itu sebelum menamatkan panggilan.

"Pasal hari itu saya nampak baju dalam semua, nampak buah dada," kata Azrul lagi.

Sedutan pendek yang menunjukkan teguran berbaur sensitif itu kemudian tular di media sosial. Tindakan lelaki itu nyata mengundang kemarahan orang ramai terutamanya golongan lelaki.

Ada yang menyifatkan ia sebagai satu gangguan seksual.- Astro Awani

|Video| Pakaian Nurul Izzah Ditegur Lelaki Bernama Azrul


Kutipan tol Jajaran KL-Seremban, Salak Expressway Tamat

Kutipan tol Jajaran KL-Seremban, Salak Expressway Tamat

KUALA LUMPUR: Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) mengumumkan tiada lagi kutipan tol di Jajaran Kuala Lumpur-Seremban Expressway dan Salak Expressway di Plaza Tol Sungai Besi kendalian Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) bermula 12 tengah malam ini.

LLM dalam satu kenyataan hari ini berkata, dengan penamatan tempoh konsesi jajaran berkenaan, bayaran tol di semua laluan keluar dan masuk di Plaza Tol Sungai Besi dikurangkan di antara 50 peratus hingga 1 peratus (di antara RM 0.40 hingga RM1.70).

"Penamatan ini sekali gus akan memberi manfaat kepada hampir 130,000 kenderaan yang menggunakan plaza tol berkenaan setiap hari.

"Pengguna yang melalui Plaza Tol Sungai Besi kini hanya perlu membayar tol mengikut jajaran Lebuhraya PLUS yang dilalui mereka sahaja," kata kenyataan berkenaan.

Katanya, Pengguna lebuh raya boleh mendapatkan kadar kutipan tol yang baharu menerusi laman web di www.plus.com.my atau aplikasi PLUS Mobile App.

"Pengguna dinasihatkan supaya mematuhi peraturan perjalanan dan papan tanda arah yang disediakan semasa melalui plaza tol bagi memastikan perjalanan lancar ke destinasi.

"LLM mengucapkan terima kasih atas perhatian dan kerjasama pengguna lebuhraya," katanya.



Thursday, October 12, 2017

Teknik Berkesan Bersihkan Aircond


Rupanya just gunakan remote jer..

Selepas anda guna aircond waktu malam, JANGAN matikan terus aircond anda sebaliknya anda buat langkah berikut :

- Tetapkan mode daripada "Cool" ke mod "Fan", tetapkan Kelajuan Kipas ke tahap paling tinggi.
- Biarkan ia berjalan selama 15 minit.
- Kemudian barulah matikan aircond.

Mengapa tetapkan ke mode "Fan" ??

Tujuan kita tetapkan ke Mode "fan" kerana ia tidak akan mengaktifkan pemampat, dengan itu hanya blower kipas fancoil sahaja berjalan dengan normal (tidak sejuk) & udara bertiup. Ia akan mengeringkn kelembapan dalaman unit aircond anda dan membantu mengurangkan pengumpulan kotoran dan kulat (yang disebabkan oleh debu, kotoran + kelembapan)

Pesanan : Jgn lupa untuk menetapkan semula ke mode "Cool" apabila anda menggunakannya lagi pada masa yang akan datang.

Dipersilakan Tag dan Share Yang Pakai Aircond

Sumber


Monday, October 9, 2017

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Semalam punya cerita aku kene buat card atm baru untuk bankislam dan maybank.. bukan sengaja tukar tapi perlu dah ditukar. Maybank tu memang wajib dah tukar sbb haritu dah dapat warning, dan chip aku pun tak valid untuk digunakan lagi. Bankislam pulak satu hal.. ketika kesempitan nilah nak hilang ntah kemana-mana.. rupenye ade kat office, sabor jelah. Nak dijadikan cerita dan pengalaman Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank aku nak kongsi kat sini.

Bank Islam :

Datang waktu bekerja (office hour) 9.30 a.m hingga 4.30 p.m. Digalakkan datang awal, nama pun dah bank confirm setiap hari ramai orang. Untuk mengelakkan kesesakan, awal la 10 mint ke.. itupun dah ramai yang queue. 

Prepare siap2 IC dan pen. Nanti kerani tu akan bagi satu borang untuk diisi dan isi lah mana yang patut dan bersesuaian. 

Amik no, beratur. Bile dah sampai time, org bank akan minta IC dan cop jari (scan). Kemudian tunggu nama dipanggil untuk pengesahan (t.t) dan serahan kad bank yang baru. DONE! Untuk bayaran aku tak pasti, sebab masa aku buat atas alasan hilang.. takde pulak dia charge.

Maybank :

Pengguna maybank yang pertama kali @ perlu tukar kad untuk pertama kalinya ada berita baik buat anda! tak perlu nak beratur bagai nak kene hadap org bank tanya itu ini. Untuk yang belum tahu, sesetengah cawangan maybank ade menyediakan machine khas untuk pertukaran kad lama kepada kad baru. 

Panduan Mudah Tukar Kad ATM BankIslam / Maybank

Sangat mudah sebenarnye..

1. Masukkan IC
2. Masukkan kad bank (yg lama)
3. Masukkan password bank. Rujuk org bank jika lupa.
4. Replace old card (aku lupa ape yg ni). 

Tunggu sehingga kad yang baru keluar dan korang boleh dah cabut IC dari machine tuh.. jangan ditinggalkan pulak dek kerana kad yang baru hehe. Step2 kat atas mungkn berbeza di tempat korang.. tapi konsep dia sama je. Beza pun mungkin tak banyak. Untuk lebih memudahkan kerja, sila rujuk pekerja bank dan minta dia buatkan untuk kita. 

Semoga bermanfaat 😉😉😉😉


Sunday, September 17, 2017

Diary UKM : Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)

Hari ni aku nak share Cara Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB) khususnya kepada mereka2 yang seangkatan. Bila dah cukup tempoh, so korang akan dapat surat dari MARA dengan arahan suh hang bayor balik la. Sebagaimana diketahui umum (aiseh ayat skema lak), MARA adalah pinjaman pemboleh ubah yang boleh diubah dengan syarat2 tertentu, antaranya wajib tamat pengajian dan pointer yang OK. Pasal pointer OK ke tidak, tamat je pengajian boleh terus mohon diskaun MARA. 

ra Bayar Pinjaman MARA Online (Bank Islam IB)


Korang boleh semak jadual bayaran balik di http://apps.mara.gov.my/ebakiv2. Kat situ semua record disimpan, kiraan jumlah hutang, bayaran balik MARA, no akaun MARA dsb. Silakan jelajah.

Takmo tulis panjang, maklumat lanjut boleh direct tanya bahagian pinjaman MARA :

Sebarang pertanyaan berhubung Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA, sila hubungi Bahagian Kawalan Kredit MARA di talian 03-2613 2000 samb. 32286/ 32178/ 32136/ 32133/ 32131/ 32399/ 32288/ 32192 atau e-mail kepada alamat infoBKK@mara.gov.my

Aku dah bayar 2 kali masuk bulan ni.. 1st bayar aku pegi sendiri di pejabat MARA KL bersebebelahan sogo tulah (baca sini). Tujuan aku pegi pejabat dia untuk pastikan samada boleh atau tidak bayar melalui internet banking atau atm machine. Aku dah cuba bayar melalui atm machine, ntah kat mana yang tak betul, jadi memang tak boleh. Internet banking (bank islam) pun aku cuba, keputusan yang sama, mungkin tersalah step. 

Jadi utk tak buang masa, aku direct pegi Pejabat MARA. Bukan takmo call.. susah nak nyembang, lagipun tak jauh mana UKM ke SOGO tuh. Konon face to face dapatlah jawapan yang tepat, rupenye hancing jugak. Aku tengok brader tu nampak macam orang lama, tapi jawapan macam budak praktikal. Bukan ape beb, gua datang jauh jugak semata nak confirmkan semua ni. Boleh pulak dia jawab tak boleh bayar online dengan IB Bank Islam, padahal MARA dengan Bank Islam ada link kot.

Aku pun balik dengan hampa la. Tak puas hati punya pasal, aku cuba punya cuba, boleh rupanya.. adoi abe oh abe, kalau dok tahu oyak dok tahu.. jangan pandai2. Orang nak bayar hutang pun bagai susah nak kene direct ke Pej. MARA. hehehe...

Ringkasnye, untuk bayar Pinjaman MARA Secara Online (IB Bank Islam) korang perlu daftar internet banking bank islam dan boleh mengakses ebaki. Tutorial berbentuk video disediakan di bawah. Nasihat aku, jangan gelojoh main tekan je ape semua.. slow2, sebab IB ni sensitif.. nama pun Internet Banking. OK? Semoga bermanfaat 😊😊




Wednesday, May 24, 2017

Diary UKM : Langkah-langkah Memohon Zakat UKM

Ini kali nak kongsi dengan korang cara dan langkah mohon zakat UKM bagi yang termasuk dalam golongan penerima zakat atau mereka yg memerlukan bantuan pembiayaan sara hidup. Aku taknak cerita golongan2 asnaf, bahagian2 mereka dsb.. untuk maklumat lanjut boleh layari web zakat UKM atau direct dengan mereka, itu lebih tepat untuk kita berhubung dengan orang yang sepatutnya, lebih arif begituuuu.

Takmoh banyak cerita.....

Lokasi.

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Segala urusan berkenaan zakat UKM, boleh lah ziarah2 pejabat zakat UKM di masjid UKM. Bukan dalam masjid tu.. diperkarangan masjid, bersebelahan tempat whudu' lelaki. Kau orang UKM stay kolej bagai, tak tahu masjid UKM, memang tak makan saman la.

Langkah-langkah.

Nasihat aku, download directly dari page zakat UKM.. jangan bedal link dari member atau mana2 sumber selain web zakat UKM. Kenapa? kadang2 ade perubahan dari borang yang baru. Ni aku cakap sebab aku dah kena hahaha... so pastikan yang ori sebelum beli OK. Bagi pelajar, korang perlu download kedua2 borang (1. Borang Permohonan Zakat Pelajar 2. Borang Pengesahan Pendapatan). 

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Borang Permohonan Zakat Pelajar. Baca dan isi dengan jujur serta telus, setiap salinan perlumendapat pengesahan, dah siap semuanya.. korang perlu mintak pengesahan dari mana2 pegawai kumpulan (A) atau pengetua kolej UKM. Borang lama.. boleh disahkan oleh pegawai unit zakat, ni yang jadi kat aku bila pakai borang lama. Memang tak diterima.

Borang Pengesahan Pendapatan. Untuk borang nih.. perlu dapat kan pengesahan dari ket.kg @ JKKK (kalau tak salah). Kalau ada slip pencen ibu ayah, sertakan sekali. Kalau takde, sila buat pengesahan pendapatan kedua2 ibu bapa.


  • Pastikan jadual sesi temuduga.
DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Jangan main hantar je borang tu.. kene tahu bila jadual penghantaran borang @ sesi temuduga. Biasanya drang akan tampak jadual tu di papan kenyataan (info board). Snap dan datang pada waktunya. Contoh seperti gambar diatas, tapi tu yang lama.. so korang kene update sendiri di zakat UKM atau rajin2 lah check di papan kenyataan drang.

  • Datang awal pagi.
Kalau rasa nak cepat selesai, datang la seawal pagi yang boleh. Office hour zakat UKM seperti tertera diatas, Percaya atau tidak, pukul 8.30 dan ramai orang depan office. Bile pegawai dah sampai, korang perlu ambik no giliran. Untuk pengetahuan, setiap sorang amik masa 6-7 mint bergantung topik perbicangan.. seram kan? hahaha.. aku nak bagitahu sini, korang jangan lambat, bangau nanti jadinya...

Ape je yang drang tanya? jangan risau, brader2 ni sempoi.. so ape yang ditanya korang jawab. Interview ni bertujuan untuk drang buat calculation untuk dikategorikan korang ni bahagian mana. Fakir, Miskin, Fisabilillah? tu sebenar tujuannya. So relax la.. baru interview zakat belum interview kerja lagi hehehehe.

Senang kan? dah.. selamat memohon  😌 😌 😌 😌

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Friday, May 12, 2017

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001

Oleh sebab besok cuti dan sempena birthday roommate aku sambil dok makan2 kek ni.. aku nak share lah sedikit sebanyak pengalaman aku berurusan dengan used car. Yups! kereta second hand. Ape yang cube aku kongsikan di sini tidaklah 100% menjawab persoalan korang, tapi insyaAllah membantu walaupun sedikit. 2-3 bulan ni aku busy mengurus menjual dan mencari kereta. Kereta lama kesayangan aku Proton Iswara Hatchback 1.3 Manual 2001 selamat dengan izin Allah terjual dengan harga RM3500. 

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)
Honda City Idsi 1.5 Auto 2005

Target aku pulak cari kereta Honda City Idsi 1.5 Auto 2005 keatas, dengan budget RM15000? Susah bang nak cari tahun 2005 keatas dengan harga tuh.. 15k boleh dapat kalau tahun 2004 kebawah, itupun kalau pandai cari. So dalam masa 2-3 bulan aku gigh mencari secara online, aku target online sebab nak cari direct seller, bukan dealer atau company. 

Kenapa direct seller?
  1. Kereta terjaga. Bagi aku, direct seller ni memang agak payah dari segi urusan tukar nama puspakom dsb walaupun sebenarnye sangatlah mudah.
  2. Condition lebih selamat dari used car. Cari la seller yang beriman, tengok cara dia bercakap, tengok keadaan kereta, enjin kereta dan test drive.
  3. Kawtim harga. Berbanding direct seller dengan company, markup company lagi tinggi. Iswara hatchback RM7500 beb! 
  4. Jujur dan tak reti menipu. Yelah, sape yang tak reti menipu kan.. tapi berapa ramai dah orang kena game dengan company, tengok luaran polish bagai, sekali guna baru 2 bulan dah leaking sana sini. Atleast masalah kereta boleh rujuk dengan ex owner directly.
Cari kereta secara online.
  1. Mudah.my
  2. Carlist.my
  3. Google.com
Tak kisah samada nak beli dengan direct seller atau used car, kat bawah point aku share antara yang perlu diberi perhatian sebelum korang buat keputusan membeli. Penting! sebab bila dah bertukar tangan, nak buat ape pun tak boleh, jadi sebelum bertukar tangan, prepare yourself dengan ape yang patut.. paling tidak ada basic pasal kereta yang korang nak beli tuh. Sebenarnye bukan je penjual yang reti bercakap tu tahu belaka, jadi gunakan kuasa psychology. Dengan sedikit basic yang korang ada, plus confident, sedikit sebanyak die akan berfikir kau bukan kosong.

Panduan Membeli Kereta Terpakai (Used Car)

Tips ni berguna samada nak membeli dengan direct seller atau used car, ape yang perlu korang prepare?
  1. Berdoa minta Allah permudahkan urusan.
  2. Study pasal kereta yang korang idamkan. Kelebihan dan kekurangan.
  3. Belajar procedure jual beli (puspakom, tukar nama JPJ, insuran dan roadtax).
  4. Amik tahu market kereta yang anda mahu.
  5. Bawak foreman. Ni penting, bayar la sikit pomen tu untuk susah payah dia check. Sebelum bawak pomen, survey dan mark dulu kereta. 
  6. 1st day datang tu (sebelum bawak foreman), pegi dulu test kereta. Ape yang perlu korang tengok? antaranya: (a) Body cat kereta (b) bunga tayar (c) level minyak engine (d) level coolant (e) keadaan engine, pastikan tiada leaking (f) tengok bawak kereta pastikan tiada minyak/leaking (g) start engine, datang pagi2 sebelum kedai buka. Dengar bunyi engine. Cuba tekan pedal minyak dari separuh kepada penuh. Pastikan tiada asap hitam. (h) Pastikan dalaman kereta bersih. (i) Pastikan semua berfunsi, lampu, signal, aircond, hazard, hon, wiper dan mirror. (j) Check bonet, pastikan tersedia spare tyre dan alatan. (k) Buka dan tutup semua pintu, pastikan tiada bunyi yg pelik. (l) Test drive. Test gearbox. Test jalan tak rata. Test langgar bonggol. Test belokan steering dan dengar bunyi pada bahagian tayar. Pastikan alignment tak lari. (m) Test brake. Penting!
  7. 2nd day datang, bawak foreman. Sebaiknya jangan tunggu lama2. Kalau dah puas hati dengan keadaan kereta, lebih baik cepat2 sebelum disambar orang.
  8. Minta freegift: tinted, payung, minyak full tank, wiper baru dsb.
  9. Dan puas hati, deal dengan seller untuk book@lock kereta. Tujuannya supaya kalau ada buyer lain, kereta sudah booked. Kalau korang tibe2 tak jadi, kira burn duit book tadi. Biasanya, kalau harga kereta 20k, boleh book dengan harga 5-6k. Bayar penuh sekiranya nama korang sah tertulis diatas geran kereta. Untuk langkah berjaga-jaga, snap IC dan lesen penjual (direct seller), kalau berurusan dengan used car, minta keluarkan resit booking. INI UNTUK CASH MONEY.
Mudah jer nak uruskan puspakom dan tukar nama di JPJ.. tak payah korang pening2 nak bayar beratus2 kat runner. Sebab kos buat semua tu tak sampai RM150 pon! Klik pada link untuk maklumat berkaitan URUSAN PUSPAKOM dan TUKAR NAMA JPJ

Honda City aku beli cash dengan harga RM19000 otr. Kenapa tak loan? sakit kepala bang nak bayar tiap bulan fikir berhutang lagi. Walaupun tak dinafikan beli baru tak berisiko, tapi kereta secondhand ni kalau pandai cari semolek kereta baru jugak. Itulah pasal kene usaha, bukan main redah je nak beli. Kereta baru pun, belum tentu menjamin selamat tiada kerosakan, cuma tiada risiko berbanding used car. Fikirlah, keputusan di tangan anda! So far, aku dah uruskan 3 buah kereta secondhand. 1st iswara, 2nd kancil dan 3rd honda. Alhamdulillah semua dalam keadaan baik. 

Mudah-mudahan bermanfaat untuk semua 😊 😊 😊


Sunday, May 7, 2017

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Dah settle PUSPAKOM (baca sini), next step urusan tukar nama di JPJ. Syukur alhamdulillah segala urusan dipermudahkan, tak sampai 15 minit dah siap tukar nama. Ade beberapa tips yang aku nak kongsikan berkenaan tukar nama pemilik kenderaan ni.

Lepas dah deal dengan buyer dan kedua-dua pihak setuju mengikut terma dan syarat (aku akan buat satu entry pasal ni), last step adalah pindah nama. Aku malas nak taip panjang2, just bagi point supaya lebih mudah difahami.

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Perkara penting yang perlu dilakukan sebelum berurusan di JPJ.

1. Datang awal pagi (7.30am). JPJ bukak 8.00am.
2. Sebaiknya, ambil borang tukar nama pemilik di JPJ dahulu sebelum berurusan di kaunter.
3. Bawak IC, LESEN (in case), GERAN ASAL dan PUSPAKOM.
4. Sebaiknya, kedua-dua pihak ada bersama di lokasi.

Untuk pengetahuan korang, tak semestinya perlu ada kedua-dua pihak bersama. Takde masalah kalau seller yang uruskan dahulu kemudian minta buyer uruskan di cawangan JPJ berdekatan (dalam tempoh 2 bulan kalau tak salah). Sila rujuk website JPJ.

Bagi aku la, elakkan la berurusan macam tu.. bukan ape, macam-macam boleh jadi di luar dugaan. Tapi kalau dah buyer pun jauh 100km, its ok.. tapi pastikan segala-galanya clear. Maksud aku preparation korang incase ape2 terjadi. Nampak menyusahkan diri sendiri kan?

Ok then, ape je yang terjadi semasa proses tukar milik ni?

1. Beratur, amik no dan bagitahu nak tukar nama pemilik kenderaan.
2. Akan dapat borang, kalau dah isi sila abaikan. Borang tersebut perlukan detail kedua2 pihak. Antaranya; (a) alamat (b) no ic (c) no tel (d) no plate kenderaan.
3. Sediakan duit RM100, IC kedua pihak dan pegawai akan uruskan cop dan sebagainya.
4. Penjual akan diminta untuk thumb print, kemudian barulah pembeli.
5. Tunggu dalam 5 minit, pegawai akan print geran baru atas nama pembeli.

Untuk pengetahuan korang, geran asal yg besar panjang tuh (ada nama pemilik2 dan dibatalkan) dah tak diguna pakai lagi, geran asal yang lama akan ditukar kepada geran baru original. Size kecik je.. separuh kertas A4 dan hanya tertera nama pemilik sahaja. So jangan terkejut hehehe. 

Sekian serba sedikit perkongsian berkenaan cara mudah tukar milik kenderaan. Semoga bermanfaat !!!


Saturday, April 22, 2017

Tersalah Beli Tiket Bus? Ni Penyelesaiannya....

Boleh ke tukar tiket ni yah? orang dah beli minggu ni tak jadi balik pulak.. paling2 pun minggu depan baru boleh balik. Boleh ke tukar tiket ni yah? rugi la kalau burn huhu..

Patut aku balik minggu ni ok wakaka.. tapi disebabkan ada urusan yg tak dapat dielakkan, terpaksa tangguh minggu depan. Tak sabo nak makan gulai lemak sayur bendi belakang rumah makkkk!!
Boleh ke tukar? takkan nak burn? boleh ke jual? camne cara nak jual pulak dah.. adui banyak betul masalahnye. Relax2. Untuk pengetahuan korang, dua2 cara tersebut boleh dilakukan, samada nak jual atau tukar tarikh. Kat bawah aku tunjukkan cara-caranya:

1. Jual tiket yg dah dibeli.

Cara nya, korang pegi balik tempat yg korang beli tiket tuh, mintak dia tolong jualkan. Maybe ada sedikit pengurangan. Tapi OK lah dari kau rugi 100%. Tapi tak semua cashier nak tolong, pandai2 lah kau buat muka sedih

2. Tukar tarikh tiket yg dah dibeli.

Cara yang ni confirm boleh, aku tak pasti samada semua syarikat bus pakai kaedah yg sama atau hanya Plusliner sahaja. Aku baru jer tukar tarikh tiket untuk Plusliner, takde masalah.. cuma kene bayar RM5.20 (kalau x salah yg sen) untuk ape taktau. Bukan lah kata tak kisah, rugilah dari aku burn begitu saja kan?

Kesimpulannye.. takde masalah kalau nak tukar tarikh tiket yg tersalah beli ect. Aku tak pasti semua syarikat bus sediakan kemudahan macam nih, tapi Plusliner confirm. Ohh.. untuk proses tukar menukar ni, tak semestinya buat di station bus yg besar.. boleh jer dengan agent. Ok gudluck guys!


Friday, April 21, 2017

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

Sebelum cuci darah my redbaby (1,500km) jap lagi, aku nak share something kt korang pasal PUSPAKOM nih. Semua org Malaysia dah sedia maklum pasal PUSPAKOM ni sebenarnye, apabila berurusan jual beli kereta, PUSPAKOM menjadi perkara utama yang perlu diambil kira. Nih aku CNP je dari web PUSPAKOM :

Ditubuhkan pada tahun 1994, PUSPAKOM merupakan anak syarikat milik penuh DRB-HICOM Bhd, sebuah konglomerat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Kami adalah satu-satunya syarikat pemeriksa kenderaan yang dilantik oleh kerajaan Malaysia untuk melakukan semua pemeriksaan mandatori terhadap kenderaan awam dan perdagangan, serta kenderaan persendirian untuk tujuan pembiayaan sewa beli, pindah milik dan insurans.

Semalam aku ke PUSPAKOM nak uruskan proses tukar milik kenderaan, penting tak penting PUSPAKOM nih, drang akan check mende2 basic sebelum buat kelulusan tukar milik. Drang akan check antanya (tertakluk kepada jenis kereta dan tujuan pemeriksaan) :

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

1. No engine
2. No casis
3. Kenderaan potong (body potong)
4. Ketelusan cermin (tinted)

Sebenarnye, kebanyakkan orang fikir lebih baik bagi runner je yang settlekan PUSPAKOM dan tukar nama (JPJ) dengan kos yang tinggi RM300? beb! korang buat sendiri tak sampai RM40 pun! ok kat sini aku nak share perkara2 yg perlu dilakukan sebelum ke PUSPAKOM :

1. Basuh kereta, pastikan no casis dan engine jelas (kalau boleh)
2. Deal hari dan tarikh yg sesuai, tak perlu ke sana, call je:

Address & Contact : No. 17, Jalan P10/18, Taman Industri Selaman, Seksyen 10, 43650 Bangi, Selangor. Tel: 03-8922 1325  Fax: 03-8922 3706
Inspection by Appointment Tel : 03-51017000

3. Bawa geran asal (original).
4. Sampai di PUSPAKOM, bagitahu nak tukar nama pemilik dan Isi borang yang diberi.
5. Queue kereta mengikut arahan yg diberi, Tak tahu kat mana nak queue, biasanya ada polis yg jaga bahagian tu, tanya dia.
6. Sampai turn korang, bayar RM40 di kaunter yg disediakan.
7. Tunggu keputusan samada lulus atau gagal.

Semudah ABC kan? tak perlu pening2 fikir nak bayar runner bagai.. baik korang bagi aku lagi bagus haha! ohh.. semasa pemeriksaan, korang boleh je nak tengok2.. takde masalah pun. Aku buat di cawangan Bangi, not bad, kereta tak banyak.. paling best tinted aku lepas Alhamdulillah. Tengok kadar ketelusan dari web JPJ (http://www.jpj.gov.my/pemasangan-cermin-gelap) tak lepas beb! Rezeki Allah nak tolong. Kalau tak lepas, samada korang kawtim dan koyakkan depan tu jugak, atau buat sekali lagi dengan bayaran yg sama RM40.

InsyaAllah dalam masa terdekat aku ke JPJ untuk proses pertukaran nama, BTW.. tiap pemeriksaan tukar milik (PUSPAKOM) ni valid lebih kurang 3 minggu. So dalam masa tiga minggu tu lah korang perlu uruskan di JPJ dsb. Kalau diberi kekuatan, aku share kat sini.. kau ingat senang ke nak menulis? hahaha.. 


Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Tuesday, February 28, 2017

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)

Punya la aku stress sebab terlupa no sendiri.. ni semua angkara dulu2 pakai banyak no, tapi hpnye satu.. now aku still dengan maxis dan digi. Dan disaat aku memerlukan no2 tersebut.. boleh plak terlupa, BTW maxis ni baru lagi aku guna untuk free social internet.. kalau tak memang tak hingin pun sebab kuat nau nipunye. Yang jadi terdesak sangat ni disebabkan, sim digi buat hal. Dah la no digi aku tu no formal, kot awek lama nak call tak dapat2. Oleh itu, misi pencarian maklumat bermula.. so akt bawah aku share cara mudah untuk tahu no sendiri

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)


Maxis/Hotlink:
Semak nombor Maxis Hotlink  tekan *139#

Tambah Nilai Maxis Prepaid
*111*Kod Pin 16 Angka# 
 *111*1234567890123456# 

Semak Baki Quota Internet Maxis HotLink
*100*2*1# 

Maxis Customer Service  Hotlink 
Dial 123



Digi: 
No Telefon dan Baki  *126#
Menu digi *118# 
Semak Kuota *200#
Internet Packages *116#



Celcom:
tekan *124# atau tekan *118#



TuneTalk 
Semak Nombor TuneTalk tekan *111# 





Wednesday, February 8, 2017

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Antara perkara penting bagi seorang mahasiswa adalah keselesaan ketika membaca/study. Betul? bayangkan korang nak exam.. banyak giler lect bagi bahan by email ect, yang perlukan korang untuk baca menggunakan laptop. Ok lah sejam mengadap laptop, itupun ntah tahan ntah tidak dengan FB segala macam. Inikan nak baca artikel2 yang memeningkan? falsafah? science? kompom tido atau scroll FB. Normal.. bile otak terlampau bekerja, perlukan sesuatu untuk cooldown temperature otak korang. Kalau tidak, terjejas segala menda.. 

Jadi, untuk memudahkan kerja, perlu cari alternatif lain untuk membantu permudahkan kerja.. terutama keselesaan. Kat sini aku nak share bagaimana cara untuk save WEB to PDF - PRINT to PDF

Keperluan:
1. Laptop
2. Printer
3. Software (freeware) http://www.dopdf.com/

Tutorial WEB to PDF - PRINT to PDF:

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Download software dari link yang diberikan dan install seperti biasa. Software tersebut membantu korang untuk save mana2 website to pdf. So tak perlu nak copy and paste web to word. Kalau yang nak dicopy tu sikit takpe.. sebab, word dia detect segala format margin dari website. So bila korang copy dari web to word, kompom tunggang langgang. Untuk jadikan dia format yang sesuai untuk bacaan, perlukan software tersebut. Dan.. camne cara nak guna?

Masuk mana2 website, contoh aku masuk https://www.facebook.com/. Tekan/hold (jangan secara bersamaan) key CTRL + P. Kemudian, akan pop up print sebagaimana di atas. Di bahagian Destination, ubah kepada SAVE AS PDF atau yang berkaitan. Akhir sekali, SAVE dan pilih folder. Done.

Untuk melancarkan trick di atas, perlu install printer di laptop korang. Install printer maksudnya, korang beli printer akan dapat cd installer, so install cd tu. Cd hilang boleh cari di google. Caranya taip jenis dan model printer korang. Contoh, canon pixma e400 printer driver. Kalau takde printer, camne korang nak print sebab software tu membantu printer untuk convert kepada printer format. Kalau ada yang blur tak faham, boleh bertanya di bahagian komen.

Semoga membantu. 
Assalamualaikum.


Monday, February 6, 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017


Dapat email dari PPS peringatan mesra pendaftaran semester baru (2) walaupun aku dah terlajak tambah sem. Untuk pengetahuan semua, yuran tahun (2017) ni tak sama macam yg lepas2.. kenaikan bermula sejak bermulanya tahun baru 2017. Jadi bagi mereka intake sebelum tu, yuran tetap naik cuma taklah sebanyak intake 2017. So aku sendiri, intake 2014 yuran semester Rm1335, minus dengan sekarang Rm1450 bersamaan Rm115. Jangan keliru dengan yuran semester dan pendaftaran, pendaftaran hanya bayar sekali termasuk semester 1. Jadi jumlah dia lebih besar (pendaftran+sem1). Untuk lebih jelas buleh call bahagian Pusat Pengajian Siswazah UKM. 

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Kalau nak check hutang korang yang bertimbun tu.. boleh masuk sini SEMAKAN - HUTANG. Sebelum ni aku ada share cara mohon MARA, insyaAllah aku share pulak cara nak mohon zakat UKM. Aku faham perasaan student, nama pon student, mana nak cekau duit ber K K betul??

Di bawah aku sertakan lampiran & borang penting bagi mereka yang memerlukan:

1. Kalendar semester 2 UKM 2017

2. Kaedah bayar yuran UKM 2017

3. Borang permohonan tambah masa pengajian UKM 2017

4. Borang permohonan penangguhan pengajian UKM 2017

5. Borang permohonan mendaftar lewat UKM 2017


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...