Followers

Sunday, May 7, 2017

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Dah settle PUSPAKOM (baca sini), next step urusan tukar nama di JPJ. Syukur alhamdulillah segala urusan dipermudahkan, tak sampai 15 minit dah siap tukar nama. Ade beberapa tips yang aku nak kongsikan berkenaan tukar nama pemilik kenderaan ni.

Lepas dah deal dengan buyer dan kedua-dua pihak setuju mengikut terma dan syarat (aku akan buat satu entry pasal ni), last step adalah pindah nama. Aku malas nak taip panjang2, just bagi point supaya lebih mudah difahami.

Panduan Mudah Urusan JPJ Pertukaran Nama Pemilik Kenderaan

Perkara penting yang perlu dilakukan sebelum berurusan di JPJ.

1. Datang awal pagi (7.30am). JPJ bukak 8.00am.
2. Sebaiknya, ambil borang tukar nama pemilik di JPJ dahulu sebelum berurusan di kaunter.
3. Bawak IC, LESEN (in case), GERAN ASAL dan PUSPAKOM.
4. Sebaiknya, kedua-dua pihak ada bersama di lokasi.

Untuk pengetahuan korang, tak semestinya perlu ada kedua-dua pihak bersama. Takde masalah kalau seller yang uruskan dahulu kemudian minta buyer uruskan di cawangan JPJ berdekatan (dalam tempoh 2 bulan kalau tak salah). Sila rujuk website JPJ.

Bagi aku la, elakkan la berurusan macam tu.. bukan ape, macam-macam boleh jadi di luar dugaan. Tapi kalau dah buyer pun jauh 100km, its ok.. tapi pastikan segala-galanya clear. Maksud aku preparation korang incase ape2 terjadi. Nampak menyusahkan diri sendiri kan?

Ok then, ape je yang terjadi semasa proses tukar milik ni?

1. Beratur, amik no dan bagitahu nak tukar nama pemilik kenderaan.
2. Akan dapat borang, kalau dah isi sila abaikan. Borang tersebut perlukan detail kedua2 pihak. Antaranya; (a) alamat (b) no ic (c) no tel (d) no plate kenderaan.
3. Sediakan duit RM100, IC kedua pihak dan pegawai akan uruskan cop dan sebagainya.
4. Penjual akan diminta untuk thumb print, kemudian barulah pembeli.
5. Tunggu dalam 5 minit, pegawai akan print geran baru atas nama pembeli.

Untuk pengetahuan korang, geran asal yg besar panjang tuh (ada nama pemilik2 dan dibatalkan) dah tak diguna pakai lagi, geran asal yang lama akan ditukar kepada geran baru original. Size kecik je.. separuh kertas A4 dan hanya tertera nama pemilik sahaja. So jangan terkejut hehehe. 

Sekian serba sedikit perkongsian berkenaan cara mudah tukar milik kenderaan. Semoga bermanfaat !!!
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...