Followers

Showing posts with label Open Secret. Show all posts
Showing posts with label Open Secret. Show all posts

Saturday, April 22, 2017

Tersalah Beli Tiket Bus? Ni Penyelesaiannya....

Boleh ke tukar tiket ni yah? orang dah beli minggu ni tak jadi balik pulak.. paling2 pun minggu depan baru boleh balik. Boleh ke tukar tiket ni yah? rugi la kalau burn huhu..

Patut aku balik minggu ni ok wakaka.. tapi disebabkan ada urusan yg tak dapat dielakkan, terpaksa tangguh minggu depan. Tak sabo nak makan gulai lemak sayur bendi belakang rumah makkkk!!
Boleh ke tukar? takkan nak burn? boleh ke jual? camne cara nak jual pulak dah.. adui banyak betul masalahnye. Relax2. Untuk pengetahuan korang, dua2 cara tersebut boleh dilakukan, samada nak jual atau tukar tarikh. Kat bawah aku tunjukkan cara-caranya:

1. Jual tiket yg dah dibeli.

Cara nya, korang pegi balik tempat yg korang beli tiket tuh, mintak dia tolong jualkan. Maybe ada sedikit pengurangan. Tapi OK lah dari kau rugi 100%. Tapi tak semua cashier nak tolong, pandai2 lah kau buat muka sedih

2. Tukar tarikh tiket yg dah dibeli.

Cara yang ni confirm boleh, aku tak pasti samada semua syarikat bus pakai kaedah yg sama atau hanya Plusliner sahaja. Aku baru jer tukar tarikh tiket untuk Plusliner, takde masalah.. cuma kene bayar RM5.20 (kalau x salah yg sen) untuk ape taktau. Bukan lah kata tak kisah, rugilah dari aku burn begitu saja kan?

Kesimpulannye.. takde masalah kalau nak tukar tarikh tiket yg tersalah beli ect. Aku tak pasti semua syarikat bus sediakan kemudahan macam nih, tapi Plusliner confirm. Ohh.. untuk proses tukar menukar ni, tak semestinya buat di station bus yg besar.. boleh jer dengan agent. Ok gudluck guys!


Friday, April 21, 2017

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

Sebelum cuci darah my redbaby (1,500km) jap lagi, aku nak share something kt korang pasal PUSPAKOM nih. Semua org Malaysia dah sedia maklum pasal PUSPAKOM ni sebenarnye, apabila berurusan jual beli kereta, PUSPAKOM menjadi perkara utama yang perlu diambil kira. Nih aku CNP je dari web PUSPAKOM :

Ditubuhkan pada tahun 1994, PUSPAKOM merupakan anak syarikat milik penuh DRB-HICOM Bhd, sebuah konglomerat yang disenaraikan di Bursa Malaysia. Kami adalah satu-satunya syarikat pemeriksa kenderaan yang dilantik oleh kerajaan Malaysia untuk melakukan semua pemeriksaan mandatori terhadap kenderaan awam dan perdagangan, serta kenderaan persendirian untuk tujuan pembiayaan sewa beli, pindah milik dan insurans.

Semalam aku ke PUSPAKOM nak uruskan proses tukar milik kenderaan, penting tak penting PUSPAKOM nih, drang akan check mende2 basic sebelum buat kelulusan tukar milik. Drang akan check antanya (tertakluk kepada jenis kereta dan tujuan pemeriksaan) :

Panduan Mudah (Basic) Urusan PUSPAKOM

1. No engine
2. No casis
3. Kenderaan potong (body potong)
4. Ketelusan cermin (tinted)

Sebenarnye, kebanyakkan orang fikir lebih baik bagi runner je yang settlekan PUSPAKOM dan tukar nama (JPJ) dengan kos yang tinggi RM300? beb! korang buat sendiri tak sampai RM40 pun! ok kat sini aku nak share perkara2 yg perlu dilakukan sebelum ke PUSPAKOM :

1. Basuh kereta, pastikan no casis dan engine jelas (kalau boleh)
2. Deal hari dan tarikh yg sesuai, tak perlu ke sana, call je:

Address & Contact : No. 17, Jalan P10/18, Taman Industri Selaman, Seksyen 10, 43650 Bangi, Selangor. Tel: 03-8922 1325  Fax: 03-8922 3706
Inspection by Appointment Tel : 03-51017000

3. Bawa geran asal (original).
4. Sampai di PUSPAKOM, bagitahu nak tukar nama pemilik dan Isi borang yang diberi.
5. Queue kereta mengikut arahan yg diberi, Tak tahu kat mana nak queue, biasanya ada polis yg jaga bahagian tu, tanya dia.
6. Sampai turn korang, bayar RM40 di kaunter yg disediakan.
7. Tunggu keputusan samada lulus atau gagal.

Semudah ABC kan? tak perlu pening2 fikir nak bayar runner bagai.. baik korang bagi aku lagi bagus haha! ohh.. semasa pemeriksaan, korang boleh je nak tengok2.. takde masalah pun. Aku buat di cawangan Bangi, not bad, kereta tak banyak.. paling best tinted aku lepas Alhamdulillah. Tengok kadar ketelusan dari web JPJ (http://www.jpj.gov.my/pemasangan-cermin-gelap) tak lepas beb! Rezeki Allah nak tolong. Kalau tak lepas, samada korang kawtim dan koyakkan depan tu jugak, atau buat sekali lagi dengan bayaran yg sama RM40.

InsyaAllah dalam masa terdekat aku ke JPJ untuk proses pertukaran nama, BTW.. tiap pemeriksaan tukar milik (PUSPAKOM) ni valid lebih kurang 3 minggu. So dalam masa tiga minggu tu lah korang perlu uruskan di JPJ dsb. Kalau diberi kekuatan, aku share kat sini.. kau ingat senang ke nak menulis? hahaha.. 


Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Tuesday, February 28, 2017

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)

Punya la aku stress sebab terlupa no sendiri.. ni semua angkara dulu2 pakai banyak no, tapi hpnye satu.. now aku still dengan maxis dan digi. Dan disaat aku memerlukan no2 tersebut.. boleh plak terlupa, BTW maxis ni baru lagi aku guna untuk free social internet.. kalau tak memang tak hingin pun sebab kuat nau nipunye. Yang jadi terdesak sangat ni disebabkan, sim digi buat hal. Dah la no digi aku tu no formal, kot awek lama nak call tak dapat2. Oleh itu, misi pencarian maklumat bermula.. so akt bawah aku share cara mudah untuk tahu no sendiri

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)


Maxis/Hotlink:
Semak nombor Maxis Hotlink  tekan *139#

Tambah Nilai Maxis Prepaid
*111*Kod Pin 16 Angka# 
 *111*1234567890123456# 

Semak Baki Quota Internet Maxis HotLink
*100*2*1# 

Maxis Customer Service  Hotlink 
Dial 123



Digi: 
No Telefon dan Baki  *126#
Menu digi *118# 
Semak Kuota *200#
Internet Packages *116#



Celcom:
tekan *124# atau tekan *118#



TuneTalk 
Semak Nombor TuneTalk tekan *111# 





Monday, February 6, 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017


Dapat email dari PPS peringatan mesra pendaftaran semester baru (2) walaupun aku dah terlajak tambah sem. Untuk pengetahuan semua, yuran tahun (2017) ni tak sama macam yg lepas2.. kenaikan bermula sejak bermulanya tahun baru 2017. Jadi bagi mereka intake sebelum tu, yuran tetap naik cuma taklah sebanyak intake 2017. So aku sendiri, intake 2014 yuran semester Rm1335, minus dengan sekarang Rm1450 bersamaan Rm115. Jangan keliru dengan yuran semester dan pendaftaran, pendaftaran hanya bayar sekali termasuk semester 1. Jadi jumlah dia lebih besar (pendaftran+sem1). Untuk lebih jelas buleh call bahagian Pusat Pengajian Siswazah UKM. 

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Kalau nak check hutang korang yang bertimbun tu.. boleh masuk sini SEMAKAN - HUTANG. Sebelum ni aku ada share cara mohon MARA, insyaAllah aku share pulak cara nak mohon zakat UKM. Aku faham perasaan student, nama pon student, mana nak cekau duit ber K K betul??

Di bawah aku sertakan lampiran & borang penting bagi mereka yang memerlukan:

1. Kalendar semester 2 UKM 2017

2. Kaedah bayar yuran UKM 2017

3. Borang permohonan tambah masa pengajian UKM 2017

4. Borang permohonan penangguhan pengajian UKM 2017

5. Borang permohonan mendaftar lewat UKM 2017


Saturday, January 28, 2017

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

UKM baru sahaja menggunakan service Maxis Wifi yang sebelum ni UKM Jaring Wifi.. untuk lebih lanjut boleh baca di DIARY UKM: ACCESS DENIED UKM WIFI SOLVED!. Untuk pengetahuan, UKM melimitkan had penggunaan Maxis wifi ni hanya 20gb (kalau tak salah lama tak check) setiap orang. Untuk staff aku tak tahu, tapi kalau student memang ada limit, maksudnye kat sini jangan seronok sangat download upload macam2.. tau2 dah tak boleh nak connect, antara sebab nye quota internet korang dah OUT la tuh! 

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Sebelum ni Jaring WIFI, masalah yang selalu aku hadapi adalah Access Denied bila nak connect.. kalau orang yang tak tahu, memang sampai kesudah takkan boleh connect. Bile tibe Maxis Wifi pulak, masalah hampir sama. Jadi solusinya reconnect sampai boleh connect. Cume.. kadang trick ni tak berkesan, tambah2 nak connect lebih dari satu device, boleh cube trik ni.

1. Forget connection UKM Wifi dari semua device.
2. Connect UKM Wifi dengan laptop dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
3. Connect UKM Wifi dengan HP dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
4. Connect UKM Wifi dengan laptop. Biasanya kalau hanya disconnect tanpa forget, wifi akan automatically connect the device. Jadi, jangan biarkan disconnect terlalu lama.
5. Then, connect dengan HP pulak. 

InsyaAllah berkesan, wifi akan detect device yg kite dah save automatically connect tadi. So dua2 device akan dapat connect dari wifi yang sama. Kat bawah aku share cara register UKM Wifi untuk kemudahan bersama, terutama pelajar yg baru. Semoga berjaya.

PANDUAN/CARA REGISTER UKM WIFI

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!



Saturday, January 21, 2017

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400
Contoh masalah yang sama dari Printer yg berbeza - Google

Pernah jadi tengah syok2 print nih! Pop! keluaq Ink Out Error dan terhenti sudah proses printing. Masa ni korang akan nampak simpton lampu oren black ink dan warning secara bersamaan. Perghh sakit hati beb.. memula gelabah jugak sebab separuh jalan print dia stop, padahal aku dah refill ink cartridge (black) dua hari lepas. Keluarkan cartridge rasa berat lagik.. tak mungkin dalam masa 2 hari dah habis. Tengok pada info ink level, memang dia tulih dah habis. Ha sudah.. penyudahnye, aku buat cara gini..


Masa print tengah stuck tuh, HOLD STOP BUTTON 7-10 saat then lepaskan. Biarkan sekejap dan automatik printer korang akan run seperti biasa. Jangan pulak masa stuck tu korang cancel. Okeh? Gudluck. Opss.. lupe, trik ni aku guna untuk printer Canon Pixma e400. Untuk printer lain aku tak pasti boleh guna cara yang sama atau tak. 

Next aku akan share cara untuk refil cartridge canon pixma e400.


Tuesday, January 3, 2017

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Setiap mahasiswa (UKM) diwajibkan untuk menilai prestasi dan kualiti pengajaran kursus sebagai maklum balas pelajar kepada program pengajian yang diikuti. Untuk mudah faham nye, korang buat ni sebagai feedback la selama proses belajar mengajar, kualiti pensyarah dan sebagainye. Selagi mana korang bergelar pelajar di UKM, wajib buat penilaian nih.. tak kisah la yang masih ikut kursus atau yang sedang menulis. Mengenai masa, aku dah lupa haha tapi lebih kurang sebelum final exam kalau tak salah aku.. untuk kepastian boleh rujuk jabatan masing2. Sekarang ni nak dapat info bukan payah.. takkan takde langsung group wasap kau join??

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Untuk lebih mudah, masuk link Penilaian Penyeliaan dan rujuk pada gambar diatas. Dah masuk nanti mesti boleh faham punye hehe.. andai kata lah tak faham jugak, roger jer.. ada masa aku balas. Alert bro.. member aku penah kene banned dengan penyelia dia sebab tak buat penilaian ni la haha.. 

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Next.. aku kene settlekan Permohonan Tambah Semester. Masuk tahun 2017 ni dah dua kali aku tambah sem der.. nampak tak kemalasan disitu? Abaikan kemalasan aku, ni nak cite cara untuk kau orang nak mohon tambah semester. Semua ni berdasarkan pengalaman aku di FPI.. fakulti lain tak pasti sama atau tak. Member aku FSSK, GOT beb.. Graduate On Time siap dekan lagi disertasi dia. Tapi memang layak la dengan kerajinan dia kan? BTW.. student FSSK memang tak dibenarkan tambah sem melainkan yang fully research sahaja. Fulltime hanya 2 tahun sahaja, lebih dari itu memang OUT la.

Ringkasnye.. naik ATMA (tingkat 5), bagitahu kerani tu nak tambah sem, die akan tanya la kau dah berapa sem bla bla bla. Then die akan bagi kau orang warna pink seperti diatas. Isi lah mana-mana part yang rasa perlu. Yang depan sekali je bahagian pelajar, yang belakang:

1. Tanda tangan/pengesahan penyelia. 
2. Tanda tangan/pengesahan ketua jabatan.
3. Tanda tangan/pengesahan dekan.

No 1 je korang kene hadap penyelia.. masa ni la penting hubungan korang dengan penyelia. Jadi macam kawan aku, nak jumpe penyelia pun cuak sebab tesis tak jalan hehe.. no 2 dan 3 hantar pada jabatan, diorang yang akan settlekan.


Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Akhir sekali, Permohonan Penginapan Luar Semester. BTW aku kolej KKM. Mudah dan ringkasnya, naik pejabat KKM, snap segala info berkaitan yang diorang tepek kat dinding tu, dan ikut segala arahan yang diberikan. Lebih kurang macam gambar diatas. Untuk kepastian, tanya jer kerani KKM tu.. kau cari sis yang freehair chubby2 skit.. die tu sporting dan mesra alam. Aku memang baik dengan orang2 penting dibahagian2 tertentu keh3.. bukan ape, mudah urusan beb. 

Untuk permohonan penginapan luar sem nih, korang perlu login → SMPWEB/UPP → Pelajar → Permohonan → Borang Permohonan. Perbezaan mungkin terjadi, so pandai2 lah korang ye. Isi mana yang penting, buat permohonan, print dan hantar di pejabat KKM. Dah siap.

Nasihat aku, berbaik lah dengan mereka-mereka ini.. sangat penting. Gunakan segala aura yang ada hahaha yelah niat kau baik la bukan nak ngorat bagai derrrrrr.........


Tuesday, September 20, 2016

Cara Backup Page dan Personal Facebook

Dah lame beno tak update kat muka blog nih.. almaklum busy mengalahkan PM tercinta Malaysia, siang sampai ke petang koje, malam pulak pulun tesis, lepas tu kongsi masa run bisnes FLP lagi. So masa ai memang pact! tibe2 terbukak pulak blog, terimbau kenangan lama pahit manis semua dalam blog nih! keh3..  

Terdetik nak update dan buat tutorial ringkas Cara Backup Page dan Personal Facebook. Dulu bagi aku FB ni macam buku sekolah yg dah jadi belacan. Now sangat penting bagi aku, terutama page biz ADZ CITRINE CLAN. Baru jer create tuh.. mana la tahu dibuatnye kene delete ke ape ke.. yelah nama pun sistem. Kau tengok kan page Amran Fans, kene delete macam tu je.. walhal takde pulak die buat mende yg tak senonoh?

So aku share Cara Backup Page dan Personal Facebook. Ada banyak lagi cara termasuklah menggunakan Addons firefox, upload tu server dan lain2. Cara yg aku nak buat ni sangatlah mudah ringkas untuk diikuti, silakan backup secepatnye personal FB dan PAGE anda!



1, Masuk ke akaun personal FB 
https://www.facebook.com/ - Settings - Download a copy of your Facebook data.


2. Tunggu email dari FB mengatakan link download personal FB anda sudah tersedia.


3. Masuk ke PAGE anda. 
https://www.facebook.com/alujabclanbyduad/ - Settings - Download Page


4. Tunggu email dari FB mengatakan link download PAGE FB anda sudah tersedia.


5. Cari file yang anda download RAR/ZIP. Biasanya ada dalam folder Downloads (C:). Copy/cut dan paste dalam folder yg selamat. 

DONE!

Sangat mudah semudah menghabiskan sekotak ayam KFC. Share jika bermanfaat. Nak tahu biz ape yg best sngt aku join setakat ni? meh PM (0104678187).

Kalau takde modal.. kite run yg free.. dun wurri. Hehehe..

Simple
Duplicable
Profitable
Fun
Fund

Serius Best! tak caya add fb Badiuzzaman Said Nursi, like page Adz Citrine Clan.


Thursday, February 11, 2016

Masalah Ikon Bluetooth Tak Timbul Windows 8 (Solved!)

Nampak kepayahan bile pakai windows 8 nih sebab key function dia tak sama dengan windows XP / win 7. Tak susah pada yang dah biasa, tu x payah la cita. Masalah aku skang, bluetooth function tak appear kat bawah... hayya.... bile search windows pon tak jumpa.... rupe2nye mudah je nak settle kan masalah icon bluetooth ni, cume bagi pengguna win 7 memang akan pelik dengan sistem bluetooth win 8. Search punya search dengan izin Allah selesai jugak masalah.

Mudah saja sebenarnye..... 

1. Download dulu driver.
2. Tekan windows button + x button (bersamaan).
3. Pilih device manager.

Masalah Ikon Bluetooth Tak Timbul Windows 8 (Solved!)

4. Pilih bluetooth. Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0 + HS.
5. Klik kanan pada Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0 + HS pilih enable.

Tunggu sekejap, nanti akan keluar list2 bluetooth.... tengok bahagian tray kat bawah, ada icon bluetooth rite? sedikit sebanyak dapat membantu kepada yang memerlukan. Taknak doakan aku pun xpe, ucap ALHAMDULILLAH untuk diri sendiri pun ok sebagai balasan.


Saturday, November 21, 2015

Diary UKM : Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010

Microsoft office adalah software @ perisian penting yang perlu ada (selain dari beberapa aplikasi penting yg lain) dalam pc @ laptop terutama untuk student. Kat sini aku fokus student la, yelah.... tak lepas dari kertas kerja yang bertimbun, nak edit itu ini dan sebagainye. Bile dah banyak sangat asingment yang nak disiapkan, ditambah pulak dengan bebanan tesis... mesti banyak terjadi kesalahan tulisan semasa menulis.

Menulis tesis bukan macam buat asingment yang biasa? format penulisan termasuklah titik koma ect akan diteliti oleh penasihat @ penyelia tesis. Mungkin korang sangat hebat dalam mengolah menganalisis pelbagai perkataan dalam kertas keja korang, tapi aku boleh yakin korang takkan terlepas dari buat salah semasa menulis, fokus aku kat sini adalah salah ejaan. Contoh, sepatutnya "oleh itu" tapi korang tersalah tulis "olih itu" dan sebagainye.

Bila aku search kat internet berkaitan masalah di atas, memang banyak yang tertanya2 tercari2 cara untuk selesaikan masalah ni (salah ejaan). Kalau korang kaya, banyak software korang boleh beli dan boleh cuba untuk selesaikan masalah ni, tapi bagi aku yang tak berapa kaya ni hehehehe setiap sen sangat lah berguna.

Jadi antara solusi terbaik, termudah dan mampu milik... adalah dengan menggunakan aplikasi percuma microsoft word (MO). E-kamus professional pun ok, aku pernah pakai yang pirate punya, lebih kurang macam MO je fungsi dia, mungkin lebih banyak suggestion word jela kut... tak explore sebab asyik kantoi/detect virus je, haha.

MO yang aku guna sekarang MO 2010, jadi tak pasti samada valid untuk older@newer MO. Boleh jer search guna keyword version MO korang, rasanya tak jauh beza cara untuk setting dia, cume yang beza dari segi penambahan pada function2 MO, yang upgrade mesti la lebih banyak penambahan function. Untuk pengatahuan korang, tutorial (Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010) yang aku buat ni simple, tak detail. Jadi, kalau rasa pening, boleh seacrh cara yang sebenar, atau boleh jer tanya di bahagian komen.


Windows - Control Panel - Change keyboard or input other methods - Keyboard and languange - Change keyboards - General - Add - 1. Arabic 2. English 3. Malay - Ok.


Semasa menulis, tukar bahasa kepada EN (United State) di bahagian languange bar (kanan bawah). Untuk shorcut Alt + Shift. Cara untuk tahu korang berjaya ke tidak, cube tulis perkataan salah dalam MO2010 korang, sekiranya bawah tulisan berwarna merah, tu bermaksud korang berjaya. Kalau takde ape2 tu, tandanya ade yang tak kene. So untuk solve masalah tu, korang boleh tengok video tutorial Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010. 

Semoga berjaya!!


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Wednesday, September 23, 2015

(Video) Trik Mudah Diterima Google Adsense

Aku apply Adsense sejak tahun 2009 lagi tahun dimana perkenalan duniaku dengan blog. Mula-mula buat blog ni suka-suka je, tak serius pun.. lepas dah banyak contact dengan blogger lain, sharing2 maklumat lalu terbongkar ramai orang dah berjaya buat duit dengan blog. Sejak tu lah aku mule mencari maklumat berkaitan buat duit dengan blog ni, rasenye  dah banyak aku join dengan syarikat pengiklanan dalam menceburi dunia buat duit dari blog, rasanya sejak Advertlets sampai lah sekarang Nuffnang menjadi pilihan dalam blog aku sekarang ni.


Dari banyak2 syarikat pengiklanan, 1 syarikat je yang puas jugak la kutip hasil sebagai publisher ialah Nuffnang. Tapi takde la sampai berriban-riban hasil yg aku dapat.. ramai lagi blogger popular setiap bulan mesti ada payment, aku ni cikai2 saja.. haha. Cikai tak cikai, beratus jugak la Nuffnang dah bayar kat aku.

Pengharapan aku pada Nuffnang takde la tinggi nak setiap bulan ada income.. tapi ok la murah hati jugak Nuffnang buat amal jariah. Boleh jugak buat bayar domain www.duadz.com ni. 

Sebenarnye aku bukan nak cerita pasal Nuffnang... aku nak share sedikit tips trik macam mana permohonan aku untuk dapatkan akaun google adsense diterima. Memang teruja la, sejak 2008 kut sampailah tahun 2015 baru merasa google adsense. Hehe.. ape2 pun syukur impian aku untuk cube rezeki income dari adsense pulak lepas ni. Memang baru2 ni aku ada apply mengunakan email yg berbeza pada akaun email Youtube yang lama dan telah di ban oleh adsense.


Ntah macam mana rezeki, permohonan aku diterima.. pergh memang senyum je aku sehari tu, hehe.. tapi data semua kosong, zero. Lepas 2 bulan macam tu, ayah call bagitahu ada surat dari USA berkaitan adsense. Aku malas fikir ape masatu, maybe adsense nak promote atau ape2 lah. Bila dah sampai rumah, aku terfikir ada surat yang ayah bagitahu... memang rezeki, Nuffnang bagi cek Rm132 ++ dan adsense bagi surat cinta siap dengan PIN bagai.. aku dah mula semangat. Hehe..


So bile bukak adsense, buat seperti yang diatas masukkan no PIN bagi membolehkan pihak adsense transfer dan mengemaskini kaedah bayaran yang disediakan. Ade 3 kaedah dan pilihan aku confirm2 la wire transfer sebab mudah trus dibayar pada akaun maybank aku tak payah nak fikir tunai cek dan sebagainye. Oh lupe nak cakap, dalam akaun aku tertera sebanyak $201.90! bukan nak menunjuk, tapi terpelik terpinga jugak dibuatnye.. aku baru je daftar adsense atas akaun lama Youtube. Aku tak faham dan malas nak fahamkan, yang penting ni rezeki.. hehe alhamdulillah. 


So wire transfer mengambil masa 3 hari waktu bekerja.. maybe paling cepat jumaat ni akan selamat dimasukkan duit tersebut kedalam akaun aku, atau paling lewat isnin atau selasa depan. Sekian. Sebarang pertanyaan.. bolehlah kite bincang2 ape yang patut.


Wednesday, July 15, 2015

15 Fakta Masyarakat Tidak Tahu Betapa Bahayanya Rokok Elektronik

Sesaje search "bahaya" di carian Google, hasil dapatan menunjukkan bahawa ramai pengguna media sosial mencari info berkaitan merokok termasuklah vapor tentang bahaya rokok elektronik, bahaya vapor, bahaya merokok dan lain-lain yang berkaitan. Di bawah aku share dari sumber sebuah blog berkaitan beberapa fakta bahaya rokok elektronik.

15 Fakta Masyarakat Tidak Tahu Betapa Bahayanya Rokok Elektronik

15 Fakta Masyarakat Tidak Tahu Betapa Bahayanya Rokok Elektronik

LAPAN jam selepas seseorang itu berhenti merokok, paras nikotin dan kandungan karbon monoksida di dalam darahnya turun mendadak sehingga separuh dan kandungan oksigen kembali ke paras normal.
Dalam tempoh 24 jam selepas itu pula, karbon monoksida yang juga racun jangka kepada paru-paru disingkirkan daripada tubuh bersama mukus. Kandungan lain dalam rokok pula mula dikeluarkan dari organ pernafasan itu

Malah hanya dalam tempoh dua hari, tiada lagi kandungan nikotin dalam badan selain keupayaan deria rasa dan bau pulih seperti sedia kala. Ini kerana merokok menyebabkan lidah menjadi kebas.

Begitulah betapa pantasnya tubuh membersihkan dirinya sebaik seseorang membuat keputusan untuk menghentikan tabiat merokok yang mendedahkan mereka kepada 7,000 jenis racun merbahaya yang menyumbang kepada penyakit kanser.

Bagi mereka yang ingin membebaskan diri daripada tabiat buruk itu, terdapat banyak kaedah yang diguna pakai ketika ini antaranya terapi gantian nikotin menggunakan cara tampalan, menyedut, gula-gula getah atau pengambilan ubat.

Namun sejak akhir-akhir ini, wujud satu lagi kaedah yang semakin popular di kalangan perokok tegar iaitu rokok elektronik yang mempunyai kandungan nikotin pada paras lebih rendah bagi mengawal ketagihan terhadap rokok.

Rokok elektronik ialah alat yang menggunakan kuasa bateri dan membolehkan nikotin yang berada dalam bekas katrij yang dimasukkan dalam alat berkenaan, disedut oleh penggunanya. Tiada asap sebenar dikeluarkan sebaliknya ia hanyalah wap hasil pemanasan nikotin bersama beberapa bahan tidak merbahaya.

Ada kenyataan mengatakan rokok elektronik lebih membahayakan kesihatan seseorang berbanding rokok biasa namun sejauh mana kebenaran dakwaan berkenaan?

Menurut Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Dr Sallehudin Abu Bakar, kenyataan yang mengatakan rokok elektronik lebih merbahaya berbanding rokok biasa tidak begitu tepat jika kandungan kimia antara kedua-duanya dibuat perbandingan.

Berbeza dengan rokok biasa yang mengandungi 5,000 hingga 7,000 bahan kimia, rokok elektronik hanya mempunyai empat bahan iaitu nikotin cecair yang dicampurkan dengan tiga bahan yang biasa digunakan sebagai bahan tambahan dalam makanan iaitu propylene glycol, polyethylene glycol dan glyserin sayuran.

**Anda ada parut? Bekas jerawat? Parut luka? Stretchmarks?
Kami ada penyelesaiannya ---> KLIK SINI !

Malah katanya, rokok elektronik dihasilkan oleh seorang ahli farmasi di China pada 2003 yang mempunyai matlamat untuk membantu perokok tegar yang sangat sukar meninggalkan tabiat merokok.
Tiga bahan tadi dicampurkan bagi memberikan kesan asap seperti rokok. Apabila ia dipanaskan, ia menukarkan nikotin dalam bentuk cecair menjadi wap. Namun paras nikotin yang ada dalam rokok elektronik memang berbeza, ada yang tinggi dan ada yang rendah, katanya.

Beliau berkata, rokok elektronik boleh menjadi bahaya kepada penggunanya apabila nikotin yang bercampur dengan kandungan asid nitrik dalam udara, bertukar menjadi bahan kanser iaitu nitrosamines yang khusus datang daripada tembakau.

Menurut Dr Sallehuddin, misalnya apabila seseorang menghisap rokok elektronik di kawasan sibuk dengan asap kenderaan, udara berkenaan penuh dengan asid nitrik dan apabila bercampur dengan wap nikotin, ia boleh mendedahkannya kepada kanser.

Jika hisap di rumah pula dan berdekatan dengan dapur gas, kesannya juga tetap merbahaya kepada pengguna rokok elektronik apabila asapnya bercampur dengan wap nikotin dan kandungan nitrik asid yang ada dalam udara.

Sekiranya menggunakan rokok elektronik dalam tempoh berpanjangan, pengguna juga boleh terdedah kepada risiko kanser. Namun bagi perokok tegar, rokok elektronik ialah alternatif yang jauh lebih selamat jika mereka mahu membuang tabiat merokok secara perlahan-lahan, katanya.
Ketika ini, penggunaan rokok elektronik dibenarkan dari segi undang-undang di beberapa bahagian Amerika Syarikat tetapi masih dikawal terutama di kawasan awam dan ia tidak dibenarkan dijual kepada golongan bawah umur.

Di United Kingdom pula yang juga pasaran terbesar bagi rokok elektronik di Eropah, penjualan, pengimportan dan penggunaan rokok itu sah di sisi undang-undang dan tiada perlembagaan khusus berkaitan rokok elektronik di seluruh Kesatuan Eropah buat masa ini.

Di Austria, rokok elektronik dianggap sebagai produk perubatan dan perlu didaftarkan sebelum dijual kepada orang awam. Di Jerman dan Belanda, ia dibenarkan namun di beberapa negara Eropah lain termasuk Belgium, Denmark, Finland dan Norway, rokok elektronik diharamkan.

Dr Sallehudin berkata, biarpun rokok elektronik pilihan lebih baik kepada perokok tegar yang ingin berhenti merokok, dibimbangi ia akan akan menjadi trend baru hingga menarik perhatian bukan perokok untuk mengamalkan tabiat berkenaan.

Apatah lagi ketika ini sudah wujud perasa tertentu yang boleh membuatkan menghisap rokok elektronik menjadi lebih nikmat, berbanding sebelum ini.Selain itu, jumlah nikotin yang ada dalam rokok elektronik biarpun tidak banyak, boleh menyebabkan ketagihan sekiranya digunakan dalam tempoh yang lama dan kerap.

Namun sebenarnya faktor ketagihan juga berdasarkan genetik kerana ada yang mudah ketagih tetapi ada pula yang tidak ketagih. Empat faktor lain yang menyebabkan ketagihan ialah nikotin, psikologi, tabiat dan sosial, katanya.

Menurut Dr Sallehudin, golongan wanita didapati lebih mudah terdedah kepada penyakit kanser akibat kesan menghisap rokok berbanding lelaki, biarpun tempoh menghisap rokok lebih pendek berbanding lelaki.

Rokok berada pada tangga kedua bagi pembunuh utama di dunia selepas garam yang menyebabkan penyakit darah tinggi, diikuti gula (diabetes) dan lemak (kolesterol).

Bagaimanapun, saya tidak menggalakkan seseorang menggunakan rokok elektronik sebagai cara membuang tabiat merokok sebaliknya kami menyarankan mereka menggunakan kaedah kaunseling dan rawatan gantian berasaskan nikotin termasuk ubatan yang ada nikotin seperti varenicline dan bupropian, katanya.

Sementara itu, Jururawat Unit Pendidikan Kesihatan Klinik Berhenti Merokok Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Markamah Munadar berkata, pihaknya tidak menggalakkan penggunaan rokok elektronik, sebaliknya menggunakan kaedah kaunseling serta terapi gantian nikotin bagi merawat perokok tegar yang dijalankan dalam tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan.
Kaedah rokok elektronik jarang digunakan kerana pihaknya mahu tabiat menghisap rokok dihentikan bukan saja secara fizikal tetapi dari segi psikologi.

Di klinik, kami menggunakan rawatan gantian nikotin yang diambil secara oral dan tampalan. Adakalanya ia digabungkan bagi membantu perokok tegar meninggalkan tabiat buruk itu dengan lebih berkesan.

Semua kaedah ini sebenarnya lebih berkesan kepada mereka yang memang mempunyai tekad atau datang sendiri ke klinik kerana mahu berhenti merokok. Ini kerana ketagihan juga disebabkan oleh psikologi dan lebih berjaya jika kita mempunyai azam, katanya.

Bagi kaedah tampalan, ia perlu ditampal selama 16 jam sehari bermula sebaik bangun tidur awal pagi bagi mengurangkan keinginan merokok dan ditanggalkan ketika waktu tidur.

Penggunaan kaedah tampalan diteruskan sehingga seseorang itu berasa mereka sudah boleh berdikari dan mampu mengawal keinginan untuk kembali kepada tabiat merokok.

Bagi kaedah mengunyah gula-gula getah yang mengandungi nikotin pula, ia boleh dikunyah selama setengah jam setiap kali keinginan menghisap rokok memuncak.

Lebih menarik, pengambilan ubatan terbabit akan menyebabkan perokok mula kehilangan nikmat menghisap rokok dan sekiranya dijalankan secara teratur ditambah keazaman yang tinggi, mereka akan meninggalkan tabiat merokok.

Menurut Markamah, sepanjang tahun lalu dia sudah merawat seramai 544 pesakit dan 30 peratus daripadanya berjaya meninggalkan tabiat merokok. Lapan peratus daripada perokok yang dirawatnya ialah wanita.

Saya pernah merawat seorang lelaki yang menghisap rokok sejak remaja hingga berusia 60 tahun namun selepas mengikuti program rawatan di klinik, dia akhirnya berjaya meninggalkan tabiat itu.
Kami memang menggalakkan sesiapa yang ingin berhenti rokok untuk datang ke klinik berhenti merokok yang ada di semua hospital kerajaan untuk menjalani rawatan secara percuma, katanya.
Bulan pertama selepas meninggalkan tabiat merokok, perokok tegar akan mengalami reaksi yang agak teruk seperti batuk-batuk dan pengeluaran kahak sama ada berbau atau mempunyai warna namun ia sebenarnya proses pembersihan yang dilakukan tubuh.

Dengan gabungan ubatan, senaman pernafasan serta minum banyak air, ia akan membantu proses pembersihan menjadi lebih lancar. Tiga hari selepas meninggalkan tabiat merokok, pernafasan akan menjadi lebih lancar, paru-paru akan mula tenang dan tahap tenaga meningkat.

Dalam tempoh antara tiga hingga sembilan bulan selepas itu, batuk yang mengeluarkan bunyi berdesit dan gangguan pernafasan beransur kurang dan fungsi paru-paru meningkat sehingga 10 peratus.
Lima tahun selepas itu, risiko serangan penyakit jantung menurun kepada kadar separuh berbanding perokok dan 10 tahun selepas itu, risiko penyakit kanser paru-paru menurun kepada kadar separuh berbanding perokok dan risiko serangan jantung kembali kepada kadar individu yang tidak merokok

FAKTA:

Statistik terbaru mengenai ketagihan merokok di negara ini begitu menggerunkan apabila jumlah perokok meningkat kepada 4.7 juta orang tahun lalu berbanding 3.1 juta orang pada 2007.

Menurut kajian pakar elektrofisiologi kardiak di Institut Jantung Mazankowski, Universiti Alberta, Kanada, Roopinder Sandhu, wanita yang merokok walaupun sebatang sehari berisiko tinggi meninggal dunia secara tiba-tiba akibat serangan jantung dan masalah berkaitan jantung.

Kira-kira 40 jenis penyakit ada hubung kait dengan merokok, termasuk barah mulut dan paru-paru.
Rokok mengandungi 4,000 hingga 7,000 bahan kimia merbahaya.

Statistik di Malaysia menunjukkan setiap hari seramai 40 hingga 50 perokok baru mulai terjebak ke kancah itu.

Kementerian Kesihatan Malaysia merekodkan hampir 10,000 kematian setiap tahun dikaitkan dengan tabiat merokok.

Statistik Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menunjukkan terdapat 600,000 kematian setahun berlaku di seluruh dunia disebabkan pendedahan kepada asap rokok dan 64 peratus daripada angka terbabit ialah wanita.

Sharing is Caring Sumber


Monday, July 13, 2015

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Kes penipuan barangan elektronik sekarang semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini ada tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone tu original ataupun cap ayam.

Check it out !! Ikut langkah-langkah seperti di bawah ni :

Taip *#06#
Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
Untuk semak sama ada phone ANDA ori atau tidak, check kod di bawah.

02 atau 20 [dari Kilang Emirates atau India] = LOW QUALITY
08 atau 80 [dari Kilang Germany] = FAIR QUALITY
03 @ 30 atau 04 @ 40 [dari Kilang China] = GOOD
06 atau 60 [dari Kilang Hong Kong, China atau Mexico] = GOOD
05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD
01 atau 10 [dari Kilang Finland] = VERY GOOD
00 [dari Kilang Asal Handphone] = BEST MOBILE QUALITY
13 [dari Kilang Azerbaijan] = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Apa lagi, jom check handphone anda, moga-moga original..!!

BTW Samsung Galaxy Tab 4 aku code 06.. not bad la. Hehehe.



Friday, July 10, 2015

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20

Setelah sekian lame membisu.. akhirnye berjaya jugak kuatkan semangat buat entry baru. Kalau nak diikutkan, boleh jer curi masa walau sikit untuk menulis, tapi itulah seolah masa bagi aku tak pernah cukup.. ditambah lagi dengan pelbagai masalah dan rintangan yang perlu aku hadapi. Tapi bukanlah aku nak salahkan sape2 melainkan diri sendiri yang tak reti nak urus masa dan sebagainye. Sebenarnye dalam diam aku bermula sejak last bulan MAY update blog, sangat banyak pengalaman yang aku lalui perlu dikongsikan bersama dalam ni.. bile ingat balik, alahai ruginye tak tulis dalam blog, paling tidak jadi panduan pada orang lain, dan... kalau sesuatu tu bermanfaat, ade lah jugak sumbangan aku pada masyarakat.. hehe...

Okey lah ape yang dah berlalu biarkan berlalu, entry hari ni aku fokus tulis pasal ALAT TEBUK DINDING SELAIN DRILL. Bayangkan kalau setakat 2-3 lubang yang perlu ditebuk dengan menghabiskan rm200 harga sebuah drill? kalau mungkin ada kegunaan yang berpanjangan, ok lah.. tapi setakat tebuk dinding semata untuk RAYA.. haha, bagi aku tak berbaloi. So cari punya cari alat selain drill, terjumpe sudah alat yang dinamekan REMAX JUMPING BIT WITH HANDLE SET. Tapi alat ni aku beli dengan ayah setahun lepas kalau tak salah.. so bile tanya kat hardware baru-baru ni.. dah takde..

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
SHOCK SCREWDRIVER

OK.. alat tu lebih kurang macam pembuka screw yang memerlukan hentakan kuat atau boleh search SHOCK SCREWDRIVER. Cara penggunaan pun lebih kurang sama, cume yang ni semua besi.. takde getah pada pemegang, so akan rasa gegaran dari hentakan. Sebaiknye dilakukan oleh lelaki la.. kalau perempuan yang buat, merah pulak tangan yang lembut dan halus tu.. hahahah.

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
JUMPING BIT WITH HANDLE SET RM20

Bile dah jumpe alat tu, samada kat hardware atau online.. persoalannye camne nak gune mendalah tu? seperti penjelasan di atas, penggunaan nye sama macam shock screwdirver.. ok secara ringkasnye, boleh lihat dibawah:

  1. Pastikan tempat yang ingin ditebuk (dinding)
  2. Pilih size lubang yang diinginkan dari jarum yang disediakan.
  3. Besi no 2 perlu dimasukkan terlebih dahulu kedalam lubang kecil di tengah2 besi no 1.
  4. Setelah besi no 2 dimasukkan, barulah masukkan jarum kecil kedalam besi no 1.
  5. Pastikan besi dalam keadaan lurus semasa kerja menebuk dilakukan.
  6. Sediakan jugak hammer, buat hentakan yang kuat.
  7. Setelah dinding berjaya ditebuk, masukkan getah berwarna merah no 3 kedalam lubang.
  8. Terakhir, masukkan screw no 4 kedalam getah berwarna merah menggunakan screwdriver.
Siap! mudah kan? cume pastikan besi dalam keadaan lurus semasa hentakan dibuat supaye nanti nak masukkan getah berwarna merah tu mudah. Kalau lubang dalam keadaan bengkok, susah nanti nak masukkan getah tu.. terpaksa alter untuk luruskan balik sebab kite nak masukkan screw dalam tu.. kalau ade lebih sikit, potong jer.. masalah kalau lebih banyak, kene alter lubang bagi lurus. Selamat menebuk.... hehehehe...


Sunday, October 26, 2014

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Sedang syok skrol mouse di Facebook, terlihat sudah satu post page PenMerahDotCom pasal budak perempuan 11 tahun ditelan ular sawa, di Perak. Teman orang perak juge, jadi dari pemerhatian teman.. berlaku di Kampung Tualang? adekah yang dimaksudkan Malim Nawar Tualang Sekah? kalau benarlah lokasi kejadian di Kg. Tualang Sekah.. memang confirm tempat teman sekolah dolu-dolu. -Sumber

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Rhopenye lepas teman googling sekejap mungkin akan dapat dari mana-mana sumber yang lebih accuratel, lastly dapatlah jawapan yang sebenornye dari pihak Bomba. Mereka menafikan kejadian yang berlaku, jadi, kesimpulannye berita ni palsu. Sapolah yang rajin bona update berita-berita palsu ni, dah takdo kojo laen ko? meh tolong den settlekan asingment ni ha.. -Sumber

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak


Wednesday, July 16, 2014

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Meh nak kongsi sikit tips tarik visitors ke blog / website dengan sangat mudah. Tak perlu susah-sudah nak carik follower yang kite tak yakin pun dia datang blog kite, so caranya perlukan sedikit kepakaran dan kerajinan untuk terus mencari dan try and error.

Bukan nak kate KBM ni blog yang power, masih ramai blogger yang terlebih power pon ada.. siap guna blogspot lagi, KBM dan bertukar kepada domain sendiri, sebab URL asal KBM tersangatlah panjang, huhuhu..

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Sengaja atau tidak, ku terbuka Nuffnang Accout dan terus ke keyword and Referrals part, dan ku terlihat beberapa keyword yang baru 3 entry aku menulis tentangnya.. apekah keyword tu? Kiki Kamaruddin Si Steering Lock. Isu terbaru yang hangat dibualkan para internet user tentang seorang wanita 30 tahun bertindak ganas terhadap seorang warga emas yang secara tidak sengaja TERLANGGAR kereta Peugeot CDM 25 beliau, amik steering lock, terus ketuk2 kereta Uncle tuh (refer sini).. hah ! kan dah fames ! kehkehkeh ~

So yang menjadi persoalan adalah, bagaimana dengan hanya beberapa artikel berkaitan Kiki Kamaruddin boleh menjadi keyword utama di KBM? haaa.. moh kite sesame belajo yek !

1.) Artikel / Posting isu-isu terkini.
2) Keyword tentang artikel yang ditulis.

Dua bende tu antara kunci untuk menarik visitor ke blog kita.. pastikan artikel yang bermanfaat, paling tidak memberi input kepada yang membaca. Dengan input yang baik, pelawat akan merasa puas dan tidak membuang masa, itu yang penting !

Keyword, yes keyword ! kalau artikel yang bodoh sekalipun kalau keyword dia power, buleh jadi virus kepada pelawat.. hehehe.. maksudnye, pelawat tertipu dengan keyword saje, kalau klik sekalipun, ntah ape-ape isi artikel tu.. bahaya buat macam ni, akan banyak sumpah seranah yang kome akan dapat.. jujurlah untuk diri anda sendiri, itu yang terbaik.

Kalau dah menempati semua diatas, insya Allah akan dapat seperti yang dihajati.. dah macam jihad pulak bunyiknye.. hehe.. lepas dah siapkan artikel yang bagus, jangan lupe untuk Ping di mana2 engine Ping untuk bagitahu pada setiap search engine yang terdaftar. Ku syorkan cube di http://www.totalping.com/. Caranya, tiap kali buat artikel baru, terus pingkan url artikel anda di http://www.totalping.com/.

2 Tips Memanggil Visitors ke Laman Web

Teruskan usaha demi usaha.. memang akan bosan kalau kita tengok blog kita sunyi sepi, dengan usaha yang baik akan memberi hasil yang baik. Silap-silap referrels korang semua search engine yang top level.. contoh dari KBM seperti di atas. Selamat mencuba, jangan pernah putus asa.


Wednesday, April 30, 2014

Kedai Tinted Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Kedai Tinted Area Ipoh

First accessories yang aku buat pada Iswara Aero aku adalah tinted.. walaupun ayah aku dah bebel suh maintain engine dulu, lepas tu makeup la pepuas.. buts, aku tak puas hati dengan kreta-kreta lain di luar sana.. milirik panjang anak mata aku bile tengok sport rim, tayar Michelin, spoiler dan lain-lain kat kreta orang lain, hehe.

Aero tu baru jer aku beli bulan lepas, memang semua standard.. yang aku puas hati dan tergerak hati nak beli sebab servis dari brader tu cukup bagus, kereta semua standard, power stering + spotlight 2 jenis. Engine smooth cume bunyik crankshaft tu ada.. standard la barang lama.

Dari yang aku tahu, kreta tersebut diguna pakai oleh kakak beliau tapi sangat jarang.. masa aku datang ambik pun, tersadar kat luar.. adoyai, spoiler standard memang dah mengupas, ada niat jugak sebenarnye nak letak spoiler sport, tapi lepak dulu.. kehh3..

Sebelum aku tinted, aku research dulu ape-ape yang berkaitan dengan tinted bagi mengelak sebarang hal tidak diingini berlaku macam penipuan, kualiti tinted, pendapat otai2 dalam forum2, jenis2 terbaik dan macam-macam lagi.. ada la 1 minggu jugak aku buat pilihan setelah sehari suntuk keliling area tambun, tanjung rambutan, bercham.

Setelah puas + fedup mencari.. aku buat keputusan pegi area tanjung rambutan untuk lunaskan hajat aku.. lepas sembang2 tokey kedai tu.. dia setuju nak bagi aku Tinted Brand Air Cool dengan harga Rm260 depan belakang kiri kanan lepas diskaun brape % aku dah lupe..

Cume lepas pasang tinted, yang aku tak puas hati adalah ketelusan cahaya tak lepas.. dia bagi kiri kanan belakang 60% yang depan dia letak 70 @ 80%. Hayyak.. awal2 aku dah cakap nak tepi 70 depan belakang 80. Hadoii.. tapi bile dah lame tinted tu melekat kat kreta aku, nampak style pulak. Kih3..

Ade banyak jenis tinted yang terjual kat kedai accessories, kene hati-hati dan wajiblah memilih setelah anda puas hati dengan jenis tinted yang menjadi pilihan. Sebab kalau dah pasang, buat sakit mata sakit hati, lebih baik tak payah pasang, hari2 mengadap kreta kesayangan dengan tinted yang tak ngam.. hadoi, sakit hati wooo..

Kedai Tinted Area Ipoh
Contoh tinted berkilat (bukan kreta aku)

Aku puas hati dengan servis kedai ni, tokey dia ramah dan slowtalk baik2, aku takkan jadi beli kalau tokey dia macam HAREM. So disebabkan servis tokey tu best, bagi pulak best price.. maka melekat lah tinted hitam bekilat (nampak bayang2 kat luar) Brand Air Cool kat Iswara Aeroback aku.. Alhamdulillah setakat ni puas hati. 

Okeh kalau anda ingin berkunjung ke tempat aku buat tinted ni.. silalah ke runner ke area Tanjung Rambutan, kalau tak silap nama kedai dia Air Cool dekat dengan Tokong Cina. Kedai kecik molek, macam tersorok sikit.. tape pelanggan dia mangai banyak. Lupe nak bagitahu, dari infomasi yang aku dapat dari sorang pakcik nih (pelanggan tetap), jangan datang ke kedai ni hari minggu, sebab confirm penuh.. kebetulan aku datang hari Selasa, so lengang la sikit.. lengang-lengang pun.. 4 jam tunggu turn. Huhu..

Sekian sedikit pengalaman yang boleh aku share.. banyak bende yang aku tukar kat kereta tu dalam bulan ni saje habis dekat Rm1k kot.. haha.. Malas nak pikio, Layan jelaaa..


Thursday, November 21, 2013

Kes Kehilangan Villa Nabila Palsu??


** Layan lagu sepam ** Di villa indah ini.. Pernah menjadi saksi.. Temasya yang gemilang.. Suasana meriah.. Termetri di hatiku kau yang memiliki.. Kehebatannya di malam itu ~ ~

Zaman sekarang ni kalau nak fames maca-macam cara diorang buat.. selagi tak kene betul-betul batang idung, selagi tulah tidak mengenal erti lelah.. aisehhh..

Sembang pasal kisah seram Villa Nabila di Johor ni memang tak kan habis.. selagi tak terungkai, selagi tulah jadi buah mulut orang-orang, tambah jadi buah mulut lagi bila ada kes berlaku kat situ?

Saye memang dah lame terdetik nak post pasal Villa Nabila ni, tapi rase macam tak berape nak best.. sebab nampak beno tal logiknye... keh3.. ape tak logiknye, memule kate hilang sampai 23 orang ke ape (tak pasti), last-last polis kate hanya satu laporan kehilangan saje telah dibuat.

Dan pulak lepas tu ~ ~ dah jumpe budak tu kat rumah member die.. hadoyai.. ni cerekarama ke filem arahan sape eh?


Jangan la dok buat keje bodoh pegi melepak tempat-tempat terbiar macam Villa Nabila tuh! tempat terbiar memang akan dihuni oleh makhluk halus dan dijadikan sebagai rumah tumpangan "mereka".

Itulah bile orang masuk rumah baru, diorang akan panggil ustaz-ustaz baca Yasin dan sebagainye, dengan harapan untuk menghalau (cara baik) makhluk-makhluk yang pernah bertapak di rumah mereka.


Kalau betul anda nak sangat tengok makhluk halus ni, mintak terus dengan Allah.. bukan susah, mesti Allah bagi punye.. takut jadi orang gile pulak lepas tu. Buat shalat hajat, mintak doa Allah supaya dibuka pandangan untuk tengok makhluk-makhluk ni.

Kalau beno lah rasenye nak nengok jugak "bende" tu..tak susah, pegi jela kat kubur pukul 3-4 pagi.. hah pastu berzikir kat situ.. confirm keluar "bende" tu.

Ni tak.. main-main dengan masalah kehilangan ni, menyusahkan keluarga, menyusahkan masyarakat, menyusahkan pihak berkuasa.. menyusahkan diri sendiri, tak pepasal jadi buah mulut orang. Kalau orang suke takpe, kalau orang maki? idak ke best namenye tu?




Mungkin betul budak tu nampak "bende" tu, biase lah.. kite bertandang rumah orang, jadi wajib la orang rumah melayan tetamu.. macam itulah jugak "bende" tu.. same jer konsep kehidupan diorang ni macam manusia, cume berbeza dari segi keadaan jep!

Tak payah la nak kaji sangat bab-bab ghaib ni.. lagi-lagi berkaitan makhluk halus, salah cara, salah lah jalan kita.. Nauzubillah.. kalau betul nak kaji jugak bab makhluk ghaib nih, belajar la ilmu agama dulu, dalam Islam semua dah diajar, bukan setakat cara ibadah je.. sampai lah cara dalam menempuhi liku-liku kehidupan ni..

Kome je takmo belajar.. setan ni kalau kite nak tahu pasal "dia".. mesti dia datang punye.. untuk mengukuhkan lagi penafian, saye sertakan video penafian tentang kehilangan tue kat bawah :

Baca versi-versi cerita seram Villa Nabila di sini : http://adfoc.us/2890035492674

Misteri kehilangan 23 pelajar di 'Villa Nabila' Palsu!
Layan sepam lagu Spring Villa Nabila (^_^)