Followers

Showing posts with label Gadget Infromation. Show all posts
Showing posts with label Gadget Infromation. Show all posts

Wednesday, February 8, 2017

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Antara perkara penting bagi seorang mahasiswa adalah keselesaan ketika membaca/study. Betul? bayangkan korang nak exam.. banyak giler lect bagi bahan by email ect, yang perlukan korang untuk baca menggunakan laptop. Ok lah sejam mengadap laptop, itupun ntah tahan ntah tidak dengan FB segala macam. Inikan nak baca artikel2 yang memeningkan? falsafah? science? kompom tido atau scroll FB. Normal.. bile otak terlampau bekerja, perlukan sesuatu untuk cooldown temperature otak korang. Kalau tidak, terjejas segala menda.. 

Jadi, untuk memudahkan kerja, perlu cari alternatif lain untuk membantu permudahkan kerja.. terutama keselesaan. Kat sini aku nak share bagaimana cara untuk save WEB to PDF - PRINT to PDF

Keperluan:
1. Laptop
2. Printer
3. Software (freeware) http://www.dopdf.com/

Tutorial WEB to PDF - PRINT to PDF:

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Download software dari link yang diberikan dan install seperti biasa. Software tersebut membantu korang untuk save mana2 website to pdf. So tak perlu nak copy and paste web to word. Kalau yang nak dicopy tu sikit takpe.. sebab, word dia detect segala format margin dari website. So bila korang copy dari web to word, kompom tunggang langgang. Untuk jadikan dia format yang sesuai untuk bacaan, perlukan software tersebut. Dan.. camne cara nak guna?

Masuk mana2 website, contoh aku masuk https://www.facebook.com/. Tekan/hold (jangan secara bersamaan) key CTRL + P. Kemudian, akan pop up print sebagaimana di atas. Di bahagian Destination, ubah kepada SAVE AS PDF atau yang berkaitan. Akhir sekali, SAVE dan pilih folder. Done.

Untuk melancarkan trick di atas, perlu install printer di laptop korang. Install printer maksudnya, korang beli printer akan dapat cd installer, so install cd tu. Cd hilang boleh cari di google. Caranya taip jenis dan model printer korang. Contoh, canon pixma e400 printer driver. Kalau takde printer, camne korang nak print sebab software tu membantu printer untuk convert kepada printer format. Kalau ada yang blur tak faham, boleh bertanya di bahagian komen.

Semoga membantu. 
Assalamualaikum.


Saturday, January 21, 2017

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400
Contoh masalah yang sama dari Printer yg berbeza - Google

Pernah jadi tengah syok2 print nih! Pop! keluaq Ink Out Error dan terhenti sudah proses printing. Masa ni korang akan nampak simpton lampu oren black ink dan warning secara bersamaan. Perghh sakit hati beb.. memula gelabah jugak sebab separuh jalan print dia stop, padahal aku dah refill ink cartridge (black) dua hari lepas. Keluarkan cartridge rasa berat lagik.. tak mungkin dalam masa 2 hari dah habis. Tengok pada info ink level, memang dia tulih dah habis. Ha sudah.. penyudahnye, aku buat cara gini..


Masa print tengah stuck tuh, HOLD STOP BUTTON 7-10 saat then lepaskan. Biarkan sekejap dan automatik printer korang akan run seperti biasa. Jangan pulak masa stuck tu korang cancel. Okeh? Gudluck. Opss.. lupe, trik ni aku guna untuk printer Canon Pixma e400. Untuk printer lain aku tak pasti boleh guna cara yang sama atau tak. 

Next aku akan share cara untuk refil cartridge canon pixma e400.


Tuesday, January 3, 2017

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Setiap mahasiswa (UKM) diwajibkan untuk menilai prestasi dan kualiti pengajaran kursus sebagai maklum balas pelajar kepada program pengajian yang diikuti. Untuk mudah faham nye, korang buat ni sebagai feedback la selama proses belajar mengajar, kualiti pensyarah dan sebagainye. Selagi mana korang bergelar pelajar di UKM, wajib buat penilaian nih.. tak kisah la yang masih ikut kursus atau yang sedang menulis. Mengenai masa, aku dah lupa haha tapi lebih kurang sebelum final exam kalau tak salah aku.. untuk kepastian boleh rujuk jabatan masing2. Sekarang ni nak dapat info bukan payah.. takkan takde langsung group wasap kau join??

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Untuk lebih mudah, masuk link Penilaian Penyeliaan dan rujuk pada gambar diatas. Dah masuk nanti mesti boleh faham punye hehe.. andai kata lah tak faham jugak, roger jer.. ada masa aku balas. Alert bro.. member aku penah kene banned dengan penyelia dia sebab tak buat penilaian ni la haha.. 

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Next.. aku kene settlekan Permohonan Tambah Semester. Masuk tahun 2017 ni dah dua kali aku tambah sem der.. nampak tak kemalasan disitu? Abaikan kemalasan aku, ni nak cite cara untuk kau orang nak mohon tambah semester. Semua ni berdasarkan pengalaman aku di FPI.. fakulti lain tak pasti sama atau tak. Member aku FSSK, GOT beb.. Graduate On Time siap dekan lagi disertasi dia. Tapi memang layak la dengan kerajinan dia kan? BTW.. student FSSK memang tak dibenarkan tambah sem melainkan yang fully research sahaja. Fulltime hanya 2 tahun sahaja, lebih dari itu memang OUT la.

Ringkasnye.. naik ATMA (tingkat 5), bagitahu kerani tu nak tambah sem, die akan tanya la kau dah berapa sem bla bla bla. Then die akan bagi kau orang warna pink seperti diatas. Isi lah mana-mana part yang rasa perlu. Yang depan sekali je bahagian pelajar, yang belakang:

1. Tanda tangan/pengesahan penyelia. 
2. Tanda tangan/pengesahan ketua jabatan.
3. Tanda tangan/pengesahan dekan.

No 1 je korang kene hadap penyelia.. masa ni la penting hubungan korang dengan penyelia. Jadi macam kawan aku, nak jumpe penyelia pun cuak sebab tesis tak jalan hehe.. no 2 dan 3 hantar pada jabatan, diorang yang akan settlekan.


Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Akhir sekali, Permohonan Penginapan Luar Semester. BTW aku kolej KKM. Mudah dan ringkasnya, naik pejabat KKM, snap segala info berkaitan yang diorang tepek kat dinding tu, dan ikut segala arahan yang diberikan. Lebih kurang macam gambar diatas. Untuk kepastian, tanya jer kerani KKM tu.. kau cari sis yang freehair chubby2 skit.. die tu sporting dan mesra alam. Aku memang baik dengan orang2 penting dibahagian2 tertentu keh3.. bukan ape, mudah urusan beb. 

Untuk permohonan penginapan luar sem nih, korang perlu login → SMPWEB/UPP → Pelajar → Permohonan → Borang Permohonan. Perbezaan mungkin terjadi, so pandai2 lah korang ye. Isi mana yang penting, buat permohonan, print dan hantar di pejabat KKM. Dah siap.

Nasihat aku, berbaik lah dengan mereka-mereka ini.. sangat penting. Gunakan segala aura yang ada hahaha yelah niat kau baik la bukan nak ngorat bagai derrrrrr.........


Saturday, November 21, 2015

Diary UKM : Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010

Microsoft office adalah software @ perisian penting yang perlu ada (selain dari beberapa aplikasi penting yg lain) dalam pc @ laptop terutama untuk student. Kat sini aku fokus student la, yelah.... tak lepas dari kertas kerja yang bertimbun, nak edit itu ini dan sebagainye. Bile dah banyak sangat asingment yang nak disiapkan, ditambah pulak dengan bebanan tesis... mesti banyak terjadi kesalahan tulisan semasa menulis.

Menulis tesis bukan macam buat asingment yang biasa? format penulisan termasuklah titik koma ect akan diteliti oleh penasihat @ penyelia tesis. Mungkin korang sangat hebat dalam mengolah menganalisis pelbagai perkataan dalam kertas keja korang, tapi aku boleh yakin korang takkan terlepas dari buat salah semasa menulis, fokus aku kat sini adalah salah ejaan. Contoh, sepatutnya "oleh itu" tapi korang tersalah tulis "olih itu" dan sebagainye.

Bila aku search kat internet berkaitan masalah di atas, memang banyak yang tertanya2 tercari2 cara untuk selesaikan masalah ni (salah ejaan). Kalau korang kaya, banyak software korang boleh beli dan boleh cuba untuk selesaikan masalah ni, tapi bagi aku yang tak berapa kaya ni hehehehe setiap sen sangat lah berguna.

Jadi antara solusi terbaik, termudah dan mampu milik... adalah dengan menggunakan aplikasi percuma microsoft word (MO). E-kamus professional pun ok, aku pernah pakai yang pirate punya, lebih kurang macam MO je fungsi dia, mungkin lebih banyak suggestion word jela kut... tak explore sebab asyik kantoi/detect virus je, haha.

MO yang aku guna sekarang MO 2010, jadi tak pasti samada valid untuk older@newer MO. Boleh jer search guna keyword version MO korang, rasanya tak jauh beza cara untuk setting dia, cume yang beza dari segi penambahan pada function2 MO, yang upgrade mesti la lebih banyak penambahan function. Untuk pengatahuan korang, tutorial (Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010) yang aku buat ni simple, tak detail. Jadi, kalau rasa pening, boleh seacrh cara yang sebenar, atau boleh jer tanya di bahagian komen.


Windows - Control Panel - Change keyboard or input other methods - Keyboard and languange - Change keyboards - General - Add - 1. Arabic 2. English 3. Malay - Ok.


Semasa menulis, tukar bahasa kepada EN (United State) di bahagian languange bar (kanan bawah). Untuk shorcut Alt + Shift. Cara untuk tahu korang berjaya ke tidak, cube tulis perkataan salah dalam MO2010 korang, sekiranya bawah tulisan berwarna merah, tu bermaksud korang berjaya. Kalau takde ape2 tu, tandanya ade yang tak kene. So untuk solve masalah tu, korang boleh tengok video tutorial Cara setting auto check kesalahan ejaan word 2010. 

Semoga berjaya!!


Sunday, July 26, 2015

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Typo adalah istilah bagi kesalahan dalam penulisan yang disengajakan atau tidak disengajakan. Kebiasaan typo berlaku ketika seseorang menulis dalam keadaan tergesa-gesa, contoh yang dapat dilihat apabila seseorang menghantar pesanan ringkas (sms) melalui whatsapp yang ditulis menggunakan telefon bimbit (smartphone) dalam kadar yang begitu panjang, tetapi lupa untuk membetulkan kembali mana-mana perkataan yang tidak jelas sehingga menyebabkan penerima tidak faham tujuan sebenar pengirim. Sesetengah pengguna telefon bimbit dikalangan muda-mudi tidak menjadi masalah untuk memahami perkataan typo oleh pengirim kerana mereka sudah biasa memahami beberapa istilah pendek dan dapat menjangka maksud dari perkataan tersebut.

Namun menjadi masalah apabila sms tersebut perlu dihantar kepada orang-orang tertentu atau pelanggan ketika membincangkan pekara penting dan sebagainya, dan itu tidak sepatutnya berlaku. Bagi menyelesaikan masalah ini, beberapa produk dan applikasi diciptakan bagi memudahkan pengguna menggunakan applikasi whatsapp dengan lebih mudah dan selesa dengan menggunakan komputer atau laptop.

Letih weh buat ayat skema.. typo ni sebenarnye best kalau saja-saja buat untuk tarik perhatian kononnye, boleh jugak dengan tujuan perli dan macam-macam lagi. Tapi aku abaikan je sape yang typo sebab maybe die ade keje dan perlu balas msg dalam masa yang sama. Cume kadang-kadang sesetengah perkataan tu boleh jadi maksud lain, jadi perkataan lucah pun hado.. so hati-hati lah kome yek!

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Aku pernah guna dua produk yang membolehkan kite hubungkan line whatsapp dengan komputer atau laptop (how to whatsapp from pc), pertama dengan menggunakan software bluestacks. Aku sempat guna software ni sekejap je sebab maybe aku tak faham cara guna atau apelah, loading dia lambat sangat… pastu kene validate bagai ape lagi tah, penyudahnye uninstall terus. Second round aku try guna lagi, kali ni bukan setakat loading jer lambat, bluescreen terus laptop aku! Tiap kali nak launch, bluescreen.. sakit hati woo. Kalau korang rasa nak guna, boleh pegi website ni: http://www.bluestacks.com.

Untuk produk kedua, aku link kan whatsapp di handphone ke laptop guna website rasmi whatsapp sendiri. Hah yang ni puas hati la.. sebab tak perlu susah bagai nak validate download hape sume tu.. yang penting, laptop boleh akses internet, dan phone pun boleh connect internet. Cara dia mudah saja:

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

WhatsApp Menggunakan PC

1. Buka website https://web.whatsapp.com/.
2. Masukkan apa yang patut, no tel dengan password kot, lupa dah.
3. Connect PC dengan wi-fi, begitu jugak handphone.
4. Lepas dua-dua dah dapat connection, automatik website tadi akan detect interface whatsapp di hp korang, segala data, msg-msg lama dll.

Selamat mencuba!


Monday, February 9, 2015

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Aku selalu bermasalah bile nak t.up pada mana-mana no yang aku pakai.. terlupe cara manual, kadang-kadang bile kite t.up melalui maybank2u ni menimbulkan keraguan, so untuk selamat t.up online ni kite pilih bahagian top-up with pin. Aku pakai Celcom, Digi dengan TuneTalk (org spesel bagi).. dan aku memang sokmo bermasalah bile top up manual ni, terlupa pangkal no, alang-alang cari camne cara untuk top-up Digi, no yang lain Maxis, Celcom, Umobile dan TuneTalk disertakan kat bawah:

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Cara Top-Up Prepaid Maxis, Celcom, Digi, Umobile dan TuneTalk

Celcom Reload
*122*0000000000000000# (16 Digit pin)
Check Balance *124#


Digi Reload
*123*0000000000000000 # (16 Digit Pin)
Check Balance : *126#


Maxis Reload
*111*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *122#


Umobile Reload
*138*00000000000000# (14 Digit Pin)
Check Balance *118#


TuneTalk Reload
*122*0000000000000000 # (16 digits PIN)
Check Balance : *111# or *133#


Wednesday, January 21, 2015

Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Powerbank adalah sejenis gadget yang sangat-sangat diperlukan pada masa kini terutama kepada mereka yang 24 jam ngadap smartphone, Ipad, tablet dan sebagainye. Kuasa kuda bagi setiap gadget takkan dapat bertahan lama, paling-paling pun 2-3 hari fully internet access. Belum plus minus call, whatapps, wechat, update dan lain-lain. So antara solusi terbaik adalah dengan memiliki gadget yang dinamakan dengan Powerbank. 

Powerbank pulak bermacam-macam jenis ada dan setiap powerbank telahpun ditentukan penyimpanan kuasa kuda didalamnya. Tak perlu kot rasanya aku nak terangkan panjang lebar pasal powerbank dan korang buleh search sendiri. So ape tujuan aku buat post nih? 

Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Baru-baru ni aku ada angkat satu powerbank brand Pineng (buleh refer gambar di atas) sebab dah lamo ngidam, bukan main semangat lagi aku gi Angsana Ipoh tu carik powerbank sebab ada satu port kedai tu dia buat promosi powerbank Pineng. Berapa harga? disebabkan aku memang dari dulu dah plan nak beli powerbank, so nilah masanya.. 20000mah(Pineng) + 2600mah(free gift) + pouch Rm99.00. Amacam? 

Kalu aku tengok harga asal pun mencecah Rm159.00, tak tahulah tempat korang cenggane kan.. okeh abaikan coloteh aku yang tak penting tu, so tujuan aku buat post kali ni adalah untuk share pada korang cenggane nak tahu powerbank Pineng yang ada pada kita original atau tak. 

Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Caranya sangatlah mudah.. 
  1. Setiap powerbank Pineng original mempunyai serial number tersendiri.
  2. Serial number terletak di hadapan/belakang kotak powerbank Pineng kemudian gores untuk dapatkan serial number.
  3. Pastikan kotak powerbank Pineng dalam keadaan seal.
Cara Tahu Powerbank Pineng Original

Tu den dah tahu.. acaner nak pastikan samada powerbank aku nih ori ke idak? begini caranya, sila masuk ke website Pineng.cn atau DISINI, cari bahagian Security Check di bahagian tengah kanan. Taip serial number pada tempat disediakan, then enter. Sekirenye Pineng korang original, akan keluar result mesej mengatakan Pineng yang berserial number tersebut diakui original. Rujuk gambar, serial tu dari powerbank aku yang baru nih.. so, belilah yang original, bukan ape.. dah banyak kes powerbank meletup sana sini, sanggup ke hilang jari semata-mata kedekut nak tambah 30-40 hengget? fikir-fikirkanlah.