Followers

Showing posts with label Instruction. Show all posts
Showing posts with label Instruction. Show all posts

Wednesday, May 24, 2017

Diary UKM : Langkah-langkah Memohon Zakat UKM

Ini kali nak kongsi dengan korang cara dan langkah mohon zakat UKM bagi yang termasuk dalam golongan penerima zakat atau mereka yg memerlukan bantuan pembiayaan sara hidup. Aku taknak cerita golongan2 asnaf, bahagian2 mereka dsb.. untuk maklumat lanjut boleh layari web zakat UKM atau direct dengan mereka, itu lebih tepat untuk kita berhubung dengan orang yang sepatutnya, lebih arif begituuuu.

Takmoh banyak cerita.....

Lokasi.

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Segala urusan berkenaan zakat UKM, boleh lah ziarah2 pejabat zakat UKM di masjid UKM. Bukan dalam masjid tu.. diperkarangan masjid, bersebelahan tempat whudu' lelaki. Kau orang UKM stay kolej bagai, tak tahu masjid UKM, memang tak makan saman la.

Langkah-langkah.

Nasihat aku, download directly dari page zakat UKM.. jangan bedal link dari member atau mana2 sumber selain web zakat UKM. Kenapa? kadang2 ade perubahan dari borang yang baru. Ni aku cakap sebab aku dah kena hahaha... so pastikan yang ori sebelum beli OK. Bagi pelajar, korang perlu download kedua2 borang (1. Borang Permohonan Zakat Pelajar 2. Borang Pengesahan Pendapatan). 

DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Borang Permohonan Zakat Pelajar. Baca dan isi dengan jujur serta telus, setiap salinan perlumendapat pengesahan, dah siap semuanya.. korang perlu mintak pengesahan dari mana2 pegawai kumpulan (A) atau pengetua kolej UKM. Borang lama.. boleh disahkan oleh pegawai unit zakat, ni yang jadi kat aku bila pakai borang lama. Memang tak diterima.

Borang Pengesahan Pendapatan. Untuk borang nih.. perlu dapat kan pengesahan dari ket.kg @ JKKK (kalau tak salah). Kalau ada slip pencen ibu ayah, sertakan sekali. Kalau takde, sila buat pengesahan pendapatan kedua2 ibu bapa.


  • Pastikan jadual sesi temuduga.
DIARY UKM : Langkah-langkah Permohonan Zakat UKM

Jangan main hantar je borang tu.. kene tahu bila jadual penghantaran borang @ sesi temuduga. Biasanya drang akan tampak jadual tu di papan kenyataan (info board). Snap dan datang pada waktunya. Contoh seperti gambar diatas, tapi tu yang lama.. so korang kene update sendiri di zakat UKM atau rajin2 lah check di papan kenyataan drang.

  • Datang awal pagi.
Kalau rasa nak cepat selesai, datang la seawal pagi yang boleh. Office hour zakat UKM seperti tertera diatas, Percaya atau tidak, pukul 8.30 dan ramai orang depan office. Bile pegawai dah sampai, korang perlu ambik no giliran. Untuk pengetahuan, setiap sorang amik masa 6-7 mint bergantung topik perbicangan.. seram kan? hahaha.. aku nak bagitahu sini, korang jangan lambat, bangau nanti jadinya...

Ape je yang drang tanya? jangan risau, brader2 ni sempoi.. so ape yang ditanya korang jawab. Interview ni bertujuan untuk drang buat calculation untuk dikategorikan korang ni bahagian mana. Fakir, Miskin, Fisabilillah? tu sebenar tujuannya. So relax la.. baru interview zakat belum interview kerja lagi hehehehe.

Senang kan? dah.. selamat memohon  😌 😌 😌 😌

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Saturday, April 22, 2017

Tersalah Beli Tiket Bus? Ni Penyelesaiannya....

Boleh ke tukar tiket ni yah? orang dah beli minggu ni tak jadi balik pulak.. paling2 pun minggu depan baru boleh balik. Boleh ke tukar tiket ni yah? rugi la kalau burn huhu..

Patut aku balik minggu ni ok wakaka.. tapi disebabkan ada urusan yg tak dapat dielakkan, terpaksa tangguh minggu depan. Tak sabo nak makan gulai lemak sayur bendi belakang rumah makkkk!!
Boleh ke tukar? takkan nak burn? boleh ke jual? camne cara nak jual pulak dah.. adui banyak betul masalahnye. Relax2. Untuk pengetahuan korang, dua2 cara tersebut boleh dilakukan, samada nak jual atau tukar tarikh. Kat bawah aku tunjukkan cara-caranya:

1. Jual tiket yg dah dibeli.

Cara nya, korang pegi balik tempat yg korang beli tiket tuh, mintak dia tolong jualkan. Maybe ada sedikit pengurangan. Tapi OK lah dari kau rugi 100%. Tapi tak semua cashier nak tolong, pandai2 lah kau buat muka sedih

2. Tukar tarikh tiket yg dah dibeli.

Cara yang ni confirm boleh, aku tak pasti samada semua syarikat bus pakai kaedah yg sama atau hanya Plusliner sahaja. Aku baru jer tukar tarikh tiket untuk Plusliner, takde masalah.. cuma kene bayar RM5.20 (kalau x salah yg sen) untuk ape taktau. Bukan lah kata tak kisah, rugilah dari aku burn begitu saja kan?

Kesimpulannye.. takde masalah kalau nak tukar tarikh tiket yg tersalah beli ect. Aku tak pasti semua syarikat bus sediakan kemudahan macam nih, tapi Plusliner confirm. Ohh.. untuk proses tukar menukar ni, tak semestinya buat di station bus yg besar.. boleh jer dengan agent. Ok gudluck guys!


Monday, April 17, 2017

Diary UKM : Auto Translate Selected Word

Assalamualaikum WBT.. ape ceghita sahabat2 semua, harap ceria sokmo hendaknya. Lately ni agak busy sekett uruskan hal2 kerja, thesis? yup.. tutup buku sekejap. Meh nak kabo, kalau anda seorang student fulltime, fokus lah pada belajar anda.. jangan dikirakan cari kerja kahwin itu ini, sebab ape? possibility mood belajar akan akan menurun dengan pelbagai perkara yg tak sepatutnya, dan itu secara tak langsung akan merosakkan target belajar anda. So usahakan selesai satu persatu, utamakan yang lebih penting. 

Okeh2.. straight to the point. Haha.. 


Aku nak share korang, especially student satu tools/software ect yang sangat membantu korang untuk translate perkataan. Yup boleh guna google translate dan sebagainya, tapi payah beb nak copy paste bagai, yg ni korang just highlight mana perkataan yg perlu di translate, tekan key trus auto translate. Lebih kurang macam google translate, tapi yg ni lebih mudah dan mesra alam. Aku tak buat tutorial cara guna software nih, tapi kalau banyak permintaan aku akan buat InsyaAllah. Ape jer yang diperlukan untuk run software nih:

1. Laptop/komputer
2. Internet
3. Download n install QTranslate

Ok guys! Gudluck! :)

**PSSTT!: Like My Page Senyum Gelak Melepak


Tuesday, February 28, 2017

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)

Punya la aku stress sebab terlupa no sendiri.. ni semua angkara dulu2 pakai banyak no, tapi hpnye satu.. now aku still dengan maxis dan digi. Dan disaat aku memerlukan no2 tersebut.. boleh plak terlupa, BTW maxis ni baru lagi aku guna untuk free social internet.. kalau tak memang tak hingin pun sebab kuat nau nipunye. Yang jadi terdesak sangat ni disebabkan, sim digi buat hal. Dah la no digi aku tu no formal, kot awek lama nak call tak dapat2. Oleh itu, misi pencarian maklumat bermula.. so akt bawah aku share cara mudah untuk tahu no sendiri

Terlupa No Sendiri? Begini Caranya... (MAXIS,DIGI,CELCOM,TUNETALK)


Maxis/Hotlink:
Semak nombor Maxis Hotlink  tekan *139#

Tambah Nilai Maxis Prepaid
*111*Kod Pin 16 Angka# 
 *111*1234567890123456# 

Semak Baki Quota Internet Maxis HotLink
*100*2*1# 

Maxis Customer Service  Hotlink 
Dial 123



Digi: 
No Telefon dan Baki  *126#
Menu digi *118# 
Semak Kuota *200#
Internet Packages *116#



Celcom:
tekan *124# atau tekan *118#



TuneTalk 
Semak Nombor TuneTalk tekan *111# 





Wednesday, February 8, 2017

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Antara perkara penting bagi seorang mahasiswa adalah keselesaan ketika membaca/study. Betul? bayangkan korang nak exam.. banyak giler lect bagi bahan by email ect, yang perlukan korang untuk baca menggunakan laptop. Ok lah sejam mengadap laptop, itupun ntah tahan ntah tidak dengan FB segala macam. Inikan nak baca artikel2 yang memeningkan? falsafah? science? kompom tido atau scroll FB. Normal.. bile otak terlampau bekerja, perlukan sesuatu untuk cooldown temperature otak korang. Kalau tidak, terjejas segala menda.. 

Jadi, untuk memudahkan kerja, perlu cari alternatif lain untuk membantu permudahkan kerja.. terutama keselesaan. Kat sini aku nak share bagaimana cara untuk save WEB to PDF - PRINT to PDF

Keperluan:
1. Laptop
2. Printer
3. Software (freeware) http://www.dopdf.com/

Tutorial WEB to PDF - PRINT to PDF:

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Download software dari link yang diberikan dan install seperti biasa. Software tersebut membantu korang untuk save mana2 website to pdf. So tak perlu nak copy and paste web to word. Kalau yang nak dicopy tu sikit takpe.. sebab, word dia detect segala format margin dari website. So bila korang copy dari web to word, kompom tunggang langgang. Untuk jadikan dia format yang sesuai untuk bacaan, perlukan software tersebut. Dan.. camne cara nak guna?

Masuk mana2 website, contoh aku masuk https://www.facebook.com/. Tekan/hold (jangan secara bersamaan) key CTRL + P. Kemudian, akan pop up print sebagaimana di atas. Di bahagian Destination, ubah kepada SAVE AS PDF atau yang berkaitan. Akhir sekali, SAVE dan pilih folder. Done.

Untuk melancarkan trick di atas, perlu install printer di laptop korang. Install printer maksudnya, korang beli printer akan dapat cd installer, so install cd tu. Cd hilang boleh cari di google. Caranya taip jenis dan model printer korang. Contoh, canon pixma e400 printer driver. Kalau takde printer, camne korang nak print sebab software tu membantu printer untuk convert kepada printer format. Kalau ada yang blur tak faham, boleh bertanya di bahagian komen.

Semoga membantu. 
Assalamualaikum.


Monday, February 6, 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017


Dapat email dari PPS peringatan mesra pendaftaran semester baru (2) walaupun aku dah terlajak tambah sem. Untuk pengetahuan semua, yuran tahun (2017) ni tak sama macam yg lepas2.. kenaikan bermula sejak bermulanya tahun baru 2017. Jadi bagi mereka intake sebelum tu, yuran tetap naik cuma taklah sebanyak intake 2017. So aku sendiri, intake 2014 yuran semester Rm1335, minus dengan sekarang Rm1450 bersamaan Rm115. Jangan keliru dengan yuran semester dan pendaftaran, pendaftaran hanya bayar sekali termasuk semester 1. Jadi jumlah dia lebih besar (pendaftran+sem1). Untuk lebih jelas buleh call bahagian Pusat Pengajian Siswazah UKM. 

Diary UKM : Pendaftaran Semester Baru 2017

Kalau nak check hutang korang yang bertimbun tu.. boleh masuk sini SEMAKAN - HUTANG. Sebelum ni aku ada share cara mohon MARA, insyaAllah aku share pulak cara nak mohon zakat UKM. Aku faham perasaan student, nama pon student, mana nak cekau duit ber K K betul??

Di bawah aku sertakan lampiran & borang penting bagi mereka yang memerlukan:

1. Kalendar semester 2 UKM 2017

2. Kaedah bayar yuran UKM 2017

3. Borang permohonan tambah masa pengajian UKM 2017

4. Borang permohonan penangguhan pengajian UKM 2017

5. Borang permohonan mendaftar lewat UKM 2017


Friday, February 3, 2017

Voltmeter, Battery, Rectifier and Duro Arrow Tyre Tips for FZ150i Malaysia

Ok lepas gaji terus kering poket aku setelah sekian lama FZ wsc ni berjasa bawak aku kesana kesini carik rezeki dan sebagainya. So ini hari kita layan dia baik2.. dan permintaan dia bukan calang2 jugak.. yelah jasa baik orang jangan dilupakan. Jom kite tengok ape jer permintaan kawan baik aku nih.


1. Battery Dynovolt Rm110 (1 thn warranty)


2. Rectifier Rm180 (original)


3. Tayar Duro 110/70 Rm130

Total: Rm420.

Lokasi kedai di Teras Jernang. Memang aku rasa macam kene paku.. tapi apekan daya, battery lama kong bagai nak rak.. nyaris aku pegi kedai check, penutup battery dah tercabut beb! kalau aku lenjan pi balik sg.besi, mau meletop batery dan aku pun ikut sama hangus. Rectifier, lampu engine aku menyala hampir 3 bulan - 4 bulan, mula2 aku ingat wiring.. dah settle wiring, masih jugak menyala (sebelum ni dah tukar magnet coil).. rupenye dah kondem! so bagi aku walaupun mungkin mahal banding kedai lain, aku puas hati repair dan guna moto nih.. banyak berjasa woo.. dan tayar, sebelum ni aku pakai Cheetah 100/80. Berat beb.. nak test punya pasal, lenjan saja. Rasenye ade la dalam 7 bulan kot.. dah out bunga dia. Kalau time hujan jangan sembang la licin la. 

So kesimpulannye, nak melayang Rm420 atau melayang nyawa yang tiada ganti? Duit boleh dicari, nyawa tak boleh dicari ganti. Hehehe..

Sedikit aku nak share pasal rectifier nih. Sepengetahuan aku, rectifier ni kegunaan dia untuk charge battery. Jadi kalau rectifier rosak, battery takkan dapat bertahan lama dengan kekerapan harian korang guna motor tuh. Jadi, antara cara untuk tahu rectifier rosak.. dengan kerosakan pada battery. Macam mana pulak nak tahu battery rosak ke tak? senang saja, pasang VOLTMETER. Dah banyak jual kat kedai, nak murah dan senang, cari dalam group motor.. drang bagi harga murah termasuk pemasangan. Pakai yg murah2 sudah.. banyak kes memb aku pakai yg mahal. Tak lama memang kene bedal. 

Fungsi voltmeter ni secara ringkasnye untuk mengesan kesihatan/condition battery. Rider FZ new model mana ada kick starter dah, semua pakai starter je.. fikir, nak labur rm25 atau nak susahkan diri dan kengkawan? haha.. aku tau ko brotherhood, tapi ni ada jalan penyelesaian dan sediakan payung sebelum hujan. Korang nak tengok ape fungsi volemeter? aku share video kat bawah.


Digit2 tu aku tak pasti sangat, ape yg aku tahu info dari seller dan pomen. Time idle 11-12. Time ride 13-14. Bak kate sorang pomen ni, under 11 maksudnye battery tak dicas (kait dengan rectifier), 15 and above overcharging. Be careful! kalau over charge battery korang boleh meletop, dan kalau tak charge pulak battery korang akan kondem. Jadi volemeter ni penting sebagai panduan dan pantauan tahap kecerdasan battery korang. Aku share kat korang contoh magnet coil problem.


Ingat 3 serangkai nih. Battery - Rectifier - Magnet coil. Jadi, sebagai langkah berjaga2, korang boleh perhatikan peratus voltmenter. Dari situ, boleh jadi battery problem. Bile battery problem ada kaitan dengan rectifier sebagai pengecas battery. Kadang2 peratus voltmeter yang tinggi menyebabkan lampu engine menyala, meter ram weng. Kalau jadi macam video kat atas, boleh mintak pomen check magnet coil, rctifier dan battery. Takdenye kene cas, kalau kene jugak berapa hengget je.

Ok guys, semoga membantu.


Monday, January 30, 2017

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Arghhh aku dalam mood nak tlis tesis, tibe2 teringat nak update blog plak.. ni semua bisikan syaitan  yang mengganggu je nih hampes3... Takpelah.. alang2 dah siap nak update blog, aku nak share pada rider FZ150i tahun 2008 cara untuk pasang sampan jenis transformers. Untuk pengetahuan rider sekalian, sampan ni untuk FZ 2014 kalau tak salah, dan FZ aku 2008. Memang kalau nak pasang macam tu je takkan jadi melainkan kene mody sikit. Jangan risau, simple je cara nak pasang dia.. OK lah straight to the point :

Antara alat yg diperlukan,

1. Bracket, Nut, Screw
2. Playar
3. ScrewDriver
4. T
5. Cutter

Bracket antara barang yang wajib, so cari kat hardware dan cari yang keras untuk pegang sampan korang tu nanti.. kalau beli yang nipis, langgar air buatkan sampan korang senget lalu terkene lah ejos. Jngan lupa nut dan screw untuk ikat antara bracket dan sampan. Lepas korang dah beli bracket yang tebal tu, perlukan cutter untuk alter bagi cun ngam. Jadi sebaiknye pkai cutter yang power supaye senang nak bentuk bracket tuh. Seterusnya, silakan refer panduan bergambar di bawah. Sebarang pertanyaan, di bahagian komen ye guys. Gudluck!

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008



Saturday, January 28, 2017

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

UKM baru sahaja menggunakan service Maxis Wifi yang sebelum ni UKM Jaring Wifi.. untuk lebih lanjut boleh baca di DIARY UKM: ACCESS DENIED UKM WIFI SOLVED!. Untuk pengetahuan, UKM melimitkan had penggunaan Maxis wifi ni hanya 20gb (kalau tak salah lama tak check) setiap orang. Untuk staff aku tak tahu, tapi kalau student memang ada limit, maksudnye kat sini jangan seronok sangat download upload macam2.. tau2 dah tak boleh nak connect, antara sebab nye quota internet korang dah OUT la tuh! 

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Sebelum ni Jaring WIFI, masalah yang selalu aku hadapi adalah Access Denied bila nak connect.. kalau orang yang tak tahu, memang sampai kesudah takkan boleh connect. Bile tibe Maxis Wifi pulak, masalah hampir sama. Jadi solusinya reconnect sampai boleh connect. Cume.. kadang trick ni tak berkesan, tambah2 nak connect lebih dari satu device, boleh cube trik ni.

1. Forget connection UKM Wifi dari semua device.
2. Connect UKM Wifi dengan laptop dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
3. Connect UKM Wifi dengan HP dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
4. Connect UKM Wifi dengan laptop. Biasanya kalau hanya disconnect tanpa forget, wifi akan automatically connect the device. Jadi, jangan biarkan disconnect terlalu lama.
5. Then, connect dengan HP pulak. 

InsyaAllah berkesan, wifi akan detect device yg kite dah save automatically connect tadi. So dua2 device akan dapat connect dari wifi yang sama. Kat bawah aku share cara register UKM Wifi untuk kemudahan bersama, terutama pelajar yg baru. Semoga berjaya.

PANDUAN/CARA REGISTER UKM WIFI

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!



Saturday, January 21, 2017

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400

Diary UKM : Easy Trick Ink Out Error Message Solved! Canon Pixma e400
Contoh masalah yang sama dari Printer yg berbeza - Google

Pernah jadi tengah syok2 print nih! Pop! keluaq Ink Out Error dan terhenti sudah proses printing. Masa ni korang akan nampak simpton lampu oren black ink dan warning secara bersamaan. Perghh sakit hati beb.. memula gelabah jugak sebab separuh jalan print dia stop, padahal aku dah refill ink cartridge (black) dua hari lepas. Keluarkan cartridge rasa berat lagik.. tak mungkin dalam masa 2 hari dah habis. Tengok pada info ink level, memang dia tulih dah habis. Ha sudah.. penyudahnye, aku buat cara gini..


Masa print tengah stuck tuh, HOLD STOP BUTTON 7-10 saat then lepaskan. Biarkan sekejap dan automatik printer korang akan run seperti biasa. Jangan pulak masa stuck tu korang cancel. Okeh? Gudluck. Opss.. lupe, trik ni aku guna untuk printer Canon Pixma e400. Untuk printer lain aku tak pasti boleh guna cara yang sama atau tak. 

Next aku akan share cara untuk refil cartridge canon pixma e400.


Thursday, January 19, 2017

Cara Pasang Ekzos Nob1 Titan FZ150i 2008

Cara Pasang Ekzos Nob1 Titan FZ150i 2008
Saje bosan sebelum tidoq nak post amende aku pun tak tahu.. teringat my red baby baru pasang ejos haritu... Nob1 titan FZ 2008. SO kat sini aku nak share pengalaman aku pasang ejos nobi titan 2014 masuk fz08. Ade lah sikit problem tak berapa ngam sebenarnye.. piping manifold tu rapat dengan casing engine, memang rapat habis. Kalau tak alter, memang akan bengkok manifold tuh. Jadi secara kesimpulan, kene tambah bracket sikit kat bahagian belakang. Bahagian pemegang ejos untuk bagi kurangkan tekanan dar manifold pada casing engine tuh. Entah casing ke ape namanya nye hahaha.. 


Bunyik bagi aku memang cun, kalau nak perang cabut silencer, kalau nak ala2 bass gitu pasang silencer. Pickup and top OK lah nak compare dengan yang standard. Tujuan aku pasang pun untuk dpt perhatian orang je, bukan show off! haha.. mksdnye slow sangat bunyi ejos std disamping nak try bunyi yg mengancam kih3... BTW, aku nak pasang balik yang std sebab keje tiap hari 30km, better pakai yg standard. Lain lah dulu dalam UKM saja OK la pkai yang racing. 

Jadi sape2 yang berkenan dengan nob1 titan seperti dalam video di atas, boleh PM tepi,, kite kawtim harga kasi jadih okeh. Selamat menonton.


Tuesday, January 3, 2017

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Setiap mahasiswa (UKM) diwajibkan untuk menilai prestasi dan kualiti pengajaran kursus sebagai maklum balas pelajar kepada program pengajian yang diikuti. Untuk mudah faham nye, korang buat ni sebagai feedback la selama proses belajar mengajar, kualiti pensyarah dan sebagainye. Selagi mana korang bergelar pelajar di UKM, wajib buat penilaian nih.. tak kisah la yang masih ikut kursus atau yang sedang menulis. Mengenai masa, aku dah lupa haha tapi lebih kurang sebelum final exam kalau tak salah aku.. untuk kepastian boleh rujuk jabatan masing2. Sekarang ni nak dapat info bukan payah.. takkan takde langsung group wasap kau join??

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Untuk lebih mudah, masuk link Penilaian Penyeliaan dan rujuk pada gambar diatas. Dah masuk nanti mesti boleh faham punye hehe.. andai kata lah tak faham jugak, roger jer.. ada masa aku balas. Alert bro.. member aku penah kene banned dengan penyelia dia sebab tak buat penilaian ni la haha.. 

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Next.. aku kene settlekan Permohonan Tambah Semester. Masuk tahun 2017 ni dah dua kali aku tambah sem der.. nampak tak kemalasan disitu? Abaikan kemalasan aku, ni nak cite cara untuk kau orang nak mohon tambah semester. Semua ni berdasarkan pengalaman aku di FPI.. fakulti lain tak pasti sama atau tak. Member aku FSSK, GOT beb.. Graduate On Time siap dekan lagi disertasi dia. Tapi memang layak la dengan kerajinan dia kan? BTW.. student FSSK memang tak dibenarkan tambah sem melainkan yang fully research sahaja. Fulltime hanya 2 tahun sahaja, lebih dari itu memang OUT la.

Ringkasnye.. naik ATMA (tingkat 5), bagitahu kerani tu nak tambah sem, die akan tanya la kau dah berapa sem bla bla bla. Then die akan bagi kau orang warna pink seperti diatas. Isi lah mana-mana part yang rasa perlu. Yang depan sekali je bahagian pelajar, yang belakang:

1. Tanda tangan/pengesahan penyelia. 
2. Tanda tangan/pengesahan ketua jabatan.
3. Tanda tangan/pengesahan dekan.

No 1 je korang kene hadap penyelia.. masa ni la penting hubungan korang dengan penyelia. Jadi macam kawan aku, nak jumpe penyelia pun cuak sebab tesis tak jalan hehe.. no 2 dan 3 hantar pada jabatan, diorang yang akan settlekan.


Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Diary UKM : Panduan Ringkas Penilaian Penyeliaan, Permohonan Tambah Sem, Penginapan Luar Sem

Akhir sekali, Permohonan Penginapan Luar Semester. BTW aku kolej KKM. Mudah dan ringkasnya, naik pejabat KKM, snap segala info berkaitan yang diorang tepek kat dinding tu, dan ikut segala arahan yang diberikan. Lebih kurang macam gambar diatas. Untuk kepastian, tanya jer kerani KKM tu.. kau cari sis yang freehair chubby2 skit.. die tu sporting dan mesra alam. Aku memang baik dengan orang2 penting dibahagian2 tertentu keh3.. bukan ape, mudah urusan beb. 

Untuk permohonan penginapan luar sem nih, korang perlu login → SMPWEB/UPP → Pelajar → Permohonan → Borang Permohonan. Perbezaan mungkin terjadi, so pandai2 lah korang ye. Isi mana yang penting, buat permohonan, print dan hantar di pejabat KKM. Dah siap.

Nasihat aku, berbaik lah dengan mereka-mereka ini.. sangat penting. Gunakan segala aura yang ada hahaha yelah niat kau baik la bukan nak ngorat bagai derrrrrr.........


Friday, December 30, 2016

Selamat Atau Tidak Beli Di Lazada??

Baru-baru ni aku ada order online di Lazada dengan kos yang agak kasar la bagi aku sebagai rakyat marhaen. Lepas order terfikir pulak macam mana nak dapatkan tracking number order dari Lazada, dia guna poslaju ke posbiasa ke.. itulah yang bermain di fikiranku sampai aku terfikir kemungkinan Lazada ni kaki hancing jugaaaa...

Selamat Atau Tidak Beli Di Lazada??

Think positif, aku ada resit pembelian yang lengkap dengan detail pesanan. Haha.. gelabah mak endon kau. Terlupa pula aku nak godek website Lazada, alhasil terjumpa part TRACK MY ORDER hahaha..

So secara kesimpulannye.. jangan risau nak beli online di Lazada. Lepas siap order buat bayaran, diorang akan bagi confirmation dan transaction detail kat email korang. Opss.. jangan lupa jugak print or save by pdf order yang korang buat, sebagai langkah berjaga-jaga.

BTW.. aku pun bisnes jugak, dan wholesaler2 (ntah betul tidak istilah yg aku guna ni) online diluar sana macam Lazada 11street Lelong Qoo10 dll sangat memberi tekanan sebenarnye terutama dari segi harga. Customer banyak lari kesana dari beli dengan peniaga online as retailer dengan quality yg sama dan harga yang jauh berbeza. Cume mungkin ada sedikit perbezaan dari segi servis produk. Kalau beli dengan Lazada sebagai contoh, servis yang direct retailer adalah lebih memuaskan berbanding di Lazada, Lazada bagi gambar dan spec produk sahaja.. tapi retailer siap boleh explain if someone need further details.

Tuh pendapat aku lah.. terlari tajuk sikit. Hehehe...


Wednesday, July 13, 2016

Cara Mudah Zoom In Out | Perbesarkan Browser Page

Ada sesetengah page @ website @ blog yang template dia kecik jeee, macam nak tak nak je bagi orang baca. Buatkan mata jadi sakit bila fokus pada tulisan yang kecik. Tambah pulak download PDF font size 8. Hahahaha. Rasenye kalau PDF semua orang dah sedia maklum, memang dah jelas ade function untuk zoom in out.

Kalau kat browser macam mana pulak? okeh trik ni simple je.. boleh apply pada semua browser Chrome, Mozilla, Opera ect. 

Caranya, hold CTRL bersamaan klik + (plus button). Plus button tu bersebelahan dengan Backspace button. Kalau keyboard computer aku tak pasti. 

Okeh nanti korang akan nampak hasil zoom in out pada browser korang. Kalau nak reset to default, ada pada bahagian atas search browser. Kalau tak faham tengok gambar kt bawah. Jom kite bermain zoom2!




Monday, July 4, 2016

Kos Repair dan Senarai Barang FZ150i 2008

Bersempena tahun 2016 ni, dah berapa banyak aku habiskan untuk moto aku... satu keperluan sebab aku berulang ke tempat keje 60km setiap hari. Moto pun tahun lama, jadi faham dan standard lah barang lama ni kene lebih dijaga dengan baik dan rapi. Ron97, minyak engine 1500km tukar dah. 3000km baru tukar oil filter.. kalau bajet cun, tiap kali tukar minyak engine tukar jugak oil filter lagi cun. 

Kat bawah aku senaraikan barang yg dah siap tukar skali kos:


Monoshock Brand YSS RM130 ni terbaik.. bleh laras smpai level 6 rasenye. Agak tinggi dan keras compare dengan KYB standard. Tukar sebab yg lama dah keras sngt, langgar bonggol rasa macam naik trektar tuh. DIY sendiri je.


Armbush RM70. Tapi ni rasanya swingarm bush yang kiri kanan tu. Armbnush yg aku tukar pemegang monoshock connect dengan swingarm, yg tengah2.. kalau nak gambar boleh PM aku. Simptom dia korang boleh trace bile bawak moto ade bunyik nyik2. Yg ni pun DIY je.


ECU lobos Rm100 swap dengan ECU std. Yg ni betul sengaja aku membazir. Function dia sama macam ecu std, cume dah buang cut-off dan cepat dapat top. 130km/h tu mudah2 je. Tapi tengok rider tu jugak la.


YUASA Battery RM70. Yg lama pakai 7 bulan je. Simptom nye bile nak start pakai starter memang susah. Ake rekeman korang paki voltmeter untuk trace masalah dari battery.


1 set rantai brand RKM, sprocket 15/41 RM100++ (aku dah lupa). Sprocket aku mmng dah tajam, rantai pun maintain owner lama punya 14/40. Top boleh pegi 130-140 (blm full throttle).


Samurai swallow tyre 80/90 RM70 (lebih kurang) depan. Cheetah 100/70 bunga Maxxis RM120. Memang kene tukar dah, bunga tayar dah kering, nak ride jauh so memang wajib tukar.


Monorack J box givi RM130. Kedai area sg.chua (Ren Hup).

Total tolak tambah RM770. Berasap memang berasap, tapi aku fikir kalau berasap tengah jalan sape nak mai tolong kan? baik sediakan payung sebelum hujan ye dak? Mileage dah habis pusing thn 2008 derr... harap2 engine boleh tahan 100 tahun lagi hehehe. Minyak engine setakat yg aku dah pakai, shell kuning tetap di hati. Ok geng.. tido dulu.


Friday, May 6, 2016

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Sekarang ni tengah hot Pesta Buku Antarabangsa yang akan diadakan di Kuala Lumpur  pada 29 April hingga 9 Mei 2016. Boleh dikatakan setiap kiosk mesti akan ada diskaun, dari 10% sampai lah 70%. Kepada yang gila buku, duit bukan penghalang untuk manfaatkan peluang yang ada.. bukan selalu nak ada peluang macam ni. Aku tak pegi awal... nak syok pegi 2 hari last sebelum berakhir pesta buku nih! kompem gila2 punya diskaun dia... hehehe...

Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Biasanya aku panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil... nampak kelemahan disitu, hehehe... jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

1. Cara mudah, menggunakan calculator yang tersedia fungsi %.

Contoh, harga buku Rm50. Diskaun 25% (50 - 25% = Rm37.50)

Jangan keliru, dekat calculator tu memang kau takkan jumpa 25 dengan % dalam satu button... penuh la calculator kau, haha... lepas tekan 25 tu, pastu tekan pulak button %, dapatlah jawapan dia. Sangat mudah.

2. Cara kedua, menggunakan calculator yang tiada fungsi %.

Contoh, harga buku Rm100. Diskaun 15% (Rm100 / 100 x 25 = 15 - Rm100 (harga asal) = Rm85).

Begini.. harga asal (Rm100) bahagi 100 kali dengan 25 (% peratus diskaun). Hasil dari tu akan dapat jumlah 15. Kemudian hasil dari 15 tadi tolak dengan harga asal (Rm100). Alhasil... dapatlah harga diskaun.

Kalau jumpa kiosk Syabab, korang boleh dapat diskaun 20% menggunakan baucar buku bawah ni. Download, pastu tunjuk je kat diorang. Selamat membeli, beli tu baca laaaa.. takyah time kasih, doakan aku yek...

Jom Kira Sendiri Diskaun Sale!


Wednesday, April 20, 2016

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

Oleh kerana aku rasa post Siakap Keli ni bermanfaat dan memang untuk disebar agar sama2 mendapat manfaat, so sebaiknye aku post kat sini pulak. Memang sebelum ni ada cadang nak servis sendiri, biaselah time nak buat tu... ade je koje lain. Dan pulak dizaman ekonomi Malaysia sekarang ni, selagi kau boleh buat sendiri... lupekan nak hantar kedai suh buat. So kat bawah disediakan gambar langkah demi langkah, aku rasa sangat jelas dan simple. Jom!

Jangan lupe LIKE n SHARE okay https://www.facebook.com/KBMnBBB/

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!






Sumber: SiakapKeli


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...