Followers

Saturday, January 28, 2017

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

UKM baru sahaja menggunakan service Maxis Wifi yang sebelum ni UKM Jaring Wifi.. untuk lebih lanjut boleh baca di DIARY UKM: ACCESS DENIED UKM WIFI SOLVED!. Untuk pengetahuan, UKM melimitkan had penggunaan Maxis wifi ni hanya 20gb (kalau tak salah lama tak check) setiap orang. Untuk staff aku tak tahu, tapi kalau student memang ada limit, maksudnye kat sini jangan seronok sangat download upload macam2.. tau2 dah tak boleh nak connect, antara sebab nye quota internet korang dah OUT la tuh! 

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Sebelum ni Jaring WIFI, masalah yang selalu aku hadapi adalah Access Denied bila nak connect.. kalau orang yang tak tahu, memang sampai kesudah takkan boleh connect. Bile tibe Maxis Wifi pulak, masalah hampir sama. Jadi solusinya reconnect sampai boleh connect. Cume.. kadang trick ni tak berkesan, tambah2 nak connect lebih dari satu device, boleh cube trik ni.

1. Forget connection UKM Wifi dari semua device.
2. Connect UKM Wifi dengan laptop dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
3. Connect UKM Wifi dengan HP dan save/automatically connect, kemudian disconnect, jangan forget.
4. Connect UKM Wifi dengan laptop. Biasanya kalau hanya disconnect tanpa forget, wifi akan automatically connect the device. Jadi, jangan biarkan disconnect terlalu lama.
5. Then, connect dengan HP pulak. 

InsyaAllah berkesan, wifi akan detect device yg kite dah save automatically connect tadi. So dua2 device akan dapat connect dari wifi yang sama. Kat bawah aku share cara register UKM Wifi untuk kemudahan bersama, terutama pelajar yg baru. Semoga berjaya.

PANDUAN/CARA REGISTER UKM WIFI

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Diary UKM : Wifi UKM 2 device connected -Working trick!

Reactions:


2 Powerfull Critical Thinking:

nur Najiha said... [Reply to comment]

Salam. Limit guna wifi untuk sebulan ke satu sem?

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@nur Najiha waalaikumsalam. Setiap bulan akan quota akan direnew. So pastikan setiap bulan pakai habis sebab anda bayar utk itu hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...