Followers

Showing posts with label software. Show all posts
Showing posts with label software. Show all posts

Wednesday, February 8, 2017

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Antara perkara penting bagi seorang mahasiswa adalah keselesaan ketika membaca/study. Betul? bayangkan korang nak exam.. banyak giler lect bagi bahan by email ect, yang perlukan korang untuk baca menggunakan laptop. Ok lah sejam mengadap laptop, itupun ntah tahan ntah tidak dengan FB segala macam. Inikan nak baca artikel2 yang memeningkan? falsafah? science? kompom tido atau scroll FB. Normal.. bile otak terlampau bekerja, perlukan sesuatu untuk cooldown temperature otak korang. Kalau tidak, terjejas segala menda.. 

Jadi, untuk memudahkan kerja, perlu cari alternatif lain untuk membantu permudahkan kerja.. terutama keselesaan. Kat sini aku nak share bagaimana cara untuk save WEB to PDF - PRINT to PDF

Keperluan:
1. Laptop
2. Printer
3. Software (freeware) http://www.dopdf.com/

Tutorial WEB to PDF - PRINT to PDF:

Trick WEB to PDF - PRINT to PDF

Download software dari link yang diberikan dan install seperti biasa. Software tersebut membantu korang untuk save mana2 website to pdf. So tak perlu nak copy and paste web to word. Kalau yang nak dicopy tu sikit takpe.. sebab, word dia detect segala format margin dari website. So bila korang copy dari web to word, kompom tunggang langgang. Untuk jadikan dia format yang sesuai untuk bacaan, perlukan software tersebut. Dan.. camne cara nak guna?

Masuk mana2 website, contoh aku masuk https://www.facebook.com/. Tekan/hold (jangan secara bersamaan) key CTRL + P. Kemudian, akan pop up print sebagaimana di atas. Di bahagian Destination, ubah kepada SAVE AS PDF atau yang berkaitan. Akhir sekali, SAVE dan pilih folder. Done.

Untuk melancarkan trick di atas, perlu install printer di laptop korang. Install printer maksudnya, korang beli printer akan dapat cd installer, so install cd tu. Cd hilang boleh cari di google. Caranya taip jenis dan model printer korang. Contoh, canon pixma e400 printer driver. Kalau takde printer, camne korang nak print sebab software tu membantu printer untuk convert kepada printer format. Kalau ada yang blur tak faham, boleh bertanya di bahagian komen.

Semoga membantu. 
Assalamualaikum.


Sunday, July 26, 2015

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Typo adalah istilah bagi kesalahan dalam penulisan yang disengajakan atau tidak disengajakan. Kebiasaan typo berlaku ketika seseorang menulis dalam keadaan tergesa-gesa, contoh yang dapat dilihat apabila seseorang menghantar pesanan ringkas (sms) melalui whatsapp yang ditulis menggunakan telefon bimbit (smartphone) dalam kadar yang begitu panjang, tetapi lupa untuk membetulkan kembali mana-mana perkataan yang tidak jelas sehingga menyebabkan penerima tidak faham tujuan sebenar pengirim. Sesetengah pengguna telefon bimbit dikalangan muda-mudi tidak menjadi masalah untuk memahami perkataan typo oleh pengirim kerana mereka sudah biasa memahami beberapa istilah pendek dan dapat menjangka maksud dari perkataan tersebut.

Namun menjadi masalah apabila sms tersebut perlu dihantar kepada orang-orang tertentu atau pelanggan ketika membincangkan pekara penting dan sebagainya, dan itu tidak sepatutnya berlaku. Bagi menyelesaikan masalah ini, beberapa produk dan applikasi diciptakan bagi memudahkan pengguna menggunakan applikasi whatsapp dengan lebih mudah dan selesa dengan menggunakan komputer atau laptop.

Letih weh buat ayat skema.. typo ni sebenarnye best kalau saja-saja buat untuk tarik perhatian kononnye, boleh jugak dengan tujuan perli dan macam-macam lagi. Tapi aku abaikan je sape yang typo sebab maybe die ade keje dan perlu balas msg dalam masa yang sama. Cume kadang-kadang sesetengah perkataan tu boleh jadi maksud lain, jadi perkataan lucah pun hado.. so hati-hati lah kome yek!

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Aku pernah guna dua produk yang membolehkan kite hubungkan line whatsapp dengan komputer atau laptop (how to whatsapp from pc), pertama dengan menggunakan software bluestacks. Aku sempat guna software ni sekejap je sebab maybe aku tak faham cara guna atau apelah, loading dia lambat sangat… pastu kene validate bagai ape lagi tah, penyudahnye uninstall terus. Second round aku try guna lagi, kali ni bukan setakat loading jer lambat, bluescreen terus laptop aku! Tiap kali nak launch, bluescreen.. sakit hati woo. Kalau korang rasa nak guna, boleh pegi website ni: http://www.bluestacks.com.

Untuk produk kedua, aku link kan whatsapp di handphone ke laptop guna website rasmi whatsapp sendiri. Hah yang ni puas hati la.. sebab tak perlu susah bagai nak validate download hape sume tu.. yang penting, laptop boleh akses internet, dan phone pun boleh connect internet. Cara dia mudah saja:

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

WhatsApp Menggunakan PC

1. Buka website https://web.whatsapp.com/.
2. Masukkan apa yang patut, no tel dengan password kot, lupa dah.
3. Connect PC dengan wi-fi, begitu jugak handphone.
4. Lepas dua-dua dah dapat connection, automatik website tadi akan detect interface whatsapp di hp korang, segala data, msg-msg lama dll.

Selamat mencuba!


Saturday, January 3, 2015

IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

Ok ni Internet Downloader Manager yang aku pakai sekarang untuk dikongsi bersama. Untuk yang latest dari web http://www.internetdownloadmanager.com/ adalah idman621build17. Jadi kalau nak dapatkan yang latest boleh cari di Google, aku cari di http://onhax.net/. Antara website yang banyak membantu menyediakan software yang fullversion dan beberapa artikel yang sangat berguna boleh dapatkan di website tersebut. Kalau ada, tolong inform ye.. hehe..


IDM 6.21 build 16 Setup + Universal Web _ V3

IDM Universal Web Crack V3
release : 04-Oct-14
-----------------------------------------------------

How to Crack ?

1. Install IDM latest version using IDM Setup file/ Or update IDM Using IDM Quick Update
2. Run IDM Universal Web Crack
3. Update IDM Universal Web Crack if needed
4. Select IDM Installation path
5. Click Crack :)

When a New version of IDM comes ?

1. Update IDM
2. Open Crack
3. It will ask to update crack.Update it
4. Crack as usual

Info [Also check Read Me compiled with the Crack]
-----------------------------------------------------
• update.bin file will be created after crack update process.do not delete it if you want to keep the crack uptodate.

• perfect cracking will be done once, you get all three ticks in green or purple in the crack status (purple tick means update.bin found and loaded)

• You can use quick update function of IDM to update IDM. But if you get fake serial message after applying the crack, uninstall IDM and install the latest version of IDM using setup and re-apply the crack.

• if a new crack version release becomes late, you will get a notice when opening the crack :)

===============================
web : www.onhax.net
labs : labs.onhax.net
fb : www.fb.com/OnHAX.net
twitter : twitter.com/onhax

Source:
http://www.internetdownloadmanager.com/
http://onhax.net/


Saturday, September 20, 2014

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

Untuk mengaktifkan Microsoft Office 2013 sebenarnye takde lah susah mane pun, aku jer terlepas pandang cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 nih! ade satu cara yang aku practice dari tutorial sebuah blog Indonesia, menggunakan Skype software bagi mendapatkan product key MO 2013. Leceh la jugak, aku try tak menjadi sebab detected private pulak dah.

Alhasil dapat tutorial dari sebuah blog ni cara aktif MO 2013 ni menggunakan tool yang memang aku dah ada? hampeh tak?

So don't make yourself trouble.. i'am  pretty sure this trick 100% working for your Microsoft Office 2013. If u already have MO 2013 installed on your system (but must have some file like activation, install, Microsoft Toolkit 2.4.5), ignore the download link. 

If not, download HERE the folder name is Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack.

Cara untuk aktifkan Microsoft Office 2013 :

1.) Buka folder Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack - install MO 2013 (dalam folder install).

2.) Buka dan baca notepad (readme).

3.) Cara untuk aktifkan MO 2013 - Buka Microsoft Toolkit 2.4.5 - klik butang Microsoft Office - Customize setup - Set Installer Path - Setup .exe (cari dalam folder install).

** Tunggu setiap proses selesai.

Microsoft Office 2013 Activation Tool Working 100% 4shared

4.) Microsoft Toolkit 2.4.5 - Activation - EZ-Activator - setelah selesai - Check.

Mudah saje kan? sebelum ni first pakai MO ni kat lappy office aku, bukan gini cara aktif MO nih.. ntah camne bleh terlupe.. so ni kira cara baru yang aku jumpe dan gune terbukti berhasil lah. So gua nak kasi blog credit :

Credit : Source


Friday, September 19, 2014

The Best Compress PDF Software Must Try !

Aku bermasalah dengan proses untuk kecilkan size file PDF 1.5mb kepada 400kb only.. memang sangat banyak website yang menyediakan kemudahan untuk reduce PDF kepada size yang lebih kecil, tapi tak semua website menepati seperti yang diinginkan.. kadang2 size dah OK, tapi bile view jadi kabur, berat dan sebagainya.

The Best Compress PDF Software Must Try !

File aku sebenarnye takde lah besar sangat, tapi bile dah merge dengan file PDF lain, automatically file bertambah besar, ni masalah utama aku untuk submit saiz file yang telah ditentukan. Dah banyak keyword (compress PDF) dan compress website aku try.. tetap masalah sama tetap berlaku.

Lastly, usaha punya usaha.. terjumpa sudah software menarik compress PDF, portable lagi. Aku share bukan ape, yelah yang utama memang untuk kemudahan semua, tapi paling utama sebab aku nak save mane-mane software rare, perlukan usaha dan ketekunan.

Bebel plak.. okeh software tu boleh download SINI.

Cara guna pandai-pandai lah kome yek! very simple to use, explore try and try and try.. insyaallah dapat.

Good luck!

Any problem, please comment below :


Sunday, September 14, 2014

Cara Mudah Install Unknown Device Windows 7

Aku search CARA INSTALL UNKNOWN DEVICE tetap dapat jawapan yang sama.. kalau tak caya try search, so disebabkan macam tak berjaya jer aku buat.. lastly aku try another way to find how to solve this problem.. sebenonye, cara dia sangat simple :

1. Right click My Computer - Manage - Device Manager - Unknown Device.

2. Right click Unknown Device - Update Driver Software - Search Automatically For Updated Driver Software.

Cara Mudah Install Unknown Device Windows 7


Tunggu beberapa saat hingga minit.. Blingggg ! dah siap.. kalau ada masalah, boleh bertanya, sebab aku buat tak sampai 3 minit, yang penting mesti la terkoneksi dengan internet.. jangan pule kome relax takde internet. Tapi kalau tak salah aku, boleh jugak buat secara manual. Itu.. kome carilah sendirik ye.

Selamat mencube !


Thursday, September 11, 2014

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Camne Nak Buang Antivirus Avast?!!

Bagi aku Avast adalah AV yang boleh dikatekan menyusahkan pengguna terutama aku.. atau mungkin aku sendiri tak tahu cara untuk agar Avast tak menyusahkan aku.. tak pernah pulak nak ambik tahu.. setahu aku, Avast ni memberatkan system laptop sehingga menyebabkan banyak kerja jadi tergendala.. tak buleh nak open banyak apps.. kompom tersangkut.

Lenovo aku ni beli-beli memang dah terinstall AV Avast.. so kut mane pun kene jugak merelakan.. walau terpaksa, macam yang aku kate.. banyak keje aku jadi lembab tetambah bile browsing, mana ada orang browsing buka 1 tab.. 

So setelah sekian lame jugak aku pakai Avast, aku buat keputusan untuk uninstall / remove dari my Lenovo. Nak buang AV ni kene ada cara, kalau kite Uninstall dari laptop.. banyak file @ laptop akan jadi tambah berat. Jadi trik die mudah je..

Download SOFTWARE ni. Cara guna sangat mudah, klik jer software yang didownload tadi.. nanti kite akan disuruh untuk masuk ke Safe Mood, jangan risau.. ikut jer seperti yang disuruh.. sampai lah komputer siap restart.

Selesai.

Selamat mencuba.


Wednesday, September 10, 2014

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF

Cara ni akan sangat diperlukan bile satu saat korang berurusan dengan sesuatu yang memerlukan proses download upload. Kekadang file yang diperlukan sangat minim, kalau file gambar takde hal.. boleh resize dan sebagainye, apecer kalau tibe2 diperlukan file PDF?

Mudah jer..

Cara Mudah Kecil Dan Gabungkan File PDF1. Download Software ni, install this software as usual.. software ni untuk menggabungkan file PDF yang berasing. Bermaksud, 2 file PDF akan menjadi 1 file PDF.

Caranya guna sangat mudah, add files, select any files u want to combine, then click BIND button.. wait severel saat.. and DONE. Dont forget to save the files to your desktop. Kang kalu letak merata, susah nak cari balik.

Ok sekarang dah bergabung, dan size nye akan jadi lebih besar.. so masenye untuk kecilkan size file tersebut dengan menggunakan kaedah Compress.

2. Buka website ni WEBSITE INI. Aku suggest website ni banding website lain sebab web ni banyak menyediakan tools berguna selain untuk mengecilkan size PDF korang. Rajin2 sikit godek..

Cara guna sangatlah mudah.. bile dah bukak website tersebut, akan banyak tools yang disediakan, korang hanya perlu cari tools Compress PDF. Selanjutnye, korang akan tahu sendiri.

Selamat mencuba.. semoga bermanfaat.


Wednesday, June 18, 2014

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Kalau rasa nak pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide, boleh cube download file torrent kat bawah. Sebelum ni aku ada share Microsoft Office Standard 2007, tapi macam susah jer nak buat fullversion, nak cari keygen pun susah.

Last-last aku tukar dan pakai Microsoft Office 2013 Full Activation + Guide nih, memang terbaik.. panduan cara install sampai cara untuk fullversion pun disediakan dalam satu folder, sizenye tak besar pun, 107MB jer, so takde masalah nak download kan.

Microsoft Office 2013 Professional Plus activation crack

Sebelum sedut file torrent ni, sila pastikan komputer anda terinstall torrent software, boleh download kat SINI. Lepas download file torrent dibawah, klik file tersebut sampai keluar seperti dalam gambar di atas kemudian klik OK. Selamat mendownload.

Download : 4Shared




Tuesday, June 17, 2014

Working! Microsoft Office Product Key

Finally ~ Carik punya carik dapat jugak Product Key Microsoft Office Standard 2007. Jenuh jugak mencariknye, nyaris stremyx ni mencanak peginye, kalau macam siput jer comfirm tak terinstall MO kat komputer aku nih.. almaklum baru lepas format, kadang tak perasaan software penting yang perlu ada. Terlepas pandang.

Banyak orang share MO, tapi tak semua valid dan fullversion. Aku punya MO ni pun trial, kene rajin la cari product key atau keygen untuk MO yang digunakan. Kalau idak, terbantut la function MO tersebut.. tak dapat digunakan sepenuhnye.. nama pun trial, paling tidak dia bagi masa 1 week. Larat ke nak download lagi? baru nak susah cari yang fullversion?


Microsoft Office Product Key pelbagai version :

Microsoft Office 2007 Product key
FOR OFFICE STANDARD 2007

CTKXX-M97FT-89PW2-DHKD3-74MYJ
KCBJJ-67B9Q-KQXF2-VQV2V-6TXJ3
4NJ39-D83K0-2HNS0-39OKD-4ZHJ8


FOR OFFICE HOME and STUDENT 2007

PHXQ7-GMKQ3-XPYRB-YXTVM-XXT73
B4MKP-KP9YP-7TBQ4-7T4XF-MTGWY
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
DDY79-433JV-2RXGX-MQFQP-PFDH8
WRGJQ-2J2HB-8XP8D-6J2YK-BMFFD
HX2HC-MJM6Q-4487F-23FMP-9VKV8
HX2DJ-36TJX-CRVRJ-C72Q8-CJTBQ
V82W3-BM72R-XRHWG-CP69F-4FPMT
VHGFG-FVMY3-HHP46-RXVDJ-8R6BY
TC2QP-QBCP7-WQ62V-WBF92-WWG73
WQ27D-PY77P-R9CQK-MCPPB-QGJYQ


FOR OFFICE PROFESSIONAL 2007

MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
T3PVR-XX42X-T49DW-WGBG6-9FT73
TT3M8-H3469-V89G6-8FWK7-D3Q9Q
RVRY7-9H6W3-VBGF7-M7GQF-2X7TB
BHFYK-9RTKR-RV3J6-X669J-XQ3Q8
GM3C4-HQQJV-4TGMX-3R8CP-G928Q
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
XC84W-M642D-2QDWY-YTKMM-RWJQW
TQ7MT-BQTJD-V4MJ6-J6KT8-RP2VW
HCFPT-K86VV-DCKH3-87CCR-FM6HW
V9mtg-3gx8p-d3y4r-68bq8-4q8vd
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
GM3C4-HQQJV-4TQMX-3R8CP-G928Q
MTP6Q-D868F-448FG-B6MG7-3DBKT
kxfdr-7ptmk-ykyhd-c8fwv-bbpvw


FOR OFFICE ENTERPRISE 2007

VCWD4-Q2HTM-VKT6B-7V8J3-28K38
M2BX2-HQKQF-Q9Q7K-F2JQH-MDGHW
FXDKB-XJKJP-9B79T-8CMPB-QG938
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
D8Y66-3Y4GK-G6Y3C-8G7R9-JTDQ8
V9MTG-3GX8P-D3Y4R-68BQ8-4Q8VD
KGFVY-7733B-8WCK9-KTG64-BC7D8
W2jjw-4kydp-2ymkw-fx36h-qyvd8
Vb48g-h6vk9-wj93d-9r6rm-vp7gt
Hcfpt-k86vv-dckh3-87ccr-fm6hw

OFFICE ULTIMATE 2007

J67F8-BB7GM-8VPH2-8YMXP-K49QQ
M247G-3Y738-69GD7-V6CF8-9KH4G
M2QKF-KDQ4R-YHQKD-M4YYK-GPWVD
WRWWX-G9MMD-X4B8X-7JQP3-CMD93
RYC22-PRMXB-8HP8W-384PD-GXHX3
VM98J-C9X4C-MM7YX-93G64-BJMK3


Monday, June 16, 2014

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Virus Malware ni ada terdetect jugak kat blog aku.. bile bukak page Software, maka akan keluar page This Website Ahaed Contains Malware. Ahh ~ abaikan je msg tu, bukan ade virus bahaya pun kalau korang teruskan jugak search di KBM.

Bukan aku nak hack korang pun, dosa tau hack-hack nih.. merosakkan harta benta orang lain.. hehe.. biasenye bile detect Malware pada sesebuah website, kadang-kadang ada software yang isinye ada virus.. so bile upload di Hosting, SE akan detect virus.. sebenarnye takde ape pun..

Kadang-kadang boleh jadi script yang kite tanam di blog/website tak boleh diterima Google, so boleh jadi macam ni jugak.. contoh script yang aku tanam kat blog ni pada page Sitemap. Aku dah lupe script tu aku cilok mane, tapi cadangnye nak remove and install the new one la.

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Bile jadi macam ni, terserah korang nak teruskan ataupun tak, betul jugak risikonye atas yang mengakses.. tapi kalau aku, tengok pada keadaan jugak.. website yang kite xplore tu, kalau nampak semacam, tak payah la.. tapi setakat blog blogger biase.. tarak hal la..

Bile jadi macam ni, mudah je.. klik pada Advance - Proceed At Your Own Risk. Maksudnye segala risiko ditanggung oleh anda.. eleh macam kalau ape-ape risiko Google boleh tanggung? haha.. nak lagi detail, baca la kat Learn More tuh.. penerangan panjang lebar kat situ..

Cara Lepasi Malware Pada Sesebuah Website

Same jugak kalau jadi macam gambar kat atas.. kalau berani nak teruskan, just click Ignore This Warning. Tapi hati-hati.. jangan sebarang klik brader sister, takut-takut ade yang nak pedajai kite.. macam-macam cara orang boleh buat hanya dengan dapat access komputer kite, tambah-tambah user yang suka simpan secret stuff, contoh password maybank2u ect.

Aku cume bagi cara saje.. ape-ape pun be carefull anything what u want to do, exspecially if onair / online.. tu pasal kalau orang pandai boleh buat duit hanya dengan online saje.. takde modal tapi dapat duit. Caranya? macam-macam cara brader.. hahaha ~


Sunday, May 25, 2014

IDM 618 build 5 full + Crack + Registration manual Gdrive / 4shared


Internet Downloader Manager 618 build 5 full + Crack + Registration manual. Link disediakan di bawah. Download dengan SKIP ADS dari adf.ly, ada masalah boleh bertanya di bahagian komen.

Link diupload menggunakan Google Drive dan 4shared, so kalau link dah OUT.. jangan segan silu nak bagitahu.. insyaallah aku akan upload yang lain selagi software masih di laptop.

Untuk edit IDM kasi laju, mudah saje.. basic edit je ni, bermacam2 cara boleh buat untuk lajukan proses download menggunakan IDM antara edit yang paling mudah adalah di dalam software itu sendiri.

Buka IDM -> Option -> Connection -> Connection type speed : Other -> Bps : 9999999 -> Max connection number : 16 -> Ok.

Link Gdrive : http://adf.ly/oCtch

Link 4shared : http://adf.ly/oCyqW

Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance.

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done. 

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others.

Version 6.19 adds Windows 8.1 compatibility, adds IDM download panel for web-players that can be used to download flash videos from sites like MySpaceTV, and others. It also features complete Windows 7 and Vista support, video page grabber, redeveloped scheduler, and MMS protocol support. The new version also adds improved integration for IE 11 and IE based browsers, redesigned and enhanced download engine, the unique advanced integration into all latest browsers, improved toolbar, and a wealth of other improvements and new features.

Source : http://www.internetdownloadmanager.com/


Friday, November 8, 2013

How To Remove Ads Not By This Site

Salam sejahtera kepada semua warga KBM yang still available runner lagi dalam blog ni. Setelah sekian lame blog ni dibiarkan berabuk, tapi KBM tetap teguh dengan disiplinnye.. keh3.. paling tidak, ada jugak admin jenguk2 layan HOT FM kat sini, bila time nak update ada jer halangan, ada jer dugaan dan sebagainye.. sampailah tak jadi nak update.

Bersempena dengan maal hijrah ni banyak rasenye salah dan silap yang saye dah buat.. salah cakap la, salah dan berkate-kate la, salah perbuatan dan macam-macam lagi, alhamdulillah ada lagi nur dari Allah nak bagi kat hamba dia ni.. still lagi tertanam rasa nak berubah kepada yang lebih baik dari yang sebelum ni.. Allah tak nilai hamba dia dari satu segi.. kalau Allah nak masukkan pelajur sekalipun dalam syurga, tu kuasa Dia, kita ape tahu?

How to Remove “Ads not by this site”

Berbalik pada tajuk posting kali ni berkaitan Ads atau iklan yang tibe-tibe muncul bile kite bukak browser Mozilla / Chrome / IE dan etc. Memang sangat menyemak dan menyusahkan.. admin sendiri pernah mengalami masalah ni.. yelah masa nak update blog jadi pulak masalah ni, tapi takper.. dari semua kesusahan tulah admin mencari jalan penyelesaian, dapat lagi satu ilmu.

Dari pemahaman admin, ads yang tidak diundang ni timbul adalah apabila kita download file kemudian install tanpa peduli option2 dari file tu sendiri.. sehingga secara tidak sedar script / add ons / extensions yang tidak sepatutnye kita install tertanam dalam komputer. Ads Not By This Site dikatakan juga sebagai Adware, so that is absolutely virus.. hehehe...

Moh kite same-same cube beberapa trik yang rasenye berguna untuk merelease / membuang virus tidak bergune ni dari program komputer / laptop:

1. Uninstall “Ads not by this site” from computer

Click on Start button and then click on Control Panel
Now click on Programs –> Program and Features –> Uninstall a program (Wind7, 8, Vista)
For XP users click on Add/Remove Programs (XP)
You will get a window, In that window find below listed programs & do uninstall all them one by one, because all these programs are totally unwanted you should uninstall immediately.

Coupon Companion
Coupon Dropdown
Coupon Companion
SelectionLinks
DefaultTab
WebCake 3.0
Yealt
LyricsContainer
VideoSaver
AddLyrics
Browser defender
Browser protect
Browser protected by conduit
privacy safe gaurd
unfriend checker
Price peep today
Coupon amazing
LessTabs
TidyNetwork.com
DownloadTerms 1.0
Yontoo
Click Downloader
Click 2 Save
CodecC
CodecM
Deals Plugin
Extension
Media Plugin
Privacy SafeGuard
Protector by IB
Search-newTab
TheBflix5.0


2. Ads not by this site for Google Chrome

Click Customize and Control button at the top right hand corner of Chrome, then click Tools and then Extensions. 

Ads not by this site for Google Chrome
The Extensions tab will open. After that, click Extensions on the left hand side and look for the extensions that start with Save, Save as, Save it, or something of that sort. Remove the checkmark near those suspicious extensions and click the bin icon to remove the extension. This will remove the unwanted extension from Chrome.

Ads not by this site for Google Chrome


3. Ads not by this site for Google Firefox

In Firefox, click Tools and then Add-ons. The Add-on manager will be opened in a new tab.

Ads not by this site for Google Firefox

Click Extensions on the left side, click Disable to disable the suspicious extensions, particularly the ones that start with Save, and finally click Remove and remove it from Firefox.

Ads not by this site for Google Firefox
 Source : (http://adf.ly/Z34ot)

4. Menggunakan software untuk menghapus Adware virus.

Download dan install software di SINI. Cara penggunaan sangat mudah.. setelah selesai install, scan komputer menggunakan software tersebut, kemudian clean atau remove adware yang berjaya di detect oleh software tersebut.

Ok sekarang komputer / laptop anda sudah bersih dari Adware virus yang sangat menyemak page browser anda.. kalau masih tidak berjaya.. still ada cara lain lagik.. yaitu.. search di Google (^_^)


Sunday, March 31, 2013

Bitlocker dan Repair Harddisc Anda

Pernah pakai Bitlocker tak? kalau hangpa nak tau, Bitlocker tuh sejenis program yang dibuat khusus untuk menjaga data-data HD (harddisc). Dalam pada masa yang sama, Bitlocker dibuat untuk menjaga keamanan HD seseorang. Bitlocker boleh ditemukan di Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8. Amende tu Bitlocker? :

BitLocker adalah fitur keamanan yang ditemukan pada Windows Vista dan Windows 7 (Ultimate dan Enterprise edisi saja) serta Windows Server 2008 yang memungkinkan pengguna untuk mengenkripsi drive menggunakan enkripsi AES (Advanced Encryption Standard).AES adalah algoritma enkripsi pertama yang digunakan oleh pemerintah Amerika Serikat untuk melindungi dokumen sensitif. AES didesain sebagai pengganti DES (Data Encryption Standard) dan didukung dalam banyak program enkripsi seperti PGP (Pretty Good Privacy).

Bitlocker dan Repair Harddisc Anda

Dan ini aku dapat setelah menggunakan Bitlocker, sebenarnye takde masalah untuk meng Encryption Harddisc anda, disebabkan aku dok Aceh.. letrik selalu mati-mati.. so kekadang dia mengganggu proses Encryption HD aku dan mengakibatkan keluarnye pop up dari Bitlocker untuk menjalankan perintah chkdsk/r. Mende pulak tu?

Kalau keluar perintah error tersebut, aku sarankan kome jalankan jer perintah di CMD macam mane yang disuruh la. Perintah tersebut keluar disebabkan adanya error semasa proses Encryption Harddisc, macam masalah aku tadi, dan risiko dia, file-file atau data korang boleh hilang macam gitu je, kalau idak hilang pon, data anda boleh rosak fatal.. want it? oh nouu..

Bitlocker dan Repair Harddisc Anda

Ade beberape perintah CMD yang hangpe boleh cobe membuatnye. Tak lain dan tak bukan untuk repair HD anda lah.. dan, anda jugak boleh menggunakan software sebagai pengganti CMD. Tapi aku lebih syorkan pada kome untuk menggunakan features dari Windows sendiri, lebih selamat dan berkesan.

++ Caranyer begini. Klik Start - Taip CMD dan enter - Taipkan perintah-perintah CMD di bawah (mengikut kesesuaian kerosakan yang anda alami) - Enter.
  • Pada tampilan Command Prompt ketik perintah: CHKDSK D:
    Perintah tersebut akan menjalankan CHKDSK pada Drive D dalam mode read-only.
  • Ketikkan perintah: CHKDSK D:/F
    Perintah tersebut digunakan untuk merepair error tanpa melakukan scanning bad sector.
  • Ketikkan perintah: CHKDSK D:/R
    Perintah tersebut digunakan untuk merepair error, menemukan bad sector dan me-recover data.


Monday, March 25, 2013

Converter Word to PDF Full Version

Skang ni sangat susah kalau nak share software2 pirate nih.. file hosting skang dah banyak filter, so sangat susah nak carik hosting yang ok macam Mediafire, Hulkshare dan lenlain. Dan skang dah banyak forum yang share movie-movie, software dan segale macam yang dianggap pirate, akan dihapus macam itu jep, same jugak kes yang terjadi dengan account Mediafire aku, di Ban terus account aku, ces..

So aku jadik terpikir, camne aku nak share software yang aku rase bergune tuk sume.. sorang brader nih mintak share satu software converter word to PDF, memang aku ada sopwer tuh.. cume jadik masalah bile nak up kat hosting yang terbahek macam mediafire.

Converter Word to PDF Full Version

Takpelah.. untuk brader Marios, software yang ko request tuh aku dah share kat bawah, tapi aku linkkan dengan site asli dia, so lebih bagus dan selamat ko nak donlod.. hehehe.. size software tu sangat lah kecik, so takde masalah kowt bro.. bagi haku, software nih terbaik tuk converter word to PDF.

Rasenye ko tahu kan camne care nak gune? hehehe..



Friday, March 15, 2013

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..

Setelah boring melanda, barulah rase nak update blog, bile pulak dah bukak new page.. terase pulak macam takde idea nak tulis.. macam-macam, so aku nak wat post pasal tips-trick lajukan IDM.. mane pulak datang idea nak buat tutor nih? yelah sebab aku tengah download dan connection agak lembab, ada lah beberape trick yang boleh korang cube tuk lajukan IDM hampe..

Tips-trick lajukan IDM :


Tips-Trick Lajukan IDM
Klik gambo untuk besokan die

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..
First tutorial How To Speed Up Your IDM

Tutorial aku sediakan dalam bentuk GIF.. so usha la molek2 deh.. jangan mare, malas la pulak nak buat tutor dalam bentuk word, so the best way.. tuk orang yang malas cam aku, tu lah resultnye..

Tips-Trick Lajukan IDM Tutorial Bergambor..
Second tutorial How To Speed Up Your IDM

The next tutor is.. korang kene edit di bahagian regedit.. sile peratikan betoi-betoi supaye korang tak penin nanti.. ok? agak tak nampak, klik jer GIF tu untuk besokan die.. hehe..

The basic is.. connection korang pon kene lah kuat, takkan la connection lembab, boleh cecah sampai 2-3 ratos kan? software2, edit2 sana sini tu hanya tuk support jerk.. memang akan ada perubahan kalao hampa cube mende yang aku dah cube nih, walaupun pakai modem@BB.. ada la perubahan cikit, tapi takde lah sampai 1 MB kan? hidup ni mesti logik bro sis (^_^)


Software Hadits Lengkap ~Torbaek Lho~

Software Hadits Lengkap

Antara software yang banyak membantu aku dalam menyiapkan skrispsi aku selame beberapa bulan nih.. aku rase terbaik lah software ni bagi mahasiswa, student, orang-orang dan sape2 lah yang teringin nak blaja atau saje nak membaca.. dari beli buku yang rasenye, agak mahal.. lebih baik korang download software ni, dan bukak di laptop anda sumer.. name software tu adalah Salafi db 4.0.

Antara hadits atau tools yang temuat dalam software Salafi db 4.0 nih :

1. Browse Al-Quran

- Arabic and Translation
- Tafsir Ibnu Katsir (English)

2. Browse Hadits

- Shahih Bukhari
- Shahih Muslim
- Bulughul Maram
- Al-Arba'un An-Nawawiyyah
- Riyadhus Shalihin

3. Browse Article

- Almanhaj
- Fatwa-Ulama
- E-Book

Kome boleh tengok pada tutorial bergambar di atas (GIF).. kalau rase tak paham, boleh tanya kat bahagian komen, dan aku rase.. mende ni sangat mudah untuk digunakan.. try error jep.. pasti boleh punyer lah.. (^_^)