Followers

Showing posts with label My Word. Show all posts
Showing posts with label My Word. Show all posts

Friday, July 10, 2015

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20

Setelah sekian lame membisu.. akhirnye berjaya jugak kuatkan semangat buat entry baru. Kalau nak diikutkan, boleh jer curi masa walau sikit untuk menulis, tapi itulah seolah masa bagi aku tak pernah cukup.. ditambah lagi dengan pelbagai masalah dan rintangan yang perlu aku hadapi. Tapi bukanlah aku nak salahkan sape2 melainkan diri sendiri yang tak reti nak urus masa dan sebagainye. Sebenarnye dalam diam aku bermula sejak last bulan MAY update blog, sangat banyak pengalaman yang aku lalui perlu dikongsikan bersama dalam ni.. bile ingat balik, alahai ruginye tak tulis dalam blog, paling tidak jadi panduan pada orang lain, dan... kalau sesuatu tu bermanfaat, ade lah jugak sumbangan aku pada masyarakat.. hehe...

Okey lah ape yang dah berlalu biarkan berlalu, entry hari ni aku fokus tulis pasal ALAT TEBUK DINDING SELAIN DRILL. Bayangkan kalau setakat 2-3 lubang yang perlu ditebuk dengan menghabiskan rm200 harga sebuah drill? kalau mungkin ada kegunaan yang berpanjangan, ok lah.. tapi setakat tebuk dinding semata untuk RAYA.. haha, bagi aku tak berbaloi. So cari punya cari alat selain drill, terjumpe sudah alat yang dinamekan REMAX JUMPING BIT WITH HANDLE SET. Tapi alat ni aku beli dengan ayah setahun lepas kalau tak salah.. so bile tanya kat hardware baru-baru ni.. dah takde..

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
SHOCK SCREWDRIVER

OK.. alat tu lebih kurang macam pembuka screw yang memerlukan hentakan kuat atau boleh search SHOCK SCREWDRIVER. Cara penggunaan pun lebih kurang sama, cume yang ni semua besi.. takde getah pada pemegang, so akan rasa gegaran dari hentakan. Sebaiknye dilakukan oleh lelaki la.. kalau perempuan yang buat, merah pulak tangan yang lembut dan halus tu.. hahahah.

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
JUMPING BIT WITH HANDLE SET RM20

Bile dah jumpe alat tu, samada kat hardware atau online.. persoalannye camne nak gune mendalah tu? seperti penjelasan di atas, penggunaan nye sama macam shock screwdirver.. ok secara ringkasnye, boleh lihat dibawah:

  1. Pastikan tempat yang ingin ditebuk (dinding)
  2. Pilih size lubang yang diinginkan dari jarum yang disediakan.
  3. Besi no 2 perlu dimasukkan terlebih dahulu kedalam lubang kecil di tengah2 besi no 1.
  4. Setelah besi no 2 dimasukkan, barulah masukkan jarum kecil kedalam besi no 1.
  5. Pastikan besi dalam keadaan lurus semasa kerja menebuk dilakukan.
  6. Sediakan jugak hammer, buat hentakan yang kuat.
  7. Setelah dinding berjaya ditebuk, masukkan getah berwarna merah no 3 kedalam lubang.
  8. Terakhir, masukkan screw no 4 kedalam getah berwarna merah menggunakan screwdriver.
Siap! mudah kan? cume pastikan besi dalam keadaan lurus semasa hentakan dibuat supaye nanti nak masukkan getah berwarna merah tu mudah. Kalau lubang dalam keadaan bengkok, susah nanti nak masukkan getah tu.. terpaksa alter untuk luruskan balik sebab kite nak masukkan screw dalam tu.. kalau ade lebih sikit, potong jer.. masalah kalau lebih banyak, kene alter lubang bagi lurus. Selamat menebuk.... hehehehe...


Friday, November 15, 2013

11 Gambar Pembentukan Kalimah Allah

Marilah bersame kite "mencuci" mata dan hati dengan melihat kekuasaan dan kebesaran Allah SWT dengan mengucapkan Subhanallah setelah kite melihat gambar di bawah ini.

Walaupun terkadang kite terlupe atau tidak punyai masa untuk beristigfar, mudah-mudahan dengan melihat gambar-gambar kalimah Allah ni akan membuka dan membersihkan jiwa kita.

Paling tidak.. mesti ada rasa "Maha Kuasa Allah" "Ya Allah" Maha Suci Allah".. 

Kalau takde tu.. buat la bagi ada.. hehe.. orang yang ikhlas kepada Allah, Allah akan membantunya dari sudut manapun ia.. 

So ikhlas-ikhlas kan lah pada Allah.. (^_^)












Gambar diperolehi dari berbagai sumber hasil penjelajahan di Google (^_^)


Thursday, November 14, 2013

Mengapa Islam Tidak Menerima Syiah?


Tengah sembang-sembang pasal Aceh.. tetibe pulak ada sorang pakcik ni tanya kat saye tentang Syiah, ape tu Syiah? ust ada buat kajian pasal Syiah ke? saye pon jawap.. saye memang belajar tentang Ilmu Usuluddin, tapi belum secara detail lagi mengkaji pasal Syiah ni.


So sekadar memuaskan hati pakcik tu sebelum saye meneruskan pengajian malam tu.. saye jawap la ape yang patut, kenape Syiah ni tidak boleh diterima pakai di Malaysia, bahkan orang Islam tidak boleh menerima Syiah sebagai panduan dalam kehidupan.


Saya tak berani nak ulas panjang-panjang, saye cume buat perbandingan kecil antara ajaran dari Islam dan Syiah.. ape yang secara logik akal, Islam tidak boleh menerima Syiah. Bang3..  dah temakan masa mengaji drang 15 minute.. hehehehe...

Jadinye kat bawah ni ade beberapa info dan fatwa Negeri Pulau Pinang mengenai Fahaman Syiah dari sudut Syariah dan Syariat :


Fatwa Mengenai Fahaman Syiah

Tarikh Keputusan:
16 Jan, 1997
Keputusan:
Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang bersidang pada September 2012 telah membincangkan mengenai Fahaman Syiah. Mesyuarat telah membuat keputusan seperti berikut: 

1. Bahawa Ajaran Fahaman Syiah adalah bercanggah dan menyeleweng daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah dan menjadi ancaman kepada perpaduan ummah, keutuhan agama, perpaduan bangsa dan keamanan negara.

2. Fahaman dan ajaran ini perlu disekat keseluruhannya dari dikembang di Negeri Pulau Pinang berdasarkan beberapa percanggahan yang terdapat dalam fahaman tersebut sama ada dari sudut akidah, syariah dan lain-lain.

a. Penyelewengan Dari Sudut Akidah

i. Khalifah diwasiatkan secara nas (نص )
(Sila rujuk kitab Aqaid al-Imamiah oleh Sheikh Muhammad Redha al-Muzaffar, halaman 78)

ii. Imam adalah maksum ( معصوم )
(Sila rujuk al-Syiah Fi al-Mizan oleh Muhammad Jawad al-Mughniah, halaman 38)

iii. Ilmu Allah berubah-ubah mengikut sesuatu peristiwa yang berlaku kepada manusia (اليدأ)
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi oleh al-Kulaini, Juzu’ 1 halaman 146)

iv. Kemunculan semula Imam Mahdi dan kumpulan orang yang telah mati untuk memberikan keadilan ( الرجعة)

v. Berpura-pura ( التقية )
(Sila rujuk kitab al-Usul min al-Kafi, Juzu’ 2 oleh Abu Ja’afar Muhammad Bin Ya’kub Bin Ishak al-Kulaini al-Razi, halaman 217)

vi. Muhammad bin Hassan al-Askari ialah Imam Mahdi al-Muntazar ("المهدية" (المنتظر)
Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-Tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 61)

vii. Saidina Ali disama tarafkan dengan Allah S.W.T.
(Sila rujuk kitab Al-Usul Min al-KAfi oleh al-Kulani, jilid 1 halaman 197)

viii. Mengkafirkan para Sahabat Rasulullah S.A.W
(Sila rujuk kitab al-Anwar al-Nu’maniah oleh Syed Nikmatullah al-Musawi, halaman 81)

ix. Menghalalkan nikah Muta’ah
(Sila rujuk kitab Man La Yahduruhu al-Faqih oleh Abu Ja’far Muhammad bin Ali bin Hussain Babawaih al-Qummi, juzu’ 1, halaman 358)

b. Penyelewengan Dari Sudut Syari’at

i. Menolak Ijma’ Ulama’
(Sila rujuk kitab Mukhtasar al-Tuhfah al-Ithna Asyariyyah oleh Shah Abdul Aziz al-Imam Waliyullah Ahmad Abdul Rahim ad-Dahlawi, halaman 51).

ii. Menolak Qiyas
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa Usuluha oleh Muhammad bin al-Hussain Aali Kasif al-Ghito’, halaman 149).

iii. Mengamalkan Nikah Mut’ah.
(Sila rujuk kitab al-Nihayah Fi Mujarrad al-Fiqh Wa al-Fatawa oleh Abu Ja’faar Muhammad bin Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 489-491. Kitab Tahzib al-Ahkam oleh Abu Ja’far Muhammad bin al-Hassan bin Ali at-Tusi, halaman 254, 259, 266).

iv. Menolak ‘Aul dan mendahuilukan qorabah daripada ‘Asobah dalam masalah pusaka
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bin Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 100-101).

v. Menuduh Abu Bakar, Umar dan Uthman dan Mu’awiyah sebagai empat berhala Quraisy serta pengikut-pengikut mereka adalah musuh Allah.
(Sila rujuk kitab al-Tafsir oleh Muhammad bin mas’ud bin ‘Iyasy al-Salami al-Samarqanti, juzu’ 1, halaman 116).

vi. Hanya Saidina Ali yang menghimpunkan AL-Quran dengan sempurna.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 228).

vii. Menambah Syahadah.
(Sila rujuk kitab al-Usul Min al-kafi oleh al-Kulaini, juzu’ 1, halaman 441).

viii. Menolak hadith yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal Jama’ah.
(Sila rujuk kitab Aslu al-Syiah wa usuluha oleh Muhammad bin Hussain al Kashif al-Ghito’, halaman 149).

c. Pelbagai Penyelewengan Umum

i. Menziarahi kubur Saidina Husain ganjarannya Syurga.
(Sila rujuk kitab al-Irsyad oleh Muhammad bin Muhammad bin Nu’man al Askari al-Baghdadi, halaman 252)

ii. Menyeksa tubuh badan sempena 10 Muharram.
(Sila rujuk kitab as-Syiah wa al-tashih al-Sira’ baina al-Syiah Wa-Tasyayyu’ oleh Dr. Musa al-Musawi, halaman 98)

iii. Menghina Abu Bakar dan Umar serta dua orang isteri Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Saiditina Aishah dan Hafsah.
(Sila rujuk kitab Tuhfah al-Awam Muqbuli oleh al-Syed Manzur Hussain, halaman 330)

iv. Menetapkan prinsip Khumus sebagai kadar zakat.
( Sila rujuk kitab Tahzib al-Ahkam oleh Ja’afar Muhammad bin at-Tusi, halaman 122)
.
v. Imamah dan khilafah daripada rukun Islam dan ianya berlaku melalui nas.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 145-146).

vi. Mengharuskam jama’ sembahyang dalam semua keadaan.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 36 tahun 1993).

vii. Sembahyang Dhuha adalah Bid’ah.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

viii. Islam bukanlah syarat wajib haji.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31, 55).


ix. Wajib menyapu kedua-dua kaki dan tidak memadai basuh pada kedua-duanya.
(Sila rujuk buku Minhaj Kebenaran dan Pendedahannya (Fiqh Lima Mazhab di antara Nas dan Ijtihad) oleh al-Hassan bini Yusuf al-Mutahhar al-Hulliyy, terjemahan Prof. Madya Dr. Lutfi Ibrahim, halaman 31).

3.  Oleh itu mana-mana orang Islam atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman tersebut adalah dilarang kerana ia bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jama’ah. Larangan ini meliputi:-

i. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan yang menjadi pengikut ajaran dan fahaman ini adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

ii. Mana-mana orang Islam sama ada secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang menjadi ahli jamaah atau pengikut Syiah dengan berselindung di sebalik apa-apa aktiviti ekonomi, perniagaan, pendidikan, kesenian dan sebagainya yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah, adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iii. Mana-mana orang Islam secara individu atau berkumpulan melalui pertubuhan, persatuan atau syarikat yang cuba menghidupkan kembali ajaran dan fahaman Syiah sama ada melalui apa-apa rangkaian, atau mana-mana pertubuhan atau persatuan yang mempunyai unsur-unsur persamaan dengan ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah disifatkan mengamalkan ajaran, pegangan dan fahaman yang bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah;

iv. Apa-apa variasi, versi, bentuk atau cabang mana-mana ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah adalah bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah; atau

v. Apa-apa jua bahan publisiti dan sebaran yang menonjolkan ajaran, pegangan atau fahaman Syiah atau apa-apa ajaran, pegangan atau fahaman baru yang mempunyai persamaan dengan unsur-unsur ajaran, pegangan dan fahaman Syiah dalam apa jua bentuk penerbitan dan cetakan adalah diharamkan;

vi. Orang-orang Islam adalah juga dilarang memiliki, menyimpan, mencetak, menjual termasuk mengedarkan filem, rakaman audio, risalah, buku-buku, majalah atau apa-apa terbitan, risalah dan apa-apa dokumen; menggunakan sebarang bentuk lambang, rajah atau tanda-tanda yang boleh mengaitkan ajaran dan fahaman Syiah kepada mana-mana harta alih atau tak alih, dan semua pihak dilarang daripada memberi apa jua kemudahan dan bantuan;

vii. Apa jua bentuk tindakan seperti yang dinyatakan di atas perlu dihalang dan diambil tindakan menurut undang-undang.



Wednesday, November 13, 2013

Raja Ema: " Tak Nampak Buah Dada Pun, Bukannya Ketat Sangat "

Bacaan Untuk 18 tahun ke atas sahaja.

Apakah yang dimaksudkan berpakaian ketat tidak sama dengan maksud penampakan bentuk tubuh? atau mungkin dengan berpakaian ketat ni dapat difahami sama dengan istilah "menutup aurat?" 

Memang kalau dilihat, Raja Ema ni berpakaian.. tapi menampakkan bentuk tubuh, menampakkan bentuk payu dara. Secara logiknye, manusia manapun lelaki maupun perempuan kalau jumpe dengan Raja Ema berpakaian macam ni, ape dalam otak kite yoep?

Confirm-confirm la dah dapat detect "bentuk" payu dara dia.. bentuk tu lah yang menggambarkan macam mana keadaan atau liku-liku tubuh dia.. kene paham tu..

Saye bukan nak cerita lucah, tapi bengang dengan statement Raja Ema nih.. sebenarnye dia tahu je ape maksud ketat tu, tapi sengaja berani keluar statement macam tu.. hai... kalau sape-sape tengok sekalipun, budak umo 12 tahun pon boleh ghairah dengan pakaian dia, tak ke nama ketat ke tu?

Pikio-pikio la.. awok mude lagi nak negor, kang kalu tego.. terasa pulak, tak tego kabonye tak tahu.. idak ke runsing namenye tu? dunia artis ~ ~

Tak nampak pun!


Raja Ema: " Tak Nampak Buah Dada Pun, Bukannya Ketat Sangat "

Kuala Lumpur: “Baju itu OK, tak ketat sangat pun. Bukannya saya tak pakai bra (coli). Cuma garis bra saja yang nampak, tak adalah sampai nampak buah dada pun,” kata penyanyi dan pelakon Raja Ema menjawab cemuhan peminat di beberapa forum laman sosial kerana penampilannya ketika menghadiri majlis pelancaran sebuah jenama fesyen, di sini, baru-baru ini.

Raja Ema Raja Ibrahim, 45, berkata, kontroversi itu tercetus kerana kesilapannya bergaya ketika mengambil gambar dan tiada kaitan dengan pakaian rekaan pereka fesyen baru berkenaan.

Raja Ema: " Tak Nampak Buah Dada Pun, Bukannya Ketat Sangat "

“Benda ini tak patut jadi hal. Baju itu bukan ketat sangat pun, cuma saya tahu kesilapan berlaku kerana gaya saya bercekak pinggang ketika gambar diambil membuatkan dada saya terlalu menonjol.

“Kebetulan pula material baju itu daripada getah sebab itu nampak garis bra saya. Kalau saya buat gaya lain, mungkin perkara ini tak jadi isu,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Raja Ema: " Tak Nampak Buah Dada Pun, Bukannya Ketat Sangat "

Penampilan Raja Ema dengan baju berwarna keemasan diperbuat daripada getah ketika hadir pada majlis itu mengundang cemuhan peminat yang menggelarnya dengan pelbagai panggilan negatif.

Raja Ema berkata, bagaimanapun dia tidak berkecil hati dengan kritikan itu kerana menganggap ia perkara lumrah sebagai anak seni berpengalaman sepertinya.

“Sebab saya tak nak gaduh atau besarkan hal, saya tak rasa apa pun sebenarnya. Cuma malas nak layan orang begitu. Orang yang bijak takkan cakap begitu pada orang lain.

“Siapalah kita nak hukum dan hentam orang lain dengan teruk., kita bukan tuhan pun. Yang penting jadi diri sendiri dan niat kena bersih dalam tindak-tanduk kita,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Raja Ema berkata, dia baru selesai menjalani penggambaran siri 26 episod berjudul Pulang Sayang.

Katanya, dalam masa terdekat dia menolak semua tawaran lakonan kerana mahu menumpukan perhatian pada anaknya, Putera Alkashah, 17, yang kini menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Anak tengah SPM, sekarang, jadi saya mahu beri perhatian kepadanya dan keluarga dulu. Saya terpaksa tolak beberapa tawaran daripada kawan-kawan rapat seperti Erma Fatima dan Melissa Saila,” katanya.



Friday, November 8, 2013

How To Remove Ads Not By This Site

Salam sejahtera kepada semua warga KBM yang still available runner lagi dalam blog ni. Setelah sekian lame blog ni dibiarkan berabuk, tapi KBM tetap teguh dengan disiplinnye.. keh3.. paling tidak, ada jugak admin jenguk2 layan HOT FM kat sini, bila time nak update ada jer halangan, ada jer dugaan dan sebagainye.. sampailah tak jadi nak update.

Bersempena dengan maal hijrah ni banyak rasenye salah dan silap yang saye dah buat.. salah cakap la, salah dan berkate-kate la, salah perbuatan dan macam-macam lagi, alhamdulillah ada lagi nur dari Allah nak bagi kat hamba dia ni.. still lagi tertanam rasa nak berubah kepada yang lebih baik dari yang sebelum ni.. Allah tak nilai hamba dia dari satu segi.. kalau Allah nak masukkan pelajur sekalipun dalam syurga, tu kuasa Dia, kita ape tahu?

How to Remove “Ads not by this site”

Berbalik pada tajuk posting kali ni berkaitan Ads atau iklan yang tibe-tibe muncul bile kite bukak browser Mozilla / Chrome / IE dan etc. Memang sangat menyemak dan menyusahkan.. admin sendiri pernah mengalami masalah ni.. yelah masa nak update blog jadi pulak masalah ni, tapi takper.. dari semua kesusahan tulah admin mencari jalan penyelesaian, dapat lagi satu ilmu.

Dari pemahaman admin, ads yang tidak diundang ni timbul adalah apabila kita download file kemudian install tanpa peduli option2 dari file tu sendiri.. sehingga secara tidak sedar script / add ons / extensions yang tidak sepatutnye kita install tertanam dalam komputer. Ads Not By This Site dikatakan juga sebagai Adware, so that is absolutely virus.. hehehe...

Moh kite same-same cube beberapa trik yang rasenye berguna untuk merelease / membuang virus tidak bergune ni dari program komputer / laptop:

1. Uninstall “Ads not by this site” from computer

Click on Start button and then click on Control Panel
Now click on Programs –> Program and Features –> Uninstall a program (Wind7, 8, Vista)
For XP users click on Add/Remove Programs (XP)
You will get a window, In that window find below listed programs & do uninstall all them one by one, because all these programs are totally unwanted you should uninstall immediately.

Coupon Companion
Coupon Dropdown
Coupon Companion
SelectionLinks
DefaultTab
WebCake 3.0
Yealt
LyricsContainer
VideoSaver
AddLyrics
Browser defender
Browser protect
Browser protected by conduit
privacy safe gaurd
unfriend checker
Price peep today
Coupon amazing
LessTabs
TidyNetwork.com
DownloadTerms 1.0
Yontoo
Click Downloader
Click 2 Save
CodecC
CodecM
Deals Plugin
Extension
Media Plugin
Privacy SafeGuard
Protector by IB
Search-newTab
TheBflix5.0


2. Ads not by this site for Google Chrome

Click Customize and Control button at the top right hand corner of Chrome, then click Tools and then Extensions. 

Ads not by this site for Google Chrome
The Extensions tab will open. After that, click Extensions on the left hand side and look for the extensions that start with Save, Save as, Save it, or something of that sort. Remove the checkmark near those suspicious extensions and click the bin icon to remove the extension. This will remove the unwanted extension from Chrome.

Ads not by this site for Google Chrome


3. Ads not by this site for Google Firefox

In Firefox, click Tools and then Add-ons. The Add-on manager will be opened in a new tab.

Ads not by this site for Google Firefox

Click Extensions on the left side, click Disable to disable the suspicious extensions, particularly the ones that start with Save, and finally click Remove and remove it from Firefox.

Ads not by this site for Google Firefox
 Source : (http://adf.ly/Z34ot)

4. Menggunakan software untuk menghapus Adware virus.

Download dan install software di SINI. Cara penggunaan sangat mudah.. setelah selesai install, scan komputer menggunakan software tersebut, kemudian clean atau remove adware yang berjaya di detect oleh software tersebut.

Ok sekarang komputer / laptop anda sudah bersih dari Adware virus yang sangat menyemak page browser anda.. kalau masih tidak berjaya.. still ada cara lain lagik.. yaitu.. search di Google (^_^)


Friday, August 2, 2013

Update 2013! Pengiktirafan IAIN, JPA Setuju Dengan Perubahan

Update 2013! Pengiktirafan IAIN, JPA Setuju Dengan Perubahan
Pada 29 / 07 / 2013 pukul 9.00 a.m saya mendapat panggilan telefon dari Ayah, time tu tengah mengajar (tasme') dan still bugar walaupun malam semalam "dipaksa" overnight. Ayah telefon bukan sebarang nak sembang pasal biase-biase, tapi Ayah telefon nak talk pasal pengiktirafan IAIN yang sekarang masih dalam proses penyelarasan oleh pihak JPA. Gulp !

Kenape saye mesti tibe-tibe berdegup? mana tidaknye, dah lame saye lambai tangan dan buat donno tentang masalah ni, masalah ape tu? anda boleh rujuk tulisan saya yang sebelum-sebelum ni di SINI. Saye bukan taknak jelaskan kat sini, tapi rasenye tak perlu sebab kalau saye jelaskan masalah ni dari awal, saye malas ! hahah !

Saye dah lame terasa nak update pasal pengiktirafan IAIN ni lepas beberapa sahabat tanyakan masalah yang same pada saye, masa diorang tanya tu, seriously i dont know anything, saye hanya tahu ape yang pernah saya tulis pada artikel yang sebelum-sebelum ni. 

Lepas Ayah call dan talk pasal pengiktirafan IAIN, saye jadi semangat balik nak update walaupun kebanyakkan pelajar IAIN (malaysia) tak pernah nak amik port dengan ape yang cube saye sampaikan, dan yang paling sakit hati, lepas dah Grad, baru lah tertatih-tatih tanya saya dan sebagainye, tapi bagi saye tu bukanlah satu masalah, masalahnye adalah senang tak nak bersama, bile susah tahu pulak menempek. tak bagus perangai gitu......

Bukan nak kate perlu sujud atau minta tolong pada saye, paling tidak amik tahu dengan ape yang seharusnya perlu untuk diketahui, wajib untuk dia tahu. Ni tak, bile aku tanye, boleh kate "Aku tak amik port bab ni la dud".. "Aku keje swasta jer bro".. "Relax la dud, aku datang nak ilmu bro, lagipun aku tanak keje dengan krajaan".

Sedikit sebanyak, hal-hal tu lah yang banyak menjatuhkan semangat saye tuk teruskan usaha demi kebaikan bersama.. tapi ape yang saye dapat? jawapan yang tak sepatutnye keluar dari mulut seorang yang bakal memikul gelar Ijazah Sarjana Muda, seriessss bukanlah satu jawapan yang matang.

Berita yang saye dapat dari Ayah adalah satu berita gembira yang rasenye perlu saye kongsikan bersama di sini, tak kisahlah kalau ada yang nak amik port atau tidak, niat saye bukan untuk menunjuk-nunjuk macam saye tahu semuanye, tapi ape yang saye tahu.. إنشَأِ اللهَ saye akan kongsikan pada semua.

Seperti yang diketahui (sebelum ni kalau tak salah saya ada bagitahu yang pihak JPA ada tubuhkan satu organisasi khas untuk masalah ni), pihak JPA telahpun berbincang masalah ni dan hasil dari perbincangan tersebut telah menghasilkan jawapan yang menurut saya satu berita baik.

Dari info Ayah berdasarkan info Encik Shahrul, pihak dari organisasi (JPA) yang ditubuhkan telahpun bersetuju untuk mengikuti perubahan drastik yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggunjawap IAIN, saye berani keluar statement begitu sebab memang pihak IAIN tidak bertanggugjawap dengan ape yang telah menjadi kewajipan kepada mereka (IAIN) selepas MOU/syarat yang telah mereka setujui sebelum Malaysia membuat link dengan Indonesia, IAIN Banda Aceh khsusnya.

Tetapi ada satu lagi masalah, dari kefahaman saye, Ayah mengatakan bahwa ada masih ada satu sekatan lagi untuk mendapat persetujuan penuh mengenai masalah ni, pihak JPA perlu mengadakan mesyuarat dengan pihak tertinggi JPA, maybe "otai-otai" kementerian, jadi itu bukan lah satu perkara yang mudah.

Mereka-mereka ni (otai-otai) bukan orang biasa, ada kerja khusus dan sebagainye. Dari segi masa seperti yang dimaklumkan Encik Shahrul, mereka ni memang terlalu sibuk, jadi sahabat sume boleh bayangkan la sendiri betapa "senangnye" nak panggil mereka ni demi untuk menghadiri mesyuarat yang tak sepatutnye, sebeb ape saye kate tak sepatutnye? meh tengok point saye :

1. Pertukaran/pengambilan pelajar dari Malay -> Indo salah satu income besar buat IAIN.

2. IAIN telah setuju dengan syarat-syarat lalu membuat MOU dengan Malaysia.

3. IAIN mengubah sekaligus melanggar syarat yang sebelum ni disetujui bersama tanpa ada notice sedikit pun kepada Malaysia tentang perubahan yang dilakukan.

4. IAIN dengan berani tetap juga mengambil pelajar dari Malaysia untuk meneruskan pengajian di Institut Agama Islam Negeri Ar-Raniry Banda Aceh. (yang ntah katenye nak tukar kepada Universiti)

5. Pengurusan yang sangat-sangat-sangat lembab. Hal ni diberitahu sendiri oleh Encik Shahrul, setelah berkomunikasi dengan baik dari kedua belah pihak (JPA -> IAIN), sampai sekarang IAIN tetap sunyi sesepi tanpa ada sebarang update berkaitan masalah yang timbul.

Cukup rasenye 5 point penting yang "berjaya" saye senaraikan kat atas, saye bukan nak buka AIB atau memburuk-burukkan lagi keadaan tapi inilah realitinye yang sangat-sangat-sangat perlu kita tahu, PKPMI wajib turun padang demi menyelesaikan masalah ni. Saye juga ex-student IAIN.

Tak malu ke PKPMI yang GAH PERKASA tak boleh nak handle masalah kecik ni? hehe saye gurau je, bukan ape, menurut saye, kalau kita "bersama", insyaallah masalah ni selesai. Perlu ada satu big power dari group, yang saye maksudkan PKPMI.. serius saye cakap, kalau saye sorang handle masalah ni, confirm takkan selesai, saye takde kuasa macam kuasa dimiliki organisasi PKPMI, jadi PKPMI adalah antara jalan terbaik untuk lebih mengukuhkan dalam meyelesaikan masalah ni.

Akhir kata, mohon doa dari semua mahasiswa, terutama mahasiswa di Bidang Ushuluddin Jurusan Tafsir Hadis, Akidah Filsafat, Perbandingan Agama dan Sosiologi Agama, Allah SWT lah penentu nasib bagi setiap makhluk di dunia ni.. takde salah ehh nak doa, tambah-tambah di bulan Mulia Ramadhan, 10 malam terakhir lagi, سبحان الله, nak tak nak je, hehe.. (^_^)

** PS : (feeling gak lagu Raya ni -Salam Aidilfitri Jamal Abdillah)


Muhasabah Diri, Ramadhan Semakin Meninggalkan Kita

Assalamualaikum dan selamat menunaikan ibadah puasa dan tarawih yang kini hanya tinggal beberapa hari je lagi Ramadhan akan meninggalkan umat Islam, hari ni awok imam sorang-sorang, besok berakhir sudah tanggjungjawap yang dipikul selama sebulan bersama teman sekuliah IAIN di Surau Al Huda / Nurul Huda Batu 6 Tambun Ipoh.

Rase sedih, menyesal, gembira, terharu sebab Ramdhan dan makin meninggalkan diri ini, maka diri ini akan berdepan pula dengan kehidupan di bulan yang seterusnya.. semakin susah dan payah lah untuk mendapatkan pahala yang berlipat kali ganda seumpama bulan mulia Ramadhan.

Tetapi sesuatu yang hidup termasuklah diri ini tidak pernah akan kekal selama-lamanya melainkan akan melalui masa dan fasa keluputan, hari berganti hari, semakin hari kalau semakin kita mendekatkan diri dengan Allah, Alhamdulillah.. tetapi kalau sebaliknye? moga Allah jauhkan hambanya dari melakukan kejahatan.

Saye tak tahu bile waktu saye mati, bile waktunye diri ini ditanam dan diinjak oleh manusia, dimamah semut, dipatuk ular dan binatang berbisa lainnya dan yang paling ditakuti adalah diwaktu pembalasan dari setiap perbuatan yang kita lakukan. Pernahkan dalam satu hari kita tidak melakukan dosa?

Ya Allah betapa hina diri ini, sering melakukan kejahatan dan berbuat kezaliman kepada makhluk lain, berbuat derhaka kepada Ibu bapa, terlalu mementingkan diri sendiri dengan kemewahan dunia, menyukai kemaksiatan, Ya Allah.. ampunilah aku Ya Allah.. Ampunilah aku.. Engkaulah Tuhanku yang aku sembah, tiada Tuhan yang ku sembah melainkan Engkau Ya Allah, ampunilah dosa kedua ibu bapaku, tmpatkan lah kami di Syurga Firdaus Mu Ya Allah.. tempatkanlah saudara-saudara kami di Syurga Firdaus Mu Ya Allah, hanya Engkaulah satu-satuNya penolong kami dunia dan akhirat.

Raya dah semakin dekat, maka berpusu-pusulah umat Muhammad menunaikan ibadah Raya, menziarahi saudara-mara, menziarahi kubur saudara-mara, bersalam salaman antara sesama Umat Islam, bersyukurlah kerana kita sudah bertungkus lumus beribadah kepada Allah di bulan Ramadhan.

Selama sebulan berada di Bulan Mulia Ramadhan.. banyak kah ibadah yang kita lakukan? bersediakah untuk meninggalkan dunia yang penuh dengan kesenangan sementara ini? ingatlah, sebenarnya bukanlah bergembira menjadi yang utama ketika menyambut bulan Syawal, tetapi kesedihan lah yang seharusnya menjadi teras dalam diri manusia kerana bulan Rahmah, Magfirah dan Bebas dari Api Neraka telah meninggalkan kita.

Masih diberi peluangkah kepada diri ini untuk bertemu lagi dengan bulan Mulia Ramadhan Ya Allah? bagaimanakah keadaan ketika aku mati nanti Ya Allah? Matikanlah aku dalam keadaan yang diredhai Mu Ya Allah kerana aku adalah hambamu yang sangat hina, sering melakukan maksiat, hanya dengan belas kasihan Mu Ya Allah mudah-mudahan dapat aku menghidu wanginya Syurga Mu Ya Allah. Amin.


Kontroversi Isu Perayaan Menyambut Aidilfitri Bersama Anjing

Kisah bagaimana Maznah mula ‘bekerja’ dengan anjing


Salah satu adegan Maznah Yusif menjamu anjing peliharaannya dengan kuih raya yang menimbulkan kemarahan umat Islam.

PETALING JAYA – Jurulatih anjing, Maznah Mohd Yusof berkata, mazhab Imam Shafie yang diikuti umat Islam di Malaysia tidak menyatakan bahawa anjing adalah haram tetapi hanya memerlukan umat Islam melakukan samak jika bersentuhan dengan anjing dalam keadaan tertentu.

Jurutera industri itu berkata demikian ketika ditemubual G Vinod daripada Free Malaysia Today (FMT) pada 2011.

Maznah yang direman selama dua hari kerana menerbitkan video hari raya bersama anjing-anjingnya juga menegaskan bahawa keluarganya tidak pernah menyatakan bahawa anjing adalah haram.

“Terdapat beberapa perbezaan pendapat di dalam Islam. Di sini kami mengamalkan mazhab Imam Shafie yang tidak menyatakan anjing itu haram namun kita perlu melakukan samak jika memegang anjing dalam keadaan basah.”

Ketika ditanya apakah pandangan ahli keluarga ekoran peranannya sebagai jurulatih anjing, Maznah berkata, kebanyakan mereka tidak pernah mempertikaikannya.

“Namun seorang sepupu pernah bertanya sama ada saya ini masih lagi seorang Muslim atau tidak,” katanya.

Beliau menjelaskan rasa terpanggil untuk bekerja dengan anjing selepas menemui lima ekor anak anjing terbiar di kawasan tempat letak kereta di Queensbay Mall di Pulau Pinang.

Ketika itu dia bekerja sebagai Jurutera Industri namun tidak seronok dengan tugasnya dan bercadang mencari pekerjaan lain yang lebih memberi kepuasan.

“Saya bekerja sebagai jurutera industri dari 1998 sehingga 2007 di Pulau Pinang. Saya percaya kita mesti melakukan perkara yang kita minat dan kerja saya pada masa itu memang tidak memberi kepuasan kepada saya,” katanya.

Menceritakan lebih lanjut, dia dan rakan serumah telah membawa lima ekor anak anjing terbabit ke klinik haiwan kerana dua daripadanya kelihatan hampir mati.

Selepas pulih, ahli veterinar meminta mereka menghantar anak-anak anjing terbabit ke Persatuan Pencegahan Penganiayaan Terhadap Haiwan (SPCA).

“Namun kami terperanjat apabila SPCA memberitahu anjing-anjing itu perlu ‘disuntik untuk mati’ (put to sleep) kerana terlalu kecil untuk dijaga. Ketika itu anjing berkenaan hanya berusia dua minggu.

“Jadi kami ambil keputusan menjaga anjing-anjing terbabit,” katanya.

Maznah yang berkelulusan dari Amerika Syarikat kemudian membesarkan anjing-anjing berkenaan dengan menamakan mereka sebagai Yusni, Golek, Ciku, Oren dan Ross.

Beliau kemudian berpindah ke Rawang dan mendapati anjing-anjing di kawasan barunya juga jinak dengan dirinya.

“Di situ saya sedar bahawa itulah petanda yang saya perlu bekerja dengan anjing,” katanya.

Ekoran itu, dia memulakan langkah menimba ilmu bagaimana untuk melatih anjing dengan membaca buku-buku berkaitan selain mengumpul maklumat dari Internet.

“Saya banyak belajar daripada buku Cesar’s Way yang ditulis oleh Cesar Milan seorang jurulatih anjing dari Mexico,” katanya.

Justeru, Maznah menegaskan masyarakat perlu berhenti memikirkan bahawa anjing itu hanyalah seekor haiwan.

“Ada yang berkata anjing-anjing adalah teman baik lelaki. Bagi saya anjing-anjing ini adalah penjaga dan pengawal saya,” katanya lagi.

Maznah bagaimanapun berdepan masalah apabila memuat naik video sambutan Hari Raya bersama anjing-anjingnya ke YouTube.

Tindakannya itu mendapat kecaman umat Islam kerana video berkenaan menggunakan latar belakang suara takbir serta menjamu anjing-anjing terbabit dengan kuih raya.

Dia ditahan pada Rabu di Bukit Beruntung, Selangor dan dibawa ke  Balai Polis Segamat untuk siasatan mengikut Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan.


Kontroversi Isu Perayaan Bersama Anjing
Jakim: Video Maznah beraya bersama anjing hina Islam

Tidak ada isu anjing itu haram atau tidak tetapi isunya ialah menghina Islam.

PUTRAJAYA – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memutuskan status klip video ’1 Hari Di Hari Raya’ yang disebarkan di laman sosial baru-baru ini adalah menghina Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata pihaknya telah mengarahkan Jakim memaklumkan perkara itu kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Semalam Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Shabery Cheek berkata SKMM akan merujuk kepada Jakim mengenai video itu sebelum membuat sebarang keputusan.

Ahmad Shabery berkata kes itu akan diserahkan kepada Peguam Negara jika Jakim memutuskan ia mencemar kesucian agama.

Maznah Mohd Yusof, 38, yang dikenali sebagai Chetz menjadi sasaran kritikan selepas video itu yang memaparkan dirinya bersama tiga ekor anjing tiga tahun lepas telah dimuat naik di YouTube baru-baru ini.

Tindakannya itu mendapat kecaman umat Islam kerana video berkenaan menggunakan latar belakang suara takbir serta menjamu anjing-anjing terbabit dengan kuih raya.

Dia direman pada Rabu di Bukit Beruntung, Selangor dan dibawa ke  Balai Polis Segamat untuk siasatan mengikut Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan.


Ape saye nak kate?
Ntohhhh ler yoppppp... bende-bende macam ni kalau takde penegasan yang sebenarnye tegas dan tindakan keras dari pihak atasan, aku buleh confirm masalah yang sama bakal terulang kembali..


Wednesday, July 31, 2013

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR — Pengasas Bank Arab-Malaysian, Hussain Ahmad Najadi ditembak mati di parkir kereta di  Lorong Ceylon, Kuala Lumpur hari ini.

Hussain, 75 sedang berjalan ke arah kenderaan bersama isterinya apabila seorang individu bersenjata menuju ke arahnya dan melepaskan beberapa das tembakan.

Beliau mati di tempat kejadian dalam insiden yang berlaku pada 1.30 petang itu.

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

Hussain ditembak di dada dan rusuknya sementara isterinya Cheong Mei Kuen, 49, cedera selepas dilanggar di tangan, menurut polis.

Kamera litar tertutup menunjukkan penyerang memakai baju kemeja bercorak kotak-kotak berlengan panjang dan seluar khaki.

Menurut Malaysian Insider Ketua Polis Dang Wangi Timbalan Komisioner Zainuddin Ahmad mengesahkan insiden terbabit dan mengklasifikasikannya sebagai kes bunuh.

Dipercayai tiga orang suspek terlibat dalam insiden itu menaiki sebuah teksi Proton Waja.

AmBank Group yang diasas oleh Hussain dengan dikenali nama  Arab-Malaysian Development Bank, melalui syarikat induk AIAK (Arab Investments for Asia Kuwait).

Beliau membeli bank terbabit melalui Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) pada 1981.

Penembak pengasas AmBank dikenal pasti - Polis

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Suspek yang menembak pengasas Arab-Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi, 75, sehingga maut telah dikenal pasti susulan penahanan seorang pemandu teksi di Sri Petaling di sini semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, berkata suspek yang dikenali sebagai Sci Ngan Zai atau Ah Chian itu kini sedang diburu dan pihaknya meminta orang ramai melaporkan kepada polis sekiranya mempunyai maklumat mengenai penembak itu.

"Menurut maklumat yang kami terima, suspek berkenaan dipercayai selalu bergerak di Taman Maluri, Cheras," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Mengenai pemandu teksi itu, beliau berkata suspek yang berusia 44 tahun itu ditahan kira-kira 12 malam semalam, dan telah disiasat bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

"Suspek adalah pemandu teksi yang membawa penembak berkenaan dari tempat kejadian," katanya.

Beliau juga berkata pihaknya akan memanggil individu terakhir yang berjumpa Hussain Ahmad dan isterinya di tokong berkenaan untuk diambil keterangan.

Dalam kejadian dua hari lepas itu, Hussain Ahmad maut manakala isterinya Chong Mei Kuen, 49, cedera parah apabila ditembak dari jarak dekat di parkir kereta selepas keluar dari sebuah kuil Cina, Kuan Yin Temple, di Lorong Ceylon, di sini. - BERNAMA


Polis dedah gambar suspek utama kes bunuh pengasas Ambank

Pengasas Bank Arab-Malaysian (AmBank) Maut Ditembak + Gambar

KUALA LUMPUR: Polis Kuala Lumpur hari ini mendedahkan gambar suspek utama kes pembunuhan pengasas Arab Malaysian Bank (AmBank), Hussain Ahmad Najadi menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian.

Polis percaya imej lelaki yang dirakam dan dikenali sebagai ‘Sei Ngan Chai’(sebutan kantonis) atau Jian adalah suspek utama kejadian pada Isnin lalu.

Sehubungan itu, Polis Kuala Lumpur meminta orang ramai yang mengenali dan mempunyai sebarang maklumat mengenai suspek berkenaan supaya menghubungi Bahagian Siasatan Khas (D9) IPK KL di talian 03-21460685 atau Hotline Polis KL (Rakan Cop) di talian 03-21159999 atau SMS Polis KL(Rakan Cop) ke 32728 atau mana-mana balai polis berhampiran.

Dalam kejadian itu, Hussain ditembak mati manakala isterinya cedera di kawasan parkir kereta di Lorong Ceylon, berhampiran Tokong Kuan Yin, di sini.

Kronologi kes tembak pengasas Ambank

PS : Alahai dunia, adakah engkau sudah pasrah dengan begitu banyaknya maksiat dan jenayah yang berlaku di dunia ini sehingga angkau tidak lagi memperdulikan penghuni mu wahai dunia.

Akhir zaman ni nyawa manusia murah je.. setekat tembak menembak tu, macam makan nasi je.. ada duit, upah atau bayar pembunuh upahan, besok keluar berita kematian si pulan si pulan.. esh-esh-esh ~


Lagi Video Hina Umat Islam

 
Rakaman video individu berbaju Melayu menyambut Aidilfitri bersama anjing.

Kuala Lumpur: Satu rakaman video yang menular dalam internet memaparkan seorang individu yang menyambut Aidilfitri bersama anjing mencetuskan kontroversi dan kemarahan umat Islam.

Video itu yang menggunakan latar bunyi takbir raya menunjukkan individu terbabit menyambut Aidilfitri bersama tiga anjingnya.

Babak sensitif dan menghina Islam dalam video berkenaan bermula dengan aksi individu berkenaan memakai baju Melayu hitam membasuh kaki seekor anjingnya dan kakinya sendiri seolah-olah berwuduk.

Individu terbabit kemudian meletakkan biskut raya di atas meja untuk dimakan tiga anjingnya.

Video berkenaan yang diakhiri dengan pesanan ‘Raikanlah Aidilfitri Bersama-sama Tanpa Mengira Spesies, Warna dan Asal-Usul’ yang merujuk kepada manusia dan anjing.

Tinjauan BH di laman sosial Facebook mendapati video itu disebarkan secara meluas dan mendapat pelbagai reaksi rakyat Malaysia.

Tindakan tegas
Bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Datuk Nakhaie Ahmad, berkata perbuatan itu perlu dikenakan tindakan tegas.

“Tindakan beliau memaparkan sambutan Aidilfitri bersama anjing boleh mengelirukan umat Islam, walaupun ada mazhab membenar umat Islam membela anjing, namun dalam konteks negara kita, ia tidak sepatutnya berlaku.

“Kita perlu ada fatwa yang jelas tidak boleh buat sesuka hati, perbuatan ini jelas biadap,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


Video Hina umat Islam

Apabila tiada tindakan tegas dari Kerajaan? beginilah yang bakal berlaku berterusan sampailah suatu hari nanti Islam yang sebenar muncul dan berakhirlah dunia yang fana ini.

Ape cerita dengan kontroversi Alvivi? masalah yang terkait dengan hal peribadi, menyangkut sensitiviti masyarakat beragama, kenape mesti nak hancurkan kedamaian yang dah sedia ada?

Bagi saye, pemerintah kene ambil tindakan tegas terhadap masalah sebegini. Bukan takde ulama atau pemikir Islam di Malaysia, semua hebat-hebat dan banyak ilmu.. tapi tak berani membenarkan apa yang benar.

Itulah realiti yang berlaku di bumi Malaysia sekarang, jangan pejam mata atau pekakkan telinga dengan hal sebegini. Kite perlu tahu secara tidak langsung hal begini telah membabitkan diri kite dan setiap individu masyarakat Malaysia.

Anda boleh menilai setelah melihat video di atas, walaupun saye bukanlah seorang yang pandai dalam ilmu agama, tapi sebagai seorang yang beragama Islam, saya boleh rasakan adanya ketidak sesuaian dari video yang dirakam oleh individu tesebut yang lebih dikenali sebagai Chetz.

Kalau kita peka dengan apa yang terjadi di Mesir dan Syria, kenapa tidak di Negara kita sendiri? ntah-ntah ini adalah pembukaan Negara Malaysia bakal menjadi seperti Mesir? نعوذ بالله من ذلك


Sunday, July 28, 2013

Ras Adiba Nikahi Rakan Tingkatan Enam

Aku sebenarnye tak amik port sangat bab-bab artis ni tambah-tambah gosip yang sangat digemari hampir mendapat majoriti penuh.. yeke? contoh mudah, blogger yang mempunyai content atau niche mengenai artis pasti akan mendapat ranking dan have a big visitor.

Dan pulak kalau perasan di kaca TV anda, media-media takkan pernah miss tentang artis-artis ni.. lagi-lagi ada kaitan dengan peribadi, pergh lagi hangat.

Yeke? ntah la.. tepuk dada tanya selera.. kite semua rakyat Malaysia, mesti tahu selok belok tumpuk pemerintahan Negara Malaysia ni macam mane walau tidak sepenuhnye, kan?

Ras Adiba Nikahi Rakan Tingkatan Enam

KUALA LUMPUR - Bekas personaliti televisyen tempatan, Ras Adiba Radzi, yang lumpuh dari bahagian pinggang ke bawah sejak 17 tahun lalu, selamat melangsungkan pernikahan dengan lelaki pilihannya yang merupakan penasihat kewangan, Ilias Yaakob semalam.

Pasangan tersebut dinikahkan oleh bapa Ras Adiba, Mohd. Radzi Wahab, 73, dalam satu majlis ringkas di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya tepat pukul 6.10 petang semalam.

Kedua-dua mempelai itu berusia 45 tahun.


Kontroversi Artis Ras Adiba

Kontroversi versi Artis Ras Adiba ni adalah beliau pernah membotakkan kepale demi untuk menunjukkan caring beliau kepada anak-anak yang berpenyakit kanser sekaligus membuka ruang kepada penyumbang yang turut merasakan simpati kepada pesakit kanser untuk memberi sumbangan berupa wang tunai.

Ust Azhar Idrus- Wanita ; Botak / Kerja ; Bercanggah Syarak

Hukum 'Rebonding' Rambut - Ustaz Azhar Idrus


Saturday, July 27, 2013

Penggodam Komputer Terkenal Meninggal Dunia

Penggodam Komputer Terkenal Meninggal Dunia
BARNABY JACK

BOSTON - Seorang penggodam komputer terkenal yang berjaya membuatkan mesin pengeluaran wang ATM mengeluarkan wang tunai, Barnaby Jack ditemui mati di sebuah pangsapuri di San Francisco seminggu sebelum dia dijadual menyampaikan ceramah pada satu persidangan penggodaman komputer.

Pejabat Pemeriksaan Perubatan San Francisco menyatakan pihaknya sedang menjalankan autopsi untuk mengenal pasti punca kematian Jack.

Jack, 35, yang dilahirkan di New Zealand merupakan penggodam 'white hat' paling popular. Penggodam 'white hat' ialah mereka yang menggunakan kepakaran untuk mencari kelemahan sistem keselamatan komputer sebelum penjenayah mengekspoitasinya.

Kepakaran Jack adalah mencari kelemahan sistem komputer yang dipasang pada peralatan perubatan dan mesin pengeluaran wang tunai.

Jack dijadual membuat demonstrasi menggodam alat perentak dan defibrilator jantung pada persidangan penggodam Black Hat di Last Vegas Khamis depan.

Dia menjadi penggodam paling popular di dunia selepas melakukan demonstrasi Jackpotting pada tahun 2010 yang membuatkan mesin wang ATM mengeluarkan wang tunai. Klip video persembahannya telah ditonton sebanyak 2.6 juta kali di laman YouTube. - Reuters


Barnaby Jack Hacks ATM At Black Hat Video

Barnaby Jack Hacks ATM

Yang aku pelik.. kenape la berani sangat dia xpose hacking skill berkaitan Goverment Security untuk tayangan umum.. pergh, memang berani. Bile keluar berita kematian Barnaby Jack ni, memang la aku tak heran, sebabnye dia sendiri yang menempah maut. Macam-macam dunia sekarang.


KBM New Interface + Hot Fm Online

KBM New Interface + Hot Fm Online

Salam sejahtera sahabat sume yang budiman, baik hati, hensem, comey terime kasih sudi mai lawa / ziarah KBM (Kehidupan Blogger Malaysia) yang tak seberapa nih.

Saye cume nak memberitahu pada sesape saje yang mengunjungi atau tersesat termasuk dalam KBM nih, KBM baru je pasang SCRIPT Hot Fm online di bahagian kanan atas, bawah Follower widget.

So jangan terkejut bile jengah KBM.. interface pon dah baru, maybe design je je yang berubah, background color tetap jugak same, keh3.. (^_^)

Disebabkan boring lepas siap imam tarawih, tangan pulak menggatai nak search script untuk Hot Fm online, terjumpe sudah di sebuah blog.. dan ape lagi.. ter copy suda.

kadang nak mencari dan join ke web Hot Fm sendiri, connection office aku ni kureng.. pikir punye pikir, pakai script / widget Hot Fm online ni, tepek kat KBM.. settle masalah, tiap kali view KBM.. terus boleh layan lagu.

Hmmm.. tak perlu risau, script ni jugak menyediakan function on/off button.. jadi, sahabat sume boleh click off button untuk stop kan lagu dari Hot Fm.

Jangan pulak lari dari KBM.. hehehehe.. saye tahu memang ramai blogger atau stalker tak suke blog yang tibe-tibe bising gitu je, ntah lagu ape yang diorang tanam, lagi-lagi lagu rock.. betullah tu blog diorang, tapi bagi saye yang menghargai pengunjung yang datang melawat ke blog saye, saye mesti akan pikir panjang punye..

Pikir punye pikir.. saye buat keputusan untuk tanam script Hot Fm online di KBM.. dan saye rase function widget tu pun OK.. so rasenye takde masalah sangat, hehee.. 

Selamat mendengar buat penggemar Hot Fm.. Salam Ramadhan buat semua pengunjung Kehidupan Blogger Malaysia (^_^)


Thursday, July 25, 2013

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Tengah feeling mencari maklumat pasal Plan Mobile Internet, terbukak pulak page Nuffnang (http://www.nuffnang.com.my/) kat bahagian promotion, dan ternampak pulak ads dari Digi Prepaid Mobile Internet. Macam best..

Memang ada survey kat web-web dan blog-blog yang menyediakan informasi mengenai Plan-Plan Mobile Internet yang menarik, mesra pengguna dan murah. Saye nak buat keputusan pun susah sebab masih lagi mencari Plan Mobile Internet mane yang sesuai untuk saye.

Mase pakai BB, memang tak susah nak selidik walaupun mase first gune sangat banyak masalah yang timbul termasuk lah penolakan credit secara tibe-tibe. Ini sudah mencabar, ape pasal pulak main tolak credit aku macam gitu je kan? dalam hati la..

Rupenye.. BB ni special case, lain dari yang lain.. dia kene langgan pakej BB internet untuk membolehkan pengguna BB ni access application yang tersedia dalam HP (BB) drang.. termasuk lah saye, mule-mule memang hangin sebab credit hilang macam tu je, selidik punye selidik, terjumpe sudah rahsia dia (^_^)

Digi Prepaid Mobile Internet Unlimited ~terbaek~

Oh ni bukan nak post pasal BB.. tapi pasal Digi Prepaid Mobile Internet, yang rasenye perlu bagi pengguna tegar Internet Mobile. 

Prepaid Mobile Internet

Enjoy unlimited Internet access and stay socially connected with our brand new Prepaid Mobile Internet plans! Now you can stay connected anytime, all the time. Share, surf and chat away without limits.

Daily RM1 (100MB) 1am - 7pm
RM1 / day 
100MB daily usage quota (1am - 7am only)
+ Unlimited Social Messaging**
Daily RM3 (150MB)
RM3 / day  Limited Time Promo!*
150MB daily usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Weekly Social Messaging RM5
RM5 / week  Limited Time Promo!*
Unlimited Social Messaging**
Weekly RM7 (100MB)
RM7 / week  Limited Time Promo!*
100MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Weekly RM15 (450MB)
RM15 / week 
450MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM18 (250MB)
RM18 / month  Limited Time Promo!*
250MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Monthly RM30 (750MB)
RM30 / month  Limited Time Promo!*
650MB 750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
2 Months RM60 (1.5GB)
RM60 / 2 months 
750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM48 (2GB)
RM48 / month  Limited Time Promo!*
1GB 2GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM68 (5GB)
RM68 / month  Limited Time Promo!*
3GB 5GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
WhatsApp - 5 Days RM5 (100MB)^
RM5 / 5 days  Limited Time Promo!*
100MB usage quota for 5 days
+ Unlimited WhatsApp Messenger
Mobile Internet Max 8 (Default Plan)Max. RM8 / day (30sen / 30KB)
Max. 30MB daily usage quota; Pay-As-You-Use

Unlimited Surfing via Opera MiniEnjoy unlimited Internet access via Opera Mini! To download, text OPERA to2000 or visit m.opera.com.
Unlimited Social MessagingStay connected to your loved ones by sending/receiving unlimited messages, photos and videos all day!
Fair Usage Policy
DiGi's Fair Usage Policy ensures that everyone can enjoy the Internet at great speeds.
No CommitmentsSwitch to any Mobile Internet plan or back to your default 3G Mobile Internet plan whenever you wish.
Notes:
  • *Promotion is valid from 1 July – 30 September 2013 only.
  • **Unlimited Social Messaging is only applicable when you use the following social messaging apps: Facebook MessengerKakaoTalk,LineWeChatWhatsApp.
    Unlimited Internet Surfing (selected plans) is only applicable when you surf via the Opera Mini browser.
  • ^WhatsApp – 5 Days RM5 (100MB) is a 5-day Mobile Internet subscription plan exclusively for DiGi® Easy Prepaid subscribers who signed up on or after 4 September 2012 and DiGi® Best Prepaid subscribers who signed up on or after 6 December 2012.
  • Unlimited Social Messaging & Unlimited Internet Surfing are both applicable even after you have exceeded your Mobile Internet quota.
  • Prepaid Mobile Internet upgrades listed above are applicable to DiGi® Best Prepaid, DiGi® Easy Prepaid, DG Family Prepaid and selected legacy prepaid plan subscribers only. They are not applicable to DG Prepaid SmartPlan™, Prepaid Internet and Happy subscribers.

Kat atas tu saya copy paste dari page asal Digi, so sebaiknye klik sendiri pada link sebenar kalau tak paham untuk page di atas :



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...