Followers

Friday, July 10, 2015

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20

Setelah sekian lame membisu.. akhirnye berjaya jugak kuatkan semangat buat entry baru. Kalau nak diikutkan, boleh jer curi masa walau sikit untuk menulis, tapi itulah seolah masa bagi aku tak pernah cukup.. ditambah lagi dengan pelbagai masalah dan rintangan yang perlu aku hadapi. Tapi bukanlah aku nak salahkan sape2 melainkan diri sendiri yang tak reti nak urus masa dan sebagainye. Sebenarnye dalam diam aku bermula sejak last bulan MAY update blog, sangat banyak pengalaman yang aku lalui perlu dikongsikan bersama dalam ni.. bile ingat balik, alahai ruginye tak tulis dalam blog, paling tidak jadi panduan pada orang lain, dan... kalau sesuatu tu bermanfaat, ade lah jugak sumbangan aku pada masyarakat.. hehe...

Okey lah ape yang dah berlalu biarkan berlalu, entry hari ni aku fokus tulis pasal ALAT TEBUK DINDING SELAIN DRILL. Bayangkan kalau setakat 2-3 lubang yang perlu ditebuk dengan menghabiskan rm200 harga sebuah drill? kalau mungkin ada kegunaan yang berpanjangan, ok lah.. tapi setakat tebuk dinding semata untuk RAYA.. haha, bagi aku tak berbaloi. So cari punya cari alat selain drill, terjumpe sudah alat yang dinamekan REMAX JUMPING BIT WITH HANDLE SET. Tapi alat ni aku beli dengan ayah setahun lepas kalau tak salah.. so bile tanya kat hardware baru-baru ni.. dah takde..

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
SHOCK SCREWDRIVER

OK.. alat tu lebih kurang macam pembuka screw yang memerlukan hentakan kuat atau boleh search SHOCK SCREWDRIVER. Cara penggunaan pun lebih kurang sama, cume yang ni semua besi.. takde getah pada pemegang, so akan rasa gegaran dari hentakan. Sebaiknye dilakukan oleh lelaki la.. kalau perempuan yang buat, merah pulak tangan yang lembut dan halus tu.. hahahah.

Alat Tebuk Dinding Selain Drill Rm20
JUMPING BIT WITH HANDLE SET RM20

Bile dah jumpe alat tu, samada kat hardware atau online.. persoalannye camne nak gune mendalah tu? seperti penjelasan di atas, penggunaan nye sama macam shock screwdirver.. ok secara ringkasnye, boleh lihat dibawah:

  1. Pastikan tempat yang ingin ditebuk (dinding)
  2. Pilih size lubang yang diinginkan dari jarum yang disediakan.
  3. Besi no 2 perlu dimasukkan terlebih dahulu kedalam lubang kecil di tengah2 besi no 1.
  4. Setelah besi no 2 dimasukkan, barulah masukkan jarum kecil kedalam besi no 1.
  5. Pastikan besi dalam keadaan lurus semasa kerja menebuk dilakukan.
  6. Sediakan jugak hammer, buat hentakan yang kuat.
  7. Setelah dinding berjaya ditebuk, masukkan getah berwarna merah no 3 kedalam lubang.
  8. Terakhir, masukkan screw no 4 kedalam getah berwarna merah menggunakan screwdriver.
Siap! mudah kan? cume pastikan besi dalam keadaan lurus semasa hentakan dibuat supaye nanti nak masukkan getah berwarna merah tu mudah. Kalau lubang dalam keadaan bengkok, susah nanti nak masukkan getah tu.. terpaksa alter untuk luruskan balik sebab kite nak masukkan screw dalam tu.. kalau ade lebih sikit, potong jer.. masalah kalau lebih banyak, kene alter lubang bagi lurus. Selamat menebuk.... hehehehe...
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...