Followers

Showing posts with label pengetahuan dunia. Show all posts
Showing posts with label pengetahuan dunia. Show all posts

Monday, July 13, 2015

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Cara Mengenali Handphone Original atau Fake

Kes penipuan barangan elektronik sekarang semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone 4S pon boleh di ciplak oleh China. Di sini ada tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone tu original ataupun cap ayam.

Check it out !! Ikut langkah-langkah seperti di bawah ni :

Taip *#06#
Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
Untuk semak sama ada phone ANDA ori atau tidak, check kod di bawah.

02 atau 20 [dari Kilang Emirates atau India] = LOW QUALITY
08 atau 80 [dari Kilang Germany] = FAIR QUALITY
03 @ 30 atau 04 @ 40 [dari Kilang China] = GOOD
06 atau 60 [dari Kilang Hong Kong, China atau Mexico] = GOOD
05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD
01 atau 10 [dari Kilang Finland] = VERY GOOD
00 [dari Kilang Asal Handphone] = BEST MOBILE QUALITY
13 [dari Kilang Azerbaijan] = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Apa lagi, jom check handphone anda, moga-moga original..!!

BTW Samsung Galaxy Tab 4 aku code 06.. not bad la. Hehehe.



Tuesday, February 10, 2015

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Keputusan DSAI: `Kena pergi sekarang’

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Putrajaya: “Kena pergi sekarang, dah sampai masa. Saya akan merindui kalian,” begitulah ucapan kedengaran daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau kedengaran berkata demikian sambil memeluk sekumpulan rakan yang masuk ke dalam mahkamah untuk berjumpa beliau.

Terdahulu, dalam prosiding mahkamah yang bersambung pada 1.08 petang, selepas berehat sejam, peguam utamanya, Datuk Seri Gopal Sri Ram, yang juga bekas hakim Mahkamah Persekutuan, yang mengemukakan rayuan bagi hukuman lebih ringan, berkata tiada sebab yang kukuh untuk menambah tempoh hukuman penjara Anwar.

Beliau berkata, mahkamah boleh menggunakan budi bicaranya untuk menjatuhi hukuman lebih ringan berdasarkan undang-undang terhadap Anwar.

Selain itu, katanya, Anwar bukanlah orang biasa berikutan sumbangannya yang begitu besar kepada negara sepanjang beliau berada dalam kerajaan.

Sri Ram berkata, malah sebagai pembangkang sekalipun, beliau memberi sumbangan penting dalam memajukan prinsip demokrasi dan membangkitkan kesedaran umum.

Bagaimanapun, panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menolak rayuan balas pihak pendakwaan.

Panel itu, yang turut dianggotai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md Raus Sharif dan Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali, mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang menjatuhi hukuman penjara lima tahun terhadap Anwar.

Mereka membuat keputusan itu selepas mendengar penghujahan daripada peguam yang mewakili Anwar dan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mengetuai pasukan pendakwaan, berkaitan hukuman penjara itu. - Bernama


Ya Allah, kepadaMu ku bersujud..
Saiful Bukhari

Keputusan Mahkamah: Kes Liwat Anwar Ibrahim II dan Nukilan Syukur Saiful Bukhari

Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 7 tahun, pada hari ini ,Mahkamah Persekutuan sebulat suara memutuskan bahawa dakwaan saya selama ini benar, dan saya seorang saksi yang "credible".

Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.

Seawal 7 tahun dulu, dari mula saya membuat laporan Polis hinggalah ke saat ini, apa yang saya mahukan sebagai pengadu dan rakyat di negara ini adalah aduan saya keatas perlakuan Anwar Ibrahim keatas saya disiasat dan diadili, tidak lebih dari itu.

Juga sebagai hamba Allah yang tidak sempurna ini, saya menjalankan tanggungjawab, menegakkan kebenaran agar saya tidak disoal diakhirat nanti.

Yang pasti, apa yang penting kini, saya dan keluarga kehadapan.. Saya berdoa semoga Allah SWT terus memberi perlindungan, rezeki dan kemudahan dalam segala urusan saya.

Terima kasih kepada semua pihak yang telah bersama saya secara langsung atau tidak langsung selama ni. Allah sahaja mampu membalasnya.

Illahi Antal Maksudi Wa Ridhoka Mathlubi

SAIFUL BUKHARI AZLAN

Sumber

PS: Nampaknye mahkamah tetap dengan keputusan hukuman terhadap Anwar atas kesalahan (dituduh) melakukan sodomi kepada pembantu peribadinya dahulu Saiful. Hanya Allah saje yang tahu kenape semua ni terjadi, ketelusan pihak mahkamah dalam membuat keputusan hukuman, dan mane-mane pihak yang secara langsung bersubahat demi kepentingan tertentu supaye Anwar difitnah untuk kali-2 dan dimasukkan ke dalam penjara selama 5 tahun. 

Saiful Bukhari.. hang seronok dengan fitnah terhadap orang yang jelas tak bersalah dan berterusan sampai hari ni, dan sanggup bersumpah atas nama Allah padahal jelas Anwar tak buat pun perkara terkutuk tu.. hang lepas kat dunia, jangan lupa kite orang Islam (kalu Saiful Islam la) akan ada satu lagi dunia yang dikenali dengan Akhirat, tulah dunia yang kekal abadi wahai Saiful.. berdayakan seorang yang sudah berumur memaksa melakukan perkara terkutuk pada orang muda? apesal takde usaha untuk melawan? ape keputusan doktor? hang sendiri pun tahu Saiful..


Sunday, February 8, 2015

Absorber Berbunyi Bila Langgar Bonggol Jalan Tak Rata. Solved!

Iswara Aeroback 1.3 M adalah kereta pertama aku selamat tukar nama pada 3 April 2014. So kalau ikut tahun 2015 ni, hampir setahun 'mamat' bersama aku dan bermacam-macam la pengalaman pahit manis kami lalui bersama. Dalam mase setahun ni, macam-macam aku modi kat 'mamat', korang bleh tengok label NI. Nak cite duit tu biaselah.. dah pakai kereta, so normal la ko kene keluar duit untuk maintenance dia. Itulah pasal sebelum beli kereta perlu untuk kite tahu kemampuan tuk sara makan minum kete tu, lagi besar CC, besar body, maka besarlah 'makan minum' nye.

Tu belum cerita nak cari pomen bagai yang sesuai dengan dan boleh bertanggungjawap tuk maintain maintenance keta korang, tak sesuai pomen.. cakap boleh, buat tak boleh.. duit da habis.. last2 pening kepala. Contoh mudah kau beli AUDI, PEUGEOT ect.. merangkak ko nak jaga kesihatan dia, screw saje dah brape? belum sembang maintenance lagi. HONDA bagi aku OK.. aku ada kenal sorang pomen yang terbaik pernah aku jumpa selama dok mencari pomen HONDA ni, sebab bapak aku pakai HONDA, hehe..


Okeh abaikan coloteh aku kat atas.. aku cume nak share pengalaman camne untuk selesaikan masalah absorber depan bunyi bila lalu jalan tak rata, atau langgar bonggol. Cenggini bunyi dia lebih kurang 'krek3' 'tung!'. Dah lama owner kreta lama tu tak maintain kreta dia walaupun body dan engin cantik, so terpaksa lah aku korban kan duit untuk selesaikan masalah ni. Sakit telinga woooo...

So sebelum bergerak ke kedai kereta, aku buat la sikit research pasal masalah ni 'absorber bunyi bila jalan tak rata' dan macam-macam la orang bagi pendapat dan pandangan. Bukan ape, nak bagitahu toke tu yang aku pun tahu jugak ape yang die buat.. so takdelah berani dia nak 'cekik' lebih-lebih.. kene ada taktik jugak nak berdepan dengan pomen2 ni, tambah2 cina..

Lepas jer dia test 'mamat', terus dia bagitahu ape masalah.. 

1. Absorber :-

2. Bush set 4pcs: Rm120.00

3. Sus Link Kit Set 2pcs: Rm70.00

4. Alingment: Rm10.00
5. Labour: Rm50.00

Tokey tu suruh aku tukar absorber skali..oh no.. aku baru tukar ok, jangan nak tipu lebih2 hahahaha.. hampeh betol. Start jer diorang buat keje sampai habis -alingment- sekali pun aku tak duduk. Tapi memang puas hati la walaupun habis Rm250. Bunyi yang begitu 'memualkan' semua dan settle, cume nak lagi cantik kene adjust chamber. Tu nanti la aku buat, aku bukan keje dah sekarang so bajet pun kureng.. hehehehe.. kome yang mengalamai masalah yang hampir serupa, boleh la test 'riki2' tanya pomen. Ok olls..


Monday, October 27, 2014

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Gilo sampai begini sekali? Apabila dan apabila.. layan jela.. info lanjut boleh refer sini dan sini. Meme nampok besa kekuatan Anwar nih.. patot la 'atasan' cuak sokmo, info yang aku dapat dari sorang kawan student UM, ade 'ceramah' yang akan diadakan di perkarangan UM hari neh.. beliau yang buat 'derk' dengan hal tersebut nyaris tak dapat balik rumah sebab KON keselamatan sudahpun diletakkan dihadapan pintu masuk utama UM.

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Yang lagi 'best', dapat announcement kampus ditutup awal pada jam 4 petang atas faktor keselamatan kabonye.. dah rope penjenayah teman nengok.. kawan teman suggest suruh join, takpelah.. lagipun UKM jauh boh, lagi-lagi banyak pulak asingment yang perlu disiapkan secepatnye. Ngeh!

Ape-ape pon.. moh le kite layan ape yang patut...

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar


Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video Dan Gambar: 40 Tahun: Dari UM ke Penjara -Anwar

Video pagar UM dirobohkan
video


Sunday, October 26, 2014

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Sedang syok skrol mouse di Facebook, terlihat sudah satu post page PenMerahDotCom pasal budak perempuan 11 tahun ditelan ular sawa, di Perak. Teman orang perak juge, jadi dari pemerhatian teman.. berlaku di Kampung Tualang? adekah yang dimaksudkan Malim Nawar Tualang Sekah? kalau benarlah lokasi kejadian di Kg. Tualang Sekah.. memang confirm tempat teman sekolah dolu-dolu. -Sumber

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak

Rhopenye lepas teman googling sekejap mungkin akan dapat dari mana-mana sumber yang lebih accuratel, lastly dapatlah jawapan yang sebenornye dari pihak Bomba. Mereka menafikan kejadian yang berlaku, jadi, kesimpulannye berita ni palsu. Sapolah yang rajin bona update berita-berita palsu ni, dah takdo kojo laen ko? meh tolong den settlekan asingment ni ha.. -Sumber

Gambar: Ular Sawa Telan Budak Perempuan 11 Tahun Di Perak


Friday, October 24, 2014

Isu Rakaman Seks UAI: Dr Asri Simpati Nasib Ustaz Azhar Idrus

Rasenye semua masih ingat isu rakaman seks UAI yang tengah hangat dibicarakan sekarang.. semua orang termasuk diri ini tak percaya dengan fitnah yang dibuat oleh golongan syaitan di luar sane, tak tahu sape punye keje, tapi kerane syaitan tersebut takde kekuatan untuk melawan kehebatan UAI.. cara terakhir adalah menabur dan menyebar fitnah busuk di merata-rata. Boleh jadi sape-sape pun.. padahal kalau tengok balik, UAI ni penceramah bebas, bukan ceramah pasal politik atau kaitan dengan dunia luar pun.. ceramah agama je beb! tapi kelebihan yang Allah kurniakan pada beliau.. boleh tarik ramai anak muda jadi hormat pada ulama@ustaz dan suka dengan kuliah agama. Maha Besar Allah.

Isu Rakaman Seks UAI: Dr Asri Simpati Nasib Ustaz Azhar Idrus

Ade jugak pihak bengong yang gunakan isu ni tuk kepentingan peribadi dll.. contoh macam dalam gambo tu, kan? dunia yang bodoh atau siapa yang bodoh? perlukah buktikan sesuatu dengan bersumpah? ingat sumpah2 ni perkara main2 ke? boleh jadi kalau UAI tampil menafikan isu tersebut, mesti tambah kecoh, tambah-tambah berdepan dengan syiatan-syaitan durjana.. kite sape nak jugde orang lain? so.. untuk kurangkan dosa, sebaiknye diam, tambahkan pahala dengan mendoakan kebaikan orang lain.. kan lebih baik walaupun pahit?

Isu Rakaman Seks UAI: Dr Asri Simpati Nasib Ustaz Azhar Idrus

pada 23-10-2014 06:10 Ditulis Oleh Wan Anis Ilyani Wan M. Azhar

SHAH ALAM: Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin melahirkan rasa simpati terhadap fitnah yang menimpa penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus (UAI).
Beliau berkata, tiba masanya kerajaan Persekutuan menguatkuasakan undang-undang yang fokus hukuman kepada individu yang bertindak menyebarkan gambar atau video kehidupan peribadi seseorang.

Dr Asri berkata demikian selepas diminta mengulas penyebaran gambar dan rakaman video lucah yang dikaitkan dengan penceramah bebas itu.

Rakaman video berdurasi 0:38 saat itu menampilkan seorang lelaki mirip UAI dengan seorang wanita, melakukan adegan intim dengan sebahagian badan mereka dilitupi selimut.

Lelaki mirip Ustaz Azhar itu seolah-olah menyedari aktivitinya dirakam apabila beliau dikesan melirik tepat kepada kamera.

"Saya bersimpati kepada Ustaz Azhar Idrus. Sepatutnya tidak ada sesiapa yang boleh sebar, berkongsi dan jangan buat kesimpulan buruk perkara yang kita sendiri tidak tahu (kebenarannya).

"Kerajaan kena buat undang-undang terhadap sesiapa yang menyebarkan sisi peribadi seseorang, sama ada anak, isteri seseorang atau merakam perbuatan di rumahnya, yang mana mereka tidak suka orang tahu, termasuk hubungan intimnya. Maka undang-undang perlu dibuat untuk ambil tindakan kepada si pelaku," katanya kepada Antarapos, hari ini.

Rata-rata penggiat media sosial, marah dan kecewa dengan tindakan penyebaran gambar dan rakaman tersebut yang disifatkan sebagai cubaan jahat untuk memalukan individu berkenaan.

Mengulas lebih lanjut, Dr Asri bersependapat dengan kenyataan pembantu UAI, Zulkifli Wahab yang menyifatkan penyebaran video palsu itu adalah cubaan menggagalkan usaha penyebaran dakwah di kalangan umat Islam di negara ini.

Beliau menasihatkan rakyat di negara ini agar meneliti penyampaian berita di laman sosial, terutamanya yang dikendalikan oleh 'bloggers' kerana kebiasaannya bermotifkan politik.

"Ini karakter politik yang membunuh (assassination) yang dilakukan sesetengah pihak terutamanya bloggers yang bersikap jahat. Kebanyakan blogger jahat ini ada tuannya di dalam politik.

"Sebab itulah rakyat kena teliti bloggers jahat berpihak kepada parti mana. Maka kita akan tahu tabiat sesebuah parti itu jahat atau sebaliknya," katanya lagi.

Sementara itu Zulkifli berkata, UAI masih meneruskan program ceramah seperti biasa dan tidak terjejas dengan penyebaran video palsu itu.

Penceramah bebas ini suatu ketika dahulu mencetus fenomena apabila berjaya menarik ribuan orang hadir  ke program ceramah agamanya.

Penyampaiannya yang bersahaja diselit dengan jawapan lucu tetapi tepat, padat dan mengena, mencuit hati orang yang hadir. -Sumber


Thursday, October 23, 2014

Ustaz Azhar Idrus Menjawap Isu Rakaman Seks

Isu Rakaman Seks Ustaz Azhar Idrus dijawap oleh beliau........

Ustaz Azhar Idrus Menjawap Isu Rakaman Seks

Status : Dinafikan Oleh Pihak UAI
Mula Disebar : 22 Okt 2014
Tarikh Penafian : 23 Okt 2014

Sejak dari semalam, kita digemparkan dengan penyebaran video skandal yang kononnya mengaitkan seorang pendakwah tempatan yang terkenal iaitu Ustaz Azhar Idrus atau UAI. Keratan gambar dan video terlibat melihatkan seorang lelaki yang mirip Ustaz Azhar bersama seorang wanita.

Bagaimanapun, pembantu UAI, Zulkifli Wahab sudah tampil untuk memberi keterangan mengenai perkara terbabit. Menurut Zulkifli, video terbabit adalah usaha terancang dari pihak tertentu untuk menjatuhkan golongan ulama selain cuba untuk menggagalkan usaha penyebaran dakwah di dalam kalangan umat Islam di negara ini.

Menerusi Harian Metro, berikut adalah kenyataan dari Zulkifli mengenai perkara ini :

"Bukan... jangan percaya.. itu adalah usaha terancang pihak tertentu untuk menjatuhkan bukan saja UAI tetapi juga golongan ulama di negara ini.

“Kebelakangan ini seperti sudah wujud trend untuk menjatuhkan golongan ustaz dan ulama ini.

"Ini kerana pihak yang berkenaan seperti tidak senang duduk apabila melihat masyarakat Islam di Malaysia sekarang semakin suka dan rajin ke majlis ilmu hingga program ceramah agama dan dakwah sudah menjadi fenomena sekarang.

"Justeru, pihak tertentu sengaja merancang usaha kotor ini untuk menjatuhkan ulama dan memesongkan akidah umat Islam di negara ini.

"Ia termasuklah program 'I Want To Touch A Dog' di ibu kota baru-baru ini.

“Mereka akan buat apa saja untuk merosakkan umat Islam," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Menurut Zulkifli juga, UAI tidak langsung terjejas dengan penyebaran video itu dan masih lagi akan meneruskan program ceramahnya seperti biasa. Sumber.


Wednesday, October 22, 2014

Rakaman Seks Ustaz Azhar Idrus

Setelah menonton sebanyak dua kali rakaman singkat adegan seks seakan-akan ustaz Azhar Idrus itu membuatkanku geleng kepala.. di lubuk hatiku terus terang mengatakan UAI tidak akan melakukan perbuatan terkutuk dan dirakamkan oleh seseorang, tidak boleh juga dikatakan tidak benar kerana rakaman tersebut jelas mempamerkan raut wajah UAI seperti yang terkenal dengan ceramahnya. Fitnah di akhir dunia makin menjadi-jadi tidak kira siapa, bahkan yang menjadi tumpuan adalah mereka yang berprofil "big boss". Berdoalah agar kebenaran terungkap, dan nantikan penjelasan dari beliau (UAI) berkaitan rakaman fitnah yang tersebar, sedar tak sedar, ini pasti menjadi sumber kepada mereka yang tidak bertanggungjawap. Setan Tetap Setan!!

Rakaman Seks Ustaz Azhar Idrus

Kuala Lumpur – Sejak malam tadi para penguna media sosial digemparkan dengan penyebaran rakaman video berdurasi 0:38 saat memaparkan seorang lelaki yang mirip dengan seorang penceramah agama, Ustaz Azhar Idrus.

Rata-rata penggiat media sosial, marah dan kecewa dengan tindakan penyebaran gambar dan rakaman tersebut yang disifatkan sebagai cubaan jahat untuk memalukan individu tersebut.

SuaraTV walau bagaimanapun gagal menghubungi Ustaz Azhar sebentar bagi mendapatkan maklumbalas berhubung penyebaran rakaman video tersebut.

Secara ringkasnya Ustaz Azhar Idrus sebelum terkenal sebagai penceramah agama merupakan seorang gitaris dalam satu kumpulan band muzik sekitar Kuala Terengganu yang diberi nama “Band Boy”. Beliau dan Band Boy sempat membuat beberapa persembahan di stadium-stadium dan jemputan event kecil-kecil.

Setelah kumpulan muziknya mengambil keputusan untuk buat rakaman, Ustaz Azhar Idrus akhirnya menarik diri dari kumpulan tersebut kerana tujuanya hanyalah suka-suka sahaja menyertai kumpulan muzik bukannya untuk mencari glamor.

Ustaz Azhar Idrus juga merupakan seorang yang aktif bersukan dan pernah mewakili Terengganu dalam acara berbasikal pada era 80-an. Menjadi rutin kelapangan masa waktu malam, Ustaz akan berbasikal meronda sekitar Bandar Kuala Terengganu bersama-sama kawan-kawan sehobi dengannya.

Ustaz Azhar Idrus dikatakan pernah bekerja dengan Utusan Malaysia cawangan Kuala Terengganu sebagai artis grafik. Selepas seminggu mendirikan rumahtangga iaitu pada tahun 1990, Ustaz mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan beliau bekerja sebagai pencanting batik.

Pada ketika inilah beliau memperlajari bidang ilmu agama secara bersungguh-sungguh dan mendalam. Tiada alasan baginya sama ada hujan mahupun ribut. Beliau beranikan diri dan gagahkan kudrat untuk pergi mencari guru-guru agama dan belajar dirumah guru berkenaan.

Dikatakan juga, perubahan diri Ustaz Azhar Idrus ke arah menjadi seorang yang bersungguh belajar agama adalah didorong oleh kawan baiknya seorang “Otai Punk” yang telah menghilangkan diri selama lima tahun. Setelah lima tahun berpisah, kawan kepada Ustaz Azhar Idrus muncul dengan perwatakan dan peribadi yang sangat berbeza daripada 5 tahun yang lepas dari segi pemakaiannya dan juga tingkah lakunya.

Ceramah Ustaz Azhar Idrus (UAI) mendapat sambutan golongan muda di seluruh negara. Menyedari hakikat ini usaha Peirre Andre mengarah filem “Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang” adalah usaha menarik golongan muda menonton filem dakwah itu.

Sekali lagi David Teo menerbitkan filem dakwah, “Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang” lakonan Shiro yang memenangi Raja Lawak dahulu. Semalam (28 November) filem itu mula ditayangkan ke seluruh negara. Saya yang menontonnya di Midvalley tak tahan ketawa berdekahdelah melihat gelagat Shiro.

Dari awal penyertaan Shiro dalam Raja Lawak, saya sudah ramal mereka akan menjadi Raja Lawak. Terbukti ramalan saya itu apabila mereka dinobatkan Raja Lawak 2012. Ini adalah filem pertama mereka.

Filem arahan Pierre Andre ini adalah yang terbaru selepas Highland Towers yang mengutip sebanyak RM3 juta. Saya yakin filem “Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang” akan mengutip lebih dari RM2 juta kerana ramai anak-anak muda yang meminati UAI akan menonton filem ini.

Ustaz Azhar hanya muncul sekejap sahaja dalam filem ini tetapi dengan gaya bersahaja Ustaz Azhar kelakar macam Shiro juga.

“Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang” mengisahkan seorang pemuda iaitu Dadu (Shahrol) yang tidak mempunyai hala tuju hidup. Dia sering dibuang kerja dan tidak pernah serius dalam hidup.

Tinggal serumah pula dengan Muiz (Ajak Shiro) yang turut bergantung hidup kepadanya sedangkan Dadu juga penganggur. Apatah lagi pegangan agama mereka berdua, memang terpesong dan tidak pernah solat.

Bagaikan satu sinar, suatu hari sepupu Dadu iaitu Hamzah (Along) datang bermalam di rumah sewa mereka dan kedua sahabat itu terpukul dengan perubahan baru Hamzah. Dia semakin mendalami agama dan bercerita mengenai aktivitinya sering mendengar ceramah ustaz di masjid kepada mereka.

Insiden itu terus membuka mata Dadu dan Muiz lantas sepakat untuk kembali ke pangkuan agama. Bagaimanapun, tidak semudah itu apabila dalam perjalanan untuk mendengar ceramah di masjid, mereka diduga dengan pelbagai musibah.

Pada keseluruhannya, filem komidi arahan Pierre Andre ini boleh tahan mengajak golongan muda kembali kepada agama. Dengan kemunculan UAI sudah parti ramai peminatnya akan mengunjungi pawagam. Tahniah Pierre Andre.



Tuesday, September 16, 2014

Azan iringi pengebumian jenazah Mohd Lotfi

Azan iringi pengebumian jenazah Mohd Lotfi
ALOR SETAR - Jenazah Mohd Lotfi Ariffin, 45, yang meninggal dunia selepas Maghrib (waktu Syria), kelmarin, selepas bertarung nyawa enam hari lalu kerana koma akibat diserang hendap 9 September, selamat dikebumikan bersama rakan seperjuangannya dari Malaysia yang turut terkorban.

Berdasarkan maklumat yang dikemas kini melalui Facebook rakannya, Akel Zainal II yang berada di negara bergolak itu, awal pagi semalam, memaklumkan, jenazah Mohd Lotfi atau diberi gelaran Abu Musab tiba di Kafr Zetta, Syria selepas waktu Maghrib.

“Sepatutnya jenazah dijangka tiba esok (hari ini), Alhamdulillah tiba lebih awal dari jangkaan. Jasadnya masih lagi berpeluh dan darah terus mengalir dari kesan-kesan luka walaupun selepas sehari syahid. Ketika jenazah diturunkan ke liang lahad, azan Isyak berkumandang,” katanya.

Seorang lagi rakannya yang turut berada di Syria, Ahmad Salman Abdul Rahim turut memuat naik status berhubung urusan pengebumian Mohd Lotfi.

“Kelewatan urusan pengebumian berlaku kerana beberapa proses dokumentasi dan sebagainya yang perlu diselesaikan di Hospital Antarkia, Turki, sebelum dibawa masuk ke Syria.

Namun syukur pengurusan Ajnad Al Sham khususnya bertungkus lumus menjaga dan menguruskan proses rawatan di Turki sehinggalah kembali ke Syria,” katanya.

Beberapa gambar ketika urusan pengebumian Mohd Lotfi turut dirakamkan sebelum disemadikan di Tanah Perkuburan Kafr Zatay, berdekatan pusara sahabatnya, yang terkorban dalam kejadian serang hendap itu, Mohammad Fadhlan Shahidi, 21, atau diberi gelaran Abu Muhajir.

Kejadian terbaharu ini menjadikan tiga rakyat Malaysia terkorban di Syria setelah menyertai kumpulan Ajnad Al Sham memerangi tentera Bashar al-Assad.

Sebelum ini, dalam kejadian 20 Ogos lalu, Zainan Harith, 52, atau dikenali Mat Soh dengan gelaran Abu Thurab meninggal dunia selepas dibedil kereta kebal tentera al-Assad.



Monday, September 15, 2014

Ustaz Lotfi Meninggal Dunia di Turki

Ustaz Lotfi Meninggal Dunia di Turki

KUALA LUMPUR 14 Sept. - Pemimpin pejuang rakyat Malaysia di Syria, Mohd. Lotfi Ariffin, 46, meninggal dunia di Hospital Hatay, Turki hari ini selepas lima hari berada dalam keadaan koma akibat terkena serangan bom pesawat dalam satu pertempuran dengan pihak tentera negara itu pada 9 September lalu.

Mohd. Lotfi yang juga dikenali sebagai Ustaz Lotfi dan berasal dari Kuala Ketil, Kedah itu meninggal dunia kira-kira pukul 1.40 pagi ini.

Menurut sumber, Mohd. Lotfi yang juga merupakan bekas Exco Pemuda Pas Kedah telah dibawa untuk menerima rawatan di hospital tersebut kerana keadaannya amat kritikal dan dia merupakan pemimpin pejuang bagi rakyat Malaysia di Syria.

"Mereka diserang menggunakan bom 'drum' yang dilemparkan oleh pesawat tentera Bashar Al-Assad ketika cuba memasuki kawasan perang.

"Selepas serangan itu, Mohd. Lotfi berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dan dibawa ke Turki untuk menerima rawatan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam kejadian 9 September lalu, seorang rakyat Malaysia, Mohamad Fadlan Shahidi Mohammad Khir, 21, maut manakala lima yang lain termasuk Ustaz Lotfi mengalami kecederaan.

Difahamkan, kesemua mereka yang cedera itu kini berada dalam keadaan stabil dan hanya mengalami cedera ringan.

Kejadian terbaharu itu menjadikan empat rakyat terbunuh di negara bergolak iaitu tiga di Syria manakala seorang di Iraq.

Dua lagi yang maut di negara bergolak ialah Zainan Harith, 52, atau Mat Soh juga dikenali Abu Turab yang mati dibedil oleh kereta kebal Bashar al-Assad pada 20 Ogos lalu dan pekerja kilang, Ahmad Tarmimi Maliki, 26, yang menjadi pengebom berani mati Kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) di Iraq pada Mei lalu.

Kejadian yang menimpa Mat Soh turut mencederakan dua rakannya iaitu Mohd. Rafi Udin, 48, dan Zainuri Kamarudin, 47.

Menurut sumber itu, Ustaz Lotfi telah pergi ke Syria pada 14 Februari lalu dan merupakan bekas anggota Kumpulan Militan Malaysia (KMM) yang pernah ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 2001 dan dibebaskan pada 2006.

Sumber berkata, ahli keluarga Mohd. Lotfi juga telah dimaklumkan mengenai kematian tersebut.

Difahamkan, jenazah Mohd. Lotfi akan dibawa ke Syria untuk dikebumikan di tanah perkuburan Kafr Zatay berhampiran kubur Mohamad Fadlan Shahidi dan Zainan Harith.



Sunday, July 13, 2014

Cara kenali barangan Israel melalui melalui ‘Barcode’

Cara kenali barangan Israel melalui melalui ‘Barcode’
Tulisan bekas Mufti Perlis Dr Asri Zainul Abidin di akaun Facebook beliau.

“Orang yang menyatakan boikot produk Israel itu satu kebodohan dialah yang bodoh dan menjadi jurucakap Netanyahu.”

“Para pembela zionist termasuk yang ada di Malaysia ini gagal membeza antara ‘memboikot product Israel dan yang menyumbang kepada Israel’ dengan product orang yahudi. Kita tidak anti setiap individu yahudi sebagai satu bangsa tapi kita menentang Israel atas segala kejahatannya.”

Oleh itu bagaimana untuk kita mengenali produk keluaran Israel, Yahudi laknatullah tersebut. Rahsianya boleh diketahui melalui kodbar yang terdapat pada sesuatu produk. Tiga digit pertama kodbar yang terdapat pada sesuatu produk adalah merujuk kepada tempat produk/company didaftarkan.

Kalau produk didaftarkan di Malaysia, 3 gigit pertama kodbar ialah 955 seperti keratan di bawah.

Cara kenali barangan Israel melalui melalui ‘Barcode’

Sekiranya ia produk Israel atau didaftar di Israel, kodbarnya ialah 729.

Cara kenali barangan Israel melalui melalui ‘Barcode’

Sekiranya merasa sedikit bertanggungjawab untuk secebis sumbangan untuk kesengsaraan rakyat Palestin yang dilakukan Israel seperti disaran Dr Asri, belek-beleklah kodbar tersebut dan ingat dengan nombor 729, ingat juga, walau sebesar zahrah sumbangan yang diberikan tetap dikira-Nya.

Rujukan tentang kodbar tersebut boleh dibuat di www.gs1.org/barcodes/support/prefix_list



Monday, July 7, 2014

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)

Standard kereta Isware Aeroback 1.3 ada bunyi anak burung mintak makanan kat bahagian belakang seat. Boleh jadi bunyi tersebut datang dari arah seat penumpang atau bahagian bonet belakang kereta.

Dari penelusuran ku berkaitan bunyi anak burung cit cit cit pada kereta Aeroback nih, ramai yang berpendapat dan berpengalaman masalah bunyik anak burung cit cit cit ni datang setelah berlakunya pergeseran antara beberapa komponen, amboih dah macam sains dah..

Kalau kome pakai jugak spesis kereta Iswara Aeroback 1.3 nih, boleh cube DIY your problem dengan fokuskan pada bahagian ini :

1.) Pemegang seat bahagian penumpang.
2.) Screw pemegang seat bawah.
3.) Bonnet lock. (aku dah lupe nama dia)

Yang diperlukan untuk DIY masalah tersebut adalah seperti :

1.) Soletape.
2.) Grease oil.
3.) Mengikut kretiviti memasing.

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved !
Bonnet Lock

First sekali aku cube settlekan masalah ni adalah dengan lumurkan bonnet lock dengan minyak griss (grease oil) secukup rasa.. ingatkan dah selsesai, test drive punya test.. ado jugak laie bunyik anak burung.. telinga dah panas nih, nyit nyot nyit nyot bunyik dia.. huhuhu..

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Screw Pemegang Seat Bawah

Second cara pulak aku try service bahagian Screw Pemegang Seat Bawah. Bile kite nak remove seat penumpang bahagian bawah, ade dua screw yang boleh kome check keketatan (ketat) nye, boleh jadi longgarnye screw penyebab pergeseran berlaku antara besi. So ketat kan screw tersebut, boleh check dengan menekan seat tesebut ke bawah dan rasakan kelonggarannya.

Then start n test drive lagi.. still jugak ada bunyik anak burung cit cit cit kat belakang.. hati dah panas, tangan dah kebas, badan berapi berselimutkan sedikit kesabaran pada bulan Ramadhan nih, hehe.. 

Den tak putos aso lagi.. teruskan jugak mencari dan mencari, last part ku drive dan donga botul-botul bunyi anak burung tu datang dari arah mana, tak mungkin kat Screw Pemegang Seat Bawah dan tak mungkin kat Bonnet Lock, mesti ada anak burung tersorok tempat lain nih ~

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Pemegang Seat Atas Iswara Aeroback

Last ku denga.. memang confirm bunyi datang dari seat.. tapi masalahnye kat mane? sebenarnye ada pemegang seat atas tu di bahagian tepi.. cess.. situ rupanya, selak je hujung seat yang dekat dengan pintu tu, akan terlihatlah beberapa besi yang bergantung satu sama lain, hohohoho...

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Besi Pemegang Seat Iswara Aeroback

Care nak tundukkan seat tersebut adalah dengan menarik batang besi yang disangkutkan di celah-celah pemegang besi tersebut.. tundukkan kedua-dua seat, kome akan nampak tingkat2 pemegang seat tersebut, pergeseran antara pemegang seat dengan besi itulah penyebab bunyik anak burung. Alhamdulillah..

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Soletape Mengelilingi Besi Pemegang Seat

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Tingkatan Pemegang Besi Seat

So the last part, cara mengatasinya.. disini memerlukan kretiviti tersendiri, cara ku adalah dengan meletak soletape mengelilingi besi pemegang seat tersebut supaya tidak terjadi pergeseran, atau boleh jugak letak grease oil di tingkatan pemegang seat tersebut, atau boleh jugak letak kain dan sebagainye. Yang ponting tak bergesel.. paham?

Cara untuk pasang @ naikkan seat tu balik adalah dengan menolak seat tersebut dengan lebut dan rasakan getarannya ~ kalau banyak sangat tape nye, kurangkan la.. atau paksa besi tu masuk di celah tingkatan pemegang seat tersebut.

Selagi boleh DIY, teruskan.. tak perlu hantar pomen @ foreman untuk solve kan masalah remeh nih.. kalau betul dah buntu, barulah, itupun.. carilah foreman yang anda betul2 mengenalinya.. kang pasal soletape jadi rega beratus pulak.. idak ke rugi?

Selamat berseni.. kereta anda jiwa anda.. rosak keta sakit jiwa wo.. betul? tak betul tak normal la tu.. mungeeee.. ade ape yang tak paham, buleh tanya. Asslamualaikum.


Saturday, July 5, 2014

Sharifah Aini meninggal dunia

Sharifah Aini meninggal dunia

Biduanita negara, Datuk Sharifah Aini meninggal dunia pada jam 1.26 pagi tadi di Pusat Perubatan Pakar Damansara.

Kuala Lumpur: Biduanita negara, Datuk Sharifah Aini Syed Jaafar, 61, meninggal dunia di Pusat Rawatan Pakar Damansara, Petaling Jaya akibat penyakit fibrosis paru-paru, awal pagi ini. 

Sharifah menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira jam 1.26 pagi ini. 
Isnin lalu, Sharifah dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) selepas mengadu sukar bernafas. 

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Terbang Helang dan Seri Dewi Malam itu dibawa ke hospital untuk menerima rawatan oleh anak lelaki tunggalnya, Omar Ali selepas mengalami masalah penafasan.

Dilahirkan pada 2 Julai 1953, Sharifah Aini memulakan kerjaya nyanyian selepas menjuarai Bintang RTS di Singapura pada tahun 1968, membawakan lagu Tiga Malam.

Allahyarham seterusnya dilamar syarikat rakaman EMI pada tahun 1969 dan merakamkan album pertama, Seri Dewi Malam yang mendapat sambutan hebat. Pernah menghasilkan hampir 100 album, termasuk tujuh album bahasa Inggeris. anak didik Datuk Ahmad Nawab itu menjadi anak seni pertama yang menerima gelaran superstar.

Sumbangan besarnya terhadap industri hiburan negara dihargai apabila menerima Pingat Panglima Jasa Negara yang membawa gelaran Datuk oleh Yang Di Pertuan-Agong, Sultan Syed Sirajjudin Putra Jamalullail pada tahun 2003. 
Hasil perkahwinannya dengan Ali Bakar pada tahun 1981, arwah dikurniakan seorang anak lelaki . Perkahwinan mereka hanya bertahan setahun dan Sharifah mendirikan rumah tangga buat kali kedua dengan seoran ahli korporat bergelar Datuk tetapi bercerai pada tahun 1992.

Jenazah akan dibawa ke Masjid At-Taqwa, Taman Tun Dr Ismail untuk penghormatan terakhir sebelum dikebumikan selepas Zuhur.

Sumber :

Janganlah ditayang kembali gambar dan lakonan beliau sewaktu dulu kala, pemergian beliau di bulan Mulia Ramadhan ini adalah satu anugerah Allah kepada hamba pilihannya. Media tetap media, putar la part yang agak islamic, ni tak.. semalam ku tengok di TV 9, gambo waktu beliau seksi jugak menjadi pilihan. Apekah semua ini?

Beliau bukan lagi berhadapan dengan alam dunia, tetapi alam akhirat yang setiap dari kita akan merasainya. Bayangkan kalau kita meninggal dan orang lain menyebarkan gambar tidak senonoh kita di internet? terasa sedih kerana masih ramai umat Islam di Malaysia ni yang masih tidak faham.

Sunnah mendoakan orang yang sudah meninggal :


Tuesday, July 1, 2014

'Pemberi dan peminta sedekah akan dihukum'

'Pemberi dan peminta sedekah akan dihukum'

Pemberi dan peminta sedekah bakal berdepan hukuman seperti denda apabila undang-undang berkaitan kegiatan mengemis di ibunegara diperketat, kata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Beliau berkata langkah itu akan dilaksana di beberapa tempat tumpuan bagi mengurangkan budaya meminta sedekah yang mencemar imej ibu negara.

Tengku Adnan berkata keputusan itu diambil selepas pihaknya bermesyuarat dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan beberapa agensi berkaitan baru-baru ini yang antara lain, membincangkan masalah kebersihan serta isu gelandangan.

"Kita akan ambil satu kaedah di mana yang pemberi kita akan saman dan penerima pula akan kita 'angkut' kerana kebanyakan peminta sedekah ini adalah orang asing.

"Selain itu, badan bukan kerajaan yang memberi makanan secara percuma kepada gelandangan juga akan ditetapkan tempatnya dan tidak boleh merata-rata tempatkerana ini akan mengundang kekotoran," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Nur Ramadan peringkat Putrajaya malam tadi.

Terdahulu, dalam ucapannya, Tengku Adnan berkata kementerian itu dan agensi di bawahnya akan mengadakan majlis berbuka puasa di semua 13 kawasan Parlimen Wilayah Persekutuan agar dapat mendengar permasalan rakyat dan lokasi pertama ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Di majlis itu, beliau turut menyampaikan sumbangan kepada 780 penerima antaranya anak yatim, fakir miskin dan orang kelainan upaya.

- Bernama

Sumber :

'Pemberi dan peminta sedekah akan dihukum'

Beberapa feedback oleh pembaca dari artikel yang ditulis

Kadang-kadang ku rase memang perlu ada satu tindakan khas dalam menyelesaikan masalah gelendangan / peminta sedekah ini dari terus menerus "menipu" orang lain dengan kesayuan dan "kezuhudan" yang dipamerkan.

Di dalam Islam kita juga  dilarang untuk meminta-minta (peminta sedekah) melainkan punya beberapa alasan. Itupun tidak sepatutnya kita merendahkan martabat sebagai seorang manusia yang diciptakan Allah semulia-mulia makhluk, dengan meminta-minta.

'Pemberi dan peminta sedekah akan dihukum'

Bagaimana tidak, beberapa hasil carian ku berkaitan gelendangan / peminta sedekah ini majoriti sempurna sifat, mereka sendiri yang "tidak menyempurnakan" sifat mereka sehingga orang lain terpedaya dengan helah mereka.

Ku dulu pernah belajar di Aceh Indonesia, ringkasnye di Aceh, tersangat banyaklah gelandangan datang meminta-minta setiap orang dicelah sudut menagih simpati orang ramai. Apabila ingin kita belanja makan, tak mahu pula, konon perlu pakai duit dan sebagainya.

Begitu juga di Malaysia, cari duit dengan mudah sebagai pengemis menjadi tren untuk sesiapa saja. Tanpa modal, penat lelah ilmu yang cukup. Hanya berbekalkan kasut, baju dan mimik muka yang sayu.. orang ramai akan terpedaya untuk "memberi".

Alhasil Malaysia menjadi tumpuan untuk mengemis sekaligus merosakkan suasana aman kerana diganggu dek pengemis sempurna sifat meminta-minta. Bukan mengejek mengutuk, tapi hakikatnya mereka tidak mahu cari jalan untuk mendapatkan rezeki dengan cara terhormat.

Banyak kisah peminta sedekah ni ku dengar di Aceh, sampai diri ini tidak lagi mahu menghulurkan walau 1rp (30sen) kerana terasa ditipu. Ku harap apa yang dirancangkan pihak kerajaan menjalankan Ops Qaseh dapat mengurangkan masalah peminta sedekah ini di Malaysia.

'Pemberi dan peminta sedekah akan dihukum'


Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Profesor UM letak jawatan selepas diarah Kementerian Pendidikan

Sebab Mengapa Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman Diarahkan Letak Jawatan

Penganalisis politik terkenal Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman terpaksa membayar harga mahal mengadakan tinjauan bebas mengenai politik Malaysia selepas Kementerian Pendidikan mengarahkannya untuk meletakkan jawatan sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel).

Sumber memberitahu The Malaysian Insider, jawatan beliau sebagai dekan kepada Fakulti Sastera dan Sains Sosial universiti terulung negara itu juga tidak diperbaharui.

Ia diketahui apabila universiti itu mengeluarkan senarai dekan baru universiti pada Khamis lalu dan nama Redzuan tiada dalam senarai itu.

Difahamkan menurut tradisi UM, jawatan dekan akan dilantik melalui pengundian di kalangan ahli akademik, namun pemilihan akhir terletak di tangan pihak pengurusan universiti.

Sumber juga memberitahu walaupun Redzuan disokong oleh rakan akademiknya untuk terus menjadi dekan, tekanan politik menyebabkan universiti tidak meneruskan khidmatnya.

Namun, ketika pertukaran dibuat, tiada sebarang pengumuman tentang jumlah undi yang diperolehi untuk menduduki kerusi itu dibuat.

"Universiti menggunakan alasan Redzuan akan bersara tahun depan sebagai sebab beliau tidak disambung khidmat sebagai dekan," kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Beliau digantikan oleh timbalannya Profesor Dr Md Sidin Ishak dan menurut sumber, majlis penyerahan tugas antara kedua-dua mereka akan berlangsung hari ini.

UMcedel berjaya menjadikan UM sebagai fokus apabila banyak kajian politik dan pilihan raya dibuat.

Tetapi difahamkan, Putrajaya tidak begitu senang dengan hasil kajian itu apabila ia banyak memberikan impak positif kepada pembangkang Pakatan Rakyat  (PR) menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Antaranya beliau menyiarkan kajian tentang sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih besar berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU13.

Hasil kajian itu terbukti benar apabila PR mendapat lebih undi popular berbanding Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 lalu.

Menjelang Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang baru-baru ini, Redzuan mendedahkan satu kajian UMcedel yang dilihat pro kepada Anwar.

"Kira-kira 59% pengundi di Kajang yang ditemui merasakan PRK Kajang perlu diadakan bagi membolehkan Anwar menjadi menteri besar Selangor manakala 17% berpendapat sebaliknya dan 24% lagi tidak pasti.

"Manakala 58% responden juga berpendapat PRK Kajang juga perlu diadakan bagi menyelesaikan krisis politik kerajaan negeri Pakatan Rakyat (PR) di Selangor," kata Redzuan pada satu sidang media di UM, Kuala Lumpur menjelang PRK itu.

Selain tinjauan membabitkan PR, UMcedel juga pernah terlibat dalam membuat kajian sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin di kalangan ahli Umno.

Menurut laman sesawang UM, Redzuan berkhidmat sebagai pengarah UMcedel dari 26 Febuari, 2012 hingga 31 Disember, 2014.

Menurut satu lagi sumber di UM, timbalannya Dr Amir Saifude Ghazali akan mengambil alih sebagai pengarah.

"Yang sedihnya, ramai yakin rakan beliau sendiri di Kementerian Pelajaran terlibat dalam melakukan tekanan ini," kata sumber UM yang merujuk kepada Ketua Setiausaha II Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Zaini Ujang, rakan Redzuan semasa dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). – 30 Jun, 2014.

Sumber :



Tuesday, June 24, 2014

‘Isteri saya sayang Firdaus’ kau tengok? beduit si Lola nih!

Kau tengok? ni yang aku malas nak jage tepi kain orang nih.. terpakse update jugak pasal Lola OKU nih.. bukan ape, terkene plak dengan artikel aku semalam pasal kes Lola OKU nih, ni kire kesambungan dari artikel sebelum ni la. (rujuk).

Bahau: “Isteri saya terlalu sayangkan anaknya itu dan saya tidak pernah melihat dia menderanya sejak kami berkahwin 10 tahun lalu,” kata bapa tiri Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang hanya mahu dikenali sebagai Abdullah, 40-an, ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, dia berkahwin dengan ibu Muhammad Firdaus dikenali sebagai Lola, 40, pada 2004 selepas mengenalinya dalam tempoh setahun dengan menjadikannya isteri kedua.

“Sebelum berkahwin, Lola memberitahu saya, dia mempunyai seorang anak yang juga orang kelainan upaya. 

“Dia sentiasa berkongsi masalah dan menceritakan penderitaan serta kesusahan dialaminya.

‘Isteri saya sayang Firdaus’ kau tengok? beduit si Lola nih!
MUHAMMAD Firdaus semakin pulih.

“Sejak berkahwin, saya akui jarang pulang ke rumahnya di Flat Semarak, Taman Semarak, Nilai, kerana saya merahsiakan perkahwinan itu daripada isteri pertama.

“Saya tidak pernah mengabaikan tanggungjawab dengan memberikan Lola wang setiap bulan untuk perbelanjaannya dan anak termasuk Muhammad Firdaus,” katanya.

Sumber :

Mane kate tak mampu untuk jaga anak sendiri yang "OKU"? bile ku tengok balik wajah adik Firdaus sebelum jadi macam gini, normal je, maksudnye kadang-kadang orang buang anak ni mungkin sebab muka dia macam sindrom down ke, menyusahkan sangat ke ape ke.. tapi ku tengok normal je adik nih, tak tahu la pulak hal sebenar kan.

Kalau ye pun anak sendiri kot? human not animal la.. binatang pon sayangkan anak dia, dah bape kali mau cakap daa..


Gaji bersih Lola RM1,549.38

Hati aku tetap jugak nak share Kes Adik Muhammad Firdaus Dullah yang dikurung ibunya Lola sampai kering kontang akibat terlalu lama dikurung di sebuah bilik Flat Semarak Nilai. Aku malas nak share pic si Lola tuh.. bukan ape, dah banyak sangat orang share.. so kome taip je Lola OKU pastu buka kat images, keluar lah sumeee..

Bile aku terbace satu artikel yang dari pemahaman aku artikel tersebut seolah menafikan segale tindakan mengurung adik tu dan sebagainye tu tak benar.. malas aku nak share, malas jugak nak jage tepi kain orang, bukan bermaksud selfish.. aku amik tahu dan memang tahu kes ni tidak sepatutnye terjadi, ibu kurung anak sampai kering.. sape tak berang?

Arghhh ~ apekah kebodohan ini? tidak mampu untuk belikan anak baju Rm5? sanggup biarkan anak dia kering macam tu? penyayang ape yang dimaksudkan oleh si Lola nih? ntah.. rase malas nak tulis panjang2, tapi aku tetap jugak nak share yang satu nih, ape-ape pun.. nilai lah dengan logik akal yang sihat.

Takkan la pulak aku nak tolong manage duit dia? hahah! orang keja pam minyak sekalipun gaji notbad jugak ape? so kat mane yang kate tak boleh nak belikan baju tuk anak kot? ke pegi kelain ni? haaaaa... tengok bukan main berselfie bagai, ke aku salah?

Gaji bersih Lola RM1,549.38
Kuala Lumpur: Majikan kepada Lola, 40, ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) Muhammad Firdaus Dullah, 15, mendakwa wanita terbabit tidak pernah menceritakan kesempitan hidupnya kepada majikan yang mempunyai pelbagai cara untuk membantunya.

Pengurus Kanan Modal Insan Brahim's Airline Catering (BAC) Ahmad Reza Kamaruddin berkata, Lola yang bertugas sebagai pekerja penyajian di syarikat itu sejak 10 tahun lalu terlalu berahsia dan hanya melakukan tugas tanpa membabitkan hal-hal peribadi di tempat kerja.

“Kami terkejut apabila membaca kisah anaknya itu tersiar kerana dia tidak pernah berkongsi masalahnya dengan pihak syarikat atau Kesatuan Pekerja-pekerja BAC yang amat mementingkan kebajikan pekerja dan ahlinya.

“Kami faham dengan pendapatan kasar RM2,327.81 sebulan atau bersih RM1,549.38, ia mungkin tidak cukup untuk menyara dua anaknya tetapi syarikat juga menyediakan banyak ruang untuk membantu termasuk memberi pinjaman peribadi,” katanya ketika dihubungi Harian Metro di sini, hari ini.

Gaji bersih Lola RM1,549.38

Muhammad Firdaus ditemui dalam keadaan menyayat hati terkurung dalam rumah di Flat Semarak, Taman Semarak Nilai, dekat sini, Sabtu lalu.

Keadaan Muhammad Firdaus yang kini dirawat di Hospital Tuanku Jaafar Seremban dilaporkan stabil dan semakin pulih.

Sumber : 


Sunday, June 22, 2014

Wajah ketika sihat remaja OKU yang ditemui di Nilai tersebar

Wajah ketika sihat remaja OKU yang ditemui di Nilai tersebar

KUALA LUMPUR: Gambar awal remaja lelaki Orang Kurang Upaya (OKU) yang dijumpai dikurung seorang diri di Nilai awal pagi Sabtu, hangat diperkatakan di media sosial.

Gambar itu tersebar dipercayai diambil dari akaun Facebook milik ibu kandungnya.

Gambar yang bertarikh 18 Mac 2012 itu jelas menunjukkan wajah remaja OKU yang bernama Muhammad Firdaus Dullah, 15, lebih berisi dan terurus.

Berbeza dengan keadaannya pada Sabtu, yang ditemui dalam keadaan menyayat hati serta kurus sehingga menampakkan benjolan tulang.

Turut trending, adalah wajah sebenar ibu kepada Muhammad Firdaus yang dikenali sebagai Lola, 40.

Orang ramai juga mengutuk tindakan kejam dan tidak berperikemanusiaan Lola, yang mengurung Muhammad Firdaus seorang diri di bilik yang dipenuhi najis dan sisa makanan.

Ramai pihak turut meluahkan rasa sedih dan terkejut dengan penemuan tersebut dan menyeru agar Lola dikenakan tindakan.

Wajah ketika sihat remaja OKU yang ditemui di Nilai tersebar

Muhammad Firdaus yang menghidap penyakit ‘cerebral palsy’ itu tanpa sengaja ditemui di sebuah unit Rumah Pangsa Taman Semarak, Nilai ketika Jabatan Imigresen melakukan operasi menangkap pendatang tanpa izin (Operasi 6P).

Mangsa ketika itu didapati berada di dalam keadaan yang amat menyedihkan dengan keadaan fizikal yang lemah dan tidak bermaya.

Sebaik dijumpai, dia dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban untuk pemeriksaan.

Sementara itu, menurut laporan Harian Metro pada Ahad, ibu remaja itu yang kini isteri kedua berkata, dia bukan meninggalkan anak sulungnya itu tanpa jagaan dan tidak diberi makan, sebaliknya dia mendakwa meninggalkan makanan dalam bekas polisterin sebelum ke tempat kerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

“Apabila orang lihat keadaan dia, semua orang salahkan saya, tetapi adakah mereka mahu menjaganya sepanjang ketiadaan saya di rumah. Tiada siapa yang sanggup menjaganya kerana dia cacat,” katanya kepada Harian Metro.

Muhammad Firdaus adalah anak sulung hasil perkongsian hidup Lola dengan bekas suaminya berusia 53 tahun dan berpisah sejak 14 tahun lalu sebelum berkahwin lain pada 2004 dan dikurniakan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun.

Lola dilaporkan berasal dari Sabah dan difahamkan kes tersebut dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Sumber :

Wajah ketika sihat remaja OKU yang ditemui di Nilai tersebar

Apabila manusia takde lagi sifat kasih sayang.. semua bende dibuang tanpe perasaan sikitpun.. orang macam ini kita doakan agar dia bertaubat dari kesilapannye. Sedangkan binatang pun sayangkan anaknye, inikan manusia yang berakal?

Ingatlah bahwa setiap manusia itu Allah ciptakan punya nilai tersendiri, kelebihan yang tak same dengan manusia lain. Setiap yang diciptakan Allah, punya alasan tersendiri sehinggakan manusia tidak berhak untuk mempersoalkan mengapa dan kenapa.

Manusia hidup didunia ini hanya sementara. Dari muda hingga ke tua semuanya adalah ujian semata dari Allah, setiap yang kite buat.. mesti akan mendapat balasan yang setimpal.. so, get ready jela, tapi Allah maha penyanyang.. pintu taubat sentiasa terbuka untuk hambanya yang benar-benar mahu bertaubat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...