Followers

Showing posts with label Modified. Show all posts
Showing posts with label Modified. Show all posts

Sunday, February 8, 2015

Absorber Berbunyi Bila Langgar Bonggol Jalan Tak Rata. Solved!

Iswara Aeroback 1.3 M adalah kereta pertama aku selamat tukar nama pada 3 April 2014. So kalau ikut tahun 2015 ni, hampir setahun 'mamat' bersama aku dan bermacam-macam la pengalaman pahit manis kami lalui bersama. Dalam mase setahun ni, macam-macam aku modi kat 'mamat', korang bleh tengok label NI. Nak cite duit tu biaselah.. dah pakai kereta, so normal la ko kene keluar duit untuk maintenance dia. Itulah pasal sebelum beli kereta perlu untuk kite tahu kemampuan tuk sara makan minum kete tu, lagi besar CC, besar body, maka besarlah 'makan minum' nye.

Tu belum cerita nak cari pomen bagai yang sesuai dengan dan boleh bertanggungjawap tuk maintain maintenance keta korang, tak sesuai pomen.. cakap boleh, buat tak boleh.. duit da habis.. last2 pening kepala. Contoh mudah kau beli AUDI, PEUGEOT ect.. merangkak ko nak jaga kesihatan dia, screw saje dah brape? belum sembang maintenance lagi. HONDA bagi aku OK.. aku ada kenal sorang pomen yang terbaik pernah aku jumpa selama dok mencari pomen HONDA ni, sebab bapak aku pakai HONDA, hehe..


Okeh abaikan coloteh aku kat atas.. aku cume nak share pengalaman camne untuk selesaikan masalah absorber depan bunyi bila lalu jalan tak rata, atau langgar bonggol. Cenggini bunyi dia lebih kurang 'krek3' 'tung!'. Dah lama owner kreta lama tu tak maintain kreta dia walaupun body dan engin cantik, so terpaksa lah aku korban kan duit untuk selesaikan masalah ni. Sakit telinga woooo...

So sebelum bergerak ke kedai kereta, aku buat la sikit research pasal masalah ni 'absorber bunyi bila jalan tak rata' dan macam-macam la orang bagi pendapat dan pandangan. Bukan ape, nak bagitahu toke tu yang aku pun tahu jugak ape yang die buat.. so takdelah berani dia nak 'cekik' lebih-lebih.. kene ada taktik jugak nak berdepan dengan pomen2 ni, tambah2 cina..

Lepas jer dia test 'mamat', terus dia bagitahu ape masalah.. 

1. Absorber :-

2. Bush set 4pcs: Rm120.00

3. Sus Link Kit Set 2pcs: Rm70.00

4. Alingment: Rm10.00
5. Labour: Rm50.00

Tokey tu suruh aku tukar absorber skali..oh no.. aku baru tukar ok, jangan nak tipu lebih2 hahahaha.. hampeh betol. Start jer diorang buat keje sampai habis -alingment- sekali pun aku tak duduk. Tapi memang puas hati la walaupun habis Rm250. Bunyi yang begitu 'memualkan' semua dan settle, cume nak lagi cantik kene adjust chamber. Tu nanti la aku buat, aku bukan keje dah sekarang so bajet pun kureng.. hehehehe.. kome yang mengalamai masalah yang hampir serupa, boleh la test 'riki2' tanya pomen. Ok olls..


Monday, July 7, 2014

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)

Standard kereta Isware Aeroback 1.3 ada bunyi anak burung mintak makanan kat bahagian belakang seat. Boleh jadi bunyi tersebut datang dari arah seat penumpang atau bahagian bonet belakang kereta.

Dari penelusuran ku berkaitan bunyi anak burung cit cit cit pada kereta Aeroback nih, ramai yang berpendapat dan berpengalaman masalah bunyik anak burung cit cit cit ni datang setelah berlakunya pergeseran antara beberapa komponen, amboih dah macam sains dah..

Kalau kome pakai jugak spesis kereta Iswara Aeroback 1.3 nih, boleh cube DIY your problem dengan fokuskan pada bahagian ini :

1.) Pemegang seat bahagian penumpang.
2.) Screw pemegang seat bawah.
3.) Bonnet lock. (aku dah lupe nama dia)

Yang diperlukan untuk DIY masalah tersebut adalah seperti :

1.) Soletape.
2.) Grease oil.
3.) Mengikut kretiviti memasing.

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved !
Bonnet Lock

First sekali aku cube settlekan masalah ni adalah dengan lumurkan bonnet lock dengan minyak griss (grease oil) secukup rasa.. ingatkan dah selsesai, test drive punya test.. ado jugak laie bunyik anak burung.. telinga dah panas nih, nyit nyot nyit nyot bunyik dia.. huhuhu..

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Screw Pemegang Seat Bawah

Second cara pulak aku try service bahagian Screw Pemegang Seat Bawah. Bile kite nak remove seat penumpang bahagian bawah, ade dua screw yang boleh kome check keketatan (ketat) nye, boleh jadi longgarnye screw penyebab pergeseran berlaku antara besi. So ketat kan screw tersebut, boleh check dengan menekan seat tesebut ke bawah dan rasakan kelonggarannya.

Then start n test drive lagi.. still jugak ada bunyik anak burung cit cit cit kat belakang.. hati dah panas, tangan dah kebas, badan berapi berselimutkan sedikit kesabaran pada bulan Ramadhan nih, hehe.. 

Den tak putos aso lagi.. teruskan jugak mencari dan mencari, last part ku drive dan donga botul-botul bunyi anak burung tu datang dari arah mana, tak mungkin kat Screw Pemegang Seat Bawah dan tak mungkin kat Bonnet Lock, mesti ada anak burung tersorok tempat lain nih ~

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Pemegang Seat Atas Iswara Aeroback

Last ku denga.. memang confirm bunyi datang dari seat.. tapi masalahnye kat mane? sebenarnye ada pemegang seat atas tu di bahagian tepi.. cess.. situ rupanya, selak je hujung seat yang dekat dengan pintu tu, akan terlihatlah beberapa besi yang bergantung satu sama lain, hohohoho...

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Besi Pemegang Seat Iswara Aeroback

Care nak tundukkan seat tersebut adalah dengan menarik batang besi yang disangkutkan di celah-celah pemegang besi tersebut.. tundukkan kedua-dua seat, kome akan nampak tingkat2 pemegang seat tersebut, pergeseran antara pemegang seat dengan besi itulah penyebab bunyik anak burung. Alhamdulillah..

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Soletape Mengelilingi Besi Pemegang Seat

Bunyi cit cit cit anak burung Iswara Aeroback 1.3 Solved ! (6 gambar)
Tingkatan Pemegang Besi Seat

So the last part, cara mengatasinya.. disini memerlukan kretiviti tersendiri, cara ku adalah dengan meletak soletape mengelilingi besi pemegang seat tersebut supaya tidak terjadi pergeseran, atau boleh jugak letak grease oil di tingkatan pemegang seat tersebut, atau boleh jugak letak kain dan sebagainye. Yang ponting tak bergesel.. paham?

Cara untuk pasang @ naikkan seat tu balik adalah dengan menolak seat tersebut dengan lebut dan rasakan getarannya ~ kalau banyak sangat tape nye, kurangkan la.. atau paksa besi tu masuk di celah tingkatan pemegang seat tersebut.

Selagi boleh DIY, teruskan.. tak perlu hantar pomen @ foreman untuk solve kan masalah remeh nih.. kalau betul dah buntu, barulah, itupun.. carilah foreman yang anda betul2 mengenalinya.. kang pasal soletape jadi rega beratus pulak.. idak ke rugi?

Selamat berseni.. kereta anda jiwa anda.. rosak keta sakit jiwa wo.. betul? tak betul tak normal la tu.. mungeeee.. ade ape yang tak paham, buleh tanya. Asslamualaikum.


Sunday, June 15, 2014

Operasi Tinted 16 Jun Bermula ! Pengalamanku Hari Ini


Gambar diatas tu aku dapat dari sebuah page ala-ala anti JPJ.. bukan anti maksudnye nak bergaduh bagai, tapi menegur secara professional.. aiseyh ~ sebab nak tegur face to face, memang idak layan ler yoep.. bagus jugak ade page ni, paling tidak JPJ tahu isi hati pengguna Jalan Raya walaupun drang ni tak main hati, main saman je.. atleast, ade la jugak tempat untuk bersuara.

Bukan nak bercerite pasal page anti JPJ tersebut.. tapi nak kongsi sikit pengalaman aku yang baru je tadi ditahan JPJ area tmn.Meru Ipoh Perak. Seperti telah dimaklumkan, JPJ akan mengadakan operasi besar-besaran membanteras tinted bagi pengguna kereta, diulangi.. bukan membanteras jenayah, tapi membanteras pengguna kereta yang "ber" tinted. Rujuk SINI dan SINI.

Se"jojor"nye kereta aku memang tak lepas % tinted yang dibenarkan, makanya aku jadi takut gitu ditahan ma pak JPJ.. bukan aku takut dengan brader JPJ tu, tapi aku cuak dia keluar surat saman atau koyakkan tinted aku, gile ko.. pakai tak sampai setahun, maunye "senyum" memanjang aku?

Tongah sodap-sodap ni bawak kete.. ade satu kete ni bagi lampu liplap, aku usha, tapi aku abaikan.. bile dah 3-4 bijik bagi liplap, confirm-confirm ade something lepas selekoh tu.. dalam otak aku dah nampak brader-brader berseragam biru (JPJ) dok tahan orang. Apelagi, cargas la aku pakai seatbelt. Lepas jer selekoh.................... ternyata benar ramalanku, banyak sekali mobil ditahan sama pak JPJ.. waduh ini gawat, ini gawat.. kataku..


Aku buat cooldown je.. padahal dalam hati memang kene tahan punye, sebab kete yang kene tahan kat tepi tu semua tinted bapak gelap, so maybe ada harapan kot sikit.. macam yang aku "harapakan", aku pun ditahan dan disuruh ketepi, cet.. kali ni semua betul tiap ramalan aku. Maka terjadilah perbualan antara aku dengan brader JPJ yang agak gempal :

JPJ gempal : keluarkan lesen bang.

Aku : Ok jap.

JPJ gempal : tinted ni bekilau ni bang.. macam tak lepas je %.

Aku : eh yeke? dah tu camne cik?

JPJ gempal : saye bagi surat, check dengan JPJ, drang akan check menggunakan alat khas.

Aku : err.., surat apakah?

JPJ gempal : ni surat tuk check tinted abg ni.. bukan surat saman.

Tibe-tibe lalu kawan dia yang agak kurus melewati kereta aku.. kat tangan dia ada surat saman.. ntah nampak gaye macam nak saman Exora kat depan tu, terjadilah perbualan antara JPJ gempal dan JPJ kurus :

JPJ gempal : eh.. lepas ke tinted kete ni?

JPJ kurus : boleh lagi tu kot..

JPJ gempal : nampak gelap ni.. bekilau (tak habis2 kilauan dia dari tadi)

JPJ kurus: boleh lagi ni kot, nampak gelap sebab belah sana terlindung.

Aku : Yes ! tq Allah (dalam hati)

Aku off engine dan bukak pintu, sebab lame beno nak buat keputusannye pun.. runsing aku, last-last datang jugak JPJ gempal tu kat aku still hold my IC and License card, terjadi lagi perbualan antara kami :

JPJ gempal : ok nah..

Aku : terima kasih ~

Dari air muke JPJ gempal tadi tu aku tengok dia memang nak bagi jugak aku surat check JPJ tuh.. konon bertindak tegas bagai.. masa aku "lepak" dengan JPJ gempal tu.. ade due bijik kete mewah full tinted gelap bapak lalu wat derk jer.. apekah kebodohan dan keadilan di Malaysia ini?


Kesimpulan yang dapat aku buat adelah, tak semua roadblock JPJ ade alat khusus tuk check ketelusan cahaya setiap tinted pada sesebuah kereta. Macam aku tadi, JPJ mungkin hanya akan bagi surat untuk diperiksa semula di Ibu pejabat JPJ sendiri, jadi drang tak berani nak keluar surat untuk saman sebab tak pasti dengan kadar % tinted, banyak "kot-kot-kot".

Aku dah rase akan ada roadblock sepanjang tahun ni sampailah tahun depan.. lagi-lagi nak Raya.. lagi la kuat roadblock nyer ~ berhati-hatilah kome dijalan raye, ingat, pakai seatbelt tuh, spare kopiah dalam resthand atau drawer.hehehe, buat muke kesian + ala-ala bodo, yang paling penting.. doa bebanyak.. insyaallah lepas.. kalau kene tahan la.


Wednesday, June 11, 2014

Masalah Power Steering Kereta Ketat. Done !

Alamak pehal niyh ! steering aku ketat plak !! 120km dah meter atas highway, maybe ade satu desakan dalam diri suruh bawak laju lagi.. gile ke hape? dah tak betol aku kete aku potong kiri kanan.. tersedar masa potong lori balak tengah laju.. dah sedo baru cool down.. setan semua ni, Astagfirullah ~

Sepatutnye kalau berlaku masalah steering ketat / berat / paut dont be gelabah.. slowkan kereta, kerana macam-macam boleh jadi kalau kita gelabah bawak besi ni.. tambah-tambah besi yang berkuasa tinggi. Sebenarnye small matter jer masalah steering tibe-tibe jadi ketat ni, antara kemungkinan :

1.) Minyak steering dah kering tahap gaban

2.) Kebocoran berlaku :
- a. Pada setiap hose ect.
- b. Kerosakan / kebocoran pada steering rack.

Kalau masalah kebocoran pada hose, tak jadi masalah mane pun.. tukar hose baru dah settle, kos pun tak mahal.. siap pasang semua dalam Rm25, pandai-pandai kawtim la kawan.

Yang jadi masalah besar kalau power steering kita tibe-tibe ketat adalah pada kerosakan steering rack, haa.. nak memasangnye mudah saje, just install it.. tapi nak beki, aku tak pasti samada mana-mana pomen berani nak beki, ni pomen bertauliah yang aku kenal cakap, nak pasang rack tu saje pun ade mesin dia tersendiri, boleh baiki tapi tak jamin la sama lu.. 

Dari hasil searching aku kat Google, kebanyakkan yang mengalami masalah steering rack ni, drang tukar terus sebijik tak kire yang baru atau second, ade yang kate boleh cari kat kedai potong.. tapi make sure still OK, nanti dah pasang tak OK.. kite pulak KO kan.


Mendalah kat atas tulah yang dinamakan rack steering.. ade tertarik ke? kalau ade tertarik, mesti kene ada duit sikit untuk tarik mende tu.. harga pun tak mahal, kalau rack steering untuk Proton dalam Rm400 - Rm500.. murah saje kan? joke-joke.. memang mahal harga rack steering ni, so berhati2 dalam menjaga maintanence kereta anda, sekali terkena.. mak ai ~

Kerap-kerapkan lah check minyak power steering anda, takutnye kalau kite jalan jauh.. dan jadi masalah ni, boleh merebak pada komponen yang lain.. tak ke naya? kalau dah nampak tempat park kite ade tompokan minyak.. so cepat-cepat la check, kalau tak reti, tanya pada yang reti. Dunia IT sekarang dah sangat memudahkan kite, bukak jer internet, search Google.. kena dengan keyword yang kita cari, insyaallah terjawab. Nak lebih confirm, bertanya lah pada pomen anda. 


Selamat memandu dan sayangilah "bini" pertama anda. Hehehehe...


Sunday, June 8, 2014

Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014

Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014

Setelah beberapa agensi berbincang mengenai pindaan penggunaan Tinted pada kereta, entah apa yang dibincangkan di bengkal khas yang menghabiskan masa selama 2 hari dan mengeluarkan keputusan yang seolah-olah tidak perlu diadakan bengkel khas mengenai pindaan penggunaan tinted ini.

Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014

Berkuatkuasa pada 16 jun 2014, maka kereta ku terpaksalah diubahsuai balik.. habis duit woooo ~ Rm 160 ma, kedegilan ku masih membatu dalam diri ni untuk buat tinted baru.. sebab pakai tak sampai setahun kot.. cinabeng punye JPJ ! dah bape punye maki kome dapat.

Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014
Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014
Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014
Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014
Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014
Kadar Peratus Tinted Bermula 16 Jun 2014

Padahal kome bukan tak tahu, JPJ, VVIP, Imported car semua tinted ! tak nampak lagi? memang macai la ~ katenye rakyat diutamakan? tapi macam kepentingan diutamakan je? oh.. maybe mereka dikecualikan kerana keselamatan mereka, oh rakyat bukan manusia kot.. hmm ~

Pindaan diputuskan dalam bengkel khas babit semua agensi

Kuala Lumpur: Kementerian Pengangkutan semalam memutuskan untuk meminda peraturan penggunaan cermin gelap ke atas kenderaan di negara ini.
Bagaimanapun, perincian mengenai pindaan itu akan diputuskan dalam bengkel khas membabitkan semua pihak berkepentingan, termasuk pelbagai agensi dan badan bukan kerajaan (NGO), minggu depan.

Antara agensi yang akan menyertai bengkel itu ialah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), penasihat undang-undang kementerian dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM).



Wednesday, May 28, 2014

Polis, JPJ tetap teruskan operasi buru cermin gelap

Kreta aku pun tinted jugak, so aku tetap merasakan ketidakpuasan dan ketidakadilan dalam operasi memburu kereta tinted. Dah banyak kecoh dalam FB dan laman sosial lainnye berkenaan tinted ni.. sebab kebanyakkan pengguna kenderaan bermotor (kereta) akan menggunakan tinted pada cermin kenderaan diorang.. 

Antara alasan adalah, keadaan cuaca yang sangat panas sekarang. Sampaikan letak telur dalam kereta pun boleh tergoreng dengan kepanasan alam yang melanda Malaysia sekarang.. apetah lagi pemandu dan penumpang? idak ke menggelupor dalam tu? lu tarak pikir ka??

Berguna jugak pada ibu yang menyusukan anak drang.. tak susah2 nak cover bagai, dah tercover dengan tinted yang ada.. dan pulak, apesal kereta VIP @ orang ternama ni tinted takde hal pun? kereta import? kereta mewah sekarang boleh dikatekan semua tinted, so ape kate JPJ? pernah aku baca satu komen dari FB, dia terlepas pemeriksaan tinted ni bile kate kereta dia keluar2 memang dah tinted?

Kalau lah betul nak buat operasi tinted, biar pada semua, biar selaraskan pada setiap pengguna kenderaan bermotor.. baru adil dah masyarakat pun tak banyak bunyi.. dan haramkan penjualan tinted pada setiap kedai aksesori kereta.. kenape tak banteras semua kedai pembekal tinted ni dulu baru dibuat operasi pada pengguna kenderaan tinted?

Atau dah kenyang makan duit?

Kreta gua pon tinted jugak maaa.... sakit hati woo pakai tak sampai sebulan tengok2 dah kene operasi tinted.. hampeh punye JPJ.. depan 70% kiri kanan belakang 55% kot.. hayyak.. ni satu hal cine tu, gua dah cakap nak yang 70% 80%.. dia bagi plak yang 55%.. sabo jeleee..

Polis, JPJ tetap teruskan operasi buru cermin gelap

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi menafikan laporan kononnya pihak berkuasa akan menghentikan operasi terhadap pemilik kenderaan bercermin gelap.

Katanya, operasi yang diketuai oleh Polis Trafik dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) itu tidak dihentikan malah tetap diteruskan dan akan bermula 16 Jun ini.

"Saya ingin jelaskan bahawa operasi masih diteruskan dan ia akan dilakukan di seluruh negara.

"Kami akan mengenakan tindakan terhadap pemilik kenderaan yang melanggar peraturan cermin gelap ini," katanya.

Sehubungan itu katanya, pemilik kenderaan terbabit mempunyai masa sehingga 15 Jun ini untuk membuat ubahsuai.

Sebelum ini Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad mendakwa operasi pemeriksaan cermin gelap tidak akan diadakan secara besar-besaran. - HARAKAHDAILY 29/5/2014



Monday, May 26, 2014

5zigen S Flow Muffler Smooth Pickup + Piping Rm310

(gambar hiasan, lebih kurang gini la 5zigen aku)

Muffler  S Flow punya berapa bos? saya mau yang bunyi smooth + pickup + save minyak, ade? memula dia kasik aku corong yang besar, ahh tak minat aku.. buleh confirm bunyik mesti bising.. saya mau yang kecik sikit + bunyik senyap.. besar2 tak mau.. bising saja pickup takde pun tak guna kan? lagipun enjin aku semua standard, so nak pakai ejos lawas ni (straight flow) tak best.. bunyi jer lebih..

Dia bagi aku Muffler 5zigen, murah jer.. sekali pipe belakang (tak full) tokey tu amik Rm310.. berasap poket wehhh.. tak terasa pun nak tambah piping, tapi tokey tu kata kalau tak buh pipe blakang kene sambung pipe lain untuk ngam kan dengan muffler baru tuh, pikir punya pikir.. alang2 tukar terus.. aku tau, selagi tak tukar full ekzos, mesti rasa tak best..

Setahu aku, kalau ekzos S Flow ni lebihnye di pickup tapi kurengnye tang lawas tuh.. aku pun nak detail pasal "lawas" ni tak reti.. hehehe.. nak dibandingkan dengan Straight Flow nih, sedap tang Top tapi masalah bunyi bising, buleh jer nak slowkan.. ape tah namenye accessories tuh, macam pipit letak kat muncung ekzos..

Memang dah aku rasa pun kat kereta aku.. tanya tokey tu tabung saje Rm90, extractor raasenye tak tukar kot.. tapi tabung tu dah penuh dengan "taik2", tak pasti plak tabung saje Rm90 atau tabung + pipe Rm90. Bulan depan terbang lagik pitih ~

Memang tak lame pun tukar ekzos nih, install macam bese jer rupenyer.. aku ingat perlu ke adjust timing ect.. dalam 20 - 30 minit dah siap.. 

Masa dia turunkan kete aku tuh, ntah nape rase cuak jer.. rase kang bunyi tak ngam, bunyi kuat sangat ke, langsung takde pickup.. ahhh macam2 aku pikir.. masa dia start dan rem, pergh bunyik.. memang smooth, memang macam ini lah yang aku nak.. 

Lepas hanguskan Rm310 aku kat tokey tuh, dia kata ada warranty 1year tuk ekzos tu.. ape yang boleh claim? kalau2 bocor ke, jatuh ke, ape2 lah.. boleh datang kedai dia.. kira.. puas hati jugak la.. cine, memang pandai2 bab bisnes nih.. melayu yang habiskan duit tuk cine.. termasuklah aku.. ngeeee..

Tak puas hati lagi sebenarnye selagi tak bawak atas highway.. malam tu jugak aku test iswara aeroback aku highway, 140km peginye yop.. tak habis tekan lagi tu, risau jadi masalah lain plak.. tapi memang boleh blah lagi kalau aku tekan perabis pedal minyak tuh, aku jer tak berani.. fobia bawak laju. Ermm.. memang seriously ada pickup, cume aku rase ade something pada tayar aku.. tak bape nak lancar..

(gambar hiasan standard muffler iswara aeroback 1.3)

Eh aku ada muffler standard iswara aeroback yang nak di letgo, sape2 berminat buleh whatapps 0193735066 atau email jer duad1989@gmail.com. Gambar muffler standard tuh macam kat gambar, tapi tu aku amik dari google image.. so nak gambar ori, bleh contact aku.. barang nampak mantap + cun lagik, nak gambar buleh contact aku.. harga kita bincang molek-molek.. jual murah saja, hehehe..

Banyak kedai ekzos kat Ipoh weh.. rajin2 la runner area Ipoh, abg aku buat ekzos kat Jelapang kalau tak salah, kedai besar kot.. aku buat kat Tambun, depan sekolah memandu Sektow, sebelah kedai makan DJRestu. Agak pening nak datang sini.. bleh jer wasap aku, takde hal punye.. laici kang pun dah cukup.. hehehe...


Wednesday, May 14, 2014

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Semalam tukar Cable Clutch Iswara Aeroback aku kat bengkel depan sekolah aku nih. Memule tak terpikir pun nak tukar Cable Clucth. Melayang Rm60 aku tuk Cable tu saje.. hayyak manyak mahal wo.. bile aku tanya sorang brader kat situ, dia kate memang standard harga tu.

Semua ni gara-gara lepas aku tanya something happen kat kereta aku.. masa naik bukit gear 5 @ 4 akan keluar bunyik ...kring... kring... kring.. , kalau top pegi 100 memang tak keluar bunyi tu, dia keluar bunyi kalau gear 5 pegi 80 - 90, merimaskan dan meloyakan.. huhu..

Dan.. bile masuk gear 1, 2 dan gear Reverse akan keluar bunyi ...krak... bunyiknye macam berasal dari gearbox.. macam clutch tak cukup tekan, padahal dah tebenam clutch tu kebawah aku tekan.. dan.. setiap kali tekan clutch akan keluar bunyi macam spring dah lama ...krekkkk...

Sebelum aku pegi bengkel tuh, memang aku dah buat research pasal bunyik2 nih.. baca pandangan dan forumer yang penah mengalami situasi macam yang aku alami.. ade yang kate masalah gearbox, ada jugak kate masalah minyak gear kene tukar mungkin dah kering atau dah lama. Kebanyakkan pendapat kate masalah gearbox.

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Gile ape nak servis gearbox.. ni pun dah rabak poket aku.. so untuk kepastian, lepas jer kelas.. aku pegi bengkel tu buat2 tanya.. sebab kang suh dia baiki terus, buatnye mahal, idak ke naya aku? last2 dia kata.. "itu macam adjust saja" (aku rase dia adjust distributor). Oh yeke.. so, ok lah uncle.. adjust kasi ngam!

Lepas adjust confirm dia akan try to confirm ok la kan.. lepas try tulah bermulanya duit aku bakal rabak lagi.. "abg.. u punya cable clutch dah keras, kene tukar la.." eh yeke? kalau tak tukar ape risiko uncle? harga brape?

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

"kalau tak tukar, nanti boleh putus lagi susah.. itu cable 60 saja..."

Putus? susah? hah aku dah mengelabah.. first, aku pikir pasal duit, second aku tak nak ditipu.. aku tanya balik, kalau tukar, masalah masuk gear berbunyi tu settle ke uncle? "aah.. tu pasal u masuk gear ada bunyi kasar kan?" so.. terbanglah Rm60 aku.. aku tanya brader situ pun, dia kata rega cable tu memang mahal.. so ape boleh buat, dari putus di tengah jalan.. huhu..

Tukar cable tu tak lame pun.. tak sampai 15 mint. Lepas adjust confirm uncle tu try, then dia kata "OK". So aku dengan confident, gerak terus ke pejabat pos.. urusan penting, lupe pulak hari tersebut adalah hari Wesak! hayyak dah sampai baru ingat.. gomen cuti daa..

Nak jadik cerita, masa OTW ke pej.Pos.. clutch jadi keras + pendek, gear sangat susah nak masuk tambah2 gear 1 - 2 - 3. Dah la Ipoh jalan jem.. memang jem + bengang la aku.. ape cite buat keje tak cantik maa! so aku cargas ke bengkel tu balik, dah la Pos tutup, duit terbang, kete wat hal!

Sesampai kat bengkel, memang nekad nak sound, tapi disebabkan masih ada sikit keimanan di dada nih.. aku slowtalk, gtau gear susah masuk.

"Hayya! sory la abg, lupa nak adjust cable, itu sikit punya hal.."

Sempat aku sound yang aku kat town masa tu.. jalan sesak.. tapi ok lah uncle tu, dia mintak maaf.. aku tarak hal punya, jangan dah buat hal, tak ngaku hal sendirik.. yang best, kereta aku dah settle semua.. clutch tak bunyi, naik bukit gear 4 @ 5 takde bunyi, siap tambah pickup lagik! tq uncle.


Wednesday, April 30, 2014

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Accessories kedua yang menjadi pilihan aku adalah Sportrim, dari dulu lagi aku tergile-gile nak pakai sportrim untuk first car aku.. maka tercapailah impianku pakai sportrim. Duit waktu tu memang barai, tibe-tibe keluar idea untuk letgo PSP kesayangan ku, cari punya cari.. dapat la buyer dengan harga Rm430.

But the problem is, mane aku nak cari rege sportrim Rm450? maka bermulalah misi keliling Ipoh.. start dari area Tambun, Taman Perpaduan, Tanjung Rambutan sampailah ke Medan Gopeng. Seperti biasa, sebelum misis keliling Ipoh ni aku dah kuatkan semangat dalaman dengan mencari tahu isu-isu semasa berkaitan sportrim, kualiti, jenis yang tahan dan murah, size termasuklah bentuk2 yang menjadi pilihan kebanyakan orang.

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Bukan sportrim je aku kene selidik, tayar pun antara komponen penting aku kene amik tahu. Jenis tayar, fungsi tayar, kesesuaian dengan kuasa kuda sesebuah kereta dan kelebihan kelemahan bunga tayar untuk beradaptasi dengan cuaca sekarang, contoh untuk tahu lebar, tebal dan size satu tayar boleh tengok contoh gambar tayar di atas. 155 = Lebar, 70 = Lebar, R12 = rim size 12. 

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)
Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Untuk kreta Iswara Aero 1.3, rim standard adalah size 13 (R13), untuk modi sportrim dengan c.c 1.3 size rim 14 menjadi pilihan, nak pakai lagi besar takde masalah, cume takut kereta tak larat nak menampung berat tayar + rim, berat body, penumpang dll, bayangkan c.c 1.3 nak bawak semua keberatan tu? confirm2 minyak parak (kuat) punye, sekadar nak "menyemat" OK lah.

Pikir-punye pikir, kawtim punya kawtim.. maka aku setuju lah untuk pakai sportrim size 15 (195/50/R15), tokey tu setuju nak amik rim besi aku dengan harga Rm300? memang aku pun tak caya, banyak kali aku tanya untuk kepastian, tapi aku tak terkejut la.. nanti dia kate ape lak, buat macam jual mahal sikit.. muehehe..yang best, tokey tu bukan saje amik rim besi aku dengan rege Rm300, dia siap bagi best price untuk tayar second (boleh la guna 5 bulan) bagi keempat-empat sportrim, adjust alingment, nut silver semua skali Rm480. Huh!

Brand sportrim aku? terlupe pulak aku nak tanya.. memula nak amik yang BBS R14, rupenye cap ayam, last2 aku pilih R15, memang agak berat, tokey tu rekemen yang R15 sebab katenye agak tahan.. bile diketuk, bunyi lebih padat berbading BBS cap ayam tadi, tapi ada sikit berat (tokey tu cakap) dan memang aku test angkat kedua-duanya sekali, naik muscle aku belah kanan

Jadi kiraan secara kasarnye, Rm480 + Rm300 = Rm780 untuk kesemuanya sekali sportrim R15 + tayar 195/50/R15 + silver nut + adjust alingment. Disebabkan tokey tu setuju nak amik rim besi aku dengan harga Rm300, maka aku pun bersetuju. Sebenarnye rim besi belah kanan belakang tu dah bengkok, sebab tayar asyik pancit je dalam 2-3 hari.

Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)Kedai SportRim Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Lepas sejam, berubahlah wajah Iswara Aero aku dengan ber makeup kan tinted dan sport rim baru. Maka dengan rela hati terpaksalah melayangkan beberapa keping kerta bewarna biru dan purple. Eh nyaris terlupe lagi, kalau nak runner kedai tempat aku amik sportrim ni, boleh datang Ipoh area Tanjung Rambutan, nama kedai aku lupa.. berdekatan dengan Petronas, sebelah kedai makan Barakoh kalau tak salah. Selamat bermodified!


Kedai Tinted Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Kedai Tinted Area Ipoh

First accessories yang aku buat pada Iswara Aero aku adalah tinted.. walaupun ayah aku dah bebel suh maintain engine dulu, lepas tu makeup la pepuas.. buts, aku tak puas hati dengan kreta-kreta lain di luar sana.. milirik panjang anak mata aku bile tengok sport rim, tayar Michelin, spoiler dan lain-lain kat kreta orang lain, hehe.

Aero tu baru jer aku beli bulan lepas, memang semua standard.. yang aku puas hati dan tergerak hati nak beli sebab servis dari brader tu cukup bagus, kereta semua standard, power stering + spotlight 2 jenis. Engine smooth cume bunyik crankshaft tu ada.. standard la barang lama.

Dari yang aku tahu, kreta tersebut diguna pakai oleh kakak beliau tapi sangat jarang.. masa aku datang ambik pun, tersadar kat luar.. adoyai, spoiler standard memang dah mengupas, ada niat jugak sebenarnye nak letak spoiler sport, tapi lepak dulu.. kehh3..

Sebelum aku tinted, aku research dulu ape-ape yang berkaitan dengan tinted bagi mengelak sebarang hal tidak diingini berlaku macam penipuan, kualiti tinted, pendapat otai2 dalam forum2, jenis2 terbaik dan macam-macam lagi.. ada la 1 minggu jugak aku buat pilihan setelah sehari suntuk keliling area tambun, tanjung rambutan, bercham.

Setelah puas + fedup mencari.. aku buat keputusan pegi area tanjung rambutan untuk lunaskan hajat aku.. lepas sembang2 tokey kedai tu.. dia setuju nak bagi aku Tinted Brand Air Cool dengan harga Rm260 depan belakang kiri kanan lepas diskaun brape % aku dah lupe..

Cume lepas pasang tinted, yang aku tak puas hati adalah ketelusan cahaya tak lepas.. dia bagi kiri kanan belakang 60% yang depan dia letak 70 @ 80%. Hayyak.. awal2 aku dah cakap nak tepi 70 depan belakang 80. Hadoii.. tapi bile dah lame tinted tu melekat kat kreta aku, nampak style pulak. Kih3..

Ade banyak jenis tinted yang terjual kat kedai accessories, kene hati-hati dan wajiblah memilih setelah anda puas hati dengan jenis tinted yang menjadi pilihan. Sebab kalau dah pasang, buat sakit mata sakit hati, lebih baik tak payah pasang, hari2 mengadap kreta kesayangan dengan tinted yang tak ngam.. hadoi, sakit hati wooo..

Kedai Tinted Area Ipoh
Contoh tinted berkilat (bukan kreta aku)

Aku puas hati dengan servis kedai ni, tokey dia ramah dan slowtalk baik2, aku takkan jadi beli kalau tokey dia macam HAREM. So disebabkan servis tokey tu best, bagi pulak best price.. maka melekat lah tinted hitam bekilat (nampak bayang2 kat luar) Brand Air Cool kat Iswara Aeroback aku.. Alhamdulillah setakat ni puas hati. 

Okeh kalau anda ingin berkunjung ke tempat aku buat tinted ni.. silalah ke runner ke area Tanjung Rambutan, kalau tak silap nama kedai dia Air Cool dekat dengan Tokong Cina. Kedai kecik molek, macam tersorok sikit.. tape pelanggan dia mangai banyak. Lupe nak bagitahu, dari infomasi yang aku dapat dari sorang pakcik nih (pelanggan tetap), jangan datang ke kedai ni hari minggu, sebab confirm penuh.. kebetulan aku datang hari Selasa, so lengang la sikit.. lengang-lengang pun.. 4 jam tunggu turn. Huhu..

Sekian sedikit pengalaman yang boleh aku share.. banyak bende yang aku tukar kat kereta tu dalam bulan ni saje habis dekat Rm1k kot.. haha.. Malas nak pikio, Layan jelaaa..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...