Followers

Wednesday, June 11, 2014

Masalah Power Steering Kereta Ketat. Done !

Alamak pehal niyh ! steering aku ketat plak !! 120km dah meter atas highway, maybe ade satu desakan dalam diri suruh bawak laju lagi.. gile ke hape? dah tak betol aku kete aku potong kiri kanan.. tersedar masa potong lori balak tengah laju.. dah sedo baru cool down.. setan semua ni, Astagfirullah ~

Sepatutnye kalau berlaku masalah steering ketat / berat / paut dont be gelabah.. slowkan kereta, kerana macam-macam boleh jadi kalau kita gelabah bawak besi ni.. tambah-tambah besi yang berkuasa tinggi. Sebenarnye small matter jer masalah steering tibe-tibe jadi ketat ni, antara kemungkinan :

1.) Minyak steering dah kering tahap gaban

2.) Kebocoran berlaku :
- a. Pada setiap hose ect.
- b. Kerosakan / kebocoran pada steering rack.

Kalau masalah kebocoran pada hose, tak jadi masalah mane pun.. tukar hose baru dah settle, kos pun tak mahal.. siap pasang semua dalam Rm25, pandai-pandai kawtim la kawan.

Yang jadi masalah besar kalau power steering kita tibe-tibe ketat adalah pada kerosakan steering rack, haa.. nak memasangnye mudah saje, just install it.. tapi nak beki, aku tak pasti samada mana-mana pomen berani nak beki, ni pomen bertauliah yang aku kenal cakap, nak pasang rack tu saje pun ade mesin dia tersendiri, boleh baiki tapi tak jamin la sama lu.. 

Dari hasil searching aku kat Google, kebanyakkan yang mengalami masalah steering rack ni, drang tukar terus sebijik tak kire yang baru atau second, ade yang kate boleh cari kat kedai potong.. tapi make sure still OK, nanti dah pasang tak OK.. kite pulak KO kan.


Mendalah kat atas tulah yang dinamakan rack steering.. ade tertarik ke? kalau ade tertarik, mesti kene ada duit sikit untuk tarik mende tu.. harga pun tak mahal, kalau rack steering untuk Proton dalam Rm400 - Rm500.. murah saje kan? joke-joke.. memang mahal harga rack steering ni, so berhati2 dalam menjaga maintanence kereta anda, sekali terkena.. mak ai ~

Kerap-kerapkan lah check minyak power steering anda, takutnye kalau kite jalan jauh.. dan jadi masalah ni, boleh merebak pada komponen yang lain.. tak ke naya? kalau dah nampak tempat park kite ade tompokan minyak.. so cepat-cepat la check, kalau tak reti, tanya pada yang reti. Dunia IT sekarang dah sangat memudahkan kite, bukak jer internet, search Google.. kena dengan keyword yang kita cari, insyaallah terjawab. Nak lebih confirm, bertanya lah pada pomen anda. 


Selamat memandu dan sayangilah "bini" pertama anda. Hehehehe...
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...