Followers

Wednesday, May 14, 2014

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Semalam tukar Cable Clutch Iswara Aeroback aku kat bengkel depan sekolah aku nih. Memule tak terpikir pun nak tukar Cable Clucth. Melayang Rm60 aku tuk Cable tu saje.. hayyak manyak mahal wo.. bile aku tanya sorang brader kat situ, dia kate memang standard harga tu.

Semua ni gara-gara lepas aku tanya something happen kat kereta aku.. masa naik bukit gear 5 @ 4 akan keluar bunyik ...kring... kring... kring.. , kalau top pegi 100 memang tak keluar bunyi tu, dia keluar bunyi kalau gear 5 pegi 80 - 90, merimaskan dan meloyakan.. huhu..

Dan.. bile masuk gear 1, 2 dan gear Reverse akan keluar bunyi ...krak... bunyiknye macam berasal dari gearbox.. macam clutch tak cukup tekan, padahal dah tebenam clutch tu kebawah aku tekan.. dan.. setiap kali tekan clutch akan keluar bunyi macam spring dah lama ...krekkkk...

Sebelum aku pegi bengkel tuh, memang aku dah buat research pasal bunyik2 nih.. baca pandangan dan forumer yang penah mengalami situasi macam yang aku alami.. ade yang kate masalah gearbox, ada jugak kate masalah minyak gear kene tukar mungkin dah kering atau dah lama. Kebanyakkan pendapat kate masalah gearbox.

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Gile ape nak servis gearbox.. ni pun dah rabak poket aku.. so untuk kepastian, lepas jer kelas.. aku pegi bengkel tu buat2 tanya.. sebab kang suh dia baiki terus, buatnye mahal, idak ke naya aku? last2 dia kata.. "itu macam adjust saja" (aku rase dia adjust distributor). Oh yeke.. so, ok lah uncle.. adjust kasi ngam!

Lepas adjust confirm dia akan try to confirm ok la kan.. lepas try tulah bermulanya duit aku bakal rabak lagi.. "abg.. u punya cable clutch dah keras, kene tukar la.." eh yeke? kalau tak tukar ape risiko uncle? harga brape?

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

"kalau tak tukar, nanti boleh putus lagi susah.. itu cable 60 saja..."

Putus? susah? hah aku dah mengelabah.. first, aku pikir pasal duit, second aku tak nak ditipu.. aku tanya balik, kalau tukar, masalah masuk gear berbunyi tu settle ke uncle? "aah.. tu pasal u masuk gear ada bunyi kasar kan?" so.. terbanglah Rm60 aku.. aku tanya brader situ pun, dia kata rega cable tu memang mahal.. so ape boleh buat, dari putus di tengah jalan.. huhu..

Tukar cable tu tak lame pun.. tak sampai 15 mint. Lepas adjust confirm uncle tu try, then dia kata "OK". So aku dengan confident, gerak terus ke pejabat pos.. urusan penting, lupe pulak hari tersebut adalah hari Wesak! hayyak dah sampai baru ingat.. gomen cuti daa..

Nak jadik cerita, masa OTW ke pej.Pos.. clutch jadi keras + pendek, gear sangat susah nak masuk tambah2 gear 1 - 2 - 3. Dah la Ipoh jalan jem.. memang jem + bengang la aku.. ape cite buat keje tak cantik maa! so aku cargas ke bengkel tu balik, dah la Pos tutup, duit terbang, kete wat hal!

Sesampai kat bengkel, memang nekad nak sound, tapi disebabkan masih ada sikit keimanan di dada nih.. aku slowtalk, gtau gear susah masuk.

"Hayya! sory la abg, lupa nak adjust cable, itu sikit punya hal.."

Sempat aku sound yang aku kat town masa tu.. jalan sesak.. tapi ok lah uncle tu, dia mintak maaf.. aku tarak hal punya, jangan dah buat hal, tak ngaku hal sendirik.. yang best, kereta aku dah settle semua.. clutch tak bunyi, naik bukit gear 4 @ 5 takde bunyi, siap tambah pickup lagik! tq uncle.
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...