Followers

Showing posts with label Info Kenderaan. Show all posts
Showing posts with label Info Kenderaan. Show all posts

Friday, February 3, 2017

Voltmeter, Battery, Rectifier and Duro Arrow Tyre Tips for FZ150i Malaysia

Ok lepas gaji terus kering poket aku setelah sekian lama FZ wsc ni berjasa bawak aku kesana kesini carik rezeki dan sebagainya. So ini hari kita layan dia baik2.. dan permintaan dia bukan calang2 jugak.. yelah jasa baik orang jangan dilupakan. Jom kite tengok ape jer permintaan kawan baik aku nih.


1. Battery Dynovolt Rm110 (1 thn warranty)


2. Rectifier Rm180 (original)


3. Tayar Duro 110/70 Rm130

Total: Rm420.

Lokasi kedai di Teras Jernang. Memang aku rasa macam kene paku.. tapi apekan daya, battery lama kong bagai nak rak.. nyaris aku pegi kedai check, penutup battery dah tercabut beb! kalau aku lenjan pi balik sg.besi, mau meletop batery dan aku pun ikut sama hangus. Rectifier, lampu engine aku menyala hampir 3 bulan - 4 bulan, mula2 aku ingat wiring.. dah settle wiring, masih jugak menyala (sebelum ni dah tukar magnet coil).. rupenye dah kondem! so bagi aku walaupun mungkin mahal banding kedai lain, aku puas hati repair dan guna moto nih.. banyak berjasa woo.. dan tayar, sebelum ni aku pakai Cheetah 100/80. Berat beb.. nak test punya pasal, lenjan saja. Rasenye ade la dalam 7 bulan kot.. dah out bunga dia. Kalau time hujan jangan sembang la licin la. 

So kesimpulannye, nak melayang Rm420 atau melayang nyawa yang tiada ganti? Duit boleh dicari, nyawa tak boleh dicari ganti. Hehehe..

Sedikit aku nak share pasal rectifier nih. Sepengetahuan aku, rectifier ni kegunaan dia untuk charge battery. Jadi kalau rectifier rosak, battery takkan dapat bertahan lama dengan kekerapan harian korang guna motor tuh. Jadi, antara cara untuk tahu rectifier rosak.. dengan kerosakan pada battery. Macam mana pulak nak tahu battery rosak ke tak? senang saja, pasang VOLTMETER. Dah banyak jual kat kedai, nak murah dan senang, cari dalam group motor.. drang bagi harga murah termasuk pemasangan. Pakai yg murah2 sudah.. banyak kes memb aku pakai yg mahal. Tak lama memang kene bedal. 

Fungsi voltmeter ni secara ringkasnye untuk mengesan kesihatan/condition battery. Rider FZ new model mana ada kick starter dah, semua pakai starter je.. fikir, nak labur rm25 atau nak susahkan diri dan kengkawan? haha.. aku tau ko brotherhood, tapi ni ada jalan penyelesaian dan sediakan payung sebelum hujan. Korang nak tengok ape fungsi volemeter? aku share video kat bawah.


Digit2 tu aku tak pasti sangat, ape yg aku tahu info dari seller dan pomen. Time idle 11-12. Time ride 13-14. Bak kate sorang pomen ni, under 11 maksudnye battery tak dicas (kait dengan rectifier), 15 and above overcharging. Be careful! kalau over charge battery korang boleh meletop, dan kalau tak charge pulak battery korang akan kondem. Jadi volemeter ni penting sebagai panduan dan pantauan tahap kecerdasan battery korang. Aku share kat korang contoh magnet coil problem.


Ingat 3 serangkai nih. Battery - Rectifier - Magnet coil. Jadi, sebagai langkah berjaga2, korang boleh perhatikan peratus voltmenter. Dari situ, boleh jadi battery problem. Bile battery problem ada kaitan dengan rectifier sebagai pengecas battery. Kadang2 peratus voltmeter yang tinggi menyebabkan lampu engine menyala, meter ram weng. Kalau jadi macam video kat atas, boleh mintak pomen check magnet coil, rctifier dan battery. Takdenye kene cas, kalau kene jugak berapa hengget je.

Ok guys, semoga membantu.


Monday, January 30, 2017

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Arghhh aku dalam mood nak tlis tesis, tibe2 teringat nak update blog plak.. ni semua bisikan syaitan  yang mengganggu je nih hampes3... Takpelah.. alang2 dah siap nak update blog, aku nak share pada rider FZ150i tahun 2008 cara untuk pasang sampan jenis transformers. Untuk pengetahuan rider sekalian, sampan ni untuk FZ 2014 kalau tak salah, dan FZ aku 2008. Memang kalau nak pasang macam tu je takkan jadi melainkan kene mody sikit. Jangan risau, simple je cara nak pasang dia.. OK lah straight to the point :

Antara alat yg diperlukan,

1. Bracket, Nut, Screw
2. Playar
3. ScrewDriver
4. T
5. Cutter

Bracket antara barang yang wajib, so cari kat hardware dan cari yang keras untuk pegang sampan korang tu nanti.. kalau beli yang nipis, langgar air buatkan sampan korang senget lalu terkene lah ejos. Jngan lupa nut dan screw untuk ikat antara bracket dan sampan. Lepas korang dah beli bracket yang tebal tu, perlukan cutter untuk alter bagi cun ngam. Jadi sebaiknye pkai cutter yang power supaye senang nak bentuk bracket tuh. Seterusnya, silakan refer panduan bergambar di bawah. Sebarang pertanyaan, di bahagian komen ye guys. Gudluck!

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008

Panduan Mudah Pasang Sampan Transformers FZ150i 2008



Thursday, January 19, 2017

Cara Pasang Ekzos Nob1 Titan FZ150i 2008

Cara Pasang Ekzos Nob1 Titan FZ150i 2008
Saje bosan sebelum tidoq nak post amende aku pun tak tahu.. teringat my red baby baru pasang ejos haritu... Nob1 titan FZ 2008. SO kat sini aku nak share pengalaman aku pasang ejos nobi titan 2014 masuk fz08. Ade lah sikit problem tak berapa ngam sebenarnye.. piping manifold tu rapat dengan casing engine, memang rapat habis. Kalau tak alter, memang akan bengkok manifold tuh. Jadi secara kesimpulan, kene tambah bracket sikit kat bahagian belakang. Bahagian pemegang ejos untuk bagi kurangkan tekanan dar manifold pada casing engine tuh. Entah casing ke ape namanya nye hahaha.. 


Bunyik bagi aku memang cun, kalau nak perang cabut silencer, kalau nak ala2 bass gitu pasang silencer. Pickup and top OK lah nak compare dengan yang standard. Tujuan aku pasang pun untuk dpt perhatian orang je, bukan show off! haha.. mksdnye slow sangat bunyi ejos std disamping nak try bunyi yg mengancam kih3... BTW, aku nak pasang balik yang std sebab keje tiap hari 30km, better pakai yg standard. Lain lah dulu dalam UKM saja OK la pkai yang racing. 

Jadi sape2 yang berkenan dengan nob1 titan seperti dalam video di atas, boleh PM tepi,, kite kawtim harga kasi jadih okeh. Selamat menonton.


Monday, July 4, 2016

Kos Repair dan Senarai Barang FZ150i 2008

Bersempena tahun 2016 ni, dah berapa banyak aku habiskan untuk moto aku... satu keperluan sebab aku berulang ke tempat keje 60km setiap hari. Moto pun tahun lama, jadi faham dan standard lah barang lama ni kene lebih dijaga dengan baik dan rapi. Ron97, minyak engine 1500km tukar dah. 3000km baru tukar oil filter.. kalau bajet cun, tiap kali tukar minyak engine tukar jugak oil filter lagi cun. 

Kat bawah aku senaraikan barang yg dah siap tukar skali kos:


Monoshock Brand YSS RM130 ni terbaik.. bleh laras smpai level 6 rasenye. Agak tinggi dan keras compare dengan KYB standard. Tukar sebab yg lama dah keras sngt, langgar bonggol rasa macam naik trektar tuh. DIY sendiri je.


Armbush RM70. Tapi ni rasanya swingarm bush yang kiri kanan tu. Armbnush yg aku tukar pemegang monoshock connect dengan swingarm, yg tengah2.. kalau nak gambar boleh PM aku. Simptom dia korang boleh trace bile bawak moto ade bunyik nyik2. Yg ni pun DIY je.


ECU lobos Rm100 swap dengan ECU std. Yg ni betul sengaja aku membazir. Function dia sama macam ecu std, cume dah buang cut-off dan cepat dapat top. 130km/h tu mudah2 je. Tapi tengok rider tu jugak la.


YUASA Battery RM70. Yg lama pakai 7 bulan je. Simptom nye bile nak start pakai starter memang susah. Ake rekeman korang paki voltmeter untuk trace masalah dari battery.


1 set rantai brand RKM, sprocket 15/41 RM100++ (aku dah lupa). Sprocket aku mmng dah tajam, rantai pun maintain owner lama punya 14/40. Top boleh pegi 130-140 (blm full throttle).


Samurai swallow tyre 80/90 RM70 (lebih kurang) depan. Cheetah 100/70 bunga Maxxis RM120. Memang kene tukar dah, bunga tayar dah kering, nak ride jauh so memang wajib tukar.


Monorack J box givi RM130. Kedai area sg.chua (Ren Hup).

Total tolak tambah RM770. Berasap memang berasap, tapi aku fikir kalau berasap tengah jalan sape nak mai tolong kan? baik sediakan payung sebelum hujan ye dak? Mileage dah habis pusing thn 2008 derr... harap2 engine boleh tahan 100 tahun lagi hehehe. Minyak engine setakat yg aku dah pakai, shell kuning tetap di hati. Ok geng.. tido dulu.


Wednesday, April 20, 2016

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

Oleh kerana aku rasa post Siakap Keli ni bermanfaat dan memang untuk disebar agar sama2 mendapat manfaat, so sebaiknye aku post kat sini pulak. Memang sebelum ni ada cadang nak servis sendiri, biaselah time nak buat tu... ade je koje lain. Dan pulak dizaman ekonomi Malaysia sekarang ni, selagi kau boleh buat sendiri... lupekan nak hantar kedai suh buat. So kat bawah disediakan gambar langkah demi langkah, aku rasa sangat jelas dan simple. Jom!

Jangan lupe LIKE n SHARE okay https://www.facebook.com/KBMnBBB/

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!

D.I.Y Servis Sendiri Aircond Kereta Anda!






Sumber: SiakapKeli


Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Monday, July 27, 2015

Cara Cuci Ekzos (FZ150i) Menggunakan Soda

Sebelum ni jawapan yang aku dapat lepas googling cara cuci ekzos menunjuk cara ekzos perlu dipotong, dibakar dan disambungkan balik dengan alat welding. Nampak macam susah dan renyah je… cost jugak mesti mahal dan makan masa yang lama motor tersadai kat bengkel, kene pulak nak gune keje pegi keje tiap hari. Tapi normal la kalau hantar bengkel dalam keadaan motor yang rosak teruk, perlukan masa untuk baiki. Lepas tu pulak, nampak kesan welding kat ekzos… bagi penggemar motosikal yang extreme, sampaikan habuk sikit atas meter pun dia lap, minyak leleh sikit trus basuh… inikan pulak kesan kekal welding, hehe…

Rupenye cara di atas tidak lagi diguna pakai melainkan memang sengaja nak buat macam gitu, saje boring buang masa. Ada cara yang lebih mudah dan efektif yang kebanyakkan orang guna cara ni untuk clearkan carbon dalam ekzos, adalah dengan menggunakan soda. Soda ni ape? Ntah la… aku sendiri pun tak tahu, tapi info dari pekerja hardware kata soda ni untuk cuci longkang. Ok soda korang boleh dapatkan kat mana-mana kedai hardware, ade yang jenis fluid, tapi aku guna yang soda ketulan. Tengok contoh soda ketulan kat atas.

Cara Cuci Ekzos (FZ150i) Menggunakan Soda

Cara cuci ekzos menggunakan soda (rm3.00) ni sangat mudah… cume perlu berhati-hati, pakai sarung tangan (aku gamble je x pakai) takut terkene asid soda ni. Bile korang campur dengan air, dia akan menggelegak macam buih tooo… safety first.

Step-step dia:


Hasil cuci ekzos menggunakan soda

1. Soda + Sabun + Air panas (campurkan).
2. Tanggalkan ekzos, tutup semua lubang kecuali lubang untuk tuang soda.
3. Masukkan Soda campuran tadi ke dalam ekzos.
4. Tutup kesemua lubang, peram selama 2-3 hari.

Korang boleh cari penjelasan yang detail berkaitan cara cuci ekzos guna soda ni… ni tutorial ringkas yang mudah untuk korang faham. Hasil dari cucian menggunakan soda ni, akan terasa kelainan bunyi pada ekzos, pastu time ride nanti korang jugak akan rasa ke “best” an lepas clearkan carbon, kat atas aku letak video hasil dari cucian ekzos menggunakan soda, hitam wehhhh….

Selamat mencuba.


Thursday, July 23, 2015

Doa-Doa Naik Kenderaan -Darat, Laut dan Udara

Sebagai seorang yang beragama Islam perlu untuk kite selalu ingat kepada Allah s.w.t di atas segala nikmat kurniaan pemberianNya. Bukan lah susah mana pun nak ingat pada Allah, cukup mengucap Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar pun dah kira sebagai ingat kepada Allah. Tapi nak ucap 3 perkataan tu bukan main susah walaupun masa yang dibazirkan hanya termenung mengenang nasib diri. Apelah salahnye kalau sekejap beberapa saat kite ucap 3 perkataan tu kan? Bukan cakap kome sajee.. teman pun 2x5 jugeee.. hehe.

Sebenarnye bukan ni tujuan aku menulis harini.. aku nak share pasal Doa-Doa Naik Kenderaan yang sangat mudah dan familiar untuk kite praktikkan bersama. Hmmm.. susah kan nak ucap 3 perkataan kat atas tu? Hah! Ni aktiviti yang boleh dikatekan hari-hari kite buat, naik moto pegi paso.. naik kete bawak family.. naik bas balik keje dan macam-macam lagi korang naik..

Jadi ape salahnye kalau same-same kite amalkan doa ni demi kebaikan diri dan keluarga? Bukan mintak kat sape, mintak kat Allah kite la.. mintak dekat manusia memang jenuh kau nak dapat. Lagipun…. Itu tanda kita ingat pada Allah swt, bile ingat pada Allah, menunjukkan bahawa kite sebagai hamba yang sangat lemah.. tentulah Allah syg pada hambanya yang lemah namun tidak sombong meminta, i'm right?

Doa-Doa Naik Kenderaan


DOA MENAIKI KENDERAAN DARAT

DOA MENAIKI KENDERAAN LAUT DAN UDARA



Sunday, June 1, 2014

Bile Malaysia Naik Gile ~

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~
Siap ada Perkhidmatan Bayar Saman lagik, berdiskaun2 lagi.. hahaha.. abg2 polis traffic hebat dalam menjalankan tugas bagi pengguna kenderaan yang melanggar peraturan, contoh paling best.. penggunaan tinted dan memandu melebihi had kelajuan yang ditetapkan.

Sebagai rakyat, biasalah.. akan mengeluarkan bermacam cadangan nasihat yang bagi mereka ianya "logik" dan buleh diterima pakai.. walaupun "kerajaan" merasa bahwa kelogikan tersebut tidaklah logik. 

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Belumpun  habis isu MH370 dipersoalkan isu lain pula yang hangat dibualkan.. mana tidaknya, semua isu yang bangkit adalah suatu yang tidak boleh diterima akal sihat manusia.. akhirnye Malaysia menjadi Negara yang dipandang remeh Negara lain, Negara yang tidak mahu bertanggungjawap dan selalu buat keputusan yang.. OMG ~


Tak dan-dan.. timbul pula isu tarif letrik naik, itu naik ini naik, GST lagik, padahal hakikatnye TNB tak mengalami kerugian malah keuntungan berjuta ringgit.. itu lagi mau naik ka?  lagipun takde pulak penerangan rinci berkaitan naiknye tarif elektrik pada rakyat, tau2 buat announce dah akan @ dah naik ~

 Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~ 

Belum jugak sempat nak relax.. datang pulak isu Panda ntah ape name Panda tu Fengyi dan Fuwa ke ~ ? dengan menghabiskan berjuta ringgit semata untuk beruang tersebut? dengan kemelut yang melanda Malaysia, dengan katenye TNB rugi bagai, tibe2 buleh habiskan berjuta RM untuk dua ekot Panda yang asalnye dari China tuh?

Kalau betul kenape tak dijelaskan pada rakyat? kenape mesti habiskan berjuta RM dengan keadaan Negara sekarang? aku sendiri takmo la nak tengok Panda tu, lebih baik RM yang berjuta tu bagi pada rakyat yang miskin atau digunakan pada sesuatu yang berfaedah?

Dan pulak, berjuta Rm tu bukan beli.. pinjam 10 tahun je kot ~ apekah kegilaan ini? tu belum cite kos pembiayaan yang lain-lain.. kome buleh baca kat sini http://www.bharian.com.my/articles/TNBcatatuntungbersihRM4_61bilionbagitahunkewangan2013/Article/. Idak ke gile namenye? ini lagi nak pulun duit rakyat?

Belum ape-ape.. Isu saman pulak ~

Panda oh Panda ~


Monday, May 26, 2014

5zigen S Flow Muffler Smooth Pickup + Piping Rm310

(gambar hiasan, lebih kurang gini la 5zigen aku)

Muffler  S Flow punya berapa bos? saya mau yang bunyi smooth + pickup + save minyak, ade? memula dia kasik aku corong yang besar, ahh tak minat aku.. buleh confirm bunyik mesti bising.. saya mau yang kecik sikit + bunyik senyap.. besar2 tak mau.. bising saja pickup takde pun tak guna kan? lagipun enjin aku semua standard, so nak pakai ejos lawas ni (straight flow) tak best.. bunyi jer lebih..

Dia bagi aku Muffler 5zigen, murah jer.. sekali pipe belakang (tak full) tokey tu amik Rm310.. berasap poket wehhh.. tak terasa pun nak tambah piping, tapi tokey tu kata kalau tak buh pipe blakang kene sambung pipe lain untuk ngam kan dengan muffler baru tuh, pikir punya pikir.. alang2 tukar terus.. aku tau, selagi tak tukar full ekzos, mesti rasa tak best..

Setahu aku, kalau ekzos S Flow ni lebihnye di pickup tapi kurengnye tang lawas tuh.. aku pun nak detail pasal "lawas" ni tak reti.. hehehe.. nak dibandingkan dengan Straight Flow nih, sedap tang Top tapi masalah bunyi bising, buleh jer nak slowkan.. ape tah namenye accessories tuh, macam pipit letak kat muncung ekzos..

Memang dah aku rasa pun kat kereta aku.. tanya tokey tu tabung saje Rm90, extractor raasenye tak tukar kot.. tapi tabung tu dah penuh dengan "taik2", tak pasti plak tabung saje Rm90 atau tabung + pipe Rm90. Bulan depan terbang lagik pitih ~

Memang tak lame pun tukar ekzos nih, install macam bese jer rupenyer.. aku ingat perlu ke adjust timing ect.. dalam 20 - 30 minit dah siap.. 

Masa dia turunkan kete aku tuh, ntah nape rase cuak jer.. rase kang bunyi tak ngam, bunyi kuat sangat ke, langsung takde pickup.. ahhh macam2 aku pikir.. masa dia start dan rem, pergh bunyik.. memang smooth, memang macam ini lah yang aku nak.. 

Lepas hanguskan Rm310 aku kat tokey tuh, dia kata ada warranty 1year tuk ekzos tu.. ape yang boleh claim? kalau2 bocor ke, jatuh ke, ape2 lah.. boleh datang kedai dia.. kira.. puas hati jugak la.. cine, memang pandai2 bab bisnes nih.. melayu yang habiskan duit tuk cine.. termasuklah aku.. ngeeee..

Tak puas hati lagi sebenarnye selagi tak bawak atas highway.. malam tu jugak aku test iswara aeroback aku highway, 140km peginye yop.. tak habis tekan lagi tu, risau jadi masalah lain plak.. tapi memang boleh blah lagi kalau aku tekan perabis pedal minyak tuh, aku jer tak berani.. fobia bawak laju. Ermm.. memang seriously ada pickup, cume aku rase ade something pada tayar aku.. tak bape nak lancar..

(gambar hiasan standard muffler iswara aeroback 1.3)

Eh aku ada muffler standard iswara aeroback yang nak di letgo, sape2 berminat buleh whatapps 0193735066 atau email jer duad1989@gmail.com. Gambar muffler standard tuh macam kat gambar, tapi tu aku amik dari google image.. so nak gambar ori, bleh contact aku.. barang nampak mantap + cun lagik, nak gambar buleh contact aku.. harga kita bincang molek-molek.. jual murah saja, hehehe..

Banyak kedai ekzos kat Ipoh weh.. rajin2 la runner area Ipoh, abg aku buat ekzos kat Jelapang kalau tak salah, kedai besar kot.. aku buat kat Tambun, depan sekolah memandu Sektow, sebelah kedai makan DJRestu. Agak pening nak datang sini.. bleh jer wasap aku, takde hal punye.. laici kang pun dah cukup.. hehehe...


Wednesday, May 14, 2014

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Semalam tukar Cable Clutch Iswara Aeroback aku kat bengkel depan sekolah aku nih. Memule tak terpikir pun nak tukar Cable Clucth. Melayang Rm60 aku tuk Cable tu saje.. hayyak manyak mahal wo.. bile aku tanya sorang brader kat situ, dia kate memang standard harga tu.

Semua ni gara-gara lepas aku tanya something happen kat kereta aku.. masa naik bukit gear 5 @ 4 akan keluar bunyik ...kring... kring... kring.. , kalau top pegi 100 memang tak keluar bunyi tu, dia keluar bunyi kalau gear 5 pegi 80 - 90, merimaskan dan meloyakan.. huhu..

Dan.. bile masuk gear 1, 2 dan gear Reverse akan keluar bunyi ...krak... bunyiknye macam berasal dari gearbox.. macam clutch tak cukup tekan, padahal dah tebenam clutch tu kebawah aku tekan.. dan.. setiap kali tekan clutch akan keluar bunyi macam spring dah lama ...krekkkk...

Sebelum aku pegi bengkel tuh, memang aku dah buat research pasal bunyik2 nih.. baca pandangan dan forumer yang penah mengalami situasi macam yang aku alami.. ade yang kate masalah gearbox, ada jugak kate masalah minyak gear kene tukar mungkin dah kering atau dah lama. Kebanyakkan pendapat kate masalah gearbox.

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

Gile ape nak servis gearbox.. ni pun dah rabak poket aku.. so untuk kepastian, lepas jer kelas.. aku pegi bengkel tu buat2 tanya.. sebab kang suh dia baiki terus, buatnye mahal, idak ke naya aku? last2 dia kata.. "itu macam adjust saja" (aku rase dia adjust distributor). Oh yeke.. so, ok lah uncle.. adjust kasi ngam!

Lepas adjust confirm dia akan try to confirm ok la kan.. lepas try tulah bermulanya duit aku bakal rabak lagi.. "abg.. u punya cable clutch dah keras, kene tukar la.." eh yeke? kalau tak tukar ape risiko uncle? harga brape?

Adjust Distributor + Tukar Clutch Cable Iswara Aeroback 1.3

"kalau tak tukar, nanti boleh putus lagi susah.. itu cable 60 saja..."

Putus? susah? hah aku dah mengelabah.. first, aku pikir pasal duit, second aku tak nak ditipu.. aku tanya balik, kalau tukar, masalah masuk gear berbunyi tu settle ke uncle? "aah.. tu pasal u masuk gear ada bunyi kasar kan?" so.. terbanglah Rm60 aku.. aku tanya brader situ pun, dia kata rega cable tu memang mahal.. so ape boleh buat, dari putus di tengah jalan.. huhu..

Tukar cable tu tak lame pun.. tak sampai 15 mint. Lepas adjust confirm uncle tu try, then dia kata "OK". So aku dengan confident, gerak terus ke pejabat pos.. urusan penting, lupe pulak hari tersebut adalah hari Wesak! hayyak dah sampai baru ingat.. gomen cuti daa..

Nak jadik cerita, masa OTW ke pej.Pos.. clutch jadi keras + pendek, gear sangat susah nak masuk tambah2 gear 1 - 2 - 3. Dah la Ipoh jalan jem.. memang jem + bengang la aku.. ape cite buat keje tak cantik maa! so aku cargas ke bengkel tu balik, dah la Pos tutup, duit terbang, kete wat hal!

Sesampai kat bengkel, memang nekad nak sound, tapi disebabkan masih ada sikit keimanan di dada nih.. aku slowtalk, gtau gear susah masuk.

"Hayya! sory la abg, lupa nak adjust cable, itu sikit punya hal.."

Sempat aku sound yang aku kat town masa tu.. jalan sesak.. tapi ok lah uncle tu, dia mintak maaf.. aku tarak hal punya, jangan dah buat hal, tak ngaku hal sendirik.. yang best, kereta aku dah settle semua.. clutch tak bunyi, naik bukit gear 4 @ 5 takde bunyi, siap tambah pickup lagik! tq uncle.


Friday, May 2, 2014

Aku Buat Macam Ni Kalau Follow Ladydriver

Bukan semua pemandu wanita tidak cekap dalam mengawal stereng/kereta, kadang2 mereka ni lebih berhati-hati dan perasaan cuak tu selalu datang dan bermain difikiran mereka. Sampaikan nak amik corner pun brek macam ada traffic light kat depan.. gile tak cuak aku follow belakang dia bai? confirm2 aku pun menjaja.

Bukan nak memburukkan, tapi ni realiti kehidupan setelah brape tahun aku dok bawak kete dan berhadapan dengan karenah2 pengguna jalan raya yang lain. Ingat lagi bapak aku pesan mase first time blajo krete dengan bliau :

Ayah : ko kene hati-hati dengan beberapa individu ni bile ko bawak kete..

Aku : sapekah mereka itu wahai ayahku?

Ayah : mereka adalah golongan india, wanita dan warga emas.

Aku : baiklah ayah.

Bile dapat pesan macam tu dari ayah, aku jadi berhati2 bile follow individu2 tersebut.. dan memang, memang bahaya tetambah bila ada traffic light yang warna hijau kedip2 tu nak tukar pade warna kuning kemudian tak sampai 4 saat tukar warna merah, confirm time hijau kedip2 tu pemandu india yang bawak laju akan brek betul2 depan grisan putih, idak ke menyeret tayar aku!

Ape aku akan buat kalau jadi macam ni? tengok mood la.. kalau agak moody sikit, masa masuk gear satu aku potong dan main masuk line depan pastu brek sikit kasi keluar itu lampu merah.. kompom terkejut, paling tidak pun aku cucuk angin jela.. tapi, sekarang ni dah tahu perangai2 drang ni, aku nak marah pun tak lalu.. sikit maki ada la (^_^)

Tapi tak semua individu terkait macam gitu.. ladydriver skang banyak yang power2, tapi kengkadang yang terlebih power ni pun menyakitkan hati gak... hehehe.. macam itu hari, aku dari Kota Bharu nak ke Grik ikut  Jeli, kau paham la kebengkokan jalan Jeli macam mana.. ade sorang minah ni, naik MYVI 1.3 kalau tak salah, kete baru, die potong Honda SM4 bapak aku macam tengah race jer! gilo!

Last2 dalam setengah jam cenggitu, ada sorang eksiden kat tepi jalan, bapak aku suh aku stop kete, ntah katenye nak tolong ape yang patut dan aku mengiyakan. Lastly dapat info, yang eksiden tu sebenonye yang bawak kete macam pelesit tuh, sorang mamat ni tak puas hati sebenarnye.. hahahaha! sebab dia dipotong begitu saje, eksiden sampai berpusing kereta, tayar keatas..

(gambar hiasan dan guarauan)

So pengajarannye, berhati2 lah dalam memandu, setekat mana sangat kita nak pandu laju walau kita expert bawak krete sekalipun.. dah eksiden baru nak menyesal memang tak jadi bos.. kene ingat dulu sebelum terkene. Sebab kalau dah kene, nak menangis darah pun bende dah jadi, kalau kete je hancus takpe.. ni orang-orang pun habis hancus.. Minta Allah Jauhkan. Amin.


Wednesday, April 30, 2014

Kedai Tinted Area Ipoh (Tanjung Rambutan)

Kedai Tinted Area Ipoh

First accessories yang aku buat pada Iswara Aero aku adalah tinted.. walaupun ayah aku dah bebel suh maintain engine dulu, lepas tu makeup la pepuas.. buts, aku tak puas hati dengan kreta-kreta lain di luar sana.. milirik panjang anak mata aku bile tengok sport rim, tayar Michelin, spoiler dan lain-lain kat kreta orang lain, hehe.

Aero tu baru jer aku beli bulan lepas, memang semua standard.. yang aku puas hati dan tergerak hati nak beli sebab servis dari brader tu cukup bagus, kereta semua standard, power stering + spotlight 2 jenis. Engine smooth cume bunyik crankshaft tu ada.. standard la barang lama.

Dari yang aku tahu, kreta tersebut diguna pakai oleh kakak beliau tapi sangat jarang.. masa aku datang ambik pun, tersadar kat luar.. adoyai, spoiler standard memang dah mengupas, ada niat jugak sebenarnye nak letak spoiler sport, tapi lepak dulu.. kehh3..

Sebelum aku tinted, aku research dulu ape-ape yang berkaitan dengan tinted bagi mengelak sebarang hal tidak diingini berlaku macam penipuan, kualiti tinted, pendapat otai2 dalam forum2, jenis2 terbaik dan macam-macam lagi.. ada la 1 minggu jugak aku buat pilihan setelah sehari suntuk keliling area tambun, tanjung rambutan, bercham.

Setelah puas + fedup mencari.. aku buat keputusan pegi area tanjung rambutan untuk lunaskan hajat aku.. lepas sembang2 tokey kedai tu.. dia setuju nak bagi aku Tinted Brand Air Cool dengan harga Rm260 depan belakang kiri kanan lepas diskaun brape % aku dah lupe..

Cume lepas pasang tinted, yang aku tak puas hati adalah ketelusan cahaya tak lepas.. dia bagi kiri kanan belakang 60% yang depan dia letak 70 @ 80%. Hayyak.. awal2 aku dah cakap nak tepi 70 depan belakang 80. Hadoii.. tapi bile dah lame tinted tu melekat kat kreta aku, nampak style pulak. Kih3..

Ade banyak jenis tinted yang terjual kat kedai accessories, kene hati-hati dan wajiblah memilih setelah anda puas hati dengan jenis tinted yang menjadi pilihan. Sebab kalau dah pasang, buat sakit mata sakit hati, lebih baik tak payah pasang, hari2 mengadap kreta kesayangan dengan tinted yang tak ngam.. hadoi, sakit hati wooo..

Kedai Tinted Area Ipoh
Contoh tinted berkilat (bukan kreta aku)

Aku puas hati dengan servis kedai ni, tokey dia ramah dan slowtalk baik2, aku takkan jadi beli kalau tokey dia macam HAREM. So disebabkan servis tokey tu best, bagi pulak best price.. maka melekat lah tinted hitam bekilat (nampak bayang2 kat luar) Brand Air Cool kat Iswara Aeroback aku.. Alhamdulillah setakat ni puas hati. 

Okeh kalau anda ingin berkunjung ke tempat aku buat tinted ni.. silalah ke runner ke area Tanjung Rambutan, kalau tak silap nama kedai dia Air Cool dekat dengan Tokong Cina. Kedai kecik molek, macam tersorok sikit.. tape pelanggan dia mangai banyak. Lupe nak bagitahu, dari infomasi yang aku dapat dari sorang pakcik nih (pelanggan tetap), jangan datang ke kedai ni hari minggu, sebab confirm penuh.. kebetulan aku datang hari Selasa, so lengang la sikit.. lengang-lengang pun.. 4 jam tunggu turn. Huhu..

Sekian sedikit pengalaman yang boleh aku share.. banyak bende yang aku tukar kat kereta tu dalam bulan ni saje habis dekat Rm1k kot.. haha.. Malas nak pikio, Layan jelaaa..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...