Followers

Showing posts with label memory. Show all posts
Showing posts with label memory. Show all posts

Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Monday, January 12, 2015

Mejar Zaidi dihukum buang kerja oleh Mahkamah Tentera

KUALA LUMPUR: Mejar Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Zaidi Ahmad telah dijatuhkan hukuman buang kerja daripada perkhidmatan Yang di-Pertuan Agong serta-merta selepas didapati bersalah di atas dua dakwaan melanggar protokol mendedahkan masalah dakwat kekal yang digunakan dalam pilihan raya umum Mei 2013.

Mejar Zaidi dihukum buang kerja oleh Mahkamah Tentera

Keputusan itu dibuat oleh Yang Dipertua, Kolonel Saadon Hassan yang mengetuai panel lima anggota yang terdiri daripada Leftenan Kolonel Zainurin Mohd. Dom, Mejar Khuzairi Mohd. Arshad, Mejar Khairul Nizam Taib dan Mejar S. Nadzeer Salehuddin.

Dalam satu laporan Berita Harian, Saadon berkata tindakan Zaidi berdiam diri ketika dipanggil membela diri sudah cukup untuk mensabit kesalahannya.

Zaidi dilaporkan menuturkan  ‘jumpa nanti di mahkamah Allah’, selepas mahkamah rayuan membenarkan beliau menampilkan saksi untuk menyokong rayuan bagi hukuman lebih ringan.

Zaidi dilaporkan bercakap tanpa henti dan mahkamah terpaksa mencelah dan menyuruhnya berhenti bercakap dan menghormati mahkamah.

"Saya tiada apa lagi untuk dikatakan. Jumpa nanti di mahkamah Allah," katanya.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya di Taman Bertam Indah, Kepala Batas, Pulau Pinang pada 3 Mei tahun sama.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa telah melanggar para 13 Perintah Majlis Angkatan Tentera (Permat) no. 13 1961.

Kesemua pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 50(2) Akta Angkatan Tentera 1972 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau mana-mana lebih ringan, termasuk dibuang kerja atau diturunkan pangkat.

Panel hakim itu melepas dan membebaskan Zaidi daripada lima pertuduhan lain setelah pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadapnya.
  1. Sumber
  2. Pendedahan dilakukan Mejar Zaidi
  3. Kenali Mejar Zaidi


Thursday, December 20, 2012

Bodoh? Cute Ape..

Banyak hal-hal baru yang menyebabkan kesedihan dan menampakkan kebodohan dari diri ku sendiri.. bile aku berjalan, melepak, menyembang, petik gitar, baca buku sekalipun, semuanya mendatangkan kesedihan atas kedhaifan yang sejak dulu aku tahu, sepatutnye aku mengkaji, sepatutnye aku lebih bersyukur dengan teguran dari Allah, tapi.. inilah hasilnye, bak kate pepatah.. sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian, takde gune dah bro! so.. lu tanggung la sendiri..

Bile dah tahu diri ini bodoh, tak tahu mende, barulah terhegeh2 nak catchup macam orang lain.. barulah nak kaji pasal satu2 hal, padahal kalau dari dulu ngko dah kaji, insyaallah tak jadi masalah besar macam ni, kat mane2 akan dibelenggu dengan renungan kegelapan, rase bersalah, asyik sedih je manjang.. tapi bile ngko dah dapat satu2 hal yang baru, padahal hal tersebut patutnye dah dapat dari dulu, mulelah nak tinggalkan macam tu je, ape jenis manusia ngko ni?

Takde idea nak carik mende? banyak idea yang sebenarnye terselubung dalam "takde idea" tadi.. jadinye takde idea sebab kemalasan dan "taknak bangun" untuk suatu yang baru.. tak suke bende baru, walaupun mende tu remeh, ko kene amik tahu? paham? kalau cakap bodo marah.. tapi bile dah diri sendiri yang dah mengedepankan kebodohan tu, ape salahnye amik je buat kenangan? 


Jangan jadikan satu kebodohan, satu kelemahan pada diri kite, manfaatkan kebodohan tu pada dua perkare, pertama, jadikan kebodohan sebagai kekuatan untuk menghadapi masasah2, kedue, jadikan kebodohan sebagai alasan untuk tak buat keje.. jangan sekali2 amik hanya satu kelebihan pada kebodohan, sebab kalau hanya satu yang menjadi pilihan kite, alamatnye.. bodo dulu kini dan selamanya. Jangan salah pengertian dari bodoh, kenape nak marah bile orang cakap bodo kalau tu hanye istilah?

Lantak kome le.. silekan kalau nak cakap aku bodo, dan orang yang mengatekan bodo pade orang lain sebenarnye bodo tu adalah kawan baik die, mane taknye.. sikit2 cakap orang bodo, umpame die dah tahu secare detail dengan kebodohan, tak ke namenye kawan baik pada si bodoh? Jangan la cakap orang bodo, ok.. cermin dulu diri kite ni sape, kite dari mane, macam mane boleh jadi macam sekarang, macam mane boleh ada perasaan, macam mane boleh tahu tentang pengalaman? cermin lah diri tuh.. sebenarnye, istilah cermin diri memang mencerminkan diri pada cermin yang real.. bukan cermin hanya pada paham muhasabah diri.. tak caye? cube try..


Friday, December 14, 2012

Laki Gi Pasar? Ok Pe..

Laki Gi Pasar? Ok Pe..

Laki gi paso? so ape masalah.. style ape laki gi pasar, baru nampak kejantanan seorang lelaki, membuktikan tidak hanya perempuan je yang boleh kat pasar.. laki jugak boleh ape? barulah boleh jadi suami yang berguna dunia akhirat, ni idok.. mengharapkan isteri jep, haish.. malu la beb.. tapi apesal aku tulis pasal suami isteri? masalah skang ni aku nak gi pasar..

Walaupun aku takde lah reti mane nak masak-masak ni.. tapi first masak aku kat rumah ni "mengancam" jugak pe, dua kali jugak la habisnye.. ngeh3.. padahal, resepi sume aku sms mak aku.. nyaris my mader reti baca msg dan balas msg, kalo idak.. melayang jugak la kredit XL aku. Ala dud.. tepon mak je pon, aah.. betol tuh, patutnye aku relax, ok relax.

Bagi aku, laki wajib semua boleh.. wajib dan takde harus, ape yang laki tak boleh buat, termasuklah hal yang menjadi adat bahwa perempuan yang buat, sepatutnye tulah jadi rintangan dan pengalaman bagi seorang lelaki, hidup kene tahu semua.. tambah2 seseorang yang bergelar lelaki. Ni bukan cerita martabat, malu, jatuh standard ke ape, ni sembang pasal kepentingan n pengalaman.

Aku tak nak bile satu hari nati, bini aku buat ape yang aku tak reti atau tak boleh buat.. ahhhhhh, tu bukan diriku, walaupun sehampeh mane pon aku, sebagai lelaki, aku kene tahu ape je yang aku tak tahu.. apetah lagi bile dah berkeluarge, wow.. besar responsibilty tuh, banyak mende nak pikio wo.. bukan nak "sonok" je, sonok2 jugak, ni sampai bini pon tak cukup makan, ape citer?

Ahh.. entry aku pasal kawin muda, awal, belajar, belom tertanam dalam blog ni lagi.. ngeh2, jaga baik.. same jugak macam laki pegi paso @ pasar, bagi aku menjadi satu pengalaman baru bagi lelaki. Sebenarnye, ni bukan satu masalah dan bukan satu pembahagian tugas pada lelaki atau perempuan, tapi ni sebenarnye dah jadi macam adat, adat yang laki buat tu, yang puan buat ni.. adat je dah boleh buat kite jadi suatu kewajipan? salah tu kawan..

Ade pe pompuan tak reti masak, ada pe pmpuan tak reti tanak nasik.. padahal siap ada alat pengukur lagi, punye la kesiannye.. ni bukan menjatuhkan, ni untuk membuka minda manusia, kesian drang, meletakkan satu perkara padahal perkara tersebut bukanlah hal yang wajib diikut.. esh2.. korang tak paham? takpelah, biar aku je yang paham ok.


Monday, April 23, 2012

Diary KPM 6 (PAR/PRA) Contoh-contoh Aktiviti Dan Penelitian

Diary KPM 6 (PAR/PRA) Contoh-contoh Aktiviti Dan Penelitian

Lepas korang dah kenal dengan Pak Kechik, masyarakat dan orang2 penting di Kg tersebut.. sekarang adalah masa tepat untuk korang realisasikan tujuan atau matlamat sebenar kite di Kg tersebut. Sebelum sampai ke tempat KPM pon, kite mesti dah ada sedikit buah pikiran ape saje activity yang perlu dilakukan di Kg tersebut. Aku sarankan, setiap dari idea yang terlintas atau memang ada, catat di buku harian masing2, tak kisah la aktiviti ape sekalipun, yang penting berkaitan dengan KPM.

Pengalaman aku kat sini, selama berada kat Bener Meriah ni perjalanan aktiviti dan penelitian aku agak tersangkut.. kenape boleh jadi macam tu? first kroang kene ingat ni, setiap dari group wajib ada ketua, second kompak lah bersama group korang dan buat satu jadual harian, misalnya hari ni nak pegi survey, besok nak jumpa pak imam, bosok pulak nak gotong royong, besok nye lagi nak itu dan ini.. kalau jadual tak ditentukan, hasilnye korang akan malas dan projek KPM mesti tersangkut.

Biar kerja lebih menarik dan sempurna, lantik lah ketua yang betul2 boleh bekerja dengan baik, ini memang penting sebabnye kalau ketua korang pon mereng.. anak buah pon mereng la, dah ketua, anak buah mereng.. kerja jadi ke? bukan ape, aku dah serik kalau macam tu.. rasenye korang semua pon dah penah rasa.. jadi, kalau rasa tak nak rasa macam mana rasanye perasaan semua tuh, buat la sesuatu yang boleh menghilangkan rasa tu ^_^..

Contoh aktiviti yang boleh korang buat sangat banyak, opss.. ni bukan penelitian ok, ni aktiviti harian, kalau penelitian tuh lain lagi, itulah kalau korang ikut KPM (PAR/PRA) akan diminta dua buah laporan, satu laporan aktiviti harian kita dan satu lagi laporan group yaitu berkaitan penelitian yang kita buat. Ok ape je aktiviti yang boleh kita buat? meh tengok sini :

1.) Jadi Imam @ Muazzin @ Tausiyah.
2.) Mengajar di TPA/TK (sekolah2 rendah @ menengah)
3.) Berbaur dengan masyarakat, snap ape saje gambar yang rasanya penting sebagai bahan bukti pengabdian kite.
4.) Aktiviti dengan masyarakat (terserah), contoh gotong royong, interview ketua2 di Kg tersebut, ziarah rumah ke rumah, tolong keluarga misalnya petik kopi (Bener Meriah), DLL.

Kalau dari segi penelitian, sebenarnye lebih fokus pada Kg masing-masing, kene peka, buat sedikit survey nanti barulah kita tahu ape saje masalah yang dialami oleh orang kampung. Misalnye, kite buat penelitian mengenai :

1.) Faktor ekonomi.
2.) Faktor keagamaan.
3.) Faktor kemashalatan masyarakat (budaya).

Fokuskan pada satu je penelitian yang rasanya mudah, kalau kami (group KPM aku) buat penelitian mengenai TPA. TPA di tempat kami memang ada, tapi kestabilan pengurusan TPA tu kurang.. antara faktor lain, kurangnye tenaga pengajar, gaji takde bagi pengajar, sedengkan ruang khusus TPA memang ada.. itu antara masalah yang harus kami cari solusi agar TPA tetap teguh dan berjalan setiap hari. Bermacam lagi masalah yang ada di setiap Kg, group KPM wajib mainkan peran, ertinye haruslah rajin, banyak fikir, ramah tamah, kalau datang KPM untuk tidor je lebih baik tak payah datang.. makanya pake kartu AS.. ^_^

Kesimpulan.. group korang mestilah kuat, mesti kene ada persamaan dalam membuat keputusan, baru2 ni je aku dah naik angin.. yelah, team aku buat derk je, bile kite bagi idea, no respon.. bile dah sampai tahap, baru nak pandai2, ajak bincang buat macam haram, bile takde kegiatan baru cuak nak buat tu ni.. pandai cakap, tak pandai buat, kalau aku ni jenis pentingkan diri sendiri, dah lama aku buat diam je.. nak kata bodo, team aku jugaks.. penyudahnye, kene sound baru tegak kepala.. ape2 pon, pandai lah korang tackle group korang.. yang penting, jangan harapkan drang sangat, buka fikiran korang luas2 dan tetapkan tujuan sebenar kite kat sini, ada perancangan insyaallah settle permasalahan. ^_^.


Monday, November 28, 2011

Nak Tahu Muka Tua Korang?

Nak Tahu Muka Tua Korang?

Nak tahu muka korang time tua nanti macam gane? meh usha sini (http://in20years.com/), web tu khas dibuat detect muka MUDA kepada TUA.. aku nak istilahkan pon dah macam penin.. kesimpulannyer.. muka korang waktu umur 20 thn akan di edit menjadi umur 40-50 thn..

Tapi jangan percaya 100%, kiter umat Islam kene la yakin dengan ketentuan Allah S.W.T, semua dah ditetapkan, jangan sampai nanti ada yang kata Oh macam ni rupenye muke aku.. hehehe, macam kita dah tahu lak, padahal mati pun tak tahu bila kan?

Secara garis besar, korang akan nampak muka korang nanti di waktu tua, mesti macho.. so yang rase macam macho, cantik, comel, ganteng, cun, gebu, cakep, ape2 la.. hah.. pi kat web tu, tahu la macam mana rope korang.. kah-kah-kah-kah-

Opss!! tutorial :

- Pilih GENDER male or female
- Pilih AGE +20 years atau +30 years (tambah dengan umur sekarang)
- Pilih DRUG ADDICT, kalau korang ni penagih dadah, pilih la YES.
- Upload gambar korang, kalau boleh : ukuran passport, muka mengadap ke depan.
Contoh dari gambar aku waktu tua, (40thn) heeeee..

Nak Tahu Muka Tua Korang?

Macho x? korang lak camne?
Try kat sini : http://in20years.com/


Sunday, June 19, 2011

Kerana mereka kamu masih berdiri...


membina insan yang mulia di dunia dan akhirat...

Melangkah ke alam perjungan bererti selamanya dalam kepahitan.

Biarlah menangis, terluka, terjatuh dan kecewa kerana ALLAH.daripada mati tanpa Mujahadah.kita tak sanggup selamanya terluka,

Tapi ingatlah,

tiap air mati dan peluh yang jatuh,
itulah Mahar kita menuju ke syurga.Apabila ditanya ditanya,Kenapa Perjuangan ITU PAHIT???maka jawablah...Kerana SYURGA ITU MANIS.




kewajipan kita besar... masa yang terus beredar!! kekalkan kami dalam keimanan.. limpahilah kerahmatan...


Andai kau ingin berteman, Janganlah kerana kebaikannya, Kerana mungkin dengan satu keburukan, Kau akan membencinya....

Andai kau inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya, Kerana apabila dia buntu, Kau mungkin akan memfitnahnya....

Andai kau inginkan seorang teman,Janganlah kerana sifat cerianya,
Kerana andai dia tidak pandai menceriakan, Kau mungkin akan menyalahkannya....
Andai kau ingin bersahabat, Terimalah dia seadanya, Kerana dia seorang sahabat, Yang hanya manusia biasa....

Jangan diharapkan sempurna, Kerana kau juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna.. Tapi bersahabatlah kerana Allah... "


Saturday, May 21, 2011

Sebuah Pertemuan


Jom dengo lagu nieh.. best au hehehe.. sebuah pertemuan jeng jeng jeng!!



Assalamualaikum selamat malam semua, semoga mlm nie ceria n dirahmati ALLAH selalu... Ermm agaknya dengan menulis kita dapat released tension kot betoi x wat?? hehehe.....

Imam Hasan al Banna mengatakan:

"setiap apa yg dirasai oleh seseorang individu yg meliputi kelaparan, dahaga, kepenatan,kesakitan,setiap derap langkah yg dijejakinya semata-mata kerana dakwah yg menjadi kemarahan org kafir dan para taghut, setiap apa jua yg memberi saham demi utk membantu Islam,sama ada banyak mahupun sedikit, kecil mahupun besar,Allah tetap akan memeliharanya bagi hambaNya,Allah tidak akan melenyapkannya dan diganjari dgn kebaikan 10 kali ganda seumpamanya sehingga 700 kali ganda banyaknya.." wow hebatnya.. kita dimana ya??

Sedikit perkongsian dengan antum semua.."Perbuatan BAIK adalah satu perbuatan yg membuat jiwa tenteram dan hati menjadi tenang... dan perbuatan DOSA adalah perbuatan yg menjadikan jiwa goncang dan hati gusar sekalipun kamu mendapat petua daripada ahli fatwa"-Imam Ahmad.. penahkah antum merasainya?? allahhuakbar nikmatnya...

Jika direnung kembali, sepanjang kita menghirup udara dan bernafas di bumi Allah ini, terlalu banyak kenangan manis,kenangan pahit, detik-detik bersejarah dan lain-lain yang kita lalui…bila fikir-fikir,setiap perkara yang menimpa kita,semuanya dah tertulis di Loh Mahfuz.. jadi sememangnya kita harus terima qada’ dan qadar Allah…






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...