Followers

Showing posts with label Doa. Show all posts
Showing posts with label Doa. Show all posts

Thursday, July 23, 2015

Doa-Doa Naik Kenderaan -Darat, Laut dan Udara

Sebagai seorang yang beragama Islam perlu untuk kite selalu ingat kepada Allah s.w.t di atas segala nikmat kurniaan pemberianNya. Bukan lah susah mana pun nak ingat pada Allah, cukup mengucap Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar pun dah kira sebagai ingat kepada Allah. Tapi nak ucap 3 perkataan tu bukan main susah walaupun masa yang dibazirkan hanya termenung mengenang nasib diri. Apelah salahnye kalau sekejap beberapa saat kite ucap 3 perkataan tu kan? Bukan cakap kome sajee.. teman pun 2x5 jugeee.. hehe.

Sebenarnye bukan ni tujuan aku menulis harini.. aku nak share pasal Doa-Doa Naik Kenderaan yang sangat mudah dan familiar untuk kite praktikkan bersama. Hmmm.. susah kan nak ucap 3 perkataan kat atas tu? Hah! Ni aktiviti yang boleh dikatekan hari-hari kite buat, naik moto pegi paso.. naik kete bawak family.. naik bas balik keje dan macam-macam lagi korang naik..

Jadi ape salahnye kalau same-same kite amalkan doa ni demi kebaikan diri dan keluarga? Bukan mintak kat sape, mintak kat Allah kite la.. mintak dekat manusia memang jenuh kau nak dapat. Lagipun…. Itu tanda kita ingat pada Allah swt, bile ingat pada Allah, menunjukkan bahawa kite sebagai hamba yang sangat lemah.. tentulah Allah syg pada hambanya yang lemah namun tidak sombong meminta, i'm right?

Doa-Doa Naik Kenderaan


DOA MENAIKI KENDERAAN DARAT

DOA MENAIKI KENDERAAN LAUT DAN UDARA



Sunday, July 21, 2013

Ramadhan : Qunut Nazilah


"Tuan Guru Nik Aziz menyeru agar para jemaah Imam Tarawih di mana-mana sekalipun untuk mengamalkan dan membaca Qunut Nazilah di setiap akhir shalat Tarawih". Itulah yang menjadi topik utama tazkirah malam semalam.

Awok dah getor sebab awok terlupe nak ngapal Qunut Nazilah, buatnye disuruh, idak ke naye teman? dah la tazkirah buat lepas shalat Isya', tarawih pon belom lagi.. haa sudah, pentazkirah dah usha-usha ambe dah.. tawakkal jelah..

Jadi sebelum saye disarankan untuk bace Qunut Nazilah pada akhir shalat Tarawih, sebaiknye saye hafal awal-awal dulu. Padahal bile tengok balik Qunut Nazilah tu, takde lah susah mane nak ngapalnye.. cume paham le, bile takde penekanan sampai bile pon awok wak derk jep (^_^)

Nak tahu ape kelebihan, kepentingan, kebaikan bacaan Qunut Nazilah? baca artikel tentang Qunut Nazilah kat sini (LINK)


Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Malam ni sudah masuk malam ke 10 Ramadhan, masih berbaki 5 malam untuk mencapai malam separuh dari bulan Ramadhan. Seperti yang sudah diketahui, malam ke-15 Ramadhan adalah malam dimana para jemaah yang menunaikan Shalat Tarawih membaca Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat.

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut

Di atas saya lampirkan Bacaan Doa Qunut selepas ruku' Shalat Witir 1 rakaat. Tak jadi masalah sangat pada Imam yang biasa dengan bacaan Qunut, sebab kebiasaan bagi Mazhab Syafie', Doa Qunut juga dibaca selepas ruku' Shalat Subuh.


Monday, July 15, 2013

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Ramadhan : Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir

Inilah Bacaan Bilal Sebelum Shalat Witir yang perlu diketahui oleh kita, oleh setiap umat beragama Islam khususnya pada mereka yang melaksanakan ibadah Tarawih dan Witir berjemaah. Sebilangan orang akan marah kalau dia dikatakan bukan beragama Islam walaupun secara luarannya ber IC kan Islam.

Tidak semua manusia beragama Islam melaksanakan amar ma'ruf nahi mungkar, menurut perintah Allah SWT semata, begitu juga dengan ibadah Tarawih di Bulan Mulia Ramadhan. Malah ada yang berbangga mengatakan Aku tidak Shalat Tarawih?

(نعوذ بالله من ذلك) Mudah-mudahan Allah melindungi kita dari sifat dan sikap seperti itu.

Apabila masuk Malam Ramadhan ke 15, bilal akan menyeru jemaah untuk bersama-sama melaksanakan ibadah Shalat Witir beserta sedikit tambahan dalam doa Qunut yaitu "Wakunutu". Itu membawa maksud setelah ruku pada rakaat terakhir Shalat Witir, Imam akan bangun dari ruku dan disertai dengan bacaan Qunut.

Hadis Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Sunday, July 14, 2013

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Ramadhan : Doa Selepas Shalat Sunat Witir (Kebiasaan)

Selembar gambar di atas adalah Doa Selepas Shalat Sunat Witir yang menjadi kebiasaan bagi jemaah Masjid dan Surau. Sebelum ni kita ada bahas tentang  Doa Selepas Shalat Sunat Witir selain dari Doa ini, jadi terserah kepada Imam untuk memilih mana doa yang menjadi pilihannya.

Kalau kite teliti betul-betul, akan ada kesamaan dengan Doa Ma'thurat yang pernah saya kongsikan di entry sebelum ni. Kalau sahabat semua dah hafal Doa Ma'thurat, rasenye doa di atas tak jadi masalah. 

Seusai membaca Doa Selepas Shalat Sunat Witir, Imam boleh lah menutup majlis Shalat Tarawih berjemaah dengan melafazkan bersama-sama niat puasa, atau boleh juga dilanjutkan dengan Al-Fatihah dan Doa selepas Al-Fatihah


Puisi Ramadhan Kunanti Hari Fitri
Lantunan doa mengalir sekujur darah
Melekat sungguh lekatPejamkan mata menyusup makna
Resapi bagian terkecil kehidupan
Teringat setitik hina dan seluas pandangan dosa
Terkeruk pasrah sucikan diri
Aduhai ringan tubuh ini
Melayang lepas tinggalkan bait-bait pahitMalam hilang terbitlah sang fajarMencerahkan gelap dengan dinginnya embun
Kunanti hari fitri itu
Penuh harap kan fitrah diri


Saturday, July 13, 2013

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Ramadhan : Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir

Selepas selesai saya mengimami jemaah shalat Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh, saya akan terus membaca Doa sesudah / selepas shalat sunat Tarawih (di sini). Kemudian bilal menyeru jemaah surau untuk melanjutkan shalat witir bersama-sama.

Saya mengambil masa kira-kira 15 minit mengimami jemaah surau sekaligus menyelesaikan tugas saya sebagai imam Tarawih di Surau Batu 6 Tambun Ipoh. 

Selesai membaca zikir Ya Latifu dan zikir لاَ إِلَهَ إِلَّاالله (la ilaha illallah) sebanyak 33 kali, saya akan membaca Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir. Doa pilihan saya bagi shalat sunat Witir adalah doa mathurat sepertimana yang kita ketahui ada beberapa khasiat dari mengamalkan mathurat, antara lain adalah :

  • Tidak dihampiri syaitan
  • Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
  • Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
  • Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
  • Selamat dari segala sesuatu.
  • Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
  • Allah berhak untuk meredhainya
  • Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
  • Terhindar daripada syirik.
  • Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
  • Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
  • Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
  • Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang. Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
  • Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.
Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir sangat mudah dihafal berbanding doa Mathurat, insyaallah kalau berkesempatan saya akan kongsikan dengan sahabat semua Doa Sesudah / Selepas Shalat Sunat Witir.

Download Panduan Lengkap Ma'thurat (5.68 MB)


Ramadhan : Bacaan Doa Qunut Shalat Witir

Ramadhan : Bacaan Doa Qunut Shalat Witir

Pada malam pertengahan Ramadhan yaitu jatuh pada 15 Ramadhan, kebiasaannya di Malaysia setiap jemaah Masjid maupun Surau akan membaca Doa Qunut selepas ruku' dari rakaat terakhir Shalat Witir (1 rakaat).

Doa Qunut tidaklah menjadi satu kewajipan di dalam shalat samada shalat fardhu atau shalat sunat (Tarawih). Tetapi segelintir orang yang kurang memahami kedudukan Doa Qunut ini akan mengatakan Qunut adalah wajib dalam shalat fardhu maupun sunat.

Ini bukanlah satu masalah yang besar yang harus diperdebatkan kebenarannya, kedudukannya dan keshahihannya, kalau rasa nak baca Qunut.. silakan, begitu juga sebaliknye. Jangan sebab Doa Qunut,  bergaduh antara Kampung. Moga Allah Jauhkan.. Amin


Sesungguhnya Nabi sallallahu`alaihiwasallam telah membaca doa
qunut pada waktu selain dari Subuh ketika turunnya sewaktu pembunuhan
sahabat-sahabatnya penghafaz-penghafaz al-Quran.
-Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim


Ramadhan : Tata Tertib Bacaan Surah Shalat Witir

Surah yang perlu dibaca oleh imam ketika melakukan Shalat Witir berjemaah pada 2 rakaat pertama adalah surah Al-A'la dan surah Al-Kafirun :

(1)

(2)


Surah yang perlu dibaca oleh imam ketika melakukan Shalat Witir berjemaah pada 2 rakaat pertama adalah surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas :

(1)

(2)

(3)

Setelah selesai Shalat Witir 3 rakaat dua salam, lanjutkan dengan bacaan zikir Ya Latifu (zikir Ya Latifu) kemudian disudahi dengan bacaan doa Al-Mathurat. Sesetengah Masjid atau Surau, jemaah akan bersama-sama melafazkan niat puasa untuk keesokan hari. 


Friday, July 12, 2013

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H sepertimana yang tersedia di atas silakan untuk mengunduh @ download ataupun share di mana-mana laman sosial.

Ramadhan : Bacaan Bilal Shalat Tarawih Ramadhan 1434 H

Kalau ada sahabat yang diberi tanggunjawap menjadi Bilal Shalat Tarawih di satu-satu tempat, hadiahkan sahabat anda dengan sekeping kertas atau hantar melalui email dan sebagainye.

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadhan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu... (Al-Baqarah: 185)


Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Witir 2 Dan 1 Rakaat

Shalat Witir biasanya dilakukan seusai Shalat Tarawih 8 atau 20 rakaat berjemaah, setelah imam Tarawih selesai membaca doa akhir Shalat Tarawih, imam akan menyeru kepada semua jemaah untuk bersama-sama melaksanakan shalat witir secara berjemaah.

Shalat Witir tidak ditetapkan hanya 3 rakaat, tetapi boleh juga dibuat 1 / 3 / 5 / 7 asalkan bilangan rakaat Shalat Witir tersebut ganjil, kebiasaan jemaah-jemaah Tarawih di Malaysia melakasanakan Shalat Witir dengan 3 rakaat.

Kebiasaan imam akan mengimami jemaah untuk Shalat Witir dengan 3 rakaat dua salam, ada juga sesetengah masjid yang melakukan Shalat Witir dengan 3 rakaat 1 salam.

Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya Allah adalah witr (ganjil) dan mencintai witr [HR. Abu Daud]


Thursday, July 11, 2013

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Ramadhan : Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih

Haish jangan pulak lupe nak bace doa ni lepas genap empat rakaat shalat Tarawih, kebiasaan di Malaysia ni memang ada doa setelah genap empat rakaat shalat Tarawih. Dengar cerita, sebelah Arab sane ada yang terus sambung walaupun genap empat rakaat shalat Tarawih. 

Tak perlu diperpanjang lagi cerita, kalau sekadar ingin tahu, boleh search di Internet.. hehe.. saye nak share satu pic tentang Doa Selepas 4 Rakaat Shalat Tarawih pada sahabat semua, walaupun mungkin kita mempunyai ilmu yang luas, tapi sebaiknye kite lebih menghormati jemaah surau / Masjid di tempat yang secara adat atau kebiasaan mereka buat bacaan doa selepas genap empat rakaat shalat Tarawih.

Tak payah buat kontroversi, hafal je doa kat atas dan baca selepas genap empat rakaat shalat Tarawih, settle masalah.. Ok?

"Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh...."( Surah Al-Kahfi : Ayat 110 ).


Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan : Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi


Boleh pulak terlupe zikir ni time jadi imam, huh perkara yang tidak sepatutnye berlaku.. so sebelum sahabat semua terlupe macam saye jugak, lebih baik prepare awal-awal Zikir Ya Latifu Ya Kahfi Ya Hafizu Ya Syafi ni sebelum ada voice-voice yang tidak diingini untuk didengari.

Aku memang ingat dari atas sampai lah bawah, tapi time step Maujud, Maqsud, Ma'bud, A'zim aku dah jadi blur.. antara Maqsud setelah Maujud atau Ma'bud setelah Maujud. Lastly aku buat keputusan untuk diam sejenak mengikuti bilal yang bertugas pada malam tu, hehehe..

Ya Latifu Ya Kahfi
Ya hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Kahfi
Ya Hafizu Ya Syafi
Allah Ya Latifu Ya Wafi
Ya Karimu Anta Allah

Maujud Lailahaillallah Lailahaillallah
Maqsud Lailahaillallah Lailahaillallah
Ma'bud Lailahaillallah Lailahaillallah
A'zim Lailahaillallah Lailahaillallah

Trik-trik Imam Tarawih pelajar Maahad Tahfiz ni lebih kurang same je.. so antara pelajar Tahfiz mesti boleh paham dengan kejadian yang dilakukan walaupun pada hakikatnye, nak cover balik ape yang dia tak ingat, dan seolah-olah imam tersebut tak buat salah ape pun (^_^).

Satu tahun tidak terasa, Ramadhan telah kembali kengunjungi kita, Semoga yang dilalu dan dilakukan Menjadikan kebaikan di bulan suci ini, Marhaban yaa Ramadhan Mohon Maaf Lahir dan Bathin


Ramadhan : Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H


Walaupun Bulan Ramadhan selalu datang tepat pada waktunya, manusia tetap juga leka dengan kemewahan dan keindahan alam ciptaan Dia yang Maha Esa sehingga lupa dengan perintah dan tanggungjawap sebagai seorang yang beragama Islam untuk mempersiapkan diri, muhasabah diri sekaligus berazam meninggalkan dugaan dunia semata-mata mencari keridhaan Ilahi di Bulan Mulia Ramadhan dan mengharapkan keberkatan demi kebaikan dunia dan akhirat.

Sangat sedih bercampur malu dengan sikap manusia yang acuh tak acuh dengan kedatangan Bulan Ramadhan untuk tahun 2013 ini, bagaimana tidak, manusia tahu cara untuk membeli kereta, manusia tahu bagaimana untuk mencari rezeki dan manusia juga tahu kenikmatan yang diperolehi dari keluarga mawaddah warahmah (Islam).

Tetapi masih juga ada manusia yang lupa tata tertib, adab, etika dalam menempuh Bulan Mulia Ramadhan, malu rasanya kalau sudah tua pun masih tidak tahu Lafaz Niat Shalat Tarawih, terlupa pula bagaimana caranya shalat Tarawih berjemaah di Masjid. Tiada Tuhan Yang Aku Sembah Melainkan Allah....

Masih belum terlambat kiranya saya ingin kongsikan bersama sahabat sekalian sekeping gambar Lafaz Niat Shalat Tarawih 1434 H untuk entry kali ini, walaupun sepertinya hal yang remeh, tetapi hakikatnya tidak semua manusia bersungguh-sungguh dalam mengejar kemuliaan, keberkatan dan pahala yang berlipat kali ganda di setiap kedatangannya Bulan Ramadhan pada tahun 2013 ini.

“Apabila masuknya bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu syurga, tertutuplah pintu-pintu neraka, dan dirantailah syaitan-syaitan.” (Riwayat al-Bukhari)


Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan : Doa sesudah / selepas shalat sunat Tarawih


Doa sesudah / selepas shalat sunat Tarawih. Disediakan dalam format JPG, silakan download, kongsi dan sebarkan kepada sesiapa yang memerlukan, terutama kepada bakal Imam tarawih (pelajar/mahasiswa) untuk Ramadhan tahun 2013.

“Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki mahupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, nescaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak.” (Qs. Al Hadid: 18)


Tuesday, January 15, 2013

Kawan-Kawan, Doakan Aku

Kawan-Kawan, Doakan Aku

Aku tahu blog ni bukan tempat untuk meluahkan perasaan.. memang bukan, ni bukan nak luahkan perasaan atau ape, aku nak kongsi masalah yang aku hadapi untuk mereka yang memerlukan nantinye, khususnye mahasiswa Aceh (Ushuluddin). Sekarang dah peraturan baru, fakulti dah naik taraf so Rektor pon merancang untuk naik taraf mahasiswa jugak, bagi aku tu satu idea yang bagus, tapi yang tak bagusnye bile drang buat keputusan yang menyusahkan mahasiswa lame.. series.. tensen..

++ Syarat Untuk Sidang Munaqasyah :

Sidang munaqasyah dapat dilaksanakan dengan ketentuan sebagai berikut :
  1. Skripsi yang telah selesai penulisannya dan telah disahkan oleh pembimbing akan diuji oleh Panitia Ujian Munaqasyah Skripsi, yang diusulkan oleh Ketua Jurusan kepada Dekan.
  2. surat penunjukan penguji ditetapkan oleh Ketua Jurusan.
  3. tim penguji skripsi beranggota empat orang yang terdiri dari : a.) Dua orang dosen pembimbing. b.) Dua orang dosen lainnya, sesuai ketentuan.
  4. Penentuan jadwal munaqasyah ditetapkan oleh jurusan.
  5. Persyaratan untuk mengikuti sidang munaqasyah : a.) Mahasiswa harus tetap lulus semua mata kuliah atau kegiatan akademik lainnya. b.) Menyerahkan fotocopy skripsi yang telah disempurnakan setelah bimbingan kepada jurusan sebanyak empat buah, dan diteruskan kepada dewan penguji selambat-lambatnya tiga hari sebelum munaqasyah. c.) Dalam mengikuti ujian munaqasyah mahasiswa memakai pakaian lengkap : 1.) Mahasiswa memakai peci, kemeja putih lengan panjang dan celana berwarna gelap, dilengkapi dengan jas, dasi dan peci. 2.) Mahasiswi memakai pakaian muslimah yang sopan (baju warna putih dan rok berwarna gelap dan warna kerudung disesuaikan). d.) Memenuhi semua persyaratan sidang, yaitu : 1.) Slip SPP sebanyak 5 lembar. 2.) Trankrip nilai terakhir (asli). 3.) Bukti lulus ujian komprehensif 5 lembar. 4.) Bukti bebas pustaka IAIN, pustaka wilayah dan pustaka Baitturrahman (Asli). 5.) Bukti pembayaran sidang 5 lembar. 6.) SK pembimbing 5 lembar. 7.) Ijazah terakhir (SLTA/MA) 2 lembar. 8.) Pas foto hitam putih 3X4 sebanyak 3 lembar dan pas foto 3X4 berwarna sebanyak 3 lembar.
Amacam? kire ni OK la sebab wajib pada semua mahasiswa, ketentuan rektor yang aku kurang suke :
  1. Toafel (kalau Malaysia MUET)
  2. Komputer.
  3. Halaqah (tak kisah sangat)
Hah! sepatutnye rektor wajibkan pada mahasiswa baru, bukan mahasiswa lame.. semua tu jadik beban pada mahasiswa lame yang nak sidang.. gile betol.. alhamdulillah aku lepas la semua walau ada stuck2.. tapi, bile dah sampai batas akhir, aku jadik tension sebab judul skripsi aku kene tambah cikit kat bahagian jurusan. Pergh memang.. ape yang aku harap, doakan kejayaan aku... tanpa doa dari kroang, apelah sangat kejayaan yang aku harapkan nih.. doa mintak pada Allah la.. thanks kawan2.. (^_^) 


Wednesday, January 2, 2013

Kat Sini Tempat Anda Melepaskan Marah!

Kalau anda lapar, mestilah jawapan dia makan, makanan, ape yang dimakan, makanan jenis ape, last sekali.. ape? the answer is the stomach is full.. kan? kalau pulak anda haus, mestilah jawapan dia minum, minum ape, jenis minuman, minum dengan sape, dan the last result is.. anda tahu nikmat minum yang sebenarnye, walaupun cara anda minum tidak mengikut pola minum yang betol. Kalau pulak anda marah, mestilah jawapan dia... err.. maybe diam mengelamun, maybe nak cari seseorang untuk lepaskan kemarahan, maybe jugak makan sebanyak-banyaknyer.. jadi, dalam marah, anda sebenarnye dikawal oleh perasaan anda.


That true? of course lah.. why u know to much wadud? yekeleh.. because im a human being lah, sebab aku manusia macam anda lah aku tahu, kalo aku timun ke, tomato ke, cicak ke, tokek ke.. insyaallah aku tak tahu walaupun hakikatnye, binatang tahu ape yang manusia nak buat pade drang (binaang tersebut). hahaha.. sume orang marah, sume jenis orang marah, termasuk lah Nabi besar kite Muhammad saw dan nabi-nabi lain, mereka semua marah, tambah2 umat mereka tidak mengikut ajaran Allah.. alamatnye, kene palangkung lah. Tapi tahap marah drang dahsyat! aku nak macam tu! dahsyat! dalam bab menahan kemarahan lah.. ape daaaa..

Nabi2 mulia Allah.. adalah manusia macam kite, ade mate, hidong, mulut, tangan, kaki, nafsu dan sebagainye.. dan jugak, punye hati sebagai tempat kemarahan menyempit. Bile mereka marah, mereka ada shield yang memang datangnye dari Allah, dan menjadi aplikasi utama bagi mereka. Aku takde aplikasi tu, ada memang ada, setiap manusia ada, tapi tak gune dengan sebaiknye.. sampaikan, shield tersebut menjadi kawan baik kepade nafsu marah tersebut.. ahhh.. bukan senang nak melawan nafsu marah, dah la nafsu, lepas tu marah lagik? aku buat entry ni, bukan sebab aku marah atau ape.. tapi sebab.. entry marah penting untuk setiap manusia yang marah. tak paham? insyaallah besok anda akan paham.

Marah boleh, silekan untuk marah sape2 yang anda suke, sape saje.. marah je kalau nak marah, tapi risiko tanggung sendiri lah, jangan pulak maki hamun dalam KBM nih, ni cume kate2 psikologi kecik jer, psiko ke? ntah la.. bagi aku, pandangan aku, menurut aku.. kalau anda sedang marah, marahlah pada diri anda, maki lah pada diri anda, pukul lah diri anda.. sampailah marah itu hilang dihambat keletihan, kan? aku jugak suke marah, sifat marah tak penah hilang dalam diri nih, nak hilangkan dia mudah je.. marah balik diri sendiri.

Ape yang aku maksudkan adalah, bile anda marah pada diri anda, anda akan tahu, sape sebenarnye diri anda.. anda akan rasekan, yang salah adalah diri anda, anda jugak akan rasekan, kemarahan sebenarnye adalah sifat yang datang secare tibe2 yang akan mengawal anda sekirenye anda tidak mengawal "mereke". Cara untuk mengawal mereka ada banyak, antara lain.. marahlah diri anda sendiri, jangan cari tempat atau orang atau makhluk bernyawa @ xbernyawa untuk dijadikan tempat melepaskan kemarahan, diri anda lah tempat untuk melepaskan kemarahan..

Sangat banyak keburukan, kejelekan, kekacauan, kekecohan kalau anda melepaskan kemarahan tidak pada tempatnye. Contoh, anda marah pada kawan anda, marah hanya berlaku sewaktu marah, bile anda dah "melepaskannye", marah tersebut akan menghilang sikit demi sikit, sampai lah anda lega. Tapi, kelegaan anda tu tak berbaloi dengan keberlanjutan antara anda dengan kawan anda.. bile manusia dah terasa, ada jenis terasa kejap je, ada sampai besok dah OK, ada yang lame terasa dia. Jadi, aku rase anda dah nampak..

Untuk hindari "masalah" remeh macam tuh, disebabkan kecik, besar pengaruh dia.. lebih baik ikut @ try cara yang aku kabo kat atas.. try je, takde masalah jadik atau tak, yang penting, tiap mende mesti ada kendala dan soludi dia, ada kendala, ada solusi, kan Allah jadikan tiap satu tuh, ada pasangan nyer? ke camne? tajuk entry nih? Baca lah kat atas tawannnnn.....


Wednesday, May 23, 2012

Bahan Tausiyah Subuh #2

Bahan Tausiyah Subuh #2

Nih nak kongsi sikit pasal KULTUM TENTANG KEMATIAN, aku dah upload di Mediafire tinggal untuk di download jer.. KULTUM TENTANG KEMATIAN aku dapatkan dari berbagai sumber dan tambahan mengikut kata2 aku sikit. So kalau nak letak link tuan tanah tu rasa tak sanggup kot.. haha..

Kalau rasa nak tambah tolak silekan.. atau nak kongsi sekalipun terserah, cume kalau buleh dilinkkan lah pada entry pasal ni. Ok? paling2 gtau aku kalau nak amik (download).. kan mudah (^_^)

KULTUM TENTANG KEMATIAN
(Mediafire)


Monday, May 21, 2012

Doa Ringkas Selepas Shalat

Lamenyer tak update blog.. jari pon dah keras nak taip keyboard nih.. biasalah bukan semua blogger tegar macam Ben Ashaari, pergh masuk jugak nama beliau dalam blog aku. Tak dinafikan lah bro tersebut sangat ppular di kalangan para blogger lahen.. nak dibanding kan dengan aku? jauh la babe.. lagipon blog aku ni khusus buat sharing ilmu2, insyaallah tak termasuk mslh peribadi, kalau ada pon selingan jer.. hihihihi..

Kat bawah aku kongsikan Doa Ringkas Selepas Shalat. Korang boleh save as di laptop sebab aku kongsikan Doa Ringkas Selepas Shalat dalam bentuk Pic/Gambar, jadi mudah untuk korang save.. jadi jangan carik alasan susah nak carik Doa Ringkas Selepas Shalat.. kat internet berlambak (^_^)

Doa Ringkas Selepas Shalat

Doa Ringkas Selepas Shalat

Kalau rasa bermanfaat.. silakan kongsi entry atau Doa Ringkas Selepas Shalat ni pada orang lain.. skrang sangat mudah untuk share dengan kawan2.. ape yang xde? Facebook? Twitter? Myspace? Yahoo m? ntah macam2 malas nak tulis semua.. (^_^)


Wednesday, April 25, 2012

Bahan Tausiyah Subuh #1

Bahan Tausiyah Subuh #1

Ceramah Pendek Tentang Tolong Menolong

Allah berfirman dalam quran : WATA’A WANU ALAL BIRRI WATTAQWA, WALA TA’A WANU ALAL ITSMI WAL UDWAN, WATTAQULLAH. (al-maidah ayat 6)

Tolong-menolong dikategorikan :

- Diri sendiri.
(melakukan perintah allah dan meninggalkan larangannya seperti shalat berjemaah 5 waktu, sering mengingati Allah dengan zikir, mendengar dan melihat perkara baik2, menasihati diri sendiri dan kalau boleh pada orang lain juga mengajak kearah kebaikan, mempelajari dan mengajari ilmu2 agama dan banyak lagi perkara baik yang boleh monolong diri kita.)

- Masyarakat.
(membantu siapa sahaja yang memerlukan bantuan walau dimana sahaja sekiranya tidak memberatkan kita, mengajak ke arah kebaikan seperti mengajak mengaji atau mempelajari ilmu agama, termasuk tolong menolong dalam shalat, merapatkan shaf, mengimbangi barisan makmum)

- Alam.
(kasihanilah alam, jangan merosakkan alam, buat perkara yang murni atau baik2 jangan sampai allah marah sehingga alam jugak turut marah atas perbuatan manusia di muka bumi ini. Ar-Rum 41-42)

Kebaikan tolong menolong :

- Mendidik diri bahwa kita bukan sendiri di dunia, jngn sombong, memberi teladan kepada orang lain.

- Kisah kristen masuk islam kerana terpegun dengan disiplin dalam shalat dan bacaan ayat suci quran.

- Sedikit kisah tentang pelacur dimasukkan kedalam syruga kerana menolong anjing (makhluk Allah).

Semoga bermanfaat pada sesiapa sahaja yang memerlukan.. kalau ada penambahan silakan ditambah bagi lebih memantapkan lagi syarahan kita pada jemaah. Yang baik diambil dan dijadikan pedoman, yang buruk dihindari dan jadikan ia sebagai pengalaman.


Friday, April 6, 2012

Perlu Ada Sifat Menghormati Orang Lain


Aku terkilan lepas baca satu artikel yang menyangkut masalah semasa Malaysia sekarang, (SUMBER) disebabkan satu hal tertentu.. sanggup drang buat perkara yang tidak sepatutnye dilakukan di khalayak ramai.. mmmmm.. aku taknak entry ni nampak formal sangat, hahaha.. bukan kata takut, tapi sebaiknye hindarkan kalau masih boleh di hindarkan.. buat tambah masalah je buat ape kan? kat sini pon bertimbum masalah aku, so.. sebaiknye dihindarkan.. cume aku nak keluarkan jugak suara hati ni.. tak semestinye kalau artikel yang kita tulis, secara terbuka, confirm boleh jinakkan hati orang lain.. banyak cara lagi..

Yelah.. memang aku 100% menyokong segala kebijakan pemerintahan yang mengikut aliran QUran dan SUnnah, dan dari yang aku nampak, Malaysia dah tak macam ikut semua tu.. macam2 perkara ada kat Malaysia, macam2 kes timbul.. tak habis satu, dua lagi timbul.. bile nak selesai? bile nak aman Malaysia? kalau dah orang2 dalam Malaysia pon saling bertengkar.. apetah lagi serangan America nanti, anytime drang boleh lancarkan.. sebab, tak ikut ape yang Allah kata.. bile tak ikut kata Allah, ertinye dah tak nampak Allah, bile dah tak nampak Allah.. kes2 banyak lah timbul, kite tak merujuk pada Dia, memang kantoi..

Aku teringat kes dulu, kes bakar Quran.. dan bukan sekali jer kes bakar & koyak Quran ni berlaku, dah banyak kali dan rasanye tak payah aku list satu2.. search je dengan keyword "Aksi Bakar Quran" hah bertimbun keluar.. bile Quran dibakar, kita (Islam) marah dengan perbuatan tersebut, sebab Quran adalah kata2 Allah dan kitab suci Islam.. itu adalah buku suci kita (Islam).. mungkin contoh bakar Quran terlalu besar untuk dijadikan masalah utama, sebab mempengaruhi iman Islam sedunia, tak pe lah.. aku amik contoh BUKU KARANGAN KITA dipijak, dibakar, dihancurkan dll.. what u think? 

Sini kau! aku nak terajang! hah.. mesti marah kan? lagipulak dalam buku kite tu semuanya mengajar kepada kebaikan dunia dan akhirat, tertera ayat2 suci Quran, artikel2 tentang ketuhanan, masalah dunia dan akhirat.. semuanya nasihat yang membawa manusia kearah kebaikan.. DIKOYAK??!! ahh.. sedihnye hati ini.. kenapa langsung takde hormat pada orang lain? padahal kalau buku tersebut dibaca, insyaallah banyak manfaat pada orang lain.. tapi.. kenapa mesti DIKOYAK?? salahkan aku ingin menyampaikan kebenaran? salahkah kalau2 kebenaran terealisasi? menjadi panutan kepada setiap manusia? tidakkah kita mahukan negara Malaysia sebuah negara Islam?

Mencerca, memaki, menuduh semuanya sifat syaitan.. syaitan akan senantiasa mempengaruhi manusia agar melakukan perkara yang Negatif! semua itu tidak tergolong dalam golongan orang yang menghormati orang lain.. orang yang menghormati orang lain adalah mereka yang sangat peka terhadap apa sahaja tindakan lawannya (kawannya).. misalnya, Abdul mempunyai seorang kawan dan kawannya sangat aktif dalam kuliah, Abdul sangat iri hati dan menanamkan satu tekad di hatinya yaitu "AKU AKAN BERUBAH SEPERTI DIA" itu satu contoh yang baik.. dia tidak bertekad untuk membunuh Abdul atau mengenakan Abdul.. tapi.. contoh begini sangatlah susah untuk dituruti, apetah lagi kalau dikaitkan dengan pemerintahan di Malaysia.. mudah2an satu hari (PRU13) Malaysia akan ditakbir oleh PAS, Amin!..

Credit :


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...