Followers

Monday, July 4, 2016

Kos Repair dan Senarai Barang FZ150i 2008

Bersempena tahun 2016 ni, dah berapa banyak aku habiskan untuk moto aku... satu keperluan sebab aku berulang ke tempat keje 60km setiap hari. Moto pun tahun lama, jadi faham dan standard lah barang lama ni kene lebih dijaga dengan baik dan rapi. Ron97, minyak engine 1500km tukar dah. 3000km baru tukar oil filter.. kalau bajet cun, tiap kali tukar minyak engine tukar jugak oil filter lagi cun. 

Kat bawah aku senaraikan barang yg dah siap tukar skali kos:


Monoshock Brand YSS RM130 ni terbaik.. bleh laras smpai level 6 rasenye. Agak tinggi dan keras compare dengan KYB standard. Tukar sebab yg lama dah keras sngt, langgar bonggol rasa macam naik trektar tuh. DIY sendiri je.


Armbush RM70. Tapi ni rasanya swingarm bush yang kiri kanan tu. Armbnush yg aku tukar pemegang monoshock connect dengan swingarm, yg tengah2.. kalau nak gambar boleh PM aku. Simptom dia korang boleh trace bile bawak moto ade bunyik nyik2. Yg ni pun DIY je.


ECU lobos Rm100 swap dengan ECU std. Yg ni betul sengaja aku membazir. Function dia sama macam ecu std, cume dah buang cut-off dan cepat dapat top. 130km/h tu mudah2 je. Tapi tengok rider tu jugak la.


YUASA Battery RM70. Yg lama pakai 7 bulan je. Simptom nye bile nak start pakai starter memang susah. Ake rekeman korang paki voltmeter untuk trace masalah dari battery.


1 set rantai brand RKM, sprocket 15/41 RM100++ (aku dah lupa). Sprocket aku mmng dah tajam, rantai pun maintain owner lama punya 14/40. Top boleh pegi 130-140 (blm full throttle).


Samurai swallow tyre 80/90 RM70 (lebih kurang) depan. Cheetah 100/70 bunga Maxxis RM120. Memang kene tukar dah, bunga tayar dah kering, nak ride jauh so memang wajib tukar.


Monorack J box givi RM130. Kedai area sg.chua (Ren Hup).

Total tolak tambah RM770. Berasap memang berasap, tapi aku fikir kalau berasap tengah jalan sape nak mai tolong kan? baik sediakan payung sebelum hujan ye dak? Mileage dah habis pusing thn 2008 derr... harap2 engine boleh tahan 100 tahun lagi hehehe. Minyak engine setakat yg aku dah pakai, shell kuning tetap di hati. Ok geng.. tido dulu.
Reactions:


7 Powerfull Critical Thinking:

Azrul Hashim said... [Reply to comment]

Salam bro mane beli mono tu...

Azrul Hashim said... [Reply to comment]

Salam bro mane beli mono tu, harga dia rm130 murah la...

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@Azrul Hashim aah mmng murah bro.. jenuh cari merata. Kalau nak beli area sitiawan perak

muhamad luqman hakim hakim said... [Reply to comment]

Salam bang..mane beli bush mono tu ye...cara pasang dye senang x?

Azrul Hashim said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Azrul Hashim said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Azrul Hashim said... [Reply to comment]

Untung la bro dpt brg murah..sy ganti bulan 12/2016 mono rm 220 yss,arm bush 70 siap pasang tp arm bush moto lain makanik potong sikit psl pqnjang..
Problem goyang2 time koner takde dah moto pon dah tinggi sikit n kurang henjut2 time bawak pasang mono baru mungkin yg lame dah lembut sangat.
Motor fz lampu bulat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...