Followers

Saturday, April 26, 2014

Hakikat Kehidupan Manusia Masa Kini

Hakikat Kehidupan Manusia Masa Kini

Setelah betul2 sekian lame tak update entry terbaru di KBM.. terdetik sudah nak hidupkan balik KBM ni untuk kembali pada zaman kegemilangan beliau macam dolu-dolu. Sebenarnye dah banyak kali terdetik nak post entry terbaru, tapi asyik terhenti dek banyaknye halangan mendatang.

Sejak terhenti menulis di blog, banyak perkara yang dah berlaku sekaligus memberi pengalaman kepada diri ini tentang sesuatu. Sampai satu saat, terasa macam nak pecah perasaan yang menanggung beban kerane banyaknye ilmu-ilmu@pengalaman@pengajaran baru dan perasaan tersebut tertutup tanpa tahu kemana sebaiknye ia diluahkan.

Takde masalah kalau seorang blogger yang dulunye aktif dalam dunia blogging tibe-tibe berhenti menulis atas sebab-sebab tertentu, dan sesiapa pun tidak ada hak untuk melabelkan dia sebagai pemalas dan sebagainye, kerane manusia ini bukanlah sesuatu yang baru melainkan sesuatu yang tersangat lama di dunia ini, dengan itu manusia cube untuk mencari sesuatu yang baru bagi melengkapi dan mencari erti kenyamanan dalam kehidupannye. 

Tadi sedang asyik syok berbual di kedai makan (simpang), datang sorang brader ni (pekerja situ) bertanya kabar saya..  

Brader : Asslamualaikum (sambil menghulurkan tangan).. eh abg keje sini ke?

Saye : Waalaikumsalam.. yep.. saye keje di sekolah tahfiz belakang sekolah memandu sektow. Kenal saye ke? atau pernah jumpe ke?

Brader : Bukan abg selalu lepak sini ke makan-makan?

Saye : Oh.. betul.. sebab saye ni ada masalah tak dapat cam muka orang. hehe.

Brader : Haha.. ni bang saye nak tanye.. sekolah tu sampai form brape ea?

Saye : Form 3 jer.. 

Brader : Esh.. kejap je ye.. habis tu drang nak pegi mane pulak? 

Saye : Macam gini step nye.. skolah tu hanya cawangan, jadi di limit kan sampai form 3 (1,2,3), kemudian drang akan melanjutkan sekolah menengah atas form 4,5,6 di Malim Nawar. Malim nawo tu le induknye. Habis jer form 6 di induk, drang akan sambung pulak di peringkat Diploma di Tapah atau boleh jugak di Intim, habis jer Diploma Tahfiz di Tapah.. drang akan sambung pulak di peringkat Ijazah Sarjana Muda di berbagai Negara lain, Mesir, Jordan, Turkey, Aceh dll..

Brader : Oh (macam blur sikit).. habis je smua-smua tu, drang ni tak buat ape (takde kerja) lah ye?

Saye : Bab-bab keje nih, bukan lah kite tolak tepi.. wajib bagi kite cari rezeki, tapi kalau semata-mata kite belajo tingi melangit semata-mata untuk dapat keje yang bagus.. lebih baik amik di bidang yang confirm-confirm dapat keje, lagi best. Pasal keje ni bang, saye lebihnye usaha dan tawakkal.. jalan yang baik pasti Allah tolong, duit yang kite dapat pun bukan kite yang punye kan? jadi untuk ape kite kedekut untuk bersedekah sedangkan duit yang kite labur untuk sedekah itulah yang menjadi saham kite kat akhirat. Macam itu jugak belajar agama nih bang..

Brader : Aah yela tuh.. betul tu.. ok lah bang, saye ada costumer tu.. nanti kite sembang lain (sambil angkat tangan)..

Saye : Baik2 (membalas kembali)..

Jadi kesimpulan dari dialog di atas, berapa dari kalangan manusia lain yang tidak tahu dan yakin dengan janji-janji Allah? kesian kalau-kalau mereka yang hanya memandang kebendaan semata-mata.. ada depan mata itulah yang harus dikejar tanpe perlu ambil tahu dari mana sesuatu itu berasal, siapa yang menciptakan, mengapa ia tercipta kelebihan serta keburukan.

Menjadi kewajipan pada kita yang tahu untuk memberi tahu kepada semua erti dari kehidupan sebenar, kehidupan yang selayaknya kita cari dan kita kejari, agar tidak hanya kebendaan di dunia yang kita miliki yang tidak membawa apa-apa keuntungan dan kebaikan bagi akhirat yang bakal kita tempuhi.
Reactions:


0 Powerfull Critical Thinking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...