Followers

Friday, February 27, 2015

#Blogger Talk : Kawan Di Media Sosial


Sebenarnye aku dah lama meninggalkan zaman kegemilangan update blog ikut naluri.. err.. maksudnye, update sekadar update kosong tak memberi faedah kepada diri aku sendiri mahupun orang lain. Kenape update ala balai? sebab aku kejo traffic, kejo visitor, matlamat untuk dapat BE dari sponsor (nuffnang), then buleh la kekalkan domain .com KBM. Tapi tu masa dolu-dolu la.. baru kenal blogspot, ramai kengkawan dok kata blogger tu la ni la.. diorang dah down, aku alhamdulillah sampai sekarang still menulis.

Skang blogspot tak popular dah.. orang lebih suka update status di FB, dapat like banyak2, fast respond dari kengkawan dan lebih mesra alam. Kat FB jugak tempat untuk mencari segala macam maklumat tak kira la mendatangkan faedah atau sebaliknye. Dunia sekarang dihujung jari, hang nak apa cakap? semua adaaaa... itulah dunia sekarang. Bagi mereka yang memanfaatkan kearah kebaikan, so hasilnye dapat la baik.. tapi kalo ko carik mende tak baik.. alhasil penjenayahlah engko. Terpulang kepada diri sendiri.


Tak dinafikan kekaguman aku terhadap kecanggihan teknologi FB untuk ketika ini, banyak membantu aku dapatkan contact member2 lama.. hehehe.. tapi aku rasa kebanyakkan orang gunakan FB tuk cari pasangan, kalu budak2.. cari awek.. cari pakwe.. pasal ni aku taknak la komen lebih2 sebab banyak hal yang bersangkutan kalau hal ini dibicarakan, aisehhh.

Ape yang dapat aku rumuskan pada dua jenis media sosial yang pernah dan hingga kini berjaya mempengaruhi majoriti manusia sebagai satu medium utama dalam bersosial, adalah Blogspot dan Facebook. Perbezaan yang sangat ketara dari kedua teknologi ini adalah FB ni mudah, tak perlu create ect, loading page yg sangat cepat, dan aku tak tahu masih ada atau tidak manusia yang tak punya akaun FB.. orang dulu2 tu lain la cite.. maksud aku sejak tertubunye teknologi FB nih. Kan?

Blogspot pulak... bukanlah susah gila2.. kome tak try lagi dah kate susah, acaner la tu.. sebenarnye konsep dia lebih kurang FB jer, malah bagi aku lebih memberi faedah dan banyak kebaikan disamping dpt kenal dengan blogger2 hebat.. create account, daftar di blogspot.. konsisten dengan menulis, dah siap. Banyak orang bagi alasan tang menulis ni.. ada yang kata tak reti karang ayat, tak reti tu, tak reti ni.. bagi aku tu bukan satu alasan melainkan perasaan nk mencube tu takde.. ace try tengok? hehehe..

Sebenarnye bukanlah hanya di alam maya saje kite boleh dapat ramai kenalan.. di alam yang nyate ni saje pun tak tertampung kite nak melayan karenah manusia. Ade beberapa point yang aku highlight untuk entry invited #BloggerTalk page (tq brader Amal Espraza) ni, pertama, sesuatu perbuatan baik atau buruk adalah datang dari diri sendiri.. jangan libatkan takdir Allah pada manusia. Kedua, berhati-hatilah dalam berkawan.. pilihlah kawan yang boleh memberi anda sesuatu yang bermanfaat sebab pengaruh kawan ni sangatlah kuat. Dan yang terakhir Ketiga, tanamkan sikap suka menulis.. tak kisah la kat mane pun.. cume kalau di blog, korang dah ada tapak sdn bhd. Ape barang tapak FB tumpang mark zukenbergh. Hehehe. Selamat maju jaya semua.
Reactions:


6 Powerfull Critical Thinking:

Kirin Selama Perak said... [Reply to comment]

Kawan media sosial ni bergantung pada diri kita sendiri.

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@Kirin Selama Perak betul tu bro..

Papaglamz said... [Reply to comment]

Tepuk dada tanya iman...!!
Geng #BloggerTalk
:)

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@Papaglamz yes.. kadang2 belum lagi cuba apa2 dah judge macam2.. hehehe..
TQ dah datang, lawatan kembali disegerakan :)

Zizie Zack said... [Reply to comment]

saya senang aje.. nak taip panjang2, saya tulis kat blog, pastu paste link kt fb.. setakat pendek2, post kt fb udah..

Adduat Zainal said... [Reply to comment]

@Zizie Zack betul gak tu.. hehe.. bukan ape takut blog brabuk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...