Followers

Tuesday, November 10, 2015

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Baru-baru ni kunci kereta aku hilang walaupun dengan keyakinan aku dah letak betul-betul dalam pocket beg aku. Kejadian berlaku depan kolej Dato' On UKM, lepas jer settle pick drop member aku kat kolej Kerismas, lepas jer park kat KDO... terasa something jatuh atas kaki, eh my tab! dan tak perasan pulak kunci tu pi follow jatuh sekali, tak dengar perasan terasa ape pun... tahu-tahu nak cari kunci dalam beg dah leboh! hehe... cari punya carik pun tak jumpa. Akhirnye terpaksa la pasrah, misi explore mencari tahu tips trik kunci hilang bermula...

Berdasarkan sedikit pembacaan, pengalaman dan dialog aku dengan tukang kunci berkaitan tips trik kunci hilang ni mungkin tak detail, tapi boleh dijadikan panduan sedia ada sebagai permulaan... ape 1st yang perlu dilakukan dahulu kalau kunci kereta motor ect hilang? dan sparekey pulak takdek! huh... riau kan? untuk pengetahuan semua, untuk buat kunci baru yang takde sparekey, memerlukan kos yang sangat tinggi! bagi aku sebagai student la... dengan kegawatan ekonomi Malaysia sekarang? aku boleh confirm korang mesti akan berjimat sejimat mungkin. 

Lebih kurang 4-5 buah kedai kunci aku tanya berkaitan masalah kunci hilang dan takde sparekey, plus beberapa sumber yang aku dapatkan dari beberapa buah blog. Kos untuk buat kunci baru dengan anggaran hampir tepat rm180. Kalau pintu dan bonet belakang, yang pakai chip, itu kira lain bang. Belum kira kos perjalanan tukang kunci ke tempat kejadian lagi (kalau yang panggil la). Itu buat kunci sahaja, kalau bagi yang gigi kunci (main key) dah rosak dan perlu ditukar... hah ni yang kasar, sebijik besar setapak tangan rm250! gile ko. Berdasarkan sembang aku dengan brader tu (tukang kunci), die cerita, sampai ade customer yang kene charge sampai rm800, malah lebih lagi bai. Same case what i'am facing right now.

Memula dia nak tukar yang sebijik rm250 tu install kat kete aku... aku macam pelik sebab member aku yang bukakkan kereta aku bagitahu, kunci tu boleh di bentuk menggunakan alatan tertentu, jadi kenapa perlu tukar ibu kunci (main key) sedangkan ok dan boleh dibentuk lagi? dengan alasan gigi dalam main key rosak sebab aku paksa on engine. Mungkin logik, tapi aku tetap jugak suruh bentukkan kunci baru dari ibu kunci yang lama. Die pun macam terkantoi, dan angguk je tanda setuju. Totally cost aku buat kunci engine, pintu dan bonet belakang sama, rm230. Ok lah... dari kene sampai 300-500? aku bersyukur dan belajar dari kesilapan.

Tips Trik Kunci Hilang. Ape nak buat ni...???

Tips Trik Hilang Kunci.

  1. Panggil foreman / pomen @ member yang tahu buka pintu, dan cabut semua kunci yang nak dibentukkan anak kunci. Contoh kunci engine, pintu dan bonet belakang ect. sekiranya pakai chip, kereta perlu dibawa ke kedai kunci, sebab drang nak matching chip tu dengan system kunci pada kereta. Kalau buat duplicate tanpa ada kereta (yg pakai chip), kereta tak boleh start sebab chip tak match.
  2. Bawak ibu kunci tadi tu ke kedai kunci. Bagitahu masalah dan mintak nak duplicate kunci pada ibu kunci yang asal. Anggaran kos rm160-180, aku dah tanya. Nak dibandingkan dengan rm300? alasan mahal sebab drang yang bukak dan pasang, jadi upah bukak pasang tu drang charge tinggi. 
  3. Elakkan masuk kunci selain kunci asal, takut gigi pada ibu kunci rosak @ hancur... kalau dah jadi macam itu, confirm la kene tukar baru. Jadi sebaiknye, panggil orang yang tahu bukak pintu secara manual. Biasenye drang akan kopak lining pada pintu driver, dan seterusnye.
  4. Paling penting sekali adalah sabar dan cube untuk berfikir secara baik... bukan ape, bile ko tak sabar, tindakan yang ko buat mesti ikut nafsu dan perasaan, lastly result yang dapat pun confirm la tak baik. Banyakkan searching, tanya orang  dan sesuatu yang positif.
Pesanan aku:

  1. Lepas dah buat kunci tu, duplicate terus anak kunci. Buat la dua sparekey, bagi pada kawan baik atau girl@boyfriend korang.
  2. Jangan tangguh2... kebanyakkan kes hilang kunci ni adalah disebabkan tangguh nak buat sparekey @ duplicate anak kunci. Bile dah hilang, kos dia melebihi dari masa dan duplicate anak kunci. Boleh buat segenggam anak kunci, Hahaha.


Wednesday, October 14, 2015

How to Solve "Limited Access " 100% Working!

How to Solve "Limited Access " 100% Working!
Kau tengok capaian blog aku, bulan september hanya 1 entri jer berjaya aku publish… nampak tak kemalasan dan kesibukan tu? Kemalasan tu memang diakui la, tapi kesibukan tu agak 80-20 haha… sibuk tak sibuk hari-hari aku ngadap blog ni, banyak nak update tapi malas nak menaip.. itulah pasal kemalasan itu diakui.

So harini sengaja nak buat havoc sikit hahah! Aku ada buat video tutorial cara untuk selesaikan masalah limited access pada komputer korang dan sebelum ni ada jugak buat tutorial bertulis (Diary UKM: Access Denied UKM wifi Solved!).. cume tak detail dan mungkin ade kaitan cikit jep! So yang ni bukan la kata detail tutorial.. malas nak snap pic dan up banyak, nnti nak loading blog jadi lambat bandwith pulak habis, kene pulak pakai quota 200mb.. hehe… alasan saja itu.

Jadi lebih mudah dan praktis kalau belajar dari menonton video tutorial ni. Kalau rasa tak faham boley pause, play again, pause paly pause play sukahati korang. Mungkin kalau tutorial betulis lebih memudahkan untuk difahami dan tak perlu play video, tapi bagi aku, apelah sangat dengan video pendek ni dari sakit mata korang membaca dengan masa loading blog yang lambat.

Sop! any problem, suggestion, request please put your comment below. Thanks!


How to Solve "Limited Access " 100% Working!


Wednesday, September 23, 2015

(Video) Trik Mudah Diterima Google Adsense

Aku apply Adsense sejak tahun 2009 lagi tahun dimana perkenalan duniaku dengan blog. Mula-mula buat blog ni suka-suka je, tak serius pun.. lepas dah banyak contact dengan blogger lain, sharing2 maklumat lalu terbongkar ramai orang dah berjaya buat duit dengan blog. Sejak tu lah aku mule mencari maklumat berkaitan buat duit dengan blog ni, rasenye  dah banyak aku join dengan syarikat pengiklanan dalam menceburi dunia buat duit dari blog, rasanya sejak Advertlets sampai lah sekarang Nuffnang menjadi pilihan dalam blog aku sekarang ni.


Dari banyak2 syarikat pengiklanan, 1 syarikat je yang puas jugak la kutip hasil sebagai publisher ialah Nuffnang. Tapi takde la sampai berriban-riban hasil yg aku dapat.. ramai lagi blogger popular setiap bulan mesti ada payment, aku ni cikai2 saja.. haha. Cikai tak cikai, beratus jugak la Nuffnang dah bayar kat aku.

Pengharapan aku pada Nuffnang takde la tinggi nak setiap bulan ada income.. tapi ok la murah hati jugak Nuffnang buat amal jariah. Boleh jugak buat bayar domain www.duadz.com ni. 

Sebenarnye aku bukan nak cerita pasal Nuffnang... aku nak share sedikit tips trik macam mana permohonan aku untuk dapatkan akaun google adsense diterima. Memang teruja la, sejak 2008 kut sampailah tahun 2015 baru merasa google adsense. Hehe.. ape2 pun syukur impian aku untuk cube rezeki income dari adsense pulak lepas ni. Memang baru2 ni aku ada apply mengunakan email yg berbeza pada akaun email Youtube yang lama dan telah di ban oleh adsense.


Ntah macam mana rezeki, permohonan aku diterima.. pergh memang senyum je aku sehari tu, hehe.. tapi data semua kosong, zero. Lepas 2 bulan macam tu, ayah call bagitahu ada surat dari USA berkaitan adsense. Aku malas fikir ape masatu, maybe adsense nak promote atau ape2 lah. Bila dah sampai rumah, aku terfikir ada surat yang ayah bagitahu... memang rezeki, Nuffnang bagi cek Rm132 ++ dan adsense bagi surat cinta siap dengan PIN bagai.. aku dah mula semangat. Hehe..


So bile bukak adsense, buat seperti yang diatas masukkan no PIN bagi membolehkan pihak adsense transfer dan mengemaskini kaedah bayaran yang disediakan. Ade 3 kaedah dan pilihan aku confirm2 la wire transfer sebab mudah trus dibayar pada akaun maybank aku tak payah nak fikir tunai cek dan sebagainye. Oh lupe nak cakap, dalam akaun aku tertera sebanyak $201.90! bukan nak menunjuk, tapi terpelik terpinga jugak dibuatnye.. aku baru je daftar adsense atas akaun lama Youtube. Aku tak faham dan malas nak fahamkan, yang penting ni rezeki.. hehe alhamdulillah. 


So wire transfer mengambil masa 3 hari waktu bekerja.. maybe paling cepat jumaat ni akan selamat dimasukkan duit tersebut kedalam akaun aku, atau paling lewat isnin atau selasa depan. Sekian. Sebarang pertanyaan.. bolehlah kite bincang2 ape yang patut.


Friday, July 31, 2015

Ulasan - Video - Berita: KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat


Noh semalam Plaza Lowyat diserbu oleh KPDNKK kerjasama dengan PDRM dan Jabatan Imigresen kononnye dengan alasan banyak aduan dibuat pengguna mengatakan barangan yang dijual tidak asli sepeti yang dikatakan penjual adalah sebaliknye. Ingat lagi tak kes 13 Mei 2013 seorang pemuda yang serang sebuah kedai jualan barangan handphone di Lowyat, konon penjual hp Oppo tu kata hp ni ori la… so lepas check dan dapat pengesahan hp tu tak seperti yang dikatakan. Naik hangin kerana ditipu, mamat tu terus serang kedai Oppo tu dengan beberapa kawannye. Habis semua barang dipecahkan, hingga kos kerosakan dianggarkan kire-kire Rm70k, bak kate bapak aku… tu say hai je, macam nak cover konon drang dah banyak rugi padahal nak tutup kesalahan drang. Ntah la.. banyak spekulasi timbul lepas kes tu.

Aku malas nak sembang sangat pasal kononnye nak timbulkan balik peristiwa 13 Mei 1969 tu bile dikaitkan dengan isu Boikot Lowyat tersebut. Buang masa… kadang nampak ade kepentingan politik, ade jugak nak sengaja nak keruhkan lagi keadaan yang sebelum ni terbina baik hubungan antara Cina Melayu. Ade jugak dengar-dengar isu, rusuhan ni sengaja dibuat kononnye atas protes kepincangan pemerintahan pemimpin Negara, sebab yang otai Lowyat tu Najib ke? Ntah la… betul jugak cakap pakcik aku, Lowyat tu kubu Cina kot… setakat mamat (aku rasa macam mat rempit) tu, apelah sangat… siap datang lagi otai Lowyat buat ucapan, haha itu lawak… maksud aku, berani nye mamat tu? Atau dah backup? Alih-alih yang terpedaya orang Melayu sendiri… padahal ada kepentingan politik, ceh!


Memang tak dapat dinafikan, boleh dikatekan 80% usahawan niaga ni dari kalangan kaum Cina. Dah tu Melayu nak senang saja? Goyang kaki duk dalam ofis? Suh belaja pun taknak, tapi nak kerja duduk dalam aircond? Suruh niaga pulak, katenye susah nak fikir rolling duit, taknak susah pastu letak harga melebihi harga pasaran? Sape nak datang macam tu. Aku pun orang Melayu, tapi ape nak buat… cume sesetengah yang ada kesedaran drang akan didik anak kepada yang lebih baik… buang segala unsur malas dan taknak berusaha tu! Korang tengok video kat atas macam mane staff cina tu layan pelanggan? Kurang hajar kan? Tak pernah terfikir ke kenape orang Melayu tak cube untuk jadi bos kepada syarikat Digi contohnye? Kenape mesti Cine. Video tu menunjukkan layanan staff pada pelanggan yang datang nak amik resit, tapi dinafikan. “Aku ni smlm bayo bil...pastu kalut nk g ambik anak lupa ambik resit. Balik check payment xmasuk. Td g balik...diorang kata xde rekod aku bayar smlm. Bila request tgk cctv...mcm2 alasan”.

KPDNKK baru nak bertindak ke? Hehe… bile dah kecoh baru nak amik tindakan, dah pecah kereta, orang cina kene belasah baru kau nak bukak mata? Habis sebelum ni, habis kedai Melayu kau orang serang, rampas itu ini… tempat Cina? Adekah sebab terlampau buncit sampai tak larat nak belajan? Maaf sekadar bergurau. Najib mudah je kalau nak settle masalah Negara ni, buat ape? Sign jela TPPA tuuu (Tans-Pasific Partnership Agreement):

KPDNKK, PDRM dan Imigresen Serbu Plaza Low Yat

11,174 aksesori tiruan dirampas di Low Yat

KUALA LUMPUR 30 Julai - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berjaya merampas sebanyak 11,174 aksesori telefon bimbit tiruan bernilai RM150,990 dalam pemeriksaan mengejut yang diadakan di Plaza Low Yat pada pukul 2.30 petang semalam.

Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Seri Alias Ahmad berkata, sebanyak 120 premis perniagaan diperiksa dalam operasi bersepadu itu yang dijalankan bersama anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen selepas pihaknya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kewujudan aktiviti penjualan barang tiruan di situ.

Menurut beliau, kakitangan Jabatan Imigresen turut menahan tiga warga asing yang berasal dari Bangladesh dan Pakistan atas kesalahan tinggal di negara ini tanpa dokumen sah dan salah guna pas lawatan.

“KPDNKK terlebih dahulu melakukan risikan di situ selepas menerima banyak aduan daripada orang awam sebelum melancarkan operasi bersepadu bagi membanteras aktiviti penjualan barangan tiruan.

“Semua kes disiasat di bawah Seksyen 8, Akta Perihal Dagangan 2011 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM10,000 bagi setiap unit barang rampasan atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali bagi individu yang disabit kesalahan atau denda maksimum RM15,000 seunit barang bagi syarikat yang terbabit,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, operasi berkenaan disertai sebanyak 110 anggota penguat kuasa termasuk wakil pemilik cap dagang yang berdaftar bagi mengesan sebarang cubaan penipuan oleh mana-mana peniaga.

Tambahnya, operasi seperti itu akan terus diadakan di seluruh negara terutama di tempat-tempat tumpuan dan terdapat banyak aduan bagi memastikan pengguna tidak terus ditipu selain mendidik penjual supaya mematuhi undang-undang.

“Orang ramai dialu-alukan menghubungi talian 1300886800 untuk menyampaikan aduan atau melalui laman web http://eaduan.kpdnkk.gov.my atau datang sendiri ke pejabat kami,” katanya.



Thursday, July 30, 2015

Ulasan - Video - Berita: Muhyiddin Bongkar Rahsia Najib Isu 1MDB


Kali ini Muhyiddin bersuara bongkar rahsia Najib Razak yang sebelum ni ure-ure mengatakan sejumlah wang 1MDB dimasukkan ke dalam akaun Najib Razak. Tonton video pendek di atas, anda ada hak membuat penilaian sama ada benar atau tidak seperti yang dikatakan oleh bekas timbalan presiden itu terhadap penyaluran wang 1MDB ke dalam akaun Najib Razak. Tertanya pulak aku… berani betul TSMY ni cakap begitu siap secara live lagi oleh individu tertentu, kalau lah perkara ni tidak benar… sanggup ke TSMY tanggung risiko atas setiap kenyataan beliau berkaitan penyaluran sejumlah wang ke dalam akaun Perdana Menteri Najib Razak.

Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah antara menteri yang digugurkan ketika rombakan kabinet 2015 oleh DS Najib Razak, jawatan yang disandang beliau adalah timbalan perdana menteri sejak 2009 hingga sekarang dan digantikan dengan Zahid Hamidi. Dengar-dengar kononnye ada usaha gabungan antara Tun Mahathir dengan TSMY menentang gabungan DS Najib Razak bersama TPM Zahid Hamidi… ntahla.. nantikan je ape cerite seterusnye. Cume kite sebagai rakyat perlu tahu menilai mana baik dan buruk, benar dan salah supaye setiap keputusan dan suara kite membawa Malaysia ke arah yang lebih baik dan selamat.

Lepas je pendedahan oleh TSMY berkaitan isu 1MDB nih… kau kenal Ahmad Maslan? Kalau tak kenal mohon google first, orang Malaysia kalau tak kenal Ahmad Maslan memang bukan orang Malaysia laaa… beliau lah Menteri pertama kee yang menafikan keyataan dibuat TSMY terhadap DS Najib Razak:

Ahmad Maslan Nafi Dakwaan Muhyiddin Wang 1MDB Dimasukkan Ke Akaun Najib

Ulasan - Video - Berita: Muhyiddin Bongkar Rahsia Najib Isu 1MDB

KUALA LUMPUR: Pemimpin Umno, Datuk Ahmad Maslan menepis dakwaan satu rakaman video yang dirakam di kediaman Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan aliran tunai RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Itu tidak betul.. tidak ada pengaliran wang dan sebagainya. Sebenarnya presiden (Najib) telah memberi taklimat kepada kami Ahli Majlis Tertinggi (UMNO) tentang perkara yang berkaitan.

"Beliau tidak pernah menggunakan 1MDB dan masuk ke dalam akaun dia," kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) itu sebagaimana memetik Astro Awani.

Tambah Ahmad, Najib sendiri telah tampil menafikan dakwaan berkenaan bahawa beliau ada menggunakan dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu.

Terdahulu, portal Malaysiakini memuatnaik satu rakaman video berdurasi 57 saat yang menunjukkan Muhyiddin sedang mengadakan perbualan bersama Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir dan Tan Sri Kadir Sheikh fadzir di kediamannya pada Selasa.

Muhyiddin dikatakan sebagai menyebut Najib mengakui sejumlah besar tunai dipindahkan ke dalam akaun peribadinya. -Sumber


Tuesday, July 28, 2015

Baca! Penyebab Muhyiddin Yassin Disingkirkan

Antara sebab penyingkiran oleh DS Najib Razak terhadap TS Muhyiddin Yassin dalam rombakan kabinet 2015 baru-baru ini. Bace ape yang dikatakan oleh Nazri Aziz:

Baca! Penyebab Muhyiddin Yassin Disingkirkan

Muhyiddin Memang Cari Nahas – Nazri Aziz

Kuala Lumpur – Penyingkiran Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada jemaah menteri tidak mengejutkan kerana beliau memang terang-terangan melanggar keputusan Kabinet berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Datuk Seri Nazri Aziz.

Menteri pelancongan dan kebudayaan itu berkata, ucapan Muhyiddin pada mesyuarat Umno bahagian Cheras Ahad lalu keterlaluan hingga tidak dapat dibendung lagi mengakibatkan tindakan tersebut diambil.

“Dalam Kabinet, kita sudah bersetuju, hanya Husni boleh cakap mengenai 1MDB sehinggalah pasukan petugas khas selesai menjalankan tugasnya,” katanya merujuk kepada Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Tetapi beliau (Muhyiddin) tidak patuh kepada keputusan Kabinet dan terus melancarkan serangan Ahad lepas ketika mesyuarat Umno Cheras itu,” katanya.

Bercakap kepada The Malaysian Insider dari Milan, Italy, Nazri berkata pelantikan menteri Kabinet merupakan prerogatif perdana menteri dan Datuk Seri Najib Razak hanya melantik mereka yang setia kepadanya.

“Pertamanya, Kabinet memang prerogatif perdana menteri, dan sudah tentu beliau perlu melantik mereka yang setia kepadanya dan mereka yang beliau selesa dengannya.

“Masa-masa begini kita tidak boleh ada Kabinet yang berpecah. Perdana menteri lakukan tindakan yang betul dengan melantik Zahid sebagai timbalan perdana menteri,” katanya merujuk kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Jelas sekali, beberapa orang menteri yang digugurkan itu, terutamanya daripada Umno, tidak mematuhi arahan dalam kes 1MDB, atau memang masa mereka sudah tiba,” katanya.

Najib juga menggugurkan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hassan Malek.

Shafie sebelum ini turut dilihat kritikal mengenai cara Najib menangani 1MDB dan secara terbuka mengkritik perdana menteri manakala Hassan secara amnya dilihat tidak berkesan dalam mengendalikan kementeriannya.

“Secara peribadi, saya rasa tidak selesa apabila timbalan menyerang perdana menteri dan tidak menunjukkan sokongan. Itu tidak betul,” kata Nazri.

Mengenai dakwaan Najib memusnahkan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan melemahkan penyiasatan atas 1MDB dengan menaikkan pangkat 4 ahlinya – Datuk Nur Jazlan Mohamed, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Datuk Mas Ermieyati Samsudin dan Datuk Wilfred Madius Tangau – menjadi timbalan menteri, Nazri berkata, rakyat tidak perlu terlalu cuba mentafsirkan maksud sesuatu yang tersirat.

“Saya rasa kita tidak perlu terlalu cuba membaca apa yang tersirat di sebaliknya. Mereka ini memang sewajarnya menerima kenaikan pangkat. Nur Jazlan sudah lama layak. Beliau diletakkan di Kementerian Dalam Negeri, kementerian yang berkuasa dan penting. Reezal memang mahir dalam hal ehwal antarabangsa,” katanya.

Ahad lepas, pada mesyuarat Umno bahagian Cheras, Muhyiddin mempersoalkan skandal sekitar hutang RM42 bilion 1MDB, dan pendedahan The Wall Street Journal mengenai wang daripada dana pelaburan negara yang didakwa disalurkan ke dalam akaun perdana menteri.

Pejabat Perdana Menteri semalam menjawab, meminta semua orang bersabar dan menunggu keputusan akhir siasatan. – The Malaysian Insider



Pandangan - Video - Berita: Rombakan Kabinet DS Najib Razak 2015

Baru-baru ni DS Najib Razak membuat rombakan kabinet yang mane melibatkan beberapa jawatan menteri-menteri dan timbalan perdana menteri digugurkan. Seperti sedia maklum TPM Malaysia sebelum rombakan kabinet dibuat adalah TS Muhyiddin Yassin yang sudah beberapa tahun sejak 2009 berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Namun keputusan menggantikan tempat TPM oleh DS Najib Razak tidak boleh dibantah berikutan keputusan yang dibuat dan pengumuman oleh DS Najib Razak di media sosial.


Dari pelbagai sumber yang aku baca berkaitan pelantikan baru TPM oleh DS Najib Razak adalah berpunca dari kenyataan oleh TS Muhyiddin Yassin yang menimbulkan kontroversi dan seolah tidak setuju dengan pencapaian pemerintahan di bawah DS Najib Razak ekoran pelbagai isu yang timbul tidak sudah-sudah seperti yang terakhir adalah isu 1MDB.


Pulak tu… pemahaman aku berdasarkan video di atas, sekilas bile dengar kenyataan ikhlas Muhyiddin seolah bersetuju dengan tindakan yang dilakukan oleh bekas Menteri Malaysia Tun Mahathir Mohamad dengan menyatakan sekiranya dalam pimpinan ada tersalah langkah perlu kita betulkan dan kembali pada pangkal jalan. Aku faham je ape yang cube disampaikan Muhyiddin, cume bile dikaitkan dengan Tun, bende tu menimbulkan kontroversi ditambah pulak baru-baru ni serangan Tun terhadap kepimpinan DS Najib Razak.

Patutnye kan… Muhyiddin kene stay cool, jangan marakkan api yang sedang marak… sebelum ni pun banyak yang beliau kritik terhadap kempimpinan Najib Razak walaupun cube untuk betulkan mana yang salah, cube cari kebenaran dari kekeliruan dan sebagainye. Kau macam tak kenal Najib? Sebagai menteri di Malaysia, die ade kuasa penuh untuk control Malaysia ditambah pulak beliau kawal kewangan negara… inikan kau nak dia buang? Ramai lagi yang sanggup menjadi boneka disuruh patuh tanpa melawan.

Muhyiddin gugur, Zahid Hamidi TPM yang baharu - Najib


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan rombakan Kabinet dengan menyaksikan Tan Sri Muhyiddin Yassin digugurkan dan tempatnya digantikan oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. Muhyiddin mula menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 9 April 2009. Selain Muhyiddin, empat menteri dan seorang timbalan menteri turut digugurkan setelah mengambil kira pertimbangan politik dan kepentingan pentadbiran.

Menteri yang digugurkan adalah Datuk Seri G.Palanivel yang menjawat jawatan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar; Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Menteri Luar Bandar dan Wilayah): Datuk Seri Hassan Malek (Menteri Perdagangan dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan) dan Datuk Dr Ewon Ebin ( Sains, Teknologi dan Inovasi).

Senarai Penuh Kabinet Baharu 2015

PERDANA MENTERI
Datuk Seri Najib Razak

TIMBALAN PERDANA MENTERI
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi

MENTERI KEWANGAN:
Datuk Seri Najib Razak

MENTERI KEWANGAN II:
Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlan Timbalan Menteri: 1. Datuk Chua Tee Yong 2. Datuk Johari Abdul Ghani

MENTERI PERTAHANAN
Datuk Seri Hishammuddin Hussein Timbalan Menteri: 1. Datuk Mohd Johari Baharum

MENTERI DALAM NEGERI
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi Timbalan Menteri: 1. Datuk Nur Jazlan Mohamed 2. Masir Anak Kujat

MENTERI LUAR NEGERI
Datuk Seri Anifah Aman Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican

MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Datuk Seri Mustapa Mohamed Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri 2 Datuk Seri Ong Ka Chuan Timbalan Menteri: 1. Datuk Ahmad Maslan

MENTERI KESIHATAN
Datuk Seri Dr S.Subramanian Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

MENTERI PENDIDIKAN:
Datuk Seri Mahdzir Khalid Timbalan Menteri: 1. P.Kamalanathan 2. Chong Sin Woon (Senator)\

MENTERI PENGAJIAN TINGGI
Datuk Seri Idris Jusoh Timbalan Menteri: 1. Datuk Mary Yap Ken Jin

MENTERI PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN
Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz Timbalan Menteri: 1. Datuk Mas Ermieyati Samsudin

MENTERI PENGANGKUTAN
Datuk Seri Liow Tiong Lai Timbalan Menteri: 1. Datuk Abdul Aziz Kaprawi

MENTERI PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI:
Datuk Amar Douglas Unggah Embas Timbalan Menteri: Datuk Noriah Kasnon

MENTERI KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA
Senator Datuk Seri Salleh Said Keruak Timbalan Menteri: 1. Datuk Jailani Johari

MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili Timbalan Menteri: 1. Datuk Seri Dr James Dawos Mamit

MENTERI KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Timbalan Menteri: 1. Datuk Alexander Nanta Linggi 2. Datuk Ahmad Jazlan Yaakub

MENTERI SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:
Datuk Wilfred Madius Tangau Timbalan Menteri: 1. Datuk Dr Abu Bakar Diah

MENTERI SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar Timbalan Menteri: 1. Datuk Ir Hamim Samuri

MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek Timbalan Menteri: 1. Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman

MENTERI KERJA RAYA:
Datuk Seri Fadillah Yusof Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Rashid Shirlin

MENTERI PEMBANGUNAN WANITA KELUARGA DAN MASYARAKAT
Datuk Seri Rohani Abdul Karim Timbalan Menteri 1. Datuk Azizah Mohd Dun 2. Senator Datuk Chew Mei Fun

MENTERI SUMBER MANUSIA
Datuk Seri Richard Riot Anak Jaem Timbalan Menteri 1. Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib

MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN
Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor Timbalan Menteri 1. Datuk loga Bala Mohan

MENTERI BELIA DAN SUKAN
Khairy Jamaluddin Timbalan Menteri 1. Datuk M Saravanan

MENTERI JABATAN PERDANA MENTERI 
1. Datuk Seri Azalina Othman Said 2. Nancy Shukri 3. Senator Datuk Seri Wahid Omar 4. Datuk Wee Ka Siong 5. Datuk Seri Jamil Khir Baharom 6. Senator Datuk Seri Idris Jala 7. Tan Sri Joseph Kurup 8. Datuk Joseph Entulu Belaun 9. Datuk Seri Shahidan Kassim 10. Senator Paul Low Seng Kuan 11. Datuk Mah Siew Keong



Monday, July 27, 2015

Cara Cuci Ekzos (FZ150i) Menggunakan Soda

Sebelum ni jawapan yang aku dapat lepas googling cara cuci ekzos menunjuk cara ekzos perlu dipotong, dibakar dan disambungkan balik dengan alat welding. Nampak macam susah dan renyah je… cost jugak mesti mahal dan makan masa yang lama motor tersadai kat bengkel, kene pulak nak gune keje pegi keje tiap hari. Tapi normal la kalau hantar bengkel dalam keadaan motor yang rosak teruk, perlukan masa untuk baiki. Lepas tu pulak, nampak kesan welding kat ekzos… bagi penggemar motosikal yang extreme, sampaikan habuk sikit atas meter pun dia lap, minyak leleh sikit trus basuh… inikan pulak kesan kekal welding, hehe…

Rupenye cara di atas tidak lagi diguna pakai melainkan memang sengaja nak buat macam gitu, saje boring buang masa. Ada cara yang lebih mudah dan efektif yang kebanyakkan orang guna cara ni untuk clearkan carbon dalam ekzos, adalah dengan menggunakan soda. Soda ni ape? Ntah la… aku sendiri pun tak tahu, tapi info dari pekerja hardware kata soda ni untuk cuci longkang. Ok soda korang boleh dapatkan kat mana-mana kedai hardware, ade yang jenis fluid, tapi aku guna yang soda ketulan. Tengok contoh soda ketulan kat atas.

Cara Cuci Ekzos (FZ150i) Menggunakan Soda

Cara cuci ekzos menggunakan soda (rm3.00) ni sangat mudah… cume perlu berhati-hati, pakai sarung tangan (aku gamble je x pakai) takut terkene asid soda ni. Bile korang campur dengan air, dia akan menggelegak macam buih tooo… safety first.

Step-step dia:


Hasil cuci ekzos menggunakan soda

1. Soda + Sabun + Air panas (campurkan).
2. Tanggalkan ekzos, tutup semua lubang kecuali lubang untuk tuang soda.
3. Masukkan Soda campuran tadi ke dalam ekzos.
4. Tutup kesemua lubang, peram selama 2-3 hari.

Korang boleh cari penjelasan yang detail berkaitan cara cuci ekzos guna soda ni… ni tutorial ringkas yang mudah untuk korang faham. Hasil dari cucian menggunakan soda ni, akan terasa kelainan bunyi pada ekzos, pastu time ride nanti korang jugak akan rasa ke “best” an lepas clearkan carbon, kat atas aku letak video hasil dari cucian ekzos menggunakan soda, hitam wehhhh….

Selamat mencuba.


Sunday, July 26, 2015

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Typo adalah istilah bagi kesalahan dalam penulisan yang disengajakan atau tidak disengajakan. Kebiasaan typo berlaku ketika seseorang menulis dalam keadaan tergesa-gesa, contoh yang dapat dilihat apabila seseorang menghantar pesanan ringkas (sms) melalui whatsapp yang ditulis menggunakan telefon bimbit (smartphone) dalam kadar yang begitu panjang, tetapi lupa untuk membetulkan kembali mana-mana perkataan yang tidak jelas sehingga menyebabkan penerima tidak faham tujuan sebenar pengirim. Sesetengah pengguna telefon bimbit dikalangan muda-mudi tidak menjadi masalah untuk memahami perkataan typo oleh pengirim kerana mereka sudah biasa memahami beberapa istilah pendek dan dapat menjangka maksud dari perkataan tersebut.

Namun menjadi masalah apabila sms tersebut perlu dihantar kepada orang-orang tertentu atau pelanggan ketika membincangkan pekara penting dan sebagainya, dan itu tidak sepatutnya berlaku. Bagi menyelesaikan masalah ini, beberapa produk dan applikasi diciptakan bagi memudahkan pengguna menggunakan applikasi whatsapp dengan lebih mudah dan selesa dengan menggunakan komputer atau laptop.

Letih weh buat ayat skema.. typo ni sebenarnye best kalau saja-saja buat untuk tarik perhatian kononnye, boleh jugak dengan tujuan perli dan macam-macam lagi. Tapi aku abaikan je sape yang typo sebab maybe die ade keje dan perlu balas msg dalam masa yang sama. Cume kadang-kadang sesetengah perkataan tu boleh jadi maksud lain, jadi perkataan lucah pun hado.. so hati-hati lah kome yek!

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

Aku pernah guna dua produk yang membolehkan kite hubungkan line whatsapp dengan komputer atau laptop (how to whatsapp from pc), pertama dengan menggunakan software bluestacks. Aku sempat guna software ni sekejap je sebab maybe aku tak faham cara guna atau apelah, loading dia lambat sangat… pastu kene validate bagai ape lagi tah, penyudahnye uninstall terus. Second round aku try guna lagi, kali ni bukan setakat loading jer lambat, bluescreen terus laptop aku! Tiap kali nak launch, bluescreen.. sakit hati woo. Kalau korang rasa nak guna, boleh pegi website ni: http://www.bluestacks.com.

Untuk produk kedua, aku link kan whatsapp di handphone ke laptop guna website rasmi whatsapp sendiri. Hah yang ni puas hati la.. sebab tak perlu susah bagai nak validate download hape sume tu.. yang penting, laptop boleh akses internet, dan phone pun boleh connect internet. Cara dia mudah saja:

WhatsApp Menggunakan PC / Laptop

WhatsApp Menggunakan PC

1. Buka website https://web.whatsapp.com/.
2. Masukkan apa yang patut, no tel dengan password kot, lupa dah.
3. Connect PC dengan wi-fi, begitu jugak handphone.
4. Lepas dua-dua dah dapat connection, automatik website tadi akan detect interface whatsapp di hp korang, segala data, msg-msg lama dll.

Selamat mencuba!


Saturday, July 25, 2015

Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked

Kadang-kadang ade beberape website yang telah disekat oleh SKMM atas sebab-sebab tertentu atau mungkin telah melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang telah ditetapkan kerajaan. Kandungan website seperti pornografi, pishing dan hasutan termasuk dalam Akta Komunikasi dan Multimedia atau laman web yang melanggar Enakmen Jenayah Syariah; Akta Rahsia Rasmi (dua); Kanun Keseksaan (dua); Akta Hasutan (satu); dan lain-lain (sembilan) (sumber).

Kan susah tu kalaulah mana-mana website yang mungkin menjadi antara rujukan yang penting dalam sebuah penelitian.. atau mungkin sebuah website yang mengupas isu-isu kekinian, politik semasa, konspirasi dunia dan sebagainya. Bagi aku semua itu sangat perlu untuk diketahui, dibaca, dianalisis dan dibuat kesimpulan supaye manusia sentiasa berfikir untuk menjadi yang lebih baik dan tahu menilai baik buruk sesuatu perkara.

Kalaulah hanya laman sosial penyumbang kejatuhan moral insan sahaja yang dibiarkan tanpa tapisan, hanya segelintir manusia saja yang menggunakan facebook misalnye untuk tujuan yang baik, tapi boleh ke nak pantau setiap gerak geri anak waktu mereka ni ber facebook? Ape yang mereka buat, sape yang mereka berkawan, link ape yang mereka buka dan baca? Saya terfikir... kenapa tidak facebook dipantau dengan lebih rapi dan ketat sedangkan semua bacaan boleh boleh ditemukan dan dikongsi di facebook termasuklah gambar-gambar porno lucah dan sebagainye.

Jadi di bawah aku kongsikan bagaimana cara buka website yang disekat/blocked. 

PERINGATAN: KBM tidak bertanggungjawab terhadap komen mahupun tindakan yang diutarakan melalui portal rasmi ini. Itu ialah pandangan ... Segala risiko akibat komen dan tindakan yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked:

1. Disconneted wi-fi anda.
2. Open network and sharing center – Change adapter setting – right click Wireless network connection – click 2x IPT version4 (TCP/Ipv4).
3. Pilih Use The Following DNS Server Addresses.
4. Preferred DNS server: 8.8.8.8
5. Alternated DNS server: 8.8.4.4
6. Click OK, connect your wi-fi.

Tutorial bergambar Cara Mudah Buka Website yang Disekat/Blocked:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...